Društvo| Politika

RRA - zaštitnik sistemske korupcije

Drago Kovacevic RSS / 17.03.2012. u 15:19

Prema današnjoj vesti objavljenoj u "Blicu", Republička radiodifuzna agencija (RRA) je obavezujućim uputstvom zabranila emitovanje "Insajdera". Ova emisija dokumentarnog karaktera koja već godina pokušava da Srbiju i njene institucije leči od organizovanog kriminala, sistemske korupcije, nasilja, partokratskih ujdurmi i drugih vrsta zla, neće moći biti emitovana 2. 4. ove godine, jer RRA šalje obavezujuće uputstvo koje u tački 10. to izričito zabranjuje dok ne prođe izborna kampanja.

Kolika je glupost ta odredba, ovde je manje bitno, ali koliko je ona društveno štetna i opasna, to je posebna priča.

"Insajder" se pozabavio "patriJotskim" lopovlukom ogromnih razmera, a vezanim za budžetski novac koji odlazi na Kosovo. Kažu, da u njemu ima tako šokantnih iskaza, da je ono o pljački u "Kolubari", priča za malu decu kad se uporedi sa "kosovski podvizima" patriJotske bratije.

Preko pola godine je ekipa "Insajdera" radila na utvrđivanju istine i povezivanju tajanstvenih niti vezanih za ogroman kriminal ogrnut rodoljubivim plaštom, da bi po najavi emitovanja bila sprečena od jedne državne institucije uz pitijsko objašnjenje da to može ugroziti odvijanje fer - kampanje. Otkada to istina o kriminalu i korupciji nije fer, a njeno skrivanje državni i društveni interes? Da li je državni interes da sutra u institucije uđu pojedinci i stranke koji u lopovluku na Kosovu učestvuju već 13 godina, samo zato što njihovi birači ne znaju u kakvim su rabotama učestovali? Ima li ova zemlja redovne sudove koji postupaju po zakonu, ako slučajno neko bude lažno optužen, oklevetan ili mu ugled bude narušen? Da li je do sada iko tužio "Insajder" i Brankicu Stanković zbog toga što je nešto nekorektno uradila, a objavila je brdo vrlo intrigantnih stvari za koje se redovno ispostavljalo da su tačn.

Sam sam bio na Kosovu u više navrata. Skoro da nema srpske enklave u kojoj nisam boravio. Sedeo sam u mnogo srpskih kuća i slušao da im država skoro ništa ne pomaže. Bilo mi je to čudno jer sam znao podatke da se iz državnog budžeta Srbije za Kosovo odvaja oko 500 miliona evra godišnje, što nikako nije mali novac. Osim toga, osnivani su neki posebni fondovi inicirani od države, a bilo je i drugih akcija iz kojih je trebalo razumeti da srpska zajednica na Kosovu nije zaboravljena. Skoro da nije bilo dana da na Kosovo nije otišlo bar milion evra državnoga novca. 

Znamo svi, ko je u periodu od 1999. pa do sada vladao u Srbiji. Koje su se sve vlade izmennjale. I ko je sve odlazio tamo po patriJotske" poene. Evo sad, kad bi trebali saznati po nešto i o "patriJotskom" kretanju novca, pojavi se RRA i "principijelno" kaže da to ne može, jer valjda može zasmetati muljatorima na izborima.

Ovo nije mali problem. Radi se o vrlo podmukloj cenzuri i zaštiti velike, sistemske korupcije koja je sigurno najveći problem srpskoga društva i države. Novinarska udruženja, nevladin sektor, ugledni pojedinci, moraju protiv ove ujdurme podići svoj glas. Potrebno je obavestiuti i međunarodne institucije o kršenju elementarnih prava na slobodu medija i prava na istinu. Samo pod spoljnim pritiskom, aktuelna vlast, ali i drugi politički faktori, iskustvo nas uči, postupaju razumno. Ćutati danas o tome, doprinos je daljnoj destrukciji društva i daljnjem poniranju svake njegove perspektive.

 

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

JJ Beba JJ Beba 15:37 17.03.2012

insajder srvajver

ovde kažu da će se ipak emitovati tokom kampanje

"Takva odluka RRA je sramna! Šta ovo znači? Da u predizbornoj kampanji mediji treba da rade u službi stranaka, a ne u službi građana? Da li to znači da sve televizije i radio stanice treba da emituju samo lepe vesti o svim strankama, da svi treba da slušamo samo ono što nam govore predstavnici svih stranaka, da niko ne sme n ireč da kaže o tome kako su i šta su radili do sada? Pa zašto onda uopšte postoje mediji? Kad već donose takva uputstva, zašto jednostavno ne donesu zakon kojim sve medije zvanično proglašavaju državnim medijima? Zašto zakonom ne ukinu slobodu govora? Zašto ne zabrane novinarstvo ...? To bi bilo poštenije od ovakvog licemerja", zaključila je Brankica Stanković.

a ne ukida se ni Survivor

edit

kad smo već kod ukidanja bolje da država ukine izborni turizam Izbori 2012 – Ukinimo izborni turizam!
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 15:53 17.03.2012

nejasno

Sad sam procitala vest na B92, ali je tako nemušto sročena da ne mogu da zaključim ni da li će Insjader moći da bude emitovan, ili neće.

Pretpostavljam da je do mene i da nisam dovoljni inteligentna da razumem vest.

Evo da je prenesem, možda mi neko rastumači:

Insajder na TV B92 i tokom kampanje
Izvor: B92, Blic

Beograd -- RRA je pojasnila svoje uputstvo za medije u kome se navodi da se istraživačke emisije poput Insajdera mogu emitovati tokom predizborne kampanje.

Emisija "Insajder" će se, u skladu sa planiranom programskom šemom, emitovati na programu TV B92 i tokom predizborne kampanje.

Povodom prvobitnog uputstva RRA o informisanju u toku predzborne kampanje, RTV B92 dobila je naknadno tumačenje od Republičke radiodifuzne agencije.

Brankica Stanković: Patriotska pljačka šokantnija od Kolubare

Prava slika Srbije

Da li će TV B92 uložiti žalbu i da li će, ako ostane takva odluka, uopšte prikazati novi ciklus"Insajdera"?

"Verujem da će se svi mediji usprotiviti ovakvoj odluci RRA, odnosno države. Ne znam zašto u to verujem, ali verujem! Ukoliko se ništa ne promeni, "Insajder" će biti emitovan tek 7. maja, kada prođu izbori . Da li je to normalno? Nije! Da li je javnost Srbije uskraćena za informacije koje je neophodno da sazna baš pre izbora? Jeste! Ali to je, na žalost prava slika Srbije danas, dvanaest godina posle demokratskih promena" rezignirano kaže novinarka Brankica Stanković.

Pre nego što je je objavljeno pojašnjenje RRA urednica serijala Insajder Brankica Stanković je dala intervju dnevniku 'Blic', koji prenosimo u celini.

"Tim obavezujućim uputstvom se maltene zabranjuje emitovanje dokumentarnih programa. Naravno da se to odnosi i na "Insajder", jer je "Insajder" dokumentarno istraživačka emisija" priča za "Blic" Brankica Stanković i otkriva šta su njena ekipa i ona istraživali u novom ciklusu.

"Novi serijal se zove "Patriotska pljačka", a odnosi se na Kosovo, odnosno na pljačku građana Srbije pod izgovorom patriotizma. Već sedam meseci Ivan Angelovski, Mirjana Jevtović i Miodrag Čvorović istražuju tu temu i ono do čega smo došli je skandalozno. U proseku se, od 1999. godine do danas, iz budžeta Srbije troši vise od 500. 000 evra dnevno, a novac uopšte ne odlazi onima kojima je zaista potreban. Srbi u enklavama na Kosovu jedva preživljavaju dok novac dobijaju oni koji su politički podobni. Mislim da će ovaj serijal izazvati više reakcija i veći šok od serijala o pljački u rudarskom basenu Kolubara. Uspeli smo da dokažemo da nas predstavnici svih vlada Srbije lažu godinama jer se pitanje Kosova koristi za pravo za bogaćenje pojedinaca. To nije patriotizam, to je najobičnija pljačka", dodala je Brankica Stanković.

Sporna tačka

U tački 10 uputstva koje je izdala RRA se kaže:

"U toku predizborne kampanje emiteri treba da iz svog programa isključe dokumentarne, igrane, zabavne i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuje funkcioner, istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat i da izbegavaju druge oblike indirektne političke propagande u redovnim emisijama. Najave preizbornih mitinga, tribina (glasom ili putem kajrona i sl.) mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama."

Poznata novinarka smatra da je ovo cenzura, koju je obavezujućim uputstvom, preko RRA, uvela država.

"Takva odluka RRA je sramna! Šta ovo znači? Da u predizbornoj kampanji mediji treba da rade u službi stranaka, a ne u službi građana? Da li to znači da sve televizije i radio stanice treba da emituju samo lepe vesti o svim strankama, da svi treba da slušamo samo ono što nam govore predstavnici svih stranaka, da niko ne sme n ireč da kaže o tome kako su i šta su radili do sada? Pa zašto onda uopšte postoje mediji? Kad već donose takva uputstva, zašto jednostavno ne donesu zakon kojim sve medije zvanično proglašavaju državnim medijima? Zašto zakonom ne ukinu slobodu govora? Zašto ne zabrane novinarstvo ...? To bi bilo poštenije od ovakvog licemerja", zaključila je Brankica Stanković.



bookez bookez 10:57 19.03.2012

Re: nejasno

mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama

Sada ostaje da neko (grupa gradjana ili eventualno "opozicija" zakupi termin na B92 i pusti Insajder u zakupljenom terminu.
expolicajac expolicajac 15:54 17.03.2012

Pesma sve govori

Samo za one koji znaju da slušaju
trener92 trener92 16:00 17.03.2012

Svi Predsednikovi Ljudi

Beštije u odbrani "Patriotske pljačke"
Drago nadam se da nećeš zameriti,
( obrisao sam blog, koji sam postavio ti si već postavio ( i angie), a video sam malopre i vest na portalu, pa ću ovde kod tebe postaviti deo od onoga što sam pisao mnogo manje od onoga što sam mislio da napišem)

“Svi Predsednikovi Ljudi” - Beštije - u odbrani “Patriotske pljačke”

Zašto?

"Zato što život ne može da čeka"

Zašto?

"Za evropsku Srbiju"

Zašto?

"Za bolji život" od ove.. 2012


Pitam:
Za čiju Srbiju ( čija je to evropska Srbija sa ovakvim vrednostima koje demonstrirate), čiji život, koji život , kakav život, o čemu pričate i kome ovo poručujete ? Sami sebi? Ili meni ?
Meni odavno nisu potrebne reči, izlizale su se, potrebna su dela ( ne -nedela) i rezultati (ne porazi ) kad već vole da se odražavaju spor`ski!


Sećate se filma? Svi predsednikovi ljudi?
Odličan film, ko nije gledao neka pogleda. Ništa spektakularno, samo , onoliko što je zbog hrabrosti novinara koji su istrajali u otkrivanju mahinacija, predsednik Nikson pao sa vlasti ( trebao da bude krivično gonjen, kasnije pomilovan a puno njegovih saradnika zaglavilo tamo gde I treba, na robiji. Da i govori o tome koliki je značaj ima istraživačko novinarstvo za otkrivanje pljačke, manipulacije, mahinacije i razbijanju zabluda, javnog mnjenja i koliko može da utiče na promenu toka sveti kod ljudi I dešavanja u društvu, koje
( da ne upadnem slučajno u zamku nabrajanjem: poštenje , istina, pravda, humanost…) teži vrednostima
: iste mogućnosti, prava za sve, iste obaveze svima, ali i ista odgovornost za sve I pred zakonom su svi jednaki. Ali, to je tako u savremenom društvu ( uz sve probleme, tako bi trebalo da bude ), napominjem svremenim I uređenim društvima.
A gde smo mi u svemu tome, kao društvo, da li težimo tome ili ne? Odgovor, koji dobijam svakodnevno, mi govori sasvim drugačije, od onoga u šta me uveravaju da se zalažu ( a ko drugi nego političari) I meni se to nimalo ne dopada, čak mi postaje bljutavo do bola, ne znam za vas ( ostale).

Ovo više ne može da se nazove ni sramota , bruka, ovo je , ovo je ... Jednostavno mi ne dolazi do svesti dovoljno ružna i pogrdna jedna ili više reči, kojima bih opisao šta mislim, čitajući ovu vest,

Sporna tačka
U tački 10 uputstva koje je izdala RRA se kaže:
"U toku predizborne kampanje emiteri treba da iz svog programa isključe dokumentarne, igrane, zabavne i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuje funkcioner, istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat i da izbegavaju druge oblike indirektne političke propagande u redovnim emisijama. Najave preizbornih mitinga, tribina (glasom ili putem kajrona i sl.) mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama."

U čemu je ovde problem? Da li je problem što nam se otkriva prava priroda vladavine, ( čitaj pljačke) svih aktera na političkoj sceni od 1999- do danas?
I laičko pitanje:
da li obavezujuće uputstvo,
koje sprečava nekog ( novinara ) da otkrije i ukaže na prekršaj zakona (pljačku), pa bilo ko da je u pitanju,
svojom primenom krši zakon? Ili taj zakon krši novinar?
I koji je, kakav je to zakon koji nije u službi boljeg života građana, koji je uperen protiv svojih građana?

Znači, prepoznali ste se? Frka - panika? A?

editujem :
da dodam, zaboravio sam ključno adekvatna muzička podloga

(obratiti posebnu pažnju na drugu strofu




ivana23 ivana23 16:10 17.03.2012

Re: Svi Predsednikovi Ljudi

trener92
Sporna tačka
U tački 10 uputstva koje je izdala RRA se kaže:
"U toku predizborne kampanje emiteri treba da iz svog programa isključe dokumentarne, igrane, zabavne i slične emisije i filmove u kojima se pojavljuje funkcioner, istaknuti predstavnik podnosioca izborne liste ili kandidat i da izbegavaju druge oblike indirektne političke propagande u redovnim emisijama. Najave preizbornih mitinga, tribina (glasom ili putem kajrona i sl.) mogu se objavljivati samo u plaćenim terminima i oglasnim porukama."


Moze se gledati i na suprotan nacin. Navedeni programi mogu - funkcionere, istaknute predstavnike podnosioca izborne liste ili kandidate - predstaviti i u afirmativnom smislu... (prikrivena kampanja).
trener92 trener92 16:26 17.03.2012

Re: Svi Predsednikovi Ljudi

ivana23

oze se gledati i na suprotan nacin. Navedeni programi mogu - funkcionere, istaknute predstavnike podnosioca izborne liste ili kandidate - predstaviti i u afirmativnom smislu... (prikrivena kampanja).


Tako je, može, ali postoji tu jedna začkoljica ili pitalica:
šta je starije kokoška ili jaje
( inače, onako usput, znam odgovor na ovo pitanje!) ili ovo što sam napisao:

da li obavezujuće uputstvo,
koje sprečava nekog ( novinara ) da otkrije i ukaže na prekršaj zakona (pljačku), pa bilo ko da je u pitanju,
svojom primenom krši zakon? Odgovor na to pitanje je ključan. Naravno ključan je i sa drugog aspekta: zato što ovo što otkriva insajder, a ne Sud, koji je to trebao da uradi već odavno( pričamo od 1999 godine).

Mislim da je to definitivan poraz svih "demokratskih aktera" od 1999- do danas ( znači SVIH).

Mislim da smo definitivno ugasili.
angie01 angie01 17:23 17.03.2012

Re: Svi Predsednikovi Ljudi

Navedeni programi mogu - funkcionere, istaknute predstavnike podnosioca izborne liste ili kandidate - predstaviti i u afirmativnom smislu... (prikrivena kampanja).


molim te, molim te, ako moze samo jedan mali, malecki primer,...znaci dokumentarni program koji moze ovo sto ti kazes,...i da l bi onda doslo do ove ujdurme?
Hansel Hansel 16:49 17.03.2012

Moja nada

Nadam se da će se u dogledno vreme "Insajder" pozabaviti samom RRA.

Ta je nada, međutim, vrlo verovatno uzaludna jer se (pored ostalog) polako, ali sigurno, bliži novi konkurs za dodelu frekvencija...
tsunade tsunade 18:12 17.03.2012

Re: Moja nada

Nadam se da će se u dogledno vreme "Insajder" pozabaviti samom RRA.




golom banditizmu pijane krimi grupe stati na put, konačno.
preddy.75 preddy.75 19:41 17.03.2012

Re: Moja nada

opet vi raspalili po Crkvi? oce to kada se dozvoli Crvki i njenim partijskim drugovima da se mesha u drzhavne poslove

Hansel Hansel 00:48 18.03.2012

Re: Moja nada

preddy.75
opet vi raspalili po Crkvi? oce to kada se dozvoli Crvki i njenim partijskim drugovima da se mesha u drzhavne poslove

Mi po RRA, ne po Crkvi...
preddy.75 preddy.75 19:38 17.03.2012

evo Resenja !!!!!!

B92 lepo neka pocne da skuplja potpise gradjana kojim ce se traziti da se u Skupshtinsku proceduru uvrsti SRAMNA odluka RRA da zabrani Insajder pred izbore i da se ta odluka povuce!

TAkodje organizovati i proteste pred predstavnishtvima DS, SPS, SNS ....

I biti uporan sve dok ne popuste!
rikelme rikelme 19:47 17.03.2012

Re: evo Resenja !!!!!!

Dovoljno je da postave emisiju negde (b92 koristi bliptv, ne youtube), neka ostave i reklame, da narod pogleda. A posle izbora opet, taman da se malo podsetimo pošto name je pamćenje kao u zlatne ribice (par sekundi).
tsunade tsunade 22:35 17.03.2012

prapočetak

od ovog kretena je sve počelo pa se dodatno degenerisalo tokom godina.

evo slike i prilike idiotske organizacije er er a koja je ceo medijski prostor zagadila do nivoa kloake.

miloradkakmar miloradkakmar 22:40 17.03.2012

Ukidanje

Mogli bi da ukinu i blog , i sve ono gde se o ovome priča/piše.
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:59 18.03.2012

Re: Ukidanje

miloradkakmar
Mogli bi da ukinu i blog , i sve ono gde se o ovome priča/piše.


U, zabole nas, imamo mi fesjbuk!
benevolent benevolent 13:13 19.03.2012

РРА забрањује и IN MEMORIAM Верици Бараћ

Када данас поједини објективни и непристрасни медији буду објавили или емитовали IN MEMORIAM Верици Бараћ, вероватно ће их достићи "пацка" из РРА, јер ће морати да, макар у крокију, опишу лик и дело Верице Бараћ-синонима антикорупције.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana