Društvo| Ekonomija

Koliki je javni dug

Saša Radulović RSS / 14.06.2012. u 23:54

NBS je pre dva dana objavila analizu javnog duga Republike. On je na kraju marta iznosio 51.1% BDP-a. Ministarstvo finansija nas svojim biltenom za februar mesec koji su objavili krajem prošle sedmice ubeđuje da je javni dug 44% BDP-a. Which is?

Razlika je u proceni BDP-a  Ministarstvo finansija koristi razne trikove i mnogo se ljuti kada se neko javi i kaže da to zaista ne može tako. Toliko se ljuti da kad god se javi NBS, krene blato na guvernera preko tabloida.

Procena  Ministarstva finansija je i dalje bazirana na rastu GDP-a ove godine od 1.5%.  A ovaj rast je pak baziran na napuhanoj vrednosti BDP-a za 2011.godinu po kojoj je, uz igranke sa kursom, BDP po glavi stanovnika u 2011.godini porastao sa 3.945 evra na čitavih 4.543 evra. Ne smeta im da u istoj tabeli navode pad industrijske proizvodnje od 7.9%, pad prometa na malo od 4,7%, pad noćenja turista od 2.0%, pad izivoza od 9,9% i rast uvoza od 4,5%. Zaista neozbiljno.I tužno Ne znam da li je to gore ili neobjavljivanje biltena javnih finansija za vreme predizborne kampanje. Sada ne objavljuju rezultate za mart, april i maj, koji su još gori. Valjda se čeka da se formira vlada, pa će onda. Ovo je vrhunska neodgovornost.

NBS koristi realne procene GDP-a.  Po preliminarnim računicama, imamo pad i u četvrtom kvartalu prošle godine i prvom kvartalu ove. Mi smo u recesiji.

Javni dug na kraju marta iznosi oko 14.6 milijardi evra. Od ovoga, unutrašnji dug iznosi oko 5,9 milijardi evra, a spoljnji 8,8 milijardi. Da li je ovo puno? Odgovor na ovo pitanje se krije u praćenju raznih indeksa održivosti. Glvano pitanje kod duga je pitanje: koliko su jaki izvori koji imate koji servisiraju taj dug i da li javni dug raste u odnosu na te izvore ili pada. Ovako izgledaju razni indeksi održivosti:

 

533406_475408642485406_121658154_n.jpg 

 

Ako se posmatra samo odnos javnog duga prema BDP-u ne izgleda dramatično, samo 51.1%. Ima mnogo više zaduženih država. Međutim, ono što već na prvi pogled treba da brine je rast sa 29,2% GDP-a na 51.1% za 4 godine. To već izgleda dramatično. Ako pak pogledate rast godišnjeg iznosa otplate duga prema GDP-u, vidite da je on već na nivou od 12,7%. To je već prilično zabrinjavajuće. Znači da 12,7% GDP-a morate da odvojite na otplatu duga.

Međutim, da li je GDP najbolja mera za održivost visine duga? Bez da ulazim u detaljnije objašnjenje kako se računa GDP, konstatovaću da je Bruto dodata vrednost, odnosno BDV, mnogo bolja mera snage dužnika, odnosno nas. Razliku između ova dva broja predstavljaju porezi na potrošnju (PDV, akcize, carine) i subvencije. Ona kod nas iznosi skoro 20%. U razvijenom svetu razlika je negde između 8% i 12%.Odnosno porezi su teret na leđima dužnika, odnosno nas, i ne može se računati u snagu i sposobnost dužnika da plaća obaveze. Ako uzmemo BDV kao meru, javni dug je na nivou od preko 60% BDV-a, a otplata duga godišnje potroši preko 15% BDV-a.

 A nije ni sav BDV realan. Ima i delova koji su računski. Npr. imputirane rente, koje kod nas iznose 2.5 milijradi evra godišnje. Šta su imputirane rente? To je kad ste vlasnik stana pa ne morate da plaćate kiriju, a svetski sistem nacionalnih računa koji pokušava da dođe do uporedivih brojeva za sve ekonomije traži da se ovo indirektno obračuna. Pošto ove imputirane rente ni na koji način ne doprinose sposobnosti dužnika, odnosno nas, da vraćamo dugove, izvadio sam i ovaj iznos iz BDV-a. Tako da je naš javni dug na nivou od preko 68%, a otplata duga godišnje preko 17% ovog realnog BDV-a.

 Međutim, nije ni takav BDV potpuno upotrebljiv za dobru ocenu. Jer u njemu se nalazi BDV države. A to je dodata vrednost administracije, zdravstva, školstva, vojske i policije. Priznaćete ni ovaj deo ne pomaže državi da vraća dugove. To naravno ne znači da on nije izuzetno važan za društvo. Samo nam ne pomaže oko dugova. Dugove vraća privreda. Realni sektor. Tako da u odnosu na ovaj broj, javni dug iznosi preko 83% BDV-a privrede, a otplata duga godišnje uzme preko 20% BDV-a privrede.

Ali i ovaj broj nije baš najbolji za račun. Od svih navedenih, bolji je iznos budžetskih prihoda. A oni su na nivou od 12 milijardi evra. Doduše manji su u evrima iz dana u dan, kako nam kurs prati kolaps privrede. U odnosu na budžetske prihode, javni dug iznosi preko 113%, a otplata duga godišnje uzme preko 30% budžetskih prihoda. U poslednje 4 godine, dug je porastao sa 62% prihoda na 113% prihoda. To je sad već više nego dramatično.

Međutim, evo gde nastupa panika. Javni dug je mnogo veći od prikazanog iznosa. I to po tri osnova koji bi morali biti uračunati u unutrašnji dug, a nisu.

Prvi je dug prema privredi. I pre aprila meseca, država nije ili je sporo plaćala dugovanja privredi. Od aprila ne plaća ništa osim plate zaposlenih i penzije.  Recimo u zdravstvu su ovi dugovi procenjeni na oko 800 miliona evra, odnosno 2.5% GDP-a. To je samo zdravstvo. Pošto nam je država transparenta, i pošto ne radimo završne račune budžeta, niko i ne zna koliki je ovaj dug. Procenjuje se na 10% GDP. Poisledično, privreda ima ogroman problem likvidnosti koju direktno uzrokuje država, koja seče granu na kojoj sedi.

Ovaj dug je najjeftiniji dug za državu.  Nigde nije iskazan. Nema nikakvu kamatu, u dinarima je.

Drugi problem je restitucija. Ona je procenjena takođe na oko 10% GDP-a. Pošto drćžava želi da izbegne naturalnu restituciju gde god je to moguće, i želi da održi sve katastrofalno sprovedene privatizacije, imamo i ovaj dug.

Treći je najveći. Dug prema penzionerima. Kako onima koji su sada u penziji, a njih je skoro 1,7 miliona, tako i onima koji su još uvek zaposleni ili su nezaposleni ali imaju akumuliran radni staž.  Ova prava nigde nisu izražena, niti su obračunata, odnosno kapitalizovana. Procene govore da se radi o više od 50 milijardi evra, odnosno oko 160% GDP-a. Godišnji anuitet ovog duga iiznosi oko 4 milijarde evra, odnosno oko 14% GDP-a. U odnosu na budžetske prihode, ovaj dug iznosi 400% godišnjih budžetskih prihoda, odnosno otplata ovog duga, penzije koje se isplaćuju, su jedna trećina svih budžćetskih prihoda.

Sve zajedno to čini preko 420% GDP-a unutrašnjeg duga koji nigde nije prikazan, a koji nosi privreda. Neću prikazati koliki % BDV-a privrede to čini.

Neću dalje. Sav ovaj teret nosi privreda. I ona beleži negativan rast (Orvelovski termni). Ja ne znam šta savetnici govere mandataru. Pisanja tabloida i reakcije na blage poruke guvernera nam daju indikaciju da mu daju iste savete kao što su mu davali pred ove izbore. Međutim, ovde su i situacija i posledice  dramatične. Budite ozbiljni. Molim vas. Ljudi koji su kreatori ove ekonomske politike i koji su gurali glavu u pesak pred ovim ne mogu nas izvaditi iz haosa koji su kreirali. Nije kriza kriva za ovo. Mi smo. Probudite se. Molim vas.

 

http://www.facebook.com/SasaRadulovich 

 https://twitter.com/SasaRadulovich

 



Komentari (23)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 02:18 15.06.2012

1.



Edit:

Ko god da je duzan do 100% godisnje bruto zarade stanje nije alarmantno. Nebitno je da li je to pojedinac, porodica ili drzava. U Kanadi se kredit odbija jedino ako je zaduzenost preko 100% ili ako postoji ranija losa istorija otplate kredita.
Mogu ovde blogeri da kukaju na prethodne vlade, ali one su Srbiji napravile dobar posao kupujuci zlato, a ne nekretnine. Hrvatska i Madjarska su se previse oslonile na nepokretnosti diljem Europe i sad su u grdnoj buli, jer ono sto je kupljeno, sada je mnogo jeftinije nego kada je kupljeno.
Cena zlata je medjutim otisla u nebo. Pogledaj kakav je rast doziveo svajcarski frnanak od 2008. na ovamo.
Naravno, naredna vlada bi morala da smanji i ovaj procenat, jer je bolje ne dugovati nista, nego dugovati nesto.
ovderadiocacka ovderadiocacka 06:35 15.06.2012

Re: 1.

U Kanadi se kredit dobija ako mozete da ga odplacujete. On moze biti i vise od vasih godsnjih primanja (a kada se kupuje kuca ili stan, to je uvek slucaj), ali svi vasi mesacni izdaci (porez, krediti za kola, krediti na karticama i sl) ne moze preci odredjeni procenat vase bruto plate.
blogovatelj blogovatelj 12:56 15.06.2012

Re: 1.

U Kanadi se kredit dobija ako mozete da ga odplacujete. On moze biti i vise od vasih godsnjih primanja (a kada se kupuje kuca ili stan, to je uvek slucaj), ali svi vasi mesacni izdaci (porez, krediti za kola, krediti na karticama i sl) ne moze preci odredjeni procenat vase bruto plate.


Gde se to kredit dobija a da ne mozes da ga otplatis? Nigde.
Pricao sam o ukupnoj zaduzenosti naravno.
A ako se kupuje kuca, onda je racunica takodje prosta. Bruto zarada porodice pa puta tri. Toliki kredit banke daju za kuce, minus prethodna zaduzenja.
farenhajt farenhajt 22:41 15.06.2012

Re: 1.

Ko god da je duzan do 100% godisnje bruto zarade stanje nije alarmantno.

Kakve sad bruto zarade?
100% nije alarmatno? A koliko onda jeste?
U Kanadi se kredit odbija jedino ako je zaduzenost preko 100% ili ako postoji ranija losa istorija otplate kredita.

Kako se onda uopšte ostvaruje ta zaduženost od preko 100%???
I, pošto 100% nije alarmantno, a preko 100% ne može da se ostvari - po tvome, nikada nije alarmantno?!

A preko 100% bilo bi alarmantno, jer tada ne bi mogao da se uzme još jedan kredit!
Mogu ovde blogeri da kukaju na prethodne vlade, ali one su Srbiji napravile dobar posao kupujuci zlato, a ne nekretnine. Hrvatska i Madjarska su se previse oslonile na nepokretnosti diljem Europe i sad su u grdnoj buli, jer ono sto je kupljeno, sada je mnogo jeftinije nego kada je kupljeno.

Prethodne vlade "napravile dobar posao"?
Ne, nisu - niti jedan.
Hrvatska i Mađarska u grdnoj buli? A gde smo, onda, mi???
Naravno, naredna vlada bi morala da smanji i ovaj procenat,

A ove do sada su smanjivale? I, zašto bi morala kada sve do 100% nije alarmantno?
jer je bolje ne dugovati nista, nego dugovati nesto.

Pa odakle sada ovo? Zašto je bolje, kada sve do 100% nije alarmantno, a preko 100% ne može?
farenhajt farenhajt 23:09 15.06.2012

Re: 1.

Gde se to kredit dobija a da ne mozes da ga otplatis? Nigde.

Nigde?
Zapravo, svuda!
Od zelenaša, od banaka, od MMF-a... Raspitaj se kako je nastala poslednja svetska kriza, kako je MMF uništio afričke države i kako uništava nas, itd.
blogovatelj blogovatelj 16:55 16.06.2012

Re: 1.

100% nije alarmatno? A koliko onda jeste?


Preko sto posto, to je tako logicno...

Kako se onda uopšte ostvaruje ta zaduženost od preko 100%???


Tako sto postajes rizican za odobravanje kredita, pa ti daju kredite sve teze, obavezno sa sve vecim kamatama.

Hrvatska i Mađarska u grdnoj buli? A gde smo, onda, mi???


Evo gde smo. Klikni ovde.
Izvor podatak je CIA, godina 2010. Racunam da oni znaju.

Serbia 39.5%
Croatia 58.0%
Hungary 80.6%
Ireland 108.4%
Italy 120.9%
Greece 165.3%

To sto sizis po blogu i sto mislis da su prethodne vlade bile mnogo gore nego sto su stvarno bile, nece promeniti ove procente...
blogovatelj blogovatelj 16:57 16.06.2012

Re: 1.

Raspitaj se kako je nastala poslednja svetska kriza, kako je MMF uništio afričke države i kako uništava nas


Ne unistava te niko, unistavas sam sebe. Niko te ne tera da se prostires duze od gubera. pametni tako rade.
apacherosepeacock apacherosepeacock 17:32 16.06.2012

Re: 1.

blogovatelj
Raspitaj se kako je nastala poslednja svetska kriza, kako je MMF uništio afričke države i kako uništava nas


Ne unistava te niko, unistavas sam sebe. Niko te ne tera da se prostires duze od gubera. pametni tako rade.


Sto se tice gubera, imam pitanje za obavestene:
Koja drzava je uspela da oporavi ekonomiju kreditima mmf-a?
Koje drzave, globalno, saradjuju sa mmf-om a koje ne?

Primedba, vlast, vlada, sklona korupciji u kombinaciji sa poslovanjem sa mmf-om, sv. bankom itd ne deluje mi perspektivno a jos manje pametno.
Saša Radulović Saša Radulović 12:12 17.06.2012

Re: 1.

Izvor podatak je CIA, godina 2010. Racunam da oni znaju.


Broj koji CIA objavljuje je približan direktnom dugu, odnosno ne računa garancije koje je država dala npr. javnim preduzećima.

CIA naravno ne zna taj procenat već ga preuzma od drugih. Izvori su MMF, Svetska banka, NBS i ministarstvo finansija. U računanju procenta nije sporan iznos duga, kako direktnog tako i indirektnog, sporna je procena GDP-a koju naše ministarstvo finansija šminka. MMF i NBS se naravno slažu. Njihov cilj nije virtuelna stvarnost.

farenhajt farenhajt 18:30 18.06.2012

Re: 1.

Nije jasno šta hoćeš da kažeš jer je duže od gubera - svaki kredit.
A da MMF nikoga ne tera nije tačno.
Btw, razmisli zašto je zelenašenje kažnjivo.
bene_geserit bene_geserit 04:42 15.06.2012

U ovoj racunici nesto ne vidim ...

... onaj deo gde je drzava Srbija zirant tajkunima za njhihov kredite kod banaka.
I uopste tu temu svi nesto izbegavaju.
Nije jasno ni koliki su dugovi u pitanju (cifre koji ljudi bacakaju okolo idu do 14 milijardi dolara duga), ko duguje koliko, kako ide refinansiranje tih dugova (da li Srbija ostaje zirant i kod refinansiranja), a ono sto je najmanje jasno je zbog cega je drzava Srbija "bila prinudjena" da garantuje za dugove srpskih preduzetnika (ili je taj deo mozda najjasniji - sta ce jadni ljudi u kriznim vremenima, nije dovoljno sto imaju raznorazne monopole).

Tako da bih te molio da prokomentarises i tu temu.
princi princi 17:45 15.06.2012

Re: U ovoj racunici nesto ne vidim ...

Da to je interesantna tema. Kao i ovo
Javni dug na kraju marta iznosi oko 14.6 milijardi evra. Od ovoga, unutrašnji dug iznosi oko 5,9 milijardi evra, a spoljnji 8,8 milijardi.

Šta je unutrašnji dug? Šta radi država Srbija: preduzeća za puteve ispostave (lažne ili stvarne, sad u to ne ulazim) fakture Direkciji za puteve, za poslove bili održavanja bilo gradnje novih puteva. Šta se onda dešava? Ako PZP ima uvo nekog baje u direkciji, biva im isplaćeno (naravno, za %). Ako nema, onda im se traži da povuku ne samo te fakture, nego i fakture unazad nekoliko meseci (dok god je reč o istoj finansijskoj godini), e kako se to zaduživanje ne bi našlo u krajnjem obračunu. Inače, Putevi Srbije poseduju petinu ukupnog kapitala Srbije.

Primer 2: firma u Srbiji može da kao godišnji prihod prijavi potraživanja bez obzira da li su ta potraživanja opravdana ili ne (tj bez obzira da li je Klijent priznao te radove ili ne). Sličnim gimmicks možeš da najvećeg gubitaša prikažeš kao profitabilnu firmu. Sad, ja sam svestan da se sličnim računovodstvenim trikovima služe i firme na zapadu, ali kod nas je to baš uzelo maha.

Mislim, šta se hoće reći? Mnogo volim brojeve, ali u finansijama i ekonomiji (pogotovu srpskoj) su ti brojevi toliko nepouzdani i varljivi da, zapravo, više prikrivaju nego otkrivaju. Možeš s njima da dokažeš šta hoćeš.
Saša Radulović Saša Radulović 19:21 15.06.2012

Re: U ovoj racunici nesto ne vidim ...

Njaveći deo unutrašnjeg duga se odnosi na staru defiznu štednju (preko 2 milijarde evra) i zapise države kojim se finansira deficit (takođe preko 2 milijarde evra). Ostatak su krediti koje je država uzela kod komercijalnih banaka ili garancie za kredite koje su javna preduzeća uzela od komercijalnih banaka. Detalje možete pogledati u mesečnim bilansima javnih finansija na sajtu Ministarstva finansija. Postoji detaljan spisak svih uzetih kredita i garancije.

Kao što stoji u tekstu, u visinu unutrašnjeg duga ne ulaze sve neplaćene fakture i okončane situacije. I ne znamo koliko one iznose. A trebalo bi i njih računati.

Vi kao i obično hoćete reći da pišete napamet.
Saša Radulović Saša Radulović 19:29 15.06.2012

Re: U ovoj racunici nesto ne vidim ...

onaj deo gde je drzava Srbija zirant tajkunima za njhihov kredite kod banaka


Kome smo sve garantovali, nije navedeno u izveštajima. Vidi se samo namena i ko je dao novac (IBRD, IDA, EIB). Kome su date pare se ne vidi.

Dosta toga je realizovano kroz Fond za razvoj.

To je naravno apsolutno neprihvatljivo i potpuno sumrak.
princi princi 19:31 15.06.2012

Re: U ovoj racunici nesto ne vidim ...

Vi kao i obično hoćete reći da pišete napamet.

Saša, ne znam te lično, ali ova tvoja nadrkanost i izdrkanost toliko ide na nerve da je čoveku prosto sevap da te zajebava.
Saša Radulović Saša Radulović 20:00 15.06.2012

Re: U ovoj racunici nesto ne vidim ...

princi
Vi kao i obično hoćete reći da pišete napamet.

Saša, ne znam te lično, ali ova tvoja nadrkanost i izdrkanost toliko ide na nerve da je čoveku prosto sevap da te zajebava.


Zaista ne razumem zašto onda dolazite? Mene iritira koliko pišete napamet. Ništa ne proveravate.

A bilo bi dobro i da malo prostudirate:

http://blog.b92.net/text/13006/Logika-razgovora/

Meni je bitan nivo razgovora ovde. Ne dobacujete do njega. Shvatam ove teme jako ozbiljno i trudim se da pišem ozbiljno. Nije mi do zezanja.

Ovaj komentar koji ste ostavili je ispod moje granice tolerancije. Nemojte više. Ovo sve naravno ne znači da je problem u vama. Samo znači da ja mislim da jeste.

Ako mislite da moja konstatacije da je to što ste napisali napamet, pročitajte bilnas javnih finansija, proverite šta tamo piše, pa onda dajte komentar kako vas napamet optužujem da pišete napamet.

rade.radumilo rade.radumilo 08:55 15.06.2012

Jedna korekcija

Dobar deo firmi koje obavljaju usluge za državne institucije i bivaju plaćene iz budžeta, su se obezbedile valutnom klauzulom (proizvođači softvera za početak, a verovatno i drugi), tako da država može da kasni o mile volje, neće umanjiti ove dugove.
Saša Radulović Saša Radulović 19:14 15.06.2012

Re: Jedna korekcija

Većina se nije obezbedila valutnom klazulom.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 09:49 15.06.2012

Čestitke

Čestitke glasačima na mudrim izborima.
banem92 banem92 13:13 15.06.2012

Ko

Mandataru? Mislite Tadiću? Pa zar stvari nisu jasne?

A to je da smo tropa dibidus i da ovi što nas vode nemaju veze s vezom.

Još gore, to što rade je štetnije nego da ništa ne rade.

A najgore je to što izlaza nema, samo ćemo da se raspadnemo, puknemo i ćao, nema više.
Saša Radulović Saša Radulović 19:30 15.06.2012

Re: Ko

A najgore je to što izlaza nema


Ovo nije tačno. Treba samo prestati ovako.
borisbaljosevic borisbaljosevic 16:08 15.06.2012

Koliko jos ovako?

Koliko jos ,po vama, imamo vremena da smislenom reakcijom ,planski prekinemo negativne trendove pre nego stignemo do "Grckog scenarija" ,a pod uslovom da u medjuvremenu ne posegnemo za nuznom prodajom "porodicne srebrnine" ,sto bi bez ikakvih reformi samo produzilo agoniju i odlozilo neizbezno.
Saša Radulović Saša Radulović 19:24 15.06.2012

Re: Koliko jos ovako?

To je teško reći. Zavisi od poteza koje ćemo povući. Svakim novim danom situacija je sve teža. Ako sve ostane po starom, idemo ka kolapsu do kraja godine.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana