Dajte svi po 100jura za Belef, situacija nalaže!

Sestre Bogavac RSS / 14.06.2007. u 13:38

100evrića
100evrića
Evo ovako je to bilo. Predam ti ja izvanredan tekst Mladena Popovića „100evra“ u Belef centar još davnih dana. Zapravo još u decembu. Detaljnu rediteljsku eksplikaciju, scenografsku eksplikaciju, likovno-ideološku, hehe, čak i podelu, hehe. Iz Belef centra mi odgovore istog dana, parafraziram da bih se makar malo zabavila „divno-krasno-super-truper“ ali, eto neka stoji, leba ne jede, pa kad bude postavljen selektor, jednog lepog dana, ove sezone, a oni će mu proslediti moga projekta, pa kako bude...mada, njima je super.

Selektora nije bilo do početka maja, kad je najzad na to mesto postavljen gospodin Boban Jeftić, koji je istog časa proučio moj projekat, sledećeg dana me pozvao te mi saopštio, kako će moja predstava biti vrh njegove selekcije, kako Mladenov tekst formuliše baš baš tu urbano-geografsku poetiku i moral i etiku, naravno opet parafraziram...tek, to je to Ivanka! Ekspresno nastavljaj razradu projekta, neka budu što bolji od najboljih glumci, neka budu super starovi, igraćete u holivudskom blok sistemu, na Kalemegdanu, golema konstrukcija... Lomeći noge, na krilima radosti odletim u polje, sazovem svoj kreativni tim... Vuk Dautović i Igor Marković u roku od par dana detaljno razrade scenu, kostim, video...napravimo podelu, najviše piščevom zaslugom napravimo baš dobru podelu: Mira Karanović, Danica Maksimović, Rada Živković, Fedja Stojanović, Jasmina Ranković, Mladen Andrejević, Vanja Ejdus, Damjan Kecojević, Džoni Vujović, Jelena Ilić, Duca Kovjanić, Marko Janjić, baš dobru podelu, takvu kakva se očekivala, jer ipak je to highlight project ovogodišnjeg Belefa, a znamo koliki su i kakvi ti projekti svih ovih godina...ili bar mislimo da znamo, ili smo barem načuli. Pa jel da?

Glumci odlože letovanja, odlože druge poslove, odlože...svi sve odlože. Ja naprimer odložim odlazak na Bijenale u Veneciju, odlazak u Solun sa Bitef teatrom, dovedem u pitanje moje prisustvo u žiriju Infanta u Novom Sadu..hehe... sve to i malo više od toga. Al, kad je bal nek je bal! Ipak je to velika šansa da napravim stvarno veliku predstavu prema tekstu koji me ostavio bez teksta.

Tekst Mladena Popovića „100Evra“ sa podnaslovom „kad se kamenje zakotrlja“ sadržajno je inspirisan (ne)dolaženjem Rolling Stonesa u Beograd, prošlih ljeta. U ovom, žanrovski definisanom crnom vodvilju sve se vrti oko premise da se sve u Srbiji vrti oko 100 evra. Kolko je koštala ulaznica za cert. Da ritam htenja, težnji, motiva, želja i prohteva rešava ili uslovljava jedna jedina novčanica. Da je novčanica od 100 eura u stanju da zavrti čitav jedan, dobro skrojen jurcajući ritam radnje. Idejno i šturo definisan mogao bi se ogledati u premisi Bednog li sveta srpskoga koji se vrti oko 100 eura. I smešnog. Mladen Popović humorno razigravajući ideju potere, uvodivši sve više likova koji za plenom jure i objašnjavajući njihove motivacije uspeva da ispriča mnogo aktuelnog i sumornog o odnosima likova i njihovim jadnim sudbinama koje su navodno uslovljene sa tako malo novca. Totalno ovisne o tako malo. Kao mudar pisac, na kraju komada odriče objekt žudnje, odnosno cepa ga i dokazuje kako je ljudska sreća zapravo negde drugde. Jer svet se ipak vrti oko Sunca. Jer svet ne vrti para, nego burgija sudbine.Jer svet ne okreću loto bubnjevi, nego nadleću Anđeli.
Komad je izvanredna konstrukcija iz koje izvire empatičano osećanje za ljude, situacije i suštinu srpskog sociološkog ustrojstva u sadašnjem ekonomskom i političkom trenutku.

Daklem, Stonsi će i ove, kao i mnogih godina do sada, kao što je Godo činio, ko što čini i dalje, (ne)doći u našu metropolu. Zamislite tu divnu prostornost ova dva događaja. Zamislite, senzacionalnu sliku, lice i naličje...dok na Ušću Stonsi praše, prekoputa kamenje kotrlja, 100evra – onakvih kakvi jesu-slika i prilika naše socio-kulturne stvarnosti. Strašan pisac je gospodin Mladen Popović. Odličan.

Elem. Napravi se kalkulacija...kad ono...malo veća kalkulacija. Dosta veća kalkulacija. Ja sam tupava za cifre i mogu i sa dosta para i skroz bez para..i uopšte...šijem dugmad od donetog materjala..pa kažem: nije problem...neću raditi sa tooooliko popularnim glumcima, pa onda kazem necu imati toooolike tehnicke zahteve..pa kao, ajd se vidimo svi ponovo da porazgovaramo, pa na kraju krajeva radiću sa studentima.

- Ali neee, pa nama treba spektakl!

- Ali dooobrooo, hajde ponovo da razgovaramo...ajde da promenimo...da prilagodimo...može?

E pa ne. Od svega toga samo je i jedino bilo moguće, da se nakon dvadeset dana ozbiljnog rada za desetoro ljudi i petnaest dana totalne tišine u informacijama koje očekujem od selektora ili od direkcije Belefa, nakon dvadeset dana držanja na holdu glumaca koji besne, jedino dakle moguće bilo je da mi se selektor najzad javi i kaže: Tužna vest, mi za to nemamo para.

-A za drugo imate para?

-Ali, druge predstave su budžetski manje.

-Ali, ova je trebalo da bude najveća, svi smo se složili da će to biti centralni događaj ...

-Ali, sad se ne slažemo. A i ti si vešta, ubacićeš ti to već negde, projekat je zaista odličan...

-Ali, zar ne bi Belef mogao da je recimo ubaci u pozorišnu salu i tako smanji troškove...?

-Ali koncept Belefa je da se ove godine sve predstave odvijaju na Kalemegdanu.

-Aha, to je zbog koncepta?

-Ne, ne, to je zato što nema para.

E, onda sam dugo telefonirala, telefonirala, glumcima objašnjavala, izvinjavala...

Posle sam, naravno, plakala.

Da probam da skratim. Nije to što eto neću režirati. Mada je i to. Onaj čuveni momenat izneverenog očekivanja...Dobro, ajd. Nego je: Zašto mi je uopšte ta nada podgrejavana? Zašto i kako je moguće da producentski tim Belefa unapred ne zna da kaže selektoru Ne,ne mi za to nemamo para! Dal je moguće da je redosled poteza da se prvo pravi mega - kast pa tek onda računaju budžeti za honorare? Dal je moguće da će ostale predstave na istom festivalu zaista koštati toliko manje od recimo moje, s obzirom da je najveći trošak zapravo to što su događaji pod vedrim nebom? Dal je moguće da se žrtvuje tzv.najjača predstava? Dal je iko pored mene i moje ekipe, a pogađam da nije, u tom roku i toliko pedantno izašao svim zahtevima direkcije u susret? Dal je od bilo koga, a znam da nije, selektor dobio toliko preciznu eksplikaciju? Dal je stvarno bilo najlakše i najbezbolnije otkačiti mene? Dal je stvarno makar neko iz direkcije, makar neko osim samog selektora, mogao da me makar pozove te mi to i kaže? Da,da...i tako dalje. Mislim, život ide dalje, sve će to voda odneti i tome slično.

Kao sto puta do sada vrtim se u moru pitanja okolo ovdašnje kulturne politike, funkcionisanja i razmišljanja, postupanja, rezonovanja... Šta je starije, koka ili jaje?

Šta je i do kojih granica i u kojim granicama se proteže odgovornost domaćih institucija prema autorima?

Ko će meni da plati moju dokolicu?

Jelena Bogavac, rediteljka bez portfelja

Atačmenti



Komentari (14)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Ivan Bevc Ivan Bevc 13:49 14.06.2007

Bas me zanima koliko je to mnogo para?

znam Bobana i ne izgleda mi kao neodgovorna osoba sklona muvanju i prevari...naprotiv.

Ali evo, ja sam spreman da na tvoju rec prilozim 100 evra da bi predstava "100 evra" ipak stigla za ovogodisnji Belef i pozivam ostale blogere da se izjasne da li su spremni da ucine isto zarad umetnosti?

Stalno kukamo kako nema dobrih stvari i kako bismo mi, da smo na nekoj poziciji, napravili ne znam kakvu kulturnu politiku, FEST, BITEF, EXIT.... evo prilike da svi postanemo producenti. United artists, takoreci.

Al nema posle puj pike ne vazi, salio sam se, niste valjda bili ozbiljni, znas ti koliko je 100 evra....i tome slicno.

Jekac, javi gde i kada da donesem 100 jura.


www.ivanbevc.blogspot.com
Momir Markovic Momir Markovic 14:36 14.06.2007

Re: Bas me zanima koliko je to mnogo para?


Sve za umetnost!

Budete li skupljali, 100EUR od mene
mimi mimi 14:00 14.06.2007

Jelena,

pa ti zivis tu predstavu, le theatre verite!!!!!

zar ne vidis da se slomilo na 100E????!!!!

a znas onu staru predivnu latinsku (to mi jos od baka-Latinke ostalo :) - DUM SPIRO, SPERO!!!

btw - upravo sam procitala profil za sestre bogavac - fenomenalno napisano, super-duhovito, bas mi se svidja sto ste na blogu, keep posting

kisic
MeHiLow MeHiLow 15:43 14.06.2007

100 jura kultura

Ovako predstavljen projekat je dovoljno intrigantan da zavredi mojih 100 evra.

Evo, Bevc, Markovic i ja - to je vec 300e. :)
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:19 14.06.2007

Re: 100 jura kultura

paz'ovako - poshto je moja jedina preporuka restaku bila za jelenu i milenu bogavac, mis'im da bi ova tri dzentlemena MeHiLow -Bevc-Markovic bili veliki frajeri da se istegnu za po josh 30,3 jura i tako kreditiraju i mojih 100 jura koje nemam, jerbo sam tanka da tanja ne mozh'biti, pa nije red da se josh i preko svake mere nerviram shto ne mogu da podrzhim jelenu, o kojoj napisah i svoj prvi blog ovde, al negde je potonuo u arhivi:)

:)

shifra> www.vrcem.kad.imam.org

ljubac, draga
MeHiLow MeHiLow 19:43 14.06.2007

Re: 100 jura kultura

shifra> www.vrcem.kad.imam.org


:))))

E, sestro slatka, ako stvarno otvoris taj domen, ja ti dajem 30,3 jura. I to vredi...

(S tim sto te troskovi otvaranja tog domena i zakupljivanja servera na godinu dana izadju otprilike toliko).

Ali, tu su uvek Bevc i Markovic. Dakle, predstava je u plusu za divno simbolicnih 66,6!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:57 14.06.2007

Re: 100 jura kultura

MeHiLow, brate, shta si se stis'o, evo ja cu pishem o predstavi, i slikacu je, i heklacu zavese, bre!
Ivan Bevc Ivan Bevc 21:17 14.06.2007

Gde je 100

tu je i 133,33333... Vesna, bez brige.

A onda na premijeri mi producenti sedimo na pocasnim mestima .... eh, sto je dobar ovaj mecena trip.

Sta je bilo zecevi? Na ostalim blogovima samo sipate komentare, a nista. Nije sramota reci ne dam, ako necete ili nemate.

Stvarno nas 100 evra (nekada 100 dm) definise kao naciju.

www.ivanbevc.blogspot.com
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 22:03 14.06.2007

Re: Gde je 100

:)

ma bice ta predstava, ko da odoli jecinoj vibri:)

Milos Djukelic Milos Djukelic 05:50 18.06.2007

100 jura!!

Dajem i ja sto evra!!
nego kad vec dajem da malo solim pamet, cisto onako malo da se pravim pametan - Ej bre!! Pa ne mogu da verujem da kukas javno sto ti nisu dali lovu za 1 predstavu!!! Niko ti nije rekaodo sada da je posao reditelja pun razocarenja ali i vrtoglavih i isto tako neopravdanih uspona?
Da je lako ne bi se svi ni lozili na to!!! --
Inace da malo napravmo lekciju iz produkcije i zivota --- kao finansijer/producent bih voleo da biram jednog barem glumca - znas ono da uvalim neku dalju rodjaku sto je "talentovana" ali neopravdano pala par puta na prijemnom!!!
Nego zaista izgleda da su u pozoristima neki fini ljudi kada se ti potreses na ovakvu stvar!!!
Zivot nije bajka..
pufna pufna 13:15 18.06.2007

Re: 100 jura!!

Pa ne mogu da verujem da kukas javno sto ti nisu dali lovu za 1 predstavu!!!

pretpostavljam da se salis... jel tako?
Milos Djukelic Milos Djukelic 15:58 18.06.2007

Re: 100 jura!!

naravno da se salim da je oraspolozim... nemoj da se brines.. a i nije bas to tako strasno ... ono sto te ne unisti cini te jacim
Sestre Bogavac Sestre Bogavac 12:52 22.06.2007

Re: 100 jura!!

Dragi Miloše,
Čitam ove tvoje lekcije iz života... i postajem mudrija svakog trenutka.
Lepo je videti tako naloženog mladog reditelja, ali mi se nekako čini da si promašio temu.
Pitanje iz Jeleninog posta ticalo se odgovornosti institucije prema umetniku, a inicijativa o prikupljanju novca za Belef, nije kukanje nego čist tvorački princip, akcija, akcija, akcija...
No, dobro. Znaš kako se kaže: ko promaši temu, pogodi sve ostalo. Ozbiljno... Svaka ti je poslovica!
"Život nije bajka" - ko bi se toga setio? :)
... Na našu sreću nije. Ne lete okolo glave od aždaja, nema opasnosti da ti zlatna jabuka tresne na glavu, mada se Lepotice udaju za Zverke, i mada na kraju uvek pobedi dobro... nekako mi se čini da si zapravo hteo da kažeš kako ŽIVOT NIJE REKLAMA.
?

:)

Pozdrav,
Milena B.


Milos Djukelic Milos Djukelic 02:25 23.06.2007

Re: 100 jura!!

Koka kola malboro suzuki, diskoteke gitara buzuku, to je zivot to nije reklama nikom nije lepse nego nama!!!
nego hvala ti za to mlad.. i za nalozen, hahaha..
nego zivot nije bajka nego zivot je reklama.. ja bar to tako shvatam..

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana