Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Roditeljstvo| Zdravlje

Menjamo porodilišta - 5. Dojenje, 6. Neželjeni ishodi

Hansel RSS / 02.06.2012. u 10:11

Evo i linkova na još dve epizode i malo propratnog teksta.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Podaci o procentu beba koje se u prvih šest meseci života hrane isključivo majčinim mlekom su poražavajući - ispod 20%, neki govore da je taj broj oko 15%. Emisija pokušava da nađe odgovor gde su problemi (mnogi tvrde da izostaje pravilno obaveštavanje i usmeravanje majki pre porođaja i nedovoljna podrška posle, uz nepotrebnu i kontraproduktivnu dohranu u porodilištima) i da prenese stavove stručnjaka o vrednosti majčinog mleka za odojče.


Šesta emisija je trebalo da govori o tretmanu žena koje u porodilište dolaze znajući da će roditi mrtvo dete. Vrlo potresna priča mogla se naći na sajtu "Majka Hrabrost", a Branka Stamenković, koliko se sećam, prenela ju je i na blogu. U prvo vreme niko se nije javio da o takvom iskustvu govori javno, za mladu ženu koja u emisiji govori zaštićenog identiteta saznao sam praktično slučajno. Ona je svoje iskustvo ispričala kao monodramu - svedočenje o tretmanu u porodilištu gotovo je identično onom tekstualnom koje sam pomenuo.

Međutim, moralo se govoriti i o onim ženama i porodicama koje očekuju zdravu bebu, a zbog komplikacija prilikom porođaja, neadekvatnog postupka, greške, nemara ili neke prirodne nužnosti (ako nije mogla biti blagovremeno sprečena) dođe do teške traumatizacije bebe, trajnog oštećenja, pa i smrti. Meni bliski ljudi, sa kojima sam u velikoj meri doživeo takvu tragediju, nisu želeli da govore, odabrali su posle tog događaja drugačiji put iz svoje traume. Sasvim razumljivo, naravno. No, na internetu sam našao članak o vrlo sličnoj drami jedne mlade porodice koja je želela da govori i koja je pokrenula postupak za utvrđivanje odgovornosti za smrt njihovog deteta, ali su i u tome suočeni s velikim teškoćama. Druge dve trećine emisije posvećene su njima i maloj diskusiji o teškoćama utvrđivanja odgovornosti lekara / zdravstvenih radnika. Naziv emisije "To se dešava drugima" je citat oca preminulog deteta.

O smrtnosti majki i mogućim neodgovornim postupcima koji dovode do njih nismo sada uspeli da progovorimo ništa. Bio je planiran razgovor sa suprugom jedne žene preminule na porođaju (ili nedugo posle) koji se prvobitno javio za učešće, ali je odustao iz, naravno, razumljivih razloga.



Komentari (17)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 10:52 02.06.2012

1.

Biljana 77 Biljana 77 15:51 02.06.2012

:(

Ne mogu ti opisati koliko mi je strašno da je u ovoj zemlji tema broj jedan banalnost oko pevanija dok pitanja života i smrti, zdravlja i budućnosti NAŠE dece nikoga ne zanimaju. Čitanost ovih tvojih tekstova ne govori ništa loše o tebi, ali govori zabrinjavajuće mnogo o opštim težnjama u društvu.

I nažalost, da si stavio neki bombastično grozomoran naslov tipa Smrt u porodilištu... ihaj, ala bi se čitalo...

A o svemu ovome o čemu govori tekst i emisije nemam više šta da kažem. Ispričala odavno. Mogu samo da dodam sada kad sam ponovo imala priliku da "posetim" porodilište da se oko toga ama baš ništa nije promenilo.
Hansel Hansel 16:53 02.06.2012

Re: :(

Da, to sam i ja (o prioritetima društva) pomislio i prošli put... Razmišljao sam i o naslovima, ali ne želim da kod ovakvih tema stavljam tabloidne, s tim sam mogao da se šalim na drugim blogovima, pa i tamo neki shvatili ozbiljno. A možda je danas tako zbog vikenda, Zadušnica, toplog vremena... videćemo...

Znam, čitao sam da si napisala, na svom blogu, mislim, da se nije ništa promenilo - i ne može bez konstantnog pritiska. Da je nekome u vlasti bilo stalo, ja to najozbiljnije mislim, oni bi posle one lavine na Blogu zaposlili Branku i dali joj maltene odrešene ruke da zastupa interese porodilja, da ne kažem da je mogla da bude i državni zaštitnik prava pacijenata - očigledno nam je potrebna i takva institucija, zaštitnik građana po svoj prilici time ne može da se bavi do te mere, a poverenikova kancelarija, za svoj domen, suočena je s velikim brojem predmeta i skučenim prostorom i zbog toga malim brojem zaposlenih.

Ali, cilj onih koji vladaju je da se ništa ne promeni - ako smo i imali poneku iluziju, valjda smo je konačno izgubili. Samo, ne znam šta ćemo dalje?

Trebalo je pre dve godine da te snimimio, mislim da si to bila ti, ali baš neki dan posle toga mi se jedna privatna drama loše završila i nikad te nisam ponovo zvao, ili jesam, ali se nismo našli, zaboravio sam.

Hvala ti, pozdrav!
zilikaka zilikaka 21:21 02.06.2012

4

Evo, sad stigoh pa samo da se javim.
Zapravo, hoću javno da ti zahvalim za linkove.

Već sam rekla da ja redovno propuštam termin emisije, ali zato vodim računa da kad tad pogledam snimke koje nam kačiš.

Tako će biti i ovog puta.
Hansel Hansel 21:26 02.06.2012

Re: 4

Zapravo, hoću javno da ti zahvalim za linkove.

Eh, nema na čemu, hvala tebi!
ladyhawk ladyhawk 23:22 02.06.2012

Hansel,

Mogu samo da ti kazem VELIKO HVALA za sve sto si uradio i jos uvek radis da ova znacajna tema ne bi sasvim pala u zaborav. Dok god postoje ovakvi dokumenti, postoji i nada da ce neko nekad odgovarati za svoj nehaj, aroganciju i pocinjeno zlo. Postoji nada da ce jednom biti bolje.

Pozdrav
Hansel Hansel 08:25 03.06.2012

Re: Hansel,

Hvala tebi! Nadam se i ja da će se makar za milimetar nešto pomaći - ako zaposleni u porodilištima i ignorišu sve ovo, da će makar buduće majke, a i očevi, biti informisaniji i spremniji da se bore za svoju i dobrobit (da ne kažem prava) bebe u takvom sistemu.

Pozdrav i od mene!
mlekac mlekac 00:14 03.06.2012

Primeticu samo jedno

Iz emisije u emisiju sve vise se divim majci prirodi i zenskom svetu. Posto su sanse za normalan porodjaj u ovoj zemlji, nazalost...

Bravo, Hansel! Odlicno odradjen posao.
Hansel Hansel 08:33 03.06.2012

Re: Primeticu samo jedno

A ja se divim naročito višestrukim majkama!

Inače mi je "fascinantno" koliko se civilizacija upinje da se odvoji od prirode, ne samo u odgajanju malih ljudi - nedavno čuh da čak i u selima, mali proizvođači, valjda po savetima "stručnjaka", odvajaju telad od majki odmah po dolasku na svet, da ih one ne bi olizale i upamtile kao svoje, a onda ih hrane na cuclu.

Hvala ti, i hvala mnogo na tvom doprinosu, bio je nezamenljiv!
uninamama uninamama 00:18 03.06.2012

Auh...

Teške stvari. Svaka čast svima koji posle ovakvih trauma imaju snage da se bore i istraju u toj borbi.

Inače, obe epizode su baš dobre i moram da napomenem da je promena špice na ovoj drugoj izvanredno odrađena.
Hansel Hansel 09:04 03.06.2012

Re: Auh...

Teške stvari. Svaka čast svima koji posle ovakvih trauma imaju snage da se bore i istraju u toj borbi.

Baš tako. Pošto sam izbliza video skoro istovetnu situaciju, bio sve vreme - isto oko 40 dana, svedok i delimično učesnik takve drame, mogu da pretpostavim kolika je snaga potrebna za kasniju borbu. Jeste, razlikujemo se, možda svako ima neku svoju reakciju na traumu, ali ovakav stav zaslužuje veliko poštovanje. Zaslužuje i svaku pomoć institucija, ali to ne da izostaje, nego im se još otežava. Njihova poruka "da se to više nikome ne desi" je potpuno autentična, iako su, naravno, i oni svesni koliko smo od toga daleko.

Teško je i pitati ljude da li bi hteli da pričaju o takvim stvarima, to je ponovno rovarenje po njihovim traumama, koliko god pristup bio pažljiv. Pošto su se već bili eksponirali, bilo je donekle "lakše", a sa ženom koja je prva govorila najpre sam kontaktirao preko posrednika. Ona me je zadivila na poseban način - kada smo je pronašli i snimali, bila je već u visokoj trudnoći, ali je prihvatila i ispričala svoje iskustvo u dahu - rekoh, kao jednu monodramu, videli ste svi da prvih 15-ak minuta nema ni jednog reza. Njena spremnost da, uskoro pred novim, srećnim porođajem, kada je već ovo svoje iskustvo ostavila iza sebe koliko je mogla, to ispriča, i to još na ovaj način, na poseban način izaziva divljenje.
Inače, obe epizode su baš dobre i moram da napomenem da je promena špice na ovoj drugoj izvanredno odrađena.

Drago mi je da tako misliš, a i da si primetila špicu - tragao sam dugo za pravim rešenjem, a za rezultat posebna zahvalnost montažerki Jovani Filipović!

Hvala svima na interesovanju i gledanju (pošto mi je ovo sada poslednji odgovor u ovom nizu), a tebi sada poseban pozdrav!
Krugolina Borup Krugolina Borup 07:32 04.06.2012

Odlično obavljen posao

Obe epizode apsolutno sjajno odrađene.
Ova o dojenju moja omiljena od svih.

Žalosno je, pak, da osim pokretanja javne debate malo šta drugo pokazuje znake promene. Možemo da kažemo da su se u jednom od 58 porodilišta stvari pomakle (Pančevo), i to mu, manje-više, dođe to.
Hansel Hansel 08:23 04.06.2012

Re: Odlično obavljen posao

Hvala, i drago mi je!

A za ovo drugo žao i nadam se, ipak, da će doći neki novi trenutak za promenu, za sledeću fazu, evo - ako žena bude ministarka zdravlja (da zaboravimo na političku prošlost), možda će imati više sluha... mada će ona "prihvatiti odluku partije".

EDIT: Znam zašto ti je "Dojenje" omiljeno - zbog omiljenog doktora!
Krugolina Borup Krugolina Borup 11:29 04.06.2012

Re: Odlično obavljen posao

EDIT: Znam zašto ti je "Dojenje" omiljeno - zbog omiljenog doktora!


Znaš me, pušku, dok sam pištolj bila.
Dakle, padala sam u nesvest od smeha dok je pričao o klanju pilića...
Svi u gajde, samo on u tamburu.
stasava stasava 13:30 04.06.2012

Re: Odlično obavljen posao

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=06&dd=03&nav_category=12&nav_id=615272
Ovo je razlog zasto je spomenuti suprug ostao bez supruge na njenom porodjaju i jedan od razloga zasto je odustao od ucesca u emisiji. Steta sto se Branka povukla iz GI MH, jer smatram da ona postoji jos samo formalno. Za sada mali pomaci, o empatiji da ne govorimo....da ima zakonske odgovornosti ona i ne bi bila toliko neophodna. Odlicno obavljen posao!
Hansel Hansel 13:58 04.06.2012

Re: Odlično obavljen posao

Hvala.

Čoveka sam pomenuo jer nismo "pokrili" i temu maternalne smrtnosti, koja je jednako bitna, samo da ne ostane nejasnoća.

Pozdrav!
Hansel Hansel 14:01 04.06.2012

Re: Odlično obavljen posao

Krugolina Borup
Znaš me, pušku, dok sam pištolj bila.
Dakle, padala sam u nesvest od smeha dok je pričao o klanju pilića...
Svi u gajde, samo on u tamburu.

Ali, na kraju smo se onako efektno složili, zar nije bio super onaj "aha" momenat?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana