Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo Blog: Ana Ivanovic vs Marion Bartoli

Nikola Olić RSS / 15.03.2012. u 16:10

Jos ni ne znamo kakva je jutros situacija na teniskin terenima, ali posto je ovo Indian Wells, vrlo je verovatno da je vreme idealno za tenis, pogotovo za prve jutarnje meceve. Kroz palme ispred prozora vidi se plavo-belo nebo, i palme stoje mirno - dobri ukazatelji za Anin mec koji pocinje za oko 3 sata. Uz kolegu Sasu koji ce mec na nasem sajtu pratiti iz Beograda, na ovom blogu mozete da pratite zbivanja uzivo sa terena, postavljate pitanja i dajete vasa misljenja i komentare.

Razglas glavnog stadiona ima jedan od svojih vecih zvucnika tacno iznad novinarskog centra koji sa drugog sprata gleda na glavni teren. To je mozda uradjeno namerno, da sto bolje cujemo sta se napolju zbiva, i jutros slusamo Jazz numere koje ce neki saksofonista iz Danske da odsvira pred Anin mec. Pored nas na drugom spratu ima puno prodavnica sa picima, od koka kole do zestokog alkohola. Sve osim piva je pod kljucem, iz nama nepoznatih razloga. 

Na sporednim terenima bi danas trebali da pocnu da se pojavljuju neki drugi igraci, dosta slabiji od onih cije postere svuda okolo sada mozete da vidite. Razni manji turniri se stalno odigravaju, ukljucujuci i novinarski turnir u kom se B92 pre nekoliko godina pokazao malo boljim od kolege iz Italije, i znatno gorim od bilo kog Spanca.  Pre neki dan smo upravo na tim sporednim terenima videli Aninu danasnju protivnicu Marion Bartoli kako sa nekom neuobicajenom spravom ojacava nozne misice.

 

bartoli.jpg

 

 Mada smo u novinarskom centru okruzeni televizorima, monitorima, mobilnim telefonim i Internetom, novinari cesto odsetaju do prozora koji gleda na glavni teren da vide sta se zaista desava, i da vide koliko je "zvanicno" sati na dva digitalna Bulova casovnika dole na terenu. Pise da mec pocinje za 8 minuta, medjutim od igracica jos ni traga. Cak ni Jazz muzike jos nije bilo, mozda je to jutros bila priprema za neki drugi nastup. 

Da bi dosli do svojih sedista, ljubitelji tenisa cesto prolaze pored raznih radnjica koje imaju veze sa tenisom. Ispred samog stadiona prodaju autografisane fotografije sa poznatih momenata iz istorije ovog sporta. Fotografija Andy Roddicka sa osvajanja US Opena 2003 godine -- sa malim parcetom podloge na kojoj se igralo -- je danas na popustu sa $225 na $175. Za nase navijace koji su dosli da gledaju Anu Ivanovic bi verovatno bilo interesantnije da mogu da kupe recimo teglu crvene sljake sa French Opena 2008 godine.

Na 'Bulovama' sad pise 11:03 i Ana i Marion se zagrevaju na terenu. Ana i dalje nosi zavoj iznad desnog kolena, Marion po relativno toplom vremenu nosi crnu majicu sa dugackim rukavima. Slusamo "Soak up the sun", sto nastavlja niz muzike posvecene lepom vremenu, kog ovde ima 350 dana u godini...

Prva pauza -- posle 13 minuta -- ce obema igracicama verovatno dobro doci, a i silnoj publici koja ceka da udje na svoja sedista. 'Let' u trecem gemu bio je prava retkost -- sutkinja je trazila da se poen ponovi jer je njen mikrofon napravio glasan prasak.  Pauza je brzo prosla, publika jos trazi svoja mesta, konacno smo culi malo Jazza, znatno zivljeg nego onog od jutros. 

Prekoputa obe igracice, ukopane u rovu sa zapadne strane terena, mozete da vidite fotografe koji odatle mogu da prate deo meca. Obicno ostanu po 2 ili 4 gema, i onda ustupaju mesta drugima. Interesantno je posmatrati sta biraju da fotografisu, iz toga moze svasta interesantno da se nauci o uglovima, senkama i konstrastu fotografija koje kasnije vidite u novinama ili na Internetu. 

I ovde gore na drugom spratu ima fotografa, koji sa ogromnim objektivima prate mec sa daleko vece daljine. I njihove tajne uspeha se lako izucavaju -- svaka fotografija se cuje jer koriste opciju za vise fotografija za redom, sto zvuci kao neki omanji mitraljez, i jasno pokazuje kad i sta slikaju. Trenutno, verovatno zbog ugla sunca, svi fotografisu Bartoli. Neko verovatno ima dobru fotografiju koja pokazuje koliko unutar terena Bartoli stoji kad prima serve...

 Tajne uspeha Aninog trenera Nigela necemo nazalost znati, ali sta god da je trener rekao Ani pri kraju prvog seta, sasvim dobro funkcionise jer je Ana uzela prvi set i u drugom vec ima brejk. Mozda je savet trenera bio samo da nastavi sve da radi isto -- ukljucujuci odlicno serviranje -- jer Bartoli samu sebe sabotira sa skracivanjem poena kad na to jos nije spremna. Ana za sada ceka njene greske i sa jednim ili dva poteza zavrsava poene u pametno izabranim momentima. 

Pocetkom drugog seta, Bartoli nije trebala trenerska pomoc vec lekarska pomoc. Interesantno je da su najavili da dolazi doktor, a ne fizioterapeut, sto se obicno desava. Pozajmivsi Bartolinu foru, Ana je ustala sa stolice i nestrljivo skakuce cekajuci da mec pocne. Ubrzo posle toga, Bartoli je takodje ustala i drugi set se nastavio. Mada smo na licu mesta, novinari koji ovde sede ce verovanto daleko posle vas ispred televizora saznati zasto je doktor izasao na teren. Nadamo se da i pitanju nije virus koji ovde vec nekoliko dana hara...

Sa tribina cujemo navijanje za Anu, i to od simpaticne grupe amerikanaca u plavim majicama. Mozda su u stvari i neke druge nacionalnosti, ali verovatno nisu iz nasih krajeva, jer izgovaraju Anino ime sa akcentom na 'i-va-NO-vic, i-va-NO-vic', sto je privuklo paznji oba nasa novinara koji ovde sede. 

Posto Bartoli mozda necemo jos dugo gledati ovde u Indian Wellsu, ovo je prilika da primenimo staro pravilo gledanja tenisa uzivo -- gledanje u samo jednog tenisera bez prestanka. Bartoli je unikatna teniserka, to je sigurno, i sa svojom servom koja cini se drugacije koristi zglob, sa svojim dvorucnim udarcima koji joj omogucavaju lude uglove po terenu, i sa svojim agresvinim vracanjem servi.

Protiv vecine igracica voli da stoji dosta duboko u terenu kad prima serve, medjutim danas protiv Ane to znatno manje radi. U toku poena dosta dugo drzi obe ruke na reketu, a ponekad ih tako i ostavi posle poena. Energeticno se pomera kad god je na terenu, i u toku poena brzo menja pravac, mada Ana to danas bolje od nje radi. Zato smo, ako sve ostane kako jeste, sada nekih 15-tak minuta od Anine pobede. '

I manje od 15 minuta je proslo, i mec se zavrsio Aninom pobedom u dva seta. Posle kratkog intervjua na terenu, lansirala je cetri potpisane loptice na sve cetri strane tribina, ali na zalost 'i-va-NO-vic' navijaca na najvisim tribina, do njih loptica nije stigla. Ana je i dalje na terenu, pred tunelom kroz koji ce uskoro izaci daje jos jedan intervju koji mi nazalost ne mozemo da cujemo. Mi cemo naravno za to imati priliku malo kasnije, kad se Ana bude pojavila na konferenciji za stampu. 

 

ana_bartoli.jpg

 

Tvojim recima -- kako je bilo danas?

U pocetku sam bila malo usporena, ali brzo sam to prevazisla i odlicno sam odigrala prvi set. Nije bilo nimalo lako, ona igra dosta jace nego protivnice koje sam imala do sada, tako da sam se dobro prilagodila tome. Drago mi je da sam prvi set dobila, mislim da je to bio veliki korak ka konacnom rezultatu.

Da li si promenila pristup ovom mecu i pripreme pred ovaj mec zbog odlicne igre koju su imala ranije na ovom turniru?

Pokusala sam da sve uradim isto kao do sada, da zadrzim rituale koje sam imala. Bila sam smirena u vaznim momentima, jer sam u prvih par gemova imala 30:0 na njen servis i onda sam gubila gemova. Uspela sam da ostanem smirena i da dobro odradim stvari koje sam trebala.

Pomenula si ranije rituale ovde, daj mi neki primer rituala dok si ovde na Indian Wellsu...

Svake nedelje je nesto drugacije. Volim da nadjem nesto sto mi u svakom mestu odgovora, nesto sto je tipicno za grad. Ove nedelje bas volim da ustanem ranije, da napravim sebi na miru dorucak, onda pustim muziku, lezim u krevetu, nesto procitam, gledam internet, ove nedelje sam bas dosta gledala casopise o modi -- onda se nadjem sa trenerom na kafi, popricamo o mecu i onda sam spremna za klub i puna energije.

Sta je bilo kad si danas u prvom setu pozvala trenera?

Imala sam osecaj da se u tom momentu puno lomilo. I on je potvrdio ono sto sam i ja mislila, da trebam da budem agresivna, rekao da trebam vise da se spustim i da se opustim pri zamahu i da malo vise stavljam pritisak na bekhend. To sam uradila i unela sam dodatnu energiju i dodatan fokus, i uspela sam da odigram dva gema bez greske i to mi je dalo dosta snage.

 


 

 



Komentari (26)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

sestra_simplicija sestra_simplicija 16:46 15.03.2012

Ajde

Pozdrav Nikola,
hvala Vam što ćete sa nama deliti impresije iz prve ruke.
Naravno, mnogo sreće Ani i Noletu .
Pozdrav !
Nikola Olić Nikola Olić 16:49 15.03.2012

Re: Ajde

hvala i vama na prvom komentaru :) uskoro krecem ka centru pa nastavljamo sa komunikacijom odande
flauberttou flauberttou 16:56 15.03.2012

Idemo!!!

Sjajno što ćemo imati priliku da čujemo neke pikanterije koje inače kamera ne beleži...
Uz tebe smo, Nikola...
A B92 će dati snimak Noleta, zbog Mančestera u 21h?
Nikola Olić Nikola Olić 17:48 15.03.2012

Re: Idemo!!!

dobro dosli na blog! jos 72.5 minuta, i eto ane...
zocak86 zocak86 16:59 15.03.2012

Ajmo

Ajmo Ana, da i ti krenes vise i vratis se na mjesto koje ti pripada. Pozdrav svima...
zocak86 zocak86 17:51 15.03.2012

Ana

Neka odigra sa 60% kao sto je igrala protiv Karoline i ja se ne brinem.
wllaja wllaja 18:29 15.03.2012

Do pobede!!!

Koliko su realno Anine sanse da pobedi???
Kazezoze Kazezoze 19:01 15.03.2012

Re: Do pobede!!!

wllaja
Koliko su realno Anine sanse da pobedi???

sve zavisi kako je bude služio servis.
ako bude servirala kao protiv karoline, neće imati velikih problema.
sestra_simplicija sestra_simplicija 19:06 15.03.2012

Idemo !

http://www.sportlemon.tv/v-2/16/190/v-379014.html
zocak86 zocak86 19:48 15.03.2012

Ana

Konacno je servis opet tu, konacno. Koliko je samo lakse kad servis sluzi...
JJ Beba JJ Beba 19:58 15.03.2012

Re: Ana

ima prenos na eu sportu al nema tona
Kazezoze Kazezoze 20:01 15.03.2012

Re: Ana

JJ Beba
ima prenos na eu sportu al nema tona

i bolje je, pustiš sebi neku mjuzu i uživaš u igri.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:03 15.03.2012

Re: Ana

Ajd nek neko baci rezultat za nas sa najjeftinijim kartama
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 20:04 15.03.2012

Re: Ana

JJ Beba
ima prenos na eu sportu al nema tona

ima tona. bejbi, zovi sbb:)))

ana vodi sa 6:3 prvi set a u drugom je već napravila brejk i
vodi sa 3:1.

p.s. na eurosportu.
sestra_simplicija sestra_simplicija 20:12 15.03.2012

Re: Ana

Evo vam link za ES, onaj koji sam dala više ne radi.
4 : 2 za Anu.
http://www.sportlemon.tv/v-2/16/182/v-378289.html
JJ Beba JJ Beba 20:35 15.03.2012

Re: Ana

Kazezoze
JJ Beba
ima prenos na eu sportu al nema tona

i bolje je, pustiš sebi neku mjuzu i uživaš u igri.

mjuza uvek radi

JJ Beba JJ Beba 20:37 15.03.2012

Re: Ana


ima tona. bejbi, zovi sbb:)))


zovem ih ko da su mi rod rođeni

saraniće me


pobedi ana, ajflabogu
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 20:57 15.03.2012

Re: Ana

dobro, već znate, pobedila je u dva seta.
ja gledala viškovića i utiske iz dubaia (valjda se tako piše) i
intervju sa anabel kroft.

idemo da gledamo novaka, mada znamo kraj.
to ti je ko kad čitaš agatu kristi a znaš ko je ubica:)))
JJ Beba JJ Beba 21:04 15.03.2012

Re: Ana


idemo da gledamo novaka, mada znamo kraj.
to ti je ko kad čitaš agatu kristi a znaš ko je ubica:)))

da, al na SK
evo izašli na teren
zocak86 zocak86 20:10 15.03.2012

Nervira me

Kako me nervira ova Bartoli sa foliranjem. Isto je radila i prosle godine...
Kazezoze Kazezoze 20:32 15.03.2012

ana u polufinalu

6:3 6:4
sestra_simplicija sestra_simplicija 20:36 15.03.2012

Re: ana u polufinalu

Bravo ANKA !!!

javascript:;


Nikola, kakvo je raspoloženje u IV ?
Nikola Olić Nikola Olić 20:39 15.03.2012

Re: ana u polufinalu

publika je bilo relativno mirna i vrlo kulturna. nase navijace nije bilo lako prepoznati iz daljine, nije bilo zastava ili postera, ali su se nasi navijaci culi. ana je vec otisla sa terena, sad cekamo konferenciju za stampu. nole je za oko pola sata, sad se neki klinci zezaju na terenu, igraju neku nagradnu igru sa serviranjem. vreme je idealno, bar ovde u hladu... :)
blogov_kolac blogov_kolac 20:46 15.03.2012

Re: ana u polufinalu

Ovo je ionako samo predigra za pravi WTA spektakl koji svi prizeljkuju: Ivanovic - Sarapova.
norden norden 20:42 15.03.2012

t

Bravo Ana!
A evo i informacije sta je trener rekao Ani krajem 1. seta: "Hocu da vidim vise tvoj forhend" i Ana je odmah poentirala iz forhenda. Nesumnjivo je da Ana ima izvanrednu komunikaciju sa svojim trenerom.
blogov_kolac blogov_kolac 20:43 15.03.2012

nova stara dobra Ana

Ana stalno ponavlja da joj je cilj da se ove sezone pre svega vrati u TOP10, ali ona to vec jeste u startu otkada je prelomila neke stvari za vreme letnje pauze, a i pocela da radi sa novim trenerom (ako se racunaju samo poeni osvojeni posle Vimbldona - Ana je trenutno u TOP10!).

Ali ovo sto trenutno gledamo u Indijan Velsu je nagovestaj povratka TOP5 Ane, a to je bas ono sto smo ko nazeblo sunce cekali vec 4 godine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana