Ljubav

Проводаџијка

omega68 RSS / 27.04.2012. u 18:50

Кога је она спојила, тог није могла да раздвоји ни економска криза, ни пост-трауматски стресни синдром, жеља да се проба све уочи доласка Нибиру, нити зла ташта...


 

Неки људи се роде са посебним даром за цртање, на пример.Или неко има талента да свом мужу подари теорију релативитета. Неко са десет година даје часове музике композиторима, а неко може да погоди пречку 10/10.Лоптом.Ногом.!

Она је поред животне мудрости, или баш захваљујући њој, имала способност да уочи мане и врлине мушкарца и жене, да им нађе најмањи заједнички садржалац и да увеже оно што многима није изгледало могуће.Решавала је и неке безнадежне случајеве од којих су сви већ дигли руке.

Све је почело када је већ времешни колега њеног мужа, заклети нежења, долазио код њих да гледа светско првенство у Минхену. Живео приватно, предавао се кафанама и распусном животу, колико је то у ''западу на истоку'' било могуће, да би у великом граду надокнадио сиромашно дечаштво узроковано жигом – четнички син. Гледајући њиховог плавокосог дечачића који по невеликом стану трчкара између стола и телевизора, при том се свако мало дере и гађа кога стигне, по стоти пут се убеђивао да '' ако их икад будем имао неће они мени тако'' и опет и опет тврдио како '' нема за Рајка капа''.

Њој је тада пала на памет једна колегиница, злобници су касније тврдили како јој је досадило да стално спрема колаче и палачинке, млада, здрава и једра као црвени делишес после петнаестог прскања.Она је са села, размишљала је проводаџијка, научила је да се подреди свом човеку, домаћински је васпитана, добра домаћица и будућа брижна мајка.Све оно што један нормални ђувегија тражи од жене.Са друге стране, он би добио мир, стабилност породичног живота, сигуран оброк. И вечеру свако вече...

Овде је потребно нагласити да су то друга времена била, жене јесу биле мало Другарице али више жене, а мушкарци нису као данас зевали по кладионицама и у четрес и кусур сматрали да су незрели за обавезе....(Све бих ја то канџијом по дупету, једно двадесетак пута, ако мене питате).

Треба ли рећи да су још увек у складном браку, да им усрећитељка и даље кумује као и да унучићи доказују успешност мајсторице.

Други пут се исказала још маестралније кад је спојила следеће кумове: он мужевљев колега ( постојала је реална опасност да ће да пожени све момке у Застави ), она комшиница која је изгубила веру у мушки род и пород. По искреном признању то јој је био најтежи и најслађи проводаџилук. Обоје срамежљиви и снебивљиви, разочарани и без воље да се још једном нађу у непријатној ситуацији изневеравања превеликих очекивања, пристали су само из пијетета према некоме ко се искрено потрудио да им помогне.А она је опет израчунала – млада је јединица, богата наследница великог имања у селу која мора да нађе мужа који је спреман да ради то имање, што даље значи да градски набеђени фрајер не долази у обзир него неко ко је исто са села и који због брата што остаје на имању мора своју навику за радом да оствари негде другде.Најбоље код будуће жене која је јединица и има велико имање!

Чим су се видели, одмах су се загледали и не раздвајају се већ скоро четрдесет година.Таква посвећеност једно другоме и хармонија, како неки причају, да се видети можда једном у животу.

Плод такве љубави су две ћерке, једна професор у Америци а једна дипломата у великој земљи западне Европе.

Треће кумство је резултат спајања људи којима је то био други брак. Знајући обоје од пре, тачно је тумачила шта им је сметало код бивших партнера и без грешке предвидела да треба баш та комбинација да се направи.Још увек су заједно и, по сопственој причи, никад срећнији.

Било је ту још неких спајања, успешних, који је нису узели за куму па нису предмет ове приповести.

Некоме све ово може да делује тако архаично, тако ретроградно па чак и сулудо.Зашто би се враћали у прошлост кад смо ултра модерни, лакоми на доношење својих одлука и жељни да сами себи будемо господари?Зашто да нам неко други бира вољено створење? Као да смо неки јебени идиоти?

Моја маленкост је некако на становишту да је све то било далеко боље, да се више гледало ко је какав и да су старији и искусни људи много боље знали шта ће да успе а шта не. Није могло да се догоди да се од једног доброг кресања не види шума проблема који ће да настану због тоталних и непремостивих разлика. Важне су биле сличности а страст може и да дође касније. Хиљадама година проверавана добра ствар није смела да се мења. Све слободе смо добили а ништа нисмо имали.

Поучен тим примерима, у доба слабо прикривеног очаја, реших и сам да јој се обратим:


-Добро мајко, је л имаш тамо код тебе у фирми нешто за мене, мислим, женски је колектив, ваљда има нека девојка ...? Знаш ти како то иде, а знаш да није да немам неких компаративних предности: свој стан, обећали ми људи посао, нисам робијаш, нисам наркоман...

-Има једно добро дете, ћерка моје другарице, мала ради са мном, размишљала сам ја већ.

-Па? Ка' ћеш ме упознаш, ти си батлија савакоме ваљда ћеш и сину свом?

-Знаш како, ја сам спајала оне људе за које сам знала да су благородни, да имају питому природу,

поуздан карактер...Знајући какав си плашим се да ме неко сутра не куне јер сам му упропастила дете! Сам синко па шта ти Бог да, а прво да ти да памети.

Нека, нека, сам пао сам се убио. Користећи оне мајчине проводаџијске мудрости успешно свршим и ја своју женидбу.

Да ли ће бити дуговечна као оне њене – сам Бог зна

И срећа јуначка





Посвећено мојој мајци




П.С.

Ајде Кево, излази више из те болнице!

 

rjjx_d80_u9b9x.png 





Komentari (16)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zilikaka zilikaka 19:39 27.04.2012

1.

Lep ti blog. Topao.

I da se poslednja rečenica brzo ostvari
omega68 omega68 22:06 27.04.2012

Re: 1.

Lep ti blog. Topao.


za prvu
mariopan mariopan 19:49 27.04.2012

...

Ti to kao moja deca - izlazi iz bolnice !

Znaš li ti da bolnice ne puštaju lako kada se dočepaju pacijenata? Ko bi im još plaćao da tamo leži, da ga bodu, kljukaju koječime i gase svetlo u 8 uveče?

Nego, jesi li nabavio mami fluorescentne svetleće papuče, i onu svetiljku što se zakači na knjigu, pa svetli (kao mali reflektor) samo na stranicu knjige?
E, meni ćera kupila da mogu da čitam celu noć kada sledeći put zaglavim. I onda laganica, kada bih ja pročitala neke knjige da sam samo zujala okolo kao što umem?

Hajde, da mama bude bolje, imaće ona još posla, vidim ide joj od ruke.

mirelarado mirelarado 20:07 27.04.2012

Re: ...

За маму
Hansel Hansel 20:11 27.04.2012

...

Ајде Кево, излази више из те болнице!
sesili sesili 20:40 27.04.2012

Re: ...

Pametna keva! Brzo ozdravljenje za nju a tebi srećan i dugovečan brak!
razmisljam razmisljam 21:04 27.04.2012

Re: ..

За Кеву од

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 21:32 27.04.2012

za omeginu mamu







omega68 omega68 22:04 27.04.2012

Re: za omeginu mamu

ma biće valjda ok
kaolavanda kaolavanda 14:40 28.04.2012

Njao...

Nego, ček' malo.. ne znam jesam li razumela kako treba. Ono dobro dete.. šta bi na kraju? Jesu li pale kletve, kao što je tvoja majka strepela? :)

П.С.
Ајде Кево, излази више из те болнице!

Da, stvarno.. imala bih ja da joj postavim neko pitanje :)


Divan ti je blog
omega68 omega68 14:51 28.04.2012

Re: Njao...

Nije htela da me upozna sa njom i kasnije se ta devojka udala kod mene u komšiluk
A ja, morao sam da se potrudim da se oženim bez ičije pomoći ... i da keva promeni mišljenje o svom sinu.
( drugim rečima, imao sam, nekad, neke ne baš svetle trenutke sa nekim bivšim devojkama )

Da, stvarno.. imala bih ja da joj postavim neko pitanje :)


kaolavanda kaolavanda 14:59 28.04.2012

Re: Njao...

A ja, morao sam da se potrudim da se oženim bez ičije pomoći ... i da keva promeni mišljenje o svom sinu.

Mudru mamu imaš.
Milutin Milošević Milutin Milošević 17:40 28.04.2012

Provodadžisanje...

... nije nimalo lak posao. Probao ja jednom, pa prošli svi kao bosi po trnju
omega68 omega68 18:43 28.04.2012

Re: Provodadžisanje...

ddsonik ddsonik 07:20 02.05.2012

Re: Provodadžisanje...

Probao i ja jednom i jos uvek se drze; morao sam da pitam puno puta' da vas nisam zeznuo?

Lep blog.
Puno pozdrava i brzo ozdravljenje mami.
omega68 omega68 12:00 02.05.2012

Re: Provodadžisanje...

morao sam da pitam puno puta' da vas nisam zeznuo?

Nisi ti nikog zeznuo
Ti si im omogućio početak, ako ništa drugo onda bar neki snošaj pride u životu ), a oni posle nek se sparuju ili nek se razilaze.
Hvala i puno pozdrava bratskoj i sestrinskoj Kini

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana