Društvo| Politika| Religija

Preporuke novoj vlasti u suočavanju sa prošlošću

Nikola Knežević RSS / 25.05.2012. u 12:12

Bez sumnje, ako nova vlast želi da bude odgovorna prema prošlosti trebalo bi da pokaže mnogo više razumevanja i podrške u procesu institucionalizacije REKOM-a. Politička odgovornost prema prošlosti nužno implicira podršku procesu koji želi da u zemljama bivše Jugoslavije formira celovitu Komisiju za istinu i pomirenje. Korenito i istinsko pomirenje nije moguće bez stvaranja institucija koje bi sistemski delovale na promeni svesti u zemljama regiona, radile na utvrdjivanju svih činjenica o zločinima počinjenim na prostorima bivše Jugoslavije u periodu između 1991 - 2001. Izlišno je govoriti da REKOM u ovom slučaju predstavlja conditio sine qua non - uslov bez koga pomirenja jednostavno ne može da bude.

Potrebno je dakle, da se nakon formiranja nove vlade učine konkretni pomaci koji bi pokazali jasnu opredeljenost da državne institucije stanu iza REKOM-a i započne proces institucionalizacije ove komisije. Novi predsednik Srbije, Tomislav Nikolić bi trebalo da svoje opredelje ka evropskim integracijama, miru i stabilnosti i dobrim dobrosusedskim odnosima da pokaže i tako što bi u bliskoj budućnosti primio delegaciju REKOM-a i predstavnicima delegacije razgovarao o pitanjima konkretne podrške državnih institucija REKOM-u. Bilo bi takođe veoma značajno da novi predsednik svoj mandat započne posetom memorijalnom centru u Potočarima i oda počast ubijenim Bošnjacima i ubijenim pripadnicima srpske nacionalnosti u Bratuncu. Odnos Srbije prema prošlosti uticaće u velikoj meri na proces evrointegracija jer nije moguće u isto vreme praviti krupne korake ka punopravnom članstvu a sa druge strane nositi balast nacionalističke prošlosti i retorike. Imajući to u vidu spoljna politika Srbije mora da bude potpuno jasna, dobrosusedska i lišena bilo kakvih nacionalističkih naboja.

Uzimajući u obzir ulogu crkava i verskih zajednica (o čemu sam ranije pisao u tekstu Uloga religija u tranziciononoj pravdi) unutar procesa pomirenja i odnosa prema prošlosti treba istaći činjenicu da dugotrajno i temeljno pomirenje među narodima na prostoru Balkana nije moguće bez aktivnog učešća religija koje su na ovim prostorima imale značajnu ulogu u kreiranju verskih i nacionalnih identiteta i konsenzusa. Polazeći od temeljnje teze poznatog rimokatoličkog bogoslova Hansa Kinga (Hans Küng) da „nema mira među narodima bez mira među verama" jasno je da verske institucije moraju značajnije da budu uključene u proces pomirenja na Balkanu, samim tim i REKOM-a. Sukobi u bivšoj Jugoslaviji nebi se mogli okarakterisati kao religijski, ipak treba istaći da su religije imale određenu ulogu u kreiranju nacionalnih tenzija u kontekstu podizanja verske i nacionalne svesti. Sukobi su bili pre svega političke prirode ali uz prisustvo religijskog nusa koji je služio kao svojevrsni katalizator konflikata.

Stim u vezi religije bi trebalo mnogo više da posvete pažnju suočavanju sa prošlosti i pitanjima nacionalizma, nego što to trenutno čine, budući da se u javnom diskursu i dalje mnogo manipuliše pojmom svetoga kako od strane političkih, tako i od strane religijskih elita. Moram da konstatujem da u javnom govoru religijskih velikodostojnika izostaju kritički osvrti prema prošlosti i zločinima. Primetna je jedna vrsta selektivnosti pamćenja, gde se empatija pokazuje za pripadnike svog naroda a izbegava pominjanje tuđih žrtava. Primera radi, isuviše malo reči možemo čuti o Oluji od pripadnika intelektualne elite ili klira Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj, suviše malo od njihovih kolega iz SPC o Oluji ili Srebrenici, a gotovo ništa od Rijaseta Islamske zajednice BiH o zločinima koje su počinili pripadnici bošnjačke nacionalnosti. Nasuprot tome u feljtonima Glasa Koncila bave se dekonstrukcijom komunističke istoriografije i prebrojavanjem žrtava „navodnih" ustaških zločina bez ikakve tendencije da se o Oluji govori na drugačiji način, osim onog koji se nalazi u okvirima državotvorne ideologije i praznične scenografije. Tako se primera radi u jednom komentaru GK povodom Oluje (Dan pobjede i domovinske zahvalnosti) navodi kako su Srbi napustili svoje domove na „nagovor svojih vođa". Postavlja se pitanje, da to nisu uradili, da li bi i oni doživeli istu sudbinu kao i oni koji su se usudili da ostanu? Oni koji se usude da se kritički osvrnu na odnose religija prema prošlosti te amalgamacije verskog i nacionalnog u javnom diskursu religijskih ili političkih elita od većine se percipiraju kao nekakvi disidenti, marginalci ili klirofobi.

Nažalost, kritičke svesti religija prema devijantim društvenim pojavama na prostoru Balkana gotovo da i nema. Bogoslovlje stolji uljuljkano iza kulisa transcedentalne, univerzalističke i dogmatske tematike, lažnog trijumfalizma, bez hit et nunc, apatično i naizgled nemoćno da svojim teorijskim doprinosom uzdrma temelje hegemonije povlaštenih elita i uzdigne marginalizovanog čoveka, koji lišen svakog dostojanstva ostaje da tavori na marginama društvene lestvice. Stiče se utisak da Crkve i verske zajednice ne samo da ne žele da se suoče sa prošlošću, konfliktima, koketiranju sa nacionalizmom, već izostaje adekvatan odgovor na društveno - političke probleme sadašnjosti. Proročki glas u tom pravcu možda predstavlja knjiga "Opasna sećanja i pomirenje" (Sremac, Grozdanov, Knežević, Ex-Libris, Rijeka) koja je upravo izašla.

Dug i mučan period tranzicije se nalazi i dalje ispred zemalja bivše Jugoslavije. Bez obzira na nivo evrointegracija u kojem se ove zemlje trenutno nalaze, mnoštvo pitanja kojima koja su opterećena balastom minulih sukoba ostaju i dalje otvorena, o čemu govore razna nerešena pitanja, poput povratka raseljenih Srba u Hrvatsku. Stepen evrointegracija ne može da bude pokazatelj moralnog odnosa nacije prema prošlosti. Metafizička odgovornost nacije prema sukobima i zločinima o kojoj je Jaspers svojevremeno govorio mora da postoji među svim sukobljenim stranama bivše Jugoslave, izbegavajući tako bilo kakvu vrstu selektivnosti i istoriografske dramaturgije. Ovo je moguće jedino ako stožer ovakve vrste odgovornosti prema minulim sukobima bude komisija regionalnog karaktera koja će imati dugogodišnji mandat poveren od zemalja bivše Jugoslavije da se sistemski i institucionalno bavi izbalansiranim i nepristrasnim odnosom prema ovim pitanjima. Mišljenja sam da Komisija za REKOM poseduje ovakav kapacitet i da bi daljom institucionalizacijom i angažovanjem značajnih društvenih činilaca ova komisija mogla da bude istorijski mirovni projekat koji doprioneo daljoj stabilizaciji zemalja Zapadnog Balkana i dugotrajnom miru.

Atačmenti



Komentari (58)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 12:23 25.05.2012

???

Nemam vremena da pretražujem izjave, jer one govore o nameri i ciljevima, "uglednih" velikodostojnika raznih religija ... takođe nemam potrebe da pretražujem, makar verbalne, osude takvih izjava ... takođe nemam potrebe da pretražujem krivične postupke koji se "uveliko" vode protiv takvih lica ...

E, sad kad ih neko poziva da uzmu učešće u pomirenju ... da li treba to i da podržim nalaženjem različitih "razloga" ???

PS. Za ostali deo javnog poziva na pomirenje - apsolutno podržavam.
predatortz predatortz 12:26 25.05.2012

Preduslov

Bilo bi takođe veoma značajno da novi predsednik svoj mandat započne posetom memorijalnom centru u Potočarima i oda počast ubijenim Bošnjacima i ubijenim pripadnicima srpske nacionalnosti u Bratuncu.


Takođe, bilo bi dobro odvojiti žito od kukolja.
Naime, treba utvrditi ko zaista zaslužuje da se neko pokloni njegovim zemnim ostacima.
Recimo, u Potočarima leži znatan broj onih koji su skrivili žrtve Skelana, Kravice,Fakovića, Glođanskog Brda, Kamenice...
Ja bih imao problem da se poklonim njihovim grobovima.
Što se tiče onih nedužnih koji leže u Potočarima, taj problem ne bi imalo ni jedno biće koje sebe smatra razumnim.
Mislim da mešanjem vojničkog i groblja civilnih žrtava neko pokušava da rehabilituje krivce.
Jer, nije isto pokloniti se nekome ko je poživeo petnaest godina i ubijen bez krivice i povoda, i pokloniti se nekome ko je odsekao udove svešteniku u Kravici, palio mu bradu i činijo kojekakve bestijalnosti nad truplom.
A možda su baš taj dečak i taj zlikovac sahranjeni jedan do drugog.
bubamarac bubamarac 12:41 25.05.2012

Re: Preduslov

Takođe, bilo bi dobro odvojiti žito od kukolja.


Pa i to je valjda u opisu posla ovim iz REKOM-a. Nema pomirenja bez ISTINE!



Naravno ova pjesma se ne odnosi na tebe Predatore. Nego, daleko smo mi od istine, pa samim tim i od pomirenja.
predatortz predatortz 12:42 25.05.2012

Re: Preduslov



Pa i to je valjda u opisu posla ovim iz REKOM-a. Nema pomirenja bez ISTINE!


Ama, nekako se njihova istina i istana nas koji imamo saznanja sa lica mesta, nekako ne poklapa...
bubamarac bubamarac 12:47 25.05.2012

Re: Preduslov

Pa to ti i govorim. Zato sam skeptican po pitanju njihove iskrenosti. Cujem velike pare su u igri. Daj Boze da nisam u pravu.
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:01 25.05.2012

Re: Preduslov

predatortz
Bilo bi takođe veoma značajno da novi predsednik svoj mandat započne posetom memorijalnom centru u Potočarima i oda počast ubijenim Bošnjacima i ubijenim pripadnicima srpske nacionalnosti u Bratuncu.


Takođe, bilo bi dobro odvojiti žito od kukolja.
Naime, treba utvrditi ko zaista zaslužuje da se neko pokloni njegovim zemnim ostacima.
Recimo, u Potočarima leži znatan broj onih koji su skrivili žrtve Skelana, Kravice,Fakovića, Glođanskog Brda, Kamenice...
Ja bih imao problem da se poklonim njihovim grobovima.
Što se tiče onih nedužnih koji leže u Potočarima, taj problem ne bi imalo ni jedno biće koje sebe smatra razumnim.
Mislim da mešanjem vojničkog i groblja civilnih žrtava neko pokušava da rehabilituje krivce.
Jer, nije isto pokloniti se nekome ko je poživeo petnaest godina i ubijen bez krivice i povoda, i pokloniti se nekome ko je odsekao udove svešteniku u Kravici, palio mu bradu i činijo kojekakve bestijalnosti nad truplom.
A možda su baš taj dečak i taj zlikovac sahranjeni jedan do drugog.


To treba ostaviti ekspertima da utvrde. Zar Vaša izjava ne govori u prilog selekcije žrtava?
predatortz predatortz 13:04 25.05.2012

Re: Preduslov


To treba ostaviti ekspertima da utvrde. Zar Vaša izjava ne govori u prilog selekcije žrtava?


Naravno. Dete od petnaest godina je nevina žrtva. Vojnik koji je činio zločine nad civilima nije žrtva. Možemo diskutovati o načinu na koji je ubijen, mada je većina sahranjenih u Potočarima poginula u direktnim borbenim dejstvima.
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:06 25.05.2012

Re: Preduslov

predatortz

To treba ostaviti ekspertima da utvrde. Zar Vaša izjava ne govori u prilog selekcije žrtava?


Naravno. Dete od petnaest godina je nevina žrtva. Vojnik koji je činio zločine nad civilima nije žrtva. Možemo diskutovati o načinu na koji je ubijen, mada je većina sahranjenih u Potočarima poginula u direktnim borbenim dejstvima.


Drugim rečima, govorite o Srebrenici kao konstruisanom mitu?
predatortz predatortz 13:08 25.05.2012

Re: Preduslov

Nikola Knežević
predatortz

To treba ostaviti ekspertima da utvrde. Zar Vaša izjava ne govori u prilog selekcije žrtava?


Naravno. Dete od petnaest godina je nevina žrtva. Vojnik koji je činio zločine nad civilima nije žrtva. Možemo diskutovati o načinu na koji je ubijen, mada je većina sahranjenih u Potočarima poginula u direktnim borbenim dejstvima.


Drugim rečima, govorite o Srebrenici kao konstruisanom mitu?


Govorim o Srebrenici kao priči koja nije do kraja ispričana.
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:11 25.05.2012

Re: Preduslov

predatortz
Nikola Knežević
predatortz

To treba ostaviti ekspertima da utvrde. Zar Vaša izjava ne govori u prilog selekcije žrtava?


Naravno. Dete od petnaest godina je nevina žrtva. Vojnik koji je činio zločine nad civilima nije žrtva. Možemo diskutovati o načinu na koji je ubijen, mada je većina sahranjenih u Potočarima poginula u direktnim borbenim dejstvima.


Drugim rečima, govorite o Srebrenici kao konstruisanom mitu?


Govorim o Srebrenici kao priči koja nije do kraja ispričana.


Upravo zbog toga i treba podržati celovitu komisiju koja bi ispitala sve činjenice u vezi sa zločinima počinjenim u zadnjem ratu.
bubamarac bubamarac 13:24 25.05.2012

Re: Preduslov

Drugim rečima, govorite o Srebrenici kao konstruisanom mitu?


Je li ti stvarno mislis da su Srbi u Srebrenici strijeljali 8000 ljudi? Onako postroje ih i strijeljaju. Covjek ti kaze da je vecina sahranjenih u Potocarima poginula u borbama. A ti odmah konstruisani mit. Nigdje nije rekao da nije bilo strijeljanja, ali je 8000 hiljada strijeljanih civila-MIT. Sad ces ti reci zar nije mnogo i 10 ili 1 nevino ubijeni? I jeste mnogo, ali tvoja organizacija nece nista uraditi, ako
Govorim o Srebrenici kao priči koja nije do kraja ispričana.
se prica ne isprica do kraja.

edit:
...koja bi ispitala sve činjenice u vezi sa zločinima počinjenim u zadnjem ratu.


Tako je
bubamarac bubamarac 13:37 25.05.2012

Re: Preduslov

To treba ostaviti ekspertima da utvrde.


Upravo zbog toga i treba podržati celovitu komisiju koja bi ispitala...


???
zoky.nbgd zoky.nbgd 13:40 25.05.2012

Re: Preduslov

Drugim rečima, govorite o Srebrenici kao konstruisanom mitu?



vrlo moguće, zašto se ta mogućnost uporno negira?
ed_novipazar ed_novipazar 04:56 28.05.2012

Re: Preduslov

zoky.nbgd

vrlo moguće, zašto se ta mogućnost uporno negira?

Imena ubijenih u genocidu u Srebrenici su poznata. Eno ih sva uklesana u Potocarima. Izvolite podvuci imena onih koji su sekli udove svestenicima u Kravicama i palili im brade.

Svakako da sam za utvrdjivanje potpune istine i jasno povlacenje granice izmedju zlocinaca i zrtava ali tesko je na tome raditi sa nekim ko danas pored memorijalnog centra u Potocarima gradi Crkvu iako tu nema Srba, sa nekim kome i pored ociju nakon dvadeset godina nije jasno kako Dobrovoljackom ulicom u Sarajevu ne ide tramvaj i da nikada nije ni isao, sa nekim ko jos uvijek misli da je u Dobrovoljackoj stradalo preko cetrdeset vojnka. E pa ako se sa lazima i provokacijama krece na put pomirenja, necemo daleko stici.
Virtuelni Vasilije Virtuelni Vasilije 12:32 25.05.2012

Preporuka REKOM-u:

smenite Natasu Kandic koja je svojom pristrasnoscu i istupima kompromitovala svaku vrstu sucavanja sa prosloscu. Koja se recimo zadnjih godina najvise isticala politickim istupima u prilog nezavisnosti Kosova i drugih politickih ciljeva ratnog zlocinca, teroriste i kriminalca Hasima Tacija umesto da se svim snagama bori da on zavrsi u zatvoru. Sve dok to ne uradite ova inicijativa ce vise liciti na ruganje njegovim zrtvama (i zrtavama Orica, Ganica i sl.)
predatortz predatortz 12:33 25.05.2012

Re: Preporuka REKOM-u:

Preporuka REKOM-u:


I, ne samo to. Ozbiljnim poslom, kao što je posao sagledavanja nekog istorijskog perioda, ne bi trebalo da se bave volonteri i samozvani eksperti.
kakapo kakapo 12:51 25.05.2012

Kako se toga nismo setili?

Genijalna ideja! Verske zajednice i religija u celini će mnogo pomoći pomirenju, kaogod i do sada tokom čitave balkanske, evropske i šire globalne istorije.
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:04 25.05.2012

Re: Kako se toga nismo setili?

Skeptik i/ili cinik?
kakapo kakapo 13:12 25.05.2012

Re: Kako se toga nismo setili?

Nikola Knežević
Skeptik i/ili cinik?

Malo mi je to!
Atomski mrav Atomski mrav 14:00 25.05.2012

Re: Kako se toga nismo setili?

Već vidim Amfilohija, Irineja, Zukorlića i Cerića (na primer) kako združenim snagama rade na otkrivanje istine i pomirenju...

P.S.

antioksidant antioksidant 14:27 25.05.2012

Re: Kako se toga nismo setili?

Nikola Knežević
Skeptik i/ili cinik?

meni se čini da je samo poučen prethodnim iskustvom
pa vi procenite
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:28 25.05.2012

Re: Kako se toga nismo setili?

Atomski mrav
Već vidim Amfilohija, Irineja, Zukorlića i Cerića (na primer) kako združenim snagama rade na otkrivanje istine i pomirenju...

P.S.



Čuda su se događala i ranije, zar ne? Ozbiljno, ja ovde i govorim o tome da kritičke svesti o pitanjima istorije iz miljea religioznih elita gotovo i da nema. U tome i jeste problem.
and1 and1 14:29 25.05.2012

vezba bezanije




Trebalo bi spomenuti operaciju RAM iz 1991. Imas stenograme razgovora Milosevica i Karadzica o slanju srpskih dobrovoljaca iz Bosne u Hrvatsku u junu i julu 1991 godine. Vi izvrsite agresiju na Hrvatsku - protjerate gotovo polo milijuna Hrvata, okupirate trecinu teritorija Hrvatske. 3 godine je jedina kopnena veza izmedju sjevera i juga Dalmacije bio Paski most kojeg niste uspili srusiti iako ste ga pogodili sa tridesetak granata. I prestani lagati da su svi oni koji su ostali u Hrvatskoj bili pobijeni - jer to nije istina. Imas slucajeve u Varivodama i Gruborima i to su dva zaseoka, nisu niti sela. Pogledaj malo povrsinu okupiranog teritorija kojeg ste nazivali "RSK" prije nego sto pocmes pricati gluposti
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:46 25.05.2012

Re: vezba bezanije

and1



Trebalo bi spomenuti operaciju RAM iz 1991. Imas stenograme razgovora Milosevica i Karadzica o slanju srpskih dobrovoljaca iz Bosne u Hrvatsku u junu i julu 1991 godine. Vi izvrsite agresiju na Hrvatsku - protjerate gotovo polo milijuna Hrvata, okupirate trecinu teritorija Hrvatske. 3 godine je jedina kopnena veza izmedju sjevera i juga Dalmacije bio Paski most kojeg niste uspili srusiti iako ste ga pogodili sa tridesetak granata. I prestani lagati da su svi oni koji su ostali u Hrvatskoj bili pobijeni - jer to nije istina. Imas slucajeve u Varivodama i Gruborima i to su dva zaseoka, nisu niti sela. Pogledaj malo povrsinu okupiranog teritorija kojeg ste nazivali "RSK" prije nego sto pocmes pricati gluposti


Pre svega, ako je ovo namenjeno autoru bloga, to jest meni, ton obraćanja je neprimeren i nedopustiv. Nisu svi bili pobijeni ali nije ih ni mnogo ostalo a kada je o transkriptima reč, pročitaj i onaj transkript sa Briona koji govori o namerama pred. Tuđmana. Vrlo slične strategije kao i Milošević. Da nije umro, Franjo bi igrao preferans sa Slobom u Hagu, to je sasvim sigurno...
and1 and1 20:52 25.05.2012

Re: vezba bezanije


Moj ton obracanja ti je neprimjeren zato sto ti smeta moj komentar jer svrha REKOm-a je izjednaciti zrtvu i agresora
Prva stvar rat nije zapoceo 1995 operacijom Oluja nego je zapoceo 1991 operacijom RAM koju vi nikad nigdje ne spominjete. Namjera operacije Oluja je oslobodjeneje okupiranog teritorija kojeg su Srbi 1991 okupirali. Ako analiziras operaciju Ram i operaciju Oluja i njenu svrhu onda ces doci do zakljucka da samo bud-ale mogu usporedjivati Tudjmana sa Milosevicem
Nikola Knežević Nikola Knežević 21:02 25.05.2012

Re: vezba bezanije

and1

Moj ton obracanja ti je neprimjeren zato sto ti smeta moj komentar jer svrha REKOm-a je izjednaciti zrtvu i agresora
Prva stvar rat nije zapoceo 1995 operacijom Oluja nego je zapoceo 1991 operacijom RAM koju vi nikad nigdje ne spominjete. Namjera operacije Oluja je oslobodjeneje okupiranog teritorija kojeg su Srbi 1991 okupirali. Ako analiziras operaciju Ram i operaciju Oluja i njenu svrhu onda ces doci do zakljucka da samo bud-ale mogu usporedjivati Tudjmana sa Milosevicem


Sta reći. Uzivaj u crno beloj slici da su samo Hrvati zrtve ovog rata. "Rekom izjednacva agresore i zrtve"... Nemam reči na tvoj komentar. Ako želiš verovati u iluziju da je Franjo bio tako divan čovek i samo branio Hrvatsku od srbočetnika, ti slobodno veruj, a nama ostalima pusti da se bavimo istorijom i žrtvama... Srpski narod treba da ima odgovornost prema prošlosti i sa svime što su učinili njihovi sunarodnici u Vukovaru, Ovčari, Srebrenici, Sarajevu... Ali isto tako mora i hrvatski za Oluju, Medački džep... Svako svoje breme da nosi... I naravno zločin nosi ime i prezime, ne treba ga kolektivizovati i u vezi sa istim treba odrediti sve specifičnosti. To je jedna od stavki koje želi da utvrdi REKOM. Pročitaj šta pišu Puhovski i Pilsel o Oluji. Varaš se ako misliš da je istina o Domovinskom ratu crno - bela.
and1 and1 21:48 25.05.2012

Re: vezba bezanije



Sta reći. Uzivaj u crno beloj slici da su samo Hrvati zrtve ovog rata. "Rekom izjednacva agresore i zrtve"... Nemam reči na tvoj komentar. Ako želiš verovati u iluziju da je Franjo bio tako divan čovek i samo branio Hrvatsku od srbočetnika, ti slobodno veruj, a nama ostalima pusti da se bavimo istorijom i žrtvama... Srpski narod treba da ima odgovornost prema prošlosti i sa svime što su učinili njihovi sunarodnici u Vukovaru, Ovčari, Srebrenici, Sarajevu... Ali isto tako mora i hrvatski za Oluju, Medački džep... Svako svoje breme da nosi... I naravno zločin nosi ime i prezime, ne treba ga kolektivizovati i u vezi sa istim treba odrediti sve specifičnosti. To je jedna od stavki koje želi da utvrdi REKOM. Pročitaj šta pišu Puhovski i Pilsel o Oluji. Varaš se ako misliš da je istina o Domovinskom ratu crno - bela.


Pa vi ste covjece napadali sve hrvatske gradove od Dubrovnika do Vukovara (izuzev Istre) i ti sad spominjes samo Vukovar i Ovcaru.
Sta su dobrovoljci iz srbije Beli Orlovi radili po Gospicu i Medaku znas li tko je Djordje Bozovic Giska - koliko ste granata ispalili na Gospic od 1991 do 1995. Znas li ti koliko ste puta granatirali Gospic? Mi smo granatirali Knin 4 i 5 kolovoza 1995. Ajde reci istinu koliko ste puta granatirali Gospic od 1991 - 1995 - koliko je granata palo na Gospic???? Gdje su topnicki dnevnici za grad Gospic. Hoces pricat o Medackom dzepu i Gospicu - samo daj
bubamarac bubamarac 21:56 25.05.2012

Re: vezba bezanije

and1


Sta reći. Uzivaj u crno beloj slici da su samo Hrvati zrtve ovog rata. "Rekom izjednacva agresore i zrtve"... Nemam reči na tvoj komentar. Ako želiš verovati u iluziju da je Franjo bio tako divan čovek i samo branio Hrvatsku od srbočetnika, ti slobodno veruj, a nama ostalima pusti da se bavimo istorijom i žrtvama... Srpski narod treba da ima odgovornost prema prošlosti i sa svime što su učinili njihovi sunarodnici u Vukovaru, Ovčari, Srebrenici, Sarajevu... Ali isto tako mora i hrvatski za Oluju, Medački džep... Svako svoje breme da nosi... I naravno zločin nosi ime i prezime, ne treba ga kolektivizovati i u vezi sa istim treba odrediti sve specifičnosti. To je jedna od stavki koje želi da utvrdi REKOM. Pročitaj šta pišu Puhovski i Pilsel o Oluji. Varaš se ako misliš da je istina o Domovinskom ratu crno - bela.


Pa vi ste covjece napadali sve hrvatske gradove od Dubrovnika do Vukovara (izuzev Istre) i ti sad spominjes samo Vukovar i Ovcaru.
Sta su dobrovoljci iz srbije Beli Orlovi radili po Gospicu i Medaku znas li tko je Djordje Bozovic Giska - koliko ste granata ispalili na Gospic od 1991 do 1995. Znas li ti koliko ste puta granatirali Gospic? Mi smo granatirali Knin 4 i 5 kolovoza 1995. Ajde reci istinu koliko ste puta granatirali Gospic od 1991 - 1995 - koliko je granata palo na Gospic???? Gdje su topnicki dnevnici za grad Gospic. Hoces pricat o Medackom dzepu i Gospicu - samo daj


Lakse malo, mogao bi ti neko uzvratiti pitanjem: A Jasenovac?
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:02 25.05.2012

Re: vezba bezanije

vi ste

koliko ste

Mi smo


Ti bas mislis svojom glavom :)

zemljanin zemljanin 22:05 25.05.2012

Re: vezba bezanije

Pa vi ste covjece napadali sve hrvatske gradove od Dubrovnika do Vukovara (izuzev Istre) i ti sad spominjes samo Vukovar i Ovcaru.
Sta su dobrovoljci iz srbije Beli Orlovi radili po Gospicu i Medaku znas li tko je Djordje Bozovic Giska - koliko ste granata ispalili na Gospic od 1991 do 1995. Znas li ti koliko ste puta granatirali Gospic? Mi smo granatirali Knin 4 i 5 kolovoza 1995. Ajde reci istinu koliko ste puta granatirali Gospic od 1991 - 1995 - koliko je granata palo na Gospic???? Gdje su topnicki dnevnici za grad Gospic. Hoces pricat o Medackom dzepu i Gospicu - samo daj

Iskreno ne znam a siguran sam da i mnogi drugi ne znaju odgovore na pitanja koje si postavio. REKOM bi trebalo da da takve odgovore. "Ni po babu ni po stričevima" u meri u kojoj je to moguće jer i jeste po sastavu međudržavni. Znači suve činjenice.

U celoj toj priči ja se jedino ne slažem da se na bilo koji način uključe i religijski "oci" jer to vidim kao izuzetno loš potez.
and1 and1 23:38 25.05.2012

Re: vezba bezanije

Niz lažnih tvrdnji jugoslavenskih komunista o Jasenovačkom logoru poticale su sliku o Hrvatima kao genocidnom narodu. Službena izjava Zemaljskog povjerenstva Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 1945. širila je podatke da je u Jasenovcu stradalo 500.000 - 600.000 žrtava. Jugoslavenski povjesničar Vladimir Dedijer tvrdio je u svojoj knjizi "Vatikan i Jasenovac" da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 - 1.2 milijuna Srba. Glavni cilj je bio difamiranje..Prema današnjim saznajama broj žrtava se kreće izmedu 50.000 do 90.000 ljudi.

U motiviranju na činjenje zlocina nad Hrvatima važnu je ulogu imalo uveličavanje broja ustaških zloćina. Uveličavanjem ustaških zloćina htjelo se s jedne strane mobilizirati što veci broj ljudi u partizanski pokret, a s druge strane poticati mržnju koja ce stvoriti ozračje zločina koji je kulminirao u svibnju 1945. Jasenovački mit nije imao samo propagandnu i mobilizatorsku funkciju samo u vrijeme rata, nego se je i poslije rata rabio u svrhu huškanja štetu Hrvata, i stvaranja kompleksa niže vrijednosti kao i kompleksa krivnje kod Hrvata.
Teorije o ukupnom broju žrtava rata

Da bi se povečao pritisak na njemačku vlast, u svrhu što veće ratne odštete, komunisti su širili broj od 1.700.000 žrtava u Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji. Početkom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća Jugoslavija i SR Njemačka su počeli pregovore o isplati ratne odštete. Kako su Sjedinjene Američke Države još 1954. izjavile da je Jugoslavija imala "samo" milijun poginulih, Njemačka odbija isplatiti ratnu odštetu za njih 1.706.000, tako da Savezni zavod za statistiku počinje vršiti popis žrtava koji će biti predan tijekom pregovora. Konačni popis žrtava bio je dovršen 1964. godine i on je govorio o oko milijun poginulih. Zbog iznenađenja malenim brojem žrtava popis je bio ponovljen prije nego što je predstavljen na pregovorima i na osnovu njega SR Njemačka će isplatiti ratnu odštetu


I naravno prije izvadi balvan iz oka svoga - The main race laws in the State of Serbia were adopted on 30 April 1941: the Legal Decree on Racial Origins (Zakonska odredba o rasnoj pripadnosti). Serbia was in August 1942. the first state that was declared as judenfrei
and1 and1 23:58 25.05.2012

Re: vezba bezanije

hoochie coochie man
vi ste

koliko ste

Mi smo


Ti bas mislis svojom glavom :)

U noći 30. kolovoza 1991. godine u 1.15h na usnuli su Gospić pobunjeni Srbi ispalili nešto više od 50 topničkih projektila. Tome su prethodili već viđeni scenariji realizirani diljem Hrvatske: barikade, palež i pljačke, ubijeni civili i policajci. Nedugo prije napada na Gospić Martićeva je milicija iz Mogorića i Ostrvice poduzela pljačkaški pohod na Barlete i Bilaj, ali su ih nakon više satne borbe odbili hrvatski dragovoljci i policajci. Slično se događalo i u Bilaju, Lovincu, Ribniku, Perušiću… Prve noći napada u Gospiću su gađani samo tzv. strateški ciljevi: škole, bolnica, Dom umirovljenika, Gradsko groblje sv. Marije Magdalene, stambene četvrti, crkva, autobusni kolodvor i sl. Ovakva se bestijalnost ponavljala u naredne četiri ratne godine.

Zadnji napad pobunjeni su Srbi organizirali 5. kolovoza 1995. godine kada su raketnim sustavima «Orkan» i zrakoplovima stacioniranim na Udbinskom aerodromu raketirali uže središte Gospića ubivši tada mnoge civile, a među njima i djecu. Zbog važnosti grada u vojnom, strateškom i psihološkom smislu pobunjenici su na Gospić povremeno ispaljivali i više od tisuću topničkih projektila, dok su tzv. Krajinski mediji u jesen 1991. godine ukupno 13 puta objavljivali vijest da je Gospić pao. Zahvaljujući braniteljima to se nikada nije dogodilo.


hoochie coochie man hoochie coochie man 00:01 26.05.2012

Re: vezba bezanije


Dobro and1.
Jel ti sad lakse ? :)
and1 and1 00:08 26.05.2012

Re: vezba bezanije

hoochie coochie man

Dobro and1.
Jel ti sad lakse ? :)

hoochie coochie man hoochie coochie man 00:11 26.05.2012

Re: vezba bezanije

Cek, polako sa tim klipovima.
Javicu ti ako me nekad ne bude mrzelo da ih odgledam, pa onda nastavi dalje.
Ovako dzaba krecis.
Al ako ti se bas svidja, samo kaci :)
and1 and1 00:20 26.05.2012

Re: vezba bezanije



and1 and1 00:27 26.05.2012

Re: vezba bezanije

bubamarac bubamarac 09:40 26.05.2012

Re: vezba bezanije

Niz lažnih tvrdnji jugoslavenskih komunista o Jasenovačkom logoru poticale su sliku o Hrvatima kao genocidnom narodu. Službena izjava Zemaljskog povjerenstva Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača 1945. širila je podatke da je u Jasenovcu stradalo 500.000 - 600.000 žrtava. Jugoslavenski povjesničar Vladimir Dedijer tvrdio je u svojoj knjizi "Vatikan i Jasenovac" da je u Jasenovcu ubijeno 700.000 - 1.2 milijuna Srba. Glavni cilj je bio difamiranje..Prema današnjim saznajama broj žrtava se kreće izmedu 50.000 do 90.000 ljudi.....


Sa nekom mucninom u stomaku procitah tvoj komentar i tjedoh ti okaciti 2-3 slike djece u logoru Jasenovac, pa ukucah na Googlu "logor J" i tamo mi ponudi sledece varijante:
logor Jasenovac
logor Jadovno
logor Jastrebarsko.
Izgubih svu volju za dalju prepisku s tobom. Upropastio si mi ovako lijepo jutro.
and1 and1 13:01 26.05.2012

Re: vezba bezanije



Sa nekom mucninom u stomaku procitah tvoj komentar i tjedoh ti okaciti 2-3 slike djece u logoru Jasenovac, pa ukucah na Googlu "logor J" i tamo mi ponudi sledece varijante:

logor Jadovno

Navodne žrtve nisu nikada ekshumirane i identificirane jer ih jednostavno nije ni bilo

Nevjerojatno ali istinito: «Problem u priči o Šaranovoj jami, a na sličan način i u cjelokupnoj paradigmi hrvatskog života u 'šaranovim' jamama, jest krajnje jednostavan: Speleološka i druga istraživanja utvrdila su da se u Šaranovoj jami ne nalazi niti jedan ljudski kostur!» Nitko ne tvrdi da ustaških zločina nije bilo ali ih sigurno nije bilo ovdje gdje se srpsko-hrvatska 'elita' okupila, ponad Šaranove jame!

Uz napomenu speleologa dr. Srećka Božičevića: «Jama i njezino ime navedeni su u gospićkim novinama 'Lička sloga' iz 1936., kada je u nju pao mladić Jakov Bubaš. Ime je dobila po nadimku obitelji – Šaranovi. Njezina dubina iznosi 42 m, što su utvrdili seljaci koji su se užetima spustili u nju po tijelo poginuloga». «S ovom jednostavnom i lako provjerljivom činjenicom upoznati su svi zainteresirani, pogotovo oni koji dižu najveću i sve učestaliju javnu dreku oko Šaranove i drugih naznačenih 'šaranovih' jama u Hrvatskoj.» (tako piše 'Hrvatski list', Zadar, 8. 7. 2011.). Dakako, tu vijest niste mogli nigdje drugo pročitati niti čuti, ni slučajno vidjeti na 'našoj' Yu-telici kao što nigdje niste mogli pročitati ni demantij kojim bi se opovrgnula istinitost zapanjujućeg otkrića s dna jame! Ni riječi od strane hrvatskog pravog-suđa, 'gromoglasni' muk u uredu državnog odvjetnika Mladena Bajića!

Jeftina srpska slagalica u režiji kovača Đure Zatezala

Je li onda normalno naricati, moliti se, plakati, presuđivati, proklinjati, klanjati se, paliti svijeće uz parastos nad Šaranovom jamom, nad netragom iščezlim kosturima navodnog mnoštva, zaklanih ili batom umlaćenih pa u jamu bačenih, žrtava od genocidne ustaške ruke. Nije li to rigidna 'srbijanska fantazmagorija', jedna od mnogih? Po 'istoričaru' Đuri Zatezalu, jeftinom s-lagalicom iz kuhinje srpske propagande, bilo ih je od četrdeset pa sve do stotinu tisuća pobijenih, jasno, Srba-četničkih antifašista, manjim dijelom hrvatskih partizana-antifašista i neizbježnih Židova; dr. Đuro Zatezalo i ne govori o drugim jamama na Velebitu niti ih navodi osim Šaranove!? Evo što o tim, preostalim jamama kaže spomenuti speleolog dr. Srećko Božičević:

«Kad sam 1990./91. pripremao svoju knjigu „Jame (kao) grobnice“, čitajući napise dr. Đ. Zatezala, obratio sam mu se s molbom da mi navede barem preostalih 19 jama oko Jadovna, kao i naznačene 102 jame kosturnice za koje je on znao na teritoriju NDH. Odgovor nisam dobio. Nisam dobio niti kakve podatke kad sam došao u Karlovac!» Nasuprot tome, po Stipi Mesiću, Borisu Tadiću i Slavku Goldsteinu, sve je kristalno jasno: to bijaše holokaust, zločin koji se 'ne sme zaboraviti' odnosno pričuvni Jasenovac na Velebitu!? A te, virtualne kosti, uključivo i kosti Goldsteinova kao i Tadićeva dede, tko zna gdje i otkud 'smejaše se, Bog da (im) prosti'!?

Zbog istine (JER ISTINA JEDINA OSLOBAĐA!) bilo bi jako dobro Đuru Zatezala, Tadića, Josipovića, Pusićku, Pupavca, Puhovskog, Stipu i Jasena Mesića, banjolučkog 'jadu' Bastašića, rabina Luciana ali i vladiku Gerasima smjestiti u jedan žičani kavez pa ih čvrstim užetom spustiti u jamu-42 metra duboku kako bi se i sami uvjerili da na njenom dnu nema ni kostiju ni kostura; ni Goldsteinova ni Tadićeva dede; nema nikoga, nema ničega! A svakako im „ponaosob“ dati i po jedan lampaš u ruke jer u Šaranovoj jami je mračno jednako kao i u njihovim glavama u kojima još uvijek vlada mrak duboko im usađenog Titina komunizma!

Tadićeve „porodične“ i „istoriske“ laži

Usput, nije naodmet znati i ovo: Boris Tadićev deda po imenu Strahinja Kićanović navodno je ubijen upravo u Jadovnom i to 1942. iako je 'ustaški logor' u Jadovnom prestao s radom, 'rasformiran je' 15. kolovoza 1941. Da ne zaboravimo, prema Đuri Zatezalu logor Jadovno (veličine 90x70 m, udaljen nekoliko km od Šaranove jame) uređen je i 'otvoren' odmah, slijedeći dan nakon što su ustaše kročile u Zagreb, 11. travnja 1941.!?

Nevenka Tadić was born Nevenka Kićanović (Невенка Кићановић). Her mother Milica (née Konjević) came from Drenovac Radučki village in Lika to Brodac village near Bijeljina at the age of 16, got married there, and gave birth to a son and two daughters. Nevenka's father, Strahinja Kićanović, was a wealthy merchant and landowner, and as a leader of the Agrarian Party in Semberija before the World War II, he was twice a candidate to become a member of the Parliament of Yugoslavia. He was killed in 1942 by the Ustaše in Jadovno concentration camp - 'ustaški logor' u Jadovnom prestao s radom, 'rasformiran je' 15. kolovoza 1941.

bubamarac bubamarac 13:34 26.05.2012

Re: vezba bezanije


logor Jadovno

Navodne žrtve nisu nikada ekshumirane i identificirane jer ih jednostavno nije ni bilo


Dalje od ovoga nisam citao, ali ovo me je licno dohvatilo. Naime drugi na ovom spisku (ustaskom dokumentu pod tackom 6) je moj rodjeni deda, ocev otac, odveden sa livade na kojoj je kosio u julu 41. I istina je da njegove kosti nikad nisu "ekshumirane i indefiticirane". Na nasem porodicnom groblju stoji spomenik i prazan grob na kojem pise Marko Vukadin sa kcerkom Milicom. A njihove kosti ne znamo gdje su.


USTAŠKA DOKUMENTA O LOGORU GOSPIĆ - JADOVNO (UŽI IZBOR)



1.



Nalog Ravnateljstva za javni red i sigurnost ustaške NDH od 8. jula 1941. župskim redarstvenim ravnateljstvima o upućivanju svih Srba i Jeepeja u koncentracioni logor Gospić



Ravnateljstvu za javni red i sigurnost za Nezavisnu Državu Hrvatsku

Broj: 8993

Predmet: Smještanje interniraca.

U Zagrebu, dne 8. srpnja [jula] 1941.



Župskom redarstvenom ravnateljstvu - svima Redarstvenom ravnateljstvu u Zagrebu Predstojničtvo Gradskog redarstva - svima

Kada interes javne sigurnosti zahtijeva odstranjenje nepoćudnih osoba iz njihovog boravišta imade se sve grkoistočnjake (Srbe) i Židove (i koji su prešli na katoličku vjeru poslije 10. travnja 1941.) slati u Gospić na dispoziciju Župskog redarstvenog Ravnateljstva, u Gospiću, a nikoga više u koncentracioni logor " Danica" u Koprivnici.

Katolike i Muslimane nema se slati u Gospić.



Za dom spremni!



Po nalogu ravnatelja

Pomoćnik Obertinski, v. r.

M. P.


2.



Telefonski nalog Ustaškog redarstva Zagreb od 19. jula 1941. Velikoj župi Hum u Mostaru da se Srbi intelektualci svakodnevno upućuju u grupama od 20 do 30 u koncentracioni logor Gospić



Telefonski nalog!



Imade se postepeno svakog dana početi sa upućivanjem u koncentracioni logor u Gospić Srbe, financijalno i intelektualno jačih u grupicama od 203-0 ljudi i to iz takozv. sela zaselaka sa pravoslavnim žiteljstvom. Imade se postupati taktično i pristojno.



Zagreb 19 srpnja 1941.



Zamjenik Ustaškog redarstva

Dr



(Antun Miletić, Koncentracioni logor Jasenovac,

Dokumenta, knj. I, br. 3 i 5).

......


6.

Obaveštenje Redarstvenog ravnateljspša d Sarajevu od 2. avgusta 1941. Velikoj župi Vrhbosna u Sarajevu o upućivanju 14 licau koncentracioni logor u Gospiću prema priloženom spisku

Redarstveno ravnateljstvo u Sarajevu

Prez. broj: 1065/41.

Sarajevo dne 2. kolovoza [avgusta] 1941.g. Internacija 14 lica

Sa 1 popisom

Velikoj župi Vrhbosna

S a r a j e v o



Čast mi je dostaviti Vam popis lica, koja su određena da sa petim transportom odu u Gospić u internaciju.



M.P.

Zamjenik Redarstvenog Ravnatelja:

(Potpis nečitak)



V. TRANSPORT.



1. Kapus Josif, 43 godine, trgovac, Židov

2. Vukadin Marko, 58, težak, četnikovanje

3. Ćosović Neđo, 33, težak, četnikovanje

4. Ćosović Damjan, 34, težak, četnikovanje

5. Granić Vojislav, 45, kahvedžija, četnikovanje

6. Pikula Nikola, 35, trgovac, četnikovanje,

7. Pikula Đorđe, 50, gostioničar, četnikovanje,

8. Prodanović Petar, 64, penzioner, četnikovanje

9. Đurković Simo, 35, inženjer, komunista

10. Grujić Ilija, 38, gostioničar, četnikovanje

11. Jegdić Drago, 30, težak, četnikovanje,

12. Berner Josip, 53, fotograf, Židov,

13. Klajn Leon, 37,, trg. Zast. Židov



Sarajevo dne 2. kolovoza 1941. g.





Zamjenik Redarstvenog Ravnatelja:



(Potpis nečitak)

(Antun Miletić, Koncentracioni logor Jasenovac, Dokumenta, knj III, br. 9).

.....

Nakon ovih postova namece se i odgovor na tvoje pitanje: Koliko je granata palo na Gospic? Ovim zavrsavam svu komunikaciju s tobom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 17:35 26.05.2012

Re: vezba bezanije

Jos postavlajs klipove?

Ajd da ti pomognem

slusati pazljivo!
mirakulus mirakulus 14:48 25.05.2012

Rekom

Ja sam jedan od onih koji je potpisao za Rekom na sred Trga Bana Jelacica u Zagrebu.
Zasto? Zato sto smatram da se sva otvorena pitanja izmedju nasih zemalja trebaju razjasniti i utvrditi istina ma koliko ona bila bolna. Time bi stvorili odnose da neoptereceni krocimo u buducnost i da stvarno mozemo mirno zivjeti jedni uz druge a i jedni s drugima. Inicijativa Rekom jedna je od rijetkih na ovom podrucju koja to nudi i zato ju podrzavam.
Nikola Knežević Nikola Knežević 14:53 25.05.2012

Re: Rekom

mirakulus
Ja sam jedan od onih koji je potpisao za Rekom na sred Trga Bana Jelacica u Zagrebu.
Zasto? Zato sto smatram da se sva otvorena pitanja izmedju nasih zemalja trebaju razjasniti i utvrditi istina ma koliko ona bila bolna. Time bi stvorili odnose da neoptereceni krocimo u buducnost i da stvarno mozemo mirno zivjeti jedni uz druge a i jedni s drugima. Inicijativa Rekom jedna je od rijetkih na ovom podrucju koja to nudi i zato ju podrzavam.

vilovuk vilovuk 15:43 25.05.2012

Re: Rekom

Svaka zajednička inicijativa usmerena ka istini je ne samo dobrodošla nego i preko potrebna,
vapijuće potrebna.
Svevažeća, istina sa velikim "I", međutim, nije dostižna, jer istina ima mnogo, taman onoliko
koliko ima zainteresovanih ljudi. Međutim, svim tim istinama, ako jesu istine - jedno je zajedničko: nespornost činjenica.
Činjenice treba utvrditi.
To se mora uraditi. Kad tad.
Što pre - to bolje za sve nas.
angie01 angie01 17:59 25.05.2012

je l vama vera ne dozvoljava

da promenite boju na koricama vasih izdanja?
Nikola Knežević Nikola Knežević 18:45 25.05.2012

Re: je l vama vera ne dozvoljava

angie01
da promenite boju na koricama vasih izdanja?


Sto, sta fali koricama? Ovo je montirana slika, korice su od knjige "Opasna sećanja i pomirenje"
angie01 angie01 18:54 25.05.2012

Re: je l vama vera ne dozvoljava

Nikola Knežević

angie01da promenite boju na koricama vasih izdanja?Sto, sta fali koricama? Ovo je montirana slika, korice su od knjige "Opasna sećanja i pomirenje"


aaa, nisam odmah skapirala-secam se samo da je knjiga koju ste prezentovali imala istu boju i slog na korici, pa rekoh, mozda zbog uroka ne menjate!
Nikola Knežević Nikola Knežević 19:43 25.05.2012

Re: je l vama vera ne dozvoljava

angie01
Nikola Knežević

angie01da promenite boju na koricama vasih izdanja?Sto, sta fali koricama? Ovo je montirana slika, korice su od knjige "Opasna sećanja i pomirenje"


aaa, nisam odmah skapirala-secam se samo da je knjiga koju ste prezentovali imala istu boju i slog na korici, pa rekoh, mozda zbog uroka ne menjate!


Ja montirao sliku da dok pričam o ovoj temi još jednom izreklamiram knjigu
Sofroniye Sofroniye 18:42 25.05.2012

Posto smo se mi mladi

okupili u finom broju a pricamo o proslosti srecan vam 25. maj :)


hoochie coochie man hoochie coochie man 19:51 25.05.2012

.......

Korenito i istinsko pomirenje nije moguće bez stvaranja institucija

Jos institucija?
Nemojte ljudi ko boga vas molim, i ovako je i kuso i repato leglo na budzet, ne moze se vise, lipsace magare.
AlexDunja AlexDunja 21:11 25.05.2012

zanimljiv ti tajming,

ili slučaj, stari komedijant.

tuzlanska kapija je kažnjen zločin.
general đukić je osuđen.
i posebno je težak, mladi ljudi su stradali,
na šetalištu, nigde oružja.

a ipak se negira.
farenhajt farenhajt 01:58 26.05.2012

Evropske integracije

jer nije moguće u isto vreme praviti krupne korake ka punopravnom članstvu a sa druge strane nositi balast nacionalističke prošlosti i retorike.


Hm, preskočio si objašnjenje kako to onda Hrvatska uspeva?
Ili to možda važi samo za Srbiju?

A nije ti palo na pamet da bi to trebao biti ravnopravan proces jer inače biva "dokaz" krivice i slabosti?
Ili će biti da je to zapravo cilj?

Bilo bi takođe veoma značajno da novi predsednik svoj mandat započne posetom memorijalnom centru u Potočarima

poput povratka raseljenih Srba u Hrvatsku.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:02 26.05.2012

Re: Evropske integracije

farenhajt
jer nije moguće u isto vreme praviti krupne korake ka punopravnom članstvu a sa druge strane nositi balast nacionalističke prošlosti i retorike.


Hm, preskočio si objašnjenje kako to onda Hrvatska uspeva?
Ili to možda važi samo za Srbiju?



Slažem se, Hrvatska nije mnogo odstupila od nacionalističke retorike. Govorim pre svega za HDZ. Pred. Josipović je potpuno suprotan primer. Svaka njegova izjava je bila izbalansirana i u duhu dobrosusedskih odnosa.
farenhajt farenhajt 13:05 27.05.2012

Re: Evropske integracije

Nikola Knežević

Slažem se, Hrvatska nije mnogo odstupila od nacionalističke retorike. Govorim pre svega za HDZ. Pred. Josipović je potpuno suprotan primer. Svaka njegova izjava je bila izbalansirana i u duhu dobrosusedskih odnosa.


Šta god i kako god ko pričao, najvažnije je šta radi, zar ne?

"Osvrćući se na saradnju Hrvatske, Bramerc je izrazio zabrinutost zbog toga što "državni zvaničnici na najvišem nivou u Hrvatskoj nastavljaju da glorifikuju nezakonito ponašanje u ratu i da dovode u pitanje nepristrasnost presuda Tribunala"."

"Komentarišući Zakon o ništavnosti određenih pravnih akata pravosudnih organa bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, koji je usvojio Sabor u prošlom sazivu, Bramerc je rekao da zakonodavna inicijativa prethodne vlade predstavlja nesrećan razvoj događaja i prepreku regionalnoj saradnji."

"Oko 700 slučajeva masovnih hladnokrvnih silovanja i ubistava nije ni rešavano pred sudovima. Oko 80 odsto zločina koji su kažnjavani pred sudom u poslednjih 15 godina su zločine čiji su krivci samo Srbi. Hrvatski sudovi ne bave se zločinima koje su počinili Hrvati - policajci i vojnici", navodi se u izveštaju AI.

"Posle prijema Hrvatske u EU 2013, proces širenja EU na Zapadni Balkan i Tursku biće privremeno zaustavljen, a pauza bi mogla da traje i duže od 10 godina, ocenili su eksperti Nemačkog instituta za međunarodne odnose i bezbednost u Berlinu."

Dakle, pitam se šta zapravo znači ovo (a i ostalo) što si napisao:
Nikola Knežević
jer nije moguće u isto vreme praviti krupne korake ka punopravnom članstvu a sa druge strane nositi balast nacionalističke prošlosti i retorike.
Nikola Knežević Nikola Knežević 09:16 26.05.2012

Za sve prisutne

Mislim da svi komemtatori ovde previđaju sledeće. Komentatori najviše kritikuju pripadnike klira, dakle sveštena lica. To su najčešće komentari na sve moje tekstove. Međutim, previđa se jedna činjenica da autor nije sveštenik i da teolog ne znači isto što i svešteno lice. Šveštenici su često uokvireni onim što je interes crkve a bogoslovi, budući da su laici nemaju to ograničenje. Treba naglasiti da ja nisam tipičan bogoslov već politički teolog što znači da su glavno polje moga istraživanja odnosi između društvenih teorija i religije, kritički odnos religije prema društvenim pojavama i kritika religija. Shodno tome, u predhodna dva teksta govorio sam i o potrebi da se religije više uključe u proces pomirenja. Imajući to u vidum mislio sam i na intelektualni milje religijskih elita a to svakako nisu samo sveštenici, vladike, već različiti intelektualci koji se bave religijom a deo su neke konfesije. Primera radi, jedan od najvećih, ako ne i najveći intelektualac u RKC je Hans Küng, kojem je zabranjeno da poučava na Katoličkim fakultetima.... Stoga, molim Vas, kada kažem religije, ne mislim nužno na "popove", naprotiv.
zemljanin zemljanin 12:25 26.05.2012

Re: Za sve prisutne

Nikola Knežević
...

Da, kritikujem, pre svega, institucionalizovanu religiju i njene službenike ali za to postoji utemeljen razlog. Religija u svim državama ex-YU (Slovenia mi je tu malo van konteksta) ima ogroman uticaj i direktno se meša u mnoge poslove države. Nije to organizacija koja (ko)egzistira već sistem koji dominira. U takvoj de-fakto situaciji, ne vidim nikakav način da se bilo koja istina plasira bez da se prvo aminuje u određenim krugovima. Onda cela pričao o istini gubi svaki kredibilitet i postaje politički i religijski korektna. Da se razumemo ne moraju "popovi" direktno da sede u REKOM-u, dovoljno je da "njihovi" imaju uticaj. Kako je većina sadržaja tvog teksta upravo okrenuta ka neophodnosti uključivanja religijskog aspekta u celu priču, moj stav je negativan prema tom delu.

Jesam za istinu i to onu klasičnu bez tumačenja. Činjenice, imena, datumi ... kada neko sve to prikupi, taj materijal može se dati javnosti i institucijama koje mogu da se bave tumačenjima istih. Samo taj "posao" je toliko složen i zahtevan i traži ogromnu količinu nepristrasnosti da će biti jako teško postići projektovane ciljeve. Ako se REKOM uključi u prikupljanje i tumačenje (sa sve religijskom notom) - sav kredibilitet takvog projekta postaće jedna velika "igra".

Ima još ali da ne pišem referate
noboole noboole 12:57 26.05.2012

Re: Za sve prisutne

zemljanin
Nikola Knežević
...

Da, kritikujem, pre svega, institucionalizovanu religiju i njene službenike ali za to postoji utemeljen razlog. Religija u svim državama ex-YU (Slovenia mi je tu malo van konteksta) ima ogroman uticaj i direktno se meša u mnoge poslove države. Nije to organizacija koja (ko)egzistira već sistem koji dominira. U takvoj de-fakto situaciji, ne vidim nikakav način da se bilo koja istina plasira bez da se prvo aminuje u određenim krugovima. Onda cela pričao o istini gubi svaki kredibilitet i postaje politički i religijski korektna. Da se razumemo ne moraju "popovi" direktno da sede u REKOM-u, dovoljno je da "njihovi" imaju uticaj. Kako je većina sadržaja tvog teksta upravo okrenuta ka neophodnosti uključivanja religijskog aspekta u celu priču, moj stav je negativan prema tom delu.

Jesam za istinu i to onu klasičnu bez tumačenja. Činjenice, imena, datumi ... kada neko sve to prikupi, taj materijal može se dati javnosti i institucijama koje mogu da se bave tumačenjima istih. Samo taj "posao" je toliko složen i zahtevan i traži ogromnu količinu nepristrasnosti da će biti jako teško postići projektovane ciljeve. Ako se REKOM uključi u prikupljanje i tumačenje (sa sve religijskom notom) - sav kredibilitet takvog projekta postaće jedna velika "igra".

Ima još ali da ne pišem referate



Crkva ima uticaj shodno njenom statusu u drustvu. Prema tome, statisticki je verovatno da ce se "njihovi" naci u bilo kakvoj komisiji.
Kazezoze Kazezoze 15:15 26.05.2012

Re: Za sve prisutne

nikola the politički teolog
Treba naglasiti da ja nisam tipičan bogoslov već politički teolog

nisi, ti si tipičan srbin.
srbin kada bira između dva zla uvek izabere oba

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana