Nauka| Zdravlje| Život

Nesanica

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron RSS / 20.01.2008. u 15:20

d_inemuri.JPG 

Bila sam na skijanju. Bilo je potrebno da provedem 3 dana baveci se ekstremnim zimskim sportovima u Zemlji Kobasica da bih postigla licni rekord u spavanju od citavih sest ipo sati i uverila se da svet nece da propadne u mom odsustvu. Nikada nisam bila spavalica. Jos u obdanistu, dok su sva deca isla na obavezno posleruckovno spavanje, ja sam se, zahvaljujuci mojoj babi koja me je u cetvrtoj godini zivota naucila da pletem, izborila da, umesto uobicajene decje dremke, imam privatnu sekciju sa vaspitacicama, za vreme koje sam im pokazivala kako se plete mustra mog dzempera. Kasnije sam san zamenjivala raznim pubertetskim aktivnostima da bih na kraju usla u drustveno-korisnu fazu nesanice na dezurstvu, koja i dan danas traje.

 

Postoje razne vrste nesanice koje se odlikuju: nemogucnoscu uspavljivanja (najcesce se javlja zbog stresa, brige, nesposobnosti da se covek opusti i prepusti), ranim budjenjem (koje uglavnom jedan od simptoma depresije) ili/i isprekidanim snom i nedostatkom dubokog sna.

 

Mozda vec znate da postoji pet faza spavanja. Prva je ona koja me uvek fascinira medju publikom na kongresima i sednicama, kad se misici opustaju, glava pada i pocinje “kljucanje” (mioklonicno trzanje), a nevesti, samoljubivi govornik pomisli da je to klimanje glavom znak odobravanja. Znam neke koji su pravi virtuozi prve faze spavanja. Moj drug Andreas ima specifican polozaj sake koja podupire glavu dok kaziprst na slepoocnici simulira duboko razmisljanje. Probala sam i sama da pratim Andreasove instrukcije, ali mi nije islo. Odmah bih upadala u drugu fazu, kad glava nekontrolisano ode u stranu, ili u tezim slucajevima na rame nepoznatog kolege. To je ono kad pljuca pocne da curi niz ugao usana, mozdani talasi se usporavaju i povremeno prekidaju tzv “vretenima spavanja”. Treca faza je pocetak dubokog spavanja. Ako npr onaj koji slusa predavanje uspe da se do te mere otudji od svog okruzenja i postigne trecu fazu, a kolega do njega ne moze da ga probudi samo diskretnim cuskanjem, vec mora ozbiljno da upotrebi lakat. Uspavani se onda probudi u cudu pitajuci se otkud on uopste tu. Cetvrta faza spavanja je takodje faza dubokog sna, za vreme koje se mozdana aktivnost opisuje sporim delta talasima. Najmisterioznija faza spavanja, REM (rapid eye movements), iako predstavlja vremenski samo 20% od ukupnog ciklusa spavanja, tokom kojeg se faze ponavljaju svakih 90-110 minuta, igra vaznu ulogu u procesu dugotrajnog pamcenja. To je faza u kojoj sanjamo i, ako se nasilno na kratko probudimo, mozemo da nastavimo san gde smo stali.

 

U UK vise ljudi strada u saobracaju zbog nesanice zvane sleep apnea nego zbog voznje pod uticajem alkohola. Sleep apnea nastaje zbog nedovoljne prohodnosti disajnih puteva kada se misici oko njih za vreme sna opuste. Kako da prepoznate sleep apneu? Od nje uglavnom pate debeli ljudi, (i) oni koji hrcu, pa se zagrcnu, promeskolje, pa nastave da spavaju neokrepljujucim snom. Ovakav san nije kvalitetan i posle njega ostaje utisak nedovoljne ispavanosti i dnevne pospanosti. Razni hirurzi su pokusavali da operacijom rese problem, ali ni jedan od metoda nije dao znacajnije rezultate. Ako se desi da je onaj koji pati od sleep apnee profesionalni vozac, on gubi dozvolu za rad.

 

Covek moze da umre od nedostatka sna. Sadasnji zvanicni nosilac rekorda u nespavanju je Amerikanac, Randy Gardner, koji dobrovljno nije spavao 11 dana u kontinuitetu. Ne znam kakve su prinudne rekorde postizali njegovi sunarodnici u Guanatanmo Bayu.

 

Zarko zelim da pogledam izlozbu o spavanju i sanjanju koja je otvorena u Wellcome Collections do kraja marta. Na granici izmedju nauke i umetnosti, tamo su izlozeni rezultati saradnje izmedju Catherine Yass, nominovane za Turnerovu nagradu i Mary Morrell, naucnice koja se bavi istrazivanjem spavanja. Ima i raznih pikanterija kao sto su INEMURI - japanska umetnost budnog spavanja. Mnogo ocekujem od inemuri. Nadam se jedinoj aternativi svog fetis kreveta, idelanih dimenzija, tvrdoce, sa tempur centrom oblozenim kamiljom dlakom, svilom i pamukom, parjanim jastucima i  jorganu u posteljini od pamucnog satena, koji preuzima sve brige onog ko na njega legne…

 

 



Komentari (71)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikola svilar nikola svilar 15:35 20.01.2008

hi blogger

licni rekord u spavanju od citavih sest ipo sati


:))) znam o cemu pricas, a RIBA zmu verovatno

Postoje razne vrste nesanice koje se odlikuju nemogucnoscu uspavljivanja (najcesce se javlja zbog stresa, brige, nesposobnosti da se covek opusti i prepusti), ranim budjenjem (koje uglavnom jedan od simptoma depresije) ili/i isprekidanim snom i nedostatkom dubokog sna.


nazalost iskusio :)))

bravo - naucih nesto :)

Re: hi blogger

Zdravo, Nikola.
Ovi na izlozbi organizuju neki workshop o nesanici, pa ako si u prolazu...
Dragan Vujanović Dragan Vujanović 16:09 20.01.2008

U snu san sneva sne ..!!

Da li i sanjarenje spada u .. u neku od podgrupa nauke o snu..?
mariopan mariopan 17:13 20.01.2008

Re: U snu san sneva sne ..!!

Ja sanjam da se naspavam...i to cu jedne noci i uraditi. Obecavam sebi dobro spavanje evo sedma godina,,,dotle i ja dezuram )

Re: U snu san sneva sne ..!!

Dragan Vujanović
Da li i sanjarenje spada u .. u neku od podgrupa nauke o snu..?

Sanjarenje je psiholoski fenomen, ali nema mnogo veze sa spavanjem.

Re: U snu san sneva sne ..!!

mariopan
Ja sanjam da se naspavam...i to cu jedne noci i uraditi. Obecavam sebi dobro spavanje evo sedma godina,,,dotle i ja dezuram )

U medjuvremenu, da probamo inemuri?
mariopan mariopan 18:33 20.01.2008

Re: U snu san sneva sne ..!!

Naravno , sve sto znate o tome dobro bi mi doslo..mada mislim da ja to vec radim na neki nacin , ne tako strucno , vise onako amaterski. Sve te poremecaje spavanja imam na gomilu pa ako vam zatreba zamorce za dokazivanje bilo cega ..eto mene )))

Iako ovo sto radim ( dezuram ) traje evo sedma godina meni je teska bila samo prva godina kada sam silom kidala san , ustajala na dvadeset minuta , pokusavala da ponovo zaspim , pa taman zaspim treba ponovo da ustanem , posle tri cetiri puta vec ne mogu ni da dremam nego ustanem pa vilenim po kuci...sve to sam sad bas uvezbala i ne primecujem znake stresa i umora toliko san se svikla na sve...ali primecuje ih moja doktorka. Zato pretpostavljam da ce mi duplo vise vremena trebati da sve to prevazidjem . Kako ne radim nista drugo to mi ne pada tesko , sacekacu ja .

Re: U snu san sneva sne ..!!

javicu vam kad pogledam izlozbu.
marta l marta l 18:36 20.01.2008

INEMURI

svet nece da propadne u mom odsustvu

ja sam se bojala jos goreg, da ce svet da nastavi, ali bez mene.....i uvek malo spavala.
Inemuri, ili sto bi dalmosi rekli "ubit oko" je cesta pojava u Japanu., kao i znak u mnogim firmama koji zabranjuje spavanje pod radnim stolom preko noci.....nego, kad smo kod stola evo nesto "a la japonaise"

Re: INEMURI

eto jos jednog dokaza da je bolje ne spavati :)
nsarski nsarski 19:04 20.01.2008

Re: INEMURI

eto jos jednog dokaza da je bolje ne spavati :)

Pa, kako kome. Ja obozavam da spavam (mada ne spavam duze ok oko 7 sati) zato sto je za mene kao da idem u bioskop. Nasanjam se skoro svake noci! Zanimljivi ljudi, pejsazi, dogadjaji, ma super. A cesto sanjam i apstraktne i psihodelicne snove. Nekad cak idem na pecanje i ponesto upecam:)

Re: INEMURI

ja uvek imam burne snove posle tajlandske hrane, ali sam tokom skijanja otkrila da underberg cini jos veca cuda. lepo nas je konobarica opominjala da se za varenje pije samo po jedan, a mi razvijali teorije da se underberg dozira prema kolicini pojedenih kobasica.
treba li da kazem da nam je kofer u povratku bio 5 kg tezi od underberga (i kobasica)?
mariopan mariopan 19:09 20.01.2008

Re: INEMURI

nsarski
eto jos jednog dokaza da je bolje ne spavati :)

Pa, kako kome. Ja obozavam da spavam (mada ne spavam duze ok oko 7 sati) zato sto je za mene kao da idem u bioskop. Nasanjam se skoro svake noci! Zanimljivi ljudi, pejsazi, dogadjaji, ma super. A cesto sanjam i apstraktne i psihodelicne snove. Nekad cak idem na pecanje i ponesto upecam:)

Blago tebi Nsarski , ti ne moras u bioskop ))

u nedostatku muzike

stihovi:

It was a miracle I even got out of Longwood alive,
this town full of men with big mouths and no guts;
I mean if you can just picture it,
the whole third floor of the hotel gutted by the blast
and the street below showered in shards of broken glass,

and all the drunks pouring out of the dance halls
staring up at the smoke and the flames;
and the blind pencil seller waving his stick
shouting for his dog that lay dead on the side of the road;
and me, if you can believe this,
at the wheel of the of the car
closing my eyes and actually praying;
not to God above but to you, saying:

Help me, girl; help me, girl
I'll love you till the end of the world
With your eyes black as coal
and your long dark curls

Some things we plan,
we sit and we invent and we plot and cook up;
others are works of inspiration, of poetry;
and it was this genius hand that pushed me up the hotel stairs
to say my last goodbye
to a hair as white as snow and of pale blue eyes
[saying:]
I gotta go; I gotta go,
the bomb in the bread basket are ready to blow

in this town of men with big mouths and no guts,
the pencil seller's dog, spooked by the explosion,
leaping under my wheels as I careered out of Longwood
on my way to you waiting in your dress,
in your dress of blue

I said:
Thank you, girl; thank you, girl
I'll love you till the end of the world
with your eyes black as coal
and your long, dark curls

and with the horses prancing through the fields,
with my knife in my jeans and the rain on the shield;
I sang a song for the glory of the beauty of you
waiting for me
in your dress of blue

Thank you, girl. Thank you, girl
I'll love you till the end of the world
with your eyes black as coal
and your long, dark curls
vishnja vishnja 22:23 22.01.2008

Re: INEMURI

Zanimljivi ljudi, pejsazi, dogadjaji, ma super. A cesto sanjam i apstraktne i psihodelicne snove. Nekad cak idem na pecanje i ponesto upecam:)


ovo je bilo za ocekivati :)

Usput, Mighty je obecao post o snovima, a nema ga sad. Gde si Mighty? Uja?
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 19:04 20.01.2008

...

lep blog
no, na žalost, sudeći po ovom:
Postoje razne vrste nesanice koje se odlikuju nemogucnoscu uspavljivanja (najcesce se javlja zbog stresa, brige, nesposobnosti da se covek opusti i prepusti), ranim budjenjem (koje uglavnom jedan od simptoma depresije) ili/i isprekidanim snom i nedostatkom dubokog sna.

mogu samo da se nadam da sam još uvek u predfazi do velikog "d", jerbo se lako uspavljujem a rano budim. ne remetim druge, znači dišem.

pitanje:
je l' može čovek da bude u depresiji, a da još uvek radi (da ne kažem funkcioniše), sa sve željama i osmesima?. tj. je l' možeš da budeš u d. netipično?
je l' ovo rano budjenje može da bude znak da imam utisak da sam nešto nezavršila, pa žurim da me san ne omete?

Re: ...

snezana, rano budjenje nije jednako depresiji. to je samo jedan od simptoma. uostalom postoje razni oblici depresije. najjednostavnija podela je na minor i major. ono sto vecina ljudi podrazumeva pod depresijom je krajnji stadijum major depresije, u kojoj oboleli jedva ustaju iz kreveta. istina je da postoji gradacija. skoro sam cula neproveren podatak da je oko 10% ljudi u UK u jednom trenutku bilo na antidepresivima.
a za zurbu da se obaveze dovrse, koja bi se se u sirem smislu mogla svrstati u opsesivnu kompulsivnost, postoji podatak da 30% opsesivno-kompulsivnih ljudi pati od depresije. tom slucaju zakon je CBT (cognitvie-behavioral therapy)
mariopan mariopan 19:19 20.01.2008

Re: ...

Imam prijateljicu koja je oduvek bila budna u 4 ujutru , ona i skuva jelo pre polaska na posao..takav joj je bioritam , bar to mislim da je. Ali ona mora popodne da dremne i to bar dva tri sata sto je za mene bilo nezamislivo , ja sam brza i trceci obavljam sve sto radim , pa cak brzo i govorim. meni treba vremena za kocenje i opustanje. Nikad u zivotu nisam prilegla popodne , ustvari mogu da lezim i citam ali ne spavam. Nocu tek iza ponoci idem u krevet i tada jos bar dva sata ne zaspim , nevezano da li me nesto ometa. Kada imam u rukama zanimljivo stivo mogu da ne spavam uopste..to sam radila i kada sam bila zaposlena i sledece noci opet jedva zaspim. Mozda je uzrok tome i rad u smenama pa se meni noc nije nikada usadila kao vreme za spavanje ?
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 19:33 20.01.2008

MIRAN SAN SVIM BLOGERIMA UZ ...

snezana mihajlovic snezana mihajlovic 19:38 20.01.2008

Re: ...

obrni-okreni loše mi se piše : )
ili da se radujem - još nisam u zadnjem stadijumu.
možda savatam i ja njega (stadijum)dok se hrvemo tako na prelasku iz dana u noć.

primetih da mi je sasvim dovoljno max 6 sati sna. sve preko toga izaziva tromost (kako fizičku tako i mentalnu), dnevno snevanje ne praktikujem (sem kad me ne razvali neka boleština ili bol), mada volem da snevam.

a ovo za pilulelilule - zabezeknuta sam koliko ljudi to, onako, za svaki slučaj konzumira.

Re: ...

mariopan
Imam prijateljicu koja je oduvek bila budna u 4 ujutru , ona i skuva jelo pre polaska na posao..takav joj je bioritam , bar to mislim da je. Ali ona mora popodne da dremne i to bar dva tri sata sto je za mene bilo nezamislivo , ja sam brza i trceci obavljam sve sto radim , pa cak brzo i govorim. meni treba vremena za kocenje i opustanje. Nikad u zivotu nisam prilegla popodne , ustvari mogu da lezim i citam ali ne spavam. Nocu tek iza ponoci idem u krevet i tada jos bar dva sata ne zaspim , nevezano da li me nesto ometa. Kada imam u rukama zanimljivo stivo mogu da ne spavam uopste..to sam radila i kada sam bila zaposlena i sledece noci opet jedva zaspim. Mozda je uzrok tome i rad u smenama pa se meni noc nije nikada usadila kao vreme za spavanje ?

noc jeste prirodno vreme za spavanje. vecina hormona prati ritam noci i dana koji bi trebalo da se poklapa sa ritmom spavanja i budnog stanja. dokazano je da oni koji rade u smenama i imaju poremecen ritam spavanja i budnog stanja imaju ne samo psihicki, vec i biohemijski "poremecaj" koji je moguce detektovati.

Re: ...

a ovo za pilulelilule - zabezeknuta sam koliko ljudi to, onako, za svaki slučaj konzumira.

U Srbijici postoji tabu zvanicne etikete depresije kao mentalne bolesti. Zato vecina ljudi uzima, na svoju ruku, benzodiazepine (tzv. bendzose tipa dizepam, bromazepam etc.) koji su u principu anksiolitici i ako se uzimaju duze vreme u kontinuitetu, ustvari izazivaju depresiju.
Smatra se da fizicka i mentalna iscrpljenost u depresiji nastaje zato sto covek neprestano potiskuje i ponovo prozivljava konflikt koji se ne resava. CBT analizira konflikt i uci coveka kako da ga prepozna i razresi.
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 20:03 20.01.2008

Re: ...

Smatra se da fizicka i mentalna iscrpljenost u depresiji nastaje zato sto covek neprestano potiskuje i ponovo prozivljava konflikt koji se ne resava. CBT analizira konflikt i uci coveka kako da ga prepozna i razresi.

ko velim, da malo naglasim...

Re: ...

clean coal clean coal 20:26 20.01.2008

Guantanamo

Covek moze da umre od nedostatka sna. Sadasnji zvanicni nosilac rekorda u nespavanju je Amerikanac, Randy Gardner, koji dobrovljno nije spavao 11 dana u kontinuitetu. Ne znam kakve su prinudne rekorde postizali njegovi sunarodnici u Gvanatanmo Bayu.


U Guantanamo Bay nema njegovih sunarodnika. Zatvorenici su iz Avganistana, Pakistana, Sirije, Jemena, Saudijske Arabije i tako dalje.

Sunarodnici "Amerikanca Randy Gardnera"su zatvorski cuvari. Oni ne mogu postici prinudne rekorde u nespavanju. Njima niko ne brani da spavaju.

Re: Guantanamo

Mozda se nisam dobro izrazila, ali mislila sam da Amerikanci postizu rekorde na drugim ljudima.
grofisneki grofisneki 09:41 21.01.2008

uh

ni ja kao klinka nisam volela da spavam, sto neko rece, mislila sam da propustam ko zna sta. ono sto je meni sad problem je sto lezem kasno a moram ustati rano, pa se tokom noci stalno budim jer se plasim da ne zakasnim. dobro bi mi dosla ta japanska tehnika na poslu nekada :)

Re: uh

pazi samo da ti se ne desi nesto kao onoj iz spota gore :)

moram da se ogradim

od izbora na sve moguce nacine. ne prija mi da me dovode u bilo kakvu vezu sa njihovim rezultatima i posledicama. morala sam da korigujem naslov i izbacim suvisno. kakva autodestruktivna nacija! i jos ponosna na to!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 16:26 21.01.2008

Ženik nesanik

Nesanica je ženskog roda. Molim da se usvoji da se muška nesanica zove nesanik ili nesanac.
Mada može da se kaže i da je nesanac/nesanik onaj muškarac zbog koga žena ne spava.))

Re: Ženik nesanik

meni nesanica, kao rec, bas lepo zvuci. sta bi falilo da kazete - to je sve zbog nje - nesanice? zar nije zanimljivo sto je san muskog, a nesanica zenskog roda?
nsarski nsarski 22:14 21.01.2008

Re: Ženik nesanik

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
meni nesanica, kao rec, bas lepo zvuci. sta bi falilo da kazete - to je sve zbog nje - nesanice? zar nije zanimljivo sto je san muskog, a nesanica zenskog roda?

Mani ti to Ana....i Andric je patio od nesanice, i o tome dosta pisao. A ja sam jednom sanjao da sam operator u Hilbertovom prostoru. Nije lako - transformisati sve te funkcije, ybt!. Jedva sam preziveo, kao na toboganu:)

Re: Ženik nesanik

troll
snovi su super tema.
ja najvise volim one o letenju. kao skacem, a sve sporije padam, pa onda shvatim ako namestim ruke u odredjeni polozaj, idem sve vise u vis, dok konacno ne poletim. onda razmisljam kako mi eto mozemo da letimo samo ne znamo kako...
Nenuška Nenuška 07:45 22.01.2008

bromazepan i ostale pilulice

U Srbijici postoji tabu zvanicne etikete depresije kao mentalne bolesti. Zato vecina ljudi uzima, na svoju ruku, benzodiazepine (tzv. bendzose tipa dizepam, bromazepam etc.) koji su u principu anksiolitici i ako se uzimaju duze vreme u kontinuitetu, ustvari izazivaju depresiju.


Mislim da ne bi bilo loše kada bi neko, nakratko, objasnio tu vezu između "pilulica" i depresije (iako malko izlazi iz okvira teme). Pouzdano znam više od 2 ženske osobe iz moje okoline koje to koriste više od 15 godina onako, na svoju ruku.

Re: bromazepan i ostale pilulice

ne znam u cemu je dilema. nus pojava redovnog uzimanja benzodiazepina je precipitacija depresije. kazite mi sta vas jos konkretno zanima pa cu da pokusam da vam odgovorim. dugotrajno uzimanje takodje izaziva pojavu tolerancije i zavisnosti.
grofisneki grofisneki 12:11 22.01.2008

Re: bromazepan i ostale pilulice

nije u okviru teme ali...

jutros sam pocela da pijem Herbafast advanced preparat za mrsavljenje. medjutim, ono sto mene muci je da na njemu pise da je iskljucivo namenjen zdravim osobama bez detaljnijeg objasnjenja sta to znaci. inace preparat je sastavljen (kao sto mu i ime kaze) od nekih kineskih trava. znas li nesto o tome Anci i mozes li mi pojasniti ovu dilemu?
Nenuška Nenuška 12:28 22.01.2008

Re: bromazepan i ostale pilulice

Hvala Ana što si i spomenula bromazepam. Da se ovo ne bi pretvorilo u Dr. forum, potražila sam informacije o tome po Netu i trenutno sam veoma uznemirena i spremna za laganu akciju, obzirom da meni jedna veoma draga osoba to konzumira gotovo redovno, a u poslednje vreme je vrlo često, bez nekog realnog razloga, vrlo depresivna i osetljiva. Obzirom da sam poslom veoma daleko od te teme, nisam dovodila u vezu depresiju sa pilulicama.

Hvala, mislim da si mi (nam) bila od velike pomoći.

Re: bromazepan i ostale pilulice

Ne znam sta je Herbafast. Mnogi od biljnih preparata za mrsavljenje su u stvari kombinacija diuretika i laksativa. Ne bih da te demoralisem, ali jedino sto deluje na duge staze je pravilna ishrana i adekvatna fizicka aktivnost. U okviru klasicne medicine, postrenutno se najcesce upotrebljavaju orlistat, koji sprecava apsorpciju masti i cesto izaziva proliv, i Rimonabant koji suprimuje apetit ali posto je antagonista kanabinoidnih receptora (onih koji su zasluzni da ljudima bude lepo kad duvaju) cesto izaziva depresiju. Najbolji pristup na duge staze je da covek sam pokze da zeli da smrsa tako sto ce sam, da izgubi min 5% od svoje mase, pa mu se onda prepise jedan od ovih lekova, pa se za 3 meseca ponovo proceni situacija.

Re: bromazepan i ostale pilulice

Nenuška
Hvala Ana što si i spomenula bromazepam. Da se ovo ne bi pretvorilo u Dr. forum, potražila sam informacije o tome po Netu i trenutno sam veoma uznemirena i spremna za laganu akciju, obzirom da meni jedna veoma draga osoba to konzumira gotovo redovno, a u poslednje vreme je vrlo često, bez nekog realnog razloga, vrlo depresivna i osetljiva. Obzirom da sam poslom veoma daleko od te teme, nisam dovodila u vezu depresiju sa pilulicama.Hvala, mislim da si mi (nam) bila od velike pomoći.

Nemam nista protiv da dam savet, ako mogu, ali efikasno lecenje preko interneta nije moguce.
grofisneki grofisneki 12:46 22.01.2008

Re: bromazepan i ostale pilulice

anci mozes li molim te preko neta potraziti sve ovo sto sam te pitala jer se bolje razumes u medicinske termine na engleskom? i hvala na informacijama :)

Re: bromazepan i ostale pilulice

Sneki, nigde ne pise sta je sastav ovog herbafasta, a ono sto se prikazuje kao studija su samo pojedinacni slucajevi. tvoja situacija nije ni po cemu drugacija od situacije drugih ljudi (osim ako nemas neke bolesti koje mi nisi prijavila:)) koji bi uzimali neke lekove / preparate.
Ja ne bih uzimala nesto sto ne znam od cega se sastoji i kako deluje. U ambulanti sam videla nekoliko slucajeva ljudi sa poremecajem funkcija jetre zbog uzimanja kineskih trava.
marta l marta l 17:42 22.01.2008

Re: smrt i ostale pilulice

jedan mlada zena je umrla, druga se izvukla zahvaljujuci presadjenoj jetri, a sve zbog kineskih herbalnih pilulica
Asia's Killer Diet Pills
mozda je ipak zdravije otici na spavanje bez vecere
Gorstak Gorstak 12:20 22.01.2008

San vs nesanica

Lepa tema i razmišljanje o muško/ženskom rodu reči sna i nesanice.

Nisam siguran da li sam dobro zapamtio podatak da je neko eksperimentisao sa spavanjem na sledeći način:
15min sna
2 h aktivnosti
15min sna
2h aktivnosti...

Eksperiment je prekinut iz trivijalnog razloga. Zamorče nije znalo šta da radi u onih 2h aktivnosti tj. imao je suviše slobodnog vremena tokom dana.
Ako malo proračunamo vidi se da tih ciklusa ima 10-11 dnevno tj 150-165min spavanja/dan.
Pitam se da li je moguće. Možda zato što sam to pročitao u Politikinom Zabavniku.
U stvari, ko sam ja da sumnjam u Zabavnik?

Nisam probao gore pomenuti režim života jer volim da spavam i priznajem da kradem od života 7-8h/dan.
Svaka majka deteta do 1god može da vam potvrdi da je moguće funkcionisati u gore opisanom režimu rada.

Inače, te mlade mame, uvek deluju malkice iscrpljeno.



Re: San vs nesanica

Bili su neki koji su tvrdili da su tzv 10-15 min power naps primenljivi i na ljudima. pa inemuri se u principu na tome zasniva. ja mislim da je to samo alternativa u nedostatku prave stvari.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 13:01 22.01.2008

Re: prave nezamenljive stvari

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Bili su neki koji su tvrdili da su tzv 10-15 min power naps primenljivi i na ljudima. pa inemuri se u principu na tome zasniva. ja mislim da je to samo alternativa u nedostatku prave stvari.

Moderni svet je pun zamena za prave i dobre i zdrave stvari. Otićićemo daleko.
Fuj!

Re: prave nezamenljive stvari

samo konzervativno, velicanstvo! :)
nsarski nsarski 17:25 22.01.2008

Re: San vs nesanica

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
Bili su neki koji su tvrdili da su tzv 10-15 min power naps primenljivi i na ljudima. pa inemuri se u principu na tome zasniva. ja mislim da je to samo alternativa u nedostatku prave stvari.

Dobro Ana, a kada nadjes vremena za tvoj "beauty sleep"?

Re: San vs nesanica

hvala sto brines o mojoj lepoti. tu vec primenjujem alternativni pristup cesto radim stoj na glavi, to pojacava prokrvljenost lica (i mozga).
Gorstak Gorstak 19:14 22.01.2008

Re: San vs nesanica

tu vec primenjujem alternativni pristup cesto radim stoj na glavi

Ovo je već extremni pristup:)
Moram da priznam da tako nešto nisam pročitao u Zabavniku, a priznaćete, ako tamo toga nema onda sumnja mora da postoji:)
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:49 22.01.2008

Re: prave nezamenljive stvari

Ana WithAFamilyNameTooHardToPron
samo konzervativno, velicanstvo! :)

Priroda je konzervativna. I ja sam. Nema mnogo lepsih stvari od ranog jutra, i leti i zimi, u prirodi. Npr. u planini.
Moderni svet je zasnovan na stvaranju vestackih potreba.
Nista bolje od stvari koje goje i koje povecavaju potrosnju kiseonika i prokrvljenost)
vishnja vishnja 22:09 22.01.2008

Re: prave nezamenljive stvari

Nema mnogo lepsih stvari od ranog jutra, i leti i zimi, u prirodi. Npr. u planini.
Moderni svet je zasnovan na stvaranju vestackih potreba.


Jeste, u devet u krevet, kazem ja (a prestala da upraznjavam tu pre neki dan).
A onda sa svitanjem - ko sta voli -yoga, kuvanje, filatelija, razno... Ko je sebe nekad usrecio dugorocnijim dodatnim poslom (za po noci, nego kad), zna da je jedini nacin za ocuvanje zdrave pameti spavanje, pa budjenje u (po potrebi) 2,3,4 ujutru. Obrnuto funkcionise samo par dana.

Nista lepse od jutarnjeg sunca, cak i kad nije na planini.

Daklem, mora trol: prezidente, jel to nesto nije u redu sa mojim karakterom sto mi se menja stil pisanja i pravopisa u zavisnosti od toga sa kim razgovaram?

Re: prave nezamenljive stvari

Nista lepse od jutarnjeg sunca, cak i kad nije na planini.

i ja najvise volim rano jutro.
ne znam ko je prezidente. nisam valjda ja!?:)
vishnja vishnja 09:30 23.01.2008

Re: prave nezamenljive stvari

Gorstak je prezident. Onomad objavio kampanju, a ja se ukljucila iz raznih sebicnih i nesebicnih razloga.

Ana, ovaj post se izgubio, nema ga na "najnovijem", ni u vip listi, nigde sem na tvom profilu?! A onog sa dlakama ima.
Nesto se zbunilo.
vishnja vishnja 09:32 23.01.2008

Re: prave nezamenljive stvari

Vratilo se sad, a nije ga bilo, casna rec.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:27 23.01.2008

Vishnja

Uvek moras da kliknes dva puta na dugme Hronološki. Tako sam ja, silom, naučio. I onda je sve tu.
MilutinM MilutinM 00:58 23.01.2008

Nije lako ostati budan

Eto, i potencijalna lepša polovina predsednika SAD ponekad ne može da se uzdrži.



Nije da se hvalim, ali još uvek mogu da spavam koliko god je minimalno potrebno. A što više spavam, sve sam više pospan. Pa onda izbegavam
MilutinM MilutinM 01:01 23.01.2008

Re: Nije lako ostati budan

Au, pa ovo se i ranije dešavalo

Strongman Strongman 01:38 23.01.2008

Ok - jesam za grdnju

Ne umem da objasnim kako ali mi je promakao ovaj tvoj post.

Molim moderatore i sve uticajne da gurnu anu u VIP da je ne jurim u onom prozorcetu.


Ana

odlican tekst o temi koja me interesuje. Cudnim razlicitim zanimanjima sam doveo sebe u situaciju da nemam vremnea za normalno spavanje. Ono - legnem uvece pa se probudim ujutru. To zadovoljstvo nemam. Spavam iz 3 - 4 puta dok ne nahvatam 4 - 5 sati spavanja. i kada sam u sansi da spavam, budim se jer imam pavlovljev refleks da kasnim negde. Znam da cim se uspavam, vec je vreme da ustanem.

lezem oko 6, ustajem prvi put u 7:20 da ispratim Jocu za skolu. Drugi put lezem u 8:05 i spavam do 10:10 kada ustajem jer treniram veoma bitnog klijenta svakog dana u 10:30. Dodjem kuci oko 11:45 i probam da dremnem do 12:40 kada ustajem i idem na posao do 21:00. Ide trening na brzinu pa bodyguarding ili disco. Dolazim kuci oko 5:20 i Jovo nanovo. ne racunam sto me Ivca budi da mu spremim sok ili klopu. Subotom spavam od 6 do 12, nedeljom od 6 do 12 i to je to.

ovo sam ispricao da objasnim koliko mi znaci kad uhvatim tu i tamo 20 minuta sna. Mislim da tada odbrojavam faze sna na svakih 5 sekundi ako se i ne zaguram u zadnje dve faze iz cuga. Uspavljujem se kad god to zazelim, a nekada i cesce.

Jednom u diskoteci sam seo na solju da, jelte... i uspavao sam se. Sa spustenim pantalonama kao egzibicionista. Uspavam se ja i u gostima, a po nekad i u stolici na poslu. Ono sa curenjem pljuce je potvrdjeno sa moje strane.


Ali zato kad Kimbo ide negde da se bori ili na neki TV nastup, njegov badigard - ja moze da spava od 12 do 19 sati. Svi se nesto sekiraju da nisam, ne daj boze, bacio kasiku. Izgubim i po 3 kila u toku sna.



I sto je najgore, kad idem na spavanje osecam neku neobjasnjivu zahvalnost sto mogu da spavam - napokon.
vishnja vishnja 09:25 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

pa meti je u svoju Vip listu pa ce da ti iskoci odmah.
meni iskace.

Re: Ok - jesam za grdnju

ne znam zasto sam nestala sa lica bloga. valjda je bilo vaznijih stvari za diskusiju. sad je opet sve po starom. Jovo nanovo, sto bi Milance rekao
Gorstak Gorstak 11:19 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

sto je najgore, kad idem na spavanje osecam neku neobjasnjivu zahvalnost sto mogu da spavam - napokon

Ti, bre, ko u vojsci.
Ja sam bio svedok kada vojnik zaspe stojeći naslonjen na tenk koji brunda.
Sad ko nije čuo tenk u radnom stanju ne znam kako da opišem situaciju. Probaj da dremneš u diskoteci pored najvećeg zvučnika, a da te gosti stalno gurkaju. Tako nešto.

vishnja
Daklem, mora trol: prezidente, jel to nesto nije u redu sa mojim karakterom sto mi se menja stil pisanja i pravopisa u zavisnosti od toga sa kim razgovaram?

Hola vishnja,
tebe ima svugde. Glasanje prošlo samim tim i moja kandidatura. Sad sam opet samo gorštak:))) Konačno.
Primetio sam tu kako da kažem ... elokventnost i bio zatečen. Pa jel to ona Zvezdašica, ona ista... ma jeste, ma nije.
Sad će Stronge da te markira jer je zagriženi Partizanovac:)
Činjenica je da se prilagođavaš sagovorniku što ja cenim kao osobinu veoma inteligentnih ljudi.
Stekao sam utisak da čovek što je obrazovaniji, pa i pametniji (nije obavezno isto) on priča jednostavnije i prilagođava se uhu slušaoca.

Trol, trol, nije lav...
Strongman Strongman 11:39 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

Probaj da dremneš u diskoteci pored najvećeg zvučnika, a da te gosti stalno gurkaju. Tako nešto.


Nema sta da probam. Mogu!
Strongman Strongman 11:40 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

pa meti je u svoju Vip listu pa ce da ti iskoci odmah.
meni iskace.



Proverio sam. Ana mi je na vip listi ali zaboravim da kliknem dugme "moja vip lista"
grofisneki grofisneki 12:30 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

ja proverim uvek prvo svoju vip listu pa onda idem dalje :)
vishnja vishnja 13:54 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

Sad će Stronge da te markira jer je zagriženi Partizanovac:)

pssst, nemoj tako glasno, nisam jos izgradila bilateralne odnose sa covekom.

jedino da se nadam da i sad oseca neobjasnjivu zahvalnost pa nije ovo video.

p.s. hvala na pohvali, ne znam sta da kazem
Gorstak Gorstak 15:08 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

jedino da se nadam da i sad oseca neobjasnjivu zahvalnost pa nije ovo video.

:)))))))
Psssst!
Strongman Strongman 21:55 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

vishnja
Sad će Stronge da te markira jer je zagriženi Partizanovac:)

pssst, nemoj tako glasno, nisam jos izgradila bilateralne odnose sa covekom.

jedino da se nadam da i sad oseca neobjasnjivu zahvalnost pa nije ovo video.

p.s. hvala na pohvali, ne znam sta da kazem


Vishnja

javno se zahvaljujem na prosvetljenju. Smatraj da su nasi odnosi u zavrsnoj fazi izgradnje i svrati slobodno kod mene na blog. Ana izvini za uzimanje "musterija".


partizanovac jesam ali mnogo daleko od zagrizenog.
Strongman Strongman 21:57 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

Gorstak
jedino da se nadam da i sad oseca neobjasnjivu zahvalnost pa nije ovo video.

:)))))))
Psssst!



Necu nikom da kazem

vishnja vishnja 22:07 23.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

ma nije u pitanju to, nego:
kad idem na spavanje osecam neku neobjasnjivu zahvalnost

pa sam se nadala da je to slucaj i sad, je li, pa da neces videti ovo,
ona Zvezdašica

mislim, prvi utisak i tako to (auh).
majko mila, danas zabrljam gde stignem :)))))

na tvom blogu sam redovno, ali sam malo nevidljiva. bez brige, uzivam u svakom slucaju.
Strongman Strongman 01:26 25.01.2008

Re: Ok - jesam za grdnju

na tvom blogu sam redovno, ali sam malo nevidljiva. bez brige, uzivam u svakom slucaju.


Budi vidljiva za promenu. Sok od Visnje je na ceni.

sok od visnje

Sok od Visnje je na ceni.

Tacno, toga nema u UK

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana