Mediji| Sex| Zdravlje

Strah kao kulturno uslovljena navika*

Vesna Knežević Ćosić RSS / 07.03.2012. u 15:48

Tom_Tom_Old.gifČitam s jezom tekst "Protiv dobrovoljačkih straža" na B92 u kojem se pominju civilne straže u "dobrovoljačkim četama", pa "uzimanje zakona u svoje ruke", pa kako tamo "neki obilaze mađarska naselja u Vojvodini i ljude uveravaju da se tako organizuju" - i isprepadah se! Prvo što mi je kao munja proletelo kroz glavu je - pa neće valjda opet! I tresnuše me svi prituljeni užasi iz devedesetih kad su ovakve vesti o civilnim stražama i dobrovoljačkim odredima najavljivale još veće zlo, smrt i rat.

I shvatim da mi ništa ne vredi ni što upravo čitam knjigu Laša Svensona "Filozofija straha" (Geopoetika, prevod Ljubiša Rajić), u kojoj pisac kaže da je "strah, bez sumnje, najvažnija roba koju masovni mediji iznose na prodaju", te da je "strah postao neka vrsta kulturne lupe kroz koju posmatramo svet". Ne vredi mi mnogo ni što Svenson daje čitav niz odrednica u traganju za odgovorom  "postoji li izlaz iz straha" i da li možemo "da razrešimo atmosferu straha koja nas danas okružuje". 

Jer svako ko danas i ovde stavi naslov  "Protiv dobrovoljačkih straža", namerno se poigrava s mojim svežim strahovima od rata. I to je tendenciozni, neprofesionalni bezobrazluk na kvadrat, jeftino navlačenje pažnje i iskrivljavanje  teme koja postoji od kad postoji poljoprivreda i svodi se na krađu po poljima.

Uzgred, zamoljavam da niko ne pomisli da potcenjujem muke poljara Lijana (ko se seća ovog lika iz knjiga Branka Ćopića), naprotiv. Tema je i literarno, a ne samo ekonomski interesantna i zaslužuje pažnju. Ali ne zaslužuje da bude sačekuša i navlakuša koja se poigrava mojim strahovima od rata.Što bi rekao Norvežanin Svenson, "u vremenu u kome stare ideologije više nemaju tako jaku privlačnu moć, strah je jedno od najboljih sredstava u političkom diskursu". Valjda zato i ovaj truli tekst ide pod nadnaslovom "društvo", a ne "ekonomija" ili "kriminal", gde spada.

ps. preporučujem i knjigu " Violence and Terror in and by the Media" (George Gerbner).

* Naslov ovog bloga je citat iz knjige  "Filozofija straha"

CITAT TEKSTA:

Društvo | sreda 7.03.2012 | 09:29
Protiv dobrovoljačkih straža
Izvor: Beta, Dnevnik

Bečej/Novi Sad -- Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor kritikovao je formiranje "civilnih straža" u Bačkom Petrovom Selu.
Na njivana i u selima plaćene a ne dobrovoljne straže
Na njivana i u selima plaćene a ne dobrovoljne straže

Tu inicijativu osudio je i predsednik opštine Bečej Peter Knezi i najavio angažovanje agencije za obezbeđenje .

Pastor je ocenio da je takva inicijativa protivzakonita i opasna i, na stranačkom skupu u Subotici, nazvao ove civilne straže "dobroboljačkim četama".

"Ne možemo da se solidarišemo sa onima koji obilazeći mađarska naselja u Vojvodini ljude pokušavaju da uvere u organizovanje dobrovoljačkih četa", poručio je sinoć predsednik SVM-a.

Ocenio je da se u interesu poboljšanja javne bezbednosti mora sarađivati s policijom, jer osnivanje "civilnih straža" vodi u lošem pravcu vojvođanski mađarski javni život.

"Civilne straže" formirane su u Bačkom Petrovom Selu na inicijativu stranke Pokret mađarske nade, a sličnu inicijativu ova partija uputila je i meštanima Bačkog Gradišta.

Čelnici opštine Bečej, u kojoj se nalaze ova dva sela su ocenili da je formiranje ovakvih straža "nezakonit i opasan poduhvat", koji može da dovede do "uzimanja zakona u sopstvene ruke".

"Iako nije u našoj nadležnosti, morali smo da preduzmemo neke poteze, naravno, u saradnji s ovdašnjom Policijskom stanicom, da bi se zaveo red Sva druga rešenja, pa i ona koja je ponudio Pokret mađarske nade s formiranjem civilne straže sastavljene od dobrovoljaca, nisu prihvatljiva. Jer, takav način organizovanja odbrane od nasilnika u Srbiji nije regulisan zakonskim odredbama. U Mađarskoj to jeste slučaj, ali mi živimo u Srbiji i moramo se pridržavati ovdašnjih zakona. Uz to, takve grupe nisu opremljene ni obučene da reaguju u datom nezavidnom trenutku, pa ako bi odreagovale, uzimajući zakon u svoje ruke, ušle bi u neku vrstu krivičnih dela. Naravno, svaka aktivnost građana je dobrodošla, ali organizovano s policijom, a nikako samostalno" rekao je predsednik opštine Bečej Peter Knezi.

On i predsednik Saveta za bezbednost u Bečeju Lazar Sekulić su ocenili da je krađa imovine na području bečejske opštine uzela maha, ali su poručili da će lokalna samouprava rešenje za nastalu situaciju pronaći uz pomoć preduzeća "Link FTO" koje obezbeđuje službu poljočuvara.

Objasnili su da će ukupno 12 poljočuvara u popodnevnim i večernjim satima biti raspoređeno u Bačko Petrovo Selo i u Bačko Gradište, i biti na vezi kako sa građanima, tako i s policijom.

Ako se ovaj model pokaže kao uspešan, ideja je da se funkcionisanje ove službe proširi i na ostala naselja, kao i na Bečej, poručili su opštinski čelnici.


 

 

 

 

 



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 15:48 07.03.2012

...

1
antioksidant antioksidant 15:52 07.03.2012

Re: ...

1*
jasnaz jasnaz 15:52 07.03.2012

: ...

reanimator
1.


.. i nije te strah da ćeš zateći ovo Mesto:
već osvojeno? : )
JJ Beba JJ Beba 15:54 07.03.2012

Re: ...

"Filozofija straha" (Geopoetika, prevod Ljubiša Rajić),



knjiga za preporuku

angie01 angie01 17:00 07.03.2012

Re: ...

JJ Beba
"Filozofija straha" (Geopoetika, prevod Ljubiša Rajić),knjiga za preporuku


„U kulturi koja je na mnogo načina označena društvenom dezintegracijom, strah je nešto što nam je zajedničko, ugao shvatanja postojanja koji nas okuplja, jedno od osnovnih obeležja naše kulture. Strah je, bez sumnje, najvažnija roba koju masovni mediji iznose na prodaju, i njemu se dodeljuje sve više postora. Mediji nas bombarduju pričama o opasnim virusima, teroristima, pedofilima, nasilju, ekološkim katastrofama i zaraženoj hrani. Ljudi se plaše dok gledaju televiziju."
reanimator reanimator 19:16 07.03.2012

Re: : ...

.. i nije te strah da ćeš zateći ovo Mesto:
već osvojeno? : )

Da sam se tokom karijere plašio neuspeha, da li bih stigao ovde gde sam sada?
jasnaz jasnaz 20:54 07.03.2012

: : ...

reanimator
.. i nije te strah da ćeš zateći ovo Mesto:
već osvojeno? : )

Da sam se tokom karijere plašio neuspeha, da li bih stigao ovde gde sam sada?



ih!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 17:14 07.03.2012

naučeni strah

Pisac navodi da psiholog Isak Marks, jedan od vodećih svetskih teoretičara u oblasti istraživanja o patnjama prouzrokovanim strahom i strepnjom, smatra da su mnoge fobije u velikoj meri naučene.

"Na primer, ponašanje majke ili oca obeleženo strahom može zaraziti njihovu decu tako da naslede strah. Možemo reći da roditelji prenose svoje navike straha na decu", kaže Svenson.

A sociolog Zigmund Bauman govori o "izvedenom strahu" (osećanje da je svet jedno nesigirno mesto). "To je strah kao neka vrsta poimanja sveta u kojem je sopstvena ranjivost temeljna odredba", piše autor "Filozofije straha".
Kazezoze Kazezoze 18:30 07.03.2012

Re: naučeni strah

Vesna Knežević Ćosić
Pisacnc navodi da psiholog Isak Marks, jedan od vodećih svetskih teoretičara u oblasti istraživanja o patnjama prourokovanim strahom i strepnjom, smatra da su mnoge fobije u velikoj meri naučene.

"Na primer, ponašanje majke ili oca obeleženo strahom može zaraziti njihovu decu tako da naslede strah. Možemo reći da roditelji prenose svoje navike straha na decu", kaže Svenson.

A sociolog Zigmund Bauman govori o "izvedenom strahu" (osećanje da je svet jedno nesigirno mesto). "To je strah kao neka vrsta poimanja sveta u kojem je sopstvena ranjivost temeljna odredba", piše autor "Filozofije straha".

a da li je neko od tih stručnjaka našao rešenje kako da se čovek oslobodi straha?
oni svi vide činjenice: strah je nastao usled ovoga ili strah je prouzrokovan ovim, ali niko od njih ne kaže na ovaj način će te se osloboditi straha.
ispada da se strah jedino koristi u manipulativne svrhe, ali niko da kaže kako da se straha oslobodimo...dobro, osim nekih budista koji su ušli duboko u problem straha, ali se oni najmanje čuju.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:31 07.03.2012

Re: naučeni strah

a da li je neko od tih stručnjaka našao rešenje kako da se čovek oslobodi straha?


e kaze, dobra ova knjižica, jer daje pregled-presek mehanizma straha, da se tako izrazim, pa ga bar bolje upoznaš, pa mož i diluješ, jel

na pr, kaže rast pojave reči "strah" u medijima (norveškim) išao ovako, 1996. god bilo je 3.331 a u 2006. skoro duplo, 5.883.

opet, u britanskim novinama 1994. bilo je 2.073 reči " u opasnosti" (at risk), a 2000. god 18.003.

Međutim, kaže "većina potencijalnih opasnosti nikada ne postanu aktuelne".

ps. evo originalnog naziva
Lars Fr. H. Svendsen
Frykt
Univerzitetsforlaget, Oslo 2007.
predatortz predatortz 17:23 07.03.2012

Potrošačko društvo :-)

Jer svako ko danas i ovde stavi naslov "Protiv dobrovoljačkih straža", namerno se poigrava s mojim svežim strahovima od rata. I to je tendenciozni, neprofesionalni bezobrazluk na kvadrat, jeftino navlačenje pažnje


Strah je roba koja se nikad neće baciti. Shvatili su to i naši medijski tezgaroši
Biljana 77 Biljana 77 17:25 07.03.2012

na globalnom nivou

"strah, bez sumnje, najvažnija roba koju masovni mediji iznose na prodaju"


A šta bi drugo i bilo u civilizaciji koja npr. količinu oslobođene energije u nekom prirodnom procesu meri količinom energije koju bi oslobodilo toliko i toliko atomskih bombi..

(a tebi nazad tvoj VIP falimtebože već jednom)
myredneckself myredneckself 18:44 07.03.2012

Re: na globalnom nivou

VKĆ
Violence and Terror in and by the Media


Hvala na preporuci. Valjalo bi je pročitati pre nego što se mediji zahuktaju ovog proleća pred izbore, ne bi li se osvojila naša srca i umovi.
Osećam da će to biti na sve strane teeeška distorzija komunikacije, tj. pravi teror, pa ko preživi


Lepo je što su ti vratili VIP status, Vesna
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 19:20 07.03.2012

Re: na globalnom nivou

VIP status


uuu divota, nisam ni videla dok mi ne rekoste, jerbo farbam jednu stolicu i jednu pletenu korpu, pa sam usput uspela da umažem pod, duks i kosu, pa kao jedno očistim ja drugo umrljam, pu... ebem ti majstora

elem, dobra ova knjiga, ja je čitam sporo, jer sam se nešto razmahala na pet knjiga, onako svaštarski:)
mariopan mariopan 19:23 07.03.2012

Re: na globalnom nivou

Lepo je što su ti vratili VIP status, Vesna


Po selima je uvek bilo kradje sa njiva, nekada su to cuvali poljocuvari, a sada ce i to da bude iskorisceno u predizborne svrhe?

Nije to ono sto seoska sirotinja skuplja ujesen, kada krene da pokupi kukuruz ili krompir koji je kombajn preskocio ili pobacao a gazdi ne treba nego trune po njivama (pabircenje)...prave kradje se dogadjaju i nisu bezazlene, ali se dogadjaju svima, ne samo Madjarima.

Nevolja je sto je to samoorganizovanje veoma opasno, narocito kada te "straze" budu sastavljene na nacionalnoj osnovi, jer ne kradu samo sa njiva koje imaju Madjari, kradu sa njiva na kojima raste nesto sto im treba, sto se moze prodati ili koristiti, bez obzira cije je.
zemljanin zemljanin 08:33 08.03.2012

Re: na globalnom nivou

ima i onaj dodatak da je strah upravo zasnovan na neznanju ili neinformisanosti.

Sećam se pomračenja sunca od pre par godina, sa takvom medijskom halabukom da u trenutku pomračenja nije bilo žive duše na ulici. Umesto da ljudi uživaju u posmatranju ovog prirodnog fenomena oni su se zabarikadirali u kuće, stanove i sl.

Ako imaš strah onda se suoči sa njim a najbolji način za to jeste znanje.
Kazezoze Kazezoze 10:04 08.03.2012

Re: na globalnom nivou

zemljanin
ima i onaj dodatak da je strah upravo zasnovan na neznanju ili neinformisanosti.

Sećam se pomračenja sunca od pre par godina, sa takvom medijskom halabukom da u trenutku pomračenja nije bilo žive duše na ulici. Umesto da ljudi uživaju u posmatranju ovog prirodnog fenomena oni su se zabarikadirali u kuće, stanove i sl.

Ako imaš strah onda se suoči sa njim a najbolji način za to jeste znanje.

jedan od uzroka straha i jeste znanje. znanje je memorisana informacija koju mi koristimo u raznim životnim situacijama.
evo, uzmi za primer ovu informaciju koju je vesna okačila.
zašto je ta informacija izazvala nemir, pa i strah, u nama?
zato što smo tu informaciju iste sekunde povezali sa već poznatim događajima iz ne tako daleke prošlosti koji su za posledicu imale katastrofalne razultate.
znači da je znanje bilo upotrebljeno kao incijalna kapsula koja je proizvela strah. strah je uvek povezan sa ličnim iskustvom.
za nekog talijana, recimo, ova informacija neće proizvesti nikakvu vrstu straha jer nije imao nikakvo iskustvo iz prošlosti koje bi ga asociralo da ova informacija nosi potencijalnu opasnost.
naše asocijacije su već bile potpuno drugačije. mi smo već kod čitanja naslova videli barikade i naoružavanje različitih etničkih formacija koje smo imali u bliskoj prošlosti.
znanje, koliko god nam je korisno u nekim situacijama isto toliko može da bude štetno u nekim drugim situacijama.
zemljanin zemljanin 10:43 08.03.2012

Re: na globalnom nivou

Kazezoze
...


znanje je preduslov za analizu i odlučivanje. Nesigurnost, zebnja i strah su korisni, panika nije.

Normalno je i prirodno povezivati određene događaje sa informacijama. Iskustvo, informacija i znanje daće ti realnu osnovu za analizu situacije i planiranje strategije tj. odluku. Odluka je ta koja neutrališe strah i paniku. Može ostati zebnja kao blaži oblik straha ali ako je odluka posledica navedenih preduslova onda imamo unutrašnju borbu straha/panike sa raciom. Tu dolazi suočavanje i vrlo verovatna posledica - pobeđivanje straha.

Ako se bojiš vode (generalizujem) onda je jedini način za rešavanje tog unutrašnjeg konflikta - sticanje neophodnih veština, sigurnost u to da nećeš potonuti ako u plućima imaš vazduh i sl. Naravno i svesna odluka da si spreman da pokušaš jer tu onda racio pobeđuje bezrazložan strah. Ljudi se dave zbog panike a ne zato što ne znaju da plivaju. Ljudi ginu zbog panike a ne zbog onog što je tu paniku stvorilo itd.

Racio baziran na znanju daje ti, uvek, mogućnost izbora. A ti (ja, mi) biraš da li ćeš podleći strahu/panici ili ne.

Slično je sa strahom od smrti (prirodne). Racionalno nema razloga za strah, čak i uopšteno znanje daće ti odgovor. Ali veliki broj ljudi ima paniku od smrti i zato biraju lakše puteve, tipa religija kako bi to potisnuli ali ne i rešili. Dakle džaba ti znanje ako nisi spreman na suočavanje.
Kazezoze Kazezoze 12:23 08.03.2012

Re: na globalnom nivou

uh, uh, zemljanine, ovo je sve površno, da ne kažem pogrešno što si napisao.
no, ajde da vidimo gde je sve greška.
znanje je preduslov za analizu i odlučivanje.

govorimo o strahu i ti kažeš: "znanje je preduslov za analizu i odlučivanje."
da bi shvatili šta je strah i gde se on javlja moramo malo zaviriti i u naš um.
dakle, neki događaj spolja je ušao u vidu utiska u naš um i proizveo negativnu reakciju u nama koju mi nazivamo strah.
da li bi taj utisak izazvao istu rekciju kada ga mi ne bi povezali sa sobom?
nebi, naravno. jer taj utisak nema nikakvu važnost ako se mi ne indentifikujemo sa njim. znači, osnovni problem leži u našoj indentifikaciji sa tim utiskom. Znači problem je u onom našem "Ja" koji o svemu odlučuje.
Zašto se mi identifikujem sa negativnim utiscima koji proizvode negativnu reakciju kao što je strah? Pa zbog znanja koje već imamo memorisano o tom utisku. mi prepoznajemo taj utisak kao negativan jer se takav ili sličan već ranije dogodio i u našem umu izazvao negativnu reakciju.
da nemamo znanje o tom utisku, naš um ga ne bi prepoznao kao negativnog i negativna reakcija o njemu bi izostala. identifikacija bi izostala. znači drugi problem, koji je u direktnoj vezi sa prvim problemom je znanje koje je, uzgred, direktno povezanom sa vremenskom odrednicom, odnosno prošlošću i budućnošću.
a sad da se pozabavimo drugoj reči u ovoj rečenici koja mi je zapela za oko, a to je reč analiza. analizirati nešto znači izvršiti podelu nečega i deo po deo objasniti. baš kao što ja radim sa ovom tvojom rečenicom.
ključna reč u analizi je podela. kako naš um stvara podele? da li se podela može vršiti bez "Ja"?
ne, jer "Ja" je taj koji uvek bira. ono što je činjenica je da podele uvek prave konflikt.
znači, "Ja" koji bira, koji vrši podelu stvara konflikt. svaka podela koju naš um stvara ustvari rađa konflikt, a u tom konfliktu je prisutan strah. znači, svaka podela, svako biranje stvara strah u našem umu, a razultat je unutrašnji dijalog preko najvažnijeg instrumenta uma, naših misli.
ako analiziramo spoljni utisak s kojim smo se već identifikovali, mi ustvari vršimo podelu u tom utisku što neminovno dovodi do konflikta između naših misli, a posledica te podele je uvek strah.
znači, imamo tri elementa koji su međusobno povezani našim "Ja" : identifikacija, znanje u vremenu i podela. to su elementi koji spoljni utisak pretvaraju u strah.
kako onda pobediti strah? pa posmatranjem ulaska utiska u um bez "Ja", što znači bez izbora, bez analize, jer analizom sudimo, bez bilo kakve osude, kritike...posmatranje sebe kao svedok, gde se posmatrač ne sme ni na kakav način identifikovati sa objektom posmatranja. samo tako utisak će ući, videti da ga niko ne jebe ni za suvu šljivu, pokupit se i napustiti mesto gde ga niko ne primećuje.
zemljanin zemljanin 12:52 08.03.2012

Re: na globalnom nivou

ok, znači ozbiljniji razgovor sledi ... malo mi tvoje izlaganje "vuče" na "istok" (što je OK) ... vratiću se ne diskusiju kasnije (klinci hoće napolje)
zemljanin zemljanin 06:11 09.03.2012

Re: na globalnom nivou

dakle, neki događaj spolja je ušao u vidu utiska u naš um i proizveo negativnu reakciju u nama koju mi nazivamo strah.
da li bi taj utisak izazvao istu rekciju kada ga mi ne bi povezali sa sobom?

Pa zbog znanja koje već imamo memorisano o tom utisku. mi prepoznajemo taj utisak kao negativan jer se takav ili sličan već ranije dogodio i u našem umu izazvao negativnu reakciju.


kako onda objasniti strah koji se javlja kod male dece bez prethodno memorisanog negativnog utiska ?

da li se podela može vršiti bez "Ja"?
ne, jer "Ja" je taj koji uvek bira. ono što je činjenica je da podele uvek prave konflikt.
znači, "Ja" koji bira, koji vrši podelu stvara konflikt. svaka podela koju naš um stvara ustvari rađa konflikt, a u tom konfliktu je prisutan strah. znači, svaka podela, svako biranje stvara strah u našem umu, a razultat je unutrašnji dijalog preko najvažnijeg instrumenta uma, naših misli.
ako analiziramo spoljni utisak s kojim smo se već identifikovali, mi ustvari vršimo podelu u tom utisku što neminovno dovodi do konflikta između naših misli, a posledica te podele je uvek strah.
znači, imamo tri elementa koji su međusobno povezani našim "Ja" : identifikacija, znanje u vremenu i podela. to su elementi koji spoljni utisak pretvaraju u strah.


Sa prvim delom se slažem. Svaki "problem" nalaže preispitivanje i donošenje odluke. Sve ono što nas čini, učestvuje u analizi i normalno dolazi do konflikta. Konflikt se rešava odlukom. Odluka zavisi od svih informacija koje imamo o problemu i uključuje i negativne i pozitivne. Savlađivanje straha je misaoni/voljni proces koji je posledica odluke.

Kad smo bili mali neko nam je rekao da je ringla "no, no" ili "pec, pec" i mi smo to usvojili bez iskustva o posledici (trebalo bi ). I kasnije mi imamo tu informaciju i strah od ringle. Međutim, iskustvom i znanjem mi voljno savladavamo taj strah i koristimo ringlu. Voljno mi možemo čak i staviti ruku na ringlu, potiskujući strah od bola ako za tim ima potrebe (ovo je primer svesne odluke a ne praksa )

E sad odricanje od želja i anuliranje utisaka može dovesti do univerzalnog poništavanja straha ali to nije dobro i praktično. Strah je prirodna odbrana i koristan je ali pored opravdanog straha postoji i onaj drugi koje je nelogičan i njega treba potisnuti i nametnuti pozitivan obrazac. Znači ne disktujem o univerzalnom pojmu straha i pretvaranju ljudi u "mistike" već o svakodnevnoj kontroli straha voljnim procesom ili izborom.
Kazezoze Kazezoze 18:21 09.03.2012

Re: na globalnom nivou

kako onda objasniti strah koji se javlja kod male dece bez prethodno memorisanog negativnog utiska ?

strah kod male dece se ne javlja sam od sebe nego iz nekog iskustva.
da li je to iskustvo nastalo iz dodira vruće ringle ili iz roditeljskih reči "no, no" ili "puc, puc" je manje važno, bitno je da se strah razvio iz memorisanog događaja.
Konflikt se rešava odlukom. Odluka zavisi od svih informacija koje imamo o problemu i uključuje i negativne i pozitivne. Savlađivanje straha je misaoni/voljni proces koji je posledica odluke.

izgleda da nisi najbolje razumeo ono gore što sam napisao, a baš sam se trudio da budem što je moguće jasniji.
elem, ti bi da problem rešiš istim oružjem kojim si problem i stvorio.
znači, Ja sa svojim mislima napravim podelu kreirajući konflikt i sad trebam iste te misli koje su već napravile konflikt da koristim da bi taj konflikt rešio.
ne čini li ti se da je ovo suludo i nemoguće?
ne može se problem straha rešiti tako što ćeš doneti odluku da se ne bojiš.
to je samo laganje sebe i nema nikakvog efekta. da bi savladao strah moraš biti svestan da je to unutrašnji problem a ne vanjski. spoljašnji problemi se mogu rešavati odlukom i analizom kroz jedan misaoni proces, ali da bi rešio unutrašnji problem moraš se osloboditi indentifikacije sa tim problemom, a to ne možeš uraditi ni voljom ni odlukom jer to su alati našeg "Ja" koje se identifikovalo.
možeš ga rešiti jedino posmatranjem kao svedok, što sam već pojasnio u ranijem komentaru.
Strah je prirodna odbrana i koristan je...

ne znam za koga strah može biti koristan. ja odmah pomislim na onoga ko ga koristi kako bi žrtvu držao paralisanu i kao takvu mogao dalje manipulisati. naprimer, američki vojnici u abu grabiju ili neki "heroji" iz naših suludih ratova...
za žrtve tih idiota strah je bio ravan smrti.
ako misliš da je strah koristan u procesu odgajanja deteta, tu opet grešiš jer je to samo privremeno i efikasno rešenje za rešavanje nekog problema, ali ne i trajno rešenje. ustvari to je guranje problema pod tepih koji kasnije može izaći u mnogo ozbiljniji problem koji strah nosi sa sobom. sve zavisi koliko je veliki strah koji se u tom trenutku kod deteta formirao.roditelji posežu za metodom straha zbog toga što nisu sposobni ili jednostavno nemaju vremena da problem reše na neki drugi način.

blau.punkt blau.punkt 19:26 07.03.2012

strax je ubica


Ko je chitao F. Herberta ("Dune", znace ko su Bene Gesserit.

ovo je njihova (ali i moja) Litany Against Fear





I must not fear.
Fear is the mind-killer.
Fear is the little death that brings total obliteration.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:03 07.03.2012

FB poljar Lijan

hehe, ne mogu da verujem, poljar Lijan ima svoju Fejsbuk stranu:)
s ovom slikom:


"Кривоног чичица лисичијег лица и лукавог погледа". Увек је "мућкао боцу с ракијом и потезао из ње". Уме да се претвара и да се улагује; сеоском кнезу се обраћа са кнеже-витеже. Његов задатак је био да лута селом "на кривим ходаљкама" и да јури децу с туђих воћњака и винограда и да им брани да лове рибу... Борећи се вечито са децом, није чудо што је и сам подетињио; упуштао се у права дечија лукавства, смицалице и доскочице. Међутим, није био злочест, нити суров према деци. Напротив, много је волео децу и најчешће им "гледао кроз прсте" кад би их ухватио у штети. Неко за њега вели:" Умије тај да вреба... као прави основац, да се провлачи кроз плот, крије се тако вешто као да игра жмуре, а по потреби ће се и на дрво успузати...Домишљати Лијан и сам је крао воће, лубенице и краставце, а онда је по селу дизао дреку и "тражио лопове".
razmisljam razmisljam 03:12 09.03.2012

Re: FB poljar Lijan

Vesna Knežević Ćosić


Пољар Лијан ... један од омиљених ликова мог детињства. И још када крене у приче са својом компањоном Вуком Бубалом... И-хај, уживања.
coviax coviax 09:53 08.03.2012

Nepažljivo čitanje

Tekst Dnevnika slabo ko pžljivo pročitao.
Naimeradi se o dve odvojene situacije:formiranju civilnih straža za borbu protiv nasilnika (nasiljem na nasilje) i drugo je u tekstu "naznačeno" da je krađa imovine uzela maha...NEVEROVATNO! I angažuju se poljočuvari (čak 12!) da reše slučaj u večernjim satima...
I šta tu Svenson traži?
VIP blogerku koja će da cepti od novih ratnih sukoba...Jer-šta može Pastor sa SVM,
kad i on duva u istu tikvu-oće zakone ko komšije Mađari! Pa naracno da oće,a oćem i ja
da u celu mi seljovitu Srbiju svako selo brine o sebi U OKVIRIMA ZAKONA i da ima i
šerifa i da može da imenuje zamenike kad treba!Nešto loše! Ko je vas učio demokratiji!? Demokratija je prava kad narod neposredno vlada,a ne kad iz Belograda
šalju tenkovima i Robokapovskim terencima demokratiju...Novi sad nema svoju policiju-
Novi sad "čuva"krajiško Beogradska policija...Da je novosadska policija -ne bi bilo
belog kolko oćeš...
Oću ko Mađarska zakon i nisu mi Mađari problem!
Problem su mi više podsticači straha koji šire nacionalizam...BIA koja piše
više od pola agencijskih vesti...
mariopan mariopan 10:33 08.03.2012

Re: Nepažljivo čitanje

Oću ko Mađarska zakon i nisu mi Mađari problem!

Pa sto se ne preselis u Madjarsku?
To bi bio najbrzi put. Imaces i zakone i sve sto pozelis, umesto da se mucis ispravljajuci Srbiju dok ne postane Madjarska.
Problem su mi više podsticači straha koji šire nacionalizam..


Preskaces nacionalizam jedne manjine ako je organizovan u jednonacionalnim "strazama", ali ga vidis u tekstu koji se bavi strahovima (uopste), pa da li bi isto mislio i da su te straze na jednonacionalnoj osnovi a da su u njima samo Srbi? Obrnuta situacija. Bili bi odmah i nacionalisti i fasisti?

Kazezoze je to lepo objasnio u svom komentaru:

jedan od uzroka straha i jeste znanje. znanje je memorisana informacija koju mi koristimo u raznim životnim situacijama.
evo, uzmi za primer ovu informaciju koju je vesna okačila.
zašto je ta informacija izazvala nemir, pa i strah, u nama?
zato što smo tu informaciju iste sekunde povezali sa već poznatim događajima iz ne tako daleke prošlosti koji su za posledicu imale katastrofalne razultate.
znači da je znanje bilo upotrebljeno kao incijalna kapsula koja je proizvela strah. strah je uvek povezan sa ličnim iskustvom.
za nekog talijana, recimo, ova informacija neće proizvesti nikakvu vrstu straha jer nije imao nikakvo iskustvo iz prošlosti koje bi ga asociralo da ova informacija nosi potencijalnu opasnost.
naše asocijacije su već bile potpuno drugačije. mi smo već kod čitanja naslova videli barikade i naoružavanje različitih etničkih formacija koje smo imali u bliskoj prošlosti.
znanje, koliko god nam je korisno u nekim situacijama isto toliko može da bude štetno u nekim drugim situacijama.

Strah ima veze sa onom narodnom: Koga zmija ujede u gustera se boji.
coviax coviax 11:08 08.03.2012

Re: Nepažljivo čitanje

Mi s Mađarima živimo ovde vekovima i znamo se dobro.
Idiota,ali i čestitih u svim nacijama,ali najviše onih između-"običnih"
grešnika...
A zna se i ko kaže da su to straže jednonacionalne-onaj kom je to u interesu i tad ide takva informacija.Taj i instruira da se šalje 12 poljara da zameni
narodnu stražu...Kanda će opet biti blokade autopta traktorima-sam polako...
To šta nama stiže ovde iz Beograda-ni pas s maslom ne bi pokuso...
Da pregovaramo s tamo nekim ministrom o svom?A on da posle ode u najelitniji restoran na ručak?
Za deset godina češ biti sa svim Mađarima u istoj državi-oš i tad pričati
priče o strahovima Svensonovim? Ni u Pinosavi...
mariopan mariopan 16:59 08.03.2012

Re: Nepažljivo čitanje

Mi s Mađarima živimo ovde vekovima i znamo se dobro.

Ja samo 40 godina zivim sa njima ali opet nemam primedbe, imam ih i u porodici i mnogi prijatelji su mi Madjari, (malo vise Madjarica)...ali i Rumuni, Slovaci...itd. I sta s tim?
A zna se i ko kaže da su to straže jednonacionalne-onaj kom je to u interesu i tad ide takva informacija.Taj i instruira da se šalje 12 poljara da zameni

Znaci nije tacno, to su mesovite straze? Znas sigurno? Znaci mi smo pogersili sto smo poverovali u laznu vest? Ok.
Opet, i ako je tako oni nisu ovlasceni da to rade, i zato su opasnost i za sebe i za druge. Recimo, mozda je neko od njih naoruzan, mozda ce od dosade potegnuti flasu rakije i popiti, noc, u straha su velike oci, mozda skine pusku pa upuca nekog komsiju u mraku i eto nesrece?
Za deset godina češ biti sa svim Mađarima u istoj državi-oš i tad pričati
priče o strahovima Svensonovim? Ni u Pinosavi...

Uvek cu pricati, nema veze da li Pinosava ili neko drugo selo.... Ne bih volela da mi se oko kuce nocu sunjaju neovlasceni ljudi ma ko da su. Ima ko to po duznosti treba da radi. Ili da se svi naoruzamo pa da se svako o sebi brine - necemo postovati sta kaze slovo Zakona?
Zasto bi iz tog zakona bilo ko bio izuzet?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana