Izbori, EU i ekonomske konsekvence!

Goran Nikolić RSS / 28.01.2008. u 16:38

Ako narodnjaci i SPS ostanu neutralni Tadić će pobediti na izborima i to ne suviše tesno. Naime, neutralnost DSS, NS i SPS bi donela oko dodatnih četiri (neto) procenta Nikoliću, što bi jedva bilo dovoljno da se ostvari ravnoteža glasova sa aktuelnim predsednikom, imajući u vidu prosto zbrajanje glasova kandidata, čiji će glasači izvesno podržati Tadića. Međutim, ono što će sigurno doneti nove glasove Tadiću su podrška skoro cele intelektualne i kulturne elite Srbije, (prirodno) ubedljivija kampanja kandidata DS (i skoro izvesna pobeda u TV duelu), veći rezervoar glasova među neopredeljenima, kao i strah od izvesne neizvesnosti sa Nikolićem.

Ipak, jedna stvar bi mogla da zakomplikuje situaciju i da izbore učini neizvesnijim. To je stav aktuelnog premijera.

Postaje i laicima jasno da bi premijer želeo dve stvari: da pobedi Nikolić bez njegove direktne podrške i da održi koaliciju sa DS i G17. Nije teško dokučiti motive aktuelnog premijera. Naime, on želi što više vlasti i meku izolaciju Srbije, odnosno put ka EU brzinom puža. On, ispravno, politikantski kalkuliše da bi sa Tomom na čelu države, držao skoro sve poluge moći u svojim rukama, usporio modernizaciju i evropski put zemlje, oslabio DS i mogao međunarodnu zajednicu stalno da plaši ''gorim od sebe''. U takvoj konstelaciji DS (i G17) opet nema izbora već da nastavi sa državotvornom politikom i sačuva i takvu Vladu, jer je alternativa tako grozna. Odgovorne stranke ne mogu dopustiti da zemlja krene nizbrdicom, jer je, pored ostalog, do sledećih izbora ostalo još puno godina, koje bi se sa koalicijom DSS-NS-SRS i odužile. Eventualni, danas odloženi, sporazum sa EU biće poništen, jer se već i ''previše odmaklo sa tim prokletim integracijama''.

Kosovo, na kome se nalazi NATO, ali na koje je, za premijera, naprasno postao problem da ode misija EU, je, naravno, izgovor za grčevitu borbu za vlast i nametanje sopstvenog miopijskog koncepta politike, koji je protivan interesima srpskog naroda. Šta više, ovakvo ponašanje premijera posredno ugrožava i Republiku Srpsku, i nije čudo što je Dodik tako zdušno podržao Tadića.[1] Ni Srbi na Kosovu ne mogu očekivati ništa dobro do politike premijera, i on će dobrano olakšati primenu koncepta ''Erdutskog sporazuma'' za tri i po srpske opštine na severu Kosova, koje će, vrlo verovatno, biti sprovođen narednih godina.

Šta će se dešavati narednih dana, da li će implicitna podrška Nikoliću, ako se uvidi da on gubi, pretvoriti u eksplicitnu zna premijer i samo premijer, i zavisiće od njegovog kalkulisanja. On, sigurno, zna da s tim potezom kreće na put bez povratka i da, prirodna, koalicija sa SRS vodi zemlju u ekonomsku i političku krizu i, faktičku, izolaciju.

Pobeda Tadića dovodi premijera u neugodnu situaciju da bi Vlada čiji je predsednik (a u kojoj većinu ima DS) mogla da potpiše Sporazum sa EU, a da bi njegov pokušaj da u Skupštini obori taj dokument mogao da spreči Predsednik Republike raspuštanjem parlamenta na obrazloženi predlog Vlade (eventualni zahtev najmanje 60 poslanika da se glasa o nepoverenju Vladi mogao bi samo da odloži tako nešto, ali ne i spreči). Na novim izborima, aktuelni premijer bi verovatno prepolovio biračko telo svoje koalicije i tas na vagi bi, vrlo moguće, postala SPS, stranka koja je enigma, ali čiji demokratski pomaci nisu mali (što je i premijer, svakako, primetio).

Oni koji još uvek ne znaju da li da na izbore izađu i legitimišu sebe pred budućim generacijama kao one koji su se borili za demokratiju i (srpski) nacionalni interes, molim da pređu preko svega što im nije po volji. I oni koji misle da je Tadić, po meni najveći državnik koga su Srbi imali od Drugog svetskog rata[2], izdao njihove ideale neće biti lišeni odgovornosti za neodgovornost 3. februara!

Ekonomske konsekvence

Da li ćemo se posle godinu dana sećati da smo u decembru 2007. imali prosečne plate od preko 420 evra, kao što smo se celih devedesetih sećali decembarskih plata 1990 (od oko 750 maraka)? Vrlo moguće, i to će isključivo zavisiti od toga ko bude vladao zemljom u narednom periodu.

Srbija poslednjih sedam godina troši za oko petinu više nego što proizvodi zahvaljujući deviznim prilivima iz inostranstva, i to, pre svega, kroz ino-zaduživanje, strane direktne (i portfolio) investicije, doznake i donacije. U slučaju rapidnog povećanja političkog rizika tj. pobede Nikolića priliv stranih direktnih (i portfolio) investicija bio bi dramatično redukovan, dok bi spoljno zaduživanje bilo otežano i pod nepovoljnijim uslovima. Odliv kapitala doveo bi do osipanja deviznih rezervi NBS[3] i pritiska na korekciju (na dole) kursa dinara. Ako bi premijer i DS jasno stavili do znanja da Vlada opstaje stvar bi se mogla donekle smiriti; berza bi se mogla stabilizovati (ali na nižem nivou)[4], kurs dinara bi bio blago oslabljen, dok bi kretanje realnih ekonomskih agregata u 2008 (BDP, industrija, izvoz) moglo biti umereno, i uz nastavak privatizacije velikih sistema, bilo bi moguće sprečiti recesiju i platnobilansnu krizu (valja imati u vidu da bi se i eksterni ekonomski faktori mogli urotiti protiv Srbije[5]). Uz koaliciju DSS-NS-SRS ekonomska kriza je neizbežna (više o reperkusijama izbora na privredu videti na Bizu B92, u komentaru: Ekonomska logika predsedničkih izbora).

 

 

 

[1] Pobeda anti-evropskog kandidata i za glasače sa jakim nacionalnim (srpskim) sentimentom znači otežanu borbu za ublažavanje eventualnih novih pritisaka za korekciju Dejtonskog sporazuma. Stvar je u tome što osovina Tadić-Dodik ima ugled u svetu i praktično je ublažila oštrinu Lajčakovih mera, i biće posebno bitna kod dolazeće reforme policije BIH, odnosno pokušaja da se ukine policija Republike Srpske.

[2] Među, najveće srpske državnike 20. veka ubrajam i Kneza Pavla, Slobodana Jovanovića, Ljubomira Davidovića, Milana Stojadinovića, Zorana Đinđića.

[3] Naizgled obimne devizne rezerve NBS (skoro 10 milijardi evra) najvećim delom obaveze NBS, čiji bi imaoci lako mogli požuriti da naplate svoja potraživanja. Naime, oko dve milijarde evra čine obaveze NBS po osnovu obavezne rezerve na ino-kreditne linije banaka (uglavnom u stranom vlasništvu), dok dodatne preko dve milijarde evra čine potraživanja od NBS po osnovu obavezne rezerve na deviznu štednju građana (koji bi se vrlo lako odlučili da svoja sredstva razoroče). Pored toga, komercijalne banke potražuju 211 milijardi dinara (preko 2,6 milijardi evra) po osnovu repo-kupljenih blagajničkih zapisa NBS, koji dostižu za maksimalno 14 dana, te bi u sluačju političke krize sa tim dinarima (koje ne bi opet uložile u zapise NBS) ''izašle'' na devizno tržište da kupe evre. Treba dodati da pojedinci i preduzeća u kešu i na računima po viđenju imaju oko 150 milijardi dinara (preko 1,8 milijardi evra), te bi se dobar deo i tog novca mogao pojaviti na deviznom tržištu u vidu tražnje za jačom valutom. Takva ogromna ponuda dinara i snažno povećana tražnja za devizama dovela bi do osipanja deviznih rezervi i neminovnog snažnog pada kursa domaće monete.

[4] Podsetimo se majskog pada berze (za tri dana oko 15%) i dinara, koji su koincidirali sa izboror Nikolića za predsednika Skupštine. Njegovo smenjivanje dovelo je do najvećeg dnevnog rasta Belexa15 u istoriji i do stabilizacije, odnosno jačanja kursa dinara.

[5] Naime, recesija u SAD, i njeno ublaženo prelivanje u EU, čini skoro izvesnom, i ona bi mogla imati negativne posledice i na našu zemlju (Srbija zbog visokog minusnog salda u razmeni sa svetom spada među ugroženije zemlje istočne Evrope). Srbija bi mogla biti ''pogođena'' kroz manji dotok kapitala, što bi značilo smanjivanje ''cross-border'' zaduživanja i stranih direktnih (i portfolio) investicija (a to su važni izvori pokrivanja deficita tekućeg dela platnog bilansa).



Komentari (213)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

igipop igipop 17:01 28.01.2008

Preporuka za tekst

Malo si ga nalickao sa onim najbolji politicar od drugog rata doduse. To cemo tek da vidimo. Ako krene nizbrdo, dzaba je krecio. Tako da se ja ne bih sa tim zaletao. A uostalom pokojnog Zorana si zanemario...

Drugo nije mi jasno zbog cega DS mora i treba da ostane u vladi ako Boris ne pobedi (a bogami i ako pobedi). Ne vidim nikakvu logiku u tom ostajanju. Ni racionalno ni emotivno.

Kostunica je zagrizao metak i sad je pravi trenutak da potone.

Srbija ce (sad je jasno) morati da prelomi ali je svakako bolje da to bude posto Boris postane predsednik (na kraju sa te pozicija moci ce ako slucajno pobede nacionalisti da lakse vrsi pritisak).

Mozda ti znas nesto sto ja ne znam, ili vidis nesto sto ja ne vidim?
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:06 28.01.2008

Re: Preporuka za tekst

Mozda ti znas nestoi sto ja ne znam, ili vidis nesto sto ja nevidim?

na zalost znam,
ali ne bih da time pogorsavam situaciju,
jer stvar jos nije prelomljena,
i nadam se da nece biti,
da ce ostati naredna tri dana
bez te odluke!

a Djindjica sam pomenuo
kao jednog od 6 najvecih
srpskih drzavnika 20. veka!
medjutim medjutim 10:33 29.01.2008

Re: Preporuka za tekst

Goran Nikolić
a Djindjica sam pomenuo
kao jednog od 6 najvecih
srpskih drzavnika 20. veka!


Djindjic je drzavnik 21. veka.

Nije metafora, on je bio na vlasti tek nekih desetak dana 2000. godine, a ostatak premijerskog mandata je odradio u 21. veku :)
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:44 29.01.2008

Re: Preporuka za tekst

Tacno!
to mi se omaklo, zaista
Ivan Marović Ivan Marović 22:57 29.01.2008

Re: Preporuka za tekst

medjutim
Nije metafora, on je bio na vlasti tek nekih desetak dana 2000. godine, a ostatak premijerskog mandata je odradio u 21. veku :)
Greška, Đinđić je postao premijer 25. januara 2001, dakle u XXI veku.
medjutim medjutim 09:24 30.01.2008

Re: Preporuka za tekst

Ivan Marović
medjutim
Nije metafora, on je bio na vlasti tek nekih desetak dana 2000. godine, a ostatak premijerskog mandata je odradio u 21. veku :)
Greška, Đinđić je postao premijer 25. januara 2001, dakle u XXI veku.


jes', nisam bio siguran tacno a mrzelo me da trazim.. a mozda mu treba racunati i rad prelazne vlade, mada se ni za to ne secam dal' je imao neku formalnu ulogu..
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:26 30.01.2008

Re: Preporuka za tekst

nije imao formalnu ulogu u prelaznoj Vladi,
ali je njegovo najvece delo
organizacija 5. oktobra zaista u 20. veku
dok je drzavnik postao u 21. veku.

ali nije to bitno!
Belius Belius 17:07 28.01.2008

Moja dilema

Domaćin said:
Ako narodnjaci i SPS ostanu neutralni...

Ne znam kako DSS - NS mogu da ispadnu neutralni. Tadiću su do sada naneli toliko štete, da je njihov stav potpuno jasan, kako god da se izjasne ili neizjasne.

Mene više kopka post-izborna reakcija Tadića, ako uspe da pobedi (ušta se nadam). Da li će konačno da stane na noge i opali i on po neku političku šljagu kome bi već trebalo...
AlexDunja AlexDunja 17:09 28.01.2008

Re: Moja dilema

Da li će konačno da stane na noge i opali i on po neku političku šljagu kome bi već trebalo...

nece.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:15 28.01.2008

Re: Moja dilema

g. Belius

jedno je implicitna podrska,
koju vecina birackog tela te koalicije nece razumeti,
a oni koji razumeju nece je poslushati
jer su dovoljno razumni,
a drugo je podrska eksplicite,
koja bi bila opasna!
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:16 28.01.2008

Re: Moja dilema

verovatno se u pravu
AlexDunja
Belius Belius 17:33 28.01.2008

Re: Moja dilema

AlexDunja
nece.

Mišljenja sam da su potrebne dve stvari:

- Da je Tadić dovoljno pametan da zna šta mu je činiti posle drugog kruga (što ne mogu da garantujem jer nisam Tadić).

- Da dobije dovoljnu podršku građana i bez DSS - NS partijskih poziva na podršku (zbog čega bih voleo da što više ljudi izađe na izbore).

Ne verujem da je i do sada sarađivao sa Koštunicom zato što ga voli, već iz drugih razloga koje mi sada možemo da ocenjujemo na ovaj ili onaj način.
Belius Belius 17:46 28.01.2008

Re: Moja dilema

Domaćin said
g. Belius

jedno je implicitna podrska,
koju vecina birackog tela te koalicije nece razumeti,
a oni koji razumeju nece je poslushati
jer su dovoljno razumni,
a drugo je podrska eksplicite,
koja bi bila opasna!

Mišljenja sam da se rukovodstvo DSS već dovoljno jasno izjasnilo na svaki način i prema Tadiću i prema planovima za budućnost tj. u kom smeru će voditi državu ako i dalje bude vlast/deo vlasti. Moj stav.
AlexDunja AlexDunja 17:47 28.01.2008

Re: Moja dilema

Mišljenja sam da su potrebne dve stvari:

o, a ja sam misljenja da je potrebno puno vise od toga:)
takodje sam misljenja da je tadic daleko blizi kostunici nego
sto bi voleo da se primeti.
ne verujem da " voli" njega, ali voli da "deli odgovornost" sa njim.
bliskost njihova se najbolje vidi iz brzine i nacina na koji
se tadic "obracunao" sa neistomisljenicima u stranci,
a na kostunicin zahtev.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:58 28.01.2008

Re: Moja dilema

saglasan sam g. Belius!
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:00 28.01.2008

Re: Moja dilema

g. Belius,
bitno je da se ne izjasne eksplicitno,
a ovo implicitno, oni koji treba da rayumeju nece dovoljno razumeti!
barem se nadam!
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 19:32 28.01.2008

Re: Moja dilema

Gorane,

Kažeš: biće odgovoran LDP?!
A da li će možda, leba ti, za bilo šta biti odgovoran i najveći državnik kojeg smo ikad imali,
kojem, izgleda, vlastita sujeta ne dopušta da se tako i ponaša!
Ukoliko te ne mrzi - da ne bih ovde ponavljao - pogledaj na mom poslednjem blogu
priču o Žaku Širaku - kad smo već kod odgovornosti!

poz.
n.m.
nikson nikson 19:35 28.01.2008

Re: Moja dilema

Kažeš: biće odgovoran LDP?!


ja se na primer ne slazem sa tim. LDP ima svoje stranacke interese koji nekada i ne moraju da se podudaraju sa interesima gradjana (iako su najcesce interesi gradjana jednaki interesu LDP-a, u to nema sumnje)

ovde je odgovornost na gradjanima kao pojedincima
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:45 29.01.2008

Re: Moja dilema

ta prica o gradjanima je pomalo upitna,
poziv LDP nije bez znacaja!
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:50 29.01.2008

Re: Moja dilema

pogledacu!
nemam nista protiv LDP!
pozdrav
sladja82 sladja82 17:19 28.01.2008

crne slutnje

koliko je realna,
u procentima odluka Kostunice
da podrzi Nikolica
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:20 28.01.2008

Re: crne slutnje

ne znam tacno,
znacemo u sredu!
beli beli 17:24 28.01.2008

najveci drzavnik

Ovo sa najvecim drzavnikom
je interesantno, ali to ce zavisiti i od ovih izbora!
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:26 28.01.2008

Re: najveci drzavnik

Tacno, ali donekle!
Cak i da izgubi,
ja ostajem pri toj tvrdnji!
Treger Treger 12:33 29.01.2008

Re: najveci drzavnik

Goran Nikolić
Tacno, ali donekle!Cak i da izgubi, ja ostajem pri toj tvrdnji!

A da ti se nesmeši neki upravni odbor kad se toliko uvlačiš bez argumenata svom predsedniku?
blue rider blue rider 17:25 28.01.2008

sve znam gorane

i slazem se sa tobom.

Zamolio bih te samo da ne pretis, i to posebno ljudima koji su se za demokratiju borili mnogo vise nego ti:

"Oni koji još uvek ne znaju da li da na izbore izađu i legitimišu sebe pred budućim generacijama kao one koji su se borili za demokratiju i (srpski) nacionalni interes, molim da pređu preko svega što im nije po volji. I oni koji misle da je Tadić, po meni najveći državnik koga su Srbi imali od Drugog svetskog rata[2], izdao njihove ideale neće biti lišeni odgovornosti za neodgovornost 3. februara! "

Ovo je stvarno sramotno... Paljba se po pravilu osipa po onima koji su medju najzasluznijima za kakav takav progres Srbije. I ti nemas pravo na to, posebno sa uzvicnikom na kraju. Dosta vise, na ljude koji imaju onaj racionalni stav o ovim izborima vi i vasa ekipa uticete kao da zapravo zelite da ne glasamo za Tadica. Zasto?

Ja ne mislim da je Tadic najveci drzavnik Srbije, mislim da je hiljadu godina od toga (mada istini za volju i nema ogromnu konkurenciju), ali to nema veze. Osecam istu muku kao kada sam 2000-te zaokruzivao Kostunicu - apsolutno istu.

I lepo sam rekao, a nisam ispunio - bolje je da ne gledam vesti, govore, nastupe, blogove DS-a jer cete me samo naterati u apstinenciju.

P.S. Ja cu glasati jer sam svoj i znam sta radim ali mucninu i neizvesnost koju vi ljudi izazivate u meni necu zaboraviti.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:30 28.01.2008

Re: sve znam gorane

nemoj me pogresno shvatiti,
ali i sam znash da ako Tadic tesno izgubi,
da ce biti optuzen LDP,
ako ga jasno ne podrzi,

p.s.
meni su uvek bile najblize tri referentne pro-evropske stranke
DS, G17 i LDP
ludvig ludvig 17:43 28.01.2008

Re: sve znam gorane

p.s.
meni su uvek bile najblize tri referentne pro-evropske stranke
DS, G17 i LDP


koje će za koju godinu opet biti jedna stranka kao i što će se ovi drugi stopiti u jednu...i tad ćemo lepo imati dvopartijski sistem i ko čovek glasaš za jedne i znaš kome si dao glas i ko je odgovoran...a ako ti baš stalo onda se u samoj stranci boriš za svoje kandidate i eto...
jer ovo višeglasje u kojem sa 8% bivaš premijer i odlučuješ o predsedniku nas je i dovelo dovde.
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:50 28.01.2008

Re: sve znam gorane

moja procena je da je vishe stranaka
u zbiru davalo vishe proevropskih glasova,
tako da ne mislim da bi bilo dobro napraviti bipartijski sistem
cak i da je to moguce.
naime, sto je vishe stranaka,
manja je sansa da je prevelik broj njih vodi suludu politiku
Nenad M. Nenad M. 17:57 28.01.2008

Re: sve znam gorane

nemoj me pogresno shvatiti,
ali i sam znash da ako Tadic tesno izgubi,
da ce biti optuzen LDP,
ako ga jasno ne podrzi,


kako mozes ovakvu glupost da napises? Ldp je OPOZICIJA a dss u Vladi sa ds-om tako da je logicno da ga oni podrze.
Belius Belius 17:58 28.01.2008

Re: sve znam gorane

nemoj me pogresno shvatiti,
ali i sam znash da ako Tadic tesno izgubi,
da ce biti optuzen LDP,
ako ga jasno ne podrzi,

Nema šta ko da optužuje LDP za eventualni izborni neuspeh Borisa Tadića. Svako ima pravo da upotrebi svoj glas prema svojoj svesti i savesti. Zašto bi više kritikovao LDP, nego SRS ili DSS - NS?

Demokratija. Svako odgovara za ono što čini. I SRS i DS i DSS i NS i LDP i ITD. I građani, naravno...
Da ne prepričavam dalje, o tome sam već govorio u poslednjem postu.
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:17 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Pa nemojmo se praviti ludi!
svi mi znamo sta su chiji ideali,
a Vlade G17 i DS sa DSS su
prosto drzavotvorne odluke!
skinimo maske vec jednom!
AlexDunja AlexDunja 18:19 28.01.2008

Re: sve znam gorane

prosto drzavotvorne odluke!

jadna drzava kod takvih tvoraca.
slozices se.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:21 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
Pa nemojmo se praviti ludi!
svi mi znamo sta su chiji ideali,
a Vlade G17 i DS sa DSS su
prosto drzavotvorne odluke!
skinimo maske vec jednom!

Nisu to nikakve "državotvorne odluke"..To je način na kojima se u moderno vreme uništava država, način na koji se dezintegriše...

Goran Nikolić Goran Nikolić 18:23 28.01.2008

Re: sve znam gorane

apsolutno ne,
AlexDunja!
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:25 28.01.2008

Re: sve znam gorane

potpuno netacno!
politika je umetnost moguceg,
nije se moglo vishe,
sa parlamentarnom vecinom DSS-NS-SRS
AlexDunja AlexDunja 18:26 28.01.2008

Re: sve znam gorane

apsolutno ne,
AlexDunja!

tako sam i mislila:))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:30 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
potpuno netacno!
politika je umetnost moguceg,
nije se moglo vishe,
sa parlamentarnom vecinom DSS-NS-SRS

Gorane...
Onaj ko u 21. veku insistira na pojmu suverenosti i države iz 19. veka, osuđen je na propadanje..
Onaj ko hoće takav suverenitet ostaje bez ikakvoga suvereniteta...
Evo ti primer iz energetike. I sve će se opreavdavati Kosovom...
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:46 28.01.2008

Re: sve znam gorane

pa kakvi su to argumenti!
mi vodimo bitiku protiv
anti-evropskih snaga,
a vi se bavite nekim marginalnim pojavama,
sve sto se moze platiti nije skupo!
skupa je buducnosti
koju cemo izgubiti!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:53 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
pa kakvi su to argumenti!
mi vodimo bitiku protiv
anti-evropskih snaga,
a vi se bavite nekim marginalnim pojavama,
sve sto se moze platiti nije skupo!
skupa je buducnosti
koju cemo izgubiti!

Prilike za budućnost gubimo upravo politikom koju Tadić vodi..Ne može i sa Koštunicom i sa Nikolićem a u EU i evropsku budućnost. Ne možete ostati u vladi sa Koštunicom i jesti supstancu budućim generacijama da bi Putin blokirao Zapad, i računati na podršku ljudi koji vide da je to katastrofa. Ne možete sa jednom nogom stajati u Moskvi, nama pričati kako će te drugom u Brisel, i tražiti podršku samo zato što vi to kažete...
Dajte nešto konkretno, jasno, čega se plašite..
Pa zar je zlo ne biti u vladi sa Koštunicom ili napustiti mesta u upravnim odborima i mestima gde su prsti u "medu"...
Sladjana NS Sladjana NS 19:20 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
nemoj me pogresno shvatiti, ali i sam znash da ako Tadic tesno izgubi, da ce biti optuzen LDP, ako ga jasno ne podrzi, p.s.meni su uvek bile najblize tri referentne pro-evropske strankeDS, G17 i LDP


Sad ste ga preterali ,LDP ce biti kriv, nece biti ,a ne BT koji je jedini krivac sto se i on i zemlja nasla u ovakvoj situaciji, pa imaj bar malo dostojanstva na koje se ovih dana BT puno poziva. Pa preuzmi i slavu pobede i odgovornost poraza.
Nenad M. Nenad M. 19:30 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
potpuno netacno!
politika je umetnost moguceg,
nije se moglo vishe,
sa parlamentarnom vecinom DSS-NS-SRS


Nije se vise moglo je floskula koja amnestira odgovornost BT za nepostojece rezultate a uzdize namere kao vrhunsku umetnost u politici a put do pakla katkad je poplocan dobrim namerama;
40% za Tomu, ili nadpolovicna vecina u zbiru sa Veljom i Mrkonjicem je veliki poraz BT i ta cinjenica se ne moze zanemariti.

Ne znam, da li postoji zemlja u kojoj 40% radikalsikih glasova nije institucionalizovano dok s druge strane imamo premijera koji nema vise od 5% podrske? Radikali konstantno rastu i ako BT "izgubi" KIM a radikali ne budu imali nikakvu odgovornost na sledecim izborima srs ce imati preko 50%.
Dawngreeter Dawngreeter 19:31 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
mi vodimo bitiku protiv
anti-evropskih snaga,
a vi se bavite nekim marginalnim pojavama


Ovo izgleda kao promaseni Haiku. Ako bi prve cetri reci treceg reda prebacili u drugi, bio bi sasvim dobar Haiku. Fino, fino.

Elem. Mi se borimo protiv anti-evropskih snaga i zato ne glasamo na izborima koji nam nude izbor izmedju dva anti-evropska kandidata. Ne volimo marginalne pojave pa nam ni Tadic nije drag. Ja glasam za jedinog realno i ocigledno evropskog kandidata, a to je Nik Sloter. Pa posto vec pocesmo sa pesmom, evo par stihova i za kraj komentara:

Na ostrvu Ki Maraja
Zivi jedan strasan baja
Ime mu je Sloter Nik
I on je moj predsednik
Treger Treger 23:19 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
nemoj me pogresno shvatiti, ali i sam znash da ako Tadic tesno izgubi, da ce biti optuzen LDP, ako ga jasno ne podrzi, p.s.meni su uvek bile najblize tri referentne pro-evropske strankeDS, G17 i LDP

Sada je jasno skim imamo posla. Pa to su stranke koje osim LDP podržavaju tunjavog 7 godina ej bre sedam godina. Znaš li šta znači 7 godina. Da je Đnđić živ prošle godine bi smo ušli u evropu. Pa Đinđića je srušio tandem Koštunica i Dinkić da li si to zaboravio.
Treger Treger 23:33 28.01.2008

Re: sve znam gorane

Goran Nikolić
Pa nemojmo se praviti ludi!svi mi znamo sta su chiji ideali, a Vlade G17 i DS sa DSS su prosto drzavotvorne odluke!skinimo maske vec jednom!

Potpuno te razumem ali su maskirani upravo oni koji koji traže skidanje maski. Recimo tvoj najveći državotvorac čak je na visini zadatka da bi ga se sam Slobodan ponosio. Eto tako sam ja kad sam video da se pljačka banka video priliku da se priključim jer je to u interesu te banke da sve pare ne uzmu kriminalci. To bi u kratkom bilo ponašenje tih stranaka koje ti spominješ. Nikad veće mahinacije nije bilo i pljačke. Sve po koalicijonom sporazumu. Tako je i pored svih katastrofa i predaje države pod skute druge države, tojest prave istinske izdaje države, vlada je i dalje stabilna. Ti tvrdiš da mu je to bilo iznuđeno. I sad treba da verujemo da mu neće biti iznuđeno da preda Kosovo da preda Elektroenergetski sistem u ruske ruke da preda sve što mu se iznudi. Stvaarno savršena odbrana. Ne bi on to nego mu voja iznudio.Sramota Gorane šta pokušavaš da braniš. Da je potisao to isto za EU Voja bi ga osudio kao izdajnika.
Goran Nikolić Goran Nikolić 10:48 29.01.2008

Re: sve znam gorane

Sladjana
nemam ja nista protiv LDP
zaista, pogresno
si to shvatila
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:45 29.01.2008

Re: sve znam gorane

Mislim da SRS
ne moze da osvoji
na parlamentarnim
izborima ni preko 35%
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:47 29.01.2008

Re: sve znam gorane

vama je ocigledno
do shale
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:49 29.01.2008

Re: sve znam gorane

g. Treger,
Tadic vodi pragmaticnu politiku
kao sto ju je i Djindjic vodio
pidola pidola 17:47 28.01.2008

...


I oni koji misle da je Tadić, po meni najveći državnik koga su Srbi imali od Drugog svetskog rata[2], izdao njihove ideale neće biti lišeni odgovornosti za neodgovornost 3. februara!

tako je,
gradani koji ne izadju na izbore ce biti najodgovorniji (krivi) sto tadic nije pobedio.
tako je,
ldp ce kao stranka biti najodgovornija sto tadic nije pobedio.

dok sam tadic,sama demokratska stranka,tu nema nikakvu odgovornost.
zar su oni krivi sto gradjani koji ne glasaju nemaju poverenja u njih?
zar su oni krivi sto je zbog vladine lose politike srs tako jaka stranka?
zar oni uopste mogu da snose neku odgovornost?
zar su oni deo vlasti,da bi se njima ista prebacilo?
Goran Nikolić Goran Nikolić 17:54 28.01.2008

Re: ...

bilo, ne bilo
tako ce ispasti!
i onda LDP-u preti propast,
sto ja ne zelim,
jer je LDP podigao, mozda i 3%
novih biracha!
Nenad M. Nenad M. 18:29 28.01.2008

Re: ...

bilo, ne bilo
tako ce ispasti!
i onda LDP-u preti propast,
sto ja ne zelim,
jer je LDP podigao, mozda i 3%
novih biracha!


koliko ti nemas pojma sta se desav na terenu pa to je katastrofa.
u slucaju pobede TN, samo ce izgubiti ds a procenjuje se i prelaz dobrog dela clanova ds-a ka ldp-u, nikako obrnuto.
Gorane, izadji malo napolje, oslobodi se kompa i popricaj sa pristalicama ds-a pa i ldp-a a do tada nemoj se brukati.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:36 28.01.2008

Re: ...

Goran Nikolić
bilo, ne bilo
tako ce ispasti!
i onda LDP-u preti propast,
sto ja ne zelim,
jer je LDP podigao, mozda i 3%
novih biracha!

Eto ga sad...
Znači ne pobedi li Tadić, stradaće LDP..o))

Goran Nikolić Goran Nikolić 18:42 28.01.2008

Re: ...

ma meni je svejedno ko ima vishe glasaca,
zanima me samo njihov zbroj,
jer ja nisam politikant,
da je Cheda u drugom krugu
ja bi isto ovo napisao!
Kada sam rekao da ce LDP biti optuzena
nisam mislio na njen biracki potencijal
koji ce sigurno narasti porazom Tadica,
vec na moralni aspekt price!
Nenad M. Nenad M. 20:57 28.01.2008

Re: ...

Goran Nikolić
ma meni je svejedno ko ima vishe glasaca,
zanima me samo njihov zbroj,
jer ja nisam politikant,
da je Cheda u drugom krugu
ja bi isto ovo napisao!
Kada sam rekao da ce LDP biti optuzena
nisam mislio na njen biracki potencijal
koji ce sigurno narasti porazom Tadica,
vec na moralni aspekt price!




Cujes li ti sebe Gorane? Da je moralnog aspekta Boris Tadic bi danas imao 5 % zbog Kostunice, Bulatovica, Tijanica, Velje, Balinovca, Mihajlova, Ustava, prepustanja premijerskog mesta, poklanjanja NIS-a ( cudno je da ti to nije tema!? )...

Opet, suprotno tebi, mislim da Ldp staje moralno neukaljana korektnom ponudom Tadicu za razgovor i izjavom CJ da nije gospodar glasova. Ako bi Ldp kojim slucajem dala blanko podrsku Tadicu potpuno bi obesmislila svoje postojanje. Ne zaboravi, Ldp je nastala losom politikom Tadica!!!
silver bullet silver bullet 21:12 28.01.2008

Re: ...

ma meni je svejedno ko ima vishe glasaca,
zanima me samo njihov zbroj,


Cinjenica, Boris Tadic je takvim "iznudjenim potezima" povecao biracko telo DS-a, ali je pristajanjem da bastini samoubilacke nacionalne ideje bez pokrica u realnosti otkinuo veliko parce ukupnog demokratskog birackog tela. Raspaljena nacionalna retorika dovela je DSS do pozicije da peva labudovu pesmu, a DS do pozicije koju su radikali imali proteklih osam godina - mnogo biraca, ali nedovoljno da se osvoji vlast.

Ako Tadic nekim cudom i pobedi na predsednickim izborima, prava vlast ce se preseliti na desnicu koja danas ima vecinu.

Jasno je samo jedno: Tadic je dobro cinio za svoju stranku, ali je zrtvovao Srbiju. U to cete se brzo uveriti.
zoricag zoricag 21:39 28.01.2008

Re: ...

Pobeda ili poraz Tadica nece uticati ni na povecanje ni na smanjenje rejtinga LDP-a. LDP nije ucesnik drugog kruga glasanja i ne vodi ni pro ni kontra kampanju.

To nema veze sa LDP, osim sto to moze da se desi u Tadicevoj glavi ili ako ga Kostunica ubedi da je LDP krivac, kao sto ga je uostalom do sada uvek ubedio, od sanitarnog otklona na ovamo.

Bolje bi bilo da je ovo vreme iskorisceno da se mobilisu sve snage, umesto sto se unapred trazi krivac. Ne moze se osvojiti pobeda kad se unapred trazi krivac. Nesto tu nije u redu sa verom u pobedu. Onako Psiholoski.

die hard die hard 01:43 29.01.2008

Re: ...odgovor za zoricag

Bolje bi bilo da je ovo vreme iskorisceno da se mobilisu sve snage, umesto sto se unapred trazi krivac. Ne moze se osvojiti pobeda kad se unapred trazi krivac. Nesto tu nije u redu sa verom u pobedu. Onako Psiholoski.

Z ti kao i obicno ne gresis.Ja danas u KS zvao stab DS i BT da ih pitam zasto su inertni i ne lepe dovoljno plakate za BT, a oni kazu da ima vremena.Da li oni hoce da pobede uopste?
Neki ljudi iz LDP hteli da ponude dobre usluge ali odgovora nema!
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:52 29.01.2008

Re: ...

g. Zorica,
mene to sa krivcem i ne zanima
to sam samo rekao
LDPovcima
kao mogucu konsekvencu
ali to je zaista marginalna stvar!
na zalost previshe pricamo
o takvim temama
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:53 29.01.2008

Re: ...odgovor za zoricag

g. Die Hard
samo vi ponudite usluge!
Treger Treger 12:47 29.01.2008

Re: ...

Goran Nikolić
ma meni je svejedno ko ima vishe glasaca, zanima me samo njihov zbroj, jer ja nisam politikant, da je Cheda u drugom krugu ja bi isto ovo napisao!Kada sam rekao da ce LDP biti optuzena nisam mislio na njen biracki potencijalkoji ce sigurno narasti porazom Tadica, vec na moralni aspekt price!

O kakvom moralu pričaš. Da li je moralno izneveriti svoje birače i njhove glasove pokloniti jednoj jajarsko fašističkoj koaliciji. Da li je moralno braniti organizacije tipa Svetozar Miletić, Nonokamon, Obraz, itd. a ćutati na napade na Č.J. od umešanosti u otmicu Miška, pa do prodaje Kosova itd. Da li je normalno lagati građane o Kosovu u Srbiji kada je to nemoguće. Da li je moralno izdti zemlju i predati je Ruskoj mafiji na upravljanje. U prvu si da treba skinuti maske samo si na pogrešnu adresu se obratio.LDP govori istinu o Kosovu jer ne želi da se uhvati u stupicu kao Tadić pa da mora stalno da trabaunja o našem Kosovu kao i Voja i Slobodan. I politika LDP je bez maske.Neka Tadić javno kaže da će pružiti Koštunici otpor u njegovim pokušajima da nas udlji od EU. Neće jer ko zna šta mu je naredio PŠutin u Moskvi.
Covek u belom Covek u belom 15:30 29.01.2008

Re: ...

Nenad M.
u slucaju pobede TN, samo ce izgubiti ds a procenjuje se i prelaz dobrog dela clanova ds-a ka ldp-u, nikako obrnuto.
Gorane, izadji malo napolje, oslobodi se kompa i popricaj sa pristalicama ds-a pa i ldp-a a do tada nemoj se brukati.
Upravo tako i onda se neki pitaju cemu ovolika agitacija LDP-ovaca na blogu ka apstinenciji (neki se cak i dernjaju da ce da glasaju za Tomu). Pa cisto stranacki interesi su u pitanju, briga njih kako ce biti u Srbiji, da li je moguce da jos ima ljudi kojima to nije jasno???

Nego upitao bih ove LDP aktiviste sto su malo vise u hijerarhiji stranke, sta mislite ti novi iz DSa kad (hipoteticki) predju kod vas cije ce pozicije dobiti??? Da li mislite da cete i dalje zadrzati vase dosadasnje???
Covek u belom Covek u belom 15:32 29.01.2008

Re: ...

Drago Kovacevic
Eto ga sad...
Znači ne pobedi li Tadić, stradaće LDP..o))
Ne tad, LDP ce stradati kad radikali osvoje vlast i u parlametnu. Tada ce vas jednostavno zabraniti ili pohapsiti. Bas da te vidi Drago dal ces i onda da se tako cinicno ceris.
Treger Treger 15:39 29.01.2008

Re: ...

Covek u belom

Drago KovacevicEto ga sad...Znači ne pobedi li Tadić, stradaće LDP..o))Ne tad, LDP ce stradati kad radikali osvoje vlast i u parlametnu. Tada ce vas jednostavno zabraniti ili pohapsiti. Bas da te vidi Drago dal ces i onda da se tako cinicno ceris.

Naravno DS će ostati kao Rusko gubernijsaka demokratka stranka (demokratka nije štamparska greška)
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 17:57 28.01.2008

Ovo ti je briljantno..o))

"Tadić najveći srpski državnik posle drugog svetskoga rata"...o))
Pa Gorane, jeste da je oportuno hvaliti šefa, ali daj uzmi malo činjenice u obzir....
Čovek koji je onako donosio Ustav, koji je pristao na onakav referendum, koji je sve poluge vlasti dao Koštunici, koji je upao u radikalsku matricu oko Kosova i koji je najzaslužniji za rast radikala......pa to je pad Bastilje...o))
Može li, Gorane, državnik onako utopiti NIS Rusiji i potpuno toj državi prepustiti energetsku suverenost nad Srbijom...
Prodade NIS jeftinije nego li su prodane robne kuće Beograd...
Eto, ekonomista si, voleo bih da čujem tvoj stav...
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:09 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

nije nista kriv Tadic,
to su iznudjeni potezi!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:14 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Goran Nikolić
nije nista kriv Tadic,
to su iznudjeni potezi!

Šta su iznuđeni potezi...sve se može strpati u tu korpu...
Zašto je predaja energetske suverenosti Putinu iznuđeni potez....
Zašto je onaj sramni referendum iznuđen...
Zašto je Koštunica premijer....
Zašto imamo Ustav koji nam daje partijsku državu..
Zašto je upao u radikalsku matricu oko Kosova...
Gde je tu "najveći državnik"...
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:28 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

upravo je sve to uradio
da bi povecao kapacitet
demokratskih snaga
alternativa je napraviti NGO od DS ili LDP
kao sto je nekada, fakticki, bio GSS.

To nije politika, to su fantazmagorije,
odnosno lepe zelje!
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 18:33 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Goran Nikolić
upravo je sve to uradio
da bi povecao kapacitet
demokratskih snaga
alternativa je napraviti NGO od DS ili LDP
kao sto je nekada, fakticki, bio GSS.

To nije politika, to su fantazmagorije,
odnosno lepe zelje!

Hej,hej, pa budi ozbiljan...
Napravio partijsku državu, dao NIS Putinu da ne bi bio NVO..
Pa evo kako ti gledaš na politiku...U čemu je to različito od radikalske logike..
I nemoj to zvati "povećavanjem demokratskih kapaciteta" kad je to regresija demokratije..
Nenad M. Nenad M. 18:42 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Goran Nikolić
nije nista kriv Tadic,
to su iznudjeni potezi!



Apel predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću

Apel koji je grupa nevladinih organizacija danas uputila predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću da se jasno odredi o pitanjima koja su ključna za evropsku budućnost Srbije.

Članstvo u EU jeste jedini put demokratizacije Srbije i njene demokratske budućnosti. Od nas zavisi koliko će taj proces trajati.

Budući da zastupamo evropske vrednosti i put modernizacije Srbije, Srbiju kao otvorenu zemlju, kao zemlju u Evropi - zahtevamo jasne poruke predsedničkog kandidata Demokratske stranke, Borisa Tadića u pravcu politike za koju se zalažemo. Sedamdeset odsto građana i građanki se izjašnjava za Evropu i zato predsednički kandidat Tadić ima obavezu da zastupa težnje upravo tih građana i građanki.

Nedovoljno jasne poruke Borisa Tadića i njegovi brojni ustupci snagama koje otvoreno istupaju protiv integracije Srbije u Evropu, mogu dovesti do apstinencije upravo onih koji su za evropsku Srbiju.

Zbog svega toga tražimo od Borisa Tadića da u poslednjoj nedelji kampanje jasno artikuliše evropski put Srbije i pozove na razgovor sve društvene aktere koji su njegovi prirodni saveznici za taj put, pre svih političke predstavnike, odnosno stranke poput stranaka manjina, LDP i naravno nevladine organizacije. To je najmanje što Tadić kao lider i predsednički kandidat koji očekuje podršku demokratskih snaga, može da uradi upravo zbog ciljeva koje ističe kao prioritete svoje politike.

Samo takva jasna politika i precizan plan mogu mobilisati sve proevropske snage i sprečiti povratak Srbije u najteža vremena.

wk wk 18:49 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

nije nista kriv Tadic,
to su iznudjeni potezi!

A sto je sebe doveo u situaciju da mora da igra iznudjene poteze?

Hajde da konkretizujemo na sledece pitanje. Zasto je dozvolio da se ustav donese na takav nacin? Bez DS-a ustav nije mogao da bude donet. Dakle, on je mogao da kaze DSS-u - nista od ustava dok ga ne donesemo kako lici. Mogao je taj isti ustav da bude donet, ali po elementarno pristojnoj proceduri. Na primer, da je javnost bila upoznata sa njim jedno mesec dana pre izglasavanja. Sta ga je to kostalo? Da li bi mu jedan jedini glasac to zamerio?
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:50 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Drago, ma kakva regresija demokratije!
nikada demokratska opcija nije bila jaca u Srbiji,
cak racunajuci i medjuratni period,
kada je Ljuba Davidovic dva puta nakratko bio i premijer!
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:56 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

WK
ustav je bio kompromis
radi izbora na kojima je DS
a i demokratske snage (i LDP)
snazno ojacala
ludvig ludvig 18:56 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Hej,hej, pa budi ozbiljan...
Napravio partijsku državu, dao NIS Putinu da ne bi bio NVO..
Pa evo kako ti gledaš na politiku...U čemu je to različito od radikalske logike..
I nemoj to zvati "povećavanjem demokratskih kapaciteta" kad je to regresija demokratije..


potpisujem.
Goran Nikolić Goran Nikolić 18:58 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Nenade,
najbolji put da Tadic
izgubi izbore je da se svaki dan konsultuje sa NGO i LDP
tada mu i 200 000 glasova iz neke
misteriozne glasacke kutije ne bi pomoglo!
On mora da igra na glasove desnicara i siromasnih slojeva
a to nisu oni u NGO
wk wk 19:04 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

WK
ustav je bio kompromis
radi izbora na kojima je DS
a i demokratske snage (i LDP)
snazno ojacala

A da je ustav donet normalnom procedurom, onda kao ne bi bilo izbora?
ludvig ludvig 19:38 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Goran Nikolić
Nenade,
najbolji put da Tadic
izgubi izbore je da se svaki dan konsultuje sa NGO i LDP
tada mu i 200 000 glasova iz neke
misteriozne glasacke kutije ne bi pomoglo!
On mora da igra na glasove desnicara i siromasnih slojeva
a to nisu oni u NGO


padaju maske polako....po tvojoj priči to bi trebalo da ide ovako: da uzme boris glas i crnog đavola samo da pobedi a...
silver bullet silver bullet 20:28 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

ustav je bio kompromis
radi izbora na kojima je DS
a i demokratske snage (i LDP)
snazno ojacala

Brilijantna zamena teza. Ne verujem da i sami verujete u ovo.
Nenad M. Nenad M. 20:38 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

ludvig
Goran Nikolić
Nenade,
najbolji put da Tadic
izgubi izbore je da se svaki dan konsultuje sa NGO i LDP
tada mu i 200 000 glasova iz neke
misteriozne glasacke kutije ne bi pomoglo!
On mora da igra na glasove desnicara i siromasnih slojeva
a to nisu oni u NGO


padaju maske polako....po tvojoj priči to bi trebalo da ide ovako: da uzme boris glas i crnog đavola samo da pobedi a...


maske su odavno pale. DS je trazio formalnu podrsku od DSS-a, Canak im je ok jer su mislili da ce tako oslabiti Ldp; pa cak su i od Marijana Risticevica trazili podrsku koji ih je ispalio. Svi su izgleda bolji od nas koji smo ga glasali 2004.

Nije nam Goran objasnio koje ce to glasove izgubiti ako razogavara sa Ldp-om, Pastorom i ngo sektorom ali zna da ce ih BT izgubiti. I da li je taj gubirak veci od dobitka ako bi trazio podsku od pomenutih? Moja teorija je suprotna - da ce eventualni poraz BT biti upravo zbog njegove arogancije i neprihvatanja razgovora sa onim koji jos razmisljaju da li ce ga glasati.
Umesto toga, on se okrece onima koji ga sigurno nece podrzati i ako izgubi on i njegovi savetnici ce biti najveci krivci.
nikson nikson 20:56 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

maske su odavno pale. DS je trazio formalnu podrsku od DSS-a, Canak im je ok jer su mislili da ce tako oslabiti Ldp;


Nenade, Canak je odlucio da podrzi Tadica a ne obrnuto

Svi su izgleda bolji od nas koji smo ga glasali 2004.


Nenade niste dosledni, sam Tadic je rekao da hoce pre svega glasove od gradjana, a vi mu spocitavate da treba da ih trazi od stranaka, NVO itd. Sa druge strane kada se spomene neka podrska stranke, onda pitate zasto ne trazi podrsku od gradjana?

i drugo tadic je osvojio glasove miliona gradjana a ne samo moj i vas

bas cujem jedan radikal kaze ``razbicemo njegai (Tadica) i one njegove narkomane i izdajnike`` - ko su ti narkomani i izdajnici?

negde posle petog oktobra termin ``izdajnik `` se koristio za sprdanje, a sada ja sam osecam da se vraca na mala vrata kroz ovu izbornu kampanju. radikali se nisu promenili, nego samo nasminkali
Doctor Wu Doctor Wu 21:09 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Šta su iznuđeni potezi...sve se može strpati u tu korpu...
Zašto je predaja energetske suverenosti Putinu iznuđeni potez....
Zašto je onaj sramni referendum iznuđen...
Zašto je Koštunica premijer....
Zašto imamo Ustav koji nam daje partijsku državu..
Zašto je upao u radikalsku matricu oko Kosova...
Gde je tu "najveći državnik"...

Pazi ga, sine, Dragec, državotvorac.
Puna mu usta suvereniteta.
Energetskog.
Kakav lik! :))))
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 21:26 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Doctor Wu
Šta su iznuđeni potezi...sve se može strpati u tu korpu...
Zašto je predaja energetske suverenosti Putinu iznuđeni potez....
Zašto je onaj sramni referendum iznuđen...
Zašto je Koštunica premijer....
Zašto imamo Ustav koji nam daje partijsku državu..
Zašto je upao u radikalsku matricu oko Kosova...
Gde je tu "najveći državnik"...

Pazi ga, sine, Dragec, državotvorac.
Puna mu usta suvereniteta.
Energetskog.
Kakav lik! :))))

Kakav lik....
Wu, dobacuješ onako komtno iz anonimnosti..lišen bilo kakve odgovornosti za napisano.
Dakle, kako bi ti pametni i mudri Wu, nazvao situaciju kad čitav energetski sektor predaš u ruke Putinu ili kome drugom ruskom vlastodršcu. Dakle, ventil je kod njega, njegova je volja šta će sa rafinerijama, plinskim elektranama, plinom. Seti se tako kad mu se ne sviđa nešto u Srbiji i zavrne ventil. kao što je radio i radi još po nekada u Ukrajini.
Wu,Wu....u mome kraju bi kazali - "tvojima kod kuće ne treba ćuk"...

Doctor Wu Doctor Wu 22:05 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Wu,Wu....u mome kraju bi kazali - "tvojima kod kuće ne treba ćuk"...

Ma, opasan si ti frajer, sav se ubi od doslednosti i brige. Za Srbiju, naravno. Poslednje 2 godine zagovaraš neke koncepte suvereniteta koji postoje samo u tvojoj glavi, nemaš nista protiv albanskih policajaca na Kopaoniku, a sad kukaš oko nekih stvari koje se svugde u svetu rešavaju liberalizacijom (zvuči poznato reč, a?) tržišta (znam, s ovim već ratuješ). Odakle je do sada dolazio gas u Srbiju? Koliko ga je dolazilo? Koji % energetskih potreba Srbije je zadovoljavao? Koliko mi uopĆe imamo "plinskih" elektrana? Koliko i čime je to plaćano?
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:11 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

pa tako nekakao g. Ludvig
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:11 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

pa tako nekako g. Ludvig
Nebojša Milenković Nebojša Milenković 22:15 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

nije nista kriv Tadic,
to su iznudjeni potezi!

I Tito je imao loše saradnike...
Goran Nikolić Goran Nikolić 22:17 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Nenade,
prosto nam nisu iste kalkulacije
mislim da greshis!
Treger Treger 23:01 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Drago Kovacevic

Goran Nikolićnije nista kriv Tadic, to su iznudjeni potezi!Šta su iznuđeni potezi...sve se može strpati u tu korpu...Zašto je predaja energetske suverenosti Putinu iznuđeni potez....Zašto je onaj sramni referendum iznuđen...Zašto je Koštunica premijer....Zašto imamo Ustav koji nam daje partijsku državu..Zašto je upao u radikalsku matricu oko Kosova...Gde je tu "najveći državnik"...

Drago ne mojte tako pa eto Jočić je recimo obijao trafike jer su mu se one prosto nudile. Zvezdan je recimo ubio Đinđića jer je bio prinuđen, Legija i kompanija su ubili Stambolića jer je to ovaj svojim drskim trčanjem u prirodi isprovocirao. Tadić će nas sutra opet prodati Belorusima ako bude iznuđen. Eto oće opet da bude precednik jer mu je to iznuđeno.
ludvig ludvig 23:20 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Svi su izgleda bolji od nas koji smo ga glasali 2004.


biće da je tako tj. delim takav osećaj u potpunosti....al šta sad može se i bez nas valjda...
Maksa Maksa 23:54 28.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

>> nije nista kriv Tadic,
>> to su iznudjeni potezi!

Iznuđene poteze igraju loši igrači.
Da su dobri ne bi došli u tu situaciju.

Nenad M. Nenad M. 01:46 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

bas cujem jedan radikal kaze ``razbicemo njegai (Tadica) i one njegove narkomane i izdajnike`` - ko su ti narkomani i izdajnici?


ok, aludiras na ldp ali moj problem je veci sa Tadicem jer nas naziva ekstremistima
nikson nikson 01:57 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

ok, aludiras na ldp ali moj problem je veci sa Tadicem jer nas naziva ekstremistima


Nenade, on to koristi kao frazu da bi pokazao svoju umerenost. mislim, podrzao ga je Canak, izljubili su se, a kao ne trebaju mu ``ekstremi``. pa Canak je upravo taj ``ekstrem`` o kojem mi pricamo i sa kojim on drzi vlast u pola opstina po vojvodini.

ja mislim da je on malo hteo da odbije, neke stvarno ekstremne napade na njega i da se pokaze kao umeren. ne shvatam to kao stvarni napad na ldp, jer ako hocete izmedju najekstremnijeg ds-ovca i najumerenijeg ldp-ovca razlike i nema. naravno u onom stereotipnom prikazu.
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:55 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

WK
bilo bi ,
ali za godinu dana!
Goran Nikolić Goran Nikolić 11:58 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Nebojsa
poredjenje Tadica
sa J.B.T(itom),
zlocincem i diktatorom,
covekom koji je odgovoran za stradanje
do 60 000 ljudi u Srbiji posle 1944.
je neumesno.
wk wk 12:23 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

WK
bilo bi ,
ali za godinu dana!

Ne slazem se da bi bili tek za godinu dana, ali nema veze, neka bude da je tako.

Ok, dakle, zrtvovali smo ustav - najvisi pravni akt drzave, koji bi trebalo da traje decenijama - radi ubrzanja izbora za godinu dana, sto je bilo u interesu jedne jedine stranke - DS-a. To bas zvuci kao vrlo mudra drzavnicka politika. "Glasajte za nas, mi smo spremni da pristanemo da nedemokratsku proceduru za donosenje ustaba da bi izbori bili godinu dana ranije!". Bas se cudim sto im to nije bio predizborni slogan.
DeMarti DeMarti 14:45 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Da pokušam ja :)
Ako BT "ignoriše" LDP, glasači LDP-a 75% će psujući sebi u bradu izaći na drugi krug i glasati za BT. Ukoliko BT pozove NGO, LDP na razgovor i konsultaicije, ogroman broj onih koji su glasali za narodnjake, socijaliste, a koji se dvoume između BT i TN neće se dvoumiti. Prosečan glasač narodnjaka polazi od jednačine koju godinam konzumira čitajući kurir (i slične novine) "Čeda = mafijaš = narkoman" i u jednačnu će ubaciti i BT, a listić sa zaokruženim TN u glasačku kutiju.
Sve ovo znaju i BT i Čeda. Tako da
Apel predsedničkom kandidatu Borisu Tadiću

Ja čitam kao datu podršku BT u drugom krugu, koju BT prećutno zahvalno prihvata.
Goran Nikolić Goran Nikolić 15:18 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

svidja mi se vash nacin rezonovanja
Covek u belom Covek u belom 15:41 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

Drago Kovacevic
Prodade NIS jeftinije nego li su prodane robne kuće Beograd...
Eto, ekonomista si, voleo bih da čujem tvoj stav...
Drago nasa moralna gromado, necu te pitati o tvojim drzavnickim uspesima, nego mi samo reci, a posto je bese i kako je prodat Sartid i ko ga je prodao i kako si ti reagovao na to, posto vidim da si sad odjednom postao nevidjeni legalista, pa ti toliko smeta sto nema tendera (a i bunis se sto su pare male)?
wk wk 16:00 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

kako je prodat Sartid

Sartid je verovatno prodat ispod cene. Medjutim, Sartid je u tom trenutku bio u zescoj buli i nije vredeo ni izdaleka koliko NIS sada. NIS pravi lep prihod. Ono sto je mnogo bitnije, po meni, je to sto je NIS strateski bitan za Srbiju, dok Sartid nije.

Pokusaj da zamislis kako bi zemlja funkcionisala nedelju dana bez proizvoda koji se prave u Sartidu (bez vecih problema) i bez proizvoda iz NIS-a (vrlo tesko).

Za Sartid bi neko trebao da odgovara za kradju. Za NIS bi neko trebalo da odgovara za veleizdaju.
Covek u belom Covek u belom 17:47 29.01.2008

Re: Ovo ti je briljantno..o))

wk
Pokusaj da zamislis kako bi zemlja funkcionisala nedelju dana bez proizvoda koji se prave u Sartidu (bez vecih problema) i bez proizvoda iz NIS-a (vrlo tesko).
Zamena teza. Odakle su sirovine za te proizvode koji se proizvode u NIS-u? Zasto mislis da se ista oko toga menja njegovom prodajom? Ajd' ako ti nije tesko ovo obrazlozi.

wk
kako je prodat Sartid
Za Sartid bi neko trebao da odgovara za kradju. Za NIS bi neko trebalo da odgovara za veleizdaju.
A sto taj neko u slucaju NIS-a ima ime, a u slucaju Sartida nema??? I sto se svi sada oglasavaju, a tada nisu???
Jel opravdanje za krsenje zakona sto je firma u buli??? Ko, i na osnovu cega definise sta je kradja, a sta veleizdaja, vi?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana