Društvo| Istorija| Sport

Šta je zajedničko Edinburgu, Srbiji i Olimpijskim igrama?

UKinSerbia RSS / 02.07.2012. u 14:09

Ovog vikenda je u Beogradu održan međunarodni ragbi turnir "Beogradski pobednik 2012". I pored praktično tropskih uslova, dvadeset ekipa iz više evropskih država (od Srbije i Bosne i Hercegovine do Švajcarske) odigralo je nekoliko kvalitetnih utakmica u čast ovog starog i u svetu veoma popularnog sporta.

Među učesnicima turnira su bile i tri ekipe škole George Heriots iz Edinburga. Njihov dolazak u Srbiju, na samom početku letnjeg školskog raspusta, nikako nije slučajan.

Iako se popularnost ragbija u Srbiji ne može uporediti sa fudbalom, košarkom i nekim drugim timskim sportovima, on ima slavnu i vrednu tradiciju koju su zajedno sa lokalnim sportistima stvarali upravo predstavnici škole George Heriots.

RTS je početkom godine emitovao dokumentarnu emisiju o tzv 'Srpskim Herioterima', odnosno o grupi 26 dečaka koji su posle evakuacije tokom Prvog svetskog rata poslati na usavršavanje u Edinburg. U školi George Heriots ovi mladići su se razvili u prave intelektualce, kvalitetne ljude i odlične sportiste. Neki od njih su postali okosnica reprezentacije Srbije koja je i pre završetka rata na edinburškom stadionu Murrayfield odigrala svoju prvu utakmicu.

Aktuelna ekipa Heriotsa je, dakle, dobila priliku da sa srpskim kolegama odigra revanš posle gotovo sto godina.

13411685741860.jpg


Zajednička istorija Velike Britanije je tokom 175 godina prošla kroz različite periode i izazove, ali je priča o Srpskim Herioterima jedna od najdirljivijih i najpozitivnijih događaja za koje sam čuo. Prisustvo nekih od potomaka Srpskih Heriotera na koktelu koji smo organizovali u našoj Rezidenciji u petak uveče, kao i pijetet koji u Edinburgu uživa ova priča zahvaljujući radu entuzijasta i hroničara, poput npr. Louise Miller, daje nam nadu da će i druge slične priče biti pažljivije rasvetljene i sačuvane od zaborava.

I da, do sada ste se verovatno setili da je odgovor na pitanje iz naslova - "ragbi", i to zato što se ovaj sport polako vraća u olimpijsko okruženje. Na Igrama u Londonu, koje počinju za nešto manje od mesec dana, ragbi 7 će biti tzv 'test sport', dok će u Riju 2016. godine povratiti punopravni olimpijski status.


Majkl Devenport
ambasador



Komentari (2)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

marco_de.manccini marco_de.manccini 05:03 03.07.2012

хвала

ово је заиста вредело дознати и видети.

(посебна похвала ауторима документарца, одлично!)
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 11:02 03.07.2012

Preporuka

Ovakvih lepih priča, nikad dosta.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana