Roditeljstvo| Zdravlje| Život

Testovi (iliti kako plašiti trudnice - I deo)

Biljana 77 RSS / 30.04.2012. u 20:24

Pre nešto manje od četiri godine vratila sam na blog posle malo duže pauze zaista duboko pomerena serijom Krugolinnih tekstova koji su već "lektira" ovog bloga. O onome što je usledilo, akciji i reakciji, mnogo je rečeno. Kako sam nedavno imala prilike da se vratim na mesto dešavanja najsrećnijeg događaja u životu svake žene, imala sam prilike i da uporedim je li se nešto u međuvremenu promenilo. Malo. Ili nije uopšte. Samo sam ja otišla spremnija, manje ranjiva, sposobnija da se oslonim isključivo na sebe (govorim naravno o posleporođajnim danima u porodilištu). No, tema ovog teksta biće starija.

Blood-test1.jpg 

 

Poslednjih nekoliko godina kod nas se većini trudnica rade tzv. dabl i tripl testovi. Ovi testovi služe da se otkloni sumnja na neke od najčešćih deformacija ploda uzrokovanih genetskim materijalom koji plod nosi. Prednost postojanja ovih testova je nesumnjiva. Na stranu pro life i pro choice dilemu, prosto dobro je imati mogućnost da znaš. Kod onih trudnica kod kojih rezultati ovih testova pokažu visok stepen rizika rade se amniocenteza i kordocenteza. Za razliku od dabl i tripl testa koji se rade prostim uzimanjem uzorka krvi, druga dva su invazivni zahvati i nose određene (procentualno veoma malo zastupljene, ali ipak postojeće) rizike.

Dabl i tripl testovi se mahom rade u prvatnim laboratorijama jer u manjim mestima u unutrašnjosti  gotovo da nema mogućnosti da se urade u državnoj instituciji, dok se u Beogradu, Novom Sadu i još par većih gradova zakazuje, dugo čeka i sl. Trudnica na kraju dobije papir na kojem su prikazane vrednosti određenih hormona (čija povišenost ili sniženost ukazije na mogući problem) i verovatnoća da  trudnica sa takvim rezultatima nosi plod sa određenim poremećajem hromozoma. Ono što predstavlja problem sa ovim testovima je (kao i kod većine stvrai u našem zdravstvu) neadekvatan odnos zdravstvenog osoblja. U laboratorijama se naravno ne upuštaju u tumačenje, ali zato se odgovor ginekologa koji trudnicu prati svodi na dobro je/nije dobro. Odgovor nije dobro sasvim sigurno predstavlja ogroman stres za trudnicu, a time šteti i plodu. Suština je da nit su sve trudnice pismene, nit sve poznaju verovatnoću i statistiku, nit im je svima jasno šta je na tom famoznom papiru napisano. U praksi to izgleda ovako – ginekolog pogleda rezltat dabl testa za Down sindrom od 1: 3756 i kaže – dobro je. Ili pročita 1: 134 i kaže -nije dobro, morate na tripl test i sl. Gotovo se nikada ne potrude da trudnici objasne da to u praksi znači da od 134 trudnice sa baš takvim identičnim vrednostima hormona samo jedna nosi plod sa poremećajem hromozoma i da su stoga potreba dalja ispitivanja. Dakle, manjak dobre volje, vremena, a ponegde i znanja. Jer ovi testovi su novi i za ginekologe, a nije nužno ni da su oni svi baratali matematikom za više od dvojke. Moja drugarica poslata je na razgovor sa genetičarem u zdravstvenu ustanovu u drugom, većem gradu, na osnovu toga što joj je loš bio parametar age risk (koji je isti svim ženama njenih godina i ne uzima se u razmatranje). Česti su slučajevi da se trudnice upućuju da rade tripl test, iako je dabl bio dobar, kao i da se upućuju na oba testa iako zbog poodmaklih godina svakako moraju raditi amniocentezu. To je sigurno nepotreban trošak i stres za trudnicu koja će svakako morati na relativno inavizvan zahvat koji će sa neuporedivo većom sigurnošću da joj da rezultat. Razmak između dabl testa i amniocenteze je nekoliko nedelja, što u slučaju lošeg rezultata dabl testa znači nepotrebnih nekoliko nedelja brige za trudnicu i stresa koji može nepovoljno da utiče na bebu. Biće da tu ulogu igraju i finansijski interesi privatnih laboratorija koje uglavnom rade ove testove.  I na kraju kao višnja na šlagu – moja prijateljica iz Podgorice dobila je pogrešan rezultat amniocenteze i to u elementu u kojem bi trebala da bude nepogrešiva – polu deteta. Neko je nešto ozbiljno pomešao.

Ne bih volela da me neko pogrešno shvati. Ja sam poslednja osoba koja bi negirala dostignuća moderne medicine, potrebu za njima i korist koju od njih imamo. Ali zdravstveni radnici moraju da nauče da prenesu informaciju na primeren način, da pojasne i da na svaki način pokušaju da smanje eventualnu frustraciju trudnice. Rečenica -nije dobro! nije ni dobra, ni dovoljna, ni ljudska.

U sledećoj epizodi - NjKV Ultrazvuk iliti kako plašiti trudnicu II deo



Komentari (21)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

antioksidant antioksidant 20:37 30.04.2012

prvi

... zdravstveni radnici moraju da nauče da prenesu informaciju na primeren način...
mlekac mlekac 20:46 30.04.2012

Dobro je/ nije dobro

Dobro je da se maklo napred - da se uvode ti novi testovi.
Nije dobro sto neki nasi doktori, po obicaju, nemaju vremena da valjano rade sopstveni posao.
Pri tom pod "valjano", podrazumevam i to, toliko nuzno objasnjenje rezultata. Ne samo trudnicama, mada njima posebno.

Biljo,
antioksidant antioksidant 20:47 30.04.2012

.

samo da javim da je siti dao gol
Biljana 77 Biljana 77 21:11 30.04.2012

Re: .

antioksidant
samo da javim da je siti dao gol

Da dodam u tagove - mančersterski derbi ili tako nešto?
NNN NNN 21:31 30.04.2012

Re: .

Titula ostaje u Mančesteru
antioksidant antioksidant 21:35 30.04.2012

Re: .

NNN
Titula ostaje u Mančesteru



edit: ostade
bocvena bocvena 22:32 30.04.2012

Ua fudbal!

U drugoj trudnoći imam 35 godina, na granici sam za amniocentezu. Moj ginekolog iz DZ-a kod koga idem od srednje škole, vodio mi i prvu trudnoću, otac tri ćerke, pošalje me na dabl. Kaže OK, nema potrebe tripl, zaboravi amniocentezu. I ja rešim da se oslonim na njegovu procenu.
U devetom mesecu odem privatno na onaj supersonični UZ, kod nekog dr mr fr-a i on se izbeči na činjenicu da nisam išla na amnioc. Ko vam je savetovao tako nešto neodgovorno? Taj i taj. Aha, baš čudno! Da ste kod mene došli, ta vrsta propusta se ne bi dogodila. UZ normalan, ali buva mi je ubačena u uvo.
Osećala sam se kao seljanka koja je popila vaginaletu.

Posle mi moj doca reče da mu je taj isti sva tri puta porađao ženu.

Ni dan danas nisam sigurna da li sam dobro postupila. Tj. da li sam bila adekvatno savetovana i obaveštena. I od jednog i od drugog.

Uplašena sam bila svakako.
4krofnica 4krofnica 23:37 30.04.2012

Re: Ua!

Ni dan danas nisam sigurna da li sam dobro postupila


najveći problem je dobiti kvalitetnu (sigurnu) informaciju.
i sve moraš sama da se raspituješ, da ti nešto ne promakne.

sestrina treća trudnoća, 39 godina, ginekolog joj nije ni predložio bilo kakav test. prve dve trudnoće nije radila, nisu bili aktuelni d/t testovi. rodila je devojčicu sa Down-ovim sindromom. rekoh joj da tuži Idiota iz D.Z., nije htela.
zaista ne znam šta bi uradila da je saznala ranije, u trudnoći, ali zlo mi je da tako neodgovorna osoba radi taj posao, šta sve drugim ženama 'zaboravlja' pri vodjenju trudnoće..
(btw - kasnije je rodila i četvrto dete, dečaka)
Biljana 77 Biljana 77 07:52 01.05.2012

Re: Ua fudbal!

Uplašena sam bila svakako.

To je najveća muka. I to prebacivanje lopte - Pa ko vam je to rekao/prepisao/uradio?

i sve moraš sama da se raspituješ, da ti nešto ne promakne.

Pri tom, većina ginekologa će ti otvoreno pokazati da ne voli suviše pitanja i suviše informisane trudnice.
Hansel Hansel 23:35 30.04.2012

Amniocenteza

I na kraju kao višnja na šlagu – moja prijateljica iz Podgorice dobila je pogrešan rezultat amniocenteze i to u elementu u kojem bi trebala da bude nepogrešiva – polu deteta. Neko je nešto ozbiljno pomešao.

Možeš li da kažeš iz koje laboratorije je dobila pogrešan nalaz?

Inače, imam primer vrlo mlade žene kojoj je rađen dabl test i ultrazvuk u državnoj ustanovi i ginekolog koji je radio UZ pregled nije upozorio ni na kakav problem. Radila je UZ kod privatnika koji je rekao da mora da se uradi 4D kojim je potvrdio tešku anomaliju i koji je rekao da se to moralo primetiti i na prvom pregledu. Teška priča, od početka do kraja - koga zanima, može da gleda u subotu.
Biljana 77 Biljana 77 07:56 01.05.2012

Re: Amniocenteza

Možeš li da kažeš iz koje laboratorije je dobila pogrešan nalaz?

Ne. (I ne bih volela da se ovo pretvori u tekst o lekarskim greškama.) Imala sam nameru da tekstom ukažem na manjak informacija i možda da se neko okoristi (u smisli zna nekog kome informacija treba, a nije baš informatički pismen i sl.)
Hansel Hansel 08:27 01.05.2012

Re: Amniocenteza

OK, pitao sam zato što je u pripremi jedan "uradak" na ovu temu u kojoj govore predstavnici jedne takve ustanove - govorili su da se sve više puta proverava, da nema greške... pa ne bih da to izađe bez ikakve rezerve, naročito ako se dogodilo kod njih. Zato, ako može PP OK, ako ne - ništa. Mogu i ja na PP da pošaljem info za koju ustanovu pitam, ako će to biti primerenije....
Biljana 77 Biljana 77 08:34 01.05.2012

Re: Amniocenteza

predstavnici jedne takve ustanove

Podgorica je u pitanju. Ne verujem da se radi o istoj ustanovi.
Hansel Hansel 08:51 01.05.2012

Re: Amniocenteza

E, OK, to sam hteo da proverim, pomislio sam da postoji mogućnost (znajući neke druge priče) da analizu ne rade u Podgorici, pa da je uzorak poslat ovde... Hvala!
sesili sesili 07:41 01.05.2012

Analize

To šta se radi sa trudnicama, na granici je kriminala. Ne svuda, naravno. Razbesneo me je prekjuče razgovor sa mojom prijateljicom. Sin joj se oženio prošlog leta, a nema "onoga". Nestrpljiva, vidi moje unučiće, pa bi da i ona uživa. Snajkica joj ima neuredan ciklus, pa ode do ginekologa da proveri. On, bez IKAKVOG pitanja, prepiše injekcije za izazivanje krvarenja. Pošto je išla sama, moja prijateljica pametnica, povede je popodne kod privatnika. On ženici uradi ultra zvuk i - trudnoća! Pa, kažite vi meni šta uraditi tom "doktoru"? Živim u varošici, sve se zna. Doktoru to nije prvi promašaj. Jedan muž i jedan otac hteli su da ga ubiju. U Domu zdravlja - ćute.
Hansel Hansel 08:33 01.05.2012

Re: Analize

Pa, kažite vi meni šta uraditi tom "doktoru"?

Skupiti dokumentaciju i tužiti ga Sudu časti Lekarske komore. Tužiti ga redovnim sudovima za nesavesno lečenje bilo bi preskupo, a LKS bi makar mogla privremeno da mu oduzme licencu, mada sam i tu skeptik. Ali, pošto Biljana kaže da ne bi da se blog pretvori u diskusiju o lekarskim greškama, ako ima potrebe, dalje možemo na PP.
jednatanja jednatanja 12:23 01.05.2012

Znaš kako

to stoji svakako da određen kodeks treba da postoji na relaciji lekar-trudnica, a opet ima tu i onog univerzalnog horora - bez obzira šta ti lekar rekao, ako su ti brojevi povišeni, ti ćeš da brineš. Meni je u prvoj trudnoći jedan od tih hormona bio povišen u dabl testu, pa i kad mi je lekarka rekla da ne brinem, ja sam brinula celu trudnoću. Kad se mali rodio zdrav i prav, zarekla sam se da nikad više neću raditi te hormone, i nisam. U drugoj trudnoći samo merenje vratnog nabora, u trećoj trudnoći iako preko 35, isto samo merenje vratnog nabora UZ. Ništa dabl, tripl, amnio. Ovo je naravno lična odluka. Ali razumem te, jer kod nas inače pacijenti gledaju u lekare kao u bogove, ne razumeju se mnogo u medicinu, ako ovaj kaže "nije dobro" mogu da zamislim kako to utiče na bilo kog čoveka a kamoli na trudnicu. Pozdrav Biljana i čekamo nastavak!
zilikaka zilikaka 15:02 01.05.2012

Poruka

Mi smo duuugo na sekretarici čuvali poruku iz (mislim )IMD, povodom zakazivanja amniocenteze.
Bilo mi preporučeno, otišla na nekakve rezgovore i rekli da će mi termin javiti telefonom.
Poruka je glasila otprilike:
"Imate zakazanu amniocentezu za ...(pa neki datum za 4 meseca), i možete doći, ako se do tada ne porodite. "

Onda je nastala panika šta dalje, jer se to nekad radilo na svega dva mesta u Srbiji (bar su nas tako obavestili)
Sva sreća, prijateljica mi je pomogla da zakažem na drugom mestu.

Međutim, i pored toga nisam bila pošteđena velikog stresa. Upravo zbog stvari o kojima Bilja priča.

...već skoro pred porođajem, poslednji redovan UZ. Lekar nešto dugo gleda i ćuti. Pitam ga jednom, kaže, "ništa, samo da vidimo i ovo"
Posle još jednom tako. Onda mi kaže da ostanem do kraja da opet pogleda (jer su to bili oni lepi masovni pregledi gde se jedna svlači, druga oblači, a treća je na stolu)

Gleda ponovo i pita da li je rađena amniocenteza i kakvi su rezultati.
Kažem. On opet ćuti, pa sebi u bradu (dobro, onda ipak ne mora da znači, verovatno bi se tamo videlo...)
Ja u agoniji. Opet pitam, i onda mi kaže da dete ima nesrazmerno razvijenu glavu u odnosu na ostalo. Kaže, ne mora da znači da je genetski ali...
Ja dreknem da mi odmah da uput za bolnicu, a ja već znam kome ću se obratiti.

Kako sam provela ostatak tog dana i sledeču noć, to samo ja znam. Ujutro u bolnici UZ pregled. Opet jedan od onih masovnih.

Puna sala studenata i specijalizanata, i doktor počinje:
"Evo jedna krupna, dobro i pravilno razvijena beba..."
Ja onako sa stola: "Doktore, ali mene su poslali jer su primetili nesrazmeru u razvijenosti..."
On: "Ko vam je to reko pobogu? Ja vam kažem ono što vidim i siguran sam da je sve dobro."
Uzgred, samo jedan od parametara, procena trenutne težine se kod njih dvojice razlikovala za 800gr, odnosno za oko 30%.

...posle svega odlazim kod onog što me zabunio, da mi da uput za porođaj. On gleda nalaze iz bolnice, insistira da me ponovo pregleda i dodaje na kraju kiselo kroz zube "ipak postoji nesrazmera, ali nije tako strašno"
Ipak je sujeta bila jača od svega.




Biljana 77 Biljana 77 09:03 02.05.2012

Re: Poruka

samo jedan od parametara, procena trenutne težine se kod njih dvojice razlikovala za 800gr, odnosno za oko 30%

O ... o tome u sledećej epizodi o ultrazvuku.
lady_d lady_d 17:36 01.05.2012

trudnoca nije bolest!

Draga Biljana,
Vama i svim buducim mamama od srca zelim da uziva te u svom drugom stanju uz poruku da uvek mislite da ako ocekujete bebu niste bolesni, kao i da verovatnoca da neka zena rodi dete sa nekim od genetskih greski je vrlo mala. Ono sto mene kao mamu koja je rodila dete u kasnim tridesetima zbunjuje je da se kod nas neko sa 35 nuzno salje na amniozentezu?! Zasto?! Sem pomenutih testova krvi i nekog malo komplikovanijeg UZ nikada mi lekar nije predlozio nikakve dodatne analize. Cak nisam ni isla lekaru cesce nego bilo koja mama sa 20 i kusur. Objasnjeno mi je da su na tom prvom UZ gledali da li beba ima nepce u razvoju kao i meren je razmak ociju. Koliko mi je objasnjeno ova dva testa iskljucuju da beba ima neke genetske promene. Sem ovog UZ radjeno je jos dva istog tipa gde je provereno da se bebino srce razvija kao sto treba i da je mozak bebe nastavio da raste posto je glavica prestala (do nekog uzrasta bebe glava i mozak se razvijaju podjednakom brzinom, a onda mozak pocinje da prednjaci). Svi ostali pregledi su se svodili na merenje tezine, provere da nemam urinarnu infekciju i jednostavan UZ.
Da me neko ne shvati pogresno...cini mi se da je u Srbiji jako isplativo biti ginekolog... tako da se buduce mame plase svim i svacim, salju se na sve moguce testove, radi i sta treba i sta nije nuzno...
Uzivaj te!
Biljana 77 Biljana 77 09:06 02.05.2012

Re: trudnoca nije bolest!

Hvala na lepim željama u ime trudnica koje nas čitaju.. mi smo naime drugo stanje prošli, više puta.

neko sa 35 nuzno salje na amniozentezu
Ne znam da li je ovo obavezan pregled sa 35 i više, ili za trudnice starije od 40 i da li je uopšte nekim propisom regulisano ili se svodi na slobodnu procenu lekara.


cini mi se da je u Srbiji jako isplativo biti ginekolog
Dobro ti se čini.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana