Društvo| Ljudska prava| Putovanja| Reč i slika| Religija

Kako me je napao taliban

alexlambros RSS / 25.02.2012. u 13:23

AleXandar Lambros

Imam još veću maniju od pisanja, a to je fotografisanje. S urođenom radoznalošću za šarenolikost sveta od kako sam se domogao jednog digitalnog aparata od njega se više ne odvajam, što može žestoko da vam ide na nerve ukoliko ste se sa mnom zadesili negde u kakvom obilasku. Malo malo pa mi nešto privuče pogled i zastanem da blenem i uhvatim pravi ugao za detalj na fasadi, eksploziju boja na kakvoj pijaci, ili već kakav kadar prirodnog ili urbanog pejzaža. Izbegavam da slikam ljude. Nemam dovoljno dobar objektiv za bezbednu razdaljinu. I znam da ljudi, u najvećem broju, ne vole kad ih slikaju. Ali, ponekad je teško odoleti. Prosjak zaspao nad novinama na klupi ispred blještavog izloga Rolex radnje, obeznanjena narkomanka pred portalom katedrale, a ispod statue Notre Dame koja odozdo, onim svojim kič bogoumilnim pogledom kakav ima većina katolčkih crkvenih statua, gleda na nju, ili žena u burki koja u Lafayettu bira čipkani veš. Za mene su to rečita svedočanstva ludila našeg doba. Teško je odoleti.

Najčešće se napravim da želim da uslikam nešto drugo, zauzmem pozu i usmerim aparat na nešto bezveze, pa onda se u odsutnom trenutku okrenem u sekundi i škljocnem. Ne uspe uvek.

Juče sam se zadesio u Tulonu. U prolazu. Na prvu ruku se videlo da ovaj grad nije the best of France, ali sam po svom običaju požurio da obiđem koliko je bilo izvodljivo za tih nekoliko sati. Na nekom trgiću vidim dva džedaja (žene u džilbabu, dakle, pokriveno celo telo da se ništa ne ocrtava, a lice se vidi). Burke su (šatori samo sa mrežicom za oči) u Francuskoj, inače, zabranjeni. Ali lično sam ih viđao po ulicama čak i u blizini policajaca (ili, ako je bitno, policajki), koji ne reaguju. Strah od optužbe za rasizam u Francuskoj je parališući a muslimanski imigranti uspešno igraju na tu kartu. A porodični (nekad otac a sada ćerka) Nacionalni Front od izbora do izbora sve jači.

Elem, dva džedaja se pozdraviše i krenuše u različitim pravcima a desilo se tako da mi se jedna, od pozadi, bukvalno nacrtala za aparat. Džedaji (ah, da, znam da je ovo krajnje politički nekorektno ali mene krajnje zabole uvo za to) sami po sebi nisu zanimljiva fotografska tema sem ako kontekst po nečemu nije poseban. Kao recimo biranje čipkanog veša. Ili kad pored muža talibana u papučama i kratkim pantalonama ona hoda u šatoru na 30 i plus stepeni ili kad na plaži prostre peškir i sedne da sunča ... obrve, valjda.

Ovo nije bila takva situacija ali mi se na mah učinila fotogeničnom. Crna star wars figura koja jezdi po mediteranskim ulicama, naspram arhitekture starog grada. A bila je odpozadi, ne moram da izvodim nikakve vratolomije. I, eto ga. Kliknuh.

Nisam primetio da je u daljini čeka muž taliban. Mada, pretpostaviti da je džedaj sam na ulicama bez muških pripadnika plemena u blizini znači nemati pojma o njihovim običajima. Sve bih dao da sam mogao da uslikam njega umesto nje. Nije prvi put da ih viđam ali bi avantura uslikavanja mogla biti doslovno opasna. Marsej je pun takvih likova. Ima ih onih zarozanih, u haljama i sandalama, s bin Laden bradama i sa šustiklama po glavama. Lično su mi zanimljiviji oni što spajaju tradicionalno i moderno, pa stave milje na glavu, puste bradu, obuku tri četvrt pantalone a obuju ili, beogradski rečeno, najnadrkanije najke, ili D&G kožne cipele sa sve blještavom šnalom.

Muž taliban se ustremio. Tih nekoliko sekundi koliko mu je bilo potrebno da doleti do mene iskoristio sam da fotku iz aparata obrišem. A onda sam ga dočekao hladnokrvno kao neko ko je devedesetih živeo u Srbiji. Obrušio se urlajući na francuskom i zahtevajući da mu dam aparat na uvid. Naravno, odbio sam i jednako grlato počeo da vičem i ja na engleskom. Kako ga je engleski dodatno iritirao, uz moje uporno odbijanje da aparat dam na uvid, i kako je postajao sve glasniji i agresivniji, prešao sam na srpski. Oterao sam ga u talibansku, predpostavljate već gde. A onda sam redno krenuo sa repertoarom na maternjem. Pokušao sam da produžim ali to nije bilo moguće jer mi se on neprestano isprečavao na putu i cimao me za ruku pokušavajući da ugrabi aparat a i jer mu je u međuvremenu u pomoć pritrčao neki jedva punoletni šatirani talibančić pa su me doslovno okružili. Na njegovu dreku ja sam se drao još više, na unošenje u lice, nisam uzmicao.

Krajičkom oka uspeo sam da snimim reakciju prolaznika na očiglednu scenu u sred grada. Talibani su zainteresovano posmatrali, očigledno spremni da priskoče ako zatreba. Ostali svet je bacao radoznale i uplašene poglede i produžavao dalje.

Neophodno je da razjasnim. Jedna od stvari na koju mi je bilo teško da se naviknem prvih meseci života u Francuskoj bila je sveopšta ljubaznost. Sve je sa madam i monsje, sa hvala i molim, sve je uz osmeh i odgovarajuću etikeciju. Budući dolazim iz zemlje gde je obraćanje sa „reci", „kaži" ili cimom bradom na gore u restoranima i radnjama redovna stvar a osmeh se štedi ko naftni derivat, postojanje izraza „bonne continuation" kojim vas isprate iz radnje ukoliko niste ništa pazarili a kojim vam žele uspešan nastavak kupovine, za mene je jednostavno bilo previše.

A onda te neko ovako saleti na sred ulice i urla na tebe. Jer si mu možda uslikao ženu odpozadi. Koja je, uzgred, u šatoru, tako da je potpuno svejedno.

Pošto trmsanje i cimanje nije dalo rezultata, okrenuo je policiju. On je mene napao i on je okrenuo policiju. Slušao sam kako policajcu s druge strane slušalice objašnjava situaciju dok je mlađi taliban budno stražario da se ne otmem. Prijatelj, Francuz, s kojim sam bio u društvu, počeo je da moli da mu pokažem jebeni aparat i da me podseća da su mi papiri u proceduri. A hteo sam da sačekam policiju, svega mi. Mnogo me zanima kako bi reagovali. Odbio bih, naravno, i policiji da dam aparat na uvid, tako da bi epilog bio jako zanimljiv.

Elem, papiri su mi zaista u proceduri. A Francuzima ovakvih incidenata svejedno preko glave. Tako da sam popustio i dao aparat. Fotke nije bilo. A kako sam je obrisao zaista u deliću sekunde i neprimetno, bili su ubeđeni da je ipak negde i vrteli su fotografije po mom aparatu, dok mi ga konačno nisu vratili. Na rastanku sam ga još jednom pozdravio na sočnom srpskom.

Tek kad sam se, konačno, odvojio, setio sam se šta sam mogao da uradim. Mogao sam da dohvatim prijatelja Francuza i poljubim ga u usta. Čisto da talibanima opalim šamar mojim vrednostima kao što su to oni meni agresivno svojim. Kasno se setih.

Pre nego što počnete da sernjate o religiji mira i krenete da objašnjavate razliku između umerenih i ekstremnih, iako je jasno kao dan da je svaka religija fundamentalna u svojoj suštini, i umerena je samo onoliko koliko je sekularizam pritiska da to bude, želim da podsetim na jedan veoma zanimljiv, a malo pominjani podatak.

Krajem 2010. godine, 57 zemalja članica Organizacije islamske konferencije, podnelo je u UN na usvajanje rezoluciju o zabrani blasfemije. Čitavu deceniju ova organizacija islamskih zemalja pokušava da progura rezoluciju ovog tipa u UN. U nacrtu rezolucije stoji da - „blasfemija ozbiljno narušava ljudsko dostojanstvo, vodi ka nezakonitim ograničavanjima verskih sloboda sledbenika određene religije i podstiče versku mržnju i nasilje".

Teško je poverovati, ali stoji upravo tako. Vredi pročitati ponovo - blasfemija narušava ljudsko dostojanstvo, ograničava verske slobode i podstiče nasilje!

U nacrtu se, između ostalog kaže, da rezolucija za cilj ima da „umanji opasne posledice narastujuće islamofobije koje ova ostavlja na globalni mir i bezbednost". Nacrt dolazi od zemalja u kojima žene nemaju pravo glasa, zakonom se primoravaju na nošenje garderobe koja im pokriva telo (u raznim varijantama od kojih je burka, koja ženama ostavlja samo mrežicu na očima da kroz nju vire u svet, najdrastičnija), takozvana ubistva iz časti zakonski se ne sankcionišu (ili sramno blago), otac ima pravo da svoju devetogodišnju ćerku uda (godine Ajšine starosti kada su je udali za Muhameda), žene se kamenuju, javno bičuju, čak se i žrtve silovanja ubijaju „iz časti", homoseksualnost je kažnjiva smrću, prelazak u drugu religiju takođe je kažnjiv smrću, a kršenja verskih prava pripadnika ostalih verskih zajednica pravilo.

Dostojanstvo? Ljudska prava?

UN su, srećom, odbacile rezoluciju o nepoštovanju religije za koju su muslimanske zemlje vodile kampanju punih 12 godina. Ali, ne treba gubiti iz vida koliko energije, vremena i novca je više od četvrtine država na svetu, trošila na pokušaj da se sloboda misli ukine na planetarnom nivou.

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (68)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Goran Vučković Goran Vučković 13:52 25.02.2012

Osnov

Ponašanje "talibana" je možda delimično posledica njegove vere, ali ako je video da fotografišeš njegovu ženu, da je došla policija, mogao si da imaš problema zbog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Tehnički tj. pravno-formalno bi žena podnela prijavu, pošto ona ima pravo da traži uvid i da traži da obrišeš njenu sliku, jer su to nezakonito prikupljeni njeni lični podaci. Pomoć porodice i prijatelja (da te zaustave dok ne dođe policija) mislim da ne bi bila prepreka, dok god te ne tuku (što koliko vidim nisu).

Ovo može u Britaniji da ti se desi sa bilo kojom rasom i etničkim poreklom Britanaca, ako npr. kreneš da fotografišeš njihovo dete.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:32 25.02.2012

Re: Osnov

Ponašanje "talibana" je možda delimično posledica njegove vere, ali ako je video da fotografišeš njegovu ženu, da je došla policija, mogao si da imaš problema zbog zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

О којим подацима се говори? Висина? Боја тканине? Обим?
Goran Vučković Goran Vučković 14:51 25.02.2012

Re: Osnov

О којим подацима се говори? Висина? Боја тканине? Обим?

Ok za fotografiju s leđa verovatno ne bi bilo problema - ali "taliban" ne mora da zna koliko je fotografija napravljeno i iz kojih sve uglova - a verovatno zna prava svoje žene što se ovoga tiče (inače ne verujem da bi tek tako zvao policiju).
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:03 25.02.2012

Re: Osnov

ali "taliban" ne mora da zna koliko je fotografija napravljeno i iz kojih sve uglova

Довољно је да зна да у окружењу постоји апарат.

ТВ станице емитују снимак улице, додуше замагле лица, али емитују. Дакле, какве везе има да ли је с леђа, или спреда?

Ако неко изађе на улицу наг, да ли то значи да га нико не сме сликати?


(inače ne verujem da bi tek tako zvao policiju)

Да, у оквиру "грађанскох хапшења", хватања за надлактицу и остало...

lаss mich! три пута и заваривање на бетон... Какви преговори са терористима...

Не расправљај се с њим...
Goran Vučković Goran Vučković 15:07 25.02.2012

Re: Osnov

ТВ станице емитују снимак улице, додуше замагле лица, али емитују. Дакле, какве везе има да ли је с леђа, или спреда?

Zbog lica, kao što si i rekao.
Да, у оквиру "грађанскох хапшења", хватања за надлактицу и остало...

Otprilike, ako voliš taj termin. U tom smislu, šta predlažeš u situaciji kada ti u kuću uđe lopov? Da ga zamoliš da sačeka dok ne pozoveš policiju?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:11 25.02.2012

Re: Osnov

Otprilike, ako voliš taj termin. U tom smislu, šta predlažeš u situaciji kada ti u kuću uđe lopov? Da ga zamoliš da sačeka dok ne pozoveš policiju?

Не видим везу... Жена као имовина? Зид око куће? Срча около?

Дааа... Алекс је, у ствари, типов'о!
maca22 maca22 16:02 25.02.2012

Re: Osnov

Realno, u Srbiji bi mu oteli parat, razbili ga, a njena prebili, mozda i osakatili. Posle 100 godina bi samo jedan od njih bio osudjen ispod zakonskog minimuma, a posle bi i to batalili. To je kada pricamo o nasilju koje drzava neguje.

Sto se tice privatnosti, ne smeju se slikati drugi ljudi bez dozovle.


Kad smo kod casti... auh...
background noise background noise 17:52 25.02.2012

Re: Osnov

Ranije je bilo da ako se slika javni objekat a ljudi se zateknu tu, ne mogu da ti zabrane da slikaš, nije valjda da sad moras da razmisljas da li neko tuda prolazi ili ne?
expolicajac expolicajac 14:02 25.02.2012

Poljubio prijatelja u usta

To majistore. Kakav obrt bi to bio.
aleks-black aleks-black 14:07 25.02.2012

Re: Poljubio prijatelja u usta

Kamenovali bi ga.
looping looping 14:19 25.02.2012

Taliban

Ja licno ne vidim nista sporno u ponasanju "talibana". Mnoge holivudske zvezde (vrh kulture) su odalamile novinara koji je slikao njih ili njihove zene.
Mislim da si dobro prosao. Ciju god suprugu da si slikao to je moglo da ti se desi.
A ni meni ne bi bilo svejedno.
maca22 maca22 14:31 25.02.2012

Ni ja

Ni ja ne volim, zapravo mrzim, da me neko bez pitanja slika, cak i kad me zna, imali smo i ovdee ljude koji ne zele da im se slike objavljuju.

S druge stane, gospodjaje nosila dzak upravo zato da bi bilo svejedno ko sta vidi (ili slika).
Mozda bi slikanje satora trebalo izaci iz okvira licnih podataka. To se nosi da se licno sakrije.
st.jepan st.jepan 16:11 25.02.2012

Re: Ni ja

imali smo i ovdee ljude koji ne zele da im se slike objavljuju.


Jedan sam od njih.

Prosto NE VOLEM!

Zadesno fotkanja i prifotkavanje bez mog znanja i odobrenja, pa i uprkos mom protivljenju, doživljavam kao nesnosnu nasrtljivost, čak i kao agresiju.

To što u svakom momentu svako mož da potegne mobilni, do te mere me nervira, da sam počeo da izbegavam kakve bilo "evente".

Nisam taliban, ali su mi ikonoklasti sve bliži.

Ima iza ovoga i nešto žešće priča, no nebitno - valjda bi svakom normalnom bilo dovoljno jedno jednostavno i smireno NE VOLEM.

Ipak, često nije dovoljno. Neretko me nenadano suočenje sa sopstvenom facom u nečijem FB albumu utera u objašnjavanje koje mi je mućnije nego i sam povod - skoro uvek se pokajem što nisam iskulirao.

NNN NNN 19:41 25.02.2012

Re: Ni ja

ja ne volim, zapravo mrzim, da me neko bez pitanja slika
A ako je alexlambros?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 14:37 25.02.2012

Да се зна чија је земља...

Krajičkom oka uspeo sam da snimim reakciju prolaznika na očiglednu scenu u sred grada. Talibani su zainteresovano posmatrali, očigledno spremni da priskoče ako zatreba. Ostali svet je bacao radoznale i uplašene poglede i produžavao dalje.


Спалише у Афганистану, у затвору исаф-а, пар примерака курана, и цела се земља дигла на ноге. Мртви, рањени, повеђени. Уништавање... Лудило. Због две књиге које можеш да купиш на сваком киоску.
alexlambros alexlambros 15:30 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

Спалише у Афганистану, у затвору исаф-а, пар примерака курана, и цела се земља дигла на ноге. Мртви, рањени, повеђени. Уништавање... Лудило. Због две књиге које можеш да купиш на сваком киоску.


postoji sajt burn a koran online ... meni se ideja ucinila jako duhovitom ali su me neki izbrisali sa liste prijatelja kad sam ga okacio na FB ...

elem, kaze ...

Why are we doing this?

We're doing this for several reasons:

* To call attention to Radical Muslims who threaten people with death for burning or disrespecting their so-called "Holy Book".
* To show Radical Muslims that they cannot control people all over the world just because they hold a particular set of beliefs.
* To show Radical Muslims that non-Muslims are NOT bound by any Muslim law, scripture, or rule.


In short, we are not Muslims. We are NOT subject to Islamic laws.

But you'll offend Muslims all over the world!

Yes, we know that. What's your point?

Isn't it wrong to offend people (Muslims) like this?

Isn't it wrong to threaten people with death for burning a book?

Do you have any pictures or cartoons of Mohammed on this site?

No. You're probably thinking of "Everybody Draw Mohammed Day". We heartily endorse Draw Mohammed Day and we hope you participate. But hey, why don't you burn a few Korans first?

Is this site a joke?

Absolutely not. This site is our way of making a personal, heartfelt statement that NO group should dictate to or control the actions of other individuals, and especially not a group whose beliefs are based on the scribblings of a murdeous, pedophile madman like Mohammed. Believe whatever you want, but DON'T try to impose your rules or beliefs on others, and certainly not by force or threat of death or bodily harm.

Do you really download a new copy of the Koran each time?

Yup, we sure do. Korans are downloaded from one or more of the following sites: http://islamway.com/SF/quran/, http://qurandownload.com/, http://islamtomorrow.com/free/, http://mideastweb.org/quran.htm, and others.

What do Muslims think about this site?
We don't know, and we don't care. (Actually, we'd guess that they don't like it much, but we still don't care.)

What if we were to make fun of your beliefs?

Feel free. We believe in science and knowledge, and you're welcome to make as much fun of them as you like.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:40 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

Где да потпишем?

Нема линка.

Иначе, мени се не допада спаљивање књига, нисам сигуран да бих могао то... Ал' када не личи на књигу, спаљивао сам папире, документе, новине...


Паз' ову идеју.
Направиш игрицу, online, "draw mohammed" и уведеш оцењивање веродостојности, уметничког и сатиричког израза итд.

Шта мислиш?
alexlambros alexlambros 15:48 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

Шта мислиш?


odusevljen sam
alexlambros alexlambros 15:49 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

Нема линка.


www.burn-the-koran.com
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:53 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

alexlambros
odusevljen sam


Драго ми је.

Стварање насупрот уништавању, слобода наспрам забране, машта против мртвила...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 15:57 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

alexlambros
www.burn-the-koran.com

The one-stop shop for all
your Koran-burning needs!

Овим су ме купили...
Hate Mail

alexlambros alexlambros 16:28 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

Стварање насупрот уништавању, слобода наспрам забране, машта против мртвила...


mikeymike mikeymike 17:02 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

alexlambros
Нема линка.


www.burn-the-koran.com


Ko danas spaljuje knjige, sutra ce spaljivati ljude
alexlambros alexlambros 17:07 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

Ko danas spaljuje knjige, sutra ce spaljivati ljude


joj, jeste

Nije, kažem vam, najgore kada knjige gore. Nego kad ih nitkovi pišu a ološ čita. A niko ne spaljuje. ~ Andrej Nikolaidis
mikeymike mikeymike 17:14 25.02.2012

Re: Да се зна чија је земља...

alexlambros
Ko danas spaljuje knjige, sutra ce spaljivati ljude


joj, jeste

Nije, kažem vam, najgore kada knjige gore. Nego kad ih nitkovi pišu a ološ čita. A niko ne spaljuje. ~ Andrej Nikolaidis


Slazem se u potpunosti
strange_ilusion strange_ilusion 15:14 25.02.2012

DSLR

Slicno, samo malo drugacije iskustvo sam imao i ja sa americkim vajt tresom. Zaso na njihovu teritoriju sa aparatom sa idejom da svetu predstavim kako se u SAD dobro zivi. I okruzi me njih nekoliko i traze da izvadim film i da kazem ko me poslao. Velim ja slikam za sebe i nemam film ovo je digitalni aparat. Oni ne znaju o cemu pricam i dalje traze da izvadim film. I ja zbunjen pokazujem im slicice na displeju dok oni zbunjeno gledaju sa izrazom majmuna kom si dao ogledalo.
alexlambros alexlambros 15:47 25.02.2012

s druge strane

moje iskustvo govori (doduse ograniceno samo na Tunis) da je zena, zapadnjakinja, sasvim legalno izlozena saletanjima od strane domicilnih muskaraca ... i ostalim nepodopstinama koje bi primenjeno na njihove zene bio razlog za spaljivanje
maca22 maca22 15:58 25.02.2012

Re: s druge strane

alexlambros
moje iskustvo govori (doduse ograniceno samo na Tunis) da je zena, zapadnjakinja, sasvim legalno izlozena saletanjima od strane domicilnih muskaraca ... i ostalim nepodopstinama koje bi primenjeno na njihove zene bio razlog za spaljivanje

Da, tu privatnost naprasno ne vazi.
tyson tyson 16:23 25.02.2012

Re: s druge strane

moje iskustvo govori (doduse ograniceno samo na Tunis) da je zena, zapadnjakinja, sasvim legalno izlozena saletanjima od strane domicilnih muskaraca ... i ostalim nepodopstinama koje bi primenjeno na njihove zene bio razlog za spaljivanje

Pa zapadnjakinje su kurve i kao takve legalna meta bilo kakvog saletanja, sve do fizičkog napada.

Čudan je to mozak, jako isfrustriran.

Ne svi, naravno, daleko od toga. Nego ti zadrigli primerci.



NNN NNN 19:45 25.02.2012

Re: s druge strane

ograniceno samo na Tunis) da je zena, zapadnjakinja, sasvim legalno izlozena saletanjima od strane domicilnih muskaraca
Ja sam tamo video tetku od oko 5 banki kako razmenjuje nežnosti sa lokalcem od maksimum 20 godina
(ono: njena smena odlazi, opraštaju se ispred hotela, ruke šire u usta se ljube...ko li je tu koga saleteo )
maca22 maca22 19:58 25.02.2012

Re: s druge strane

Sto ne negira ovo sto Alex kaze...
apacherosepeacock apacherosepeacock 20:02 25.02.2012

Re: s druge strane

NNN
ograniceno samo na Tunis) da je zena, zapadnjakinja, sasvim legalno izlozena saletanjima od strane domicilnih muskaraca
Ja sam tamo video tetku od oko 5 banki kako razmenjuje nežnosti sa lokalcem od maksimum 20 godina
(ono: njena smena odlazi, opraštaju se ispred hotela, ruke šire u usta se ljube...ko li je tu koga saleteo )


Pa to sto se toj tetki svidja saletanje nedojebanih domorodaca, obaska, ne znaci da se svakoj zeni to svidja i da joj prija. I nije u tome poenta, vec da bi bili kraci za glavu da salecu muslimanku a nikog briga kad salecu zenu sa zapadne hemisfere, sta vise.
NNN NNN 20:43 25.02.2012

Re: s druge strane

maca22
Sto ne negira ovo sto Alex kaze...
Ne bih se ni usudio da pomislim tako nešto...
maca22 maca22 22:06 25.02.2012

Re: s druge strane

NNN
maca22
Sto ne negira ovo sto Alex kaze...
Ne bih se ni usudio da pomislim tako nešto...

Slobodno, nece te rulja kamenovati.
janeznam janeznam 12:21 27.02.2012

Re: s druge strane

Pa zapadnjakinje su kurve


?
nsarski nsarski 20:34 25.02.2012

Ишао Џизус Крајст по земљи Јудејској,

проповедао и исцељивао људе. На једном ивенту те врсте, приђе му човек и пожали се на многе муке и болове тијела својега. Све га боли. Џизус му стави руку на чело и рече: ``Слободно иди, излечен си!``
Недавно потом, на сличном ивенту, Џизус примети истог човека да чека у реду за исцељење. Џизус одмах га позове у упита: ``Зар није моје исцељење помогло? На шта се сада жалиш?`` Човек одговори: ``Није помогло Џизусе, и даље ме све боли!`` Џизус му стави обе руке на чело и рече: ``Пођи сада слободно, излечен си од свега``. И тај човек оде. Сви уздахнуше од дивоте.
Опет, мало затим, бијаше ивент, и Џизус по трећи пут примети истог човека у реду за исцељење. Џизус га позове и упита: ``Шта сада не ваља? Зар те мој додир није излечио?`` Није, рече овај тужни човек. Још увек ме све боли.`` Згранут, Џизус се окрене једном од својих апостола и упита: ``Како је ово могуће? Ја сам до сада све исцељивао!``
Апостол му рече: ``Јеси, али овај можда има канцер.``


Sepulturero Sepulturero 21:32 25.02.2012

Морон

Чега се паметан човек стиди, будала се тиме хвали.
G r o f G r o f 22:17 25.02.2012

...a gde je tu kulturološka razlika???

Kako ga je engleski dodatno iritirao, uz moje uporno odbijanje da aparat dam na uvid, i kako je postajao sve glasniji i agresivniji, prešao sam na srpski. Oterao sam ga u talibansku, predpostavljate već gde. A onda sam redno krenuo sa repertoarom na maternjem.



... Neki Francuz, sa strane, verovatno je pomislio, "divljaci", stavljajući vas u isti
koš.
Majmune jedan, (ovo majmune je manje uvredljivo od onoga džedaj), zar je tako teško bilo naučiti reč izvinite.

Jel ti sa ovim blogom tražiš empatiju za svoje ponašanje ili samo hoćeš da pokažeš koji si mangup? Što nisi kao čovek izvukao nož i priklao divljaka koji te je tako uvredio svojim negodovanjem. On će tebi braniti da mu fotografišeš ženu....
Si video kako to rade mangupi u GSPu.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:25 25.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

Baš je prostak ovaj Lambros, zar ne Grofe?
alexlambros alexlambros 22:27 25.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

...a gde je tu kulturološka razlika???


evo ovde

G r o f G r o f 22:39 25.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

alexlambros
...a gde je tu kulturološka razlika???


evo ovde



hahaha..
ma daj.

G r o f G r o f 22:42 25.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

srdjazlopogledja
Baš je prostak ovaj Lambros, zar ne Grofe?


zanimljivo da na prostakluk nema reakcija
ali na "prostakluk na prostakluk" ima.
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 22:54 25.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

G r o f

srdjazlopogledja
Baš je prostak ovaj Lambros, zar ne Grofe?

zanimljivo da na prostakluk nema reakcijaali na "prostakluk na prostakluk" ima.

Увак се некако сетим овог исечка.
alexlambros alexlambros 09:48 26.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

ma daj.


ovakvih nema ni po Francuskoj ni po Belgiji ...
escherichije_colic escherichije_colic 12:21 26.02.2012

Re: ...a gde je tu kulturološka razlika???

ovakvih nema ni po Francuskoj ni po Belgiji ...


Ovakvi se i u Srbiji pojave samo 2put godišnje- u Guči i na saboru Ravnogoraca.

Ali eto, nije zgorega podsetiti koliko smo bezubi-krmeljivi-masni-od-gibanice.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 10:01 26.02.2012

utakmica

Bila sam u Amsterdamu kada je bila utakmica s Skotskom. Grad krcat navijača, svi obučeni u škotske suknje, ispod dlakave noge koje završavaju patikama, ili nekim cipelama.

I cekam tramvaj peticu i idu dva navijača u suknjama, onako grmalja, a u suret im dolaze dve mlade zene u siroko crno umotane do zemlje, s crnom marama, lica se vide.

I kad videse ove tipove u suknjama krenuše u vrisku i smejanje, pokazivanje rukom, i jedna se zaleti prema njima, i uz smeh hoće jednom od grmalja da podigne suknju. Ovaj uzmiče, ova nasrće, savijena, baš se nameračila da mu podigne kilt.

Bas je bila borba, one vriste od smeha, jure ih, ovi navijači na kraju pobegoše:)))

Goran Vučković Goran Vučković 11:50 26.02.2012

Re: utakmica

I kad videse ove tipove u suknjama krenuše u vrisku i smejanje, pokazivanje rukom, i jedna se zaleti prema njima, i uz smeh hoće jednom od grmalja da podigne suknju. Ovaj uzmiče, ova nasrće, savijena, baš se nameračila da mu podigne kilt.

Ehm... tradicija je čudo
maca22 maca22 12:46 26.02.2012

Re: utakmica

Vesna Knežević Ćosić
I kad videse ove tipove u suknjama krenuše u vrisku i smejanje, pokazivanje rukom, i jedna se zaleti prema njima, i uz smeh hoće jednom od grmalja da podigne suknju. Ovaj uzmiče, ova nasrće, savijena, baš se nameračila da mu podigne kilt.

Alex, što si dizao suknju muslimankama?

Vesna, ne menjaj teze. I podmeći. Šteta što se tu nisu našle Škotkinje(?) da se unose u lice tim agresivnim prostakušama i zvale policiju. (da ne pominjem što se sve to što pišeš nije ni desilo, al ajde...)

Akcenat je na agresiji koju ti pokušavaš da zatrpaš kulturom i izjedaničiš sa ostalim neagresivnim ljudima.
Goran Vučković Goran Vučković 12:58 26.02.2012

Re: utakmica

da ne pominjem što se sve to što pišeš nije ni desilo, al ajde...

Pa tebi se nije desilo - a što se tebi nije desilo, to je nemoguće... ili tako neka logika?
Milan Novković Milan Novković 13:36 26.02.2012

Re: utakmica

tradicija je čudo



Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:13 26.02.2012

Re: utakmica

Alex, što si dizao suknju muslimankama?

Vesna, ne menjaj teze. I podmeći. Šteta što se tu nisu našle Škotkinje(?) da se unose u lice tim agresivnim prostakušama i zvale policiju. (da ne pominjem što se sve to što pišeš nije ni desilo, al ajde...)

Akcenat je na agresiji koju ti pokušavaš da zatrpaš kulturom i izjedaničiš sa ostalim neagresivnim ljudima.


kako da ti kazem, draga maco, jebemise na cemu je akcenat i kako ti to sve vidis.
ja prosto ispricala jednu zabavnu ulicnu zgodu koju sam videla. nisam imala bas nikakvu specijalnu nameru kada sam ispisala ovu crticu.
maca22 maca22 15:57 26.02.2012

Re: utakmica

U bre Vesna, pa ti si onda promasila temu.
Slobodno pisi off-topic pričice, nisam ja moderator.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 14:19 26.02.2012

korak

inace, pricam bas pre neki dan s prijateljicom koja je zivela u nekoj arapskoj zemlji. elem, dok je jos bila taze, ide ona s drugaricom, koja je sva umotana od glave do pete, ulicom i pricaju.

i tako, dok hodaju, ova svako malo, pa pozdravi neku zenu, isto tako zamotanu, ili kaze, e evo je ta i ta.

moja prijateljica u cudu. kako ih prepozna kad se nista ne vidi? i izvine se i pita.

i kaze joj zena - pa po koraku.

ja onda malo razmisljala, pa stvarno ima pravo. to i mi radimo. registrujemo po nacinu hoda.

maca22 maca22 16:20 26.02.2012

Re: korak

A da li oni isto piške i kake kao i mi?


edit:

Naravno da imaš namere. I to dobre. :) Znam te. :))) Hoćeš da ljudi upoznaju to čudnovato drugo. Jer ono što se upozna, bolje se razume i prestaje da bude strašno.
Черевићан Черевићан 17:04 26.02.2012

јел' у прцу спас ?

читам,
da je jedna od ključnih komparativnih prednosti muslimanskih nacija u odnosu na zapadne, demografija. Muslimansko stanovništvo naglo raste uz visok prirodni priraštaj, veliki je procenat mladih, žene rano stupaju u brak,teži se ka većem broju dece, reproduktivni ciklus je kratak i dinamičan. Sa druge strane na zapadu demografija je veoma ozbiljan problem. Priraštaj je u mnogim zemljama negativan i iz godine u godinu je sve lošiji, a sve više je mladih, koji ne planiraju ni brak ni porodicu niti decu, veliki broj abortusa oštećuje reproduktivne organe žena i komplikuje trudnoću, način života je hedonistički i egoistički bez odgovornosti prema religiji, porodici i naciji. Statistička stagnacija demografije zapada je zapravo posledica priliva velikog broja muslimana, koji popunjavaju ozbiljan demografski munus, ali je i njihov procentualni udeo u zapadnim društvima sve veći. Ovakvim demografskim tempom, romanska i germanska rasa polako gube primat u EU i postaju sve inferiorniji deo demografske strukture ... уз поштовање Ауторa блога,a

имајући предње на уму коментарисање гардеробе данас потсећа ме на реакцију тадањег околиша при појави мини сукње.
sokodbuba sokodbuba 17:25 26.02.2012

Re: јел' у прцу спас ?


имајући предње на уму коментарисање гардеробе данас потсећа ме на реакцију тадањег околиша при појави мини сукње.


Današnji malograđanin se skandalizuje na pomen malograđanskih standarda od pre 50 godina. Standardi se menjaju, ali malograđani jok.
godec godec 11:28 27.02.2012

Muž taliban se ustremio.

Pre nego što počnete da sernjate o religiji mira i krenete da objašnjavate razliku između umerenih i ekstremnih


Zašto si povezao religiju sa reakcijom muža gospođe koju si fotografisao?

Možda on i nije musliman. Možda je on pravoslavni Srbin koji se oženio muslimankom i koji je reagovao zato što mu bez dozvole fotografišeš ženu. Ili ako je obrezan, možda je Jevrej.
malasneki malasneki 12:38 27.02.2012

Zena

pitam se samo kako je kaznjena ta zena kad je dosla kuci :(
Goran Vučković Goran Vučković 12:42 27.02.2012

Re: Zena

pitam se samo kako je kaznjena ta zena kad je dosla kuci :(

Interesantno... a zašto misliš da je kažnjena, za kakav "greh" - i od strane koga?
malasneki malasneki 13:28 27.02.2012

Re: Zena

Od strane tog istog muza. A mislim da je pocinila isti "greh" kao i jos mnogo zena koje ubiju sopstvene majke i braca zato sto ih stric siluje, i iz istog onog razloga koji im je "opravdanje" nosenje satora.
Goran Vučković Goran Vučković 13:55 27.02.2012

Re: Zena

Od strane tog istog muza. A mislim da je pocinila isti "greh" kao i jos mnogo zena koje ubiju sopstvene majke i braca zato sto ih stric siluje, i iz istog onog razloga koji im je "opravdanje" nosenje satora.

A da ne preteruješ možda malkice sa stereotipiziranjem i predrasudama?
malasneki malasneki 16:24 27.02.2012

Re: Zena

Mozda, ali eto i to mi se pitanje javilo u glavi. Mislis da je tako nesto nemoguce (mislim na moju predpostavku)?
Goran Vučković Goran Vučković 16:49 27.02.2012

Re: Zena

Mozda, ali eto i to mi se pitanje javilo u glavi. Mislis da je tako nesto nemoguce (mislim na moju predpostavku)?

Mislim da je malo verovatno. Malo je zabrinjavajuće to što ti takav ishod vidiš skoro pa kao neminovan - meni je mnogo verovatnije da bračni par nastavi svoju šetnju ogovarajući Lambrosa
malasneki malasneki 17:01 27.02.2012

Re: Zena

Nisam rekla da je neminovan, samo moguc, a od pomisli same na tu mogucnost meni bude lose.

Bila bih srecna da je Lambrosu i ona "nanu naninu" i da su slatko vodili ljubav kad su dosli kuci ili jos bolje, da su uzeli kameru i pozirali jedno drugom
godec godec 18:55 27.02.2012

Re: Zena

Bila bih srecna da je Lambrosu i ona "nanu naninu" i da su slatko vodili ljubav kad su dosli kuci


A šta bi taliban radio za to vreme?
Goran Vučković Goran Vučković 19:18 27.02.2012

Re: Zena

A šta bi taliban radio za to vreme?

Koji taliban?
godec godec 20:34 27.02.2012

Re: Zena

Goran Vučković
A šta bi taliban radio za to vreme?

Koji taliban?


alexlambros:
Muž taliban
malasneki malasneki 22:21 27.02.2012

Re: Zena

Pa na muza i zenu sam mislila, Alex i onako nije od onih sto kradu zene

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana