Društvo| Ekonomija| Politika

Zbogom pameti

Drago Kovacevic RSS / 10.02.2012. u 11:41

 Potpuno nezapaženo prolazi vest da je "zamrznut" sporazum MMF-a i naše vlade. Pojavilo se tek nekoliko anonimnih službenika u pokušajima da to prikažu kao nešto što ne donosi posledice i da će već koliko do leta stvar biti kao što je i bila. Sneg i led su jedina srpska, uspešno nametnuta tema i mediji na to koriste dve trećine vremena u informativnim emisijama.

Odlazak MMF-a znači zapravo da ostajemo bez poslednjeg mehanizma i poslednjeg sredstva kontrole naših javnih finansija. Šta to znači, tri meseca pred izbore, nije teško pretpostaviti. Znači da će Vlada i vladajuće stranke nemilo trošiti novac poreskih obveznika u pohodu na glasove. Slede sigurno nerealna povećanja zarada u javnom sektoru. Krkobabić će počastiti penzionere nekom crkavicom. Započeće svečano i u "žuto" obojeni neki projekti sumnjive perspektive za koje je važnije da budu započeti nego realizovani. Razmileće se aktivisti "od vrata do vrata" nudeći odmah desnu cipelu ili šta već, a levu tek kad se na mob telefonu donese uslikan listić. Grebaće se dno državne kase i dalje zaduživati, ne bi li se napabirčio novi mandat i obezbedio nastavak ovog "puta u Liliput". Sve uz podbačanje na kosovsku štaku.

Pri tome, odlazak MMF-a odmah znači podizanje skupljih kredita i obustavu investicija.

Danas je Srbija zemlja sa 24 posto nezaposlenih. Privredni rast je na nuli sa tendencijom prelaza u recesiju. Dinar je rekordno oslabio prema evru.Spoljni dug je premašio "crvenu liniju" i Srbija se kreće ka bankrotstvu. Ne vidi se, za razliku od Grčke,  ko će je odatle čupati. Siromašnih i gladnih je svuda. Velike kompanije, poput US STILA,odlaze. Predsednik vlade je sam sebi i ministar finansija. Hvali se kako se uspešno zadužio u dolarima uz kamatu od 7 posto, a rast dolara, tako vidljiv i očekivan, učiniće mu taj dug kao da ga je podigao sa duplo većom kamatom. No, neka ide život. Borba za mandate je iznad svega i vlast nam zaista liči kao da je ustrojena po principu - Iza mene potop".

Za vreme dok vlada tera MMF iz Srbije, predsednik Tadić obilazi zavejane opštine. Brižljivog lica, kako mu funcija ali i predizborna tehnika nalažu, kritikuje ljude koji rade po svetu. Kaže - ostavili su svoje stare po selima i zaboravili ih. A da nije upravo takvih koji su po svetu, što svake godine preko doznaka u Srbiju pošalju 5 milijardi evra,teško da bi preživeli i stari i država. 

 

 

 



Komentari (27)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 12:10 10.02.2012

A bre Drago

Zašto stalno po cevanicama. Nemoj, to boli.

JJ Beba JJ Beba 13:13 10.02.2012

prokopijević


"Gora je vest za sve nas ostale",

ovde
ovde
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:21 10.02.2012

Re: prokopijevićjavascript:;

JJ Beba

"Gora je vest za sve nas ostale",

ovde
ovde

Reforme treba da nas vrate korijenju, postu (štednji) i tradiciji našoj pravoslavnoj.
A ti Bebo gde nađe da citiraš te e-novine koje se rugaju čak i našoj vojsci i Crkvu koje, posle policije, po svim istarživanjima uživaju najveće poverenje građana.
Drugo je pitanje da li i čemu građani više uopšte veruju. Naslov je baš ispod granica pristojnog ukusa, a drugo sasvim je pitanje koliko je klerikalizacija vojske u duhu savremenih reformi sa kojima se hvalimo.
ultimatum ultimatum 23:05 10.02.2012

A bre Drago.....

Nisi u pravu kada stavljas kontrolu drzavnih finansija ispred snega jer:


- Kazna za "prekrsaj" koji nacini ministar, po nalazu Drzavne revizorske institucije, (i to posle dve godine sudjenja ) iznosi 25.000 dinara a

- Kazna za neociscen sneg ispred kuce iznosi 30.000 dinara....


pa ti vidi sta je bitnije u ovoj drzavi...
loader loader 13:12 10.02.2012

Srbijica u frižideru, na MMF tacni

To sa MMFom samo mi se nekako pridodalo na niz loših utisaka tokom prethodnog dana. Elektro-sistem pred kolapsom zbog rekordne potrošnje, Dunav koji je skoro zaleđen, firme koje će biti u stanju hibernacije zbog štednje energije, plus firme koje su ionako u stanju hibernacije ili poluhibernacije, Grčka koja hoda po ivici bankrota i ljulja evropski brod, Evropa pred recesijom, svet pred recesijom, .... Brrrr... Samo da ne bude onoga što uglavnom sledi iz takvih situacija - nuđenja brzih rešenja sa pozicija ekstremizma i ultra-desnice.
jigv jigv 13:26 10.02.2012

Odlican tekst

Jedino su se Politika i Danas na ozbiljan nacin pozabavili ovim problemom. I jedini se Drago ozbiljno pozabavio posledicama :) Naime, problem nije toliko sto MMF nece dati pare, ni nesto povecane kamate, cak ni smanjene investicije. Problem je nedostatak kontrole.

Nas ceka scenario koji su uporno koristile sve drzave sa juga Evrope - prekomerna javna potrosnja i zaduzivanje do besvesti, do (formalnog ili neformalnog) bankrota. I onda nagli presek, naravno po ledjima obicnog naroda, koji skoro da nije imao nikakvu korist ni od samog zaduzivanja (primer Grcke - umesto da povecaju naplatu poreza i smanje korupciju, oni jos vise deru mucenike koji su i do sada placali porez, kao i obican narod).

Svaka vlast traje svega 4 godine, i "ko ce da razmislja o tome sto ce drzava bankrotirati za 5, 10 ili 15 godina, ja ionako tada necu biti na vlasti, a i niko me ionako nece ganjati za to sto sam radio, jer prekomerno zaduzivanje u tudje ime i dovodjenje drzave do bankrotstva nije krivicno (a ni prekrsajno) delo". I na kraju najebe Papandreu.

Tuzno je kada se coveku pred ocima odvijaju gore navedeni procesi, a ne moze nista tim povodom da ucini. I jos tuznije je kada predsednik kaze da nema snage da izvrsi reformu javne uprave, odnosno da se bori protiv gore navedenih procesa, a pritom ne podnese ostavku.
nikolic777 nikolic777 13:33 10.02.2012

nista to nije strasno

u poredjenju sa cinjenicom da je

Dacic za mandata mu pohapsio SKORO sve zemunce...ponosan covek danas u Blicu
javascript:;

a sta sa onima ciji su oni kuriri i ubice bili?

s njima koalicija, na prolece, ako zaskripi da se namakne vecina?

a to sto je

Danas je Srbija zemlja sa 24 posto nezaposlenih. Privredni rast je na nuli sa tendencijom prelaza u recesiju. Dinar je rekordno oslabio prema evru.Spoljni dug je premašio "crvenu liniju" i Srbija se kreće ka bankrotstvu.


pa, kriza je, ali ima mesta za optimizam


preporuka Drago
Kazezoze Kazezoze 13:42 10.02.2012

napokon

jedna dobra vest.
daj bože da nikad nisu ni imali posla sa MMF-om.
te derikože su zavile u crno sve zemlje koje su imale posla sa njima.
u svakom slučaju pozdravljam ovaj potez.
westvleteren westvleteren 14:01 10.02.2012

Re: napokon

u svakom slučaju pozdravljam ovaj potez.


Nema ovde ničega što bi moglo da se nazove "potez". Vlada je moljakala MMF za još love što su oni odbili. Sad, najbolje bi bilo da se uopšte nismo ni zaduživali, a možda je na duže staze dobro to što nemamo mogućnosti da se više zadužimo. Ali odbijanje vlade da smanji javnu potrošnju (otpusti neradnike) nikako nije za pozdravljanje.
pera_pop pera_pop 22:54 10.02.2012

Re: napokon


Odlazak MMF-a znaci da Srbija nece moci da pokriva budzetski deficit, zato ce drzava biti primorana da stampa novac. Inflacija je vec uveliko pocela, dinar je u vrlo kratkom izgubio 10% vrednosti. Ocigledno ne razumes ovo, ali bice ti vrlo brzo jasno kada nastupi galopirajuca inflacija.
Kazezoze
jedna dobra vest.
daj bože da nikad nisu ni imali posla sa MMF-om.
te derikože su zavile u crno sve zemlje koje su imale posla sa njima.
u svakom slučaju pozdravljam ovaj potez.

Ne cudi me sto lupetas ovakve gluposti, ali da za to dobijes 11 preporuka je zaista tuzno
Rejlem Rejlem 14:03 10.02.2012

Preporuka

Za vreme dok vlada tera MMF iz Srbije, predsednik Tadić obilazi zavejane opštine. Brižljivog lica, kako mu funcija ali predizborna tehnika nalažu, kritikuje ljude koji rade po svetu. Kaže - ostavili su svoje stare po selima i zaboravili ih. A da nije upravo takvih koji su po svetu, što svake godine preko doznaka u Srbiju pošalju 5 milijardi evra,teško da bi preživeli i stari i država.


Pozdrav, Drago, i preporuka za tekst.
reanimator reanimator 14:42 10.02.2012

...

Slede sigurno nerealna povećanja zarada u javnom sektoru

Iz tvojih usta...
highshalfbooze highshalfbooze 17:40 10.02.2012

Re: ...

Slede sigurno nerealna povećanja zarada u javnom sektoru

Iz tvojih usta...


Na žalost ne, sledi podmičivanje u vidu sumnjivih zapošljavanja za obavljanje sumnjivih poslova, likova sumnjivog morala sa sumnjivim diplomama.
Milan Karagaća Milan Karagaća 15:26 10.02.2012

Stalno ima izlaz

highshalfbooze highshalfbooze 17:34 10.02.2012

Re: Stalno ima izlaz

ko zna možda je u ovome i DSS-u spas


U partiokratiji nema spasa, samo propast.
tsunade tsunade 17:31 10.02.2012

neopazeno?

Potpuno nezapaženo prolazi vest da je "zamrznut" sporazum MMF-a i naše vlade.


pa nije bas neopazeno. ja sam je na primer vrlo opazila. i smrzla sam se. odmah mi je sinuo sledechi scenario:

godisnji budzet trosimo do izbora.
nova vlada dolazi i zatice praznu kasu.
krediti nedostupni.
u iznudici zovemo mmf koji nudi resenje:

drasticno smanjenje i ujednacavanje penzija sa socijalnim davanjima,
u prvoj godini 20 odsto budzetlija mrš na ulicu, u drugoj najmanje jos toliko.
privatizacija eps-a i komunalnih službi uključujući i vodovod.
cena struje, vode, komunalija idu nebu pod oblake.
ljudi, ocajni, izlaz traže na ulici.
materijalno demotivisana i rasulom obeshrabrena policija ne reaguje.
e sad, ja sam smela da projektujem do ove tacke. dalje prosto ne smem.
tako da, gde ja stadoh, slobodno produzite...

a evo sta poreski obveznici plaćaju... pitam se da li će iznudica oduvati i švalerke naših ministara?

http://www.svet.rs/najnovije-vesti/i-privatno-su-bliski-ivana-skoric-savetnica-ministra-milutina-mrkonjica
ultimatum ultimatum 23:18 10.02.2012

Re: neopazeno?

tsunade
godisnji budzet trosimo do izbora.
nova vlada dolazi i zatice praznu kasu.


Budzet nije kasa koja je na pocetku godine puna, pa se prazni do kraja godine...to je jedan dinamicki sistem koji ima i prilive i odlive od 1.januara do 31. decembra

tsunade tsunade 23:44 10.02.2012

Re: neopazeno?

Budzet nije kasa koja je na pocetku godine puna, pa se prazni do kraja godine...to je jedan dinamicki sistem koji ima i prilive i odlive od 1.januara do 31. decembra


oh yeah? no shit.
ultimatum ultimatum 00:23 11.02.2012

Re: neopazeno?

ma shita ima itekako...ista ce vlast ponovo da zajase...a drugo...
ja nesto ne znam da je na ovim prostorima nekada izbila socijalna revolucija, politicka da, ali socijalna ne...previse je kukavica ...
highshalfbooze highshalfbooze 17:45 10.02.2012

Kontrola porobljivanja

Odlazak MMF-a znači zapravo da ostajemo bez poslednjeg mehanizma i poslednjeg sredstva kontrole naših javnih finansija.


MMF nije mehanizam kontrole, već instrument ekonomskog porobljivanja banana država poput ove u kojoj živimo.
looping looping 19:46 10.02.2012

BT

Kako kaze B.T. u borbi protiv smetova: " ...Energija, energija i samo energija ..."
Domazet Domazet 19:54 10.02.2012

E hvalim ti se mili bozhe...

Bata Drago

Šta to znači, tri meseca pred izbore, nije teško pretpostaviti. Znači da će Vlada i vladajuće stranke nemilo trošiti novac poreskih obveznika u pohodu na glasove. Slede sigurno nerealna povećanja zarada u javnom sektoru.

...da sam dochekao da Drago pohvali Borisa Tadica. Sada kada je Boris definitivno i u potpunosti prihvatio neke od signature moves Trostrukog Balkanskog Kopljanika...
rikelme rikelme 20:47 10.02.2012

Kim Jong-Un

A Internetom kruži priča:
Kim Jong-Un - mrtav, ubijen ?
Sepulturero Sepulturero 22:09 10.02.2012

Банкрот

Danas je Srbija zemlja sa 24 posto nezaposlenih. Privredni rast je na nuli sa tendencijom prelaza u recesiju. Dinar je rekordno oslabio prema evru.Spoljni dug je premašio "crvenu liniju" i Srbija se kreće ka bankrotstvu. Ne vidi se, za razliku od Grčke, ko će je odatle čupati.

Не види се ни за Грчку у овом тренутку

Мене пак интересује зашто је банкрот толико страшан па нас светски лихвари тиме плаше као са неком баба Рогом. Аргентина је својевремено банкротирала па ником ништа. Опростили су јој пола дугова јер нису имали избора и сада им је боље него икад.

Наши садашњи дугови добрим делом потичу из деведесетих година. Милошевић није хтео да их плати а добар изговор су му били санкције и бомбардовање. Када је дошао ДОС (Лабус)онда је једна од првих ствари била признање свих дугова па су подигнути нови кредити како би се отплатили стари. И врзино коло је кренуло. Неке су нам дугове додуше и опростили али је то био само мањи део а цена коју смо платили (затварање банака и ко зна шта још) огромна.

Требало је да се угледају на Стојадиновића који је, као министар финансија, откупио све дугове старе Југославије са попустом од 70%.

Цена СРЈ дуга деведесетих година је била врло вероватно ту негде али му је наравно Лабус дигао цену (тиме што је обећао испалту) па мора да се неко ту дебело уградио.
talicni talicni 03:18 11.02.2012

Re: Банкрот

Мене пак интересује зашто је банкрот толико страшан па нас светски лихвари тиме плаше као са неком баба Рогом. Аргентина је својевремено банкротирала па ником ништа. Опростили су јој пола дугова јер нису имали избора и сада им је боље него икад.

Ma da bankrot je super stvar, nek bankrotiraju jos par puta pa ce imati standard ko razvijene zemlje.
U Argentini je pesos izgubio oko 70% vrijednosti. Dinar je vec precjenjen i u slucaju bankrota ce opasti sigurno 40-60% za kratko vrijeme. Doci ce do opsade banaka jer ce svi potrcati da promijene dinar u euro sto ce dovesti do daljeg pada dinara.

Zbog velikog pada dinara prozvodnja ce biti mnogo konkurentnija a uvoz se nece isplatiti jer ce vam plate biti tako male da necete mnogo sto sta moci da kupite.
Mnoge firme ce bankrotirati, nezaposlenost ce biti jos veca.
Ko god je uzeo kredit u eurima, a prima dinare, bi pravo nadrljao.

FYI
Vlada koju predvodi ekonomista Mirko Cvetković za tri i po godine mandata pozajmila je 5,7 milijardi evra, što je više nego u vrijeme svih premijera u posljednjih 20 godina zajedno - pokazalo je istraživanje pojedinih ekonomskih stručnjaka.
coviax coviax 07:48 11.02.2012

MMF I Železara

Ne bi bilo preveliko iznenađenje da još poneko digne sidro...Telekom nisu
uspeli da udome,jedino bi za male pare mogli EPS!Ako opet budu u koaliciji-to će im biti prvi posao!
Ovu vladu ćemo pamtiti kao nekog pecaroša koji se otisnuo u lošem čamcu u ribolov i
sve vreme je samo zapušavao rupe i izbacivao vodu iz čamca,a pecaljke nije ni stigao
da zabaci...Vratio čamac jedva,zamalo da potone...
Tačno se ponačaju po sistemu:"Iza mene potop..."
Sledeća vlada koja se formira neće potrajati ni tri meseca-neće imati čime da vlada-Cvetkovićeva će uspeti sve da potroši i da naštampa izbornu-inflaciju...
Bez ideja kao i fudbalska reprezentacija...
mlinarslavko mlinarslavko 11:26 11.02.2012

Polako..

Zna se sta sledi. Ako drzavne institucije ne rade i sve se zavrsava pravima jaceg, na stetu ostecenih, zakon uzimamo u svoje ruke.

Samoubistva radnika, privrednika i sakacenja niko ne primecuje, ni vlast, ni NVO, ni razni strucnjaci po forumima, osim kad pljuju i vredjaju, medjutim, uskoro ce biti onih koji nisu raspolozeni da sebe ubiju i osakate.

Tada ce forumasi, politicari i Forumi pisaca objasnjavati kako, agresija nije resenje, kako se uvek moze raditi i zaraditi i ostale gluposti...

5. oktobra uvece je vec sve bilo reseno, grabez, grabez, grabez.

Juce su bas javljali kako su u Novom Sadu povecane plate "radnicima" na javnim funkcijama.



Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana