Biz| Ekonomija| Život

Tunel - napisano 23.04.2008. godine

Rade Rakocevic RSS / 25.02.2012. u 01:53

Pitanje koje najviše muči investitore na Beogradskoj berzi jeste da li ima svijetla na kraju tunela koji prati kretanje srpskih akcija? Jedan od važnijih faktora za izlazak iz tog tunela, koji je i ranije karakterisao domaću berzu, je veoma slaba likvidnost našeg tržišta. Čak i u najboljim berzanskim danima veoma rijetko se dešavalo da promet nekom akcijom bude veći od milion EUR dnevno (osim kada su bile u pitanju dogovorene blok transakcije). Ovih dana smo svjedoci da je ukupan dnevni promet akcijama oko tog iznosa, što u svjetskim razmjerama ukazuje na mikro tržište koje je potpuno nezanimljivo iole ozbiljnijem investitoru. Optimisti će reći da postoji likvidnost, ali na većim berzanskim cijenama, ali bez većeg prometa na trenutnim ili nižim cijenama, neće biti ni većih investitora, koji bi mogli da ponovo pokrenu tržište. Čeka se ko će prvi popustiti, prodavci ili kupci, realnije je očekivati ovi prvi.


Prije mjesec dana sam na stranicama Ekonomist magazina prognozirao dalji pad cijena i prometa, mislim da će se sličan trend nastaviti do majskih izbora (za to nije potrebno biti preveliki stručnjak). Ipak, dosta berzanskih analitičara, eksperata i fond menadžera već mjesecima poziva na kupovinu akcija uz objašnjenje da je baš sad pravi trenutak. To je najblaže rečeno neodgovorno, pogotovo bez dobrih argumenata i poređenja sa sličnim kompanijama u drugim zemljama. A ta poređenja kažu da veliki broj srpskih kompanija i banaka još uvijek precijenjen, posebno kad se uzme u obzir politički rizik, ali i makroekonomska kretanja koja najavljuju komplikovana vremena za srpsku privredu. Prodaja akcija sa gubitkom predstavlja tešku odluku i potez na koji se rijetko ko odlučuje, ali nekad je bolje osloboditi novac i uložiti ga u nove investicije, pogotovo što svijetlo koje će se ukazati u tunelu, lako može da bude i voz.

Nisam ovo postavio da bih ispao naknadno pametan, pogotovo sto nisam pisao tekstove na b92 blogu skoro četiri godine. Prestao sam da ih pišem zato što sam prodao svoju brokersku kuću Senzal Beograd, sa sve filijalama u Podgorici, Banja Luci i Skoplju u oktobru 2007. godine i više nisam aktivno trgovao na berzi. Pošto sam vidio da sam još uvijek VIP bloger na ovom sajtu (iz meni nepoznatih razloga :), riješio sam da ponovo počnem da pišem, to sam uvijek i volio da radim. Pisaću o raznim stvarima, ne samo o berzi, na kojoj i dalje trgujem, ali sad i na NYSE, NASDAQ i evropskim berzama. Moram da priznam, ranije sam pisao zato da bi moje ime i firma bila što poznatija, sad nemam nikakav skriven motiv, barem ne u ovom trenutku :))



Komentari (15)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

expolicajac expolicajac 06:59 25.02.2012

Skriveni motivi

Da te na vreme opomenem. Blog se pojačao jednom jakom "pendrek brigadom" tako da sistem Đelić i njegovog berzanskog "umeća" više ne prolaze.
antioksidant antioksidant 07:36 25.02.2012

cao rade

dobrodosao natrag

tunel ide na dole to je sada ocito ali izgleda da je od dole i krenuo
berza jeste i kupoprodaja ocekivanja ali moraju postojati neki realni elemrnti
uz to i bankocentricnost naseg finansijskog sistema je neponovljiva
princi princi 08:31 25.02.2012

Re: cao rade

uz to i bankocentricnost naseg finansijskog sistema je neponovljiva

Da li je?
tsunade tsunade 10:19 25.02.2012

Re: cao rade

berza jeste i kupoprodaja ocekivanja


moja sestra je izgubila 50 hiljada evra "žive" love iz svog šteka. krstila sam se i čudila i njoj i njenom mužu koji su gotovo mahnito, kao na drogu navučeni, dizali pare iz banke i hvalili se ovim i onim akcijama koje su kupili. sad me svaki čas pita šta mislim, hoće li joj ikad novac biti vraćen. moj odgovor je neće. pitanje samo koliki deo možda može da povrati. po meni ni pet odsto. ono šta je ona platila pet soma evra danas ne vredi ni soma. niti će ikada više vredeti... beogradska berza je kockarnica zatvorenog tipa. tu jedino možeš da očekuješ da će djunic and co imati informaciju više. pa sad ti trguj sa tim očekivanjima.
antioksidant antioksidant 19:01 25.02.2012

Re: cao rade

po meni ni pet odsto. ono šta je ona platila pet soma evra danas ne vredi ni soma.

to nije 5% nego 20% (ako je likvidno po toj ceni)
sami skakali, sami se ubili
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 02:12 26.02.2012

Re: cao rade

Hvala na dobrodoslici, sada ne mogu da pricam kao ranije iz ugla nekog ko je imao mnogo informacija u rukama i bio aktivan ucesnik od prvih dana trgovine akcijama na Belexu. Mislim da je najgore za nama, i da krece oporavak, ali iskljucivo najlikvidnijih akcija i njih se treba drzati.

@tsunade Zato ovo gore i pisem, treba da drzati najlikvidnijih i najvecih kompanija, i tu ce se skoro sigurno moci ostvariti solidna zarada u naredne dvije godine (ovo "siguran" shvatite onoliko cvrsto koliko je to moguce u Srbiji :).

antioksidant antioksidant 10:21 26.02.2012

Re: cao rade

ali iskljucivo najlikvidnijih akcija i njih se treba drzati.

pa ako ih se svi budu drzali tesko da ce biti likvidne
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 20:13 26.02.2012

Re: cao rade


:) u pravu si :)
godec godec 11:55 25.02.2012

Jesi li ti muzičar ili nisi?

i više nisam aktivno trgovao na berzi.


Pisaću o raznim stvarima, ne samo o berzi, na kojoj i dalje trgujem


Odličan momenat za prodaju biznisa, zar ne?

Pošto sam vidio da sam još uvijek VIP bloger na ovom sajtu


Četiri godine nisi imao vremena da pogledaš blogb92?
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 02:18 26.02.2012

Re: Jesi li ti muzičar ili nisi?

Da, stvarno dobar momenat...

Gledao sam blog b92 s vremena na vrijeme, ali sad citao druge blogere, nisam prvih godinu. dvije dana od prodaje firme imao zelju za bilo cim vezano za berzu, pa tako ni za ovim blogom. Zvali su me da pisem ovdje zato sto sam bio berzanski strucnjak, prije cetiri godine (u isto vrijeme) sam prestao da pisem i kolumnu za Ekonomist magazin, zato sam se zacudio da sam jos tu kad sam vidio juce, pa rek'o da iskoristim priliku :)
EL EN EL EN 13:44 25.02.2012

Skriveni motivi

Smatrao sam da na blogu kod Tebe
ne mogu nadjačati skriveni motivi.

Izgleda da si u pravo vreme napustio biznis.

Na zalost, verujem da znas, da nema zdravog
to je ono bez skrivenih namera, web prostora,
pa podeli sa nama nesto konstruktivno,
naravno oko naseg tuznog belexa.
Pozdrav EL EN
Rade Rakocevic Rade Rakocevic 02:30 26.02.2012

Re: Skriveni motivi

Drago mi je da si se javio, uvijek sam cijenio tvoje komentare :)

Pisao sam onda blog da bi moja firma i ja postali poznatiji, kao besplatan PR, drago mi je da sada mnogo vise analiticara pise, posebno iz moje bivse firme, oni su sigurno medju najboljima u zemlji :)

Sada smo sa iste strane, kao investitori koji zele da ostvare neki profit na nasoj berzi, rado bih i ja cuo dobar savjet u vezi sa ulaganjem na Belexu :) Kao sto sam gore napisao, mislim da je ovaj rast potvrdjen i da se polako oporavlja, bice teska godina ali bolja nego prosla.
EL EN EL EN 18:15 26.02.2012

Re: Skriveni motivi

Rade Rakocevic


Pisao sam onda blog da bi moja firma i ja postali poznatiji, kao besplatan PR, drago mi je da sada mnogo vise analiticara pise, posebno iz moje bivse firme, oni su sigurno medju najboljima u zemlji :)

Kao sto sam gore napisao, mislim da je ovaj rast potvrdjen i da se polako oporavlja, bice teska godina ali bolja nego prosla.


Razumljivo je to, a sto je vaznije spadas, bar po meni,
u mali broj onih koji su bar javno, uspeli da ocuvaju
korektnost i kredibilitet. Zato i pokusavam da
malo isprovociram i da cujem nesto vise.

Za analiticare iz tvoje bivse firme ne znam da li su medju najboljima,
ali ja ih uvazavam upravo zbog onoga da su bez skrivenih namera,
Cak je glavni kreator racio pokzatelja na tadasnjem sajtu tvoje
firme postao prepouznatljiv svojom ostrinom i lucidnoscu u razoblicenju
pump & dump tehnika.

Posle ovakve dobrodoslice ostaje da vise pises,
a svako ce izabrati i prepoznati sta je za njega.

Sta mislis o trzistu u Crnoj Gori. Kod njih je bio bas eldorado,
i mnogi su se opekli. Kod nas mali akcionari nikada nisu
imali takvo ucesce na trzistu kao kod njih.


teufel666 teufel666 07:18 26.02.2012

Tunel


Nema investitora jer nema izvesnosti.Veoma loša ekonomska situacija,a najgore je što nema pravih ideja kako iz ovoga izaći.Realno na berzi nema šta da se kup u šta da se uloži.Stalno je u fokusu nekoliko kompanija NIS;nekoliko banki i to je to.Naša berza
je zakržljala,a bez razvoja ekonomije samo će se tavoriti.
blue rider blue rider 12:32 27.02.2012

dragi rade

drago mi je sto ste u vremenima akcijske privatizacije uspeli zaraditi milione koje sada plasirate na drugim berzama. vi i jos mnogo drugih. bliskih onima sa kojima se treba biti blizak.

ali da se vracate sa pitanjima gde su investirori to nisam ocekivao. prosto svega sto je donosilo vama i njima ogroman profit vise nema. gotovo. nema dilova. sada bi eventualno mogla da se zaradi neka crkavica.

a to vama nije bilo interesantno niti na pocetku pa sto bi sada.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana