Budućnost| Region

BiH 2025: ili će je biti ili je neće biti

Milan Karagaća RSS / 04.04.2012. u 14:31

Šta će biti od BiH- EU, novi ratni sukobi ili dogovorni razlaz? Niko to ne zna, čak ni oni za koje se misli ili koji misle da upravljaju svetom.

Pitanje može glasiti i hoće li se pre raspasti BiH ili EU ili se ni jedna neće raspasti i mnogo varijati i povarijanti.

bih_2025_scenariji.jpg 

 Zato je BiH, kao uostalom i celi region, i dalje pogodno tlo za“intelektualne vežbe i simulacije supozicija“, ali i za dobro naplaćivanje takvih „mudrih projekata“. Upravo takav jedan projekat predstavljen je pre dva dana u Sarajevu.

Kako prenosi portal Radio Sarajevou organizaciji nemačke Fondacije Friedrich-Ebert-Stiftung u Sarajevu je promovisana publikacija pod naslovom Bosna i Hercegovina 2025: Scenariji budućeg razvoja događaja“. Tim koji je radio na projektu i publikaciji ponudio je  pet mogućih scenarija budućnosti koja bi do 2025. mogla zadesiti građane BiH. 

1.- Status quo; 2.-Funkcionalna decentralizovana država; 3.- Funkcionalna centralizovana država; 4.- Ponovno regionalno povezivanje; 5.- Disolucija

Pa evo detaljnije o svakom, kako to portal Radio Sarajevo prenosi

1.- “Dayton Mail - Status quo

Prema ovom scenariju, 2025. ustavna struktura BiH i dalje je nepromijenjena (država, entiteti, distrikt, kantoni, opštine), tri su konstitutivna naroda i ostali. Iako smo proveli neke reforme koje su nas dovele do statusa kandidata za članstvo u EU, ekonomska situacija je nepodnošljiva, promjene idu presporo, a funkcionalost je i dalje podređena političkim interesima.
2.- Trans BiH Arrow – Funkcionalna decentralizovana država

U ovoj verziji, do 2025. postali smo članica EU s vladavinom prava i ekonomijom u procvatu, a sve kao rezultat ustavnih promjena. Novouspostavljeni politički igrači prevladali su prepreke

starog sistema, i stvorili su novu strukturu s jasnom socioekonomskom politikom.
No, ovdje dolazimo tek nakon socijalnog bunta koji bi nas mogao očekivati u 2015, što potiče međunarodnu zajednicu da sazove nacionalnu skupštinu kako bi spriječila daljnju destabilizaciju. Formira se nova državna struktura, koja se sastoji od tri nivoa vlasti: državni, srednji (prema teritoriji) i općinski.  Te nas reforme do 2020. svrstavaju u kandidata za članstvo, a do 2025. i članicom EU.
3.-  BiH Union Express – Funkcionalna centralizovana država

Do ovakve države, prema timu FES-a, doći ćemo nakon nasilnih sukoba i kasnije međunarodne vojne intervencije. Situacija, u ovom scenariju, također kulminira 2015, kada ekonomija pada na najnižu tačku. Opšti izbori, održani 2014. još su veća katastrofa nego oni četiri godine ranije. Političari iz RS-a, pravdajući to tim da država ne funkcionira, donose odluku o referendumu što izaziva masovne reakcije u Federaciji BiH, a do 2016. sve tri etničke grupe su mobilizovane. Eskalacija nasilja vodi ka vojnoj intervenciji NATO-a – brza reakcija, objašnjeno je, zapravo je rezultat lekcija iz prošlosti.
Srbija bi, očekuje se, oštro reagovala, ali bi se povukla pod snažnim političkim pritiskom međunarodne zajednice. Sve bi ovo odvelo svekolikoj ustavnoj reformi: svi građani uživaju jednaka prava, a BiH ima predsjednika, jaku centralnu vladu, dvodomni parlament i općine. Izbori u 2017. donijeli bi nove političke elite, a međunarodne sile donose ekonomski plan, sličan Marshalovom; sve ovo donosi kandidatski status 2019, a članstvo u EU 2025.
4.-  Western Balkan Inter City – Ponovno regionalno povezivanje

U ovom pogledu na budućnost, do 2025. u Evropskoj uniji je i BiH, i Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Makedonija, ali i Kosovo. Kao rezultat ovog povezivanja, stvorena je nova politička paradigma u kojo su podjele na nacionalnoj ili etničkoj osnovi besmislene. Decenija zaostajanja, razotkrile su nacionalističke ideologije koje su ogoljene i nemaju ponuditi ništa osim uvijek iste mantre: etnička podjela, tlo, krv, historija. Alternativa su trezvenije i pragmatičnije snage, a sada ekonomija, kako bi napredovala, vrši uticaj na politiku i traži da se fokusira 'zajedničko', a ne podjele.

5.-  Tripartite Border Train – Disolucija

Ovom rješenju nije bi sklon niti jedan član FES-ovog tima, ali svi su saglasni da je i ovo jedno od mogućih rješenja. Naime, do 2025. prema ovom scenariju BiH ne postoji u obliku u kojem je poznajemo sada. Susjedi su već svi u EU, a BiH, kako nije mogla da prati njihov reformski korak, ostaje zapećak, a njeno siromaštvo pada u duboko siromaštvo, besperspektivnost i očaj. U zemlji bi ostalo pojačano prisustvo međunarodne zajednice koja ne zna kako da očuva BiH, a nakon velike ekonomske krize 2015. vodi preventivnoj intervenciji stranih sila koje su sad već dale glas za disoluciju.

Nova dejtonska konferencija mogla bi se održati 2022, kada čelnici konstitutivnih naroda BiH potpisuju sporazum o razlazu i formiraju tri državice, prema granici entiteta i dvaju grupa kantona, onih s a bošnjačkom i onih sa hrvatskom većinom. Srebrenica, u ovoj verziji, proglašena je eksteritorijalnim distriktom sa statusom memorijalnog centra. Nakon što su riješena etnička pitanja, nacionalne vođe počinju graditi svoje državice na putu ka EU.

Prema rečima direktora kancelarije Fondacije “Fridrih Eber” Paula Paša, ponuđeni scenariji u publikaciji nisu predviđanja, već “polazišta za intelektualnu vežbu” koja će, kako je istakao, podstaći kreatore politika u BiH da budu odlučniji u reformskim aktivnostima te u provođenju svojih političkih strategija. On je kazao da su scenariji izrađeni prema “Šel metodologiji” i da nude nekonvecionalan pogled na situaciju, ali nisu predložak za bilo kakvo političko postupanje.”

 Eto tliko o varijantama, a kako će biti niko ne zna ali će sigurno biti nekako.

Navršava se 20 godina od početka rata u BiH, a ona se i dalje nalazi u mnogo složenijem položaju nego što je bila pre zagrevanja za ratne sukobe i njihovo otpočinjanje. Davno je stao rat, a posle to ništa nije krenulo. Zato je BiH paradigma svih promašaja i gluposti u namerama i ciljevima onih koji su razbili Jugoslaviju. Uostalom, činjenica je da Bosna istorijski dugo postoji, da su u njoj ipak vekovima suživeli narodi pravoslavne, katoličke i islamske veroispovesti. Ko ne veruje neka pročita šta se o tome kaže u Načertaniju, neka se zapita zašto je vođa Demokratske stranke Ljuba Davidović tražio da se u Kraljevini SHS formira BiH kao treća jedinica. Znali su svi da bez stabilne Bosne nema stabilnosti u srpsko-hrvatskim odnosima ali su pametni ljudi znali i to da se Bosna ne sme rasturati jer će “mnoge glave pasti, a teško će se išta pametno uraditi“. I bi tako, I bi takav rezultat. Jedino što nema rata a sve ostalo je tako rešeno da ništa ne rešava. Ni rat ni mir nisu pomogli kvazielitama sumnjivog političkog i svakog drugog morala da bilo šta nauče , a narod ionako niko ne pita pa on dura i ćuti a dokle će ne zna se. Ništa se ne zna, a malo ko se i trudi da sazna.

Nigde na svetu nema da je na tako malom prostoru skoncentrisano toliko apsurda i gluposti, a najveća glupost je što na tome svi istrajavaju. Tako na tom prostoru ima tri kao jedna država sa dva entiteta od kojih jedan hoće da bude samostalna država i tako se ponaša, a jedan deo onog drugog entiteta hoće da bude treći entitet, pa onda mnoštvo kantona, pa opština. Sve u svemu, BiH ima glomazniju državnu administraciju nego cela EU, više službenih automobila, preko 100 ko biva ministara, što sve narod košta kao sveto Petra kajgana ili haremi Sulejmana Veličanstvenog.

A efikasnost takve države je manja nego što je nekada bila mesna zajednica Simin Han.

BiH je izdržavana zemlja u kojoj i dalje caruju šverc i kriminal, nastavljajući tradicije uspostavljene i tokom rata.

Na BiH kao takvoj samo su profitirale i profitiraju razne međunarodne organizacije i pojedinci koji uvek za dobre pare nude rešenja. Na taj način uzmu za sebe veliki deo sredstava namenjenih kao pomoć.Pored domaćih profitera i tajkuna koji su povezani i lepo sarađuju nastavljajući bogate tradicije i iz ratnog perioda, kao bubrezi u loju žive i međunarodni zvaničnici i predstavnici koji imaju plate kakve u zemljama odakle dolaze ni u snu ne bi imali.

Pa pošto Bosanci sva tri zakona ne znaju sami da misle onda im to rade drugi i prodaju za velike pare.

U svakom slučaju rešenje će morati da traže i nađu oni koji tamo žive, a svi sa strane mogu im ako hoće pomoći ili odmoći. Odmaganje smo videli do čega je dovelo, a o pomaganju tek treba da se vidi.

U svakom slučaju, za sada je EU možda jedina opcija za sve, samo je pitanje da li briselska administracija dovoljno shvata ozbiljnost problema.

 



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Colin_bgd Colin_bgd 14:47 04.04.2012

Sreca ili nesreca?

Na nasu srecu ili nesrecu "Jugoslavija" (drugim recima, regionalno povezivanje regiona) je jedina stabilna ravnoteza na ovim prostorima. Tako da cemo se sresti u EU kroz cije institucije cemo da radimo i saradjujemo isto onako kao sto smo radili kroz SHS i SFRJ. Da "Jugoslavija" stvarno jeste stabilna ravnoteza, pokazuje sa koliko (ipak) napora i krvi se razlaz odigrao, a opet region gravitira ka samom sebi, a ne ka Stambolu, Pesti, Becu ili Moskvi. Ipak smo mi (samo) jedan narod...
antioksidant antioksidant 14:48 04.04.2012

?

da li si siguran da će biti 2025.godine?
za bih ćemo lako
Atomski mrav Atomski mrav 15:25 04.04.2012

Raspad vs. rat

Dakle, nijedan član FES-ovog tima nije za raspad BiH, ali šta je sa varijantom koja podrazumeva još jedan sukob u BiH?
vhedrih2 vhedrih2 15:57 04.04.2012

Scenario 3

Meni je ovde interesantan ovaj scenario 3. Znaci li to da kad bi ja bio bosnjacki nacionalista koji zeli centralizovanu drzavu pod efektivnom dominacijom najbrojnijeg bosanskog naroda, sve sto bi trebalo da radim je da nerviram srbe i sabotiram zajednicke institucije, kako bi isprovocirao rat i kasniju NATO intervenciju koja bi mi dala ono sto zelim.. Opasno... I ne tako tesko izvodivo...
predatortz predatortz 17:05 04.04.2012

Čestitka

Srećan tebi, zemljače, VIP.
Za BiH ćemo lako. Po istom principu kao neki sa SFRJ. Naše je da radimo na učvršćivanju Republike Srpske i da svim legitimnim sredstvima opstruišemo Teheran, pardon Sarajevo... Da lobiramo, podmazujemo, otvaramo ekonomska predstavništva, puštamo ruski i evropski kapital u RS...
Ukratko, sve ono što već radimo.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:06 04.04.2012

Re: Čestitka

Srećan tebi, zemljače, VIP.

kome?
predatortz predatortz 19:13 04.04.2012

Re: Čestitka

Milan Karagaća
Srećan tebi, zemljače, VIP.

kome?


Biće da sam to tek sad primetio
vrabac_u_steni vrabac_u_steni 21:52 04.04.2012

Re: Čestitka

predatortz


Braćo, pazite se scenarija pod 3. Zvuči zlokobno a u opšte nije neverovatan.
predatortz predatortz 16:39 05.04.2012

Re: Čestitka

vrabac_u_steni
predatortz


Braćo, pazite se scenarija pod 3. Zvuči zlokobno a u opšte nije neverovatan.


Sa tom mogućnošću živimo, evo već sedamnaesta godina.
Naše je da učinimo sve da očuvamo i unapredimo ono što imamo, a ako opet progovori oružje, što nam ni prvi put nije bila želja...
Neka nešto ostane i nedorečeno
dragoljub92 dragoljub92 19:20 04.04.2012

zovite me dragoljub

uopće ne vidim zašto se ne bi raspala ta federacija,ako je moogla yugoslavija,ako je moglo kosovo što ne može i srbi iz bosne da se ocepe od bosne.itako itako pre 3025 neće uniđemo u jevropu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 21:40 04.04.2012

Re: zovite me dragoljub

itako itako pre 3025 neće uniđemo u jevropu.

biće pre da će oni da uniđu nama kao što nam je kroz istoriju mnogo šta unilazilo čak i kada nisu mislili ali našim busanjem kako nećemo klečati i nećemo dozvoliti da nam unilaze, te neće moći nego kako mi kažemo i tako ili nikako, zapravo smo ih podsećali i na ono što oni nisu mislili.

dragoljub92 dragoljub92 08:04 05.04.2012

Re: zovite me dragoljub

biće pre da će oni da uniđu nama

ako neće muhamed bregu ondak će breg muhamedu,kaže poslovica.
tako i ja,pa nek kaže netko da nesam nišlija..ops..srpin, nikad nisam teo a ostanem u olandiju po standardnim uslovima muvanja već pod mojim i eve me još u srpiju jem gloginje(eufemizam za gomna).brašno nam je ipak najveseliji proizvod mada i šarena vrata dobro uspevaju ovde.
fantomatsicna fantomatsicna 21:18 05.04.2012

Re: zovite me dragoljub

dragoljub92
biće pre da će oni da uniđu nama

ako neće muhamed bregu ondak će breg muhamedu,kaže poslovica.
tako i ja,pa nek kaže netko da nesam nišlija..ops..srpin, nikad nisam teo a ostanem u olandiju po standardnim uslovima muvanja već pod mojim i eve me još u srpiju jem gloginje(eufemizam za gomna).brašno nam je ipak najveseliji proizvod mada i šarena vrata dobro uspevaju ovde.

Eh Dragoljube da nije tvog humora..kako bih ja prezivela ove politicke blogove.A eto imam sanse da naucim i niski(ili nislijski)
dragoljub92 dragoljub92 23:07 05.04.2012

Re: zovite me dragoljub

niski(ili nislijski)

gramatičeski bi bilo niplijski ali prakticiramo niški izpraktični razlozi jerbo je kraćo
sevarlica sevarlica 08:05 05.04.2012

...

Nama bi u Srbiji bilo najpametnije da mislimo o svojoj državi a ne da stalno gledamo u tuđe dvorište. Od đubreta u svom dvorištu ne možemo da živimo a bavimo se tuđim životima.

Šta god ljudi u BiH odluče, neka izvedu, ako hoće da žive zajedno neka žive, ako hoće da se odvajaju neka se odvajaju, a ako hoće da ratuju neka ratuju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 07:54 06.04.2012

Bilo ne ponovilo se

predatortz predatortz 11:57 06.04.2012

Re: Bilo ne ponovilo se

Milan Karagaća
Dve decenije od početka rata u BiH


Nekorektno je ovako informisati javnost. Još nekorektnije je forsirati priču samo jedne strane u građanskom ratu, pogotovo sada kada su mnoge laži razobličene.

Uzimati današnji dan za dan početka rata je nepošteno. Šta je onda bio napad muslimanskih i hrvatskih snaga na srpsko stanovništvo u selu Sijekovac, 26.marta 1992., ako ne ratna akcija?

Istaći sliku sa grafitom HELP BOSNIA NOW ! Smešno! Kom delu Bosne? Kome u međuetničkom ratu pomoći? Čija je to tapija na Bosnu?
Nekorektno zemljače!
Površno i floskulaški...
Na nivou angažovanih, a svima nam ne po dobru poznatih, NGO. Njihove motive mogu da razumem, premda ih prezirem. Tvoje ne!

A, koliko je slika rata u BiH holivudski našminkana ne vredi ni pričati. Evo šta o Sijekovcu i ratu piše Musliman, čestit starešina VRS
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:50 06.04.2012

Re: Bilo ne ponovilo se

HELP BOSNIA NOW

svima.
Uzimati današnji dan za dan početka rata je nepošteno. Šta je onda bio napad muslimanskih i hrvatskih snaga na srpsko stanovništvo u selu Sijekovac, 26.marta 1992., ako ne ratna akcija?

sukoba i sličnih zločina bilo je i pre onog u Sijekovcu, ali 6.aprila je BiH priznata kao nezavisna država i od tada ona kao počinje da se brani radi očuvanja nezavisnosti a Srbi kao ne priznaju nezavisnost i definitivno počinje rat između dva naroda.
Inače, ako ćemo pravo rat u BiH je počeo upadom prvih formacija HV na teritoriju BiH, a što se sukova tiče bilo ih je sporadičnih i tokom 1991.godine.
Nisam ja negirao onaj masakr u Sijekovcu jer to je bio i prvi masovni zločin Hrvatske nad BiH, ustašoidnih formacija nad Srbima samo zato što su Srbi.
Neko opet uzima da je početak rata bilo napad na srpsku svadbenu povorku i ubistvo Nikole Gardovića.
Definitivno , rat je započeo kada su paravojne formacije otvorile vatru na učesnike antiratnog mitinga. Da je bilo pameti da je tada onaj Kukanjac uhapsio celo BH predsedništvo i uveo vojnu upravu koju bi narod podržao, do rata verovatno ne bi ni došlo,moožda.
predatortz predatortz 08:54 07.04.2012

Re: Bilo ne ponovilo se

Definitivno , rat je započeo kada su paravojne formacije otvorile vatru na učesnike antiratnog mitinga.


Za šta, opet, imamo priznanje Alijinih jalijaša da su po naređenju vrha SDA pucali po okupljenom narodu. Kao i da su snajperom ubili Sarajevske Romea i Juliju. Naravno, sve to je pripisano, a loši ljudi i dan danas pripisuju Srbima!
predatortz predatortz 09:49 07.04.2012

Re: Bilo ne ponovilo se

Inače, ako ćemo pravo rat u BiH je počeo upadom prvih formacija HV na teritoriju BiH, a što se sukova tiče bilo ih je sporadičnih i tokom 1991.godine.
Nisam ja negirao onaj masakr u Sijekovcu jer to je bio i prvi masovni zločin Hrvatske nad BiH, ustašoidnih formacija nad Srbima samo zato što su Srbi.



Pa čemu su se onda Srbi mogli nadati u takvoj Bosni? Možda su zbog sličnih stvari doneli odluku da ne priznaju njenu nezavisnost, a zemljače?
Pogotovo, imajući u vidu njihova iskustva iz WWII.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:08 07.04.2012

Re: Bilo ne ponovilo se

predatortz
Definitivno , rat je započeo kada su paravojne formacije otvorile vatru na učesnike antiratnog mitinga.


Za šta, opet, imamo priznanje Alijinih jalijaša da su po naređenju vrha SDA pucali po okupljenom narodu. Kao i da su snajperom ubili Sarajevske Romea i Juliju. Naravno, sve to je pripisano, a loši ljudi i dan danas pripisuju Srbima!

ako ćemo da budemo ljudi onda treba priznati da je i naša strana imala priličan "uradak", a ne da joj je sve pripisivano.
Iste rečenice i stavove izriču i druge strane, kao oni su samo žrtva a drugi zločinci, agresori.A neće biti da su se samopoubijali.
Ali i oko samog karaktera i toka rata u BiH ima svako svoju verziju, što će reći da svako laže i nije spreman da prizna istinu i deo svoje krivice.
Evo
1.- srpska verzija
2.- BH verzija
3.-hrvatska verzija
4.- sh verzija
A najbolji primer karastrofalno pristrasnog i nemoralnog pristupa je najnovija knjiga D.Ćosića "Bosanski rat"

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana