Obrazovanje| Roditeljstvo| Život

Tantal zabušant i kraljica Sub-ad

Jelica Greganović RSS / 20.06.2012. u 19:55

crazy.jpgŠto je nebo da je list hartije,

što je gora da su kalemovi,

što je more da je crn murećep,

pa da pišem tri godine dana,

ne bih mojih ispisala jada.

(narodna)

 

U prvi sumrak su se treskom otvorila vrata komšijskog ulaza. Iz njih je istrčao pas veličine adolescentnog medveda koji je na povocu vukao majku njegove vlasnice. Dotična, vođena naglim ubrzanjem, nije uspevala ni da dodirne zemlju, narušavajući svojim kretanjem ugled gravitaciji. Pomenuti pas marke Bokser je, s obzirom da očito nije hranjen par godina, odmah probao da pojede nekoliko slučajnih prolaznika, da bi se potom bacio na sitnu, ali brzu hranu u formi našeg Ikara Varvarina. I dok su se željeni zalogaj i komšijska zver ganjale u krug, komšinica i ja smo se uzverale na prvo raspoloživo drvo.

-      Gospođo, ja više ovako ne mogu, procvilela je komšika.

-      Zar je dotle došlo? A, o čemu pričamo?

-      Znate moje treće dete, najmlađu?

-      Kako da ne, mnogo je slatka, pokušavala sam u sećanje da dozovem njenu treću ćerku, koju često viđam kako pravi kolače od peska i trave u našem dvorištu.

-      Iduće godine završava gimnaziju...

-      Gimnaziju?! Tako mala?! – vreme se bekeljilo na mene u sprintu.

-      Nije više mala...ja ne mogu...ove dve su na fakultetu, kad i ona završi srednju školu, ja ću da se napijem...

-      Kako, molim?!

-      Kao svinja.

-      Ali gospođo, nemojte tako...to nema smisla, našta to liči...da pijete sami. Molim vas, pozovite i mene, napićemo se zajedno...

-      Kao svinje?

-      Da.

Onda smo sišle s drveta, ja sam iz čeljusti njenog kućnog ljubimca izvukla ostatke našeg i razišle smo se. U nadi da će konačno majčinskim  prosvetnim patnjama ipak možda jednom doći kraj. Makar i naizgled.

Moj život je pakao lično. Moji živci su tanka paučina. Ja više ne mogu. Danas sam imala usmeni ispit iz matemaike. Velika matura. Ja ne mogu više u škole da idem, ovo mi je treća sa sve mojom...ja sam mislila da sam škole otkad završila. Jes da je život škola večita, ali ne ovako, aman. Kad sam ja krenula u školu, obesili su mi ključ oko vrata. Škole sam ispozavršavala, vratila ključ i to je to. Moj otac je ponekad išao na roditeljske sastanke, mada mahom u osnovnijem školovanju, jer je posle u gimnaziji zaključio da su mame postale tetke i da ga taj davež zamara. I to je to. Ovo sad...nije tako. Ti njima ključ oko vrata, oni tebi kamen mermerni. I guraš sizifovski kao balegar, guraš, kotrljaš i pitaš se šta ti je sve to trebalo...i ta kao saradnja škole i roditelja...ja više da sarađujem ne mogu...tresu mi se ručice, kunem se, robijaću nekog...ne znaš ko je gori, deca ili učitelji...mrtvu trku trče, kao da ih je neko najmio da ti krate živce i od njih prave rezance za udavačku supu.

Kad se samo setim, onako na preskok, tri puta sam išla u osnovnu školu, moju ni ne računam. Bila sam član svih roditeljskih saveta, predsedavala razredima roditelja, učestvovala u savetima škole, živce su mi moje izjeli...da sam s isključenim bojlerima pričala, bolje bi se razumeli...to je sve opšta zavera, da vam ja kažem...proglasili su me slovenačkim nacionalistom, jer sam se zalagala za genitiv u negaciji i molila da se pravilan slovenački koristi i van matičnog predmeta, a ne da se ostali predmeti uče na dijalektima nikad viđenih čuka i gudura. Onda su me napale neme karte, u eri tehnike i tehnologije, Magelanova sestra rođena je decu učila geografiju pomoću nemih karata, na kojima su crtali, za pozitivnu ocenu, reke u Argentini...za koje sam sumnjala da uopšte i postoje. Naravno i reke u Sloveniji, reke za koje niko nikad čuo nije. Doduše, kad sam pozvala Zavod za školstvo, oni su za njih čuli, ali su se zaprepastili što deca uopšte znaju za te reke, jer one spadaju u kategoriju sezonskih kanalizacija. Pola sveta je preko interneta gledalo direktan prenos eksplozije na Suncu, a mi smo na nemoj kamiljoj koži tapkali za Markom Polom, peške.

Obaška što su me sve vreme maltretirali plakatima. To je kao savremeni metod lakšeg učenja. Kako da ne...dan danas nosim tragove lepka, makaze su moje drugo ja. Naravno da deca treba da prave plakate, a ne roditelji. Naravno, da se ona nauče. Sa tim sam se potpuno slagala, sve dok se nije ispostavilo da sam u tom slaganju usamljena. Naše dete je imalo najgore plakate, jer ih je pravilo samo, prosto nije moglo da konkuriše roditeljima ostatka razreda. Učiteljice, naravno, nisu primećivale da najlepše plakate rade najveštije mame. Tu sam shvatila da je đavo odn'o šalu i probudila svoje zanemarene seckačko-likovne kvalitete. Trebalo mi je samo nekoliko sati, tri tube lepka, dva hektara hamera i krojačke makaze da se nađem izložena u školskom hodniku, kao jedan od naboljih plakata u generaciji. Što nije malo, kada se uzme u obzir da je jedan od tada aktuelnih ministara za svoj plakat dobio četvorku. I to iz resora koji je dužio.

Jesam li pomenula izborne predmete, njih sam najviše volela...bog me je pogledao kada je naš Mali Sin, umesto heklanja, izabrao kuvanje. Ručni radovi me uznemiravaju, mogu da skuvam hrane za masovnu mobu, ali jedno idrijsko miljence bi mi ozbiljno narušilo i inače rovitu osnovnoškolsku mentalnu ravnotežu. Uzevši to u obzir, Princeza se odlučila za astronomiju. Noćima sam pratila put Meseca i treptanje zvezda, jer je ona u to vreme morala da spava...ušla sam u dubiozu merenja vremena od pamtiveka do danas, sve sam nekako savladavala dok ostraćšena nastavnica nije zapovedila da se napravi plakat. I to za ocenu. Princeza je talentom vrhunskog baksuza izvukla plakat na temu »Astronomija kod Sumera, Feničana i Rimljana«. Sedmi razred. Bio je to prvi nasrtaj Sumera na mene...ja Sumere, inače, baš volim, bili su fin svet...živa sam izginula probijajući se kroz džunglu neistraženog i naslućenog, Rimljani i nekako, ali Sumeri...i napravila sam plakat lep kao lutka, em sadržajniji od drugih roditeljskih plakata. Problem je nastao kad sam dobila četvorku. Bez objašnjenja. Naravno da je nastavnica računala na to da ću ćutati kao što su drugi ćutali, jer važila je opšta konspiracija, nastavnica zna da plakate rade roditelji, roditelji znaju da ona zna i zato koju god ocenu da dobiju, oni mudro ćute da kolo zavere ne bi bilo prekinuto. Kako da ne...sutradan sam sa plakatom pod miškom otišla u školu i tražila objašnjenje, htela sam da mi objasni čega na plakatu nema, šta nisam napisala...gledala me je u šoku, naravno da nije imala traženi odgovor. Ali sam ja zato tražila peticu. Svega mi je bilo dosta, i nje i Sumera i plakata i zvezda i prestupnih godina i Feničana i zadataka za koje se ne daju materijali, ni uputstva za zadatke koji prevazilaze u školi naučeno...Ukratko, iz astronomije sam imala peticu. Matematike, hemije, fizike da ni ne pominjem, to je dužio Žmu. Ja od prirodnih nauka savladavam samo biologiju, i to dok ne postane hemija, jer mi se tu nekako otužno zgadi i sve lepo i čarobno što diše, lista, cveta, mrda brkovima i leti naokolo, postane niz formulastih čudovišta koja demonstriraju seksualno manijaštvo sa svim sa čim u dodir dođu, i uopšte se opisuju rečima koja za žive stvorove nisu.

Godinama je to trajalo, možda čak i decenijama, vekovima...Činilo mi se da mi je svanulo kad je i poslednji objekat prosvete izašao iz osnovne škole...mada, tad je već onaj najstariji vodio bitku sa gimnazijskim alama i čumama. Nikada neću zaboraviti kako nam je direktor gimnazije, na prvom, premijernom, kolektivnom roditeljskom sastanku, objasnio da ćemo sada svi mi koji smo navikli da nam deca donose petice iz škole, videti kako izgledaju kečevi. Samo što nisam pala sa stolice. Nisam znala da tome služe škole...da od odličnjaka naprave ponavljače. Živote...A, onda je u gimnaziju zaglavilo i ovo dvoje mlađe dece ludo...Šta da vam kažem, živa nisam...prosto ne znam ko je gori, da l deca koju stalno prepadaš onim »Učiš li?«, a ono te gleda prezrivo kao više biće jednoćelijski organizam, »Naravno da učim!«...a onda ispadne da to nije baš tako...ili nastavnike koji samo cvrče i cvile kakva su ova današnja deca i kako su oni jadni i kuku lele njima sirotima. Što je, fakat, tačno, niko im nije rekao dok su studirali da će raditi sa decom, pedagogija i prosveta se mahom fokusiraju na žirafe...Naravno da im nije lako, a šta ja da radim kad me muke spopadnu? Da zovem majku ministrovu, jer me ministar laže ili neće da odgovara na pitanja, da sazovem roditeljski vlade, jer ista pravi pičvajz, da pošaljem opomenu roditeljima narodnih poslanika jer spavaju na sednicama, da navatam lektorovu mamu i vratim ga u osnovnu školu? Jašta da im je teško, najteže.

Što je najgore, lepo vidim kako mi beži i ono što sam mislila da savladavam...eto, oni Sumeri odozgo...ja njih mnogo volim, obaška kraljicu im, Sub-ad. Ona je imala najlepšu ikada napravljenu krunu, a Sumeri sami imaju autorska prava i na piramidama, brojevima koji se nepravedno zovu arapskim, navodnjali su, pisali, mislili, astronomisali...i sad odjednom pola razreda ne može dvojku iz istorije da dobije, jer se odnekud pojavila sumerska renesansa...čula za nju nisam, ne znam ni da li su Sumeri znali da je imaju...

Maturu da ne pominjem...svoju ni primetila nisam, onda sam nekako preživela Prestolonaslednikovu, evo ovo mesec dana izgiboh sa Princezinom. Prvo pismeni deo, danima...pa, usmeni...danas sam imala matematiku, juče sam sam se obradovala jer sam iz slovenačkog izvukla Homera, prekjuče engleski...a rezultati se obrađuju u susednom sazvežđu i poslaće ih već sredinom idućeg meseca, u pet ujutru počinje objavljivanje. Divno!

Nema veze, preživeću ja i to, a onda iduće godine opet ispočetka...maturiravaću četvrti put. I kad to poradim, idem da nađem onu komšinicu iz prvog pasusa i susedne zgrade. Samo da i ove najmlađe nekako uguramo na fakultet, pa da se usvinjimo. Duetetski. Moji živci su paučina koja treperi od najnežnijeg daha prosvetnog...Tantale, zabušantu, ne znaš ti šta su muke, da ti ja kažem...



Komentari (69)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

stojamanjepoznata stojamanjepoznata 20:18 20.06.2012

prva

NE VERUJEM, ALI IZGLEDA PRVA....
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:20 20.06.2012

Re: prva

Prva, fakat Ne znam da li se još uvek dele višnjaste diplome...
Jukie Jukie 20:32 20.06.2012

Re: prva

Jelica Greganović
Prva, fakat Ne znam da li se još uvek dele višnjaste diplome...

Prva, prva, na pola (negde ovde)

ili nastavnike koji samo cvrče i cvile kakva su ova današnja deca i kako su oni jadni i kuku lele njima sirotima. Što je, fakat, tačno, niko im nije rekao dok su studirali da će raditi sa decom, pedagogija i prosveta se mahom fokusiraju na žirafe...


sam krenuo da razmišljam o čoveku koji radi u Chimp Haven i koji uživa vaspitavajući male šimpanze, pa sam se pogubio, a i ne mogu da nađem njegovu sliku da okačim, deblji je od mene
predatortz predatortz 20:30 20.06.2012

Jes' vala

Jes da je život škola večita, ali ne ovako, aman. Kad sam ja krenula u školu, obesili su mi ključ oko vrata. Škole sam ispozavršavala, vratila ključ i to je to.


Moj stariji ( šest godina ) pre neki dan polagao za žuti pojas.
Žena i ja smo naučili sve o džudou, pošto je junoša polupismen. Ne čita latinicu, a ćitab latinični!
Priznajem, jednom sam ga budio, da vidim zna li bunovan ko je Džigoro Kano!
Zna, ljubi ga tata...

Elem, zašto ovo pišem?

Zato što mislim da su naši roditelji bili normalniji ljudi, da su nas puštali da sami učimo i naučimo.
Mi smo negde omanuli u razvoju, jebali nas visoki standardi i velika očekivanja!
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:39 20.06.2012

Re: Jes' vala

Ja više stvarno ne znam ko je normalan bio i ko jeste i ko nije...al mi se negde javlja, posle ovoliko školovanja u kom čuču grmi zec...autoritet je ključ.
predatortz predatortz 20:58 20.06.2012

Re: Jes' vala

autoritet je ključ.


Ma jok! Poverenje...
Jelica Greganović Jelica Greganović 20:59 20.06.2012

Re: Jes' vala

Kad ti kažem, autoritet. Sve sam promislila. Veruj mi.
predatortz predatortz 21:01 20.06.2012

Re: Jes' vala

Jelica Greganović
Kad ti kažem, autoritet. Sve sam promislila. Veruj mi.


I ja sam. Pustiću ženu da bude bič božji

Ja ću da budem dobar pandur
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:02 20.06.2012

Re: Jes' vala


I ja sam. Pustiću ženu da bude bič božji

Ja ću da budem dobar pandur

Rekoh ja, autoritet je ključ

predatortz predatortz 21:03 20.06.2012

Re: Jes' vala

Jelica Greganović

I ja sam. Pustiću ženu da bude bič božji

Ja ću da budem dobar pandur

Rekoh ja, autoritet je ključ



Mora ženska biti poslednja, pa to ti je...

Ok, autoritet je ključ
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:04 20.06.2012

Re: Jes' vala

Ok, autoritet je ključ


Nego, je l to neka utakmica na delu, kad nigde nikog nema?
predatortz predatortz 21:06 20.06.2012

Re: Jes' vala

Jelica Greganović
Ok, autoritet je ključ


Nego, je l to neka utakmica na delu, kad nigde nikog nema?


Pitaš pogrešnog muškarca. Ne volim fudbal, košarku i većinu kolektivnih sportova.
Dosadni su mi.
gedza.73 gedza.73 21:28 20.06.2012

Re: Jes' vala

Pitaš pogrešnog muškarca. Ne volim fudbal, košarku i većinu kolektivnih sportova.


Ja se iskreno pitam da li je sin jedinac zaista moj?
Da me ubiješ ako mogu da odsedim sat i pol neke utaakmice. A on? Klasičan navijač sa svim onim člegrtaljkama i zastavama.

Ja sam, Jelice, klinca prestao da pratim negde pre dve godine kad je bio u drugom razredu.
Tu sam samo kao korektivni faktor sa vikom, drekom. Ali i to slabo pali.

Sad sam se setio završnog ispita u osnovnoj školi (tamo 88-e) iz, dal' beše, oto-a ili tehničkog.

Kaže nama nastavnik (a dobar bio, vukao me na sva moguća takmišenja od saobraćaja preko vazduhoplovsta do astronomije) da ćemo imati završni test od koga će zavisiti ocena.

Mnogo bilo za učenje, ja upadnem jedno popodne u školu, otključam kabinet i prepišem pitanja.
Svi smo dobili petice i četvorke. Bilo mi glupo da samo ja imam odgovore.

Jelica Greganović Jelica Greganović 21:32 20.06.2012

Re: Jes' vala

Zemljače, i ja bih digla ruke, da ovi iz škole ne zapomažu i forsiraju saradnju...aman, udaviše...a, kad meni treba saradnja, nigde nikog nema...
gedza.73 gedza.73 21:37 20.06.2012

Re: Jes' vala

Zemljače, i ja bih digla ruke, da ovi iz škole ne zapomažu i forsiraju saradnju

Šalim se. Mali je imao odličnu učiteljicu. Stari kadar i odličan pedagog.
Eee, sad već živ nisam.
Ja sam zadužen za istoriju, manualne radove... Batine.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:40 20.06.2012

Re: Jes' vala

Ja dužim društveni sektor, Žmu prirodnjačke predmete + mjuziku...borimo se nekako...
freehand freehand 22:10 20.06.2012

Re: Jes' vala

To je zato što nemate taštu Ličanku marke "šef računovodstva u pemziji", sa živcima ko brodska užad. Ja sam zadužen da se razderem u prolazu i za snabdevanje kafama i sladoledom.
I zabranu prilaza računalu, po potrebi.
Jelica Greganović Jelica Greganović 22:28 20.06.2012

Re: Jes' vala

Free, to je nelojalna konkurencija...kad se samo setim mog dede, nastavnik matematike, pedagog...zahvaljujući njemu sam definitivno namrzla matematiku...
tasadebeli tasadebeli 00:38 21.06.2012

Re: Jes' vala

predatortz

Jelica Greganović
I ja sam. Pustiću ženu da bude bič božji Ja ću da budem dobar pandurRekoh ja, autoritet je ključ Mora ženska biti poslednja, pa to ti je...Ok, autoritet je ključ



[url=http://www.b92.net/zdravlje/roditeljstvo.php?yyyy=2012&mm=06&nav_id=619772][/url]

Нарочито сам поносан на три пасуса испод друге слике у тексту, оне на којој тата и бебац буље у неку утакмицу, као и на последњу реченицу у тексту, јербо ту причу вртим већ годинама по школи, и родитељима и сапатницима у послу. Све као рачунам, ако сам довољно досадан...

Пих, не ради линковање! Па добро, кад нећеш милом, ондак ћeш силом!

http://www.b92.net/zdravlje/roditeljstvo.php?yyyy=2012&mm=06&nav_id=619772
Biljana 77 Biljana 77 13:23 21.06.2012

Re: Jes' vala

Pustiću ženu da bude bič božji

Ja ću da budem dobar pandur


Ima još jedan ovdi što planira isto tako.

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:44 21.06.2012

Re: Jes' vala

Ima još jedan ovdi što planira isto tako.

Injaooo, što je to lepo napisao...sadržajno.
stojamanjepoznata stojamanjepoznata 21:01 20.06.2012

prezadovoljna...

sam jer sam iz zezanja juce radila testove za polaganje male mature....
Umesto za 240 min, ja sam ih zavrsila za 45, i to sa izvrsnih 15,5 poena iz srpskog i izvrsnijih 16,5 poena iz matematike...
Kako sam ta znanja sticala do 1990, ne krijem zadovoljstvo.... I preporucujemsvima da probaju...
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:02 20.06.2012

Re: prezadovoljna...

Probala sam i vrlo mi je dobro išlo, što samo znači da sam još u školi...blago meni <_<

Edit: I što taj smajli neće da se nikad prikaže, a baš mi treba...
ivana23 ivana23 21:06 20.06.2012

Re: prezadovoljna...

Tretiraj ga kao fotografiju
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:14 20.06.2012

Re: prezadovoljna...

Tretiraj ga kao fotografiju

Oči si mi otvorila, ček da probam...n'umem...ma, nema veze, preživeću i bez njega...EVO GA! JES!
mariopan mariopan 21:11 20.06.2012

....

Nemoj mnogo da paničiš, a ni da se napiješ, rano je.

Posle će dete da upiše fakultet, pa drugo dete, pa trećeeee..onda sve redom što mogu dalje...pa kada sve to završe i proslave, onda im šune da upišu ispočetka neki drugi fakultet taj im se odavno dopadao ali nisu imali vremena...i onda čekaš rezultate ispita i bacaš vodu za sreću...i sve to tri puta..

Koja si ti srećna žena Jelice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 21:17 20.06.2012

Re: ....

Jesam, srećna sam, da ne ureknem...al neki put...kako bih ti rekla...reče, fakultet? Ah, da...Prestolonaslednik je upravo skrhao ruku, to detetom nije radio, pa se ne zna hoće li moći da diplomira u oktobru, jerbo su neki ispiti isključivo pismene forme...eno ga, češe se po ovoj vrućinčini...ommmmm-ooommmm-ommmm...
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:18 20.06.2012

kad smo kod matematike

Jelice, izracunala sam malo pre, sledece godine 2013. je okrugla neka brojka od nase mature...

Bolje da cutim...

Jelica Greganović Jelica Greganović 22:29 20.06.2012

Re: kad smo kod matematike

Uopšte ne znam o čemu pričaš
dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:44 20.06.2012

Re: kad smo kod matematike

Jelica Greganović
Uopšte ne znam o čemu pričaš


Buncam, vrucina...


Jelica Greganović Jelica Greganović 22:46 20.06.2012

Re: kad smo kod matematike

Osećam unutrašnju potrebu da pređem na bluz...

dusanovaiivanovamama dusanovaiivanovamama 22:54 20.06.2012

Re: kad smo kod matematike

Jelica Greganović
Osećam unutrašnju potrebu da pređem na bluz...




Klik

loader loader 23:10 20.06.2012

A kazanče? :)

da sam s isključenim bojlerima pričala, bolje bi se razumeli...

Eee... - to! ... To je ta spika!
Prepoznajem
Jelica Greganović Jelica Greganović 23:47 20.06.2012

Re: A kazanče? :)


Eee... - to! ... To je ta spika!
Prepoznajem

Šta da ti kažem...sve znaš.
loader loader 22:28 21.06.2012

Re: A kazanče? :)

Sve... - teško.
Ali ovaj deo mi poznat.
No, važno je to sa bojlerom
Vlasta92 Vlasta92 07:31 21.06.2012

E,

sestro, čale si, keve mi...

Ja sve to ne mogu..Saveti roditelja? Pa kada čujem oko čega se svađaju, mislim da bi im se desila Keri, bez detalja sa kantom na mojoj glavi....
uninamama uninamama 08:35 21.06.2012

Re: E,

Vlasta92
sestro, čale si, keve mi...

Ja sve to ne mogu..Saveti roditelja? Pa kada čujem oko čega se svađaju, mislim da bi im se desila Keri, bez detalja sa kantom na mojoj glavi....

Jelica Greganović Jelica Greganović 13:48 21.06.2012

Re: E,

Ja sve to ne mogu..Saveti roditelja? Pa kada čujem oko čega se svađaju, mislim da bi im se desila Keri, bez detalja sa kantom na mojoj glavi....

Nisi svesna, ne želiš da znaš, divim se sebi što odavno nisam postala serijski ubica...jedared nas je neka roditeljica bar sat vremena smarala svojim detetom koje je gladno čim iz škole dođe...i koliki su to obroci u školi? I što nisu veći? Ima li tu dovoljno vitamina? Kako se to vari, da nije teško za svilenu trbu? Kad sam, kontuzovana njenom pričom, zvekila čelom u klupu, odnekud mi sevnulo da je pripitam koliko je staro to njeno ubogo dojenče, gladno, jadno...8. razred Došlo mi da je pridavim, žena očekuje da pubertetliju koji jede sve što vidi i gde god vidi, škola nahrani jednim ručkom...živote, lutalico...
rade.radumilo rade.radumilo 08:00 21.06.2012

Raspust

Ja do kraja raspusta imam 5 (pet) godina, plus minus koja nedelja. Nešto mislim da prestolonaslednicu odvedem u Diznilend pred kraj tog raspusta.
Vlasta92 Vlasta92 09:11 21.06.2012

Re: Raspust

A da odvedeš nas par u Diznilend?

Žene matore, poluđele, hormonalno neuravnotežene...baš bi nam prijalo..

Mada, može i



Ženi reci da si na specijalnom team builidingu Saveta roditeljica
mlekac mlekac 09:22 21.06.2012

Re: Raspust

Vlasta92
A da odvedeš nas par u Diznilend?

Žene matore, poluđele, hormonalno neuravnotežene...baš bi nam prijalo..

Mada, može i



Ženi reci da si na specijalnom team builidingu Saveta roditeljica

rade.radumilo rade.radumilo 10:35 21.06.2012

Re: Raspust

Više volem 'vake lokacije:







mlekac mlekac 11:41 21.06.2012

Re: Raspust

rade.radumilo
Više volem 'vake lokacije:








Ne pravimo pitanje, Rade. Moze i tamo. Bilo koja od pomenutih.
Vlasta92 Vlasta92 12:14 21.06.2012

Re: Raspust

Sve matore građevine <_<
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:49 21.06.2012

Re: Raspust

Ja do kraja raspusta imam 5 (pet) godina, plus minus koja nedelja. Nešto mislim da prestolonaslednicu odvedem u Diznilend pred kraj tog raspusta.

I ostavi je tamo...odvešću i ja moje i ostaviću ih da maltretriraju Miki Mause i patuljke, pa da nisu sami...
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:15 22.06.2012

Re: Raspust

A da odvedeš nas par u Diznilend?

Moj predlog je da budemo odvedene i OSTAVLJENE u Diznilendu. S onim Miki Mausima i ostalim patkama bi izašle na kraj samo tako, znao bi se neki red.
49 41 49 41 17:41 22.06.2012

Re: Raspust - Petra in Jordan

rade.radumilo
Više volem 'vake lokacije:

Ako bih sta voleo da vidim uzivo; PETRA in Jordan.
Na prvoj slici.
Gledao dva puta na TV, imam video koji su mi prijatelji poslali mailom.

Uzivo, je zivo!
mlekac mlekac 09:28 21.06.2012

S obzirom

Da sam u prelaznoj fazi iz osnovne u srednju X1
Zavrsavanje 2. srednje X1
I od iduce godine 6. razred (onaj od kog se boduje), a da pri tom najmladji clan porodice ima filozofski stav da NECE petice "Jer to je za strebere", pa namerno pravi greske da bi mu smanjili ocenu - bolje da cutim.

Ako negde izadje novinski naslov tip "Pomahnitala majka napravila haos u ministarstvu prosvete - TA sam!"

P.S.
Definitivno je problem generacijski, kunem se. Ovaj najmatoriji, cija godina rodjenja pocinje na 198... prolazio kroz skolu isto ko i mi - vidjali su me na roditeljskom, max. dva puta godisnje - na pocetku, da cujem sta treba da se plati i na kraju, da se podigne knjizica.

A s ovim mladjim, samo sto mi ne traze da kampujem po skolama!
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:50 21.06.2012

Re: S obzirom

Mlekac, imam predlog - da se napijemo nitroglicerina i idemo do ministarstava da pripalimo po jednu...
mlekac mlekac 15:57 21.06.2012

Re: S obzirom

Jelica Greganović
Mlekac, imam predlog - da se napijemo nitroglicerina i idemo do ministarstava da pripalimo po jednu...


Javi kad dolazis!
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 12:17 21.06.2012

Kao da je prepisano

Toliko je interesantno da mi se čini da si ga prepisala od nekud.

Za one koji ne znaju: murećep je vrsta tamnog mastila. Nekada se u školama uz narodne pesme učile i te "neobične" reči koje se pominju u pesmi. I ja to zapamtio.
A sad u doba Interneta i kad ne znaš napraviš se za sekund da znaš.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:52 21.06.2012

Re: Kao da je prepisano

Kralju, lepo piše ispod pesme da je narodna pesma...sem ako ne misliš na priču, a ne pesmu, u tom slučaju jeste, prepisano je, prepisala sam od sebe

KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:15 21.06.2012

Re: Kao da je prepisano

Jelica Greganović
Kralju, lepo piše ispod pesme da je narodna pesma...sem ako ne misliš na priču, a ne pesmu, u tom slučaju jeste, prepisano je, prepisala sam od sebe

na priču, naravno mislim.
ma dobro, možda se nisam dobro odrazio. hteo sam da te pohvalim, ne umem ja da napišem jasno šta mislim kao što umete ti i krkar
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 14:18 21.06.2012

Re: Kao da je prepisano

KRALJMAJMUNA

Jelica GreganovićKralju, lepo piše ispod pesme da je narodna pesma...sem ako ne misliš na priču, a ne pesmu, u tom slučaju jeste, prepisano je, prepisala sam od sebe na priču, naravno, mislim. ma dobro, možda se nisam dobro odrazio. hteo sam da te pohvalim, ne umem ja da napišem jasno šta mislim kao što umete ti i krkar

Jelica Greganović Jelica Greganović 11:16 22.06.2012

Re: Kao da je prepisano

jasnapo jasnapo 15:56 21.06.2012

Sjajno!

Jelice,
hvala na sjajnom tekstu.
Mi sa školom smo tek na početku (završavamo 2. razred), ali je već sve u igri, od saradnje do plakata, još čekamo na "neme" karte, mada se nadam se gospodja penzionisala :)

Mnogo mi je lakse kada neko ovako lepo sve to opiše, pa da mogu još i da se nasmejem.
Super.



Jelica Greganović Jelica Greganović 11:16 22.06.2012

Re: Sjajno!

Nema na čemu, Jasn...sad mi je mrvu lakše...valjda...možda...povremeno...a i vama.
muaddib92 muaddib92 17:10 21.06.2012

Најбраво

Tantale, zabušantu, ne znaš ti šta su muke, da ti ja kažem...


Ехехее, сестро Лелице, ево тебе јопе у елементу
Прошао све то твоје х3 давније, веруј прође и помало се и заборави.
Али оно:
da sam s isključenim bojlerima pričala, bolje bi se razumeli.

.. развалих се од
То под 'итно има да поновим када грдим моје на послу, иначе ће ги заборавим.
Ових дана избројах да је прошло 40 година од моје матуре (биле у моди шишке до обрва + беле лаковане ципеле, а пар недеља касније, почетком јула 1972-ге, упознах и садашњу женетину - мајката на ДЦ3, која те такође поздраула
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:17 22.06.2012

Re: Најбраво

Pozdrav, muade :) nije ni tebe bilo otkad :)
scabies scabies 20:24 21.06.2012

slatke muke

Odličan blog, slatko sam se nasmejala. Čak sam poslala link dalje, što radim samo u izuzetnim prilikama
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:17 22.06.2012

Re: slatke muke

O, fala, scabies :)
zima62 zima62 08:16 22.06.2012

Mi zavrsili 1. gimanzije

uz sve propratne pojave gore opisane. Mislila sam da ce da mi lakne kada iz osnovne predjemo u srednju - ali neeeeee. Otkrila sam nove metode maltretiranja nas roditelja od strane profesora, sasvim suptilne pristupe u komunikaciji, nagovestaje necega za sta ni sama nisam sigurna u koju kategoriju psiho torture spada i .....
A ona dusa mamina trepce okicama, najvaznije je NARAVNO, da li je pogodila odevnu kombinaciju za taj dan, da li se sminka na ocima slaze sa detljima na noktima.
Ali zavrsi taj prvi , kako rece njena razredna , prelomni razred.

Ja odoh na zasluzeni odmor do 1.septembra - sto i vama svima zelim
Jelica Greganović Jelica Greganović 11:18 22.06.2012

Re: Mi zavrsili 1. gimanzije

E, to sam i ja mislila...a kad je ceo razred odličnjaka legao na popravne, tu mi se nešto učinilo sumnjivim...pre svega onaj napaljeni diša.
zima62 zima62 11:54 22.06.2012

Re: Mi zavrsili 1. gimanzije

I kod moje drage ljubimice je ista situacija - dosli kao odlicni a njih dosta palo na popravne. E sad, sta to znaci odlicni ili pali na popravni, ko je tu zakazao? Retoricko pitanje.
Znam samo da im se ne dopada sistem na koji im se predaje gradivo, skola u kojoj su profesori nedodirljivi i zatvoreni za komunikaciju....ima toga jos onoliko ali necu da davim svi sve znamo.
Ali isto tako znam da je 15 predmeta suvoparnih i nezanimljivo interpretiranih mnogo i za nas a kamoli za 16 godina.
Mozemo li da menjamo nesto/nekoga?
mlekac mlekac 12:20 23.06.2012

Re: Mi zavrsili 1. gimanzije

zima62
I kod moje drage ljubimice je ista situacija - dosli kao odlicni a njih dosta palo na popravne. E sad, sta to znaci odlicni ili pali na popravni, ko je tu zakazao? Retoricko pitanje.
Znam samo da im se ne dopada sistem na koji im se predaje gradivo, skola u kojoj su profesori nedodirljivi i zatvoreni za komunikaciju....ima toga jos onoliko ali necu da davim svi sve znamo.
Ali isto tako znam da je 15 predmeta suvoparnih i nezanimljivo interpretiranih mnogo i za nas a kamoli za 16 godina.
Mozemo li da menjamo nesto/nekoga?

A nama juce bila Princezina drugarica iz kraja, vrsnjaka tvoje cere, da mi se, sva srecna pohvali kako iz matematike ima 4!

Ponosno dete, a ima i rasta, posto joj je nastavnica u osnovnoj, nezadovoljna Bog te pita cime, redovno, od 6. razreda pretila da ce godinu zavrsiti popravnim iz tog predmeta!

A u srednjoj otkrila kako je, u stvari, jedan od boljih matematicara u odeljenju.
hajkula1 hajkula1 13:33 22.06.2012

Jos mi se netje


da pricam o skolovanju a prijemni na fakultet samo sto nije.

Bar se nasmejah sau;esnicki i

+

jessie.la jessie.la 17:21 24.06.2012

Oj Jelice, sapatnice...

Grize me savest koliko mi je lakše kad vidim da nisam jedina odlepljena ...
Moji od jeseni obojica u gimnaziji.Prva i četvrta godina.
Prošla sam isti put ,uspešnu karijeru roditeljke sa čiviluka.Savet roditelja, školski odbor,seminari, priredbe, panoi, kostimi, scenografije...ma, sve može.Kod kuće crtam, pišem, lepim, skidam sa neta, prevodim, pravim mape pamćenja, spremam vitaminske bombe, peglam opremu za fizičko, trčim sa zaboravljenim temperama, opravdavam časove,hvalim, motivišem, lažem...samo još da počnem da njačem, osećam lepo da su mi uši već nikle.
Ok.Vredelo je,odlični djaci,nagrade, petice, diplome.Još važnije,nasmejani, pozitivni, zdravi.Moje lepe, svilene bube. Da li je došlo vreme da mama sidje sa ringišpila?
Malo mi je već muka....
Odakle to, to da smo toliko prisutni u životima svoje dece?
Jer mi tako nismo rasli. Nas su samo čuvali da nas ne udare kola. Nisu znali šta je za domaći, ni kad je pismeni. Nisam sigurna da je otac znao ni koji sam razred. Sama sam sebe gurala, sama učila, sama stresirala.
Bila je čista i jasna podela, roditelji na posao, deca u školu i svako u svoje kljuse.
A kad bolje razmislim,bila je i neka druga država u kojoj si od jedne plate mogao da kupiš regal ili da odeš na more.Po želji.Pamtim taj mir i spokoj.Pamtim pionirsku zakletvu.Pamtim nasmejana lica u novom tristaću...
Možda je u tome razlika.
Nisu nas rodili i gajili u ludilu, u ratu, u sankcijama, u političkom i ekonomskom cirkusu.Nisu toliko strepeli za naš život i budućnost. Ne na ovaj način.

Nisu morali da naprave evolutivni iskorak kao mi i postanu homo-parentusi.
Bili su samo roditelji.

49 41 49 41 21:32 26.06.2012

I am out of mine minght,

please live me a message!

Your call is very important for me. (???!!!???)



Automatika mi, nesto slabo radi?!?
Moram da je popravim; ili je nisam dovoljno uvezbao.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana