Društvo| Hronika| Istorija| Život| Životni stil

Sećarnik: Toma u ropstvu

Dr M RSS / 07.06.2012. u 19:49

Prvo je čuo tihe ženske glasove ali ništa nije razumeo. Pokušao je da otvori oči ali nije mogao, bile su ulepljene krmeljama. Pokušao je da obriše krmelje ali ruka nije slušala. Pokušao je da zove ali je iz grla izlazilo samo krkljanje. Odustao je.

Posle, dugo posle, nije čuo ništa. Pokušao je da obriše oči; desna ruka se pomakla i, nesigurno, kao da se snebiva,  počela je da se približava licu, odmorivši se na grudima i vratu. Leva, ni abera. Uspeo je da obriše oči i da ih otvori; daleko iznad, video je beli plafon. Zurio je u njega dok je pokušavao da pribere misli. Nije pribrao ništa. Pokušao je da pomeri levu ruku, ni makac.  Pokušao je da okrene glavu da vidi šta je sa neposlušnom rukom;  pokušaj je izazvao krik bola koji mu je u vidokrug dozvao priliku odevenu u crno, sa velikom belom kapom koja je izgledala kao da labud sleće na tu, sada je video, žensku glavu. Mozak je, sasvim polako, počinjao da se pribira. Časna sestra. Otkud sad časna sestra? Bolnica. Ponovo je utonuo u mrak.

Uredjene države imaju proceduru za svakakve situacije a i Nemačka i K.u.K. su bile uredjene države. Po toj proceduri , Nemci su Tomu prebacili do Dunava, održavajući mu dušu u nosu, ali ništa više od toga. Za dalje je bila nadležna  Dvojna monarhija i tako se čudom preživeli ranjenik osvestio u dubokoj pozadini balkanskog fronta, u vojnoj bolnici u Segedinu u kojoj su lekari, okupljeni oko Tominog kreveta, vrteli glavama levo-desno, za razliku od časnih sestara koje su glavama klimale gore-dole, krsteći se. Jedna od njih je govorila bezpadežni srpski  pa je Toma, kad je prevagnuo na ovosvetsku stranu, saznao da mu je leva strana tela puna šrapnela koje doktori neće da vade jer  su neki blizu srca a onih ostalih, u ruci i nozi je previše.  Neka se oporavlja tako, uz pomoć čuda, kad ga je čudo ostavilo da živi.

Trebalo mu je mesec dana da stane na noge ali se mnogo više obradovao kad je uspeo da desnu ruku počeše levom. Hvala Bogu i svetom Jovanu, ipak će moći da udene konac u iglu, mada, do toga ga je čekao još dug put; rat je i dalje praznio sela i gradove a punio groblja i bolnice. U ovoj, za Tomu više nije bilo mesta. Sledeća prekomanda, znao je, logor. Ipak, postojala je i druga mogućnost, i na nju mu je ukazao brkati čovek u plavoj uniformi, oštrim, vojničkim glasom, dugim rečenicama u kojima je Toma razumeo samo dve reči koje su se ponavljale najčešće, lager  i salaš.

Ona , već pomenuta, časna sestra mu je na bezpadežnom srpskom objasnila da su muški u vojsci i da na proleće neće imati ko da ore, i da zato može da ide u neko selo kao ispomoć, bolje od  lager, tudom?

Tudom!

Nekoliko dana kasnije, vojnik trećepozivac, sa puškom sa nataknutim bajonetom nehajno obešenom o rame, izveo je Tomu  pred kapiju bolnice, na ulicu u kojoj bio red od nekoliko kola u koja su bili upregnuti konji raznih boja ali u istom stanju, ragastom. Vojnik je prišao prvim kolima i pokretom ruke pokazao Tomi da se popne; duvao je ledeni vetar i Toma se, ogrnut starim vojničkim ćebetom, tresao kao i list papira koji je vojnik pružio ženi koja je držala uzde. Žena se nije tresla jer je bila do očiju umotana u debeli vuneni šal; sačekala je da se Toma popne i cimnula uzde. Sledeća dva sata se čulo samo sipljivo disanje konja, onda kad je fijuk vetra povremeno popuštao.

Kola su se zaustavila pred kapijom velike, odmah se videlo gazdinske kuće. Neko im je, iznutra, otvorio dvokrilnu kapiju, i Toma je odmah primetio da šarke ne škripe. Domaćinski podmazano, pomislio je. Ušli su u veliko dvorište i Toma je, dok još nije sišao sa kola, pogledom obuhvatio glavnu kuću levo, desno mala pomoćna kuća i letnja kujna, pored nje neka, valjda ostava, pa onda štala i u dnu još neka kućica, sve ogradjeno plotom od širokih dasaka. Iza plota se čulo groktanje i kokodakanje a veliki sivi pas je izašao iz svoje kućice u uglu dvorišta i, rizikujući da se zadavi debelim lancem, lajao na nepoznatog pridošlicu koji je silazio sa kola.

Za razliku od buke koju je Tomina pojava izazvala u dvorištu, u kući je prilika ogrnuta ofucanim vojničkim ćebetom izazvala muk.  Žena koja ga je dovela bila je malo viša od njega, i krupnija, sa svom onom odećom i šalom na sebi; kad se izmakla u stranu, Toma je, umesto njenog potiljka ugledao dedu sa crnim šeširom na glavi, kako sedi u fotelji u dnu velike sobe i puši na lulu. Pored njega je stajala baba sa belom kapom na glavi; malo bliže, pored velikog stola prekrivenog teškom, šarenom tkaninom, stajale su dve devojke, isto sa belim, ispeglanim kapama i gledale ga oborenih trepavica. Pegavoj devojčici od sedam ili osam godina, ispod bele kape sa sitnim zelenkastim vezom provirivale su crvenkaste kovrdžice a crvenokosi petogodišnjak sa krupnim, zelenim očima krio se iza nabora stolnjaka koji je padao do svetložutog poda od glatkih, širokih dasaka. “Dobar dan!”, rekao je Toma, kao lepo vaspitan čovek, a i da razbije mučnu tišinu. Deda je izvadio lulu iz usta, zaklimao glavom nekoliko puta, polako, i rekao: „Jooovan!“.  Prvi put posle dugo, dugo vremena, u Tominoj glavi je vrcnula šeretska iskra pa je odgovorio: “ Najn Jovan, ih bin Toma!” Čak se i baba nasmejala . Devojčica se približila za pola koraka, dečko je izašao iz zaklona i smejao se kao i ostali, iako nije ništa razumeo, i led je bio probijen. Krupna žena koja ga je dovela oslobodila se svog debelog šala, rastresla crvenkastu kosu i odsečnim glasom rekla: “ Erža”.



Komentari (45)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

st.jepan st.jepan 21:14 07.06.2012

Sefte!

Hm, valjda.
Doture, propisa ti nama dozu, pa sve na kaš'ćicu.
Daj te mad'cine da ljudski nakrenemo..., da zaklokoče, jabučica da zaigra.

Nego, reci ti nama, brusiš li ti ovo, il' ti krene onako curkom, pa se samo sobom glača?
Dr M Dr M 22:04 07.06.2012

Re: Sefte!

brusiš li ti ovo,


Pre će biti da tupim..

A što se tiče proizvodnog procesa, otvorim česmu pa šta izadje...

za seftadžiju!
st.jepan st.jepan 22:07 07.06.2012

Re: Sefte!

otvorim česmu pa šta izadje...

Odvrni je onda do kraja, pa izdaj..., al' odistinski, na papiruški, pa da slavimo NIN-ovu!

Edit: Bez zezanja!
Dr M Dr M 22:13 07.06.2012

Re: Sefte!

pa izdaj,


Da postanem izdajnik?

Pa da mi viču

Ko izda, 3,14zda
mariopan mariopan 22:11 07.06.2012

...

Stvarno na kašičicu, ali baš lepo pišeš.
Možeš li tu česmu da popraviš da ne kaplje, nego da teče?
Dr M Dr M 22:21 07.06.2012

Re: ...

mariopan
Stvarno na kašičicu, ali baš lepo pišeš.
Možeš li tu česmu da popraviš da ne kaplje, nego da teče?


Hvala na hvali, mariopan..

Rešio sam da malo odvrnem, ali štedljivo, mi penzosi moramo da pazimo na vodomer.

Ti si, vidim, baš zavrnula svoju česmu..

Ne mora sa česme, imaš valjda pumpu u dvorištu?
mariopan mariopan 22:34 07.06.2012

Re: ...

Ti si, vidim, baš zavrnula svoju česmu..


Eh, prvo, dosta sam putovala, ali sad sam ovde i malo se provrednila na drugom polju.
Radim nešto drugo, ali isto tako lepo.

Imamo feštu u gradu, zove se "Korzo fest", i svako popodne idem da grupno slikamo u centru grada, na otvorenom, to je likovna kolonija. Raširili štafelaje, doneli smo i gotovih slika pa izložili, ušarenili bojama, narod zaviruje preko ramena, deca nas zapitkuju, ima i za njih deo gde sede i slikaju ako to žele...Grad nam je kupio boje i platna, ima nas dosta, muzika svira, igraju šetači, a danas i deca iz folklora obučena u nošnje, igraju ko matori, preslatki. I ja sam zaplesala valcer. I baš je lepo.
Trajaće ceo mesec, ako te put nanese - dobrodošao.
bocvena bocvena 22:45 07.06.2012

Re: ...

Kako ovo divno zvuči! Nestvarno.
Kao Baden Baden 1935. kad smo Oto i ja bili na medenom mesecu:))))
hajkula1 hajkula1 16:05 11.06.2012

Re: ...

mariopan ... a danas i deca iz folklora obučena u nošnje, igraju ko matori, preslatki. I ja sam zaplesala valcer. I baš je lepo.
Trajaće ceo mesec, ako te put nanese - dobrodošao.
................


Cula sam. Videla malo slika. Koleginicina cerka ucestvovala. Rec je o Pancevu, naravno

PS
Do`tore svaka cast. Cekam nastavak

Dr M Dr M 22:56 11.06.2012

Re: ...

ali sad sam ovde i malo se provrednila na drugom polju.


Mariopan, tek sad vidim ovo, zamisli! promaklo mi dok sam pisao nekom drugom, izvini!

Lepo je što bojite život veselim farbama, i ko zna, možda me put nanese. Samo se planine ne sastaju, a i to nije sigurno u slučaju zemljotresa..
Dr M Dr M 22:59 11.06.2012

Re: ...

Do`tore svaka cast. Cekam nastavak


Hvala Hajkula! Već sam kritikovan zbog otezanja i obećao popravak..
mariopan mariopan 17:28 12.06.2012

Re: ...

Rec je o Pancevu, naravno

ZRENJANIN

MI smo bolji, dođite kod nas.
Dr M Dr M 19:46 12.06.2012

Re: ...

mariopan
Rec je o Pancevu, naravno

ZRENJANIN

MI smo bolji, dođite kod nas.


Vazduh je, sigurno, bolji, za vodu ne znam, nisam probao..
mariopan mariopan 21:24 13.06.2012

Re: ...

Dr M
mariopan
Rec je o Pancevu, naravno

ZRENJANIN

MI smo bolji, dođite kod nas.


Vazduh je, sigurno, bolji, za vodu ne znam, nisam probao..

Vazduh je kao nektar, cvetaju lipe, sve miriše opojno...a vodu ni mi ne pijemo .
Dr M Dr M 23:43 13.06.2012

Re: ...

a vodu ni mi ne pijemo


Da je voda dobra, ne bi je vadili iz kolena..
bocvena bocvena 22:33 07.06.2012

Čitam, čitam...

Uživam u nepodnošljivoj lakoći tvog pripovedanja.
Dr M Dr M 22:40 07.06.2012

Re: Čitam, čitam...

bocvena
Uživam u nepodnošljivoj lakoći tvog pripovedanja.


A ja uživam u pripovedanju publici tako istančanog ukusa..
myredneckself myredneckself 10:55 08.06.2012

Re: Čitam, čitam...

bocvena
Uživam u nepodnošljivoj lakoći tvog pripovedanja.

Bo, ti baš znaš da nađeš prave reči.
Doktor je jako skroman, a to nije dobro.
AlexDunja AlexDunja 22:38 07.06.2012

zaista, šefe

da se manemo mi politike,
pa da se posvetimo književnom radu:)))

evo ja ću da se prihvatim bilo kog posla oko izdavanja
Dr M Dr M 22:45 07.06.2012

Re: zaista, šefe

da se manemo mi politike,
pa da se posvetimo književnom radu:))


Bogami, šefice, čini mi se da je to bolje.

Kako god da ispadne, ne može da bude gore od politike.


myredneckself myredneckself 10:56 08.06.2012

Re: zaista, šefe

Dr M
da se manemo mi politike,
pa da se posvetimo književnom radu:))


Bogami, šefice, čini mi se da je to bolje.

Kako god da ispadne, ne može da bude gore od politike.




Dr M Dr M 11:37 08.06.2012

Re: zaista, šefe


mrns, vidiš kako se u našem kabinetu uvažavaju pametni saveti.

A ne kao na nekim drugim mestima..
AlexDunja AlexDunja 11:41 08.06.2012

Re: zaista, šefe

vidiš kako se u našem kabinetu uvažavaju pametni saveti


to je tajna našeg uspeha
Dr M Dr M 11:50 08.06.2012

Re: zaista, šefe

AlexDunja
vidiš kako se u našem kabinetu uvažavaju pametni saveti


to je tajna našeg uspeha



janeznam janeznam 08:42 12.06.2012

Re: zaista, šefe

vidiš kako se u našem kabinetu uvažavaju pametni saveti

Ljudi, a koji je to vas kabinet? Ko pita ne skita, pa reko...eto da pitam!

Inace, prica siri mirise proslosti koja je u svojoj sadasnjosti bila teska i neizvesna!

Knjiga, kada ce knjiga, molicu lepo?

Dr M Dr M 11:19 12.06.2012

Re: zaista, šefe

Knjiga, kada ce knjiga, molicu lepo?


Jošneznam, janeznam..

Korice već nacrtane( nisam ih video) al` izmedju

Info o kabinetu daje AD, šefica
janeznam janeznam 11:30 12.06.2012

Re: zaista, šefe

to je tajna našeg uspeha

AD, uputio me sef na vas a sve uvezi informacija o vasem kabinetu.
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:58 07.06.2012

értem

nekako sam sećarnik preskocila i procitala samo Toma u ropstvu

Bas, bas je lepo citati te

Dr M Dr M 23:26 07.06.2012

Re: értem

dusanovaiivanovamama
nekako sam sećarnik preskocila i procitala samo Toma u ropstvu

Bas, bas je lepo citati te



Hvala diim,

Baš se nezgodno namestilo, kad se kaže Toma,ovih dana, čovek svašta pomisli.

A ono..sasvim obična priča...
milisav68 milisav68 15:33 08.06.2012

Re: értem

Dr M

Baš se nezgodno namestilo, kad se kaže Toma,ovih dana, čovek svašta pomisli.

Da, da, oće centrala da pogreši jedanput....

Za priču/knjigu...
Dr M Dr M 16:17 08.06.2012

Re: értem

oće centrala da pogreši jedanput.


Decentralizacijaaa!

Za priču/knjigu


...film/seriju/...
Hvala Milisave.
mlekac mlekac 23:42 07.06.2012

Pratim

Al' ne postizavam da ti se javnem - prijemni za srednju i tako to...

A stvarno, odvrni de malo tu cesmu, dehidrirasmo cekajuci nastavke!

Dr M Dr M 23:51 07.06.2012

Re: Pratim

ne postizavam da ti se javnem - prijemni za srednju i tako to...


Ma ne brini, primiće Te, sigurno
mlekac mlekac 04:10 08.06.2012

Re: Pratim

Dr M
ne postizavam da ti se javnem - prijemni za srednju i tako to...


Ma ne brini, primiće Te, sigurno


Jooj, sto puta bi mi bilo lakse da je MOJ prijemni! Pusti me, pricacu kad sve prodje, samo drz'te fige tokom vikenda.
Dr M Dr M 06:10 08.06.2012

Re: Pratim

samo drz'te fige tokom vikenda.


Nemaj brige, držaćemo fige!

doloreshaze doloreshaze 12:50 08.06.2012

Evo i ja

da se pridruzim kolektivnoj kuknjavi, bilo bi lepo cesce citati vase price. U moru blogova o Tomama i Tomama vas je Toma pravo osvezenje.

P.S. Stjepanov predlog ne smete da zanemarite!
st.jepan st.jepan 14:22 08.06.2012

Re: Evo i ja

Stjepanov predlog

Predlog?
Zahtev!!!
Dr M Dr M 16:04 08.06.2012

Re: Evo i ja

U moru blogova o Tomama i Tomama vas je Toma pravo osvezenje.


doloroshase, probaću da osvežavam i dalje. Čim temperatura stigne do 30 stepeni, stiže Toma,ili neko drugi, svež.
Dr M Dr M 16:11 08.06.2012

Re: Evo i ja

Predlog?
Zahtev!!!


Zahtev će da bude ispunjen pre protestnog okupljanja i sledstvenog kolapsa saobrćaja.
jesen92 jesen92 18:42 08.06.2012

vreme leti

..Doktore i PreCednice, izvinjavam se kao fan tvojih pisanija sto propustih Tomu deo prvi a malo kasnim i na deo drugi:)...moram da se navratim na prvi deo da vidim ko je gosn Toma...razlog mog "kasnjenja" je onaj drugi sa istim imenom i poplava predizbornih i postizbornih blogova plus manjak vremena...al stvarno, mogao bi da nam pojacas dozu ovih pricica tj da nam ponudis neki kontinuitet..


..a sad moram nesto da dodam u vezi onog sto nam postao predsednik...gledam ga vec par puta na tv uslikanog u kabinetu i vidim kako covek ne zna sta ce sa sobom..seta se gore dole pa oko stola na kome nema ni jedne 'artije ni olovke, samo neki laptop...mozda cita blog ponekad:), mozda fejsbuci...ko zna...vidim samo da mu je mnooogo dosadno..
Dr M Dr M 19:49 08.06.2012

Re: vreme leti

moram da se navratim na prvi deo da vidim ko je gosn Toma.


Onda počni od Lepe Kate.., to je isti serijal..

Ovaj drugi, nije se, jadan, nadao. Sad se pita šta mu je to sve trebalo, a bilo je tako ugodno pljuvati iz prikrajka.

I, ne verujem da mu je dosadno, sprema disertaciju, ima nedelju dana fore!

Tebi
jesen92 jesen92 23:47 08.06.2012

Re: vreme leti

Ovaj drugi, nije se, jadan, nadao. Sad se pita šta mu je to sve trebalo, a bilo je tako ugodno pljuvati iz prikrajka.

I, ne verujem da mu je dosadno, sprema disertaciju, ima nedelju dana fore!

..hej, mozda mu nije dosadno ali izgleda kao da ne zna sta ce sa sobom ...vrti se po onom kabinetu ko u.... golub..a disertacija se pise sama..

..nego, sto se tice Lepe Kate to sam citala ali moram da obnovim gradivo..zaboravlja se, zaboravlja...zato i kazem da tvojoj publici treba kontinuitet...
Dr M Dr M 23:59 08.06.2012

Re: vreme leti

zato i kazem da tvojoj publici treba kontinuitet..


Napravićemo kontinuitet!

Liči na predizbornu kampanju, zar ne?

Ali, ja ću zbilja da se potrudim..
jesen92 jesen92 00:19 09.06.2012

Re: vreme leti

Liči na predizbornu kampanju, zar ne?

...sto se mene tice maksimalno se trudim da zaboravim sve predizborne kampanje(mada mi tesko ide) a nista sto je lepo ne moze na njih da mi lici..zato samo napred sa lepim pricicama iz zivota
Dr M Dr M 00:21 09.06.2012

Re: vreme leti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana