Društvo| Gradjanske inicijative| Ljudska prava| Politika| Religija

Apel Crkvama da podrže osnivanje regionalne komisije za IiP

Nikola Knežević RSS / 08.06.2012. u 12:19

Saopštenje povodom posete SA Sinoda SPC Kaptolu | Apel Crkvama da podrže osnivanje regionalne komisije za pomirenje

Izvor: http://www.cirelstud.org/vesti-i-obavestenja/saopstenje-povodom-posete-sa-sinoda-spc-kaptolu

Centar za istraživanje religije, politike i društva pozdravlja posetu Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve Zagrebu i Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj u okviru koje će se predstavnici SA Sinoda SPC imati susrete sa najvišim predstavnicima državnog vrha Hrvatske i Rimokatoličke crkve.

Bez sumnje, ova poseta predstavlja pomak ka uspostavljanju boljih međuverskih odnosa između dve sestrinske crkve koji nose istorijski teret sukoba na ovim prostorima. Poseta će biti veoma značajna u kontekstu pripreme za eventualni dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u narednim godinama, što bi predstavljalo istorijsku prekretnicu boljim odnosima dve crkve. Nesumnjivo da će susret predstavnika SA Sinoda SPC i najvišeg klira RKC imati i znaćajne implikacije na bolju saradnju između bogoslovskih ustanova dve crkve, što je veoma značajno imajući u vidu dijalog koji treba da se odvija na bogoslovskom i akademskom nivou.

Apelujemo ovom prilikom na predstavnike SA Sinoda i HBK u Hrvatskoj da kao jedno od pitanja razmotre i podršku formiranju jedinstvene Komisije za Istinu i Pomirenje na prostorima bivše Jugoslavije. Pitanje pravilnog odnosa prema prošlosti veoma je važno imajući u vidu značaj koji dve sestrinske crkve imaju u Srbiji, odnosno Hrvatskoj kao gradivni faktor nacionalnog konsenzusa i svesti. Uzimajući u obzir sukobe u bivšoj Jugoslaviji, konfliktnu prošlost između srpskog i hrvatskog naroda, tenzije koje i danas postoje, kao i druga nerešena pitanja koja spadaju u domen tranzicione pravde apelujemo na najviše velikodostojnike klira SPC I HKC da kao jedan od prioriteta u narednom period uzmu i podršku procesima tranzicione pravde u regionu.

Primeri iz sveta jasno ukazuju na doprinos Religija u ovakvim procesima. Ključna uloga anglikanskog nadbiskupa Dezmonda Tutua u južnoafričkoj komisiji ili nadbiskupa Huana Gerardija koji je oformio i vodio komisiju u Gvatemali, zatim primeri iz Istočnog Timora, Perua, Čilea i Siera Lionea gde su religijske zajednice pružale neophodnu podršku u komisijama, govore u prilog ovome.
Polazeći od činjenice da crkve i verske zajednice predstavljaju važnu kariku u lancu bez kojih regionalno pomirenje jednostavno nije moguće kao i istorijske primere koji pokazuju da su Crkve i verske zajednice imale snažan doprinos u Komisijama za Istinu i Pomirenje širom sveta, dve sestrinske crkve moraju ozbiljno da razmotre ova pitanja na svim nivoima.

Prevladavanje prošlosti je bolan i drugotrajan proces koji počinje suočavanjem sa istorijskim činjenicama od kojih se ne može pobeći, koje se ne mogu poreći i koje se ne smeju zaboraviti. U ovom kontekstu uloga Crkava i verskih zajednica je neupitna i njihova metafizička odgovornost upravo stoji u prevladavanju konflikata i odgovornosti prema istini i prošlosti. "Nema mira među narodima dok ne bude mira među religijama", glasi čuvena rečenica rimokatoličkog teologa Hansa Künga. Zato pitanje pomirenja između dva bliska naroda koje povezuju istorijske i kulturne veze nužno mora da prati snažan i dinamičan međucrkveni dijalog između ove dve sestrinske crkve.

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

savamala savamala 13:24 08.06.2012

Natasa?

Jel to ono sa Natasom Kandic?
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:52 08.06.2012

Re: Natasa?

REKOM ima najveći kapacitet da preraste u Komisiju za IiP.
savamala savamala 15:35 08.06.2012

Re: Natasa?

REKOM ima najveći kapacitet da preraste u Komisiju za IiP.


Znaci, odgovor je pozitivan. Ukoliko bi se SPC odlucila da saradjuje na bilo koji nacina sa Rekom-om mislim da bi .... tesko. Uprkos svemu losem sto se desava u SPC u poslednje vreme, ovo bi, ipak, bilo suvise, ravno samoubistvu.
hajkula1 hajkula1 15:58 08.06.2012

Re: Natasa?

savamala
REKOM ima najveći kapacitet da preraste u Komisiju za IiP.


Znaci, odgovor je pozitivan. Ukoliko bi se SPC odlucila da saradjuje na bilo koji nacina sa Rekom-om mislim da bi .... tesko. Uprkos svemu losem sto se desava u SPC u poslednje vreme, ovo bi, ipak, bilo suvise, ravno samoubistvu.


Posle koliko vremena će se osnovati neka komisija za utvrđivanje istine (o humanizmu, borbi za istinu pravdoljublju...) o radu Nataše Kandić REKOM i sl?





savamala savamala 17:07 08.06.2012

Re: Natasa?

Posle koliko vremena će se osnovati neka komisija za utvrđivanje istine (o humanizmu, borbi za istinu pravdoljublju...) o radu Nataše Kandić REKOM i sl?


Nema potrebe da se osniva. Mislim da je "lik i delo" poznato i sasvim jasno.
highshalfbooze highshalfbooze 20:33 08.06.2012

Re: Natasa?

REKOM ima najveći kapacitet da preraste u Komisiju za IiP.


Jesu li to donacije presušile, pa sad građani Srbije treba da plaćaju neke koji ih pljuju i zasipaju pepelom?
Umesto da se kazne kriminalci za zločine, oni su primali pare od tih istih kriminalaca kako bi razvodnjavali i relativizovali zločine okrivljujući celu naciju za individualne zločine. I sad treba građani ove zemlje to da finansiraju. Dakle stvarno je krajnje vreme došlo... propast.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 13:41 08.06.2012

Istinu

Pobogu (sic) čoveče,
tražiš od institucija koja se bave proizvodnjom i prometom lažima da podrže komisiju koja bi se bavila Istinom?
Nikola Knežević Nikola Knežević 13:53 08.06.2012

Re: Istinu

Tražim od njih da se počnu baviti pitanjima suočavanja sa prošlošću.
highshalfbooze highshalfbooze 20:35 08.06.2012

Re: Istinu

Tražim od njih da se počnu baviti pitanjima suočavanja sa prošlošću.


Ako ti je do suočavanja, ti se suočavaj kolko voliš. Slobodno, niko ti ne brani. Al ja to neću da plaćam.
savamala savamala 08:39 09.06.2012

Re: Istinu

Tražim od njih da se počnu baviti pitanjima suočavanja sa prošlošću.


A, sta mu dodje to suocavanje? Jel ono, Srbi su najgori, najprljaviji, ubice i kanibali? Svi ostali su (mada, svi redom, sa istorijom saradnje sa nacistickom Nemackom u drugom ratu) odjedanput postali demokratski aktivisti.
zemljanin zemljanin 15:23 08.06.2012

...

u delu koji govori o tome da crkve izvrše određeni uticaj na formiranje komisije, centra ili kako god će se zvati - podržavam takva nastojanja ... uvek ima i ono ALI, znači sveštena lica i njihove religijske organizacije moraju ostati van tih komisija inače "džaba smo krečili"
tasadebeli tasadebeli 09:01 09.06.2012

Сестринство? Можда, али у братство сумњам!

У праву је Савамала. Такав потез СА Синода СПЦ био би раван самоубиству. Као и залагање за долазак папе у Србију, уосталом. Ако се СА Синод СПЦ и одлучи за такве кораке, онда заиста не знају шта се догађа иза тапацираних врата њихових кабинета, у спољњем свету, на нижим нивоима СПЦ, све до обичног верника. А то незнање тако подсећа на политичаре који зајашу власт...

И још нешто!

Bez sumnje, ova poseta predstavlja pomak ka uspostavljanju boljih međuverskih odnosa između dve sestrinske crkve koji nose istorijski teret sukoba na ovim prostorima. Poseta će biti veoma značajna u kontekstu pripreme za eventualni dolazak poglavara Rimokatoličke crkve u narednim godinama, što bi predstavljalo istorijsku prekretnicu boljim odnosima dve crkve.


Ех, па нећемо сад речима правити маглу. Тај терет који носе "сестринске цркве" свакако није подједнак. Није се православље вековима ширило на запад уз помоћ каме и уцене, него је било обратно. Немојте ми само рећи да православни верник није имао права да се брани од насиља?

Није ми намера да било кога увредим, али мени овај апел много личи на саопштења ЦК СКЈ у Титовој СФРЈ.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana