Društvo| Politika

Spori refleksi („)pokradenih(“) na izborima

Hansel RSS / 10.05.2012. u 17:14

Izvinjavam se što u istom danu objavljujem dva bloga, nije mi se dešavalo, a i slab mi je prosek broja blogova po mesecu, pa se nadam da ćete mi oprostiti. :)

Da ne objašnjavam mnogo - slušam i čitam juče površno o navodnim rezultatima URS-a u Zaječaru koji na nekim izbornim mestima opasno ugrožavaju onaj Miloševićev mitski rekord od 110%.

Onda čitam i vest o Tomi s nekim džakom s glasačkim listićima, nađenim, navodno, u kontejneru, i o njegovim optužbama o upisivanju preminulih u birački spisak i o njihovom navodnom glasanju.

9604481524fabc2030fd81168854500_v4%20big.jpg

 

Pa ne znam jesam li ja toliko naivan (i glup, može i taj izraz, nema frke) ako mi nisu jasne sledeće stvari:

1. Ako birački spisak nije dobar, kako SNS to saznaje tek sada?

2. Ako je bilo marifetluka s glasačkim listićima, kako to da SNS ukapira da im fali 15% navodno njihovih glasova ako su na biračkim mestima imali svoje predstavnike (reče to i Marko Blagojević) koji su mogli i morali da reaguju, i kako to da ti predstavnici nisu centrali poslali odmah rezultate sa svih biračkih mesta i kako to da centrala nije odmah obradila rezultate i kako to da ona nije odmah o tome obavestila predsednika stranke, a on javnost?

3. Ako je neko već krao na taj način, kako to da višak listića nije spalio, nego, eto, bacio u kontejner? Nedovoljno marljiv partijski aktivista?

Sviđa mi se izjava Tomislava Nikolića da DS, ako je krađe tolikih razmera bilo, dirigovane iz centrale, ne bi smela da učestvuje ubuduće na izborima, bezuslovno. Ali, za to sam i da ni jedna stranka koja je ikad učestvovala u izbornim krađama više ne sme da učestvuje ni na jednim izborima ubuduće, kad su već učestvovale proteklih 11 godina, posle 5. oktobra. I da ličnosti koje su u te krađe bile umešane, takođe ne smeju da učestvuju u političkom životu. Jeste, to bi mogla biti ona zaboravljena lustracija. Pa da vidimo gde će onda biti pola SPS-a (pa i aktuelna v.d. preds. SĐD)... A ako su ovo optužbe bez osnova, ako je pak listiće doštampao onaj ko optužuje, ili ako neko neosnovano uopštava možda i istinit pojedinačni slučaj, neka i taj odgovara. I isto da se makne iz politike. (A ima onoliko tereta zbog koga je takođe trebalo da bude na meti lustracije.)

Unapred hvala na svim razradama mogućih scenarija i izvinjenje što narednih nekoliko sati neću biti na blogu, ali moradoh da malkice reagujem...

 

AtačmentiKomentari (151)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 17:27 10.05.2012

Kontejner sa 5 listića

Onda čitam i vest o Tomi s nekim džakom s glasačkim listićima, nađenim, navodno u kontejneru, i o optužbama o upisivanju preminulih u birački spisak i o njihovom navodnom glasanju.
---
Ako je bilo marifetluka s glasačkim listićima, kako to da SNS ukapira da im fali 15% navodno njihovih glasova ako su na biračkim mestima imali svoje predstavnike (reče to i Marko Blagojević) koji su mogli i morali da reaguju, i kako to da ti predstavnici nisu centrali poslali odmah rezultate na svim biračkim mestima i kako to da centrala nije odmah obradila rezultate i kako to da ona nije odmah o tome obavestila predsednika stranke, a on javnost?

Pa, nisu imali kontrolore u svim kontejnerima
Hansel Hansel 17:38 10.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

I to što kažeš!
loader loader 08:26 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Da su rekli kako imaju saznanja da je bilo krađe, ali ne navodeći dokaze,
kao što na konferencijama za štampu i inače pričaju o kriminalu ne izgovarajući imena i dokaze, nekakav demagoški uticaj bi i mogli da ostvare, pa samim tim i političku korist - ali ovako - kao našli su gomilu glasačkih listića u kontejneru - to je samo dobar politički skeč !


Em im se ionako ne sme verovati, jer su to ljudi koji u politici imaju debeo i taman dosije, em ovo sa kontejnerom do beskraja vređa inteligenciju i dostojanstvo svih građana Srbije, od kojih se očekuje da u celu pričicu poveruju

Krugolina Borup Krugolina Borup 13:23 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

to je samo dobar politički skeč !


Dobar?
Ma, garant si hteo da kazes los...
laziiprevare laziiprevare 13:35 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

"Na Balkanu postoji gorka šala koja glasi: Uzmi najmračniju od svih svojih prognoza i možeš biti siguran da će se ostvariti." (Đinđić)

Ničim izazvan,reagovao je politički stabilizator,Dačić Ivica,sećanjem na 5.oktobar:"Ovo mi liči na DOS, ja moram da kažem, a DOS mi se smučio. Ako neko misli da sada treba da se ponavlja 5. oktobar, muka mi je od tog više...ja ne znam šta je dobro doneo taj 5. oktobar da nam treba drugi sada."Sine moj,neka si im rekao !"Dа smo, svаko u svom okruženju, isprаvljаli ono što je pogrešno i pogrešne ljude zаustаvljаli nа njihovom putu, dа smo ih sprečаvаli dа čine loše stvаri, ne bi se te loše stvаri dešаvаle."
Hansel Hansel 14:14 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

laziiprevare

Pa, stvarno!

Mene drži predizborni smeh (od onog PRSnuća), posle kratkotrajne mrzovolje juče, ponovo mi je sve smešno, pa, u vezi s ovim što si napisao, moram da citiram ponovo Anonimnog Pojedinca:
Ako mene pitate, zna se ko u kradjama glasova ima najvise iskustva i ko je najvise profitirao na ovim izborimaA tek onaj Tadićev spot u kome pokazuje fakultet koji je završio...

laziiprevare laziiprevare 17:56 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

ponovo mi je sve smešno"Ja, kao lider SPS-a, mogu da kažem da mi ne pada na pamet da ikada više u životu učestvujem u izbornoj krađi, zato što nikad se neću dva puta saplitati o isti kamen.""Sudeći po načinu na koji se Miloševićev režim ponaša, dolazim do zaljučka da je u pitanju autizam""Vreću sa listićima ukrao član SNS iz Zaječara" (Dulić dr Oliver)
loader loader 20:28 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Krugolina Borup
to je samo dobar politički skeč !


Dobar?
Ma, garant si hteo da kazes los...

Paaa... Mislim da ovom slučaju može da se kaže i dobar, i loš skeč. Loš u smislu da je proziran, dobar u smislu da je zabavan. Kako god volite, može, ali na isto se svodi - vodaju se s onom vrećom po Srbiji kao mečkari i mečka, a narod se okuplja po trgovima i, željan bilo kakve zabave, netremice gleda, sluša...

Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 22:35 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

laziiprevare

"Ovo mi liči na DOS, ja moram da kažem, a DOS mi se smučio. Ako neko misli da sada treba da se ponavlja 5. oktobar, muka mi je od tog više...ja ne znam šta je dobro doneo taj 5. oktobar da nam treba drugi sada."

Znaci Toma je opasnost od povratka u devedesete, jer nije mu verovati - vuk je u jagnjecoj kozi, a Dacic ni ne krije svoju ljubav prema 90-im.
B92 naravno, odmah je sklonila ovu vest u mrkli mrak, necemo valjda da se koalicioni partner ovako blamira.
Nakon izbora i oformljenja vlasti, ocekujem punu renesansu vrednosti iz 90-ih i da se preispita istorijska uloga Slobodana Milosevica. Ipak sad imamo vise cinjenica, pogotovo kad pogledamo kako je bilo posle 5. oktobra.
namena namena 22:54 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Ipak sad imamo vise cinjenica

Meni samo nije jasno da li je utvrđeno poreklo onih listića koje pokazuju pred novinarima. Postoji li mogućnost da su falsifikovani? Koliko se sećam sa glasanja, običan papir i obična štampa. A ako su pravi, i ukradeni su, onda sigurno postoji način i da se utvrdi. Ovako, više mi liči na političku predstavu gubitnika. Ali sačekajmo.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 23:20 11.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listićajavascript:;

namena
Ipak sad imamo vise cinjenica

Meni samo nije jasno da li je utvrđeno poreklo onih listića koje pokazuju pred novinarima. Postoji li mogućnost da su falsifikovani? Koliko se sećam sa glasanja, običan papir i obična štampa. A ako su pravi, i ukradeni su, onda sigurno postoji način i da se utvrdi. Ovako, više mi liči na političku predstavu gubitnika. Ali sačekajmo.I jedni i drugi mi vredjaju inteligenciju.

Na primer Dulic koji izlazi na twitter sa tvrdnjom da se sad zna odakle je vreca - iz Zajecara, a u stvari nema nacina da utvrdi odakle je.
To mi je kao ono kad su govorili "Ratko Mladic sigurno nije u Srbiji". Pa jebo te odmah znas da lazu jer je nemoguce utvrditi tako nesto. Mozes da tvrdis da jeste, ali da nije jednostavno ne mozes.
Mislim
A ovo za Tomu, da svakako lici na to, ali nije on jedini, ima prigovora sa raznih strana.
Ali cinjenica da je Toma patetican, ne znaci automatski da kradje nije bilo

P.S: ode javascript u naslov
loader loader 00:32 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

P.S: ode javascript u naslov

Hansel Hansel 00:50 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Na primer Dulic koji izlazi na twitter sa tvrdnjom da se sad zna odakle je vreca - iz Zajecara, a u stvari nema nacina da utvrdi odakle je.

Jedino ako se zna gde nedostaju listići u tom broju ili ako je među njima bilo listića za lokalne izbore.

I, je l' rek'o neko konačno je l' Nikoliću i Vučiću trebaju naočare pa nisu videli vodene žigove, ili ih stvarno na listićima nije bilo?
Hansel Hansel 01:12 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

namena
Postoji li mogućnost da su falsifikovani? Koliko se sećam sa glasanja, običan papir i obična štampa.

Regularni listići su imali najmanje jedan nivo zaštite - vodeni žig preko cele površine. Nikolić je izjavio da listići koje je našao u džaku koji je našao u kontejneru nisu imali žig. A na većini je bio zaokružen on.
G r o f G r o f 07:18 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

I, je l' rek'o neko konačno je l' Nikoliću i Vučiću trebaju naočare pa nisu videli vodene žigove, ili ih stvarno na listićima nije bilo?


Koje nivoe zaštite od falsifikovanja imaju glasački listići?
Hansel Hansel 08:54 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Koje nivoe zaštite od falsifikovanja imaju glasački listići?

Taj nivo koji oni nisu videli na listićima koje su pokazivali - treba da budu štampani na hartiji s vodenim žigom.
escherichije_colic escherichije_colic 11:07 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Regularni listići su imali najmanje jedan nivo zaštite - vodeni žig preko cele površine. Nikolić je izjavio da listići koje je našao u džaku koji je našao u kontejneru nisu imali žig. A na većini je bio zaokružen on.


Nikolić je toliko glup i tužan lik da je već mene sramota što se neko takav bavi politikom u Srbiji i godinama je pretendent na vlast i predsedničku funkciju. Gledam ga sinoć kod Ivana Ivanovića, kako ne može da pokupi ni najprostiji vic, kako se grči dok pokušava da se nasmeje ... Da je Tadić izmišljao sebi idealnog oponenta, ne bi izmislio ovog Nikolića. Meni se čini da sve što čovek radi ima efekat pucanja sebi u nogu, pa tako i ovo sa vrećom listića bez žiga ili to sinoć u emisiji. I bez obzira ne sve to, takav lik osvaja bezmalo četvrtinu glasova na svakim izborima. To je meni užasavajuće. Svaki dan gledam kako se kriteriji razuma i pristojnosti zakopavaju dublje u glib i govna, ali mi ipak užasavajuće kako takva kariktura poput Nikolića uživa toliko poverenje ljudi.
Hansel Hansel 12:40 12.05.2012

Re: Kontejner sa 5 listića

Mislim da je ključno ono "tužan", da se radi o jednom sklopu ličnosti, koja je takva možda i zbog specifične lične istorije. Naravno da lične iracionalnosti ne bi smele da se kompenzuju (u) javnim poslovima. Naš je usud izgleda što su nam takvi ljudi krojili sudbinu naročito od kraja devedesetih naovamo. A ti neki ljudi se lepe za njih jer se s njima identifikuju iz raznih razloga. Uz, možda, one koji su glasom za njih hteli da kazne DS&comp.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 17:27 10.05.2012

Sve po spisku, biračkom

Samo da ti kažem: nisi glup, ali ovi sa vrećama ispred kontejnera, nas birače, pokušavaju napraviti glupima.
Hansel Hansel 17:34 10.05.2012

Re: Sve po spisku, biračkom

Hvala na utešnim rečima , a da nas pokušavaju napraviti glupima, pokušavaju mnogi, svako na svoj način...
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:48 10.05.2012

Re: Sve po spisku, biračkom

Vojislav Stojković
Samo da ti kažem: nisi glup, ali ovi sa vrećama ispred kontejnera, nas birače, pokušavaju napraviti glupima.

čovek se obraća svom izbornom telu.
Atomski mrav Atomski mrav 18:01 10.05.2012

Re: Sve po spisku, biračkom

Twitter, @sloba_milosevic:

Ako je Tomi ukradeno pola miliona glasova, kao što tvrdi, onda je on još nesposobniji nego što ga demokrate prikazuju.
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 18:08 10.05.2012

Re: Sve po spisku, biračkom

Hansel
Hvala na utešnim rečima , a da nas pokušavaju napraviti glupima, pokušavaju mnogi, svako na svoj način...


i tako 20 godina...
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:12 10.05.2012

Re: Sve po spisku, biračkom

Prema mom sećanju, Jasna, i mnogo duže od 20 godina.
jasna_bogojevic jasna_bogojevic 20:01 10.05.2012

Re: Sve po spisku, biračkom

Vojislav Stojković
Prema mom sećanju, Jasna, i mnogo duže od 20 godina.

ma naravno. kažem otprilično.
pamtim, pamtim...
Inner Party Inner Party 17:44 10.05.2012

Ovo su ...

... potezi očajnika. Treci poraz para Nikolic-Vucic pao je teže nego oni raniji.

PS

SRS potvrdjuje da je sve bilo OK, gde ces bolji dokaz da sve jeste bilo OK!
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:33 10.05.2012

Re: Ovo su ...

... potezi očajnika. Treci poraz para Nikolic-Vucic pao je teže nego oni raniji.


Pazi, ovaj potez im je u potpuno istom stilu kao i strajk gladju.
Potpuno bez ikakvog smisla.
Da nije zalosno, bilo bi smesno.
antioksidant antioksidant 20:15 10.05.2012

Re: Ovo su ...

Krugolina Borup
... potezi očajnika. Treci poraz para Nikolic-Vucic pao je teže nego oni raniji.


Pazi, ovaj potez im je u potpuno istom stilu kao i strajk gladju.
Potpuno bez ikakvog smisla.
Da nije zalosno, bilo bi smesno.

tomi pukla licna i opet je poceo da radi sve da slucajno ne pobedi
:)
lidiaz lidiaz 20:42 10.05.2012

Re: Ovo su ...

tomi pukla licna i opet je poceo da radi sve da slucajno ne pobedi


Posto je pocelo previse glasno da se prica o nepravilnostima i kradjama i glupim izbornim komisijama kojima ne radi softver ili ne znaju kako da dele i sabiraju, dezurni "posteni opozicionar" resio je da se i on umesa u tu pricu.
I da napravi farsu.
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:43 11.05.2012

Re: Ovo su ...

Inner Party
... potezi očajnika. Treci poraz para Nikolic-Vucic pao je teže nego oni raniji.

PS

SRS potvrdjuje da je sve bilo OK, gde ces bolji dokaz da sve jeste bilo OK!

"Sa diplomom i znanjem koje ima ne čudi me što je Tomislav Nikolić u izbornoj noći proglasio pobedu, a danas tvrdi da je pokraden na izborima" -
izjavio je za Press Dragan Todorović, potpredsednik SRS-a
Nesumnjivo je da ih on najboljhe poznaje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:58 10.05.2012

Ko mu smesti takav blam

kao što su Vučić i njegov radio Fokus vodileći kampanju protiv Đilasa pa prošao kao što je prošao, tako sada navukoše i Tomu pa će na predsedničkim proći kao Vučić za gradonačelnika.
A posle nek se ne ljuti jer ni pvaj alibi da će ga unapred pokrasti opet neće pomoći.Sam pao , sam se ubio, kako kaže narodna izreka.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 18:01 10.05.2012

Nisu jedini

[url=http://www.e-novine.com/srbija/vesti/64246-Izborna-sprdaina-Kikindi.html][/url]

Meni se cini da ima mnogo sumnjivih stvari vezanih za ove izbore - od broja glasaca prema ukupnoj populaciji (jos niko nije dao kredibilan odgovor kako je moguce da se ta dva broja maltene podudaraju), do toga koliko im je trebalo (RIK-u) da izadju sa rezultatima - prvi dan obradili 95% glasaca, a onda za narednih 2,5% im trebalo 3 dana, sada vidimo da se u Beogradu ponavalja na 16 mesta (predvidjam da ce LDP ipak da predje cenzus ), a price o placanju za glas su mi cist horor (zamisljam sta bi Sloba radio da je imao na raspolaganju mobilne telefone u ono vreme ).

Ako mene pitate, zna se ko u kradjama glasova ima najvise iskustva i ko je najvise profitirao na ovim izborima
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 20:10 10.05.2012

Re: Nisu jedini

Anonimni Pojedinac
[url=http://www.e-novine.com/srbija/vesti/64246-Izborna-sprdaina-Kikindi.html][/url]

Meni se cini da ima mnogo sumnjivih stvari vezanih za ove izbore - od broja glasaca prema ukupnoj populaciji (jos niko nije dao kredibilan odgovor kako je moguce da se ta dva broja maltene podudaraju), do toga koliko im je trebalo (RIK-u) da izadju sa rezultatima - prvi dan obradili 95% glasaca, a onda za narednih 2,5% im trebalo 3 dana, sada vidimo da se u Beogradu ponavalja na 16 mesta (predvidjam da ce LDP ipak da predje cenzus ), a price o placanju za glas su mi cist horor (zamisljam sta bi Sloba radio da je imao na raspolaganju mobilne telefone u ono vreme ).

Ako mene pitate, zna se ko u kradjama glasova ima najvise iskustva i ko je najvise profitirao na ovim izborima


Evo jednog odgovora ( http://blog.b92.net/text/20188/%E2%80%9EZABORAVNOST%E2%80%9C-BEZ-GRANICA/ ) na moje pitanje kod gospodina Šabića, mislim da je odgovor razuman. Uz napomenu da je RIK smanjio broj glasača posle ovog komentara, naravno ne zbog komentara:

" Freedom of Information 13:36 30.04.2012
Re: Živeo NO

da li je vama jasan odnos broja glasača (glasčkih listića) i broja stanovnika sa poslednjeg popisa?


Ako se dobro sećam broj stanovnika na poslednjem popisu iznosio je 7.120.666. Ukupan broj glasača koji je proglašen je za samo stotinjak hiljada manji, 7.026.579 a štampano je 7.061.712 listića.Deluje nelogično ali nije. Naime u birački spisak upisuje se,po zakonu,značajan broj ljudi koji ne žive u zemlji.Aproksimativno bar nekoliko stotina hiljada ljudi upisano je "prema poslednjoj adresi prebivališta" a njih popis,koji se odnosi samo na ljude koji zaista žive na prostoru popisa, ne obuhvata.I razlika između broja glasača i broja listića je posledica činjenice da se uobičajeno štapa(0,5%) više tzv.rezervnih listića.
Ono što je mene malo iznenadilo je ukupan broj birača preko 7 miliona,očekivao sam nešto manji.U vreme kad sam ja bio ministar ukupan broj birača na izborima(2002 i 2003) bio je nešto veći od 6,5 milona a i tada su neki,naravno neosnovano, tvrdili da je "naduvan".U to vreme u ukupan broj su ulazili i birači sa onih delova KiM na kojima smo faktički mogli organizovati i sprovesti izbore.Ne znam kako je sa ovom poslednjom verzijom"
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 20:49 10.05.2012

Re: Nisu jedini

KRALJMAJMUNA
Anonimni Pojedinac


Evo jednog odgovora ( http://blog.b92.net/text/20188/%E2%80%9EZABORAVNOST%E2%80%9C-BEZ-GRANICA/ ) na moje pitanje kod gospodina Šabića, mislim da je odgovor razuman. Uz napomenu da je RIK smanjio broj glasača posle ovog komentara, naravno ne zbog komentara:

" Freedom of Information 13:36 30.04.2012
Re: Živeo NO

da li je vama jasan odnos broja glasača (glasčkih listića) i broja stanovnika sa poslednjeg popisa?


Ako se dobro sećam broj stanovnika na poslednjem popisu iznosio je 7.120.666. Ukupan broj glasača koji je proglašen je za samo stotinjak hiljada manji, 7.026.579 a štampano je 7.061.712 listića.Deluje nelogično ali nije. Naime u birački spisak upisuje se,po zakonu,značajan broj ljudi koji ne žive u zemlji.Aproksimativno bar nekoliko stotina hiljada ljudi upisano je "prema poslednjoj adresi prebivališta" a njih popis,koji se odnosi samo na ljude koji zaista žive na prostoru popisa, ne obuhvata.I razlika između broja glasača i broja listića je posledica činjenice da se uobičajeno štapa(0,5%) više tzv.rezervnih listića.
Ono što je mene malo iznenadilo je ukupan broj birača preko 7 miliona,očekivao sam nešto manji.U vreme kad sam ja bio ministar ukupan broj birača na izborima(2002 i 2003) bio je nešto veći od 6,5 milona a i tada su neki,naravno neosnovano, tvrdili da je "naduvan".U to vreme u ukupan broj su ulazili i birači sa onih delova KiM na kojima smo faktički mogli organizovati i sprovesti izbore.Ne znam kako je sa ovom poslednjom verzijom"


Hvala

Na prvi pogled ovo deluje kao OK objasnjenje - kad se posmatra samo ova godina.
Ali kad se uporedi sa proslim izborima - sta je napisao ecce-florian kod ao na blogu, nije mi bas sve tu pod konac:1.Дана 20. маја 2008., РИК је објавио укупне резултате избора. Број бирача уписаних у бирачки списак је био 6.749.688 бирача


2.BEOGRAD – Građani Srbije moći će da se o budućem šefu države i budućem sazivu republičkog, pokrajinskog i lokalnih parlamenta izjasne na 8.549 biračkih mesta u zemlji, ali i na 38 biračkih mesta u 22 zemlje.

Ukupan broj biračkih mesta u Srbiji i inostranstvu je 8.587, a na njima će moći da glasa 7.026.579 birača.


porast broja birača za 4,10%
idemo dalje


1.
Ukupan broj stanovnika po popisu 2002. ( nema 2008.)

7498001


2.
Ukupan broj stanovnika po popisu 2011.
7120666

3.
razlika ( manje stanovnika 2011.)
-377335
ili ti 5,3% manje stanovnika


mali dodatak

1. struktura stanovništva prema starosti po popisu iz 2002.

0-4 342344
5-9 394596
10-14 439830
15- 19 495651

svega 1672421

u ostalim starosnim grupama od 7498001 preostaje 5825580

Upisanih birača 6.749.688, razlika birača od 924.108 imala prava da glasaju 2008. a nisu stanovnici Srbije

Elem , imamo različite trendove da se populacija smanjuje za 5,3 % a broj birača povećava za 4,1% .


Jer, jedna je stvar kad se posmatra samo ova godina, a druga kad se uoci trend. Znaci populacija u matici pada, glasacko telo raste. OK, to bi znacilo da populacija u dijaspori (koja iznosi manji procenat ukupne populacije) toliko raste da se ovaj pad kompenzuje. Ja verujem da je natalitet u dijaspori veci, ali koliko on veci treba da bude da bi se objanila ova razlika od -5,3% do +4,1% razlike u rastu jednog i drugog, ne znam. Treblao bi da to moze da se izracuna.
I da li neko uopste zna kolika je ukupna populacija, ukljucujuci i dijasporu? Pretpostavljam da ako su evidentirali glasace u dijaspori, isto tako imaju evidentirane i njihovu decu.
Hansel Hansel 23:08 10.05.2012

Re: Nisu jedini

Anonimni Pojedinac
Ako mene pitate, zna se ko u kradjama glasova ima najvise iskustva i ko je najvise profitirao na ovim izborima


Jer, jedna je stvar kad se posmatra samo ova godina, a druga kad se uoci trend. Znaci populacija u matici pada, glasacko telo raste. OK, to bi znacilo da populacija u dijaspori (koja iznosi manji procenat ukupne populacije) toliko raste da se ovaj pad kompenzuje.

U teoriji, broj glasača mogao bi da poraste i tako što bi više mladih postalo punoletno nego što je ljudi umrlo (sad, pošto se radi o generacijama koje su se rodile pre 18-22 godine, kada je natalitet i bio malo jači, možda i nije nemoguće). Ako se doda i moguća (u teoriji: nemotivisana) neažurnost brisanja umrlih iz biračkih spiskova, broj je samo veći...

Na kraju svih krajeva, najbitnije je da oni koji nisu živi nisu "glasali". A da li su, moralo bi da bude dostupno proveri - ako je došao poziv, porodica bi morala da ima pravo da proveri da li se pokojnik "potpisao".

I još nešto - bili smo svedoci da je odziv bio prilično veliki, a ukupni procenat izlaznosti je nešto manji nego 2008. (ne mogu sada da tražim ukupan broj tada, ako je nekome pri ruci, neka nam predoči apsolutne brojeve). Iz daleka gledano, ne izgleda, na osnovu toga, da se manipulisalo glasovima pokojnih kljudi, bar ne u većem broju.
lidiaz lidiaz 23:58 10.05.2012

Re: Nisu jedini

Za mene nije dosao poziv. Sto znaci da ze mrtve nije morao ni poziv da stigne.
Ziva sam, ali u inostranstvu, ali ne na spisku u inostranstvu (MZ XY Svetozara Markovica 75 po proveri).
sima2000 sima2000 18:05 10.05.2012

dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

konferencija za novinare u SNS-u:

22.15 - Vučić: Za sad Nikolić - 26 odsto, Tadić -25, 5 odsto

Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić na osnovu preliminarnih rezulata sa 24 odsto biračkih mesta dobio 26 odsto podrške građana a predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić ima 25,5 odsto. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je novinarima da će ta stranka "svakako sačekati konačne rezulatate ali i rezultate sa Kosova i Metohije". Kada je reč o parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da SNS za sada ima rezultate sa 17 odsto biračkih mesta i " od tog procenta SNS ima 24,2 odsto a lista DS 23, 9 odsto". On je dodao da je obrađeno 48 odsto glasova i da će SNS i za parlamentarne izbore sačekati rezultate izbora sa Kosova i Metohije, koji se prebrojavaju u Raškoj i Vranju ali i iz svih ostalih krajeva Srbije.
link

Dakle 6. maja u 22:14, Naprednjaci su sabrali rezultate izbora koje su im javili njihovi sopstveni posmatrači. Ovi posmatrači su ceo dan kontrolisali glasanje i učestvovali u brojanju. Procenti se kreću u okvirima statističke greške u odnosu na konačne rezultate izbora.
Ako su izbori pokradeni, onda je to učinjeno u toku samog glasanja. Neko je ubacivao listiće u kutije, a da to ni jedan posmatrač nije primetio. Izbori nisu mogli da budu pokradeni nakon zatvaranja birališta jer bi se onda konačni rezultati razlikovali od preliminarnih rezultata koje je Vučić objavio na konferenciji za štampu.

U dve reči, koga mrzi da čita sve ovo gore: Toma i Vučić masno lažu.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 18:14 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

sima2000
konferencija za novinare u SNS-u:

Dakle 6. maja u 22:14, Naprednjaci su sabrali rezultate izbora koje su im javili njihovi sopstveni posmatrači. Ovi posmatrači su ceo dan kontrolisali glasanje i učestvovali u brojanju. Procenti se kreću u okvirima statističke greške u odnosu na konačne rezultate izbora.
Ako su izobri pokradeni, onda je to učinjeno u toku samog glasanja. Neko je ubacivao listiće u kutije, a da to ni jedan posmatrač nije primetio. Izbori nisu mogli da budu pokradeni nakon zatvaranja birališta jer bi se onda konačni rezultati razlikovali od preliminarnih rezultata koje je Vučić objavio na konferenciji za štampu.

U dve reči, koga mrzi da čita sve ovo gore: Toma i Vučić masno lažu.


Ne mora da znaci.
Konacni rezultati savrseno mogu da se razlikuju od preliminarnih rezultata, zato se glasovi i broje do kraja, a ne staje sa kad se izbroji samo 25% ili 48% glasova.
Dakle, teorijski je moguce, da su konacni rezultati povoljniji za Tomu i Vucica nego preliminarni (a i verovatno jesu, barem za nijansu, s obzirom da je Kosovo moglo biti tek naknadno izbrojano jer nije brojano na licu mesta).
Ne kazem da je tako i bilo, ali teorijski je moguce.

Jos ako se uzme svedocenje iz ovog teksta navedenog gore, da je izborni materijal na brojanje stizao nezapecacen, prostora za manevrisanje je bilo koliko zelis.
sima2000 sima2000 18:24 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

Konacni rezultati savrseno mogu da se razlikuju od preliminarnih rezultata, zato se glasovi i broje do kraja, a ne staje sa kad se izborji samo 25% ili 48% glasova.


Konačni rezultati mogu da se razlikuju pola procenata u odnosu na preliminarne rezultate. Statistika je vrlo ozbiljna nauka i tu nema šale. Kada cesid objavi "konačnu prognozu rezultata izbora" to ne znači da su izbrojali svih 4 miliona glasova, nego znači da su prikupili reprezentativni uzorak (određen broj iz svih krajeva Srbije) i da će se konačni rezultati razlikovati za +/- pola posto sa 99.9% verovatnoćom.

Dakle teorijski jeste moguće da je Toma dobio 100% glasova tamo gde SNS nije imao kontrolore, ali je verovatnoća da se to desilo jednaka milionitom delu procenta. Mnogo je veća verovatnoća da Toma i Vučić jednostavno lažu.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 18:45 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

sima2000
Konacni rezultati savrseno mogu da se razlikuju od preliminarnih rezultata, zato se glasovi i broje do kraja, a ne staje sa kad se izborji samo 25% ili 48% glasova.


Konačni rezultati mogu da se razlikuju pola procenata u odnosu na preliminarne rezultate. Statistika je vrlo ozbiljna nauka i tu nema šale. Kada cesid objavi "konačnu prognozu rezultata izbora" to ne znači da su izbrojali svih 4 miliona glasova, nego znači da su prikupili reprezentativni uzorak (određen broj iz svih krajeva Srbije) i da će se konačni rezultati razlikovati za +/- pola posto sa 99.9% verovatnoćom.

Dakle teorijski jeste moguće da je Toma dobio 100% glasova tamo gde SNS nije imao kontrolore, ali je verovatnoća da se to desilo jednaka milionitom delu procenta. Mnogo je veća verovatnoća da Toma i Vučić jednostavno lažu.


Cekaj, o kojim preliminarnim rezultatima pricas kad kazes

Izbori nisu mogli da budu pokradeni nakon zatvaranja birališta jer bi se onda konačni rezultati razlikovali od preliminarnih rezultata koje je Vučić objavio na konferenciji za štampu.


Koliko ja vidim iz tvog prethodnog komentara ovo preliminarni rezultati se odnosi na podatke koje je Vucic imao a ne na Cesidovu procenu:

"Kada je reč o parlamentarnim izborima, Vučić je rekao da SNS za sada ima rezultate sa 17 odsto biračkih mesta i " od tog procenta SNS ima 24,2 odsto a lista DS 23, 9 odsto". "
sima2000 sima2000 18:54 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

Koliko ja vidim iz tvog prethodnog komentara ovo preliminarni rezultati se odnosi na podatke koje je Vucic imao a ne na Cesidovu procenu.


Nebitno. Ako uzmeš reprezentativni uzorak potpuno je nebitno da li broji SNS ili CESID. Agencije koje prave istraživanja pred izbore mogu da naprave greške u prognozi od samo par procenata i na uzorku od samo 1000 ispitanika (ako je uzorak kvalitetan i ako istraživanje nije plaćeno od neke stranke).

Kada govorimo od 17 ili 20 ili 40% prebrojanih glasova, to je uzorak od 800000 do 1.6 miliona ispitanika. Statistički nije moguće da se konačni rezultati razlikuju za čitavih 15% od preliminarnih rezultata u slučajevima kad je uzorak ovako veliki.
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 19:14 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

sima2000
Koliko ja vidim iz tvog prethodnog komentara ovo preliminarni rezultati se odnosi na podatke koje je Vucic imao a ne na Cesidovu procenu.


Nebitno.


Vrlo bitno, jer

Ako uzmeš reprezentativni uzorak potpuno je nebitno da li broji SNS ili CESID.


U ovome i jeste kljuc. Gde pise da rezultati koji stizu u stranke predstavljaju reprezentativni uzorak? Naprotiv, sasvim je sigurno da nije, kao prvo zbog Kosova.
Doduse, ne kazem da razlika moze da bude citavih 15% (i to se da izracunati), ali ovde i nekoliko procenata moze da promeni citavu situaciju.

Takodje postoji i ta mogucnost da je muljano u toku glasanja, putem tih fora sa prodavanjem glasova. I u to verujem, ali to ce tesko dokazati.

Generalno, utisak mi je da je muljano, i da zbog male razlike u glasovima i mala kradja moze da ih kosta izbora, i verujem da je toga bilo, ali u kojoj meri ne znam. Na osnovu Tominog nastupa za sada ne verujem da imaju cvrste dokaze za kradju velikih razmera.

Pa ipak, izbori treba da budu odrzani tako da nema nikakvog mesta za sumnju. Bar po meni.

Istina, neki inteligentni ljudi i dan danas veruju da je Bus pokrao izbore marifetlucima na Floridi. A tu je presudilo nekoliko hiljada glasova.
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:32 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

Pa ipak, izbori treba da budu odrzani tako da nema nikakvog mesta za sumnju. Bar po meni.


Naravno. Ima previse prituzbi (eno i Pastor navodi pored mnogih drugih) na regularnost izbora, ovo je samo jedna od mnogih (negde ce biti ponisteni) da se olako predje preko toga.

Cudo jedno i poredjenja radi, u mega prevaru na ruskim izborima malo ko sumnja (u Milosevicevo doba takodje) a ovde i sada se i najmanja naznaka mogucnosti kradje ismejava?
Hansel Hansel 23:22 10.05.2012

Re: dva sata posle zatvaranja biračkih mesta

Cudo jedno i poredjenja radi, u mega prevaru na ruskim izborima malo ko sumnja (u Milosevicevo doba takodje) a ovde i sada se i najmanja naznaka mogucnosti kradje ismejava?

Ja sam ostavio otvoreno, otud i zagrade oko navodnika u naslovu - prosto, ne mogu da tvrdim bilo šta ako nemam opipljive dokaze. Naveo sam razloge zbog kojih, na prvi pogled, sumnjam u argumentaciju SNS-a. Ali i famozni preskok od 100% u Zaječaru (mada to liči na lokalni obračun dvojice pretendenata na vlast, zato negde u raspravi večeras i pitah kakvi su rezultati na tim mestima za parlamentarne izbore).

Osnovno je, po meni, sledeće - najkasnije do ponedeljka ujutru, cetrale svih stranaka morale su, od svojih kontrolora, imati dostavljene podatke sa svih biračkih mesta i morale su znati kako stoje. Ako nisu imali, onda su zaista nesposobni. Ali, pošto su verovato imali, zašto nisu alarmirali javnost da nešto ne valja u preliminarnim rezultatima? Naravno, u teoriji, oni su mogli da to fingiraju po preventivnom rezrvnom palnu, zarad svojih ciljeva, ali nisu (valjda su mislili da se vi neće tako brzo dogovoriti?). Pitanje (više retoričko) je - zašto tek sada?
blogov_kolac blogov_kolac 18:22 10.05.2012

Drz'te lopova!

Aj kao da je ovo ozbiljna tema i optuzba, pa da napravim analizu bez diskvalifikacija u samom startu.

Izborna pljacka ovih razmera koja se prividja Nikolicu u praksi je bila moguca samo na prvim izborima 1990 kada Slobodan Milosevic nije dozvolio opoziciji da ima clanove birackih odbora i posmatrace na vecini birackih mesta. Istina, na svim sledecim izborima do 2000 bilo je velikih mogucnosti da se manipulise glasackim listicima pre svega u najpasivnijim krajevima juzne pruge gde se malo toga menjalo u odnosu na gorepomenutu 1990, i naravno, na Kosovu, gde su uz manipulacije srpskim glasovima poseban dzoker predstavljali fantomski glasovi sa etnicki cistih albanskih birackih mesta koja u stvarnosti nisu ni otvarana na dan izbora.

Ono sto se desavalo na cuvenim lokalnim izborima 1996 ili na predsednickim 2000 zapravo je samo dokaz da je izborna kradja biblijskih razmera u situaciji kada svi bitniji ucesnici imaju svoje predstavnike i teorijski neizvodljiva, a pokusaj naknadnog prekrajanja rezultata preko svake mere upadljiv. Uostalom, kada se zavrsi glasanje, biracki odbori odmah pristupe prebrojavanju, a kada se ono zavrsi potpisuju se zapisnici gde svako dobije kopiju. Milosevic 1996 zapravo nije naknadno ubacivao nikakve svoje listice vec je sudskim odlukama poceo zbog navodnih neregularnosti poceo da ponistava izbore na ogromnom broju birackih mesta u velikim gradovima gde je koalicija "Zajedno" dobila vecinu, a 2000 kada su rezultati predsednickih izbora vec bili jasni, pokusao je naknadno dodatno da siluje sa onim fantomskim birackim mestima na Kosovu sa navodno ogromnom izlaznoscu Albanaca koji su svi odreda koristili "belji ljistici", a da je slicno navodno bilo masovno u Crnoj Gori i delovima Juzne Pruge - sve sa ciljem da spusti Kostunicin rezultat ispod 50% i obezbedi uz pomoc navodno ogromnog broja nevazecih listica izazove drugi krug.

Druga varijanta kradje biblijskih razmera da je na ovim izborima izaslo oko 500.000 mrtvih dusa je skoro jednako neverovatna, a uz to ju je jako lako dokazati jer je svaki glasac evidentiran, pa ako stvarno ispada da svaki osmi nije medju zivima vec posle prvog dana SNS je mogao da pocne da nas bombarduje desetinama hiljada navodno glasalih. Takodje, cinjenica da od 2000 manje vise na izbore izlazi oko 4 miliona glasaca, a ove je izaslo bas u tim okvirima (cak i nesto manje), pa je nejasno gde mu se prividja tih pola miliona laznih glasaca.

U Srbiji gde je nemoguce sakriti mnogo manju stvar u kojoj je upleteno bar 10 ljudi, a kamoli njih hiljade ovako nesto je prosto nemoguce. Ono sto je mozda moguce je da na nekim izolovanim birackim mestima neko korumpira ceo biracki odbor, ali rezultati na tim mestima bi morali biti krajnje drsko prekrajani da bi imali ikakvog efekta na lokalne mandate (na parlamentarnim ili predsednickim uticaj zanemarljiv), i tu bih ja mnogo vise od DS bacio pogled na mangupe u Dacicevim i Dinkicevim redovima.
highshalfbooze highshalfbooze 19:47 10.05.2012

Re: Drz'te lopova!

[trol]
blogovatelj na jednom od prethodnih blogova

Oooooooo, pa otkud ti...
Ja se izvinjavam ostalima na trolu, ali moram.
Jesi li prijatelju nesto bio obecao ako Dveri ne predju cenzus?


Ja sam majmun zato što sam mislio da će Dveri da pređu cenzus na izborima.
Iskreno rečeno, drago mi je da sam ispao majmun jer ipak živim u sredini gde su ovi (ne znam kako da ih nazovem) prošli nezapaženo, za razliku od nekih sredina u kojima su bili na vrhu.

[/trol]
Domazet Domazet 18:26 10.05.2012

Chitajuci komentare...

...imam utisajk da je jedan ali sasvim dovoljan razlog za ne verovati u naprednjachke u optuzhbe to shto su optuzhbe naprednjachke. Prilichno efikasan metod, moram da priznam. Ali, zar vas nije strah da josh uma prezhivelih Slobinih koji bi mogli da vas tuzhe za narushavanje autorskih prava?
antioksidant antioksidant 20:22 10.05.2012

Re: Chitajuci komentare...

razlog za ne verovati u naprednjachke u optuzhbe to shto su optuzhbe naprednjachke

neverovanju malo doprinosi i nacin na koji se optuzbe iznose
ako je neko nasao dzak sa glasackim listicima, zasto su ga dirali, brojali listice... unose sumnju da su oni nesto namestali a eventualni forenzicki tragovi mogu da se zaborave...
a i toma je sklon da, kad skupi znacajnu politicku energiju oko sebe, sedne na stiropor i pocne da glumi budalu... ova situacija lici na to
(ovo su naravno sve moji utisci a priznajem da imam jaku zadrsku da poverujem u kradju izbora... posten izborni proces je jedina tekovina 5. oktobra, ako je i to otislo u kurac onda... ne zelim da verujem)
farenhajt farenhajt 20:34 10.05.2012

Re: Chitajuci komentare...

posten izborni proces je jedina tekovina 5. oktobra


:)
antioksidant antioksidant 20:37 10.05.2012

Re: Chitajuci komentare...

farenhajt
posten izborni proces je jedina tekovina 5. oktobra


:)

ok, i savrseno reformisano sudstvo
i fiat
i bankarski sistem, najposteniji i najefikasniji na svetu
i robi u zvezdi
thefreak thefreak 18:27 10.05.2012

Povraca mi se...

...i od jednih i drugih i trecih, dakle sve govno do govneta.
San mi je kada sam otisao iz Srbije da se vratim jednog dana, uz sva nadanja od 2000. na ovamo i neodstupanja da cu se vratiti, ovog puta definitivno odustajem!
Hansel Hansel 23:10 10.05.2012

Re: Povraca mi se...

Blago tebi! Ti imaš gde da se ne vratiš!
uros_vozdovac uros_vozdovac 18:41 10.05.2012

Ako Toma diploma

tvrdi da ima mrtvih na biračkom spisku, onda je to ozbiljna tvrdnja. Ko zna koliko ih je lično sa`ranio!
farenhajt farenhajt 18:43 10.05.2012

Izbori

Hm, pitanja su logički neispravna. Na žalost, vrlo malo je stvari kod kojih se bez dovoljno činjenica može zaključiti šta je istina.
Evo nekih činjenica u vezi izbora:
Na 1. biračkom spisku sam bio pod jednim rednim brojem a na drugom pod drugim. Pitao sam gospođu odakle razlika ali je ćutala.
Ovo je jedan od SMS-ova koji su dobili članovi DS-a 06.05.2012 oko 18h, citiram:
"Gubimo izbore ako se ovaj trend nastavi. SNS na crnim mestima izveo duplo više ljudi! Hitno izvodite ljude,malo je vremena ostalo. Odjava, STOP na 2628"
Svi smo videli montirane izborne reklame DS-a.
URS je slao pisma (lično isporučivana u sandučiće) naslovljena na građane koji žive na tim adresama, pri čemu isti građani nikada nisu imali nikakve veze sa URS-om, niti G17+, niti su bilo kojoj stranci dali svoje adrese.
Njihovi aktivisti su pozivali fiksnim telefonom rano ujutro na dan glasanja, mahom starije ljude koje ne poznaju, po selima, vršeći na njih pritisak da glasaju za njih.
Itd, itd.
Ovo što sam naveo znam, tako da nisam uveren da to u vezi džaka nije istina.

Što se tiče lustracije, zakon je donet 2003-e sa važnošću od 10 godina - dakle, sledeće godine prestaje da važi. Za ovih 9 godina, po navedenom zakonu procesuirano je... APSOLUTNO NIKO. Rekao bih da za to nije odgovoran SNS.
A Marko Blagojević? Pa, pogledajte samo istraživanje javnog mnjenja Stav građana Srbije prema radu policije...
paulinjo paulinjo 18:59 10.05.2012

Re: Izbori

Bio sam u izbornoj komisiji i sve je teklo potpuno regularno. Bili su predstavnici svih stranaka. Kod mene je SNS izgubio jos gore nerego na nivou Republike.
To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.

Nije sporno ni to sto se nekom nisu poklopili brojevi na razlicitim birackim spiskovima. Neko je prijavio smrt clana familije na opstinskom nivou, ali eto republicki nivo nije jos evidentirao. Razlika je bila minimalna. Na jednom mestu si 456, na drugom 461 i to je to. Medjutim svako se zaokruzuje na svim mestima.

SNS je na zalost dobio malo glasova. Jos ako im oduzmete sve koalicione partnere, dobije se svega nesto vise od petine skupstine.

SKUPSTINA SRBIJE
miloseng miloseng 19:04 10.05.2012

Re: Izbori

Na 1. biračkom spisku sam bio pod jednim rednim brojem a na drugom pod drugim. Pitao sam gospođu odakle razlika ali je ćutala.


isti slučaj. Na spisku za predsedničke i republičke na istom broju ali za lokalne na drugom. Našli su me po prezimenu i normalno sam glasao kao i pre. Situacija čista!
farenhajt farenhajt 19:36 10.05.2012

Re: Izbori

Ma ok je sve to zdravorazumsko zaključivanje, samo što želim da znam a ne da pretpostavljam.

Sam kažeš da ih je neko bacio PRERANO, ali je to, po tebi, regularno?
Što se tiče objašnjenja za različite redne brojeve, i ono je zapravo potvrda neregularnosti.

A evo npr. DANAS je GIK ispravio rezultate glasanja tako što je oduzeo 2 mandata URSu i LDPu... Šta misliš, da li su i članovi tih komisija tvrdili da je sve bilo regularno?
A URSovac ispred drugog glasačkog mesta delio pivo i 20 evra ko glasa za njih. Kad su ga prijavili, došla je policija i oterala ga, ali dotle je već napravljena šteta, zar ne?
Itd, itd.
Jukie Jukie 19:41 10.05.2012

Re: Izbori

paulinjo
.To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.


čist papir (u komadima a ne iseckan-shredded) se baca u kontejner, umesto da se nosi na reciklažu ili da se pravi kompost?
zilikaka zilikaka 19:44 10.05.2012

Re: Izbori

To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.

Pošto kažeš da si učestvovao u prebrojavanju, da li bi bio ljubazan da nam ovo objasniš.
Ne znam proceduru prebrojavanja glasova a sad bi bilo zanimljivo čuti kako tačno ide sve od momenta preuzimanja praznih listića na početku, do prebrojavanja i predavanja (čega, kome, na koji način). Ko je za šta ovlašćen i slično.
Eto, svašta se priča pa bi bilo zanimljivo čuti.
uros_vozdovac uros_vozdovac 19:51 10.05.2012

Re: Izbori

Jukie
paulinjo
.To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.


čist papir (u komadima a ne iseckan-shredded) se baca u kontejner, umesto da se nosi na reciklažu ili da se pravi kompost?


Sa`ću dozovem @cistacica da vidi ovo.
ecce-florian ecce-florian 19:58 10.05.2012

Re: Izbori

To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.Ne vidim uopšte ni zašto se nose u opštinsku odnosno gradsku a ovi ostali i šire.

ps
ako mogu da te samo nešto pitam

u slučaju prigovora i zahteva da se izvrši ponovno prebrojavanje se isto obavlja kako


ecce-florian ecce-florian 20:00 10.05.2012

Re: Izbori


čist papir (u komadima a ne iseckan-shredded) se baca u kontejner, umesto da se nosi na reciklažu ili da se pravi kompost?


Sa`ću dozovem @cistacica da vidi ovo.


Nema potrebe,upoznat
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:02 10.05.2012

Re: Izbori

ecce-florian

čist papir (u komadima a ne iseckan-shredded) se baca u kontejner, umesto da se nosi na reciklažu ili da se pravi kompost?


Sa`ću dozovem @cistacica da vidi ovo.


Nema potrebe,upoznat

Sigurno je sa pomešanim osećanima, ponosan što se nije trošila energija na seckanje, a besan k`o ris jer se nije odlagalo u kontejnere za papir i recikliralo.
Život je takav, mali poraz a velika pobeda.
sentinel26 sentinel26 20:28 10.05.2012

Re: Izbori

ecce-florian
To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.

Ne vidim uopšte ni zašto se nose u opštinsku odnosno gradsku a ovi ostali i šire.
ps
ako mogu da te samo nešto pitam
u slučaju prigovora i zahteva da se izvrši ponovno prebrojavanje se isto obavlja kako

Pa nijesu ljudi planirali da se može ponovo brojati.

Ne treba, kad žutaći broje to je ko grad Smederevo (mislim na onaj što ga je navodno gradila Jerina).

Bacanje glasačkih listića u kontejner je krivično djelo.

Niko ne smije da baca glasačke listiće.
Cjelokupan materijal se dostavlja RIK-u.

Tek poslije okončanja svih upravnih sporova kod Upravnog suda o njihovoj sudbini može da odluči RIK.

Nalazak glasačkih listića u kontejner jeste dokaz:
- da je neko vršio zamjenu listića radi krađe izbora, ili
- da je u pitanju neodgovoran odnos prema izbornom materijalu.

U oba slučaja počinjeno je krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.
Hansel Hansel 22:41 10.05.2012

Re: Izbori

farenhajt
Hm, pitanja su logički neispravna.

Koja?

Sumnjive metode kampanje još uvek ne znače nužno i krucijalne neregularnosti u prebrojavanju. Ako ćemo logično.

Što se tiče lustracije, zakon je donet 2003-e sa važnošću od 10 godina - dakle, sledeće godine prestaje da važi. Za ovih 9 godina, po navedenom zakonu procesuirano je... APSOLUTNO NIKO. Rekao bih da za to nije odgovoran SNS.

Zar je neko rekao da jeste odgovoran? Ja se vrlo dobro sećam da je Šešelj izašao za govornicu i poručio novoj valsti da pazi kako se ponaša prema bivšoj, jer će se tako i neka nova odnositi prema njima. Slučajno ili ne, oštrica borbe protiv ekstraprofitera i kandidata za lustraciju otupela je nekako baš posle tog Šešeljevog upozorenja. A ni do tada se nisu nešto pretrgli.

Što se CeSID-a tiče, pamtimo i sumnjiv preskok cenzusa na ustavnom referendumu...
farenhajt farenhajt 22:50 10.05.2012

Re: Izbori

Paulinjo, očekivao sam tvoj odgovor, ali pošto ga nema:

Bio sam u izbornoj komisiji i sve je teklo potpuno regularno. Bili su predstavnici svih stranaka. Kod mene je SNS izgubio jos gore nerego na nivou Republike.
To sto su nadjeni neki glasovi u kontejneru samo znaci da ih je neko bacio prerano. Posle svakih izbora ti ce se glasovi baciti. Pre ili kasnije, nije mnogo bitno. Onog momenta kad ih je RIK zabelezio, vise nisu potrebni. Ne mogu se cuvati doveka.


Obzirom da je propisano da se listići čuvaju 4 godine, ti jesi u pravu da ih je neko bacio prerano.
U pravu si i da će biti bačeni posle svakih izbora - doduše, tek posle 4 godine.
Nije tačno da nije bitno da li će biti bačeni pre ili posle isteka 4 godine, kao i to ko ih je bacio, a i gde ih je bacio, jer je morao da ih baci u arhiv. Nije tačno ni ovo za RIK a ni da se ne mogu čuvati doveka - izborni dokumenti se čuvaju trajno.

E sad, pitam se šta sve još nisi znao ali je jasno da je tvoja ocena regularnosti irelevantna, a zapravo si i potvrdio osnovanost sumnje u regularnost.
Hansel Hansel 23:46 10.05.2012

Re: Izbori

Ali, farenhajt, evo sad i čuh Nikolića (a neko je to i napisao ovde), pa on sâm kaže da na tim listićima NEMA vodenog žiga - znači, ti listići nisu mogli biti iz izbornog procesa! Ako na njima dominiraju glasovi za SNS i Nikolića, ja mogu, recimo, da posumnjam da su to SNS-ovci sami bili pripremili da zamene regularne listiće ovim, pa im nije uspelo. Razumeš koliko je besmislen taj nivo diskusije?

Uzgred, i ja očekujem tvoje odgovore koja su pitanja logički neispravna (i zašto)...
farenhajt farenhajt 23:53 10.05.2012

Re: Izbori

Koja?

Pa prvo, drugo i trece :),
Zar je neko rekao da jeste odgovoran?

nisi rekao ali bi se to moglo pomisliti posle ona 3 pitanja i ostatka teksta.
oštrica borbe protiv ekstraprofitera i kandidata za lustraciju

Znaš i sam da nije postojala nikakva borba. Doneli su zakon a posle ga nisu upotrebili. Ne vidim drugi mogući razlog osim bar saučesništva - ako ti znaš za neki, zaista me zanima?
Ovaj džak je morala odmah da oduzme policija i da slučaj ispita.
To što ti zameraš SNSu je nevažno i sporedno u odnosu na simptomatičnu nezainteresovanost RIKa, policije i tužilaštva (osim ako misliš da su isti pod uticajem SNSa?!).
Što se tiče Šešeljevih reči, nikakvog značaja nemaju - nisu zbog tih reči Mišković, Beko, Hamović, Kostić i ko sve ne, ostali nedirnuti.
Da budem jasan, nisam ja SNSovac nego su ovi izbori katastrofalni.
Hansel Hansel 00:18 11.05.2012

Re: Izbori

Pa prvo, drugo i trece :)

A zašto, zašto i zašto?
nisi rekao ali bi se to moglo pomisliti posle ona 3 pitanja i ostatka teksta.

Eh, svašta se može pomisliti uvek. Priznajem diskusiju samo na osnovu, akko i ti reče, logike i argumentacije.
Znaš i sam da nije postojala nikakva borba. Doneli su zakon a posle ga nisu upotrebili. Ne vidim drugi mogući razlog osim bar saučesništva - ako ti znaš za neki, zaista me zanima?

Znaš kako je to rekla Milena Arežina, baš ona, u jednom "Utisku nedelje", 2001-2, još je bio na "Studiju B" - "Vrana vrani oči ne vadi" - osim ako se ne svađa oko izborne kutije i listića, pa ni tada ne uvek (valjda znaš kako je Šešelj oćutao Milutinovićevu "pobedu"?)
A taj zakon... pa, primenjen je - simbolično...

A ti koje pominješ... pa oni su iznad stranaka - njih nisam ni komentarisao - mislio sam na političke ličnosti, pre svih.
farenhajt farenhajt 11:09 11.05.2012

Re: Izbori

A zašto, zašto i zašto?

Ok, evo:
1. Nisu morali odmah znati, a i ako su znali odmah, nisu morali odmah objaviti.
2. Kakvih ima članova biračkih komisija možeš videti npr. iz Paulinjovog posta.
3. Bezbroj je objašnjenja zašto nije spalio...
Eh, svašta se može pomisliti uvek. Priznajem diskusiju samo na osnovu, akko i ti reče, logike i argumentacije.

Već napisah da to sledi iz tvog teksta.
Treba Nikolića lustrirati samo, zašto to DS ne uradi? Ili misliš da to ne treba da uradi vlast (a ko onda?)? Opet je mnogo važnije zašto nisu lustrirani ostali a ne zašto nije samo Nikolić.
A taj zakon... pa, primenjen je - simbolično...

Dakle, slažeš se. Pa onda, zašto ne valja samo SNS dok DS valja?
Znam mnoge koji su članovi DSa postali samo jer su se plašili za radno mesto. A onda kada se npr. nešto uvaljuje iz ministarstva u škole, oni ćute, ne prijavljuju kriminal. Pa onda i sami rade protivzakonito, koliko kome strah i ostalo dozvoljavaju. Samo, kako vreme odmiče a niko ne biva kažnjen, straha je sve manje. Rezultat je ova katastrofa koju živimo i gde smo oguglali na kriminal pred sopstvenim očima, a onda se bavimo jednim džakom a ne pitamo se zašto ne reaguju RIK, policija i tužilaštvo.
Ali, farenhajt, evo sad i čuh Nikolića (a neko je to i napisao ovde), pa on sâm kaže da na tim listićima NEMA vodenog žiga - znači, ti listići nisu mogli biti iz izbornog procesa!

Odakle ti da nisu mogli biti?
Ako na njima dominiraju glasovi za SNS i Nikolića, ja mogu, recimo, da posumnjam da su to SNS-ovci sami bili pripremili da zamene regularne listiće ovim, pa im nije uspelo. Razumeš koliko je besmislen taj nivo diskusije?

Da, ako. I da, besmisleno je, pa zašto onda ne pitaš zašto svoj posao ne rade RIK, policija i tužilaštvo...
g.radicevic g.radicevic 13:36 11.05.2012

Re: Izbori

Nalazak glasačkih listića u kontejner jeste dokaz:


1. da se loshe stoji sa gramatikom srpskog jezika
Hansel Hansel 14:05 11.05.2012

Re: Izbori

farenhajt

Farenhajtu, prijatelju, nisi naveo na koliko si stepeni, ja ne funkcionišem na svim temperaturama!

1. Nisu morali odmah znati, a i ako su znali odmah, nisu morali odmah objaviti.

Ja sam samo pitao ZAŠTO (tj., doslovno, KAKO) nisu znali, ili zašto nisu rekli. Šta je tu nelogično?
2. Kakvih ima članova biračkih komisija možeš videti npr. iz Paulinjovog posta.

Ako stranka tih razmera nije sposobna da delegira pouzdane ljude da budu kontrolori izbora, a diskretnim sarkazmom bih se upitao kakav joj je preostali kadar. No, i dalje nisi objasnio zašto je pitanje nelogično.
3. Bezbroj je objašnjenja zašto nije spalio...
Neka je i bezbroj objašnjenja, da li to znači da je pitanje nelogično?

Dakle, slažeš se. Pa onda, zašto ne valja samo SNS dok DS valja?

Ko kaže da se ne slažem? Možda sna Blogu nisi dugo, ali da jesi, mogao si da vidiš moje stavove. Pa i da uopšte ne mislim da "DS valja". Razlike između SNS-a i DS-a ne bih sada da iznova iznosim. Ali ponoviću da ću se uvek boriti protiv principa: "Onaj ko je naš neprijatelj, naš je neprijatelj" ili "prijatelj je našeg neprijatelja", "Ko nije s nama, taj je protiv nas" itd. Mislim da su to, iako vrlo jednostavne, istovremeno jako opasne matrice po društvo, poput virusa.
Odakle ti da nisu mogli biti?

Po proceduri nisu mogli biti - ili bar ja zamišljam da članovi biračkih odbora proveravaju ispravnost listića?
I da, besmisleno je, pa zašto onda ne pitaš zašto svoj posao ne rade RIK, policija i tužilaštvo...

Pitam (i to ne samo u ovom slučaju, izuzev RIK-a, jer RIK nema veze s drugim nadležnostima policije i tužilaštva), jednio što nisam napisao odmah. Eno, to je pitao i Radulović, ja sam reagovao na prve nelogičnosti, pošto nije bilo nijednog bloga u tom trenutku koji se tim bavi. Nisam stigao da se upustim u sve vesti i sve analiziram, to sma, uostalom i napisao. Zato je blog otvorena forma, za diskusiju, a ja nikada nikog cenzurisao nikog, jednom sam obrisao neki komantar koji je bio ekstremno nespristojan.

Tako da, slobodno izvoli, pitaj argumentovano sve što ja nisam pitao. (Mada, pravo da ti kažem, nisam baš uveren u moć ni svojih ni tvojih pitanja, ali, prosto, nekad se mora reagovati. A o partijskoj korupciji koju pominješ, mislim vrlo slično, s tom razlikom što mislim, i zanm, da nije rezervisan samo za DS. Što njih - naravno! - ne opravdava.)
farenhajt farenhajt 18:10 11.05.2012

Re: Izbori

Farenhajtu, prijatelju, nisi naveo na koliko si stepeni, ja ne funkcionišem na svim temperaturama!

Ja na 97,7°F - ti si izgleda na većoj

Što se tiče pitanja, jednostavno je - prvi deo pitanja nema veze sa drugim.
Ako ovo može: http://pescanik.net/2012/05/pravosude-izborne-komisije-vlasi-doka-deja-vu/ , zašto je čudno da SNS ne sazna "odmah" a zašto je onda čudno i sve ostalo protivzakonito u ovim izborima? Ne bih da širim priču, ali znaš li da je Ustavom propisano da isti čovek može biti predsednik najviše 2 puta?

Kako iko može da veruje u regularnost izbora u Srbiji u kojoj su najkorumpiraniji sudstvo, tužilaštvo i policija???
Ako stranka tih razmera nije sposobna da delegira pouzdane ljude da budu kontrolori izbora, a diskretnim sarkazmom bih se upitao kakav joj je preostali kadar. No, i dalje nisi objasnio zašto je pitanje nelogično.

Kao da ako su pouzdani, automatski znaju to što treba u vezi izbora. Ipak, ako pogledaš malo, ustanovićeš da je to slučaj i kod DSa.
A kadar? Mislim da si protiv partijskog zapošljavanja pa mi nije jasno na kakav to ostali kadar misliš? I, valjda ne misliš da su najveći stručnjaci političari? (Btw, znam neke dr nauka koji su u SNSu.)
Po proceduri nisu mogli biti - ili bar ja zamišljam da članovi biračkih odbora proveravaju ispravnost listića?

Vidi gornji link a i one Florijanove linkove a i Hajkulinu poruku...
Pitam (i to ne samo u ovom slučaju, izuzev RIK-a, jer RIK nema veze s drugim nadležnostima policije i tužilaštva), jednio što nisam napisao odmah. Eno, to je pitao i Radulović, ja sam

Ok, ok, ali to nisi pomenuo u tekstu a trebalo je - bez obzira na sve ostalo. A RIK svakako ima ingerencije u vezi džaka.

Zato je blog otvorena forma, za diskusiju, a ja nikada nikog cenzurisao nikog, jednom sam obrisao neki komantar koji je bio ekstremno nespristojan.

Tako da, slobodno izvoli, pitaj argumentovano sve što ja nisam pitao. (Mada, pravo da ti kažem, nisam baš uveren u moć ni svojih ni tvojih pitanja, ali, prosto, nekad se mora reagovati.

Hvala, mada ne vidim da sam nešto loše pisao. (Btw, doduše, nisam video ni šta sam to loše napisao ni na blogu gdina Freedom-of-information, osim što sam ga malo debunkovao pa me banovao ).

A što se tiče pitanja - pa, ko ćuti taj podržava, tako da - ne mogu da ćutim.
Hansel Hansel 00:57 12.05.2012

Re: Izbori

Hvala, mada ne vidim da sam nešto loše pisao.

Au, ti ipak malo tendenciozno čitaš. Nisam rekao da si ti loše pisao, nego da ne banujem i ne brišem komentare s kojima se ne slažem, dok god ne prelaze granice pristojnosti (to je bilo načelno rečeno). A te granice smo do sada uglavnom supevali da održimo, iako kod mene nema često jako provokativnih tema.

Na ostalo ću odgovoriti ujutru / pre podne, sada je već kasno...
miloseng miloseng 18:54 10.05.2012

Nekoliko pitanja...

1. Kako tek sada saznaju da su izbori pokradeni? Gde su bili do sada?
2. Kako to baš 15%? To je spomenutih pola miliona glasača mrtvih u biračkom spisku? Kako to Toma zna da bi svi glasali za SNS?
3. Kako to da niko u celoj Srbiji nije video da lažni listići nemaju žig? Toma je pokazao neke lažne listiće, koliko sam razumeo. Zar oni ne bi trebalo da budu u RIK-u na brojanju, podmetnuti?
4. Kako to da nisu pokradeni predsednički izbori nego samo republički? A procenti SNS i Tome kao DS i Tadića su vrlo slični što je nekako i realno. Nije mnogo Tadić popularniji od svoje stranke kao što se pričalo.
5. Kako to da se ne razlikuju rezultati sa biračkih mesta objavljenih od strane svih učesnika na izborima nekoliko sati posle završetka glasanja i rezultati RIK-a? Kada su onda podmetnuti ti lažni listići?

Dosta pitanja na koje SNS ne verujem da će moći da odgovori.
Pa mi onda nije jasno zašto stalno sebi pucaju u noge.
Najviše u korist DS i Tadića upravo radi Toma i SNS.
Dr M Dr M 19:32 10.05.2012

Re: Nekoliko pitanja...

Kako to baš 15%? To je spomenutih pola miliona glasača mrtvih u biračkom spisku? Kako to Toma zna da bi svi glasali za SNS?


Zadovoljna klijentela?
medjutim92 medjutim92 19:29 10.05.2012

Meni u celoj priči nije jasno..

..što se pre naprednjaka javio SVM, kao i ti iz Zaječara i Zveri srpske.. što je lokalni URSadžija iz mog rodnog mesta u subotu uveče po fejsbuku pričao sledeće:

"Sa svih strana nam javljaju da je veliki broj davno umrlih upisan u birački spisak i da dobijaju pozive za glasanje. Inače ranije nisu dobijali pozive.
Da li je na pomolu pokušaj izborne krađe?"

Da je samo Toma diploma na kraju krenuo ovako da kuka, sve bi bilo mnogo jasnije..

Inače ovo mnogo podseća na nekadašnje predsedničke izbore u Krajini..

A neko bi svakako morao da objasni kako je izborni spisak toliko narastao u periodu u kom se ukupan broj stanovnika smanjio. Nije baš da je bilo toliko više dece devedesetih koja postaju punoletna (1990-94) i doseljenika nego onih koji su poumirali i emigrirali u tom periodu.. Ima i do unutrašnjih migracija, moja snajka upisana i u Pančevu i u Beogradu, ali opet, neko za to prima masnu platu, nije nikakav nerešiv problem centralizovati bazu podataka da se to ne događa pa opet godinama nema rešenja problema s biračkim spiskovima, nego postadoše još veći..
NNN NNN 09:36 11.05.2012

Re: Meni u celoj priči nije jasno..

veliki broj davno umrlih upisan u birački spisak i da dobijaju pozive za glasanje.
ako ne izađu na glasanje
(što je potpuno izvesno),
onda nemaju apsolutno nikakav uticaj na rezultat
(samo smanjuju procenat izlaznosti).

antioksidant antioksidant 09:48 11.05.2012

Re: Meni u celoj priči nije jasno..

(što je potpuno izvesno),

odakle ti da je to izvesno?
ako mogu da pricaju, mogu i da glasaju
Hansel Hansel 10:04 11.05.2012

Re: Meni u celoj priči nije jasno..

onda nemaju apsolutno nikakav uticaj na rezultat
(samo smanjuju procenat izlaznosti).

Naravno.
ecce-florian ecce-florian 19:39 10.05.2012

ajd malo da baš ne buude unisono

ako može neko da mi objasni ovo brojanje

meni najlepše onih 215 koji su glasali uz pomoć drugog lica

Ili ako može objašnjenje za onaj džak u Nišu
reakcije Živkovića

Prokuplje spiskovi birača koji su dobili pare za glasanje, Vranje, Velika Plana, Beograd sa 16 poništenih po primedbama LDP-a

Primedbe stavile razne stranke

A o tome koliko vremena treba i gde su bili posmatrači........
Anonimni Pojedinac Anonimni Pojedinac 21:18 10.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

ecce-florian
ako može neko da mi objasni ovo brojanje

meni najlepše onih 215 koji su glasali uz pomoć drugog lica

Ili ako može objašnjenje za onaj džak u Nišu
reakcije Živkovića

Prokuplje spiskovi birača koji su dobili pare za glasanje, Vranje, Velika Plana, Beograd sa 16 poništenih po primedbama LDP-a

Primedbe stavile razne stranke

A o tome koliko vremena treba i gde su bili posmatrači........


Ono sto najvise zabrinjava u ovom klipu je sto izgleda da su svi formulari popunjavani grafitnim olovkama (koliko mogu da primetim).
Pa sta vrede onda svi ti potpisi, kad to moze naknadno da se podesava?
Kako mogu da znaju kontrolori sa lica mesta sta je posle radjeno sa ovim spiskovima (da bi se eventualno bunili)?
arianna arianna 21:31 10.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

ecce-florian ecce-florian 22:39 10.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

231,65%

ali moj favorit je ipak nešto iznad
Na biračkom mestu Lubnica od 113 važećih glasova URS je dobio 127 glasova ,ili ti 112,39% i na taj način pobedio PRS i VDSS za koje je glasalo 115 birača ( samo dva više) i koji je na osnovu tog osvojio 101,77%.
Tesnooooo
Hansel Hansel 22:45 10.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

Ja sam u blogu "PRSli (smo)" pisao i o ludoj predizbornoj atmosferi u Zaječaru, ovo mu dođe sasvim logičan nastavak... Ima li uporednih podataka na tim glasačkim mestima za Skupštinu?

A ako je ovo stvarno ovako, i tako ostane, zaista smo prsli i na toj poslednjoj tekovini, što reče AO... Mada, Dragišić je najavio za slučaj izborne krađe lupanje glava (za razliku od lupanja u šerpe), pa ne znam da li da očekujemo ili ne očekujemo razvoj događaja?
blogov_kolac blogov_kolac 01:23 11.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

arianna
231.65%

Ne treba covek da bude Serlok Holms pa da (kada malo pazljivije pogleda) ovde konstatuje da tu ustvari nema nista toliko sporno u URS-ovoj koloni, vec u pijanoj koloni levo do nje koja treba da predstavlja broj vazecih listica, ali na nekoliko birackih mesta izgleda je (ne)namerno izostavljena zadnja ili neka druga cifra pa umesto uobicajenog opsega od 400-1200 vazecih listica, na tim pojedinim mestima je opseg 40-120 i bas tu su ti nenormalni procenti, sto ne moze nikako biti koincidencija. Zamrzni sliku pred kraj na 1:30 gde se i nalazi to biracko mesto od 231.65% i videces cak 4 sporna reda, ali u svim je kolona sa brojem vazecih listica izrazito sumnjiva. Na birackim mestima 63, 67 i 68 je navodno glasalo samo 79, 89 i 32 ljudi, a na zadnjem birackom mestu broj 69 neverovatnih 29843 glasaca (tu niko nije dobio vise od 0.05%) sto samo upotpunjuje sliku koliko je ta kolona sa brojem vazecih listaca korumpirana i nepouzdana na ovom aljkavom preseku broja glasova (a ovo nije nikakav zvanicni dokument koliko vidim), pa normalno da su i procenti uvrnuti. Uostalom na birackom mestu 67 gde je navodno izaslo samo 89 glasaca (verovatno ih je bilo 890) URS-u pise 176%, ali u drugoj koloni zdesna neko je dobio cak 259% glasova, sto opet sugerise da nije problem u broju URS glasova nego u ludoj koloni vazecih glasova iz koje se izvode svi procenti po kolonama.

Ako su ovi papiri krunski dokaz nekakve ogromne kradje, onda sve ovo podseca na one famozne "imam ja papire" kojima je 90'ih mahao Seselj.
Hansel Hansel 09:17 11.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

blogov_kolac

Hvala, ja sam se, kao što rekoh u tekstu, samo površno "bavio" Zaječarom, izrazito nemajući poverenja ni u jednu od strana, ali me zanimala tehnologija prevare, bilo čija bila.
arianna arianna 16:50 11.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

Od kog je uzet džak listića ako je gradska izborna komisija u Zaječaru izjavila da neće biti ponavljanja izbora ni na jednom biračkom mestu i da su svi prigovori odbijeni?

Samim tim GIK je potvrdila da je sve bilo regularno na svim biračkim mestima u Zaječaru, tj. svi listići su tada morali biti na broju i upotrebljeni i oni neupotrebljeni.

Gradonačelnik Zaječara s druge strane izjavljuje sumnju da su listići uzeti upravo iz Zaječara.

Ko je onda u pravu: GIK Zaječar ili Boško Ničić?

Hansel Hansel 17:56 11.05.2012

Re: ajd malo da baš ne buude unisono

Video sam na Radulovićevom blogu ovaj komentar dokaza ili "dokaza" u Zaječaru, još nisam gledao klip: http://blog.b92.net/text/20268/Zahtevam-da-saznamo-da-li-su-izbori-pokradeni/#k1265374, možda treba proučiti.
Ako misliš na Nikolićev džak, on je rekao da na njima nema vodenog žiga, a ako misliš na neki drugi, izvinjavam se, nisam još stigao da čitam linkove vezane za Zaječar.
Hansel Hansel 10:30 12.05.2012

Grafitne olovke i sabiranje

Konačno sam pogledao klip koji je postavio Cvetko.

I sada ću ponovo da ga gledam, da bih popisao koji se sve komentari "spikera" ne slažu sa onim što čita (a koji će to gledalac stići da provali na televiziji onoga koji optužuje):

Najupečatljivije na 4:05 - koliko ja vidim, po izbornim listama, broj glasova je 33, 14, 88, 1, 18, 46, 10, 1, 2, 3, što je u zbiru 216, a ne 230, koliko kaže "komentator".

Čudan mi je bio nesrazmerno veliki broj listića koji su primljeni u odnosu na broj upisanih birača. Međutim, očito je da je ovo zapisnik koji objedinjuje sve izbore, jer piše da je izašlo 220 birača, a upotrebljenih listića je 660 - taman za tri izborne liste. Meni je sistemski neregularno, osim ako to nije negde drugde konstatovano, koliko je listića dobijeno za svaku listu ponaosob. Taj podatak bi morao da postoji. Inače, kad se 660 upotrebljenih sabere sa 357 neupotrebljenih, dobija se 1017 listića, to se poklapa s brojem dobijenih.

Što se "grafitne olovke" tiče, ovo mora da su te famozne "kopije zapisnika". Drugim rečima - indigo ili indigovan papir. Nema misterije.

Druge opaske:
- na 0:23: 887 glasača, 889 listića u kutiji (može da bude greška, može da bude podvala)
- na 1:16 - čita da je primljen 2071 listić, a piše 2074.
farenhajt farenhajt 00:59 13.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Pomoći ću ti da kompletiraš analizu snimka:

Na 00:21 rekao je: "da je prema izboru", a piše: "da je prema izvodu". (A na 02:51 kaže 250 a piše 215".)
U nastavku se jasno vidi sledeće:
1. URS - 265
2. DS - 67
3. PRS - 263
4. LDP - 30
5. SNS - 111
6. DSS - 16
Na 00:54 vidi se da nijedan od članova nije napisao svoje ime i prezime kako se u obrascu traži već samo potpis. Takođe, redom su se upisivali do 6. mesta a posle toga su preskakali neparna pa se poslednji upisao kao 12. umesto kao 9.
Kaže da je primljeno 2071 listić, a piše 2074.
Listića je trebalo da bude koliko i birača (odnosno 0,5% više) - 1071. Od upisanih 1071, izašlo je 1070.
1. URS - 410
2. DS - 70
3. PRS - 237
4. LDP - 77
5. SNS - 105

Prema konačnom izveštaju RIK-a za Zaječar - grad:
Tadić 22,43%
Nikolić 23,99%.

Od onih 215, svih 215 su glasali uz pomoć drugih lica.
I, na trećoj listi:
1. URS - 33
2. DS - 14
3. PRS - 88
4. LDP - 1
5. SNS - 18
...

Međutim, očito je da je ovo zapisnik koji objedinjuje sve izbore, jer piše da je izašlo 220 birača, a

Hansele, svuda si jasno mogao da pročitaš da su ovo zapisnici o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor odbornika skupštine grada Zaječara, ali kažeš da je "očito da je ovo zapisnik koji objedinjuje sve izbore"?

Btw, odakle ti ideja da bi takav zapisnik uopšte i mogao da postoji?
Da nisi i ti bio u nekoj od ovih komisija?
Hansel Hansel 11:23 13.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Da nisi i ti bio u nekoj od ovih komisija?

Ma, bio sam u više komisija!
Btw, odakle ti ideja da bi takav zapisnik uopšte i mogao da postoji?

Jedino meni logično objašnjenje - da su oni koji popunjavaju (i tumače) - nepismeni ili, ako je neko spremno lažirao, da je bahat do te mere da sâm konstatuje kako krši zakon.

Ne ide mi u glavu da neko ko hoće da izlažira izbore i na glasačko mesto pošalje 3-4 puta više listića od potrebne količine, to onda lepo i konstatuje u zapisniku, što ga direktno optužuje da nije poštovao zakon (tj. onih 0,5% viška listića).
(A na 02:51 kaže 250 a piše 215".)

To se, koliko se sećam, ispravio, ali me mrzi da ponovo gledam, ionako mu ne ide u prilog to što si napisao. Onaj pogrešan zbir, koliko vidim, nisi komentarisao.

Pogledaj moj blog "PRSli (smo)" - videćeš kakav je moj stav prema tim glavnim stranama u sada postizbornom sukobu u Zaječaru. Da ne misliš da bilo koga branim. Ili je reč o teškoj, teškoj bahatosti, ili o teškoj nepismenosti, odnosno neobučenosti za popunjavanje zapisnika, a možda ne znaju ni da broje?

Stvarno bih voleo, kad bi bilo moguće, da vidim originale zapisnika na tim mestima i svu drugu dokumentaciju. Ali, kako god okreneš, i da se ispostavi da je samo nepismenost u pitanju, shvatiš lako (ponovo) u kolikom je problemu ova zemlja, i mi u njoj...

A zapravo (generalno) imamo dominaciju kombinacije nepismenosti, nepoštenja, bahatosti... Teško nama!

farenhajt farenhajt 22:22 13.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Međutim, očito je da je ovo zapisnik koji objedinjuje sve izbore, jer piše da je izašlo 220 birača, a

Btw, odakle ti ideja da bi takav zapisnik uopšte i mogao da postoji?
Jedino meni logično objašnjenje - da su oni koji popunjavaju (i tumače) - nepismeni

Ti si rekao, a ne oni, da je to zapisnik koji objedinjuje sve izbore, a pri tome si jasno mogao da vidiš da to nije takav zapisnik?!

Ne ide mi u glavu da neko ko hoće da izlažira izbore i na glasačko mesto pošalje 3-4 puta više

Pogrešne cifre su pogrešne cifre, nastale oni slučajno ili namerno. Ili hoćeš da kažeš da ako su nastale slučajno, onda ih ne treba ispravljati?

To se, koliko se sećam, ispravio, ali me mrzi da ponovo gledam, ionako mu ne ide u prilog to što si napisao. Onaj pogrešan zbir, koliko vidim, nisi komentarisao.

U prvoj rečenici sam rekao: "Pomoći ću ti da kompletiraš analizu snimka:"
Dakle, dodao sam ono što si ti "propustio". E sad, to izgleda da je za, samo zato što si ti pisao samo ono - protiv.
Nadam se da nećeš opet moje čitanje proglasiti tendencioznim kad ocenim da je tvoje pisanje tendenciozno?
Što se tiče propusta čoveka u klipu, mislim da je očigledno da je bio umoran - nešto je loše pročitao, nešto se ispravio a nešto nije. U svakom slučaju, oni koji su napravili snimak su ga stavili na YT, pa mora biti da je tvoje mišljenje da su računali da se kod emitovanja na TVu neće primetiti netačnosti - tendenciozno.

shvatiš lako (ponovo) u kolikom je problemu ova zemlja, i mi u njoj...

Shvatio odavno.
A zemlja i mi ćemo biti u problemu dok ne shvatimo da se samo pljuvanjem ne rešavaju problemi, knego da treba utvrditi ko je krivac, makar se krivac zvao Nikolić ili Tadić.

Moguće je videti izborni materijal.
Možeš da tražiš i dobiješ kopije, a RIK može i da ga postavi na sajt.

Idem da čitam PRSli...
Hansel Hansel 22:57 13.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Ti si rekao, a ne oni, da je to zapisnik koji objedinjuje sve izbore, a pri tome si jasno mogao da vidiš da to nije takav zapisnik?!

Ma, mogao sam, ali nisam, a i sada bih (kada jesam) pokušao da objasnim to i nečim logičnim, za naše uslove.
Pogrešne cifre su pogrešne cifre, nastale oni slučajno ili namerno. Ili hoćeš da kažeš da ako su nastale slučajno, onda ih ne treba ispravljati?

Aha, baš to hoću da kažem!

U prvoj rečenici sam rekao: "Pomoći ću ti da kompletiraš analizu snimka:"
Dakle, dodao sam ono što si ti "propustio". E sad, to izgleda da je za, samo zato što si ti pisao samo ono - protiv.
Nadam se da nećeš opet moje čitanje proglasiti tendencioznim kad ocenim da je tvoje pisanje tendenciozno?

Hoću! Jer garantujem da moje pisanje nije tendenciozno. Ti kažeš da sam ja nešto, s navodnicima, "propustio". Jasno je ko ima predrasude.
Nisam pisao samo protiv, nego ono što ne stoji. A onaj ko nekog optužuje (makar i s pravom) za krađu, nema prava na dekoncentraciju i proizvoljno frljanje zbirovima - toliko je mogao da napiše na ceduljčetu.
pa mora biti da je tvoje mišljenje da su računali da se kod emitovanja na TVu neće primetiti netačnosti - tendenciozno.

Naravno ne, mogu da pretpostavim da su ili potcenili gledaoce na YT, ili su previše verovali "tumaču", pa oni sami nisu proveravali... U svakom slučaju, jedan medij tako nešto sebi ne bi smeo da dopusti, da pusti bez komentara to kao dokaze o izbornoj krađi, pa bio on u vlasništvu pokradene/"pokradene" strane ili ne.
nego da treba utvrditi ko je krivac, makar se krivac zvao Nikolić ili Tadić.

Pa, to sam i ja rekao, samo što u Zaječaru teško da je Tadić krao za URS.

Nego, kad smo kod krađe, videćeš to u tom blogu "PRSli...", prvi je, u predizbornoj kampanji, čak i u spotovima, takvu mogućnost pomenuo upravo predsednik PRS-a, pa najavio razbijanje glava u slučaju krađe. Da li je tebi zanimljivo da se on sada ne oglašava? Šta misliš o tome, a, eto, njegovi, po sopstvenim rečima, pokradeni u Zaječaru?! Da ja ne bih ništa tendenciozno pretpostavljao, daj mi ti jedno objašnjenje, kako je on i zašto krađu slutio i zašto sada ćuti?

Ja sada fizički ne mogu da se bavim traženjem kopija, a i nisam u Zaječaru (i ne živim tamo) - ti zapisnici sa opštinskih izbora su tamo ili (i) u RIK-u?
farenhajt farenhajt 14:48 14.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Ma, mogao sam, ali nisam, a i sada bih (kada jesam) pokušao da objasnim to i nečim logičnim, za naše uslove.


Hoću! Jer garantujem da moje pisanje nije tendenciozno. Ti kažeš da sam ja nešto, s navodnicima, "propustio". Jasno je ko ima predrasude.
Nisam pisao samo protiv, nego ono što ne stoji. A onaj ko nekog optužuje (makar i s pravom) za krađu, nema prava na dekoncentraciju i proizvoljno frljanje zbirovima - toliko je mogao da napiše na ceduljčetu.

Indikativno je da si od onoga što ne stoji birao samo ono što šteti komentatoru.
220 birača, 660 listića, nevažećih 14, važećih 646, i tvoj zbir je 216.
Ali, po tebi je to sve u redu, samo zato što je čovek rekao 230 umesto 216.
I da je čovek rekao 987.654.321,01, ovaj zapisnik je nevažeći!
Pa, to sam i ja rekao, samo što u Zaječaru teško da je Tadić krao za URS.

Ma hajde molim te, DS će između SNSa i URSa da izabere... istinu?

Da li je tebi zanimljivo da se on sada ne oglašava? Šta misliš o tome, a, eto, njegovi, po sopstvenim rečima, pokradeni u Zaječaru?! Da ja ne bih ništa tendenciozno pretpostavljao, daj mi ti jedno objašnjenje, kako je on i zašto krađu slutio i zašto sada ćuti?

Kako drugačije ovo nazvati nego, najmanje, tendencioznošću? Evo ti jedan primer njegovog "neoglašavanja", na 02:14 se pominje datum podnošenja KP:

Btw, evo npr. najnovija vest iz Zorićevih usta - u RIK nije stiglo još 20-ak vreća?
I sada Hansele, umesto odmah da ti se upali alarm, ti ćeš verovatno da tražiš neke desete "krivce".
A evo mojih pitanja:
Zašto Zorić ne zna koliko tačno vreća nije stiglo? (Ako zna, što nije rekao, pa nije mu to dedovina bre?)
Kako je RIK primio zapisnike bez listića u vrećama?
Kako je RIK onda izračunao rezultate?
Zašto RIK nije objavio da nema 20-ak vreća listića?
Zašto RIK nije obavestio tužilaštvo? (Pa, čak i Zorić reče da je to krivično delo?)
Zar misliš da barem predsednik RIKa, pravnik (btw, i oduvek član SPSa) nije znao da su time počinjena krivična dela?
Itd, itd.
To su validna pitanja, a ne ono o 230 i 216. Jer, ni 216 nije ispravno - zbir treba da bude 220, ali ti to prećuta kao da upravo to nije bila poenta?!
Hansel Hansel 15:58 14.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Prvo, OK su ti pitanja, ništa protiv njih nemam (verovao ili ne). Nemam pojma o tolikom broju vreća niti o detaljima izborne procedure - moji komentari se odnose na površinske nelogičnosti koje su očite na strani koja je alarmirala krađu / "krađu", to je ono što mi je prvo palo u oči i tim povodom je blog uopšte pisan. Nemam ja šta da tražim "desete krivce" - neka se ustanovi potpuna istina, neka se iznese pre dgrađane pa da vidimo ko je zašta kriv.
To su validna pitanja, a ne ono o 230 i 216. Jer, ni 216 nije ispravno - zbir treba da bude 220, ali ti to prećuta kao da upravo to nije bila poenta?!

Nisam prećutao, nego sam mislio da su preostali verovatno nevažeći listići, jer nisam uspeo da vidim podatak o nevažećim. Ti si podrobnije gledao, ima li ga (da li se vidi polje, koje je pogrešno ili tačno popunjeno) ili ne?
Da li je tebi zanimljivo da se on sada ne oglašava? Šta misliš o tome, a, eto, njegovi, po sopstvenim rečima, pokradeni u Zaječaru?! Da ja ne bih ništa tendenciozno pretpostavljao, daj mi ti jedno objašnjenje, kako je on i zašto krađu slutio i zašto sada ćuti?

Kako drugačije ovo nazvati nego, najmanje, tendencioznošću? Evo ti jedan primer njegovog "neoglašavanja", na 02:14 se pominje datum podnošenja KP:

Moraćeš i ovog puta da smisliš neku drugu kvalifikaciju za moj citat, a smisli i za ovaj svoj - jer, ja nisam govorio o oglašavanju Mirkovića, nego Dragišića, koji je obećavao "lupanje glava". Kako da ja nazovem to izvlačenje iz konteksta? Lepo sam napisao - "predsednik PRS-a", a ti mi daješ "kontraprimer" - oglašavanje Mirkovića. Otkad je on predsednik PRS-a?

I još nešto - gledao sam prve jutarnje vesti TTR-a na YouTube. O rezultatima iz Zaječara, iz različitih izvora, ni slova, samo o izlaznosti.

I ovo bi bio trenutak kada bi trebalo da prekinem diskusiju s tobom jer si zaslepljen, i po ko zna koji put ignorišeš moju konstataciju da ne podržavam bilo kakvu nepravilnost, ali ni fabrikacije nepravilnosti. Neka se utvrdi ko je šta brojao, pisao, potpisivao i "bacao u kontejner" i zašto, da li je postojala koza koja je čuvala kupus (džakove) - čuje se i to, da su džakove ukrali SNS-ovci... Šta je istina u svim tim nepravilnostima, u celoj ovoj rašomonijadi je ne mogu da znam, niti, s obzirom na tu nemoć, to pokušavam. Intimno mislim da je vrlo verovatno u Zaječaru bilo manipulacija, ali bih rado saznao da li su sporne zapisnike potpisali i predstavnici PRS-a, a ako jesu, zašto.
Možda ne razumeš zašto sam toliko nepoverljiv prema Mirkoviću. Možda zato što je imao prilike da bude na vlasti u Boru, i što se u Boru vrlo dobro zna koji su bili rezultati tog "gazdovanja", da bi kulminacija bio štrajk zaposlenih u javnim preduzećima zbog neisplaćenih plata, a istovremenog dovođenja Zdravka Čolića, preko Mirkovićeve firme, za sto hiljada evra. Koliko bi Mirkovićeva firma bila "dobra" od tih sto hiljadarki? Istovremeno, sada, u predizbornoj kampanji, za dovođenje "Grand" pevačica Mirković optužuje dosadašnjeg gradonačelnika Boška Ničića (o čijim sam biografskim detaljima nešto rekao na blogu koji si rekao da ćeš pročitati)? Da li ti je jasno da ja u konkretnom slučaju nisam svrstan ni na jednu stranu, ali kad neko napada, po nekom svom refeksu tražim propuste u tom napadu, kao i s ovim Nikolićevim džakovima, koje, čak i da ih nisu ukrali SNS-ovci, još uvek, sami po sebi, ne dokazuju greške u brojanju, što opet ne znači da grešaka - namernih ili slučajnih - nije bilo.

Ključni problemi ove postizborne afere, koliko ih ja "hvatam" u ovom nedovoljnom bavljenju dešavanjima, su:
1. imamo li mi valjane mehanizme kontrole izbora
2. prebrojavanja glasova
3. koja faza prebrojavanja glasova "pečatira" rezultate izbora
4. koji je rok za podnošenje prigovora na konkretni zapisnik
5. na kom je nivou poštovanje propisane procedure, uključujući i adekvatnu distribuciju, registraciju praznih listića i povratni proces - kako se razvrstavaju, čuvaju i šalju u RIK listići posle završenog izbornog procesa
6. da li nam trebaju dodatne mere da bi se garantovala validnost izbora, da ne bismo ponovo došli u ovakvu situaciju
itd itd.

Zanima me i šta biva sa onim biračkim spsikovima, s potpisima birača... Da li je iko igde građanima objasnio i pokazao put listića od štamparije do RIK-a? Nisam mnogo gledao TV, ali ne naleteh nigde na takav transparentni prilog, na analizu gde je moglo zapeti u svim ovim slučajevima. Niko nije objektivno istražio i razjasnio primer iz Zaječara koji ovde ti i ja analiziramo - zašto? Niti bi Mirković dopustio da neko na nejgovoj TV postavi pitanja koja sam,na prvu loptu, postavio ja, niti bi, izgleda, mnogi drugi mediji pustili ono na čemu insistiraš ti. Ali, upamti ovo - ja s tvojim pitanjima nemam problema, ali ti imaš s mojim. Zašto? Zašto prvo i zašto drugo? I zašto misliš da ja s tvojim pitanjima imam problem? Samo zato što insistiram na svojim? I što sam razmišljao da li su negde mogući i scenariji bez krađe, ali kojima kumuje neka glupost? Meni je to principijelno važno, jer neregularnost zapisnika ne znači nužno krađu (a može da znači), kao što ni besprekoran zapisnik i besprekorna vreća ne garantuje da krađe nije bilo - recimo da s eneko pojavio s viškom originalnih listića, a svi zapsinici tip-top? Dakle, od suštinske je važnosti, bar za mene, da li je bilo k-r-a-đ-e, i ako je bilo - gde, u kom obimu, i ko ju je počinio. Formalni aspekti su bitni, ali oni ne moraju da budu nužno dokaz krađe, što se implicira (ali, naravno, mogu!).

Ako ti ovo moje objašnjenje nije dovoljno, od daljih objašnjenja svojih motiva odustajem, jedino neću tolerisati netačnosti o onome što sam napisao, ako s njima nastaviš, nehotice ili ne.
farenhajt farenhajt 20:11 14.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Prvo, OK su ti pitanja, ništa protiv njih nemam (verovao ili ne).

Odakle ti da ti ja ne verujem? Ne smatram lošim argumentovano kritikovanje bilo koga i bilo čega, naprotiv!

Nisam prećutao, nego sam mislio da su preostali verovatno nevažeći listići, jer nisam uspeo da vidim podatak o nevažećim. Ti si podrobnije gledao, ima li ga (da li se vidi polje, koje je pogrešno ili tačno popunjeno) ili ne?

Evo, zaista verujem čak i u to da nisi video!
Ipak, u prethodnoj poruci sam napisao:
220 birača, 660 listića, nevažećih 14, važećih 646, i tvoj zbir je 216.

a to "14 NEVAŽEĆIH" piše u zapisniku, 4 reda iznad cifara koje si sam sabirao pa mi je zato čudno da to nisi video.

Moraćeš i ovog puta da smisliš neku drugu kvalifikaciju za moj citat, a smisli i za ovaj svoj - jer, ja nisam govorio o oglašavanju Mirkovića, nego Dragišića, koji je obećavao "lupanje glava". Kako da ja nazovem to izvlačenje iz konteksta? Lepo sam napisao - "predsednik PRS-a", a ti mi daješ "kontraprimer" - oglašavanje Mirkovića. Otkad je on predsednik PRS-a?

Ovde sam ja pogrešio - mislio sam da govoriš o Mirkoviću. A zašto? Pa Mirković jeste regionalni predsednik PRSa, jeste kandidat u Zaječaru i mi ovde, uglavnom, analiziramo neregularnosti u Zaječaru.
I ovo bi bio trenutak kada bi trebalo da prekinem diskusiju s tobom jer si zaslepljen,

Naravno da ćeš sam odlučiti o prekidanju, samo mi još, molim te, reci čime sam zaslepljen?
i po ko zna koji put ignorišeš moju konstataciju da ne podržavam bilo kakvu nepravilnost, ali ni fabrikacije nepravilnosti

Slažemo se oko nepodržavanja, ali zašto je problem kada ti ukažem na ono što si ti propustio da konstatuješ?

Vidi, ovo naše analiziranje može biti i da je besmisleno - ako su na snimku prikazani falsifikati zapisnika!
Ali, ako već analiziramo, onda moramo analizirati SVE što je važno.
Važno je što cifre u zapisniku nisu tačne a nije važno što je komentator pogrešio rekavši 230 umesto 216. Ja mislim da je umor uzrok - brljao je i ranije u snimku, ali šta god da je uzrok, cifre se u snimku jasno vide.
Pa valjda se slažeš sa ovim?
Intimno mislim da je vrlo verovatno u Zaječaru bilo manipulacija, ali bih rado saznao da li su sporne zapisnike potpisali i predstavnici PRS-a, a ako jesu, zašto.

Vidi, to što bi ti rado saznao interesuje i mene, ali, opet, nije presudno za ono što je nama najvažnije! BEZ OBZIRA zašto su oni potpisali zapisnike koji su neispravni, nama su najvažnije tačne cifre!
Možda ne razumeš zašto sam toliko nepoverljiv prema Mirkoviću

Ma Hansele, čoveče, i ja sam nepoverljiv prema njemu, ali ne samo prema njemu.
Ali, ovo je odlično - kako god okreneš.
Evo kako: Ako su prikazani zapisnici pravi, onda je sigurno bilo nezakonitih radnji i to takvih koje zahtevaju ponavljanje izbora kao i ustanovljavanje krivične odgovornosti. Ako su prikazani zapisnici falsifikovani, opet dobro, jer postoji snimak, poznato je ko ga je napravio, objavio i upotrebio, pa opet eto nečije krivične odgovornosti. (Ovde primeti da, i ako su ove zapisnike falsifikovali ovi drugi, to ne znači da su izbori bili regularni!)
Mirković je bio Ničićev drug u URSu pa verovatno zna šta potonji kako i sa kim radi. Dalje, URS je verovatno najviše pokrao. Poznajem neke ljude u URSu, a znam i kako daju zaposlenja pa posle uslovljavaju ostanak na poslu obezbeđivanjem glasova, plaćaju glasače itd. A npr. za DS, znam čoveka koji je, iako nije član DSa, za prošle izbore svojim kolima vozio glasače za DS, glasače koji inače ne glasaju, a zarad sopstvene koristi.
ali kad neko napada, po nekom svom refeksu tražim propuste u tom napadu, kao i s ovim Nikolićevim džakovima, koje, čak i da ih nisu ukrali SNS-ovci, još uvek, sami po sebi, ne dokazuju greške u brojanju, što opet ne znači da grešaka - namernih ili slučajnih - nije bilo.

Sad si već objasnio zašto su tvoji komentari takvi kakvi jesu. Međutim, istina se može ustanoviti samo ako se ustanovljava bez predrasuda.
...
Da li je iko igde građanima objasnio i pokazao put listića od štamparije do RIK-a?

Bravo - prava pitanja.
ja s tvojim pitanjima nemam problema, ali ti imaš s mojim. Zašto?

Hm, već sam objasnio - smatram da je tendenciozno kad zameriš komentatoru što je rekao 230 umesto 216 koliko se vidi a da pri tome ne uporediš to sa ostalim ciframa iz kojih se vidi da ni 216 nije ispravno. Kažeš da nisi video i to ipak prihvatam (iako mislim da si trebao da vidiš sve što je relevantno), ali valjda sada vidiš zbog čega "sam imao problem" sa tvojim pitanjima?
Ako ti ovo moje objašnjenje nije dovoljno, od daljih objašnjenja svojih motiva odustajem, jedino neću tolerisati netačnosti o onome što sam napisao, ako s njima nastaviš, nehotice ili ne.

Pre nego što zaključim ovu poruku, navedi mi, molim te koje netačnosti sam ja to pisao?

Mi se, naravno, oko ciljeva slažemo, samo je pitanje oko čega se onda raspravljamo?
Pa, mislim da tvoj pristup nije dovoljno studiozan.
Ako nešto hoćeš dobro da kritikuješ, treba to dobro i da poznaješ.
Evo ovde kod tebe na blogu smo imali odličan primer - Paulinjova poruka. Čovek bio u izbornoj komisiji a bukvalno nema blagu predstavu. Takvih je more. Kakvu će oni krađu ili nepravilnost da primete?
Budi siguran da u državi u kojoj su ovoliko korumpirani policija, tužilaštvo i sudstvo - regularni izbori nisu uopšte mogući!
Niko nije objektivno istražio i razjasnio primer iz Zaječara koji ovde ti i ja analiziramo - zašto?

Verovatno zato što svi čekaju da neko drugi nešto uradi.
Napominjem da je u ovom slučaju policija i tužilaštvo moralo da deluje a nije. (Btw, evo sada gledam Tadića i kaže da nam valjaju i tužilaštvo i pravosuđe, i da oni koji sumnjaju možda nemaju informacije?!)

Evo, konstruktivno, svako može da traži kopije zapisnika. Dovoljno je poslati zahtev. To si mogao da uradiš bez mnogo napora (nemoj ovo da shvatiš kao zamerku). Pravo da ti kažem ja bih to uradio ako bih već pisao o ovakvom slučaju. Na žalost, nemam mogućnost blogopisanja...
Hansel Hansel 21:17 14.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Evo, ako hoćeš da tražiš kopije zapisnika i biračkih spiskova gde su potpisi izašlih na izbore i dobiješ ih, ja ti dajem prostor za analizu, bićeš gost autor. Ja rekoh da nisam imao vremena za to i da ne živim u Zaječaru.

Iako težim da ono što pišem bude što tačnije i razložnije, blog (bar kako ga ja doživljavam) ipak nema vrhunski imperativ da nudi poslednju istinu, bar ja to ne očekujem, jer znam da je nemoguće dostići s mojim stepenom informisanosti; kao što rekoh - blog shvatam kao poligon za razmenu i komplementarnost mišljenja - da mislim da sam sve rekao i da sam nepogrešiv, zaključao bih blog za komentare ili bih ignorisao komentatore - to, kao što vidiš, ne radim. Postavio sam pitanja koja su mi se činila logičnim u trenutku kada sam Nikolić pokazuje džak javno i ne nosi ga policiji, nego ga, kako se kasnije ispostavlja, čuva još neko vreme... A da mogu u nekom mediju da radim onako kako mislim da treba, da imam vremena da istražujem priču, onda bih to uradio i sa onim pitanjima s kojima si se složio i sa predstavlajnjem propisanog puta izbornog listića. Ali, ja nisam u toj poziciji, a u ovoj u kojoj sam trenutno ne mogu da budem studiozan na taj način ovim povodom.

Ne sporim, inače, da o Nikoliću da imam vrlo negativno mišljenje, ali ni jednog trenutka nisam rekao da je njegova predstava sigurno bez osnova, jer to nisam mogao da znam.

Ovo je tačka razilaženja u rezonima:
Ako su prikazani zapisnici pravi, onda je sigurno bilo nezakonitih radnji i to takvih koje zahtevaju ponavljanje izbora kao i ustanovljavanje krivične odgovornosti.

Ja mislim, kao što sam u prethodnom komentaru napisao, da to još uvek ne znači da je postojala namera, naročito jer mi je neshvatljivo da takav zapisnik aminuje neko ko se posle protiv njega buni - meni to unosi osnov za sumnju u sumnju, tj. optužbe koje se - da li - nekritično generalizuju. Postavlaj se pitanje čemu onda toliki ljudi koji su plaćeni po 2000 dinara za dnevnice, kada neko mora iznova da radi njihov posao? Pa ako su svi redom samo pogrešili, neka vrate dnevnice, a ako su još i namerno krali, neka pride i odgovaraju!

I, da podvučemo crtu u vezi sa opaskama o mojoj tendencioznosti - ona pretpostavlja nameru, a ona kod mene nije psotojala. Kada sam govorio o tvojim netačnostima i zaslepljenosti, mislio sam na tvoj prilično diskvalifikacioni komentar kojim si zaključio nešto, a zapravo sam mislio na Dragišića.

Nego, sad tek gledam i tih 14 nevažećih.
220 birača, 660 listića, nevažećih 14, važećih 646, i tvoj zbir je 216.

Pazi, 646+14=660. Ja bih se kladio (mada ne na veliku sumu ) da su oni upisivali ukupan broj listića za sve izbore, i da je ukupno bilo 14 nevažećih, a 4 na lokalnim izborima. Nemam, naravno, nikakav dokaz, ali ne vidim ni jedan jedini razlog da neko krade i napiše da ima 646 važećih listića, a onda mu zbir glasova bude tri puta manji. Ako se ne varam, u snimku se vidi da je sličan princip i na drugim mestima, s tim što su tamo valjda i druga neslaganja. OK, zapisnik je, takav, neispravan, ali još uvek to nije dokaz o krađi. Veoma bi bilo zanimljivo ustanoviti iz koje je stranke popunjavalac zapisnika i ko je obučavao članove biračkih odbora za ta biračka mesta. A iz koje god da je, kažem, svi da vrate dnevnice, ili da im se ne isplate! Ima da pišem poseban blog sa ovim zahtevom!
Hansel Hansel 09:42 15.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Obren Markov je napisao odličan blog u kome detaljno objašnjava izborne procedure, pa sam ga pitao za mišljenje o ovom slučaju u Zaječaru i šta bi trebalo uraditi povodom njega... Tamo je i Obrenov odgovor.
milisav68 milisav68 18:16 15.05.2012

Re: Grafitne olovke i sabiranje

Hansel
Obren Markov je napisao odličan blog u kome detaljno objašnjava izborne procedure, pa sam ga pitao za mišljenje o ovom slučaju u Zaječaru i šta bi trebalo uraditi povodom njega... Tamo je i Obrenov odgovor.

Heh šta da se uradi, falsifikuješ potpise bez straha od kazne (obrati pažnju na rukopis).Zvanicni zapisnik druga strana bir.mesto 36 Arhiv S.Palanka, na strani na

kojoj su
rezultati glasanja nema nijednog potpisa niti ijednog imena i prezimena

clanova birackog odbora.
Zapisnik napravljen oko 23.30h u prostoriji Opstine, a zapisnik sa birackog

mesta sklonjen-bacen. Zasto je falsifikovan novi zapisnik? pa da bi se i

Palanka uklopila u CESIDOVE rezultate. A zasto nema potpisnika ovog novog

zapisnika. Pa ispisan je blizu ponoci, nema smisla da umorne ljude ponovo

dizu iz kreveta da potpisu ponovo falsifikovan zapisnik. Uostalom u opstoj

borbi sa vremenom predali su nepotpisan zapisnik. Ovakav falsifikovan

zapisnik Opstinska izborna komisija iz S.Palanke je priznala kao zvanican i

sa jos bezbroj falsifikovanih zapisnika proglasila izborne rezultate. Bahato,

nadmeno, nipodastavajuce i prema gradjanima i prema izbornom procesu i prema

zakonu. A na to su se vec navikli pa im nista nije falilo ni kada su

falsifikovali izbore 2004 i 2008 zato vise ne prezaju ni od najprovidnijih

falsifikata


Gotovi smo

Za one koji nemaju profil na FB.

link

Selo Stojačak po popisu iz 2011. ima 364 stanovnika, a glasalo 368 glasača.Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana