Putovanja| Sport| Zabava

Uzivo Blog: Indian Wells Finale -- Federer vs Isner

Nikola Olić RSS / 18.03.2012. u 21:09

            finale.jpg

 Pocetak finalnog meca uzmedju John Isnera i Rogera Federera pocinje istom muzikom kao i svi drugi, nekom dramaticnom klasicnom muzikom sa dosta mocnih deonica koje nas uvode u mec. Dok su na kraju te melodije odzvanjala neka zvona, obicno penjanje uz stepenica ka novinarskom centru podseca zbog te muzike na neku scenu iz filma Rocky, kad se Silvester Stalone priprema za borbu.

Borba koju danas gledamo je izmedju John Isnera, jednog od najvisih tenisera na svetu, i Roger Federera, igraca koji moze da servira kao da je takodje dva metra visok, ili da returnira kao da je mnogo nizi. Federer je na ovom turniru podsetio da moze da igra po vetru, da moze da se spasava sa 0:40, da moze da servira as za kraj meca posle malo kise, i podsetio nas je sve kako je osvojio sve te silne Grand Slam turnire. Bilo bi svakako lepse gledati ga u borbi protiv Djokovica, ali ni ovo nece biti lose, a i inspirise novinare da se klade da li ce Federer osvojiti jos po koji Grand Slam u svojoj karijeri. B92 je glasao da hoce, bas u momentu kad slusamo kratak rezime Federerove karijere pre pocetak meca na glavnom terenu Indian Wellsa.

Izrazito je hladno i dosta vetrovito, sunce i oblaci i vetar se iznad i oko Indian Wells takmice kao ova dvojica na terenu. Internet je pre neki dan bio odgovoran za ne funkcionisanje Challenge sistema i dalje slabo radi, tako da izvestaje saljemo svakih par minuta kad otrcimo nazad za radni sto. Kroz prozor se svasta vidi i sa tog stola, ali je drasticna razlika samo biti sa druge strane stakla, da se osete vremenski uslovi u kojima Federer i Isner igraju.

Kao mac sa dve ostrice (od dva metra), Isner je osim odlicnih servi imao odlicnih par minuta returniranja. Vracao je nazad tacno u Federera, bez mnogo zelje da odmah iz returna poentira, sto zbog cinjenice da Federer to dobro brani, sto zbog vetra koji teren na neki nacin cini manjim.

Nasli su se na 40:40 u trecem gemu, ali na vrlo kratko. Dve forhend dijagonale za redom, i Federer seda na klupu ispred semafora na kom pise 2:1 za Federera. Dobro je da na tom semaforu ne pise koja je temperatura, to bi mnoge na tribinama psihicki dotuklo.  

U toku svake pauze sponzori dele velike nagrade, kraj je turnira pa vise nece biti vremena. Avionske kompanije dele karte, kompanije koje prave casovnike dele satove, turisticke agenije nude putovanja po teniskim turnirima sirom sveta. Glavni sponzor ovog turnira je banka po imenu BNP Paribas, koja bi logicno nekom sretnom dobitniku trebala da uruci hrpu novca. Mozda bi jedino i davanje novca pomoglo ovoj namucenoj publici, jer je kisa i ovaj mec prekinula, odnosno ovu pauzu na 3:2 za Federera ucinila znatno duzom. Kisa zvucnicima ociglednog (usislusno?) ne smeta, slusamo neku funky muziku iz 90-tih i cekamo... 

Posle kratke kise odnosno dugacke pauze, jos lepsi tenis i lepse vreme. Ili bar tako optimisticki dozivljavamo mali prekid tmurnih oblaka, koji ovom mecu po prvi put daju tracak sunca. Ni jedan ni drugi igrac za sada nemaju neke posebne tracke nade, i dalje smo vrlo ujednaceni na 4:4, i publika pozdravlja Federerov as iz drugog servira kojim smo na domak sledece pauze. Optimizam izgleda radi, neki novinari opet stavljaju naocare za sunce. To nas podseca na sam pocetak turnira kad je temperatura bila sigurno veca za 15tak stepeni. Isner je u finalu Indian Wellsa pa mu sunce ocigledno odgovara, zavrsava svoj servis gem za 5:5 bez izgubljenog poena.  

Dugacka borba iz nekoliko cinova kojom smo na kraju prvog seta dosli na 6:6 bila je dobar uvod u taj-brejk. Potrebno je pobediti sa dva poena razlike, i prvih par rotacija svako drzi svoje serve i uzima po svoja dva poena. Isner je brzi, serve idu gde treba pa tu nema puno tenisa. Federer servira malo sporije, ali isto gadja sredinu terena. Obicno zamisljamo kako je mreza visokim igracima kao Isner manja prepreka jer su tako visoki, ali poslednja dva poena na Federerovu servu Svajcarac dobija sa Isnerovim vracanjem u mrezu.

Na 3:3 se menjaju strane, i kao juce protiv Djokovica, i u tom momentu opet vidimo razliku u visinu izmedju njih dvojice. Na 6:6 smo dosli bez velike drame, osim jedne duple servis greske od strane Svajcarca. Drama podseca naravno na jucerasnji mec protiv Djokovica, osim sto danas nema nasih glasnih uvezbanih navijaca. Federer je medjutim na momenat uspesniji od Djokovica u lobiranju Isnera, i pravi vazan mali brejk sa lobom koji je po Isnerovoj proceni trebao da sleti u aut. Ali bilo je ocigledno dovoljno unutar terena da Isner nije ni trazio Challenge, i taj mali brejk je bio odlucujuci u Federerovom pohodu ka osvajanju sampionata jer na klupi trenutno sedi sa vodjstvom od 1:0.

Na 3:3 u drugom setu, konacno promena koju su mirni Svajcarski navijaci cekali. Posle 15:40 na Isnerov servis, Federerov detaljno konstruisani plan koji se zavrsio paralelom koju Isner nikako nije mogao da stigne zahtevao je dosta energije, pa je brisanje peskirom za oba igraca posle tog poena zaista i bilo potrebno i po ovom hladnom vremenu. Sledeci poen se zavrsio takodje u Federerovu korist, sa Isnerovim volejom u mrezu. Federer je bas o tome komentarisao juce kad su ga pitali o Isneru i njegovim volejima. Rekao da je ne moze bas da kaze da Isner ima dobre voleje, jer ih zapravo vrlo retko igra. Ako se ovako nastavi, pricacemo opet sa Federerom vrlo uskoro. 

Tako je i bilo. Federer je poslednji poen secako sa svoje leve strane terena, tacno ispred boksa u kom su bili Isnerovi prijatelji i porodica. Mada sad trenutno nije bas tako, svima u tom boksu je ovaj turnir vecinom bio odlicno iskustvo, jer njihov Isner sada nosi stafetu odnosno reket americkog tenisa.

Federer je ovde u Indian Wellsu vec dosta puta drzao trofej -- u ovom momentu dole na terenu jos ceka da mu se isti uruci -- i po svim temama o kojima je ove dve nedelje sa novinarama voleo da polemise, jasno je da mu je svaki uspeh na Masters turnirima zagrevanje i dokaz da opet moze da osvoji grand slam, sa cim iz Federerovog igranja ovde u Indian Wellsu nemamo razloga da se ne slozimo.

 

kraj.jpg

 

 



Komentari (13)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

AlexDunja AlexDunja 22:39 18.03.2012

pisovkejk:)

ma šta ko pričao:)
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 23:34 18.03.2012

Re: pisovkejk:)

AlexDunja
ma šta ko pričao:)


igra dasa ko u najboljim godinama:)))

na kraju krajeva, malo ko je od njih nešto jako mlad.
nadal 26, novak 25 (sad u maju), izner 26, berdih 26....
niko od njih ni blizu (izuzev možda nadala) rezultatima federera.
eto, izjednačio se i u mastersima.

kad je bio kraj sezone pričali su mnogi "stručnjaci" kako koristi umor ovih najnaj i uzima te turnirčiće (bazel, pariz, london).
sad je pala priča da hoće na početku da mazne što može da se mazne, ove neke bede od rurnira iz serije 500 jer ne igraju najbolji. a zna se koji su to.

koja će priča sada da bude?

mislim, jednostavnije je priznati da čovek igra vrlo dobro, nego tražiti izgovore za njegovu dobru igru.

častitke fedu!

AlexDunja AlexDunja 23:39 18.03.2012

Re: pisovkejk:)


igra dasa ko u najboljim godinama:)))


to ti pričam:)

edit:
fali mi gorštak !?
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 23:44 18.03.2012

Re: pisovkejk:)

buba_truba buba_truba 10:31 19.03.2012

Re: pisovkejk:)

AlexDunja
ma šta ko pričao:)

Definitivno! Federer igra najlepši (i najuzbudljiviji) tenis...
Nadam se da će još dugo da ga igra, uživanje je za gledanje.

gorstak92 gorstak92 11:33 19.03.2012

Re: pisovkejk:)

AlexDunja

igra dasa ko u najboljim godinama:)))


to ti pričam:)

edit:
fali mi gorštak !?


Moi?
Opravdano sam odsutan sa bloga jer je došlo proleće u moj grad

Čestitam Rođi i svim njegovim navijačicama i neizmerno se radujem što će Federer još dugo da nam traje.
Te šiške, taj behend, taj ples na terenu... Ima li šta lepše?

U finalu je Izner igrao iz sve snage i dostigao vrhunac karijere.
Da igra još 100 setova protiva Rođe ne bi dobio ni jedan.
Ono što Izner igra ubija tenis kao igru što se i pokazalo u onom epskom meču na Wimbldonu.

Rođa igra najbolji tenis u karijeri i ne mogu da vam opišem koliko se radujem finalu Rođa vs Nole na Wimbldonu + Olimpijadi i, možda, US Openu.
AlexDunja AlexDunja 11:41 19.03.2012

Re: pisovkejk:)

Rođa igra najbolji tenis u karijeri i ne mogu da vam opišem koliko se radujem finalu Rođa vs Nole na Wimbldonu + Olimpijadi i, možda, US Openu.


sve se slažemo:)
gorstak92 gorstak92 12:03 19.03.2012

Re: pisovkejk:)

AlexDunja
Rođa igra najbolji tenis u karijeri i ne mogu da vam opišem koliko se radujem finalu Rođa vs Nole na Wimbldonu + Olimpijadi i, možda, US Openu.


sve se slažemo:)

Lepota predstojećih finala je u tome što nema izgovora.
Te astma, te mononukleoza, te ovaj ili onaj je favorit ili je neki protivnik suviše star ili mlad.
Jok! Nema izgovora!
Igraće se najbolji mogući tenis (svih vremena?) na radost navijača.

No1e će učuniti sve da osvoji Golden Slam u istoj kalendarskoj godini što je i najavio, a Federer će isto tako dati sve od sebe da ga spreči u tom naumu.
Per aspera ad astra!
NNN NNN 23:59 18.03.2012

Usranko

Izner se usro,
juče se ispucao, a danas ćorak (samo 4 asa), očekivao sam ipak više
(mada sam znao da ono od juče ne mož' da ponovi,
samo je upropastio potencijalno dobro finale).
Još samo fali da izduva i u dublu.

Čestitke Federeru što je uneo živost u vrh.
AlexDunja AlexDunja 00:10 19.03.2012

Re: Usranko


Čestitke Federeru što je uneo živost u vrh.

ovo nije baš lepo,
al, ok:))
čekamte opet
NNN NNN 01:22 19.03.2012

Re: Usranko

i u dublu
Nadal (i još neko) pobedio Iznera (i još nekog)
nije baš lepo

jasna_bogojevic jasna_bogojevic 02:14 19.03.2012

Re: Usranko

juče se ispucao, a danas ćorak (samo 4 asa)


misliš da samo 4 asa nemaju veze sa federerovim riternom?

i raonić je ta vrsta servera, pa se nije baš istakao. ne zavisi broj asova samo od onog koji servira, malo i od onog ko prima servis, zar ne?
samo je upropastio potencijalno dobro finale

misliš da bi bilo drugačije?
u stvari, nadao si se da će novak da ispraši federera ako ga prvo ne ispraši
nadal.
e, al ništa od toga:)))

šalim se.
ali federer je zbilja igrao kao nekad a i novai i nadal kao nekad. oni, nažalost.
buba_truba buba_truba 10:33 19.03.2012

Hvala, Nikola!

Uživala sam u ovim tvojim blogovima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana