Društvo| Istorija| Obrazovanje| Politika| Život

Ogledalo

Colin_bgd RSS / 21.03.2012. u 11:43

Kada se prica o usudu naseg (srpskog) naroda, obicno se posle trece recenice sve svede na to kako smo mi istorijske zrtve, kako nam se samo desavaju istorijske nepravde, kako smo uglavnom bili predmet cenjkanja velikih sila, kako su nas tukli i sleva i sdesna, i od gore i od dole, i sve tako u krug, u krug, pa onda opet ispocetka isto. Nikad mi nismo nizasta niti bili, niti cemo ikad biti odgovorni. Takodje, svaki vremensko-hronoloski trenutak je istorijski, svako raskrsce je sudbonosna prekretnica, svaki izbori su biti ili ne biti, svaka odluka je po principu "kom opanci...", i sve tako u krug, pa onda opet ispocetka isto.

Evo i ovi izbori 2012 su kao pitanje zivota i smrti, tj. pitanje straha. Lose nam je, ali se svi tresemo (u gacama) da nam ne bude jos gore. Javlja se svaka susa i musa da nam objasni da je od dva zla ipak ono manje bolje, a niko nam ne objasnjava u kom smo tom trenutku i gde izgubili "dobro", pa cak i nadu na to "dobro". Salecu nas i levi i desni sa obecanjima, zamajavanjima, ciframa, statistikama, prognozama, analizama, projekcijama. Pisci objavljuju besmislene knjige, istoricari (i istoricarke) daju nebulozne intervjue, politicari nam se keze, navijaci nas biju (iako niko ne bi smeo... da bije, mislim), a narod je pod totalnom samo-anestezijom i pravi se da nema pojma sta mu se desava i ko mu (sve) radi o glavi.

Ali, da se razumemo, nije to sve od juce, a nije ni slucajno. Na delu je jedna vrlo stara, orkestrirana, ucaurena pojava, koja je srasla za srpsku kostanu srz i postala ravnopravan deo naseg genetskog koda, a cije je izvoriste utemeljeno jos davno, davno, kada je Resavska Skola stancovala knjige. Da se razumemo jos jednom, u to vreme i u to doba, to je bio jedan od neophodnih, korisnih, i vrlo progresivnih poduhvata kojim se cuvala (i ocuvala delom) srpska kultura, nasledje i sve ostalo. Ali je kasnije posluzilo nekom kao ogromna inspiracija u utemeljenju "moderne" (ih!) srpske drzave. Cuti i prepisuj i ne postavljaj mnogo pitanja, tj. ne pitaj nista, uopste.

Generacije su "obrazovane", odgajane i odrasle po tom principu. Sistemi i drzave su se menjale, ideologije su dolazile i prolazile, dinastije (u sirem smislu) se smenjivale, ali je odsustvo postavljanja pitanja, narocito pravih, toliko zazivelo da mi danas (cak i kad se uzmu u obzir ocigledni izuzeci) jednostavno tu sposobnost vise ne posedujemo. Danas u Srbiji niko vise ne ume da postavlja pitanja. Ako neko cak i stavi znak pitanja kao interpunkciju na kraj recenice, u ogromnom broju slucajeva to nece biti pravo pitanje, a i kod onoga ko bi trebao da pruzi odgovor izazvace prezir, cesto i bes i agresivnost. Nismo se tako dogovorili! Sta imas ti MENE da pitas...

Medjutim, nije problem cak ni u tome sto mi vise ne znamo da pitamo drugog, narocito ako je taj neko na visoj poziciji, nedajboze drzavnoj, gde je strah od autoriteta najveci. Ne. Problem je sto mi vise ne pitamo nista ni sami sebe. Ne pitamo se ni ko smo ni sta smo (sto je manje vazno), niti se pitamo sta mi u stvari hocemo. Ne odmah drzavotvorno kao narod, nego prvo kao pojedinci. Odavno vec samo vidimo trun u tudjem oku, a nikada balvan u sopstvenom. Nije to zbog toga sto je balvan tesko videti, vec zbog toga sto se odavno nismo pogledali u ogledalo. Predugo vec samo gledamo druge, i jedini pogled nam je iskljucivo preko plota u tudje dvoriste. Nikad u svoje. Nikad u sebe.

I zato nas je tako lako prevesti zedne preko vode, preveslati, prevariti, obmanuti. A i nije da nismo toga svesni, ali opet se pravimo blesavi. Upustacemo se u svakojake vratolomije, u najrizicnije avanture, u ekspedicije unapred osudjene na propast, verovacemo proverenim lazovima, iskusnim prevarantima i beskrupuloznim lopovima, sledicemo slepce, ubice i koljace (cak i naknadno), citacemo nepismene, gledacemo besprizorne, sve samo da se ne pogledamo u ogledalu. Da ne vidimo izraz sopstvenog lica i jasne crte na njemu koje ce da pitaju iz svake linije i bore:
Gde si bio? Nigde.
Sta si radio? Nista.
Koga si upoznao? Nikog.
Sta si naucio? A sto to znaci "naucio"...

Zato tako smesno i jadno izgledaju ove kampanje stranaka pred nadolazece izbore. Ni oni se vise ne trude bas toliko. Sta ima da se zezaju i cimaju. Minimum minimuma je vise nego dovoljno da se zadovolji formalizam. Da ne govorimo o parama za kampanju, o nekom naporu da se nesto kaze, da se nesto izusti, da se neka misao prenese, da se neko u nesto ubedi. Mislim, sta je to kampanja? Sta je to izbor? Sta je to misljenje? Sta je to promena?

Da bi se krenulo sa mrtve tacke, mora da se napravi prvi korak. Da bi korak stvarno bio prvi, a ne samo cupkanje u mestu, mora da bude rezultat licnog izbora. Neka svako glasa za onog za koga stvarno zeli. Neka svako precrta kompletnu listu i ubaci nevazeci papir ako to stvarno zeli. Posledice cemo snositi kolektivno, ali odluka mora da bude utemeljena na licnom izboru i licnoj odgovornosti. I zato je neophodno da se vec jednom suocimo sa sobom i oslobodimo se straha nametnutih 'worst case' scenarija koji nam sipaju opet i sleva i sdesna, i od gore i od dole.

Konacno direktan pogled u sopstveno lice u ogledalu je neophodno da bi drustvo pocelo da sazreva. Kada na primer, u muskom delu populacije, pocinju da se pojavljuju prve dlacice brade na licu, i kada shvatite da vise nista nece biti isto i nikada necete biti ponovo dete, ne porazbijamo ogledala po kuci, vec kupimo britvu i pocnemo da se brijemo. Problem nije resen time sto se stavlja van domasaja ociju. Znak odrastanja je, izmedju ostalog, i sticanje sposobnosti da pogledate sami (u) sebe. Bez stida, bez srama, bez snebivanja. Kao covek koji gleda drugog coveka u oci, pravo, ravnopravno, smelo, hrabro, odvazno. Medjutim jos je veca, sustinska cak, stvar umeti direktno pogledati samog sebe u oci...

A oci, tako kazu, su ogledalo duse. Nisam siguran da mi vise i znamo gde se nasa izgubila. Toliko dugo se vec nismo pogledali u ogledalo. Vise i ne znamo ko ce nas pogledati nazad, i posle toliko vekova strah od tog uzvratnog pogleda je realan i stvaran. Ali vredi pokusati. Stavise, to nam je duznost. Dokle god postojimo kao bica koja jos uvek imaju sposobnost da prouzrokuju i izazovu sopstveni odraz u ogledalu...

 



Komentari (107)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 12:18 21.03.2012

Nacionalnost

"Kada na primer, u muskom delu populacije, pocinju da se pojavljuju prve dlacice brade na licu, i kada shvatite da vise nista nece biti isto i nikada necete biti ponovo dete, ne porazbijamo ogledala po kuci, vec kupimo britvu i pocnemo da se brijemo."

Da tražimo dlaku u jajetu ... vidiš, prejudiciraš brijanje naravno šalim se

Zbog svega napisanog meni je nacionalnost samo geografski pojam. Gde god da živim - tražim ljude i obično ih svuda ima. To podrazumeva da nisam dobrodošao u mnogim nacionalnim "klubovima" ali i nemam interesa da se "učlanjujem". Tako vrlo jednostavno izgubiš subjektivnost i ako ne postaneš objektivan onda si barem neutralan. I sve se bilje vidi
Milan Karagaća Milan Karagaća 12:29 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Vi izgleda niste čitali šta o nacionalnosti piše čika Dobrica, naš "demokratski nacionalista".
Colin_bgd Colin_bgd 12:41 21.03.2012

Re: Nacionalnost

meni je nacionalnost samo geografski pojam.

eh, da je tako lako...
mariopan mariopan 12:52 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Milan Karagaća
Vi izgleda niste čitali šta o nacionalnosti piše čika Dobrica, naš "demokratski nacionalista".

Nisam ukapirala da je ovaj tekst o nacionalnosti i ne mislim da je tipično za nas, pre je o neodgovornosti svih nas za ono što nas snalazi....a ni sa tim se ne slažem.

Kako ja mogu da budem odgovorna kao pojedinac za spregu kriminalaca i vlasti?

Ako sam birala one koji su se u tom trenutku činili kao "manje zlo", što tada jesu i bili, verovala obećanjima pobedničke stranke,.....ali kada su se dočepali vlasti ( posle izbora) narasli su u zlo neviđenih razmera a sva predizborna obećanja bacili u đubre. Dakle, oni su se promenili. posle izbora. Biraš jedno dobiješ sasvim suprotno.

Tako sada i slušam i gledam sve političare, šta god kažu znaj da je suprotno i tako se vladaj. Najgori od najgorih su stigli do vrha, višegodišnja negativna selekcija je jednom morala najgore da izbaci na sam vrh.

Ono drugo "zlo" kojim su nas plašili tada, za koje nisam glasala, nije moglo da raste jer nije imalo "hranu" od koje raste, a to je vlast....... i u ovom trenutku je "manje zlo" jer ga je ovo vladajuće nadraslo, (i kao takve biraće ih mnogi), ali znam da će i ono, čim se dočepa vlasti da raste i naraste u neprevaziđeno do sada, kao i ovi sada već bivši....zači kako god se okreneš zadnjica ti je pozadi.

Šta mi možemo da uradimo po pitanju te promene koja nastaje posle izbora, i očigledne prevare birača, koja je naša odgovornost u svemu tome? Kako na to možemo mi da utičemo?
Colin_bgd Colin_bgd 13:02 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Kako ja mogu da budem odgovorna kao pojedinac za spregu kriminalaca i vlasti?

Postavljamo pogresna pitanja, opet ponavljam... Ne treba to da pitas sebe...
Šta mi možemo da uradimo po pitanju te promene koja nastaje posle izbora, i očigledne prevare birača, koja je naša odgovornost u svemu tome? Kako na to možemo mi da utičemo?

Na ovo, relativno malo. Svaka vlast prevari u manjoj ili vecoj meri svoje birace. Ali u kojoj meri, direktno zavisi od toga koliko je narod slobodno pristupio licnom cinu glasanja...
zemljanin zemljanin 13:03 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Nisam ukapirala da je ovaj tekst o nacionalnosti i ne mislim da je tipično za nas, pre je o neodgovornosti svih nas za ono što nas snalazi....a ni sa tim se ne slažem.


Nema generalno veze sa nacionalnošću već sa načinom pristupa "problemu". Sve dok je, isključivo subjektivan doživljaj, glavni pokretač daljih izbora i dešavanja, mi smo pristrasni. Onog trenutka kada razdvojiš "neke stvari" možeš bolje da vidiš (apropo ogledala).

Ovde (na planeti) ljudi vole da se dele i grupišu u one ZA i PROTIV. Naravno da su "moji" uvek u pravu i bolji od "tvojih". Čim ne pripadaš nijednoj frakciji, slobodan si da doneseš sopstveni izbor, da kritikuješ, podržavaš ili da postaneš realan/a.
mariopan mariopan 13:21 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Colin_bgd
Kako ja mogu da budem odgovorna kao pojedinac za spregu kriminalaca i vlasti?

Postavljamo pogresna pitanja, opet ponavljam... Ne treba to da pitas sebe...
Šta mi možemo da uradimo po pitanju te promene koja nastaje posle izbora, i očigledne prevare birača, koja je naša odgovornost u svemu tome? Kako na to možemo mi da utičemo?

Na ovo, relativno malo. Svaka vlast prevari u manjoj ili vecoj meri svoje birace. Ali u kojoj meri, direktno zavisi od toga koliko je narod slobodno pristupio licnom cinu glasanja...

Onda da prestanem svako jutro, kada vidim sebe u ogledalu, da lupam sebi šamare što sam onomad glasala za Tadića jer je tada bio "manje zlo" ?

Edit

Naravno, izalazim na izbore i glasam.
Colin_bgd Colin_bgd 13:37 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Onda da prestanem svako jutro, kada vidim sebe u ogledalu, da lupam sebi šamare što sam onomad glasala za Tadića jer je tada bio "manje zlo" ?

Da. Ne treba ni u cemu preterivati.
Naravno, izalazim na izbore i glasam.

Tako i treba...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:24 21.03.2012

Re: Nacionalnost

mariopan
Onda da prestanem svako jutro, kada vidim sebe u ogledalu, da lupam sebi šamare što sam onomad glasala za Tadića jer je tada bio "manje zlo" ?

Edit

Naravno, izalazim na izbore i glasam.


Što, pa meni tako počinje svaki dan . Mada, malo sam oguglao.

Ej, za koga ćeš da glasaš, jel za Nikoga?


mariopan mariopan 15:47 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Ej, za koga ćeš da glasaš, jel za Nikoga?

Za Pokret radnika i seljaka, Pirate ili za NOPO. Ne znam još tačno ali za neke od njih sigurno, iskristalisaće se do izbora.

Biće mi osobito zadovoljstvo da im lupim jednu vaspitnu u vidu glasanja za nepoznate stranke koje će bar neke od malih "jedva cenzus" stranaka (dosadašnjih) da oduvaju na izborima, a velikima da zakinem moj glas koji bi međusobno podelili ako bih ubacila "beli listić".
Na sve su mislili ali nećemo više tako da se igramo.
Colin_bgd Colin_bgd 15:49 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Na sve su mislili...

... ali nisu sa tobom racunali...
mariopan mariopan 15:55 21.03.2012

Re: Nacionalnost

Colin_bgd
Na sve su mislili...

... ali nisu sa tobom racunali...

Daaaaa

A još i agitujem pa daće Bog da se mi poslednji smejemo?
antioksidant antioksidant 12:32 21.03.2012

.

Evo i ovi izbori 2012 su kao pitanje zivota i smrti, tj. pitanje straha.
mislim da oko ovog gresis
moj utisak je da je tenzija oko svakih sledecih izbora sve manja
sto je ok
veoma ok
Colin_bgd Colin_bgd 12:38 21.03.2012

Re: .

antioksidant
Evo i ovi izbori 2012 su kao pitanje zivota i smrti, tj. pitanje straha.
mislim da oko ovog gresis
moj utisak je da je tenzija oko svakih sledecih izbora sve manja
sto je ok
veoma ok

Da, i meni se cinilo da je prejaka izjava, kad sam citao pre postiranja, ali reko' neka ide... Tacno je sto kazes, samo da li je to rezultat stvarnog smanjenja tenzija, ili cinjenice da se onaj u komi ne buni mnogo ni oko cega...

Ali nisam hteo da kazem to. Hteo sam da kazem da treba ljudi da glasaju slobodno, ili da bojkotuju slobodno, i da nije tacno da nema izbora, ali da se to desi mora vec jednom da se masovno izadje iz kreveca...
antioksidant antioksidant 12:44 21.03.2012

Re: .

kad sam citao pre postiranja

ti čitaš pre postiranja?
Colin_bgd Colin_bgd 12:45 21.03.2012

Re: .

ti čitaš pre postiranja?

ponekad i dva puta, cisto radi pravopisnih gresaka...
milisav68 milisav68 12:46 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd

Ali nisam hteo da kazem to. Hteo sam da kazem da treba ljudi da glasaju slobodno, ili da bojkotuju slobodno, i da nije tacno da nema izbora, ali da se to desi mora vec jednom da se masovno izadje iz kreveca...

Recept za "englesku" travu:
-?
-"Zasadiš", zalivaš i šišaš.
-I?
-I tako 200 godina.

Colin_bgd Colin_bgd 12:51 21.03.2012

Re: .

Recept za "englesku" travu:
-?
-"Zasadiš", zalivaš i šišaš.
-I?
-I tako 200 godina.

Ili odes u 'garden centre' pa kupis gotovu, urolanu, kuci samo da razvijes po basti...
freehand freehand 12:57 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd
Recept za "englesku" travu:
-?
-"Zasadiš", zalivaš i šišaš.
-I?
-I tako 200 godina.

Ili odes u 'garden centre' pa kupis gotovu, urolanu, kuci samo da razvijes po basti...

Ili jedno 500 godina Afrikom, Azijom, Severnom Amerikom i Australijom širiš kulturu, demokratiju i civilizaciju uopšte, pa sa napabirčenim "artefaktima" sa svih kontinenata, gde si usput istrebio domorodačko stanovništvo, nastaviš da lagodno sa visoka serendaš o demokratiji i dostignućima civilizacije narednih 500?
milisav68 milisav68 13:10 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd
javascript:;
Ili odes u 'garden centre' pa kupis gotovu, urolanu, kuci samo da razvijes po basti...

Da, ali probaj da je ne zalivaš i šišaš.

A apropo srpskog usuda, nije to od juče, vekovi su u pitanju (obrati pažnju na Balkan/Evropu i ostatak sveta).



Colin_bgd Colin_bgd 13:11 21.03.2012

Re: .

Ili jedno 500 godina Afrikom, Azijom, Severnom Amerikom i Australijom širiš kulturu, demokratiju i civilizaciju uopšte, pa sa napabirčenim "artefaktima" sa svih kontinenata, gde si usput istrebio domorodačko stanovništvo, nastaviš da lagodno sa visoka serendaš o demokratiji i dostignućima civilizacije narednih 500?

Mesas babe i zabe, a to je naravno mnogo lakse nego...
freehand freehand 13:17 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd
Ili jedno 500 godina Afrikom, Azijom, Severnom Amerikom i Australijom širiš kulturu, demokratiju i civilizaciju uopšte, pa sa napabirčenim "artefaktima" sa svih kontinenata, gde si usput istrebio domorodačko stanovništvo, nastaviš da lagodno sa visoka serendaš o demokratiji i dostignućima civilizacije narednih 500?

Mesas babe i zabe, a to je naravno mnogo lakse nego...

Ne mešam ja ništa. Znam šta je žaba a šta konj, znam ko je Jupiter a ko vo.
Ali to ne znači da moram da čitam gluposti bez komentara i da zlikovce zovem slatkim dušicama i visokomoralnim i časnim gromadama humanizma.
milisav68 milisav68 13:22 21.03.2012

Re: .

freehand

Ne mešam ja ništa. Znam šta je žaba a šta konj, znam ko je Jupiter a ko vo.
Ali to ne znači da moram da čitam gluposti bez komentara i da zlikovce zovem slatkim dušicama i visokomoralnim i časnim gromadama humanizma.

Meni još niko ne odgovori, u kojoj bašti Windsora rastu dijamanti, koji se nalaze na kraljičinoj kruni.
freehand freehand 13:24 21.03.2012

Re: .

milisav68
freehand

Ne mešam ja ništa. Znam šta je žaba a šta konj, znam ko je Jupiter a ko vo.
Ali to ne znači da moram da čitam gluposti bez komentara i da zlikovce zovem slatkim dušicama i visokomoralnim i časnim gromadama humanizma.

Meni još niko ne odgovori, u kojoj bašti Windsora rastu dijamanti, koji se nalaze na kraljičinoj kruni.

Ili da ti kaže gde i šta u Britiš mjuziumu (paz' transkripcije!) ima britansko?
Colin_bgd Colin_bgd 13:24 21.03.2012

Re: .

i da zlikovce zovem slatkim dušicama i visokomoralnim i časnim gromadama humanizma.

Ovoga nema u mom tekstu. Taj 'kompleks' je na tvojim naocarima kroz koje posmatras svet, i koga onda vidis gde god ga pogledas...

A da li je tekst gomila gluposti ili ne, o tome mozemo da razgovaramo bez ikakvih problema...
Colin_bgd Colin_bgd 13:26 21.03.2012

Re: .

u kojoj bašti Windsora rastu dijamanti, koji se nalaze na kraljičinoj kruni.

u basti trnja... ali ni to nije pravo pitanje...
freehand freehand 13:28 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd
i da zlikovce zovem slatkim dušicama i visokomoralnim i časnim gromadama humanizma.

Ovoga nema u mom tekstu. Taj 'kompleks' je na tvojim naocarima kroz koje posmatras svet, i koga onda vidis gde god ga pogledas...

A da li je tekst gomila gluposti ili ne, o tome mozemo da razgovaramo bez ikakvih problema...

Nemam sad vremena za odgovor, ali nisam rekao da ti je tekst glupost, štaviše.
Na brzinu čitano - ovo ti je jedan od boljih.
Ali jesam rekao da se britansko bogatstvo i veličina zasnivaju na ogromnoj pljački, krvi i patnjama milijarde ljudi.
A kopipejst društvenog uređenja i principa nikad ne daje dobre rezultate.

Colin_bgd Colin_bgd 13:31 21.03.2012

Re: .

Ili da ti kaže gde i šta u Britiš mjuziumu (paz' transkripcije!) ima britansko?

Znam, tesko je drzati se teme (da li je mozda bilo tesko razumeti par recenica?), ali nije ni to (sposobnost drzanja teme) tema...

ps. Da, nema mnogo toga britanskog u britanskom muzeju, ali je otvoren i radi i moze da se u njega udje besplatno, sto ne bi moglo da se kaze za narodni muzej u Beogradu, koji bih vrlo zeleo da ponovo posetim, ali iz nekog razloga ne moze...
milisav68 milisav68 13:43 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd

u basti trnja... ali ni to nije pravo pitanje...

Pa jeste, svet funkcioniše po principu spojenih sudova.
Kad negde "otekne", mora negde da "nadodje".

Ili, "dok nekome ne smrkne, drugome ne može da svane".

Ima jedna igrica, zove se Earth Empire, pa je nadji i odigraj par partija, pa će ti biti jasnije, kako funkcioniše svet (današnja civilizacija).
milisav68 milisav68 13:46 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd

ps. Da, nema mnogo toga britanskog u britanskom muzeju, ali je otvoren i radi i moze da se u njega udje besplatno, sto ne bi moglo da se kaze za narodni muzej u Beogradu, koji bih vrlo zeleo da ponovo posetim, ali iz nekog razloga ne moze...

Da bi imao, moraš da budeš, a da bi bio, moraš da imaš.

Vrzino kolo.
Colin_bgd Colin_bgd 13:51 21.03.2012

Re: .

Pa jeste, svet funkcioniše po principu spojenih sudova.
Kad negde "otekne", mora negde da "nadodje".

Ne rade spojeni sudovi tako, ali dobro...

Ili, "dok nekome ne smrkne, drugome ne može da svane".

Nece biti bas tako. Imamo danas i sijalice, izmislio Tesla trofaznu struju odavno...
milisav68 milisav68 14:02 21.03.2012

Re: .

Colin_bgd

Nece biti bas tako. Imamo danas i sijalice, izmislio Tesla trofaznu struju odavno...

Bolje stani ovde.

U pitanju je neizmenična struja, koja može da se "transportuje" na daljinu....
Colin_bgd Colin_bgd 14:23 21.03.2012

Re: .

U pitanju je neizmenična struja

Da, da, u pravi si, onu koja se menja kako vetar duva...
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:37 21.03.2012

Re: .

milisav68
Colin_bgd

ps. Da, nema mnogo toga britanskog u britanskom muzeju, ali je otvoren i radi i moze da se u njega udje besplatno, sto ne bi moglo da se kaze za narodni muzej u Beogradu, koji bih vrlo zeleo da ponovo posetim, ali iz nekog razloga ne moze...

Da bi imao, moraš da budeš, a da bi bio, moraš da imaš.

Vrzino kolo.


To je vrzino kolo samo ako čekaš da ti "imaš" padne s neba. I usput ceo život kukaš kako su karte pogrešno podeljene: drugi zlikovci su već sve opelješili i ništa nisu ostavili za tebe (da opelješiš). A kad si probao i sam da budeš lokalni zlikovac, usput te još i nalupali.

Opravdanja je uvek lako naći, a ni prirodno izumiranje čitavih naroda zauzetih traženjem opravdanja nije tako strana pojava u istoriji.

princi princi 16:02 21.03.2012

Re: .

To je vrzino kolo samo ako čekaš da ti "imaš" padne s neba. I usput ceo život kukaš kako su karte pogrešno podeljene: drugi zlikovci su već sve opelješili i ništa nisu ostavili za tebe (da opelješiš). A kad si probao i sam da budeš lokalni zlikovac, usput te još i nalupali.

Opravdanja je uvek lako naći, a ni prirodno izumiranje čitavih naroda zauzetih traženjem opravdanja nije tako strana pojava u istoriji.

Sine, zadnje vreme došlo kad i Pajić počeo da filozofira...

Odgovor na pitanje od pre neki dan: nema potrebe, Kinezi će.
milisav68 milisav68 16:57 21.03.2012

Re: .

srdjan.pajic

To je vrzino kolo samo ako čekaš da ti "imaš" padne s neba. I usput ceo život kukaš kako su karte pogrešno podeljene: drugi zlikovci su već sve opelješili i ništa nisu ostavili za tebe (da opelješiš). A kad si probao i sam da budeš lokalni zlikovac, usput te još i nalupali.

Jeste, zato danas svetom "rukovodi" gomila malih kompanija, a velike se ne pitaju ni za šta.
A Obama ide u ambasadu Srbije da pita za Tadićevo mišljenje.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:49 21.03.2012

Re: .

princi
]
Sine, zadnje vreme došlo kad i Pajić počeo da filozofira...


Jebote, da znaš da si u pravu, izgleda da nemam pametnija posla. Nego, vidi, al ga ovaj nabudžio.



EDIT:
Odgovor na pitanje od pre neki dan: nema potrebe, Kinezi će.


Aevidećemo

BTW, imam nekog drugara koji radi kao geolog u WIPP-u, i kaže da niko nema što amer imade (dolaze im stalno delegacije iz zapadne evrope, ali i Rusi i Bugari, da nauče kako se odlaže otpad u tim geološkim repositorijima. Moguće da i Kinezi tako špijuniraju, i gledaju kako to može jeftino da se zbudži, tako da good luck sa njima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:52 21.03.2012

Re: .

milisav68
srdjan.pajic

To je vrzino kolo samo ako čekaš da ti "imaš" padne s neba. I usput ceo život kukaš kako su karte pogrešno podeljene: drugi zlikovci su već sve opelješili i ništa nisu ostavili za tebe (da opelješiš). A kad si probao i sam da budeš lokalni zlikovac, usput te još i nalupali.

Jeste, zato danas svetom "rukovodi" gomila malih kompanija, a velike se ne pitaju ni za šta.
A Obama ide u ambasadu Srbije da pita za Tadićevo mišljenje.


Eto, znao sam - Gubljenje Vremena.
antioksidant antioksidant 18:09 21.03.2012

Re: .

Nego, vidi, al ga ovaj nabudžio.

решење за јат?
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:42 21.03.2012

Re: .

antioksidant
Nego, vidi, al ga ovaj nabudžio.

решење за јат?


Jeste, već vidim neku miškovićevu galiju na kojoj veslaju...ovaj..mašu krilima zaposleni. Pazi, to bi sjebalo sve te low cost kompanije koje udaraju na našega jata, a i totalno je ekološki.
freehand freehand 19:09 21.03.2012

Re: .

Znam, tesko je drzati se teme (da li je mozda bilo tesko razumeti par recenica?), ali nije ni to (sposobnost drzanja teme) tema...

Nači - Freehand, sedi kec. Omašio temu?

A možda gosin profesor nije skapirao da mu je čika Freehand (kao polaznik večernje škole) rekao kako postoje faze u razvoju društva koje se ne mogu preskočiti? I kako mnoštvo društvenih procesa zavisi od temelja, duhovnog i materijalnog? I kako bogatstvo (čak i ono stečeno krvavom pljačkom i bestijalnim uništavanjem drugih) omogućuje daleko lagodnije i demokratskije odnose i ponašanje u arijevskoj Matici? I kako to dociranje Ex katedra zna da bude nekad samo glupo, a nekad i smešno?

ps. Da, nema mnogo toga britanskog u britanskom muzeju, ali je otvoren i radi i moze da se u njega udje besplatno, sto ne bi moglo da se kaze za narodni muzej u Beogradu, koji bih vrlo zeleo da ponovo posetim, ali iz nekog razloga ne moze...

Pa to je baš super, što je BM otvoren i radi. Mogu Indijci, Egipćani, Grci, Iranci, Indijanci, Kinezi, Burmanci i razni drugi narodi i plemena da vide nešto od svog nekadašnjeg bogatstva i kulturnog nasleđa.
Ako postoji išta dobro u tome što ovaj naš ne radi - to je što smo samo mi zakinuti.
freehand freehand 19:14 21.03.2012

Re: .

srdjan.pajic
antioksidant
Nego, vidi, al ga ovaj nabudžio.

решење за јат?


Jeste, već vidim neku miškovićevu galiju na kojoj veslaju...ovaj..mašu krilima zaposleni. Pazi, to bi sjebalo sve te low cost kompanije koje udaraju na našega jata, a i totalno je ekološki.



Odmah se setim onog starog, kad prvi oficir izađe na palubu i naredi da se galiotima podeli dupla porcija mesa i još i po krčag vina.
Oni pitaju "Zašto?", a on kaže: "Kapetan posle ručka hoće da skija na vodi!"
Colin_bgd Colin_bgd 19:22 21.03.2012

Re: .

a možda gosin profesor nije skapirao da mu je čika Freehand (kao polaznik večernje škole) rekao kako postoje faze u razvoju društva koje se ne mogu preskočiti? I kako mnoštvo društvenih procesa zavisi od temelja, duhovnog i materijalnog?

Mozda, a mozda svaki proces ipak treba da pocne od prve faze, koje se nekad, ako cemo posteno i setimo, ali se jos brze prisetimo da je bolje da ne pocinjemo nista...
Pa to je baš super, što je BM otvoren i radi. Mogu Indijci, Egipćani, Grci, Iranci, Indijanci, Kinezi, Burmanci i razni drugi narodi i plemena da vide nešto od svog nekadašnjeg bogatstva i kulturnog nasleđa.

A da znas koliko od njih, verovatno naivnih (budala?) i dolazi da vidi... Imperija je, inace, definitivno uzvratila udarac, sto sam vec pomenuo u jednom od prethodnih tekstova, ali nesto se i naucilo i od toga...
srdjan.pajic srdjan.pajic 19:28 21.03.2012

Re: .

freehand
srdjan.pajic
antioksidant
Nego, vidi, al ga ovaj nabudžio.

решење за јат?


Jeste, već vidim neku miškovićevu galiju na kojoj veslaju...ovaj..mašu krilima zaposleni. Pazi, to bi sjebalo sve te low cost kompanije koje udaraju na našega jata, a i totalno je ekološki.



Odmah se setim onog starog, kad prvi oficir izađe na palubu i naredi da se galiotima podeli dupla porcija mesa i još i po krčag vina.
Oni pitaju "Zašto?", a on kaže: "Kapetan posle ručka hoće da skija na vodi!"


freehand freehand 19:34 21.03.2012

Re: .

Mozda, a mozda svaki proces ipak treba da pocne od prve faze, koje se nekad, ako cemo posteno i setimo, ali se jos brze prisetimo da je bolje da ne pocinjemo nista...

Pa počelo se. Teško i sporo, mučno i vrljavo. Ali su napravljeni koraci posle kojih nema više nazad.
Recimo, već dva izborna ciklusa nema ni pomena o izbornim krađama. Recimo da se u poslednja četiri izborna ciklusa u upravljanju državom smenjuju partije na vlasti i iz opozicije. Recimo da polako, ali konačno, dolazimo u poziciju da najvažniji izborni argumenti nisu rat i mir, već ekonomija i budućnost.
Meni ni to nije malo.
princi princi 20:12 21.03.2012

Re: .

radi kao geolog

Sve rečeno.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 23:19 21.03.2012

Re: .

Free:
Ili da ti kaže gde i šta u Britiš mjuziumu (paz' transkripcije!) ima britansko?

Colin:
ps. Da, nema mnogo toga britanskog u britanskom muzeju, ali je otvoren i radi i moze...

I dobro je što radi, još bolje što je ulaz dž. Znači li to, kad bi muzej u Beogradu bio otvoren, ne bi bilo ništa loše da u njemu gledamo eksponate koji su doneseni iz nekih drugih država kao ratni plen devedesetih (ako su)? Pravim se i ja blesav, naravno da iz odgovora baš to znači.

blogovatelj blogovatelj 23:27 21.03.2012

Re: .

Recimo da polako, ali konačno, dolazimo u poziciju da najvažniji izborni argumenti nisu rat i mir, već ekonomija i budućnost.
Meni ni to nije malo.


A u ovom ciklusu ce autsajderi poceti da lete u udzbenike istorije. Slutim.
Vec vidim Vuka i Cedu kako moraju u drugu ligu. A godinama sam bio uveren da ce Cedomir uspeti da predje prag i uleti u neku koaliciju sa Tomislavom. Mislim da se zesce preracunao kad je pomislio da ce mu ravnogorci pomoci da predje cenzus.
Colin_bgd Colin_bgd 00:09 22.03.2012

Re: .

Znači li to, kad bi muzej u Beogradu bio otvoren, ne bi bilo ništa loše da u njemu gledamo eksponate koji su doneseni iz nekih drugih država kao ratni plen devedesetih (ako su)?

Nemam ja sta da branim engleze, ali eksponati u britanskom muzeju u ogromnoj vecini nisu doneti kao ratni plen. Bolje se informisi malo bolje.

Jos jedan koji ne stoji bas najbolje sa babama i zabama...
srdjan.pajic srdjan.pajic 00:19 22.03.2012

Re: .

zadnjapetoletka
Free:
Ili da ti kaže gde i šta u Britiš mjuziumu (paz' transkripcije!) ima britansko?

Colin:
ps. Da, nema mnogo toga britanskog u britanskom muzeju, ali je otvoren i radi i moze...

I dobro je što radi, još bolje što je ulaz dž. Znači li to, kad bi muzej u Beogradu bio otvoren, ne bi bilo ništa loše da u njemu gledamo eksponate koji su doneseni iz nekih drugih država kao ratni plen devedesetih (ako su)? Pravim se i ja blesav, naravno da iz odgovora baš to znači.



Hm, možda je malo dosadno da se gledaju televizori i bela tehnika po muzejima.
Colin_bgd Colin_bgd 00:23 22.03.2012

Re: .

ali konačno, dolazimo u poziciju da najvažniji izborni argumenti nisu rat i mir

slazem se...
već ekonomija i budućnost.

ali i primecujem da se nije definitivno i nepovratno preslo na ovo vec da smo u nekom stanju limba. mislim da konacan i stalan prelazak na ovaj prioritet zavisi (i) od pristupa izborima, tj. na "narodu" je da preuzme odgovornost da prebaci politicki (dis)kurs u normalno-redovnije zivotne vode, jer "elita", tj. stranke jos uvek u rezervi drze "rat i mir", za svaki slucaj...
freehand freehand 00:40 22.03.2012

Re: .

Hm, možda je malo dosadno da se gledaju televizori i bela tehnika po muzejima.

Imaš pravo. Šta su gaće Tereze Kesovije (plijen junačkoga Šijentijevog plemena!) u odnosu na karijatide?
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj najstrašnije nazgražavali nad granatiranjem Dubrovnika.
Skoro kao ti nad šporetima dok ovi tvoji streljaju decu na spavanju poradi malo opijuma i nešto nafte. Ništa eksponati, samo keš.

srdjazlopogledja srdjazlopogledja 00:46 22.03.2012

Re: .

Lord Elgin je pokupio "kamenje", a Bogorodičina crkva je postradala u ustanku, kada je služila kao magacin "versko tolerantnim" Osmanlijama.
Colin_bgd Colin_bgd 00:49 22.03.2012

Re: .

Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj

Nisam znao da se venecijanska flota pre 400 godina nazivala gordim Albionom, ali kakve to ima veze, iz Srbije kad se gleda sve je to jedno te isto zapadnjacko njesra, sta da se zamaramo sa detaljima... kao sto je onaj da su englezi kupovali od turskog sultana skulpture sa Akropolja, koje Elgin jeste sekao i nosio u London, ali tada barem ne bi sve postale delovi dzamija od kojih malo koja da je ostala u Atini danas... a sve to u isto vreme kada su engleske pare prakticno finansirale i omogucile grcko oslobadjanje od turaka... ali sta da se bakcemo detaljcicima, kao sto rekoh...
freehand freehand 01:10 22.03.2012

Re: .

Colin_bgd
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj

Nisam znao da se venecijanska flota pre 400 godina nazivala gordim Albionom, ali kakve to ima veze, iz Srbije kad se gleda sve je to jedno te isto zapadnjacko njesra, sta da se zamaramo sa detaljima... kao sto je onaj da su englezi kupovali od turskog sultana skulpture sa Akropolja, koje Elgin jeste sekao i nosio u London, ali tada barem ne bi sve postale delovi dzamija od kojih malo koja da je ostala u Atini danas... a sve to u isto vreme kada su engleske pare prakticno finansirale i omogucile grcko oslobadjanje od turaka... ali sta da se bakcemo detaljcicima, kao sto rekoh...

Mea culpa, izvinjavam.
Brzina i preciznost retko idu zajedno.
A to oko Mletaka, Britanaca, španskog i portugalskog dvora, Francuza i Austrijanaca - nisi u krivu. Evropska demokratija i blagostanje počivaju na pljački.
No suština onoga što hoću da kažem jeste da zemlja posle potresa podrhtava još neko vreme, uz nizove malih potresa. Voda se, kad se njena površina kamenom uznemiri - takođe nikad ne umiri najednom
Tako je i sa društvom. Ne može se iz diktature ili tiranije, ratova i rasula najednom preći u savršeno uređenu zajednicu. Demokratija traži institucije, a institucije počivaju na ljudima.
Srbija tu nije izuzetak.
Možda bi moglo brže, što bih ja voleo. Ali idemo u dobrom pravcu.
Bolje polako neko unazad.
AlexDunja AlexDunja 01:39 22.03.2012

Re: .

maš pravo. Šta su gaće Tereze Kesovije (plijen junačkoga Šijentijevog plemena!) u odnosu na karijatide?
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj najstrašnije nazgražavali nad granatiranjem Dubrovnika.
Skoro kao ti nad šporetima dok ovi tvoji streljaju decu na spavanju poradi malo opijuma i nešto nafte. Ništa eksponati, samo keš.

neverovatno je dokle srpsko poricanje učinjenog može da ode.
uverena sam da, kada bi smo pokušali da ovaj
komentar privedemo smislu, činjenicama, bismo došli
do toga da si ti ustvari, po ko zna koji put
pokušavao da budeš duhovit, neuspešno.
freehand freehand 01:49 22.03.2012

Re: .

AlexDunja
maš pravo. Šta su gaće Tereze Kesovije (plijen junačkoga Šijentijevog plemena!) u odnosu na karijatide?
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj najstrašnije nazgražavali nad granatiranjem Dubrovnika.
Skoro kao ti nad šporetima dok ovi tvoji streljaju decu na spavanju poradi malo opijuma i nešto nafte. Ništa eksponati, samo keš.

neverovatno je dokle srpsko poricanje učinjenog može da ode.
uverena sam da, kada bi smo pokušali da ovaj
komentar privedemo smislu, činjenicama, bismo došli
do toga da si ti ustvari, po ko zna koji put
pokušavao da budeš duhovit, neuspešno.

Izvini, sem lične antipatije (koja je potpuno ok) nisam razabrao ništa drugo?
Čak ni kad sam spojio bi smo i razdvojio ustvari.
Čega poricanje?
I šta znači "srpsko poricanje" u ovom kontekstu? Gde sam ja to i kad govorio u bilo čije ime sem svog, a naročito u ime srpskog i srpstva?

srdjan.pajic srdjan.pajic 02:18 22.03.2012

Re: .

freehand
Hm, možda je malo dosadno da se gledaju televizori i bela tehnika po muzejima.

Imaš pravo. Šta su gaće Tereze Kesovije (plijen junačkoga Šijentijevog plemena!) u odnosu na karijatide?
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj najstrašnije nazgražavali nad granatiranjem Dubrovnika.
Skoro kao ti nad šporetima dok ovi tvoji streljaju decu na spavanju poradi malo opijuma i nešto nafte. Ništa eksponati, samo keš.



Ne bunim se ništa, nego kažem da bi takva izložba bila možda malo dosadna. Ne tvrdim da su naši hrabri ratnici krivi što komšiluk ima samo šporete i belu tehniku za maznuti i poneko sitno čeljade za koljnuti, umesto karijatida, nafte i opijuma.
zadnjapetoletka zadnjapetoletka 05:12 22.03.2012

Re: .

Colin:
Jos jedan koji ne stoji bas najbolje sa babama i zabama...

Colin:
da su englezi kupovali od turskog sultana skulpture sa Akropolja

Hajd malo spusti loptu. Engleski lord iliti kupac koji je kupovao je baba a zaba bi trebalo da bude turski sultan? A taj zabac, to je njegovo kulturno nasledje a ne ratni plen? Baba, ko svaka engleska baba na turistickom proputovanju kupuje suvenire a ne taj ratni plen?
I onda na pocetak.
Otisla neka nasa baba u Ilok pa od gospodina komandaanta grada kupila neke suvenire koji se posle nadju u beogradskom muzeju. To nije ratni plen nego trgovina. Jel' tako zvuci objasnjenje kad objasnjava neko ko razlikuje babe od zaba?
freehand freehand 08:22 22.03.2012

Re: .

srdjan.pajic
freehand
Hm, možda je malo dosadno da se gledaju televizori i bela tehnika po muzejima.

Imaš pravo. Šta su gaće Tereze Kesovije (plijen junačkoga Šijentijevog plemena!) u odnosu na karijatide?
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj najstrašnije nazgražavali nad granatiranjem Dubrovnika.
Skoro kao ti nad šporetima dok ovi tvoji streljaju decu na spavanju poradi malo opijuma i nešto nafte. Ništa eksponati, samo keš.



Ne bunim se ništa, nego kažem da bi takva izložba bila možda malo dosadna. Ne tvrdim da su naši hrabri ratnici krivi što komšiluk ima samo šporete i belu tehniku za maznuti i poneko sitno čeljade za koljnuti, umesto karijatida, nafte i opijuma.


Pajiću:

Autor: HINA
Objavljeno: 15. lipnja 2011. u 17:38
ZAGREB – U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu danas je završio dvodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, na kojemu je hrvatskoj strani predan popis preostalih kulturnih dobara koja se još nalaze u ustanovama kulture u Srbiji te vraćeno osam ikona s ikonostasa srpske pravoslavne crkve sv. Georgije u Boboti, barokne keramičke peći iz dvorca Eltz u Vukovaru te pet srebrnih okova ikona s ikonostosa crkve Sv. arhanđela Mihajla u manastiru Krka, priopćeno je danas iz ministarstva kulture.

I još malo Google

Hrvatskoj su vraćene čak i ikone iz manastira SPC. I treba da su vraćene, i da je dao Bog da nikad nisu odnesene.
A ti si u svojoj budalastoj zlovolji dosadan čak i za sprdnju.
A ne sekiraj se, ti naftu nećeš morati da vraćaš.
E ajd sad malo o doznakama. To je uvek jak argument.

Colin_bgd Colin_bgd 08:37 22.03.2012

Re: .

Otisla neka nasa baba u Ilok pa od gospodina komandanta grada...

Znaci isli smo po Hrvatskoj i rusili i krali i pljackali? Sta sad, nismo branili srpska ognjista na vekovnoj srpskoj zemlji?

Engleski lord iliti kupac koji je kupovao je baba a zaba bi trebalo da bude turski sultan? A taj zabac, to je njegovo kulturno nasledje a ne ratni plen?

Eh, gde bi nam bio kraj da ovaj svet nije tako komplikovano mesto...
Colin_bgd Colin_bgd 08:52 22.03.2012

Re: .

Gde sam ja to i kad govorio u bilo čije ime sem svog, a naročito u ime srpskog i srpstva?

Valjda AD mislila da kao sto ja ocigledno govorim u britansko ime, ti mora da govoris u srpsko. Ljudi citaju reci koje su napisane, vrag ce ga znati...
alselone alselone 08:58 22.03.2012

Re: .

srpsko poricanje


Moja reakcija dok sam citao vesele komentare (gde sam dosao!?) o zlocinackim srbocetnickim hordama, al' kad sam dosao do ovoga - odo:


freehand freehand 09:27 22.03.2012

Re: .

Colin_bgd
Gde sam ja to i kad govorio u bilo čije ime sem svog, a naročito u ime srpskog i srpstva?

Valjda AD mislila da kao sto ja ocigledno govorim u britansko ime, ti mora da govoris u srpsko. Ljudi citaju reci koje su napisane, vrag ce ga znati...

Dabre, malo patetike nikad nije na odmet.
alselone alselone 10:00 22.03.2012

Re: .

malo patetike


Malo, kažeš?

Ovoliko patetike nisam video od kako je Rosa Salvahe progledala posle duge i mucne bolesti i njen bogati bivsi muž shvatio kako je oduvek voleo dok mu je majka gorela u paklu.
mariopan mariopan 11:27 22.03.2012

Re: .

Nemam ja sta da branim engleze, ali eksponati u britanskom muzeju u ogromnoj vecini nisu doneti kao ratni plen. Bolje se informisi malo bolje.

I ja mislim da je najveći deo donet kao pljačkaški plen. Mada su se trudili da zadovolje neku vrstu "zakonske" forme, tamo gde pljačkaju, ipak se to računa u pljačku (Egipat, Grčka...).
Colin_bgd Colin_bgd 11:39 22.03.2012

Re: .

I ja mislim da je najveći deo donet kao pljačkaški plen. Mada su se trudili da zadovolje neku vrstu "zakonske" forme, tamo gde pljačkaju, ipak se to računa u pljačku (Egipat, Grčka...).

Lepo je bilo podvuceno, naglaseno ratni...
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:30 22.03.2012

Re: .

freehand
srdjan.pajic
freehand
Hm, možda je malo dosadno da se gledaju televizori i bela tehnika po muzejima.

Imaš pravo. Šta su gaće Tereze Kesovije (plijen junačkoga Šijentijevog plemena!) u odnosu na karijatide?
Ali su se gordi albionci koji su srušili Akropolj najstrašnije nazgražavali nad granatiranjem Dubrovnika.
Skoro kao ti nad šporetima dok ovi tvoji streljaju decu na spavanju poradi malo opijuma i nešto nafte. Ništa eksponati, samo keš.



Ne bunim se ništa, nego kažem da bi takva izložba bila možda malo dosadna. Ne tvrdim da su naši hrabri ratnici krivi što komšiluk ima samo šporete i belu tehniku za maznuti i poneko sitno čeljade za koljnuti, umesto karijatida, nafte i opijuma.


Pajiću:

Autor: HINA
Objavljeno: 15. lipnja 2011. u 17:38
ZAGREB – U Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu danas je završio dvodnevni sastanak međudržavnog Povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, na kojemu je hrvatskoj strani predan popis preostalih kulturnih dobara koja se još nalaze u ustanovama kulture u Srbiji te vraćeno osam ikona s ikonostasa srpske pravoslavne crkve sv. Georgije u Boboti, barokne keramičke peći iz dvorca Eltz u Vukovaru te pet srebrnih okova ikona s ikonostosa crkve Sv. arhanđela Mihajla u manastiru Krka, priopćeno je danas iz ministarstva kulture.

I još malo Google

Hrvatskoj su vraćene čak i ikone iz manastira SPC. I treba da su vraćene, i da je dao Bog da nikad nisu odnesene.
A ti si u svojoj budalastoj zlovolji dosadan čak i za sprdnju.
A ne sekiraj se, ti naftu nećeš morati da vraćaš.
E ajd sad malo o doznakama. To je uvek jak argument.




Khm, a ovo što se porušilo, verovatno majstori nisu pazili kad su iznosili nameštaj i belu tehniku.

freehand freehand 16:43 22.03.2012

Re: .

Khm, a ovo što se porušilo, verovatno majstori nisu pazili kad su iznosili nameštaj i belu tehniku.

E moj Šabane... Rajca me samo pitanje da li ovo sebi radiš iz inata, da bi se nadgovrnjavao, ili si ozbiljan.
Ako si ozbiljan - da se manem ubuduće.
Pozdrav i tebi, i pumi, i dronovima.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:05 22.03.2012

Re: .

freehand
Khm, a ovo što se porušilo, verovatno majstori nisu pazili kad su iznosili nameštaj i belu tehniku.

E moj Šabane... Rajca me samo pitanje da li ovo sebi radiš iz inata, da bi se nadgovrnjavao, ili si ozbiljan.
Ako si ozbiljan - da se manem ubuduće.
Pozdrav i tebi, i pumi, i dronovima.


Eh, i ja sam baš mislio tebe isto to da pitam .
freehand freehand 18:07 22.03.2012

Re: .

srdjan.pajic
freehand
Khm, a ovo što se porušilo, verovatno majstori nisu pazili kad su iznosili nameštaj i belu tehniku.

E moj Šabane... Rajca me samo pitanje da li ovo sebi radiš iz inata, da bi se nadgovrnjavao, ili si ozbiljan.
Ako si ozbiljan - da se manem ubuduće.
Pozdrav i tebi, i pumi, i dronovima.


Eh, i ja sam baš mislio tebe isto to da pitam .

Ja nemam dronove.
srdjan.pajic srdjan.pajic 18:31 22.03.2012

Re: .

freehand
srdjan.pajic
freehand
Khm, a ovo što se porušilo, verovatno majstori nisu pazili kad su iznosili nameštaj i belu tehniku.

E moj Šabane... Rajca me samo pitanje da li ovo sebi radiš iz inata, da bi se nadgovrnjavao, ili si ozbiljan.
Ako si ozbiljan - da se manem ubuduće.
Pozdrav i tebi, i pumi, i dronovima.


Eh, i ja sam baš mislio tebe isto to da pitam .

Ja nemam dronove.


Ni ja.
freehand freehand 22:38 22.03.2012

Re: .

srdjan.pajic
freehand
srdjan.pajic
freehand
Khm, a ovo što se porušilo, verovatno majstori nisu pazili kad su iznosili nameštaj i belu tehniku.

E moj Šabane... Rajca me samo pitanje da li ovo sebi radiš iz inata, da bi se nadgovrnjavao, ili si ozbiljan.
Ako si ozbiljan - da se manem ubuduće.
Pozdrav i tebi, i pumi, i dronovima.


Eh, i ja sam baš mislio tebe isto to da pitam .

Ja nemam dronove.


Ni ja.

Sve ti hakovali Talibanci?!
Filip Mladenović Filip Mladenović 13:02 21.03.2012

IZBORNI SISTEM PROMENITI!

Prokletstvo Srbije je u tome što je istorijski prisiljena da uvek bira između dva zla, umesto između dva dobra.

Sudeći po atmosferi, na predstojeće izbore će izaći samo članovi stranaka i određeni deo bojažljivih, tradicionalnih, po inerciji i navici opredeljenih glasača.

Zbog naopakog izbornog sistema u Srbiji, to se ne može nazvati izbori, već glasanje.

Drugim rečima, tajkuni i njihovi agenti u civilu - političari, od građanki i građana traže samo neku vrstu legitimacije da mogu i dalje nesmetano da vrše vlast - u prevodu da uzurpiraju, pljačkaju i korumpiraju.

freehand freehand 13:05 21.03.2012

Re: IZBORNI SISTEM PROMENITI!

Sudeći po atmosferi, na predstojeće izbore će izaći samo članovi stranaka i određeni deo bojažljivih, tradicionalnih, po inerciji i navici opredeljenih glasača.

Ja nisam član, nisam bojažljiv, ne izlazim na izbore po inerciji i navici.
I biram za koga ću da glasam.
Jel to neki problem?
Colin_bgd Colin_bgd 13:13 21.03.2012

Re: IZBORNI SISTEM PROMENITI!

što je istorijski prisiljena

A ko je to, molim te, istorijski prisiljava?

Osim nas samih...
Colin_bgd Colin_bgd 13:16 21.03.2012

Re: IZBORNI SISTEM PROMENITI!

Ja nisam član, nisam bojažljiv, ne izlazim na iztbore po inerciji i navici.
I biram za koga ću da glasam.

Primila se, znaci, nametnuta demokratija, koliko vidim, na pravi nacin, a i nije trebalo bas 500 godina...
mariopan mariopan 13:29 21.03.2012

Re: IZBORNI SISTEM PROMENITI!

Sudeći po atmosferi, na predstojeće izbore će izaći samo članovi stranaka i određeni deo bojažljivih, tradicionalnih, po inerciji i navici opredeljenih glasača.


Neće Filipe, izaćićemo i mi koji ćemo da biramo male i nepoznate stranke, da im damo šansu... i nećemo sedeti kod kuće.
A to je jedini način, GLASANJEM, da ovi što su već pustili korenje sjašu za svagda.
Tvoje uvređeno sedenje kod kuće njih će baš da zaboli?
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 13:52 21.03.2012

Re: IZBORNI SISTEM PROMENITI!

Наравно, потребно је само замислити како би продавање магле ишло у већинском изборном систему, када би комшија почео да прича о "историјским стварима" и зашто је гласао како је гласао...
Rejlem Rejlem 13:54 21.03.2012

Licni izbor

odluka mora da bude utemeljena na licnom izboru i licnoj odgovornosti. I zato je neophodno da se vec jednom suocimo sa sobom


Pozdrav i preporuka za tekst
Colin_bgd Colin_bgd 14:24 21.03.2012

Re: Licni izbor

Pozdrav i preporuka za tekst

Hvala, kao i obicno...
stasava stasava 15:59 21.03.2012

ogledalo

Nije to zbog toga sto je balvan tesko videti, vec zbog toga sto se odavno nismo pogledali u ogledalo. Predugo vec samo gledamo druge, i jedini pogled nam je iskljucivo preko plota u tudje dvoriste. Nikad u svoje. Nikad u sebe.

Cini mi se da i kada bismo se pogledali u ogledalo, ne bismo se prepoznali!Mozda bismo poceli da vristimo kako nas opet neko proganja, a sopstvene projekcije u tudjem dvoristu su vec toliko ruzne.Kako da promenimo svet, ili bar jadnu nam Srbiju?Stara istina-da menjamo sebe!
Colin_bgd Colin_bgd 00:39 22.03.2012

Re: ogledalo

da menjamo sebe!

Samo sebe jedino i mozemo i moramo (konstantno) da menjamo. Ali to je najteze...
Domazet Domazet 18:27 21.03.2012

Ja predlazhem...

...da chika Dobricu uchlanimo u NATO. Ako to ne reshi sve probleme onda nam stvarno nema spasa.

A shto se ovoga tiche:

Ali, da se razumemo, nije to sve od juce, a nije ni slucajno. Na delu je jedna vrlo stara, orkestrirana, ucaurena pojava, koja je srasla za srpsku kostanu srz i postala ravnopravan deo naseg genetskog koda, a cije je izvoriste utemeljeno jos davno, davno, kada je Resavska Skola stancovala knjige. Da se razumemo jos jednom, u to vreme i u to doba, to je bio jedan od neophodnih, korisnih, i vrlo progresivnih poduhvata kojim se cuvala (i ocuvala delom) srpska kultura, nasledje i sve ostalo. Ali je kasnije posluzilo nekom kao ogromna inspiracija u utemeljenju "moderne" (ih!) srpske drzave. Cuti i prepisuj i ne postavljaj mnogo pitanja, tj. ne pitaj nista, uopste.

Generacije su "obrazovane", odgajane i odrasle po tom principu. Sistemi i drzave su se menjale, ideologije su dolazile i prolazile, dinastije (u sirem smislu) se smenjivale, ali je odsustvo postavljanja pitanja, narocito pravih, toliko zazivelo da mi danas (cak i kad se uzmu u obzir ocigledni izuzeci) jednostavno tu sposobnost vise ne posedujemo. Danas u Srbiji niko vise ne ume da postavlja pitanja.


...pa ima li boljeg dokaza da je Srbija konachno postala Svet. Ili ako bash ne svet a ono Japan. Ili Koreja. Ili...

I sada sasvim nevezano, stvarno su putovanja dobra stvar. Znam, komplikovano je to danas, treba pakovati sve u flashice i kesice, treba se izuvati, nabijati u uska sedishata, gladovati tokom puta, placati preskupe karte. Ali se ipak poneshtio nauchi. Recimo da na zhivotnom/civilizacijskom putu pored tachaka A i B postoje i tachke C, D, E...Ne nuzhno izmedju A i B.

A mogu i knjige da se chitaju. Preporuchujem My name is Red...
Colin_bgd Colin_bgd 19:00 21.03.2012

Re: Ja predlazhem...

Domazet
...da chika Dobricu uchlanimo u NATO. Ako to ne reshi sve probleme onda nam stvarno nema spasa.

A shto se ovoga tiche:

Ali, da se razumemo, nije to sve od juce, a nije ni slucajno. Na delu je jedna vrlo stara, orkestrirana, ucaurena pojava, koja je srasla za srpsku kostanu srz i postala ravnopravan deo naseg genetskog koda, a cije je izvoriste utemeljeno jos davno, davno, kada je Resavska Skola stancovala knjige. Da se razumemo jos jednom, u to vreme i u to doba, to je bio jedan od neophodnih, korisnih, i vrlo progresivnih poduhvata kojim se cuvala (i ocuvala delom) srpska kultura, nasledje i sve ostalo. Ali je kasnije posluzilo nekom kao ogromna inspiracija u utemeljenju "moderne" (ih!) srpske drzave. Cuti i prepisuj i ne postavljaj mnogo pitanja, tj. ne pitaj nista, uopste.

Generacije su "obrazovane", odgajane i odrasle po tom principu. Sistemi i drzave su se menjale, ideologije su dolazile i prolazile, dinastije (u sirem smislu) se smenjivale, ali je odsustvo postavljanja pitanja, narocito pravih, toliko zazivelo da mi danas (cak i kad se uzmu u obzir ocigledni izuzeci) jednostavno tu sposobnost vise ne posedujemo. Danas u Srbiji niko vise ne ume da postavlja pitanja.


...pa ima li boljeg dokaza da je Srbija konachno postala Svet. Ili ako bash ne svet a ono Japan. Ili Koreja. Ili...

I sada sasvim nevezano, stvarno su putovanja dobra stvar. Znam, komplikovano je to danas, treba pakovati sve u flashice i kesice, treba se izuvati, nabijati u uska sedishata, gladovati tokom puta, placati preskupe karte. Ali se ipak poneshtio nauchi. Recimo da na zhivotnom/civilizacijskom putu pored tachaka A i B postoje i tachke C, D, E...Ne nuzhno izmedju A i B.

A mogu i knjige da se chitaju. Preporuchujem My name is Red...

Moz'dabidne sve sto si lepo napisao, nego... hoces li i ove godine da pises poeme tipa "Drug Obama jase na celu kolone" kad Barak opet pobedi?
Domazet Domazet 19:36 21.03.2012

Pa kako sada stvari...

Colin_bgd
Moz'dabidne sve sto si lepo napisao, nego... hoces li i ove godine da pises poeme tipa "Drug Obama jase na celu kolone" kad Barak opet pobedi?

...verovatno da necu. Mislim, ako Mitt pobedi ne mislim da ce biti potrebe da se izjashnjavam po pitanju malih razlika. Ako, medjutim, pobedi Rick onda cu se potruditi da ponovo glasam. I medju principima postoje prioriteti...

Ali, nije mi jasno kakve veze ima tvoje pitanje i moja intimna ispovest koja mu sledi sa onim shto sam ja napisao u prethodnom postu? Nije valjda da si hteo da pokazhesh da nisi samo ti naivna budala!? Lakshe ti u drushtvu?? Shta chini samoca od choveka...
srdjazlopogledja srdjazlopogledja 20:34 21.03.2012

Re: Pa kako sada stvari...

@Domazet
A ja baš gledam neku emisiju na rts "svet", ili bolje "svet u očima male komunjare zaposlenog na šatrojavnom servisu", ili "svet kakav nije".

Mis'im, normalan efekat Civilizacije je etatizam, pa nije mu baš isto Mit ili Barak. Mada nije ni dovoljno različito. Neverovatna je kampanjska sličnost, opasan tip-miroljubiv (obama-mekejn, tadić-nikolić 2008), i "ja bih sve isto, al' bolje" (obama-romni, tadić-nikolić 2012), ista meta, isto odstojanje, samo strelci i "klima" drugačija.
Colin_bgd Colin_bgd 00:15 22.03.2012

Re: Pa kako sada stvari...

Ali, nije mi jasno kakve veze ima tvoje pitanje i moja intimna ispovest koja mu sledi sa onim shto sam ja napisao u prethodnom postu? Nije valjda da si hteo da pokazhesh da nisi samo ti naivna budala!? Lakshe ti u drushtvu?? Shta chini samoca od choveka...

Pa ne, mislim ako cemo da se pravimo blesavi, onda ajde da se pravimo skroz, a ne samo kad nam odgovara, a kad ne onda smo kao previse touchy-feely...
Domazet Domazet 00:25 22.03.2012

?

Colin_bgd
Pa ne, mislim ako cemo da se pravimo blesavi, onda ajde da se pravimo skroz, a ne samo kad nam odgovara, a kad ne onda smo kao previse touchy-feely...

Da se MI pravimo blesavi? Koji to mi?? Nije valjda i ja? Ja mozda jesam naivna budala ali ne bash tolika da ulazim u takmichenja za koje nema shanse ne da pobedim nego ni da budem razumno neravnopravan. Znachi nije to. Pa shta je onda u mom prvom postu moglo da da povoda tvom pitanju?
Colin_bgd Colin_bgd 00:32 22.03.2012

Re: ?

Domazet
Colin_bgd
Pa ne, mislim ako cemo da se pravimo blesavi, onda ajde da se pravimo skroz, a ne samo kad nam odgovara, a kad ne onda smo kao previse touchy-feely...

Da se MI pravimo blesavi? Koji to mi?? Nije valjda i ja? Ja mozda jesam naivna budala ali ne bash tolika da ulazim u takmichenja za koje nema shanse ne da pobedim nego ni da budem razumno neravnopravan. Znachi nije to. Pa shta je onda u mom prvom postu moglo da da povoda tvom pitanju?

Ne mnogo, mozda samo to sto sam pored tacaka A i B (o kojima sam pisao), malo posetio i C i D, a bogami i E, cisto da se podsetimo sta sve postoji...
Domazet Domazet 02:08 22.03.2012

Really...

Colin_bgd
Domazet
Colin_bgd
Pa ne, mislim ako cemo da se pravimo blesavi, onda ajde da se pravimo skroz, a ne samo kad nam odgovara, a kad ne onda smo kao previse touchy-feely...

Da se MI pravimo blesavi? Koji to mi?? Nije valjda i ja? Ja mozda jesam naivna budala ali ne bash tolika da ulazim u takmichenja za koje nema shanse ne da pobedim nego ni da budem razumno neravnopravan. Znachi nije to. Pa shta je onda u mom prvom postu moglo da da povoda tvom pitanju?

Ne mnogo, mozda samo to sto sam pored tacaka A i B (o kojima sam pisao), malo posetio i C i D, a bogami i E, cisto da se podsetimo sta sve postoji...

...i tamo video Obamu pa te to podsetilo??

I shta si josh video (pored Obame) u tachkama C i D a bogami i E? Spremnost i izrazhenu sklonost ka postavljanju pitanja?
Colin_bgd Colin_bgd 08:41 22.03.2012

Re: Really...

Spremnost i izrazhenu sklonost ka postavljanju pitanja?

Vidis kako mozes da naucis, samo kad hoces...

A to i kazem, nije prijatno nasem coveku kad mu okrenes ogledalo da malo pogleda samog sebe, ali sta mozemo...
Domazet Domazet 14:55 22.03.2012

Pa da ti priznam...

Colin_bgd
Spremnost i izrazhenu sklonost ka postavljanju pitanja?

Vidis kako mozes da naucis, samo kad hoces...

A to i kazem, nije prijatno nasem coveku kad mu okrenes ogledalo da malo pogleda samog sebe, ali sta mozemo...

...nije bilo lako ispratiti ovo tvoje VIPovsko kobeljanje. Ali sam se uteshio, rekoh nije meni najgore, mozhe i mnogo gore. Zamisli da moram ja da putujem, sav neocheshljan, od tacke A do tachke E preko B, C i D (ne nuzhno tim redom) sve pridrzhavajuci drugima ogledalo...

Urednishtvo, je l' i ovo neki eksperiment u Urednishtvovanju...
Colin_bgd Colin_bgd 15:10 22.03.2012

Re: Pa da ti priznam...

Urednishtvo, je l' i ovo neki eksperiment u Urednishtvovanju...

Sta, probudila se JuEsOvEj?

Ma ne, nije nikakav eksperiment, nemoj da se brines. Samo kad zapljucnes, trebalo bi da budes spreman i da saslusas kad ti neko objasni da to ne treba da se radi, jer to nije lepo.

Ali evo, ostavicu ti da das poslednju repliku, da mi kazes. Odgovori na ovaj moj komentar, a ja vise necu dopisivati dalje, ako je to ono za cime zudis (umesto blazenstva i raja od Aljaske do Meksika)...
dragoljub92 dragoljub92 02:05 23.03.2012

pošteni izbori?

kolko sam ja čuo n,na radiiu,jelte.na ovim izborima biće dozvoljeno da se glasa gde se ko zateko,ništa atresa ništa poziv ,mesto boravka.
el se to ovara prostor za nešto?
ivana23 ivana23 10:39 23.03.2012

Re: pošteni izbori?

dragoljub92
kolko sam ja čuo n,na radiiu,jelte.na ovim izborima biće dozvoljeno da se glasa gde se ko zateko,ništa atresa ništa poziv ,mesto boravka.
el se to ovara prostor za nešto?


Novi jedinstveni biracki spisak, omogucava gradjanima da glasaju bilo gde na teritoriji Srbije. Dovoljno je samo da do 14. aprila podnesu zahtev u opstini u kojoj im se nalazi najpogodnije biracko mesto.

Medjutim, gradjani koji nameravaju da glasaju van svog prebivalista moci ce da biraju samo republicke poslanike, ali ne i opstinske odbornike.
Colin_bgd Colin_bgd 10:46 23.03.2012

Re: pošteni izbori?

Novi jedinstveni biracki spisak, omogucava gradjanima da glasaju bilo gde na teritoriji Srbije. Dovoljno je samo da do 14. aprila podnesu zahtev u opstini u kojoj im se nalazi najpogodnije biracko mesto.

Medjutim, gradjani koji nameravaju da glasaju van svog prebivalista moci ce da biraju samo republicke poslanike, ali ne i opstinske odbornike.

Ovo je vrlo dobra stvar, u pozitivnom smeru. U Englesku je slicno, s tim sto mozes da glasas i za opstinske, jer ovde nema razlikovanja mesta boravka ili prebivalista, nego gde ti je zivot trenutno, tu si, pa glasas tamo. Nije lose...
freehand freehand 10:59 23.03.2012

Re: pošteni izbori?

jer ovde nema razlikovanja mesta boravka ili prebivalista, nego gde ti je zivot trenutno

Pa to ti je prebivalište.
ivana23 ivana23 11:10 23.03.2012

Re: pošteni izbori?

Colin_bgd
Novi jedinstveni biracki spisak, omogucava gradjanima da glasaju bilo gde na teritoriji Srbije. Dovoljno je samo da do 14. aprila podnesu zahtev u opstini u kojoj im se nalazi najpogodnije biracko mesto.

Medjutim, gradjani koji nameravaju da glasaju van svog prebivalista moci ce da biraju samo republicke poslanike, ali ne i opstinske odbornike.

Ovo je vrlo dobra stvar, u pozitivnom smeru. U Englesku je slicno, s tim sto mozes da glasas i za opstinske, jer ovde nema razlikovanja mesta boravka ili prebivalista, nego gde ti je zivot trenutno, tu si, pa glasas tamo. Nije lose...


Ovo sto sam navela odnosi se na one gradjane koji su privremeno van mesta prebivalista (studenti npr.)...
antioksidant antioksidant 11:23 23.03.2012

Re: pošteni izbori?

100

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana