Ekonomija| Porodica| Roditeljstvo| Život

Seks, droga i lične finansije za osnovnu i srednju školu

Goran Vučković RSS / 27.06.2012. u 15:54

Ovo je "kontrablog" libkonzovom blogu "O zelenašenju, kocki i narkomaniji". Pišem  ga zasebno, a ne kao komentar tamo, da bih promenio temu, na istu temu.

Imam par pitanja koja su možda glupa - to ćete sami proceniti. Pretpostavljam da će najkorisniji sagovornici biti prosvetni radnici - Snežana, Jukie i slični.

Dakle:

U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:

Poreskom sistemu - šta su porezi, koji porezi postoje koje građani i preduzeća plaćaju - i kako se koriste

Ličnim finansijama - zaduživanje (vrste, osobine, prednosti i mane, modeli, tipični troškovi - kamata, naknade, valutne klauzule i kursni rizik), investiranje (kategorije sredstava, nestalnost cena investicionih instrumenata i imovine uopšte), koncept portfolija i "nestavljanja svih jaja u istu korpu" i slično

Penzijskom sistemu - šta je penzija, zašto je važna, kakvo je stanje  sa penzijskim sistemom u Srbiji, kakvi su trendovi u svetu, kako se može štedeti za penziju u Srbiji, kakve to veze ima sa poreskim sistemom i ličnim finansijama.

 

U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:

Duvanu: pušenju, novcu koji pušač odvoji za pušenje (konkretni primeri), bolestima  izazvanim pušenjem

Alkoholu: preporučenim maksimalnim nedeljnim dozama, uticaju na vozače, alkoholizmu

Drogama: vrstama popularnih droga, uticaju na svest, uticaju na zdravlje, stvaranju zavisnosti, zakonodavstvu u vezi droga, kaznama za razne vrste prekršaja i krivičnih dela, cenama na crnom tržištu, opasnostima u upotrebi (overdoziranje, sepsa, itd)

 

U kom razredu osnovne ili srednje škole deca uče o "igrama na sreću", koje sve postoje, kako fukcionišu, koje su opasnosti od njih, kako kontrolisati sopstveno trošenje u ove svrhe, itd?

Takođe,  da li se u školi uči zašto i kako se "oboljeva"od bolesti zavisnosti, kako to utiče na porodicu i okruženje, da li se deci dovedu u posetu oni koji imaju šta da kažu o temi iz ličnog iskustva?

Ako se ovo ne radi, da li mislite da bi trebalo? Da li mislite da su deca dovoljno pametna da razumeju ove teme na kraju osnovne škole ili u srednjoj školi - ako istovremeno uče šta uče iz matematike, fizike, hemije, biologije i sličnih predmeta? Da li su ove teme manje bitne za budući život?

Da li deca u srednjoj školi treba da nauče strukturu gradskog i republičkog budžeta - šta su najveći prihodi i rashodi, u njihovoj opštini i Srbiji u celini, kako su se te najveće stavke izgledale pre deset, dvadeset, trideset godina i šta se očekuje u sledećih pet, deset ili dvadeset godina?

Da li mislite da deca u školi treba da nauče stvari poput Bastijatove parabole o polomljenom prozoru?

 

Ili je sve to nekako ovako:

 

Beleška na margini: ko pomisli da bi pisanjem HTML "ul" i "li" instrukcija za navođenje po tačkama (bulleted list) u HTML opciji bloga mogao da sredi svoj tekst, nek se ne trudi - radi samo u prozoru za unos, na pregledu sve nestane :(Komentari (209)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

blogovatelj blogovatelj 16:00 27.06.2012

1.

sesili sesili 16:03 27.06.2012

U kom razredu?

Ni u jednom, verovatno. Sigurno je da se uče mnoge nepotrebne stvari. Ali, mislim da o svemu ovome treba najviše da nauče u porodici. Moja su deca velika, roditelji su, ali su njihove generacije mnogo više bile sa roditeljima. Roditelji su kontrolisali sve ono što se sada očekuje od nastavnika. Dobro, živelo se mirnije, manje je bilo izazova, poroka... Ali, mora porodica više da se bavi mladima.
milisav68 milisav68 16:18 27.06.2012

Re: U kom razredu?

Da li deca u srednjoj školi treba da nauče strukturu gradskog i republičkog budžeta - šta su najveći prihodi i rashodi, u njihovoj opštini i Srbiji u celini, kako su se te najveće stavke izgledale pre deset, dvadeset, trideset godina i šta se očekuje u sledećih pet, deset ili dvadeset godina?

To ni milicija ne zna.
Goran Vučković Goran Vučković 20:36 27.06.2012

Re: U kom razredu?

Dobro, živelo se mirnije, manje je bilo izazova, poroka...

Što reče onaj u onom vicu o dilovanju deviza iz vremena inflacije, kad su mu rekli da je juče bio niži kurs: "a ti dođi juče".

vladaxy vladaxy 20:59 27.06.2012

Re: U kom razredu?

Dobro, živelo se mirnije, manje je bilo izazova, poroka...

Kad i gde?
I u "zlatnim" godinama SFRJ je bilo svega toga, ali nije bilo ovoliko televizije i novina koje su sve iznosile na videlo.

Sad će neko da kaže, daj da ukidamo sve, da budu samo RTS 1 i 2 i Politika pa će sve opet da bude lepo
angie01 angie01 16:14 27.06.2012

po skolama

se po pozivu pojavljuju doktori iz bolnice bolesti zavisnosti i drze predavanja o drogama i alkoholu!

'naci, direktor, pedagog, psiholog, ako zele, mogu da dobiju ovakva predavanja!

ali se oni bave vise nekim drugim stvarima!:)))

promene u smislu, sta bi bilo neophodno da se promeni ili uvede u sistemu skolstva, moze svako slobodno da predlozi prosvetnom savetu!

svakako bi sve navedeno bilo mnogo svrsishodnije od toga da je pravoslavlje jedina parva vera i da su deca pravoslavci bolja od one ostale!

...kao i od gomile gluposti lose predstavljenih u vreme kada na netu za istu stvar imas neverovatno dobro uradjenu animaciju!

kod mog sina u 21. veku, nastavnici predaju diktirajuci!:))))
predatortz predatortz 16:39 27.06.2012

Re: po skolama


svakako bi sve navedeno bilo mnogo svrsishodnije od toga da je pravoslavlje jedina parva vera i da su deca pravoslavci bolja od one ostale!Извини, али морам да те питам :

Може ли код тебе неки коментар без православља, попова?

Ако неко тврди ово што си ти написала, а ја цитирао, тај чини кривично дело. Да ли си ти, као грађанка која има сазнање о томе, отишла и пријавила починиоца?
krkar krkar 19:12 27.06.2012

Re: po skolama


Може ли код тебе неки коментар без православља, попова?

Ако неко тврди ово што си ти написала, а ја цитирао, тај чини кривично дело. Да ли си ти, као грађанка која има сазнање о томе, отишла и пријавила починиоца?Meni pravoslavlje i popovi opće i partikularno žestoko idu nakurac, pogotovu poslednjih 25 godina otkako ih je sekretar Partije Slobodan Milošević pustio s lanca pa su zabalili od obesti i još ne prestaju.

Ali i pored toga slažem se sa Predatorom u potpunosti.

Samo nisam hteo to da mu kažem baš u prvoj rečenici.

Ebdži, ko pokvarena ploča. Čak je i meni dosadno
angie01 angie01 20:26 27.06.2012

Re: po skolama

krkar
Може ли код тебе неки коментар без православља, попова?Ако неко тврди ово што си ти написала, а ја цитирао, тај чини кривично дело. Да ли си ти, као грађанка која има сазнање о томе, отишла и пријавила починиоца?Meni pravoslavlje i popovi opće i partikularno žestoko idu nakurac, pogotovu poslednjih 25 godina otkako ih je sekretar Partije Slobodan Milošević pustio s lanca pa su zabalili od obesti i još ne prestaju.Ali i pored toga slažem se sa Predatorom u potpunosti.Samo nisam hteo to da mu kažem baš u prvoj rečenici.Ebdži, ko pokvarena ploča. Čak je i meni dosadno


sta cu,nervira me sto za to ima mesta i volje da deca uce u skoli, a za npr, ono o drogi, alkoholu,....to nije tako bitno!

ja bih pre uvela domacinstvo, pravila ponasanja, tolerancija, komunikacija,...nesto sto moze da im pomogne u zivotu i u akutno je losem stanju!,...bolje da nauci sta i kako treba da se hrani, da isprzi jaje kada mama nije tu, ili napravi sendvic i da moze neki konflikt da resi mirnim putem, umesto sto je trend da se nose nozevi,...


volim sto ste osetljivi na mene!:)))
predatortz predatortz 20:28 27.06.2012

Re: po skolama


volim sto ste osetljivi na meneNe volimo da se jediš
Goran Vučković Goran Vučković 20:38 27.06.2012

Re: po skolama

svakako bi sve navedeno bilo mnogo svrsishodnije od toga da je pravoslavlje jedina parva vera i da su deca pravoslavci bolja od one ostale!

Religija je dobra protiv bolesti zavisnosti po onom starom pravilu: "klin se klinom izbija" - ali nisam siguran koliko pomaže sa ličnim finansijama.
hajkula1 hajkula1 16:07 28.06.2012

Re: po skolama

angie01

sta cu,nervira me sto za to ima mesta i volje da deca uce u skoli, a za npr, ono o drogi, alkoholu,....to nije tako bitno!


Baš o drogi, alkoholu, trafikingu, "navijačima"... zlostavljanju... obrazovanju, polovima, seksu, o svemu životnom, pričali na časovima veronauke. Svaki drugi čas (a u 4-toj godini) možda čak svaki, bio je zajedno sa građanskim vaspitanjem. Pričali i uočavali sličnosti i razlike između verskog stanovišta i građanskog. Shvatili da uvek može normalno da se komunicira.

Što se tiče prženja jajeta, pravljenje sendviča pa i više od toga, naučili su kući. . Mada, moram da priznam da je školski predmet Domaćinstvo, po meni bio koristan i zanimljiv.

Roditelji ne mogu mnogo toga da decu nauče jer ne znaju. Počev od toga da se ne jede otvorenih usta, niti se priča punim ustima, pa do vrste poreza.(Neznanje jednog ne isključuje znanje drugog; srču, mljackaju a u poreze se razumeju.)
Trebalo bi da se uče razvrstavanju đubreta (staklo, limenke, papir... bacaju se u odvojene kante/kontejnere ne na ulicu, niti na zelene ili vodene povrsine...


zemljanin zemljanin 16:16 28.06.2012

Re: po skolama

Svaki drugi čas (a u 4-toj godini) možda čak svaki, bio je zajedno sa građanskim vaspitanjem.

Ovo je krajnje pogrešno ... dogma je ograničena na izbor pojedinca a ne na "želju" za spajanjem predmeta koji nemaju dodira.

Takve primere (da ima zakone/pravde) trebalo bi odstraniti iz obrazovanja, oduzeti licencu i javno kritikovati.
angie01 angie01 22:18 28.06.2012

Re: po skolamaBaš o drogi, alkoholu, trafikingu, "navijačima"... zlostavljanju... obrazovanju, polovima, seksu, o svemu životnom, pričali na časovima veronauke. Svaki drugi čas (a u 4-toj godini) možda čak svaki, bio je zajedno sa građanskim vaspitanjem. Pričali i uočavali sličnosti i razlike između verskog stanovišta i građanskog. Shvatili da uvek može normalno da se komunicira.kakve veze ima versko vaspitanje sa pomenutim?...pa navijaci su najveca vojska vernika,koji kada treba, predvode popovi!

i koja je to razlika izmedju verskog i gradjanskog stanovnistva-pa jos u skoli!?????


a ono o polovima i sexu je hilerijus! E, carstvo dajem da cujem to predavanje!!!!
sevarlica sevarlica 12:35 29.06.2012

Re: po skolama

sta cu,nervira me sto za to ima mesta i volje da deca uce u skoli, a za npr, ono o drogi, alkoholu,....to nije tako bitno!


Endži, oni(veroučitelji) jedini u školama i govore o porocima. Možda se to ne prenosi na decu na način koji bi ti volela(bez stalnog spominjanja svevišnjeg), ali se prenosi. Takođe, to zavisi i od samih: učitelja, nastavnika, profesora.

P.S. Mi smo u osnovnoj školi pisali tekstove o : nikotinu, alkoholu i narkoticima. Mislim iz biologije(bilo je davno). Nastavnica je tražila da sami napišemo nešto tipa eseja o jednoj od tema i da ubacimo i deo o efektu na društvo. Naravno, bilo je smešno šta smo sve pisali, ali malo ti dopre do mozga. Takođe smo u srednjoj imali predavanja o narkomaniji(uvek su vukli sa sobom neke lečene narkiće) barem jednom godišnje.
sevarlica sevarlica 12:47 29.06.2012

Re: po skolama

zemljanin
Svaki drugi čas (a u 4-toj godini) možda čak svaki, bio je zajedno sa građanskim vaspitanjem.

Ovo je krajnje pogrešno ... dogma je ograničena na izbor pojedinca a ne na "želju" za spajanjem predmeta koji nemaju dodira.

Takve primere (da ima zakone/pravde) trebalo bi odstraniti iz obrazovanja, oduzeti licencu i javno kritikovati.


Izvaditi oči i spaliti na lomači.

Građansko i veronauka imaju dosta dodira. Na građanskom bi trebalo da te nauče ponašanju na javnom mestu kome pripada i bilo koja bogomolja, veronauka bi trebalo da te približi pravilima i običajima bogomolje. Po meni i jedni i drugi su korisni i potrebni, pa čak bi trebalo da imaju isti cilj. Da stvore čoveka koji poštuje određena pravila.
zemljanin zemljanin 13:13 29.06.2012

Re: po skolama

sevarlica
Građansko i veronauka imaju dosta dodira. Na građanskom bi trebalo da te nauče ponašanju na javnom mestu kome pripada i bilo koja bogomolja, veronauka bi trebalo da te približi pravilima i običajima bogomolje. Po meni i jedni i drugi su korisni i potrebni, pa čak bi trebalo da imaju isti cilj. Da stvore čoveka koji poštuje određena pravila.

Da li je bogomolja "javno mesto" ili javna površina je diskutabilno. Ono što nije diskutabilno je da su ta dva predmeta jasno razdvojena odlukom ili izborom pojedinca. Ako je dete izabralo da ne ide na veronauku - niko ali NIKO ne sme da koristi autoritet i vlast i uvede veroučitelja na čas. To je zakon !!!

Kako se svi mi ovde zalažemo za poštovanje zakona i neprivilegovanog statusa bilo kog pojedinca, jasno je da onaj koji krši zakon zaslužuje sankcije.

Sad nisam siguran da li je, tvoja predložena, kazna i zakonska
sevarlica
Izvaditi oči i spaliti na lomači.

ali da ti verujem
Jukie Jukie 13:58 29.06.2012

Re: po skolama

zemljanin

. Ako je dete izabralo da ne ide na veronauku - niko ali NIKO ne sme da koristi autoritet i vlast i uvede veroučitelja na čas. To je zakon !!!


Dakle, copy-past član zakona da možemo da pročitamo iz prve ruke to što si napisao.

Iskreno, zvuči mi veoma glupo. Već zamišljam roditelja kako vrišti iskrivljenog lica jer je njegovo dete u istoj prostoriji sa veroučiteljem, kao onaj homofob kad pomisli da mu je dete u istoj prostoriji sa lgbt osobom.
Teško njemu, pretvoriće mu dete u jednog od njih! svojim prisustvom. Dete kad ga pogleda odmah će zaboraviti sve što ga je roditelj učio i vaspitavao i odmah će da mu priđe i kaže: "izvinite, ja bih da se priklonim vašoj veri, nemam pojma o njoj ali imam iznenadnu želju da to učinim, primite me u svoje redove". A ako se dete vozi autobusom ili sedi u čekaonici zajedno sa veroučiteljem, da li se zombi virus i onda prenosi?

zemljanin zemljanin 14:04 29.06.2012

Re: po skolama

Jukie
zemljanin

. Ako je dete izabralo da ne ide na veronauku - niko ali NIKO ne sme da koristi autoritet i vlast i uvede veroučitelja na čas. To je zakon !!!


Dakle, copy-past član zakona da možemo da pročitamo iz prve ruke to što si napisao.

Iskreno, zvuči mi veoma glupo. Već zamišljam roditelja kako vrišti iskrivljenog lica jer je njegovo dete u istoj prostoriji sa veroučiteljem, kao onaj homofob kad pomisli da mu je dete u istoj prostoriji sa lgbt osobom.
Teško njemu, pretvoriće mu dete u jednog od njih! svojim prisustvom. Dete kad ga pogleda odmah će zaboraviti sve što ga je roditelj učio i vaspitavao i odmah će da mu priđe i kaže: "izvinite, ja bih da se priklonim vašoj veri, nemam pojma o njoj ali imam iznenadnu želju da to učinim, primite me u svoje redove". A ako se dete vozi autobusom ili sedi u čekaonici zajedno sa veroučiteljem, da li se zombi virus i onda prenosi?


Možeš to da iskriviš kako god ti je volja ali mislim da jako dobro razumeš smisao ... inače moja mlađa ćerka ide na veronauku jer je to sama izabrala, pa te lične opaske i insinuacije ostavi za druge ...

EDIT. Bilo bi lepo da meni (a i drugima) objasniš smisao "izbornog predmeta" ako u praksi imamo "kako učitelj/nastavnik kaže" ... pa onda (naravno) Copy/Paste to tumačenje Zakona i Pravilnika ...
sevarlica sevarlica 14:29 29.06.2012

Re: po skolama

Sad nisam siguran da li je, tvoja predložena, kazna i zakonska


Sarkazmom protiv loših i neutemeljenih ideja , kao što je ova:

Takve primere (da ima zakone/pravde) trebalo bi odstraniti iz obrazovanja, oduzeti licencu i javno kritikovati.


Kod hajkule nigde ne piše da je neko kod nekog upao, već da su se predavanja održavala zajedno. Nivo tvoje tolerancije i visina tvoje mržnje je komentarom na to, u najmanju ruku upadljiva. Da ne kažem otrovna.
Zašto smatraš da su na čas građanskog upali veroučitelji i počeli sa ispiranjem mozga? Možda je bilo suprotno. Bez obzira, Hajkula je iznela pozitivne efekte simbioze ova dva učenja i mogućnost nalaženja sličnosti a ne razlika.

zemljanin zemljanin 15:20 29.06.2012

Re: po skolama

Zašto smatraš da su na čas građanskog upali veroučitelji i počeli sa ispiranjem mozga? Možda je bilo suprotno. Bez obzira, Hajkula je iznela pozitivne efekte simbioze ova dva učenja i mogućnost nalaženja sličnosti a ne razlika.

Uopšte ne smatram ništa. Niti me zanima kako je do toga došlo. Imam jasan stav da je to pogrešno i da je samovolja onih kojima to nije posao. Veronauka nije regularan predmet koji su svi obavezni da pohađaju već je izborni.

Ako se NN dete nije opredelilo da sluša i gleda i šta god, veronauku, po kojoj to logici neko ima pravo da ga odvodi na čas na kome se to dešava.

ALi to je u redu, zar ne ? Onda kad popovi donesu svoje intrumente na školske proslave i zadime celu školu ili kad se deca kolektivno odvode da dočekaju neke poglavare - pa to je samo normalna i logična posledica ... ... jer kada su u školi onda je "kako nastavnik kaže" a ti mitinzi su način da se deca socijalizuju.

Nije mi jasno kako sam se to usudio da dodirnem nedodirljive prodavce magle ... stvarno mi treba lečenje

PS. I da, ja imam pravo da imam svoj stav pa i da budem otrovan u komentaru jer ti imaš izbor a i punoletan si, da na to odgvoriš ili ne - nastavnik nema to pravo a dete ne može da bude žrtva njegovog svojatanja prava.

Apsolutni sam protivnik dogmatizma i to onog institucionalizovanog. Moja deca od mene nikada nisu čula ni jednu jedinu reč koja na bilo koji način omalovažava religijske objekte ili zaposlene. Moja ćerkica ide na veronauku. Ja neću da utičem na njih i da ih indokriniram na ovu ili onu stranu e pa sigurno to neću dozvoliti da radi neko u školi pa kakve god lične razloge on imao ili dobre namere jer to nije njegov posao.
Jukie Jukie 16:03 29.06.2012

Re: po skolama

zemljanin

. Bilo bi lepo da meni (a i drugima) objasniš smisao "izbornog predmeta" ako u praksi imamo "kako učitelj/nastavnik kaže" ... pa onda (naravno) Copy/Paste to tumačenje Zakona i Pravilnika ...

Ja sam prisustvovao kombinovanom času gde su nastavnici srpskog i biologije zajedno obrađivali pesmu Desanke Maksimović o košenju livade (zrikavci tužno zriču itd.) tako da ne vidim razlog zbog čega i nastavnici drugih predmeta ne bi organizovali zajednički čas kada obrađuju istu ili sličnu tematsku jedinicu

I dalje nisi naveo taj zakon u kome piše da nastavnik veronauke ne sme da bude na času u prostoriji sa detetom koje je izabralo građansko. Građansko vaspitanje bi trebalo da govori o toleranciji prema našim komšijama, pa i vernicima, i mislim da je sasvim u redu da se pozove gostujući predavač koji će upoznati đake sa kulturološkim karakteristikama vernika

Ne znam šta hoćeš da ti odgovorim pod smisao "izbornog predmeta" ako u praksi imamo "kako učitelj/nastavnik kaže". Smisao je da pohađaš različiti kurs od onoga ko je izabrao drugi kurs.

A zašto nemaju svi domaćinstvo i svi informatiku i svi čuvare prirode, kao obavezne predmete koji se ocenjuju ocenama od 1 do 4 (i po koja petica ali ne 90 odsto odeljenja), to su krivi isti oni navodni reformatori prosvete koji su izmislili takozvana dečja prava zbog kojih huligani ometaju nastavu pa deca koja žele nešto da nauče u školi ne mogu
zemljanin zemljanin 16:13 29.06.2012

Re: po skolama

Jukie

Redovni predmeti su jedno, izborni drugo pogotovo ako je to veronauka koja je strapana u škole jer je politička naplata za podršku 2000-te. Ali da dam primer jer su stariji klinci išli u škole van Srbije. Kad god se čas na bilo koji način uključivao u teme koje po bilo kom osnovu mogu biti "škakljive" nastavnik nam je slao predlog sadržaja, imena pozvanih gostiju i cilj časa (primedbe i sugestije). Ako se većina dogovorila da je to OK, manjini je dozvoljeno da ne prisustvuje tom času. Znači kada nastavnik želi "izlet" van svojih ovlašćenja on lepo zatraži podršku i objasni razloge i pita roditelje da li se slažu sa tim. To je profesionalizam u odnosu prema obrazovanju, roditeljima i deci. Ne tražim ni mrvicu više od toga.

OK, evo zatražio sam zvanično tumačenje Min Prosvete o navedenoj situaciji pa ćemo videti kako glasi odgovor. Pokušao sam telefonom ali je već kasno dakle ponedeljak.

A pitanje glasi:

"Da li nastavnik ili učitelj ima prava i nadležnosti da izvrši objedinjavanje časa ili časova, redovnih i izbornih predmeta ?

Ako jeste - Da li je dozvoljeno, bez saglasnosti učenika ili roditelja da se deca koja se nisu opredelila da pohađaju "veronauku" odvode ili dovode na nastavu na kojoj će se obrađivati gradivo predviđeno Planom i Programom a koji ne predviđa učešće veroučitelja ?

Ako jeste - u kom obimu, kolikom učestalošću i po kojim oblastima gradiva koje se obrađuje ?

Ako jeste - da li je takav čas ili časovi obavezan za decu koja se nisu iizjasnila za veronauku i/ili prisustvo veroučitelja na času ili časovima ?

Ako nije - koje su mere i protokoli kojima se reguliše ovo pitanje i koje su mogućnosti roditelja da se suprostavi ovakvom ponašanju ?"
nim_opet nim_opet 19:45 29.06.2012

Re: po skolama

Bogomolje nisu javna mesta. SPC i druge tradictionalne verske zajednice (definisane prema Ustavu i zakonima Srbije) nisu javne institucije, ne placaju porez i nisu obavezne da primenjuju recimo zakon o sprecavanju diskriminacije itd. To su privatne institucije koje su uspele da izdejstvuju poseban polozaj u drustvu, da se finansiraju iz poreza koji placaju svi a i dalje rade samo u interesu sopstvenih clanova. Ponasanje u bogomoljama je regulisano samo i iskljucivo pravilima bogomolje (te tako mogu da sprece ulazak u sorcu) - dok to isto naravno ne mogu da rade sudovi, policijske stanice itd (odnosno mogu, ali bez ikakvog zakonskog osnova). Postovanje pravila bogomolja je iskljucivo dobrovoljno i ne moze se uspostavljati primenom bilo kog metoda drzavne prisile, niti drzava moze da isto institucionalizuje, podrzava ili opovrgava (jel' da, posto su crkva i drzava razdvojene). To sto to radi i promovise jednu religiju na ustrb drugih po skolama je druga stvar.
sevarlica sevarlica 20:16 29.06.2012

Re: po skolama

Veronauka nije regularan predmet koji su svi obavezni da pohađaju već je izborni.


Kao i građansko.
Ako se NN dete nije opredelilo da sluša i gleda i šta god, veronauku, po kojoj to logici neko ima pravo da ga odvodi na čas na kome se to dešava.


Mislim da je najbolje da deca napišu plan i program ali kad ostanu neuki da za sve budu krivi profesori. Tada bi valjda bio zadovoljan. Ne valja ti ta isključivost, deca treba da prođu nekad i ono što ne žele a što će im sutra koristiti. Dokle god nešto ne škodi, znači da koristi. Iskreno ja lično bih voleo da mi dete ima nastavnika koji će pokazati interesovanje za njega na taj način.
zemljanin zemljanin 20:47 29.06.2012

Re: po skolama

Mislim da je najbolje da deca napišu plan i program ali kad ostanu neuki da za sve budu krivi profesori. Tada bi valjda bio zadovoljan. Ne valja ti ta isključivost, deca treba da prođu nekad i ono što ne žele a što će im sutra koristiti. Dokle god nešto ne škodi, znači da koristi. Iskreno ja lično bih voleo da mi dete ima nastavnika koji će pokazati interesovanje za njega na taj način.

Najbolje da ne komentarišem ovo što si napisao jer će nas odvesti daleko. Ti si punoletna osoba, tokom života sakupio si određena znanja i iskustva i stvorio svoj obrazac mišljenja, stavove, principe i sl., kao i ja. Dakle kada ti i ja razgovaramo, nebitno kojim tonom, mi znamo o čemu diskutujemo i branimo naše stavove. Možemo biti totalno drugačijih mišljenja.

Dete nema izgrađene stavove niti mišljenje. Ono je podložno autoritetu, kako roditelja tako i nastavnika. Ono veruje da je ono što mu se kaže - istina. Ono mora da se izgradi i stekne svoje stavove i principe i mišljenja. Zato mi stariji moramo da odredimo granice i dogovorimo zajednički minimum koncenzusa. Proizvod toga je izborni predmet - veronauka. Sada neko, na mala vrata, nebitnih namera, pokušava da u praksi odstupi od koncenzusa.

Ti, kao pristalica one strane koja je ZA (ništa loše sa tim) to opravdavaš. Ali tu postoji i dogovor/koncenzus koji služi da tebe ograniči jer iskačeš iz dogovorenih okvira. Sve to važi i za mene da je drugačija situacija.

Dakle ne radi se ovde o znanju već o prekoračenju ovlašćenja. Nastavnici svoja prava ostvaruju u nadležnom ministarstvu a u školi imaju samo obaveze prema deci i njihovim roditeljima. Ni više ni manje. Nije na njima da procenjuju šta neće da škodi već da se drže koncenzusa jer je to zajednički okvir.

EDIT:
Zakletva Žandarmerije

...

S verom u Boga, za Krst Časni i majku Srbiju.
Živela Srbija!


evo to je to, dopustiš malo "ne može da škodi" i onda dobiješ budalu koja smisli ovakvu zakletvu. Građani Srbije koji nisu religiozni i ne poštuju "krst i pribor" nisu poželji u žandarmeriji ili će morati da se lažno zaklinju.
Jukie Jukie 22:39 29.06.2012

Re: po skolama

zemljanin
.Dete nema izgrađene stavove niti mišljenje. Ono je podložno autoritetu, kako roditelja tako i nastavnika. Ono veruje da je ono što mu se kaže - istina.


Izvini, mislio sam da govoriš o adolescentima a ne o deci iz nižih razreda

Edit: Hajkula reče a u 4-toj godini što se valjda odnosi na maturante koji imaju 19 godina i zvanično su punoletne osobe?
sevarlica sevarlica 09:17 02.07.2012

Re: po skolama

Možemo biti totalno drugačijih mišljenja.

Naravno.

Dete nema izgrađene stavove niti mišljenje.

Naravno da nema, ali nema ih ni pametan čovek. Stavovi i mišljenja se menjaju vremenom, sa novim saznanjima, kroz ceo život.

Ono je podložno autoritetu, kako roditelja tako i nastavnika.

Ili manjku autoriteta, a danas se u školskom sistemu baš to propagira. Po rezultatima bih rekao da taj novi sistem nije dobar.

Ono veruje da je ono što mu se kaže - istina.

Znači, deci nikako bajke u ruke. Ubiti im maštu dok su mali. Napravi od deteta hladnog robota bez emocija.

Proizvod toga je izborni predmet - veronauka.

Takođe i građansko vaspitane. Samo neka mi neko objasni kakav je efekat tog predmeta kada se nam deca sve nevaspitanija.
Po kom ključu je pisano građansko vaspitanje?
Šta je građansko vaspitanje?
Ko su ne-građani i ko njih vaspitava?

Ti, kao pristalica one strane koja je ZA (ništa loše sa tim) to opravdavaš.

Naprotiv, ne opravdavam nikakvu silu. Samo kažem da treba cela stvar da se sagleda, i da se vidi da li ima koristi od takve sinergije predavanja. Kome se ne sviđa šta mu dete uči u redovnoj školi, neka ga upiše u privatnu školu pa neka bira plan i program.

Nastavnici svoja prava ostvaruju u nadležnom ministarstvu a u školi imaju samo obaveze prema deci i njihovim roditeljima.

Ovo je rečenica tipa "Ja veličanstveni, sa svojim malim naslednikom, sam centar sveta"
Nastavnici imaju obavezu prema školi, čiji su deo i ti učenici. Prema roditeljima nemaju nikakvu obavezu, kao što roditelji ne bi smeli da imaju ikakvu vlast nad nastavnicima. Opet kažem, kome se ne sviđa rad nastavnika neka se žali nadležnima, ili neka ispiše svoje dete pa neka ide u privatnu školu.

S verom u Boga, za Krst Časni i majku Srbiju.
Živela Srbija!

evo to je to, dopustiš malo "ne može da škodi" i onda dobiješ budalu koja smisli ovakvu zakletvu. Građani Srbije koji nisu religiozni i ne poštuju "krst i pribor" nisu poželji u žandarmeriji ili će morati da se lažno zaklinju.


Da li ti ne želiš ili ne možeš da shvatiš ustrojstvo državnih službi?
Da, oni koji nisu religiozni, po ovom ključu, nisu poželjni u žandarmeriji. Da, to je politička odluka i ona može da se promeni.
Nijedna država nije napravljena tako da svi budu zadovoljni i zadovoljeni(mada bi bilo lepo da je tako), pa tako ni naša nije ništa drugačija.
Par pitanja za tebe:
Nad kojom knjigom se zaklinju, ateisti, građani SAD u sudu?
Koliko država, osim komunističkihm, ne ističe državnu religiju i religioznost kao bitnu(ne kažem da jeste bitna samo navodim)

niccolo niccolo 16:25 27.06.2012

Duhovit momak ovaj Vučko

U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:
Poreskom sistemu
Ličnim finansijama
Penzijskom sistemu
Sad ozbiljno,
Ako se ovo ne radi, da li mislite da bi trebalo? Da li mislite da su deca dovoljno pametna da razumeju ove teme na kraju osnovne škole ili u srednjoj školi - ako istovremeno uče šta uče iz matematike, fizike, hemije, biologije i sličnih predmeta? Da li su ove teme manje bitne za budući život?

Trebalo bi. Jesi. Nisu manje bitne, naprotiv.

Da li deca u srednjoj školi treba da nauče strukturu gradskog i republičkog budžeta

U gimnazijama ne bi bilo na odmet...
Jukie Jukie 16:28 27.06.2012

Početak

U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:

kamata,

Kamata se pominjala u dvadesetom pitanju na maturskom testu iz matematike (kada su porodica Mačkić i ona druga porodica plaćale rate za more), dakle pominje se iz matematike u višim razredima osnovne


koncept portfolija

ovo nisam siguran šta je u ovom slučaju, ali neki nastavnici u svetu traže da đaci prave portfolio u smislu zbirke svojih radova


"nestavljanja svih jaja u istu korpu" i slično

Pominje se verovatno u vrtiću na početničkom nivou :)


U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:

Duvanu: pušenju, novcu koji pušač odvoji za pušenje (konkretni primeri), bolestima izazvanim pušenjem

Bolesti se pominju u sedmom razredu iz biologije po onom principu
"nastavnik mi je pokazao sliku pluća pušača, bila su ogavna i bljak
onda mi je pokazao sliku pluća nepušača
bila su ogavna i bljak!"
Takođe pepsi služba ume da OTME učenike sa časa kako bi im održali predavanje tog tipa, tako što zaskoče nastavnika na hodniku pre tog časa i bubnu s neba pa u rebra (meni su hteli da otmu šestake sa kontrolnog o ribama da im održe predavanje o pubertetu, rekao sam im "juhu! imamo zakazani kontrolni!" )
Što se tiče novca, deca misle da novac pada sa neba, pa spiskaju sve što imaju na pice (pizze), pice (piće) i kredit za mobilne (your dirty mind! mislili ste da ću reći $%&#), nema veze, roditelji će da doture, tako da im ne vredi pričati o ceni


Alkoholu: preporučenim maksimalnim nedeljnim dozama, uticaju na vozače, alkoholizmu

Alkohol is bad, Mkej...

Drogama: vrstama popularnih droga, uticaju na svest, uticaju na zdravlje, stvaranju zavisnosti, zakonodavstvu u vezi droga, kaznama za razne vrste prekršaja i krivičnih dela, cenama na crnom tržištu, opasnostima u upotrebi (overdoziranje, sepsa, itd)

Drugs are bad, mkej...
umeju da dolaze ljudi iz policije i razni drugi gosti da govore o tome, kao u onom klipu sa Oskarom (Ognjen Amidžić)
Nastavnici umeju da ne znaju ništa o efektima određenih droga (na primer ja) jer se nikad nisu drogirali niti družili sa narkomanima
Mehanizam metabolizma droge je iznad nivoa razumevanja đaka osnovne škole


U kom razredu osnovne ili srednje škole deca uče o "igrama na sreću", koje sve postoje, kako fukcionišu, koje su opasnosti od njih, kako kontrolisati sopstveno trošenje u ove svrhe, itd?

Neke se pominju kada se radi teorija verovatnoće (četvrti srednje) ali mali broj i samo najjednostavnije.Takođe, da li se u školi uči zašto i kako se "oboljeva"od bolesti zavisnosti, kako to utiče na porodicu i okruženje, da li se deci dovedu u posetu oni koji imaju šta da kažu o temi iz ličnog iskustva?

To sve zavisi od angažmana policije, škole itd. koji dovode predavače. A i deca gledaju televiziju pa znaju šta bude kad se mnogo drogiraš, ali ne obraćaju pažnju jer misle da njima ništa neće da se desi pošto su baš oni supermeni


Ako se ovo ne radi, da li mislite da bi trebalo? Da li mislite da su deca dovoljno pametna da razumeju ove teme na kraju osnovne škole ili u srednjoj školi - ako istovremeno uče šta uče iz matematike, fizike, hemije, biologije i sličnih predmeta? Da li su ove teme manje bitne za budući život?

Ovo sa matematikom u proseku nisu dovoljno pametna u osnovnoj školi. Hemiju ne znaju dovoljno da bi razumela procese. Ovo za biologiju razumeju ali negiraju jer se bune na sve što stignu (normalna razvojna faza jer im nije razvijen čeoni režanj mozga)
Mislim da ovo sa bankama nije toliko važno za osnovce. Ovo sa drogama jeste ali neće da slušaju.Da li deca u srednjoj školi treba da nauče strukturu gradskog i republičkog budžeta - šta su najveći prihodi i rashodi, u njihovoj opštini i Srbiji u celini, kako su se te najveće stavke izgledale pre deset, dvadeset, trideset godina i šta se očekuje u sledećih pet, deset ili dvadeset godina?

Ne, jer to ni odrasli ne znaju niti im treba u životu.


Da li mislite da deca u školi treba da nauče stvari poput Bastijatove parabole o polomljenom prozoru?

Ne.
Goran Vučković Goran Vučković 20:48 27.06.2012

Re: Početak

koncept portfolija

Portfolio hartija od vrednosti
Nastavnici umeju da ne znaju ništa o efektima određenih droga (na primer ja) jer se nikad nisu drogirali niti družili sa narkomanima

Ali si plivao sa ribicama u Karipskom moru, pretpostavljam

Mislim da ovo sa bankama nije toliko važno za osnovce. Ovo sa drogama jeste ali neće da slušaju.

Verovatno zavisi od toga kako se ispriča.

Ne, jer to ni odrasli ne znaju niti im treba u životu.

Za razliku od neophodnih znanja o sportskim ligama, turskim telenovelama i tračevima o zvezdama estrade. Kad već pričamo o prosveti, šta kažeš da potrošiš 10 minuta na ovo?

Da li mislite da deca u školi treba da nauče stvari poput Bastijatove parabole o polomljenom prozoru?

Ne.

Kao i za budžet - bolje je da ih populisti zaluđuju da li su za Rusiju ili EU i da li su bolji bili četnici ili partizani - ili da li je Prajd nešto mnogo zlo ili nešto mnogo dobro.
highshalfbooze highshalfbooze 22:11 27.06.2012

Re: Početak

ovo nisam siguran šta je u ovom slučaju, ali neki nastavnici u svetu traže da đaci prave portfolio u smislu zbirke svojih radova


Portfelj (srpski) je zbirka radova kojima se na najbolji način prezentuje sposobnost rešavanja problema iz resora.
dragan7557 dragan7557 22:49 27.06.2012

Re: Početak

kamata,

Kamata se pominjala u dvadesetom pitanju na maturskom testu iz matematike (kada su porodica Mačkić i ona druga porodica plaćale rate za more), dakle pominje se iz matematike u višim razredima osnovne


Veću blesavost je teško smisliti.

Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.

cerski
dragan7557 dragan7557 22:54 27.06.2012

Re: Početak

Da li deca u srednjoj školi treba da nauče strukturu gradskog i republičkog budžeta - šta su najveći prihodi i rashodi, u njihovoj opštini i Srbiji u celini, kako su se te najveće stavke izgledale pre deset, dvadeset, trideset godina i šta se očekuje u sledećih pet, deset ili dvadeset godina?

Ne, jer to ni odrasli ne znaju niti im treba u životu.


Aferim bre! Znači do kraja života neće naučiti kako ih lopine varaju, odraslima to i ne treba jer su naučeni na lopovluk!?

cerski
blogovatelj blogovatelj 23:10 27.06.2012

Re: Početak

Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.


Gospode.
gorstak92 gorstak92 23:13 27.06.2012

Re: Početak

blogovatelj
Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.


Gospode.


Najebaćeš
dragan7557 dragan7557 08:43 28.06.2012

Re: Početak


Najebaćeš
gorstak92
blogovatelj
Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.


Gospode.


Najebaćeš

Zašto? Svaki čovek pa i on, ima pravo da bude beskrajno glupav, a i da to javno pokaže, jebiga, spada u prava čoveka. Kad neko nema pojma šta je kamata nije mu zameriti, to je samo znak potpunog neobrazovanja i okoline u kome provodi svoj "život."

cerski

p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.
alselone alselone 07:10 29.06.2012

Re: Početak

p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.E, gluperdo prepotentna, ekonomija u sebi sadrzi matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako god hoces.
Jukie Jukie 10:53 29.06.2012

Matematika

alselone
p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.E, gluperdo prepotentna, ekonomija u sebi sadrzi matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako god hoces.


Данка Прокић Влаховић, професорка математике у Економско-трговинској школи у Сопоту и дугогодишња директорка те установе, указује на велику разлику међу ученицима који су лане уписали први разред и претходних генерација.
- Генерација уписана прошле године је прва која је основну школу завршила по реформисаном програму и која је полагала малу матуру. Очекивали смо да та деца дођу у средњу школу са темељнијим знањима, али се десило супротно. Они немају елементарна знања и то није само случај са математиком, већ и са другим предметима, због чега смо имали доста тешкоћа да испунимо програм - каже Прокић Влаховић.
У одељењу Економско-трговинске школе, у коме се школују економски техничари, а то је профил који уписују одлични и понеки врлодобар ученик, девет ученика има јединицу из математике. Осам ће ићи на поправни, а један понавља разред.
- У школама са трогодишњим профилима дешава се да пола одељења не зна таблицу множења. У класичним четврогодишњим профилима, односно оним који нису у огледу, има случајева да по неколико ђака не зна основне математичке операције. Они не знају да саберу два броја до 50, што се учи у првом и другом разреду основне школе. Очигледно да је проблем у наставном плану и програму основне школе. Децу бомбардују информацијама које треба да запамте уместо да их уче да логички размишљају - указује Прокић Влаховић.
dragan7557 dragan7557 11:32 29.06.2012

Re: Početak

alselone
p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.E, gluperdo prepotentna, ekonomija u sebi sadrzi matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako god hoces.


Ah, evo ga i "kolega" Mega-phd-Trend-ovca!

Ti si vidim komunikacije nabavio na Megatrendu a izgleda i phd?

Pa kad me tako ljubezno oslovljavaš, mogao bi meni i ostalim gluperdama, objasniš definicju koju matematika daje za Kamatu?!

Dakle ovako:

Kamata je matematička operacija brojevima?! 'si bre naučio na "Fakultet Komercije i Bankarstva" Janićije i milostiva Danica Karić.

Mada elegantnije zvuči:

"Faculty of Commerce and Banking" Janićije and Danica KARIĆ

Ekonomija sadrži matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako hoćeš.

Sociologija u sebi sadrži Matematiku, sve operacije brojevima su matematika zvao ga ti kako hoćeš.

Medicina u sebi sadrži matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako hoćeš.

Politika u sebi sadrži sadrži matmatiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako hoćeš.

Stočarstvo u sebi sadrži matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako hoćeš.

Čobanisanje u sebi sadrž matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako hoćeš.

Pa što ne osta na Tari?

Lupetanje sadrži matematiku ........

'Oćemo li dalje.

I da ti postavim jedno pitanje, ima li nešto na ovom svetu što ne sadrži matematiku, gde nema operacija brojevima i što ne može da bude matematika?

Naravno ja i drugi smo prepotentne gluperde, koje ne brkače jednu nauku sa drugom, zbog operacija brojevima koje su sve Matematika, pa su analogno ovome i sve nauke Matematika prema Naučnom modelu Prepodobnog phd Aleselone Prepametni i njegov satrap Blogovatelj Premudri.

I koliko košta diploma kod Miće Viteza Megatrenda, mislim doktorska?

Jel ona kod Janićija Karića jeftinija il skuplja?E, gluperdo prepotentna, ekonomija u sebi sadrzi matematiku, sve operacije brojevima su matematika, zvao ga ti kako god hoces.

A ovo šepanje sa rodovima si naučio kod Miče Euro-Rektora ili bankara Janićija?

Uzgred i matematika i ekonomija su ženskog roda, pa umesto GA treba da stoji JE, naravno 2 x nešto, čini množinu nečeg! Mada u ovom stadijumu tvog razvoja, pred tobom stoje Postodkotoralna Istraživanja.

cerski

p.s. i nemoj bre više da mi otpisuješ, glupavostima ove vrste, ako ne znaš šta da napišeš, preskoči repliku. Košta bre energije i vremena da ti objašnjavam, plati ekstra časove nekom privatniku, da bar neko ima vajde.

Edit: nego da nisi ti neki Tomin pajtos, pošto je i Toma registrovani student, na Akademskoj ustanovi Velikih Mecena Srbo-Akademije, Janićija i Danice Karić?
sevarlica sevarlica 12:41 29.06.2012

Re: Početak

Alkohol is bad, Mkej..sevarlica sevarlica 12:54 29.06.2012

Re: Početak

dragan7557

Najebaćeš
gorstak92
blogovatelj
Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.


Gospode.


Najebaćeš

Zašto? Svaki čovek pa i on, ima pravo da bude beskrajno glupav, a i da to javno pokaže, jebiga, spada u prava čoveka. Kad neko nema pojma šta je kamata nije mu zameriti, to je samo znak potpunog neobrazovanja i okoline u kome provodi svoj "život."

cerski

p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.


Hajde Cerski daj definiciju matematike za beskrajno glupave.
dragan7557 dragan7557 13:07 29.06.2012

Re: Početak

sevarlica
dragan7557

Najebaćeš
gorstak92
blogovatelj
Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.


Gospode.


Najebaćeš

Zašto? Svaki čovek pa i on, ima pravo da bude beskrajno glupav, a i da to javno pokaže, jebiga, spada u prava čoveka. Kad neko nema pojma šta je kamata nije mu zameriti, to je samo znak potpunog neobrazovanja i okoline u kome provodi svoj "život."

cerski

p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.


Hajde Cerski daj definiciju matematike za beskrajno glupave.

Da ne spadaš i ti u one za koje je kamata po definiciji računska operacija a sve računske operacije su po definiciji Matematika?

cerski
sevarlica sevarlica 13:08 29.06.2012

Re: Početak


I da ti postavim jedno pitanje, ima li nešto na ovom svetu što ne sadrži matematiku, gde nema operacija brojevima i što ne može da bude matematika?


Nema Cerski, jer je matematika majka svih prirodnih nauka. Samo postoje nauke koje su direktan derivat matematike, kao što su statika, dinamika, statistika, astronomija, fizika pa i ekonomija.

P.S. Mislim da deci u osnovnoj pa i srednjoj školi neće ništa značiti da li kamatu uče iz algebre ili ekonomije. Najobičnija jednačina sa nepoznatom.
sevarlica sevarlica 13:16 29.06.2012

Re: Početak

dragan7557
sevarlica
dragan7557

Najebaćeš
gorstak92
blogovatelj
Kakve veze ima matematika sa kamatom? Niti je kad imala niti će kad imati.


Gospode.


Najebaćeš

Zašto? Svaki čovek pa i on, ima pravo da bude beskrajno glupav, a i da to javno pokaže, jebiga, spada u prava čoveka. Kad neko nema pojma šta je kamata nije mu zameriti, to je samo znak potpunog neobrazovanja i okoline u kome provodi svoj "život."

cerski

p.s. ne možeš, a i nepristojno je nepismenom čoveku, zameriti, što ne razlikuje Matematiku od Ekonomije, jednostavno nije kriv.


Hajde Cerski daj definiciju matematike za beskrajno glupave.

Da ne spadaš i ti u one za koje je kamata po definiciji računska operacija a sve računske operacije su po definiciji Matematika?

cerski


Zajebi odgovor na pitanje, novim pitanjem. To je ili oznaka neznanja ili sprdačine. S'obzirom da si istakao svoje enciklopedisko poznavanje klasifikacija nauka, verujem da bi mogao da znaš i odgovor na ovako "prosto" pitanje:
"Koja je definicija matematike?"

P.S. Kamata jeste de fakto računska operacija i kao takva je deo matematike.

Goran Vučković Goran Vučković 13:48 29.06.2012

Re: Početak

Bio bih zahvalan ako možete da pređete na privatne poruke, ako planirate da nastavite ovim stilom.
gorstak92 gorstak92 14:04 29.06.2012

Re: Početak

Goran Vučković
Bio bih zahvalan ako možete da pređete na privatne poruke, ako planirate da nastavite ovim stilom.

Eto!
A lepo sam rekao šta će da se desi.
Obrati pažnju kako se lepo ponavlja ono moje ,,najebaćeš" u svakoj sledećoj replici.
sevarlica sevarlica 14:13 29.06.2012

Re: Početak

Goran Vučković
Bio bih zahvalan ako možete da pređete na privatne poruke, ako planirate da nastavite ovim stilom.


Izvinjavam se, samo sam tražio prost odgovor u jednoj rečenici, ali Cerski ne može tako da komunicira.
alselone alselone 14:14 29.06.2012

Re: Početak

Izvinjavam se, samo sam tražio prost odgovor u jednoj rečenici, ali Cerski ne može tako da komunicira.


Samo proste naredbe i metoda kazne i nagrade. I ne ocekuj previse u prve tri godine.
Jukie Jukie 15:51 29.06.2012

Re: Početak

sevarlica

Goran VučkovićBio bih zahvalan ako možete da pređete na privatne poruke, ako planirate da nastavite ovim stilom.
Izvinjavam se, samo sam tražio prost odgovor u jednoj rečenici, ali Cerski ne može tako da komunicira.


Treba da proverimo da li mu piše u IOPu da ne treba tražiti da komunicira prostim odgovorima u jednoj rečenici
gorstak92 gorstak92 16:22 29.06.2012

Re: Početak

alselone
Izvinjavam se, samo sam tražio prost odgovor u jednoj rečenici, ali Cerski ne može tako da komunicira.


Samo proste naredbe i metoda kazne i nagrade. I ne ocekuj previse u prve tri godine.


Što prve tri godine?

To prema onom da što se nauči dete u prve tri godine to je to?
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 21:35 29.06.2012

Re: Početak

Što prve tri godine?

To prema onom da što se nauči dete u prve tri godine to je to?


neki kažu prva tri meseca, zapravo
alselone alselone 14:15 30.06.2012

Re: Početak

Što prve tri godine?

To prema onom da što se nauči dete u prve tri godine to je to?


Obrisase mi banane zlotvori.

Nego, tri godine jer je to moja slobodna procena da tom stvorenju treba toliko vremena da se nauci ljudskoj komunikaciji. Mogu i ranije da se ocekuju neartikulisani zvuci ali samo i kratkorocno slusanje pravi rezonanciju sa mozdanim i mudnim celijama koje masovno ekplodiraju nanoseci osobi neverovatni bol u glavi i predelu prepona.
uninamama uninamama 21:19 30.06.2012

Re: Matematika

Da dopunim...
Sve ovo spada u onaj "vaspitni" deo funkcije škole i naravno dda se uči iz svih predmeta, gde god je to moguće.
Neke stvari o kamatama i finansijama se uče iz matematike u drugom razredu srednje škole (zbog eksponencijalne i logaritamske funkcije), pa onda opet na kraju treće (suma geometrijskog reda).
Jukie je u pravu kad kaže da se o kocki uči u četvrtom srednje, kada se stigne do verovatnoće.
Ove ostale stvari spadaju u neke druge predmete, a i obavezno nam "kradu" decu sa časova da bi slušali o seksu, polno prenosivim bolestima, bolestima zavisnosti... Najviše me nervira kada mi pokupe samo devojčice ili samo dečake
I tako... uči se to. Nije kao oblast predmeta, ali svaki put kada dobiješ priliku zbog gradiva da malo zalutaš u vaspitni deo... iskoristiš je
nim_opet nim_opet 16:43 27.06.2012

Nekad bilo...

Deca se ne uce da ucestvuju u gradjanskom drustvu. Roditelji koji mogu ih uce tome, ali deca se ne uce o tome kako i zasto glasaju, niti sta je budzet, sta je drzavna uprava itd. Nekada bilo u okviru Ustava itd, ali od kada je veronauka pocela da istiskuje takve stvari, deca se uce tim nebeskim stvarima. Stariji tinejdzeri moraju da imaju nekakvu svoju inicijativu - ako ne razumeju demokratski sistem, onda valjda nesto o tome citaju sami - postoji ucenje i van skole.
dragan7557 dragan7557 22:56 27.06.2012

Re: Nekad bilo...

nim_opet 17:43 27.06.2012
Nekad bilo...
Deca se ne uce da ucestvuju u gradjanskom drustvu.

Još samo da opričaš šta je to građansko društvo, izvini ali mislim da i sam nemaš pojma šta taj pojam označava, jer da znaš ne bi pisao.

cerski
zemljanin zemljanin 16:48 27.06.2012

moglo bi ...

Malo pretenciozno iako ima smisla i svrhu, pogotovo deo o opasnostima koje vrebaju okolo naokolo ... delovi oko finansija su ipak za srednju školu a portfolio, diversifikacija i sl. (opcije, fjučersi, akcije itd.) mi više vuče na navlačenja na trgovanje na berzama tipa Forex što je za tu populaciju više navlaka na "igre na sreću" ...
Malo sam sumnjičav i na deo oko budžeta mada informativno bi to moglo da nađe mesta u nekom izbornom predmetu ... onako na prvu loptu

EDIT. Ima sjajna knjiga (ebook) namenjena indijancima u USA i to za uzrast od 10+/- godina. Nemam sad vremena da tražim link ali je to najbolja knjiga o finansijama za početnike koju sam video / pročitao. Legalna i besplatna, izdata od strane vlade ili neke agencije koja se bavi pravima indijanaca, koliko se sećam

PS. nisam našao ali evo jednog jako dobrog linka (državnog) za edukaciju mladih sa sve primerima, uputstvima i igricama ... vrlo profesionalno ... fin edukacija za mlade

***
poslednji EDIT: knjiga koju sam spomenuo nalazi se na sajtu (link iznad) ili direktno Investing for Future
Goran Vučković Goran Vučković 20:56 27.06.2012

Re: moglo bi ...

delovi oko finansija su ipak za srednju školu a portfolio, diversifikacija i sl. (opcije, fjučersi, akcije itd.) mi više vuče na navlačenja na trgovanje na berzama tipa Forex što je za tu populaciju više navlaka na "igre na sreću" ...

Vidim da si se korigovao u editu. Učenje o investicijama je upravo način da se shvati da je forex tržište u suštini zaluđivanje i kocka. Radi se upravo o tome da se deca nauče da budu "svoji ljudi" u finansijama, a ne da im šarlatani prodaju bele za one druge bubrege, bili siromašni ili bogati. A ovo pre svega i najviše zbog štednje za starost, tj. penzije i svega ostalog što služi za dugoročno planiranje finansija.

Ima tu još mnogo toga, ali mislim da su osnove jako bitne i da je učenje ovakvih stvari u mlađem dobu jedno od najboljih mogućih ulaganja.
dragan7557 dragan7557 22:58 27.06.2012

Re: moglo bi ...

zemljanin 17:48 27.06.2012
moglo bi ...
Malo pretenciozno iako ima smisla i svrhu, pogotovo deo o opasnostima koje vrebaju okolo naokolo ... delovi oko finansija su ipak za srednju školu a portfolio, diversifikacija i sl. (opcije, fjučersi, akcije itd.) mi više vuče na navlačenja na trgovanje na berzama tipa Forex

Što bre ne napišeš jednostavno kockarsko-prevarantsko-lopovska, Ekonomija?
Kraća i bolja deskripcija.

cerski
zemljanin zemljanin 23:13 27.06.2012

Re: moglo bi ...

evo posle utakmice ... dok se razilazi dim i skupljaju flaše

Daklem, bazične stvari oko pojmova finansija i novca sigurno mogu naći mesto u OŠ a neke naprednije u SŠ ali pitanje je ko će takav program sastavljati i sa kojim ciljem i kojim idejama/stavovima ... evo u startu se ti i ja ne slažemo oko penzionih fondova i sl. ... taj vid invetiranja odumire jer je jednostavno spor ... brze i pouzdane trgovine (ne mora lično) kroz takozvane Inv.Fondove (da ne trolujem) ... ali dobro, staću tu.

Poenta je da deci treba objasniti bazične stvari ali im dati širinu a to kod nas slabo funkcioniše ... ako smo već dotakli Forex, mada može i bilo koja druga vrsta trgovanja, mi govorimo o "brzoj lovi" ili pravilnije "brzom obrtu kapitala" ... to će deca u tom uzrastu jako brzo usvojiti kao model ... teško je poverovati da mogu da procenjuju riziki investicije/trgovanja ... zato bih se ipak zadržao na bazičnim stvarima tipa kućne finansije i sl. a celu priču oko portfolia i HoV, ostavio za više obrazovanje ... da ne napravimo još gore a imali smo dobre namere ...

A siguran sam da funkcionisanje firme i taj projekat đačkih preduzeća, čak i virtualnih, ima dobru prođu.

Više sam za to da se deci objasni da je posao moranje a ne potreba i da smisao novca postoji samo ako on radi za tebe i ako drugi ljudi, rade za tebe. Ako ti sam radiš i to za nekoga, sve je to samo još jedna teorija, pa je samim tim i model "penzije" apsolutno samo lepa teorija.
Goran Vučković Goran Vučković 23:16 27.06.2012

Re: moglo bi ...

evo u startu se ti i ja ne slažemo oko penzionih fondova i sl. ... taj vid invetiranja odumire jer je jednostavno spor ... brze i pouzdane trgovine (ne mora lično) kroz takozvane Inv.Fondove (da ne trolujem) ... ali dobro, staću tu.

Slobodno troluj, pošto mi se čini da si me opet promašio.
zemljanin zemljanin 00:21 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Goran Vučković
evo u startu se ti i ja ne slažemo oko penzionih fondova i sl. ... taj vid invetiranja odumire jer je jednostavno spor ... brze i pouzdane trgovine (ne mora lično) kroz takozvane Inv.Fondove (da ne trolujem) ... ali dobro, staću tu.

Slobodno troluj, pošto mi se čini da si me opet promašio.

OK, prisetih se da si imao neki blog o APPL tako da se razumemo

EDIT: haha, opet promašaj to nisi bio ti ... idem da spavam
dragan7557 dragan7557 09:31 28.06.2012

Re: moglo bi ...

A ovo pre svega i najviše zbog štednje za starost, tj. penzije i svega ostalog što služi za dugoročno planiranje finansija.

Izgleda mi da ti ne razumeš neke osnovne stvari, vezane za finansije.

Poslednji krah SEKA je pokazao da je dugoriočno planiranje u finansijama obična budalaština, čak je i gledanje u pasulj ili plećku, relevantnija aktivnost od dugoročnog finansijskog planiranja. Naravno u svom zahtevu za kakvom takvom sigurnošću pa makar bila i lažna ljudi posežu za:
evo u startu se ti i ja ne slažemo oko penzionih fondova i sl. ... taj vid invetiranja odumire jer je jednostavno spor

i ne primećujući gde greše, srljaju u propast.

Najveći investitori Zapadne Hemisfere, bili su upravo Penzioni Fondovi ili takozvani Institucionalni Investitori, koji su mahom investirali u nekretnine, koje su opet po nekom nepisanom pravilu(još od Feudalizma) predstavljene kao ultimna sigurnost. Da je to notorna laž uverili smo se tokom desetogodišnjeg prošlog razdoblja.

Recimo ono što zemljanin ne razume, je da su Penzijski Fondovi bili i još uvek ostali jedini način investiranja u budućnost, ali da je njihova uloga, od njihovog osnivanja(Otto von Bismarck), prvo korumpirana, a onda do maksimuma zloupotrebljena, od strane upravo onih u kojim on sada vidi rešenje problema materijalno obezbeđene starosti ali i mladosti.
brze i pouzdane trgovine (ne mora lično) kroz takozvane Inv.Fondove

Da su Penzioni fondovi bili stabilan socijalni model je neosporna činjenica, isto kao što je neosporna činjenica da ne postoji model brze i pouzdane trgovine u Makro Ekonomiji.

Naivitet iskazan u predlogu za tzv. pouzdanu trgovinu i Invest Fondove druge vrste osim Penzionih je u ovom momentu u modi naročito kod neodgovornih "Ekonimista" korumpiranih do beskonačnosti, a uzrokovan je namerom promene socio-ekonomskog modela Zapadnog sveta(za početak ovih teorija vidi "Republika" Platon) i mnoge stvari će ti biti jasnije.

Naravno možeš da pogledaš F.A. Hayek, Ludwig von Mises, K.Popper(Pelrin Society) i Milton Fridman. Replike na ove "umotvorine" na ekonomskom planu, trenutno daje Josef Stiglitz i drugi.

cerski
Goran Vučković Goran Vučković 10:11 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Izgleda mi da ti ne razumeš neke osnovne stvari, vezane za finansije.

Poslednji krah SEKA je pokazao da je dugoriočno planiranje u finansijama obična budalaština, čak je i gledanje u pasulj ili plećku, relevantnija aktivnost od dugoročnog finansijskog planiranja.

Dugoročno planiranje je nužno. Samo što postoji razlika između reči "plan" i "planiranje" - generali bi rekli da je plan ništa, a planiranje sve.

Nekome ko je poreklom sa područja poput ex-SFRJ (ili pomenuti Taleb, poreklom iz Libana) nije neophodna SEKA da vidi da su sve te šarene slike, planovi o 8% godišnjeg prinosa i ostalo u principu bullshit. Ali to ne znači da treba da digne sve četiri u vis i čeka da mu neka buduća generacija reši problem - sudeći kako se stvari razvijaju, to neće biti neka velika sreća, ako bude ičega. Koliko god planiranje bilo Sizifov posao, ne verujem da je rešenje odustati. A određena znanja (kao i ovo koje si pomenuo) povećavaju šansu da ti "eksperti" dodatno ne urušavaju stečeno.

Osnovno poznavanje i praćenje poreskih propisa ti svakako treba - nazovimo to "preduzetnička pismenost".
dragan7557 dragan7557 10:48 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Goran Vučković 11:11 28.06.2012
Re: moglo bi ...

Izgleda mi da ti ne razumeš neke osnovne stvari, vezane za finansije.

Poslednji krah SEKA je pokazao da je dugoriočno planiranje u finansijama obična budalaština, čak je i gledanje u pasulj ili plećku, relevantnija aktivnost od dugoročnog finansijskog planiranja.


Dugoročno planiranje je nužno. Samo što postoji razlika između reči "plan" i "planiranje" - generali bi rekli da je plan ništa, a planiranje sve.

Svaka čast, ti si neki drugi Vučko apdejtovan, i naravno odjednom ti se ukazuje svetlost na kraju tunela.

Pa lučonoša je odavno opisan u Centralnom Planiranju Ekonomije, inače gromoglasno u krvi sagrađen i odbačen!?

Kapitalistička Politička Ekonomija, je model Centralnog Planiranja privrede preko političara na vlasti odbacivala, a preko Ekonomije Preduzeća forsirala do maksimuma postignutog u modelu tzv Države Blagostanja. Da je ovo jedini socio-ekonomski model koji kada se primeni, daje rezultate je poznato u praksi već devedeset godina a u Ekonomskoj Teoriji već od Marksa.

E sad kao ekonomista ja sam uvek bio na strani Centralnog Ekonomskog Modela a koji model je zaživeo u oba kapitalistička modela, bolje reći tabora Evro-Američkom državno kapitalističkom i Sovjetskom državno kapitalističkom.

Korumpiranjem osnovnih postavki Marksizma, je stvoren privid da je Centrano rukovođenje privredom, tabu u Građanskoj Ekonomiji, što je ordinarna laž, dok je razdvajanjem Ekonomija, Sociologije i Prava stvorena iluzija tzv. građanskog društva kao posebnog istorijskog segmenta u razvoju divljaštva koje se naziva civilizacijom.

Integracija gore navedenih nauka, koja se u našem vremenu dešava, odraz je sve veće svesti o nehumanosti sadašnjeg perioda divljaštva iz koga, ako hoćemo da opstanemo, moramo izaći.

Uporedni podatci pokazuju da je staljinistički period, revizija laži o tom periodu je već započeta, imao najveći privredni rast u Istoriji čovečanstva uparavo zahvaljujući Centralnom planiranju i odsustvu korupcije na najvišem nivou upravljačkih struktura.

Posle WW II Japnski model Centralnog planiranja, je ukazao na isto, enorman privredni razvoj, u najkraćem mogućem vremenu, takođe uz odsustvo korupcije na najvišem upravljačkom nivou.

cerski

dragan7557 dragan7557 10:50 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Nekome ko je poreklom sa područja poput ex-SFRJ (ili pomenuti Taleb, poreklom iz Libana) nije neophodna SEKA da vidi da su sve te šarene slike, planovi o 8% godišnjeg prinosa i ostalo u principu bullshit.

Ovo ne razumem? O kakvom prinosu je reč? Talebove ideje i poreklo su mi poznati.

cerski
dragan7557 dragan7557 11:14 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Ali to ne znači da treba da digne sve četiri u vis i čeka da mu neka buduća generacija reši problem

Ako se ovo odnosi na penzije onda je neoliberalna polit-floskula.

A određena znanja (kao i ovo koje si pomenuo) povećavaju šansu da ti "eksperti" dodatno ne urušavaju stečeno.

Bizmarkov model "penzija," zadržan u nekim državama poput Holandije, nije ekonomska već socijalna posledica Pruskog Militarističkog društvenog modela, koji je kao što ti je verovatno poznato proizveo i nasilno osnovno školovanje u današnjem obliku, i fundamentalno se razlikuje od američkog modela iz 19 veka.

Koncept i model Ekonomije razdvojene od samog društva implicira i ove stavove:

Goran Vučković:
Mi iz srednje i više srednje klase toliko mnogo više možemo da damo svojoj deci, od onih iz nižih klasa.

koji ukazuju na ono što je Marks podveo pod klasnu svest i neminovni klasni obračun, koji sa današnjom vojnom tehnologijom zanči samoubistvo divljaka koji su umislili da su civilizacija.

Više puta sam na ovom blogu pominjao Encikliku: "Rerum Novarum" pa ne bi škodilo da je pogledaš, više ćeš naučiti o uzocima i posledicama stanja u kojem se Zapadno društvo danas nalazi, nego od svih Taleba ovog sveta.

cerski

p.s. i uostalom šta znači:
čeka da mu neka buduća generacija reši problem

niti buduća generacija može da reši bilo koji današnji problem, fizički neizvodivo, niti je moguć prenos problema kroz vreme, ono što se pod tim podrazumeva je prenos dostignutog stepena društvene nadgranje, jedne generacije na drugu, i stepen neodgovornosti jedne u odnosu na drugu/e generaciju/e.
Goran Vučković Goran Vučković 12:35 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Ovo ne razumem? O kakvom prinosu je reč? Talebove ideje i poreklo su mi poznati.

To su oni modeli kojima ti penzijski savetnici projektuju koliko treba da uplaćuješ u fond da bi imao određenu cifru prihoda u tekućem novcu kad se penzionišeš, ako zažmuriš i zamisliš kako to sve raste kako ti oni obećavaju i sve je fino i mirno i funkcioniše...
zemljanin zemljanin 12:37 28.06.2012

Re: moglo bi ...

(cerski)
Teorija i praksa

Da li je nešto teorijski opravdano ili ne, to je zaista posebna diskusija. Realan model govori da u poslednjim decenijama imamo samo jo-jo ekonomiju a poslednjih 5 godina to više i nije ekonomija već tržište maksimalno izmanipulisano od strane banaka i političara. Moja opaska o onom što je Vučko predložio odnosila se upravo na problem koji mi kao svet ne umemo da dovedemo u realno stanje a želimo da to prenesemo kao model/znanje i mlađim generacijama.

Da li je određena postavka (penzije i sl.) dobra u teoriji ? Irelevantno jer su ljudi iskvarili sistem. Ovo danas je jedna velika ponzi šema sa nekim globalnim minusom cirka 200-300 trilijardi* papira ili dolara.

U takavoj situaciji razmišljati i postavljati investiranje kao model posebno penzije je malo suludo jer smo totalno odvojeni od prakse.

Ono "brzo i sigurno trgovanje" je uslovno jer svako trgovanje nosi rizik. Ali pokazalo se (ranije i danas) da je kriza dobra za aristokratski indeks ili velike firme sa dividendom itd.

Sve u svemu, veza teorijske ekonomije i današenji sistem trgovanja su se odavno razdvojili i svako ide svojim putem. Zato sam napomenuo da treba izbegavati da se deci plasira takav model jer je preobiman i nerealan. neke osnove o novcu, ličnim finansijama, inflaciji i sl. to je OK ali portfolio i HoV su za punoletne.

Za one koji ne razumeju odnos Rizik/Profit, trgovanje je samo drugi naziv za kockanje, legalno kockanje.
Goran Vučković Goran Vučković 12:56 28.06.2012

Re: moglo bi ...

p.s. i uostalom šta znači:

čeka da mu neka buduća generacija reši problem

U smislu da se osloniš isključivo na ono što će se dobijati u Srbiji iz penzionog fonda kakav je sada (koji je znatnim delom na budžetu), za koji uplaćuješ obavezno izdvajanje kroz doprinose iz bruto LD.
dragan7557 dragan7557 14:42 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Goran Vučković
Ovo ne razumem? O kakvom prinosu je reč? Talebove ideje i poreklo su mi poznati.

To su oni modeli kojima ti penzijski savetnici projektuju koliko treba da uplaćuješ u fond da bi imao određenu cifru prihoda u tekućem novcu kad se penzionišeš, ako zažmuriš i zamisliš kako to sve raste kako ti oni obećavaju i sve je fino i mirno i funkcioniše...

Opsenarija, zečevi iz šešira i slično.

Tačnije obmana i prevara.

cerski
dragan7557 dragan7557 16:01 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Irelevantno jer su ljudi iskvarili sistem. Ovo danas je jedna velika ponzi šema sa nekim globalnim minusom cirka 200-300 trilijardi* papira ili dolara.

Sistem koji sam spomenuo(O. von Bismarck), a od koga je sve počelo je pre svog uspostavljanja (legislacije), bio korumpiran u teoriji, kasnije i u praksi, jer je privilegovao samo segment stanovništva, tek sredinom prošlog veka je sistem podržavljen, modifikovan i proširen na celo stanovništvo raznih država. Na Novom Zelandu je početkom prošlog veka uspostavljen najsocijalniji sistem svih (brige o stanovništvu) vremena, uništen je dolaskom neoliberalne revolucije, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka.

Populacija koju čine one koji se smatraju "penzionerima" uz dodatak kategorije zbog starosti radno nesposobno stanovništvo, je ogromna i sigurno je oko 1/3 sveukupnog svetskog stanovništva, ako se toj populaciji doda i ostatak onoga što spada u izdržavano mlado stanovništvo nesposobno za produktivan rad, izlazi na videlo sva katastrofalnost koju je "sistem" izazvao.

Naravno da je to socijalna bomba, današnjeg sumanutog ekonomskog poretka, koja se može rešiti samo na dva načina:

- masovnim ubijanjem staračkog stanovništva i dečijim radom
- menjanjem socijalne strukture i odbacivanjem prihvaćenih normi ponašanja.

Ona prva opcija je verovatnija i o njoj se već govori, javno i otvoreno.

Spominjanje cifara u tom kontekstu, je potpuno irelevantno iz mnogih razloga, čije navođenje bi me daleko odvelo.
U takavoj situaciji razmišljati i postavljati investiranje kao model posebno penzije je malo suludo jer smo totalno odvojeni od prakse.

Ovo ne razumem?
Ono "brzo i sigurno trgovanje" je uslovno jer svako trgovanje nosi rizik.

Trgovina je prirodna posledica potrebe za razmenom dobara, i ona u svojoj izvornom pojavnom obliku, ne nosi osim prirodnog nikakav rizik. "Rizik" je veštački konstrukt koji nastaje željom za opravdavanjem profita, koji je opet sa svoje strane je veštački konstrukt, bolje reći relikt.
Ali pokazalo se (ranije i danas) da je kriza dobra za aristokratski indeks ili velike firme sa dividendom itd.

Ovo ne razumem, osbito šta spominjanje pojma aristokratija treba da označi.
Sve u svemu, veza teorijske ekonomije

Ovde treba da stoji: veza Političkih teorijskih koncepta, raznih Teorija, i
današenji sistem trgovanja su se odavno razdvojili i svako ide svojim putem.

njihovi modeli trgovine, su u suprotnostima i značajno se razlikuju.

Evo zašto. Ako pogčedate GATT onda vidite odmah privilegovanost na sve strane i ogromnu korupciju navaljenu privredama jedinstvenog svetskog sistema proizvodnje i razmene. Jedino pravilo je ko će koga?
Na drugoj strani Codex Alimentarius je sumanuto privilegovanje pojedinačnih mega korporacija, uz obaranje kvaliteta, nasilnim menjanjem prirodnih organizama, začinjeno nehumanim privilegijama, povlašćenjima koji se graniče sa zločinom.
Za one koji ne razumeju odnos Rizik/Profit, trgovanje je samo drugi naziv za kockanje, legalno kockanje.

A šta je po vama taj odnos Rizik/Profit?

Rizik, ima sve osobine prirodne kategorije, nasuprot tome profit u modernom značenju termina je čisto zlonameran kapitalistički konstrukt, do usijanja doveden relikt koji preti uništenjem, ako ne celog onda najvećeg dela čovečanstva.

Stavljati prirodnu pojavu(kategoriju) u odnos sa izmišljenim konstruktom je u najmanju ruku neozbiljno i neodgovorno

Osobito ako još začinite sa neosnovanom primedbom o kockanju.

Uzgred jeste li ikada posetili jednu berzu, naravno pravu a ne blesavu imitaciju u Beogradu, ovde mislim na Chikago, New York, London, Frankfurt, Hong Kong?

cerski
zemljanin zemljanin 16:25 28.06.2012

Re: moglo bi ...

cerski

da budem precizniji, govorio sam o posledicama uvođenje pojma trgovanja i HoV i berze u obrazovanje pa se i neke moje rečenice, odnose na berzansko trgovanje. Posebno deo oko rizik/profit koji se može tumačiti (strgo uzevši) na potencijalni gubitak ili potencijalni dobitak određene transakcije. Odnosi se i na procenu situacije i druge fundamentalne i tehničke pokazatelje kao i na onaj iracionalni deo razmišljanja individualnog trgovca na berzi. Imamo i deo koji se zove ponašanje "velikih igrači" koji po svojoj volji upravljaju dešavanjima.

Ovo poslednje pitanje mi nije jasno u smislu da li sam fizički (floor trade) ili turistički ili da li trgujem kroz neku od tih berzi.
Turistički da (Čikago) a trgovanje mi je "posao" dosta dugo ...

Oko ostalog se više-manje slažemo iako imamo drugačije polazne osnove ili razloge.
dragan7557 dragan7557 16:56 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Goran Vučković
p.s. i uostalom šta znači:

čeka da mu neka buduća generacija reši problem

U smislu da se osloniš isključivo na ono što će se dobijati u Srbiji iz penzionog fonda kakav je sada (koji je znatnim delom na budžetu), za koji uplaćuješ obavezno izdvajanje kroz doprinose iz bruto LD.

Pre 6 godina sam replicirao Saši Raduloviću koji je tada prodavao kao i sada The Ekonomska Rešenja, po ovom pitanju.

Penzioni fondovi posle WW II su u Zapadnom društvu uspostavljeni, na bazi prihoda budućih generacija, ono o čemu ti pričaš ovde:
Ali to ne znači da treba da digne sve četiri u vis i čeka da mu neka buduća generacija reši problem

a posleratna privreda je oslobođena dužnosti, svakog dobrog domaćina sadržanog u pravilu da se troši samo ono što je zarađeno, i da se potrošeno mora nadoknaditi zbog uspostavljanja ravnoteže, zarađenog i potrošenog. Sve do sedamdesetih godina, je bilo moguće održavati ovaj nakaradan sistem, zbog pune zaposlenosti stanovništva, nakaradan jer je u samoj osnovi korumpiran, prebacivanjem troškova na dolazeće generacije, uz zadržavanje nepokrivenog osnovnog duga, za prvu generaciju sistema. Balon je počeo da se naduvava kada je otkriveno da su penzioni fondovi prepuni, a samousla je otvorila vrata.

Penzioni fondovi, imaju obavezu reprodukcije od 15% godišnjeg uvećanja kapitala, da bi pokrili operativne troškove, i glavnicu zadržali na lančanom indexu 100% za prostu reprodukciju fonda i dodatne korekcije, inflatorno-deflatornih kretanja. Za popunjavanje rezervi i nadgradnju su orjentisani na investiranje kao dodatnu delatnost, zato se i zovu Insttucionalni Investitori.

Izmenom demografske strukture stanovništva(povećanje starosti stanovništva), kao i deformacijom profesionalne strukture stanovništav putem obrazovanja (favorizacija neproduktivnih zanimanja), nastali su ogromni problemi koje je privreda raznih država kompenzirala, i još uvek kompenzira uvozom mladih iz inostranstva, što ima za posledicu socijalno destrukturiranje društva, sa pratećom socio-ekonomskom problematikom.

Na drugoj strani SFRJ svoj Penzioni Fonda jednostavno popunila na račun eksproprijacija, nivelacija plata i drugih izvora.
Za oko 250.000 penzionera odmah po političkoj stabilizaciji je uplaćen pun doprinos u gotovinskim sredstvima u PIO fondove.

Drugim rečima SFRJ je rešila problem prenošenja duga na kasnije generacije, a fondovi nisu popunjavani iz tekućeg doprinosa(kao na Zapadu) nego prirodno dopunjavani, pošto je već je odmah na početku formirana zdrava kapitalna baza.
Sve do prvih zaduženja SFRJ 1971/72, pod pritiskom neoliberalnih snaga, je sa PIO fondovima bilo sve u redu, a para je bilo više nego dovoljno.

Disfunkcionalnost sistema osamdesetih, je nastala iz raznih uzroka, i posebna je tema, dok su PIO fondovi delimično ispražnjeni, radi drugih kavzi potreba propale države.

Dvedesetih godina su skoro svi PIO fondovi ispražnjeni a umesto budžetskog sumanuta državna administracja je uvela sistem finansiranja iz primarne novčane emisije, što je ubrzalo kolaps finansijskog sistema cele države.

Danas su tragične posledice vidljive, u svakom novčaniku, a ova kratka Istorija pokazuje da je kolaps sistema tada kao i sada neminovan.

Naravno isti Saša danas piše o bankrotu sistema, sistema koji je 2006 promovisao.

Prepametna demokratska vlast, ponovo je uvela finansiranje PIO fonda iz budžeta, a budžet popunjava zaduživanjem u inostranstvu, lavovski deo vraćanja dugova inostranstvu pada na leđa dijaspore, a za detalje pogledaj pisanije Destruktora Dinkića i neoliberalnog magistra Božu Derikožu, za pametnije mišljenje dr. Mlađen Kovačević.

Izvori Ekonomika Jugoslavije, Svetska Banka deo o Jugoslaviji, Ekonomija Destrukcije, Kad će nam biti bolje, Đelić.

cerski
mikimedic mikimedic 21:25 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Pre 6 godina sam replicirao Saši Raduloviću


daj link, care


blogovatelj blogovatelj 23:15 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Ovo ne razumem? O kakvom prinosu je reč?


To je matematika, zato ne razumes. Uci se na drugoj godini srednje skole i zove se eksponencijalna funkcija.
blogovatelj blogovatelj 23:17 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Uzgred jeste li ikada posetili jednu berzu, naravno pravu a ne blesavu imitaciju u Beogradu, ovde mislim na Chikago, New York, London, Frankfurt, Hong Kong?


Pretpostavljam da si ti sve pobrojane posetio. Plus onu u Tokiju.
zemljanin zemljanin 23:23 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Ali pokazalo se (ranije i danas) da je kriza dobra za aristokratski indeks ili velike firme sa dividendom itd.


Ovo ne razumem, osbito šta spominjanje pojma aristokratija treba da označi.

Odnosi se na DJI i SP500 Indekse i kompanije koje su uključene u te indekse a koje daju dividende ... izvedeni indeks u većem indeksu ... a zove se "aristokratski" upravo zbog dividendi a siguran sam da to znaš, možda je opaska usmerena na sam naziv
maksa83 maksa83 23:25 28.06.2012

Re: moglo bi ...

Uzgred jeste li ikada posetili jednu berzu, naravno pravu a ne blesavu imitaciju u Beogradu, ovde mislim na Chikago, New York, London, Frankfurt, Hong Kong?

Sve te berze više ne postoje, zamenjene su gomilama rekova sa serverima. Floor trading je prilično mrtav i prilično sa'ranjen. "Prilično" zato što ponegde još uvek postoji ali je udeo u ukupnom trgovanju mali i više se održava zarad folklora.
dragan7557 dragan7557 06:46 29.06.2012

Re: moglo bi ...

mikimedic
Pre 6 godina sam replicirao Saši Raduloviću


daj link, careMikilein poznato ti je već godinama da direktan link nikada ne stavljam. A pošto imam skoro fotografsku memoriju nemam potrebe da svaki čas konsultujem kompjutersku. Uostalom nije u ppitanju jedna već čitavo brdo replika, raznim prilikama. Ako te zanimaju sadržaji, argumentacije izoženo neslaganje i drugo pogledaj kod gazda Saše u arhivi, kad možeš da kopaš po arhivama tebi omiljenog The Economist-a, onda ti svakako neće predstavljati problem da kopaš i po Sašinoj.

cerski
Covek u belom Covek u belom 20:42 03.07.2012

Re: moglo bi ...

Goran Vučković
Učenje o investicijama je upravo način da se shvati da je forex tržište u suštini zaluđivanje i kocka. Radi se upravo o tome da se deca nauče da budu "svoji ljudi" u finansijama, a ne da im šarlatani prodaju bele za one druge bubrege, bili siromašni ili bogati. A ovo pre svega i najviše zbog štednje za starost, tj. penzije i svega ostalog što služi za dugoročno planiranje finansija.

E moj Vucko, ja mislio ti nesko znas o ovim finansijama, a ti...
Forex jeste ogromna navlakusa ali je daleko vise od samo kocke. Ili da se malo sluzim kockarskim terminima, dok je kocka po definiciji rulet, derivati su blackjack, a Forex je Texas hold'em .
A sto se tice penzionih ili jos gore investicionih fondova (koje vidim da dole naivno pominjes) oni su nista drugo vec upravo muda za bubrege prodavani od strane ne sarlatana nego belosvetskih prevaranata zvanih investicione banke.
A dugorocno planiranje finansija je tek sarena laza kakve nema i tu po prvi put mogu da se slozim sa cerskim...
Goran Vučković Goran Vučković 02:34 04.07.2012

Re: moglo bi ...

Ako ništa drugo eto bar nečeg dobrog - složili ste se ti i Cerski

Iskreno, malo je naporno svakome reći šta sve ne znače dva ipo termina koja sam pomenuo u blogu, dok se svaki novi ekspert za objašnjavanje trejdinga obračunava sa ljudima od slame koje je prethodni ekspert za objašnjavanje trejdinga ostavio.

U tom smislu bih ponovio šta sam napisao gore u blogu i dodao par komentara:


Ličnim finansijama - zaduživanje (vrste, osobine, prednosti i mane, modeli, tipični troškovi - kamata, naknade, valutne klauzule i kursni rizik), investiranje (kategorije sredstava, nestalnost cena investicionih instrumenata i imovine uopšte), koncept portfolija i "nestavljanja svih jaja u istu korpu" i slično


Da li si gledao nekad dečije kanale? Puni su reklama koje mladim roditeljima obećavaju brzo i efikasno rešenje problema dugova. Možda bi bilo korisno tinejdžerima objasniti koje vrste zaduživanja postoje - kad napune 18 i krenu da uzimaju store i credit kartice, kako da se snađu u terminologiji i razumeju kako ta mehanika radi i koje su ti opcije na raspolaganju. Kursni rizik je dodat zbog specifične situacije u Srbiji gde se ne zadužuješ u domaćoj valuti. Ko se zaduživao u švajcarcima zna o čemu pričam.

Što se tiče investicija, koncept asset class možda nije loše znati, koliko god korelisano sve manje-više bilo sada osim možda plemenitih metala. Nestalnost cena investicija i imovine, inflaciju i deflaciju kao mehanizme obezvređenja "sigurnih" stvari tipa štednih uloga (u kojoj god valuti), držanje dugih pozicija pojedinačnih kompanija (koliko god sigurno izgledale, npr. British Petrol do izliva u meskičkom zalivu), ograničenost efekata ulaganja u sopstveni stan/kuću i stvarne troškove ulaganja u nekretnine za izdavanje, plus naravno sistemski rizik (koji pominje Cerski, Taleb kad se osvrće na svoje odrastanje u Libanu ili mi u Jugoslaviji u raspadu).

Penzijskom sistemu - šta je penzija, zašto je važna, kakvo je stanje sa penzijskim sistemom u Srbiji, kakvi su trendovi u svetu, kako se može štedeti za penziju u Srbiji, kakve to veze ima sa poreskim sistemom i ličnim finansijama.

Umesto svih tih ljudi od slame kojih se siti iznabadaste bajonetima, možda bi imalo smisla razmisliti o tome šta je penzija zaista - izvor prihoda u onom poslednjem periodu života. Tu je bilo toliko prevara i grabljivaca - zar ne bi bilo logično da klinci saznaju za poneku od tih stvari unapred? Ako prevara ima i ako je sistemski rizik veliki - zar to znači da treba odustati od planiranja? Ili treba pustiti da ljudi odu kod IFA da im naprodaje fondova od kojih uzima masnu proviziju?

I šta je uopšte penzija u smislu finansijskog instrumenta? Za mene je penzija poreski omotač (tax wrapper), ništa više. Moja je odluka koliko ću konsultantskih usluga pogađanja budućnosti da platim. Takođe, moja odluka je koliko ću svog dnevnog vremena sam posvetiti pogađanju budućnosti - bio forex, spread betting ili neka trgovina klasičnim ili manje klasičnim derivatima. Mogu sebe uveriti takođe da kupovinom veće kuće nego što mi treba, stičem sigurnost dugoročne štednje i obezbeđenje od inflacije (plus preske olakšice). Ali ako hoću da se preselim zbog posla, to me onda lupi po glavi. Da ne pričam da jedan neprijatan komšija ili odluka gradske vlade može da mi značajno obori vrednost investicije, da ne pričam o požarima i poplavama i sličnom. Ili o čuvanju svih para u banci na štednji. Ali to ne znači da ću biti pametniji u tome kako da očuvam svoju imovinu. Niti znači da sam rešio problem tako što sve spiskam i zadužim se do koske za nova kola.

Pitanje ovog bloga je bilo da li deca treba da dobiju osnovnu finansijsku pismenost u školi, posebno u smislu ličnih finansija, da imaju ideju šta je u tim šarenim paketima koji im svi nude čim postanu punoletni i počnu da zarađuju. A svako je slobodan da se bori sa svojim ljudima od slame, ako vam to donosi neku satisfakciju.
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:10 27.06.2012

мала незгода с тим "новим предметом"

лако је утврдити и учити децу одакле долазе и где се уливају све реке у земљи, али одакле долазе и где се уливају све паре ...
ivana23 ivana23 17:22 27.06.2012

Re: мала незгода с тим "новим предметом"

marco_de.manccini
лако је утврдити и учити децу одакле долазе и где се уливају све реке у земљи, али одакле долазе и где се уливају све паре ...


Jukie Jukie 17:28 27.06.2012

Re: мала незгода с тим "новим предметом"

marco_de.manccini
лако је утврдити и учити децу одакле долазе и где се уливају све реке у земљи, али одакле долазе и где се уливају све паре ...

I koja će vlada da ti dozvoli a kamoli još finansira predmet na kome će đaci učiti kako sve mogu da budu prevareni
marco_de.manccini marco_de.manccini 17:34 27.06.2012

Re: мала незгода с тим "новим предметом"

Мало шале, мало збиље, али Вучко је у праву, нема никаквог разлога зашто ђаци не би тренирали своје квантитативно расуђивање и расуђивање уопште на проблемима протока новца.
Goran Vučković Goran Vučković 21:02 27.06.2012

Re: мала незгода с тим "новим предметом"

Мало шале, мало збиље, али Вучко је у праву, нема никаквог разлога зашто ђаци не би тренирали своје квантитативно расуђивање и расуђивање уопште на проблемима протока новца.

Ne znam da li se sećaš onog bloga u kome je Željka preporučila knjigu od Vilingama "Zašto đaci ne vole školu"? Knjiga je mnogo manje zabavna i ushićujuća od Robinsonove prezentacije koja je bila povod, ali celu tu Vilijamsovu priču o učenju (svakako njene pojedine tvrdnje) možeš naći potvrđenu iz mnogo drugih izvora.

Jedna od upečatljivih stvari iz knjige je priča o važnosti učenja činjenica, u odnosu na, da tako kažem, treniranje rasuđivanja (ovo me je motivisalo na komentar) - i citat (da ne kopam sada čiji) da je najbolji geolog onaj ko je video najviše kamenja (pretpostavljam da niko ovo neće shvatiti bukvalno).
marco_de.manccini marco_de.manccini 22:49 27.06.2012

Re: мала незгода с тим "новим предметом"

Ја сам непоправљиво наклоњен расуђивању, али расуђивање без чињеница не постоји. Да, да, очигледно је, то и моја баба зна, али ипак ми се деси да видим неког ко не зна.
Krugolina Borup Krugolina Borup 18:05 27.06.2012

O duvanu

U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:
Duvanu: pušenju, novcu koji pušač odvoji za pušenje (konkretni primeri), bolestima izazvanim pušenjem


Meni je dete iz JASLICA dolazilo sa pričom o štetnosti pušenja, sve mi držao predavanja na datu temu. Dve i po godine je imao. I dok mu sestra od tetke (šest meseci starija), sada sa osam godina izjavljuje da bi volela jednog dana da proba da puši, on joj odgovara da je to glupost i da njemu na pamet ne pada da to ikad čak ni proba.
gorstak92 gorstak92 18:24 27.06.2012

Re: O duvanu

Krugolina Borup
U kom razredu osnovne ili srednje škole i iz kog predmeta se uči o:
Duvanu: pušenju, novcu koji pušač odvoji za pušenje (konkretni primeri), bolestima izazvanim pušenjem


Meni je dete iz JASLICA dolazilo sa pričom o štetnosti pušenja, sve mi držao predavanja na datu temu. Dve i po godine je imao. I dok mu sestra od tetke (šest meseci starija), sada sa osam godina izjavljuje da bi volela jednog dana da proba da puši, on joj odgovara da je to glupost i da njemu na pamet ne pada da to ikad čak ni proba.I?

Da li je bilo rezultata ili još pušiš ko Turčin*?

* u profilu ti piše da pušiš ko Turčin u slobodno i neslobodno vreme pa sam zato upotrebio taj izraz
Jukie Jukie 18:33 27.06.2012

Re: O duvanu

Krši dečja prava
Odrasli moraju da rade što im deca kažu jer inače ne poštuju njihovo pravo
gorstak92 gorstak92 18:43 27.06.2012

Re: O duvanu

Jukie
Krši dečja prava
Odrasli moraju da rade što im deca kažu jer inače ne poštuju njihovo pravo

Basara i, naravno, Ršumović, bi se svakako složili sa gore navedenom rečenicom.
A uz njih i ja
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:40 27.06.2012

Re: O duvanu

Da li je bilo rezultata ili još pušiš ko Turčin*?


Pa, kako se uzme.
Sad pušim ko Tesla - elektronske.
Krugolina Borup Krugolina Borup 19:41 27.06.2012

Re: O duvanu

Basara i, naravno, Ršumović, bi se svakako složili sa gore navedenom rečenicom.
A uz njih i ja


Poznavajući Jukia, rekla bih da je makar malko - ono, zeru - bio ironičan...
gorstak92 gorstak92 20:06 27.06.2012

Re: O duvanu

Krugolina Borup
Basara i, naravno, Ršumović, bi se svakako složili sa gore navedenom rečenicom.
A uz njih i ja


Poznavajući Jukia, rekla bih da je makar malko - ono, zeru - bio ironičan...


Jukia ne poznajem.
Basaru i Ršuma onako.
Dobri su cugeraši.
Jedan za kafanskim,
a drugi za šahovskim stolom.
Goran Vučković Goran Vučković 21:07 27.06.2012

Re: O duvanu

Da li je bilo rezultata ili još pušiš ko Turčin*?

Mislim da je pravo pitanje: "da li biste voleli da vaše dete puši, kad odraste?"

Koliko je lako prestati pušiti verovatno najbolje znaju oni koji su pokušavali - moj moto je (i mislim da je to dobra poruka za decu): najlakše je nikad ne početi.

Možda nije loše videti koji procenat budžeta četvoročlane porodice prosečnih primanja sa dva roditelja koja rade ode na cigarete ako oba roditelja puše.

Freehand je u svoje vreme ovde imao vrlo upečatljiv prilog o tome kako je prestao da puši.
gorstak92 gorstak92 21:29 27.06.2012

Re: O duvanu

Koliko je lako prestati pušiti verovatno najbolje znaju oni koji su pokušavali - moj moto je (i mislim da je to dobra poruka za decu): najlakše je nikad ne početi.

Moj ćale je prestao kad je dobio infarkt.
Vremenom sam uvideo da taj infarkt leči od cigare i alkohola najefikasnije.
Valjda se zavisnici utronjaju kad im Kosač sedne na krevet pa pristaju na sve.
Krugolina Borup Krugolina Borup 22:49 27.06.2012

Re: O duvanu

Možda nije loše videti koji procenat budžeta četvoročlane porodice prosečnih primanja sa dva roditelja koja rade ode na cigarete ako oba roditelja puše.


E, ne mogu da ti objasnim koliko su ove elektronske jeftinije. Pet puta su jeftinije.

Mislim da je pravo pitanje: "da li biste voleli da vaše dete puši, kad odraste?"


Pa, naravno da niko ne bi voleo da mu dete puši. Ali, da li će dete pušiti ili ne - uopšte ne zavisi od toga da li roditelji puše ili ne. Veruj mi. Znam ljude koji nikad nisu pušili, a deca im puše. A znam i ljude koji ne gase, a deca su teški protivnici pušenja.

To što od jaslica kreće indoktrinacija, to je ohrabrujuće. Kažu, šta napraviš od deteta do pete godine - to ti je.
Vesna Knežević Ćosić Vesna Knežević Ćosić 23:18 27.06.2012

Re: O duvanu

šta napraviš od deteta do pete godine - to ti je.


do trece:)
gorstak92 gorstak92 23:23 27.06.2012

Re: O duvanu

Vesna Knežević Ćosić
šta napraviš od deteta do pete godine - to ti je.


do trece:)

U tom vakuumu kad dete ima od tri do pet godina pravi se novo dete?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana