Ljudska prava

VAŽAN KORAK NA DUGOM PUTU

Freedom of Information RSS / 25.04.2012. u 13:08

Autor: Rodoljub Šabić

 

Pre nekoliko dana Ustavni sud je doneo odluku u postupku za ocenu ustavnosti Zakona o elektronskim komunikacijama i Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VBA i VOA) koji su Poverenik za informacije i Zaštitnik građana  zajedno pokrenuli 30.9.2010.   

Odredbe navedenih zakona osporene su zbog nesaglasnosti sa odredbom člana 41. Ustava Republike Srbije koja jemči da je “tajnost pisma i drugih sredstava komuniciranja nepovrediva” i da su od te garancije odstupanja moguća samo “na osnovu odluke suda”, a osporeni zakoni dozvoljavaju primenu posebnih mera kojima se odstupa od tajnosti pisama i drugih sredstava komunikacije i tako zadire u privatnost građana ne samo u skladu sa sudskom odlukom, već i bez naloga suda.

Odredbe Zakona o VBA i VOA propisuju da se na „osnovu naloga direktora ili lica koje on ovlasti" primenjuju posebni postupci i mere među kojima je i „tajni elektronski nadzor telekomunikacija i informacionih sistema radi prikupljanja podataka o telekomunikacionom saobraćaju i lokaciji korisnika, bez uvida u njihov sadržaj", kao i da VBA „ima pravo na dobijanje informacija od telekomunikacionih operatora o korisnicima njihovih usluga, obavljenoj komunikaciji, lokaciji sa koje se obavlja i drugih podataka od značaja za rezultate primene posebnih postupaka i mera". 
„Posebne mere" primenjuju se dakle bez odluke suda. I to ne čini samo VBA, nego i Policija i BIA, a moguće i neki drugi organi. Samo u zakonima koji regulišu rad Policije i BIA, nije moguće identifikovati odredbu suprotnu Ustavu koja bi mogla biti osporena. Praksa Policije i BIA zasniva se samo na „tumačenju" da listinzi poziva, lokacija korisnika i drugi elementi komunikacije „nisu obuhvaćeni" pojmom komunikacije, pa time ni zaštićeni odredbom čl.41. Ustava.

Ustavni sud je godinu i po podnošenju predloga za ocenu ustavnosti doneo odluku povodom dela zahteva Poverenika i Zaštitnika građana jer je prethodno razdvojio postupak za ocenu ustavnosti dva osporena zakona. Dugo, vrlo dugo se čekalo na nju, ali je, za utehu, bar prava. I s pravom ju je kolega Saša Janković prokomentarisao rečima: “Ustavni sud je odbranio pravo na privatnost razgovora i drugih komunikacija građana, kako je ono zagarantovano Ustavom. To znači da će ne samo Vojnobezbednosna agencija, već i Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo unutrašnjih poslova podatke o razgovorima građana od sada morati da pribavljaju po odluci suda, a ne svojih rukovodilaca ili lica koje oni ovlaste.”

            Ipak, bar formalnopravno, neustavne su, za sada, samo odredbe Zakona o VBA i VOA. A Zakon o elektronskim komunikacijama i praksu BIA i MUP tek treba dovesti u sklad s Ustavom.

            Zato mora još mnogo da se radi. A, bez obzira na sve, odluka Ustavnog suda o neustavnosti odredbi Zakona o VBA i VOA je važan korak na dugom putu. Za nju bi se moglo reći ono famozno “to definitivno nije kraj, nije čak ni početak kraja. Ali možda ipak jeste kraj početka”.  



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

benevolent benevolent 13:23 25.04.2012

Честитам на истрајности

Честитам ван на овом успеху, јер сте били истрајни и покушају да озваничите крај почетка рада Уставног суда. Ваљда више неће да зависи од политичких струјања петла на димњаку политичке кухиње Србије.
Иако имате и важнијих проблема за решавање, предлажем да се окомите на спорне и брзоплето донете додате чланове одлуке Дирекције за јавни градски превоз Скупштине града Београда о фамозном ОБАВЕЗНОМ валидирању персоналних смарт карата (бус плус). Тако ћете сигурно погодити у срж корупције у граду Београду.
sahmatbg sahmatbg 13:37 25.04.2012

Re: Честитам на истрајности

Честитам ван на овом успеху, јер сте били истрајни

I ja čestitam. I Vama i gospodinu Saši Jankoviću.
StanleyMarsh StanleyMarsh 14:48 25.04.2012

Bravo

Čestitke, i zahvalnost što omogućujete da se nadamo životu u koliko - toliko normalnoj državi
mirelarado mirelarado 16:20 25.04.2012

Re: Bravo

Čestitke, i zahvalnost

dali76 dali76 16:14 25.04.2012

pravi korak ce biti postovanje suda

Vama Sabicu cestitke na istrajnosti,a sudu na hrabrosti da ispunjava svoju funkciju.
Sudije se obeshrabre da rade svoj posao ka dim ostale institucije koje imaju moc implementacije odluka okrenu ledja ili ih totalno ignorisu,a sudije se opet ohrabre ako postoji I nagovestaj smene vlasti bar na jednoj od poluga iste, sto ovaj to slucaj to I potvrdjuje.
Zao mi je sto Srbija nema javnost, sto su ovakvi blogovi tekstovi retkost kao sto je I njihova atrkativnost za javnost Srbije.
Nadam se, I to ce po meni ustvari biti pravi korak,d ace vlada ubuduce postovati odluke ustavnog suda.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:34 25.04.2012

Prvi korak na Sizifovom putu

"Ipak, bar formalnopravno, neustavne su, za sada, samo odredbe Zakona o VBA i VOA. A Zakon o elektronskim komunikacijama i praksu BIA i MUP tek treba dovesti u sklad s Ustavom. "



Freedom of Information Freedom of Information 18:44 25.04.2012

Re: Prvi korak na Sizifovom putu

A Zakon o elektronskim komunikacijama i praksu BIA i MUP tek treba dovesti u sklad s Ustavom. "

Tačno zadatak deluje teško,baš kao Sizifov posao.Ali ipak su neke tranzicione zemlje uspešno rešavale takve zadatke.A ako su mogle one možemo i mi.Moramo moći.
katulferman katulferman 20:41 25.04.2012

Štap bez šargarepe

Čestitke gospodine Šabiću. Iskrene čestitke. Nikako ne bih želeo da umanjim značaj Vašeg angažovanja i upornosti koja Vam je očigledno svojstvena međutim, ubeđen sam da Vam je više nego jasno zbog čega se ovo dogodilo baš sad, a ne ranije, tokom 2010. ili 2011. godine. E, upravo zbog Toga, ovakvu odluku Ustavnog suda ocenio bih kao "iznuđenu" i kao pokušaj da se na vreme kupi ulaznica za jednu drugačiju političku scenu na kojoj će se domaći akteri pitati manje, nego ikada pre. Štap na kojem je bila zakačena šargarepa, na žalost (ili na sreću) ima i svoj drugi kraj. Sami smo tražili da ga vidimo. Ovo je tek početak.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana