Društvo| Hronika| Istorija| Život| Životni stil

Sećarnik: Jezička barijera

Dr M RSS / 14.06.2012. u 21:15

Prvih nekoliko dana bio je prilično izgubljen.  Jeo je za stolom sa dedom i babom, i decom, a pojavila se još jedna starija žena, mladja od babe, valjda je ona otvorila kapiju iznutra, onda kad ga je Erža dovela. One dve devojke su posluživale za stolom i nije znao da li to rade zato što su mladje ili su služavke ali bi, na kraju obeda i one sele za sto i navalile.  Hrane je bilo dosta i bilo je i supe i živine i kobasica i klobas mu je postala omiljena reč. A onda, jednog dana, pasulj na vodi; dok je devojka sa kutlačom stigla redom, od dede do njega, shvatio je. Badnji dan! Njihov. Sad je mogao da broji dane, da ne zgreši i omrsi na Badnji dan.

Spavao je u pomoćnoj kući, bili su tamo i metalni umivaonik i korito, i niko ga nije zvao da nešto uradi; sam je izlazio kad bi čuo da neka od ženskih izlazi da hrani živinu i prihvatao kofu desnom rukom, u levu još nije imao poverenja. Otkrio je da, pored živine i nekoliko svinja, tu ima i jedna krava i čudio se što je ranije nije čuo ali se nije gurao da joj prilazi, sa kravama baš i nije imao neka iskustva. Sa konjem je bilo malo drugačije;  još dok se vozio iza konjskog repa, za ona dva nema sata, Toma je primetio da bi jadno živinče mnogo bolje izgledalo kad bi se dobro istimarilo, i sada je to uzeo na sebe. Nije mogao da podnese da, dok drugi nešto rade, on izlazi iz kuće samo kad ga zovu da jede. Već je ranije timario konje, kad su bili kod Katine rodbine u Kolarima i sad je, dok je prelazio češagijom preko konjskih sapi, mislio šta je sa Katom, i decom, i vojskom...i tako sve dok se ne bi usijala konjska ledja a njega zvali za sto.

Za razliku od konja koji je radosno frktao, kod Erže je Tomino bavljenje konjem izazvalo podeljenu reakciju; zeleni pogled joj je malo omekšao ali se pegavi nos opasno naborao. Uhvatila ga je za dugme jedinog odela koje je imao, skinutog sa nekog carskog vojnika koji je imao manje sreće, i odvela do ormana punog različitih delova muške odeće, okrenula se na peti i izašla. Ta žena baš nije bila pričljiva, ili nije verovala da može da se sporazume sa čovekom koji je prepoznavao samo pedesetak madjarskih reči. Toma je probrao nekoliko komada odeće i zaključio da je prvobitni vlasnik bio čak i niži od njega ali su mu kukovi bili široki kao panonska ravnica. U uglu sobe bila je šivaća mašina sa celokupnim krojačkim priborom a Toma je imao sličnu u radnji; kad je posle dva sata izašao iz sobe, sa brkovima ufitiljenim na husarski način, u odeći dovoljno komotnoj da ne sputava pokrete i taman toliko utegnutoj da ističe njegov pravilan stas, sa ponosom koji je ponovo plamteo u plavim očima, devojke su pocrvenele, deda je spustio lulu na sto, žene su se pogledale i rekle nešto sto Toma nije razumeo a Erža ga je uhvatila za lakat i dovukla  na začelje stola, da sedne preko puta dede. Ta večera je dugo trajala ali se Toma, uprkos utisku koji je izazvao, osećao zbunjeno i nelagodno; kad god bi podigao pogled, sreo bi se sa Eržinim zelenim očima.

Ne znati jezik velika je muka, a tek naučiti ga? Prvo su mu pokazivali prstom; to je lako kad su u pitanju astal ili klobas ali kad se čovek ubode na mutato zastane mu kenyer  u grlu. Sto puta se ugrizao za nyelv da ne opsuje  taj njihov beszed.  Onda je Erža uzela stvar u svoje ruke; ćerka joj je već bila djak i u kući je bilo bukvara i knjiga sa slikama; kad bi dnevni poslovi bili gotovi, posadila bi Tomu na jednu kratku klupu i sela pored njega. Do večere bi mu prstom pokazivala slike i terala ga da ponavlja njene reči. Zimi se rano smrkava i do večere je dugo  a Tomi je opet bilo nelagodno jer je klupa na kojoj su sedeli bila tako kratka, dovoljna za dvoje samo ako se malo stisnu. Kad se  sneg otopio već je znao madjarski toliko da razume da Srbija više nema katonai  i da je i ona rob, kao i on što je. Erža mu je to govorila tihim glasom, kao da se snebiva, i izgledala je kao neko kome je jako neugodno ali je znala  kao treba sa muškarcima u takvim situacijama; ponudila mu je barac palinka ali je Toma odbio: “ Dići će se Srbija opet, nije mrtva! Neću da joj pijem za dušu”, rekao je na srpskom a ona je sve razumela. Ponovo ga je gledala onako , kao kad se pojavio u prepravljenom odelu, samo što ga sad nije gledala preko dugačkog stola ali i ovo  rastojanje joj je bilo predugačko.

Proleće je donelo kraj ugodnom životu. Dan se polako rastezao a kao da su se rastezalei njive koje je trebalo poorati. Na kraju dana nije se znalo ko će prvi da padne, suviše iskusni konj koji je vukao plug ili potpuno neiskusni Toma iza njega. Ipak, najviše zahvaljujući konju, brazde su bile skoro prave a i setva je, posle, nekako završena. U medjuvremenu, obe devojke su se udale za neke vojnike koji su došli na odsustvo pa je baba preuzela poslove u kujni, Erža i tetka su brinule o stoci i bašti a deca su hranila kokoške. Deda je čuvao lulu i fotelju, njega je polako izdavalo srce i nisu ga puštali da radi bilo šta teže od čitanja novina koje su stizale u selo sa nekoliko dana zakašnjenja, punih vesti o sjajnim pobedama Carskog oružja kojima će se dokrajčiti rat. Muškarci će se vratiti u selo a deda će, konačno, da završi , ovako ili onako, priču koju je prekinuo sa zetom kad je počeo rat; gde li mu je bila pamet kad je pustio u kuću tog lolu i bekriju.

Došlo je leto i vreme žetve a Toma je bio pun ponosa na žuto more koje se talasalo pred njegovim očima. Čak su i dedu pustili u njive, da se uveri u kakvoću zrna i da odredi dan kada će da padne prvi klas. Da je žito posejano u jesen već bi bilo u ambarima, ovako, sačekalo je avgust. Toma i Erža su, na smenu, terali kosilicu i vezivali snopove, onda bi se vratili u selo pa bi Toma timario konja a Erža bi morala da pomuze kravu jer se tetka, koja je to inače radila, razbolela i danima ležala u krevetu, buncajući u groznici. Baš u najgore vreme! Posle bi Toma otišao u malu kuću i stao u korito da spere sa sebe znoj i prašinu, hladnom vodom i kućno pravljenim sapunom; tako bi uradila i Erža, svakog dana osim jednog, poslednjeg dana žetve. Umesto u glavnu kuću, ušla je, onako prašnjava i znojava, sa kofom mleka u ruci, u sobu u kojoj je Toma stajao u koritu, spirajući sapun hladnom vodom. Ispustila je kofu koja se, nekim čudom, nije prosula, samo se čuo zveket drške koja je pala na ivicu kofe, i zagazila u korito. Limeni bokal kojim se Toma ispirao pao je na patos i odskočio na krevet a dve sekunde kasnije pridružila su mu se i dva mokra tela. Medju njima više nije bilo jezičke barijere, madjarski i srpski jezik bili su u potpunom skladu, bez obzira u čijim su ustima bili.

 

 

 

 

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

mlekac mlekac 21:57 14.06.2012

Jes!

Novi nastavak!
Dr M Dr M 22:21 14.06.2012

Re: Jes!

mlekac
Novi nastavak!


Kritika zbog otezanja učinila svoje..

Eppur si muove.
jesen92 jesen92 00:54 15.06.2012

Re: Jes!

Kritika zbog otezanja učinila svoje
..eh kad bi na nase politicare kritika delovala kao na tebe kud bi nam bio kraj..
..nego , jel Toma bese u semi sa lepom Katom..?
Dr M Dr M 04:12 15.06.2012

Re: Jes!

nego , jel Toma bese u semi sa lepom Katom..?


Beše, uredno oženjen, dvoje dece..


Kritika zbog otezanja učinila svoje

..eh kad bi na nase politicare kritika delovala kao na tebe kud bi nam bio kraj.


Nama u svetlijoj budućnosti, njima na nekom blogu..
kick68 kick68 02:46 15.06.2012

.

Kada je brat od tetke na nagovor moje majke najzad pristao da nam da dedine dnevnike iz zarobljenistva, iznanadjeno sam konstatovala da mi je deda znao italijanski. Naime, poslednje stranice jedne od svezaka su u stvari bile mini srpsko - italijanski recnik sa izgovorom. Naravno, covek je tamo proveo cetiri godine, ali meni nije na pamet palo da bi u tim uslovima bio zainteresovan da uci jezik.
Nista novo, rece moja majka, takve je pravio i u prvom ratu kada je dolazio u kontakt sa saveznicima, samo su se pogubili. Dedu nisam upoznala, umro je godinu dana pre nego sto sam se rodila. A kad se samo setim da me je od malih nogu kopkalo sta to stranci pricaju kad sam ih sretala na moru, ili da sam se upinjala da ucim jezik iz filmova ili slusajuci muziku uz reci pesama...
Samo da se javim da pratim, nemam vremena da se javljam:)
Dr M Dr M 04:18 15.06.2012

Re: .

Samo da se javim da pratim, nemam vremena da se javljam:)


Lepo što si se javila..

Možda je i Tvoj deda učio jezike ko i ovaj Toma, samo nije stavio baš sve u dnevnik.

Toma nije ni pisao dnevnik, ovo sve iz reklakazala izvora.
loader loader 07:17 15.06.2012

Tamči :)



Čitam, čitam ...
Dr M Dr M 07:44 15.06.2012

Re: Tamči :)

loader


Čitam, čitam ...


Samo polako, uz kaficu..
loader loader 18:57 15.06.2012

Re: Tamči :)

Proleće je donelo kraj ugodnom životu

Kako zanimljiv antiprotiv
Dr M Dr M 20:30 15.06.2012

Re: Tamči :)

loader
Proleće je donelo kraj ugodnom životu

Kako zanimljiv antiprotiv


Kao budjenje iz zimskog sna..
janeznam janeznam 08:19 15.06.2012

.

Divan tekst za dobar dan.
Dr M Dr M 08:30 15.06.2012

Re: .

janeznam
Divan tekst za dobar dan.


Znaš, znaš..
janeznam janeznam 08:40 15.06.2012

Re: .

Znam .
AlexDunja AlexDunja 10:16 15.06.2012

e,

tačno mi je nešto govorilo
još u prethodnoj epizodi da će doći do ovoga...

bravo za nagoveštaje, predsedniče
Dr M Dr M 10:31 15.06.2012

Re: e,

AlexDunja
tačno mi je nešto govorilo
još u prethodnoj epizodi da će doći do ovoga...

bravo za nagoveštaje, predsedniče


Bravo za njuh i dubinsko čitanje
jesen92 jesen92 11:09 15.06.2012

Re: e,

bravo za nagoveštaje, predsedniče
..nas predsednik je majstor za nagovestaje...Bas me zanima dal ce toma postati FWB ili ce da pocne zivot ispocetka
Dr M Dr M 11:40 15.06.2012

Re: e,

Bas me zanima dal ce toma postati FWB ili ce da pocne zivot ispocetka


Pusta neizvesnost.....do sledećeg nastavka.
AlexDunja AlexDunja 00:31 16.06.2012

Re: e,

.Bas me zanima dal ce toma postati FWB ili ce da pocne zivot ispocetka


ovo je klasičan, očajnički fwb.

toma potvrđuje da je lesi priča sa presedanom,
i: vraća se kući. srećan.
Dr M Dr M 07:42 16.06.2012

Re: e,

AlexDunja
.Bas me zanima dal ce toma postati FWB ili ce da pocne zivot ispocetka


ovo je klasičan, očajnički fwb.

toma potvrđuje da je lesi priča sa presedanom,
i: vraća se kući. srećan.


No comment
mariopan mariopan 21:45 15.06.2012

...

Baš ti hvala što si uvažio kritiku i stvarno mi ulepšao veče.



I kada će nastavak?
Dr M Dr M 22:11 15.06.2012

Re: ...

I kada će nastavak?


Planiram za sledeći vikend, ABD..

ABD= akobogda

Tabi, da Ti veče bude još lepše.
jedna_jelena jedna_jelena 19:04 17.06.2012

Mnogo...

...senzualnosti uz skoro nimalo eksplicitnosti i nekako usput, bas lepo.
Dr M Dr M 19:17 17.06.2012

Re: Mnogo...

Mnogo...
...senzualnosti uz skoro nimalo eksplicitnosti


Ko zna, možda će, jednom, da bude i verzija za odrasle

Za sada, samo kroz sedam velova....

...onda mašta može svašta.

Tebi

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana