Putovanja| Sport| Zabava

Indian Wells Na Licu Mesta: Anin mec, predaja, intervju

Nikola Olić RSS / 17.03.2012. u 05:48
ana_povreda.jpg

 Anin mec protiv Marie Sarapove poceo je taman dovoljno kasno da u mraku vise ne mozemo da vidimo tamne oblake koji nam nagovestavaju slabije vremenske uslove za sutra. Veceras je osetno hladnije nego prethodnih noci, vetar duva sa juga i dole na terenu izgleda da za sad ne pravi veliki problem. Ali Maria i Ana jedna drugoj prave dovoljno problema i bez vetra.

Marijini usklici nikad nisu bili na ruskom, a Anini skoro stalno jesu na srpskom jeziku. Od Marie, osim vrisaka kojima obelezava svaki udarac, tu i tamo cujemo "come on!", dok se od Ane u toku ovog celog turnira cuje uglavnom "Ajde!". Mada Sarapova ima brejk i vodi 4:3 u prvom setu. Ana je vec tri odlicne forhend paralele pozdravila sa "Ajde!" i pre no sto su sleteli sa Marijine strane.

Kao sto nam je to Ana ovde i sama rekla par puta, davno nije igrala tako uzbudljiv tenis kao u Indian Wellsu, i veceras se to na ovom tihom stadionu i nastavlja. Mozda malo uz pomoc vetra, ogroman broj loptica slece tacno na linije -- ili vrlo blizu njih, Ana je do polovine prvog seta vec iskoristila sva tri Challenga.

Na mecu protiv Ksenije Pervak pre nekoliko veceri, izbliza smo videli kako se Ana izmedju agresivnih poena potpuno smiri time sto okrene ledja terenu, mirno saceka par sekundi, duboko udahne, i onda se okrene nazad ka tenisu. Mada zvuci sasvim logicno, mali broj igracica tako provodi vreme izmedju poena, ali jedna koja to cesto radi je upravo Sarapova. Izgleda da se bas u tom momentu Sarapova fokusira i, hladnim pogledom koji kamera cesto uhvati, krene u sledeci poen.

Pred kraj prvog seta, sa 5:4 za Sarapovu, dva nova lica izlaze na teren. Ana je pozvala fizioterapeuta, a Maria svog trenera. Marijin trener je svoje brzo uradio, Maria je nazad na terenu i servira u praznu polovinu terena, dok Ane jos nema na terenu. Dok sve ovo traje, cini se da duze pauze u tenisu bar za publiku nisu uopste losa ideja. Drugi sportovi imaju taj-autove ali i dugacka poluvremena. Ne znam gde bi to moglo da stane u tenis, ali publika je sve glasnija, uziva u techno muzici, i ustaje sa stolica da se rastegne ili zagreje.

Dok cekamo Anu da se vrati na teren, gledamo Sarapovu kako servira, odnosno meditira sa svojim servama. Polako baca loptice u vazduh i ceka da joj se vrate, nekoliko puta za redom. To je ponovila nekoliko puta, sa dugackim pauzama. Ovako mozda izgleda Tenis Joga. Zatim je skakala u mestu i udarala bekhend u prazno. Kad se Ana vratila na teren, Marija joj je okrenula ledja, kao sto to cesto radi pred poen, i onda se okrenula da pocne da servira u potencijalno poslednjem gemu prvog seta, pri vodjstvu od 5:4.

Maria je brzo zavrsila taj gem i u pauzu uzmedju setova ulazimo sa igrom za publiku koja je zahtevala muziku iz filma Footloose. Dok smo se prisecali tog lepog filma iz davne mladosti, Ana je popricala sa svojim trenerom. Kad je u proslom mecu protiv Bartoli to isto trazila, trener joj je rekao da ne mora mnogo toga da promeni i da nastavi sa agresivnom igrom. U vecerasnjem razgovoru, trener je verovanto malo vise imao da kaze.

Par minuta posle toga, prava retkost. U sred drugog gema, pri 30:0 Ana je sela. Tisina koja je ispunila stadion pretvorila se u zbunjenost jer nismo imali nacina da saznamo sta se desava. Posle par sekundi tenzije, Ana je ustala i krenula ka mrezi umesto ka svojoj polovini terena -- uobicjani gest pred predavanje meca. Posle par minuta, stadion se i dalje brzo prazni. Na semaforu i dalje vidimo da je mec trajao 1:13 minuta i da je poslednje serva bila 104mph. Tom servom Maria Sarapova usla je u finale ovog turnira, a Ana je svojom igrom ove nedelje u Indian Wellsu svakako mnogim drugim WTA igracicama, a i samoj sebi, pokazala da ima preduslove da se opet vrati na sam vrh zenskog tenisa.

Na razgovor sa novinarima, Ana je usla sporim korakom, i pazljivo se popela uz mali stepenik koji vodi do stola na kojem je ceka WTA mikrofon. 

Ana, da ne pricamo o povredi... u svakom mecu na ovom turniru si na svoj nacin odigrala odlicno...

Jeste, i danas isto mislim da sam bas dobro igrala. Imala sam puno sansi i krivo mi je bas sto sam ovako zavrsila, zaista sam dobro igrala i vrlo sam se dobro osecala na terenu. Dosta samopouzdanja sam dobila ove nedelje, i danas kad je bio veliki mec i veliki pritisak, dobro sam servirala i nisam bila nervozna. Nadam se da ova povreda nije nesto sto ce dugo trajati, tako da mogu da se vratim na teren da nastavim da radim ovim tempom.

Sarapova je mentalno vrlo jaka igracica, odlicno si se drzala i odlicno si igrala protiv nje u prvom delu meca do povrede, to je odlican nastavak svih meceva ovde, i mozda je bio i vrhunac.

Jeste, ona je druga na svetu, imala sam dosta sansi. Dobro je servirala, iznenadjan sam koliko je visoko loptica odskakala na njen servis i par puta kad sam imala sanse za brejk lopte, ona je dobro odigrala, ali bila sam rame uz rame sa njom i imala sam prilike. Krivo mi je sto sam na ovaj nacin izgubila mec, nebitno je da li je pobeda ili poraz.

Sta je bilo drugacije pred ovaj turnir, izgleda da si iz meca u meca prenosila sve pozitivne stvari, u cemu je ovaj Indian Wells bio drugaciji?

Imala sam dobre pripreme, ali zaista vec duze vremena osecam da dobro igram ali nikako ne mogu da sastavim sve u mecu jednom, ili iz meca u mec. Ove nedelje sam bila dosta opustena i trener mi je dao dosta podrske, rekao je da nema veze, ako ne bude ove nedelje, bice sledece, ako ne bude sledece, bice za dve nedelje. Sa tim samopouzdanjem sam izlazila na teren i to mi je sigurno dosta pomoglo. I videla sam i rezultate i videla sam da ta igra i opustenost daju rezultate i to je nesto sto sad imam u sebi i znam i to je nesto sto hocu da donesem u buduce meceve.

 



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ulicno_pojacanje ulicno_pojacanje 07:52 17.03.2012

pu - prvi :)

Bitno dobro je krenula, vidi da može. Opet se žali na povrede, to me ne čudi. Nek nastavi ovako ove godine biće dobro.
sestra_simplicija sestra_simplicija 09:46 17.03.2012

Ka vrhu...

Šteta .
Iz teksta se može zaključiti da povreda nije ozbiljnije prirode. Ani želim da je što pre izleči, vrati se na teren i nastavi tamo gde je stala, na putu ka samom vrhu.
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 17:46 17.03.2012

Re: Ka vrhu...

baš mi je žao. rasplakala se.
samo da povreda nije neka teža.

igrala je sve vreme sa onim ogromnim zavojem na butnom mišiću.
samo joj još fali druga neka povreda.

nek se anči odmori i pripremi za dalje.
krenula je odlično, krenula je da se vraća.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana