Gradjanske inicijative| Satira

Tajne službe, radikalni rez

Vojislav Stojković RSS / 04.07.2012. u 12:39

Kažu da se novi domaćin starog zdanja na Andrićevom vencu  prvog radnog dana u ranim jutarnjim časovima, čim je seo za radni stol, prvo dohvatio poverljivih izveštaja civilnih i vojnih bezbednosnih agencija. Kad ono tamo, a sve uredno zavedeno pod «državna tajna» i «strogo poverljivo» uz potpise i pečate nadležnih, stoji: «plava riba, kljukana dinastija, svastikin but, bubanj, kundak, trt...». Dobro, možda je to sa svastikinim butom i preterivanje, ali je sasvim izvesno da su, nadaleko čuvene BIA, VOA i VBA, u svojim poverljivim izveštajima novoizabranog Predsednika detaljno izvestile o tome  koliko se naših turista napilo u Grčkoj i kakve su sve svinjarije tamo pravili, zatim koje su vojne jedinice na vežbi, a koje se i kako za izlazak na teren pripremaju... i tako dalje... i tome slično.

Nije nam poznato koje je tajne Predsednik očekivao da sazna iz  tih poverljivih  izveštaja, ali sudeći po tome da se požalio medijima, znamo da se jako iznervirao i silno razočarao u rad tajnih službi:

«Sudeći po izveštajima koje sada dobijam od obaveštajnih službi, u Srbiji se ništa ne dešava. Čak sam se i zahvalio na tim izveštajima, nekoliko dana ih nisam ni otvarao, pa sam vratio... ako je to BIA, evo poklanjam i BIA, VOA, VBA da vodi ko god hoće“.

Nije lako našem Predsedniku. Gledam ga, neko veče, u studiju kod Olje, deluje mi nekako stariji nego što jeste, izmožden je i iscrpljen više nego, onomad, kada je, za dobro svih nas, štrajkovao glađu i žeđu. Kako i ne bi, mandat tek počeo, a toliki problemi.  Red je da mu, mi njegovi građani, pomognemo. Upravo zato obraćam mu se javno i u najboljoj nameri sa  skromnom građanskom inicijativom:

«Gospodine Predsedniče, povucite radikalni rez i raspustite sve tajne službe.

Razloga za takav Vaš potez ima mnogo. Naravno, u te razloge ne spada sve ono što su  Jovica, Frenki i Rade sa svojima radili devedesetih ili Leka i njegovi u vreme Golog otoka, pa ni ono što su Apis i ekipa učinili početkom prošlog veka, jer vi kao državnik vrlo dobro znate da su oni samo obavljali svoju dužnost, štitili državu i ustavni poredak. Ali da ovi današnji Vama, Predsedniku svih građana, šalju  informacije o plavoj ribi i pijanim turistima, da Vas zavlače i zajebavaju, to im nikako ne smete oprostiti.

Pored toga, ne možete dozvoliti ni da se Vaš naslednik na čelu Vaše bivše stranke sukobljava sa čovekom kome ste Vi lično dali mandat za sastav nove vlade. Mladi su obojica i baš zato ko zna kako će se taj rat za kontrolu nad tajnim službama završiti.

I na kraju, ali svakako ne i po značaju, vreme je da razmišljate i o tome kakvu ćete sliku o sebi ostaviti za istoriju. Nikako ne ide da u udžbenicima i enciklopedijama stoji slika jednog četničkog vojvode kako izmoren glađu i žeđu leži u bolničkom krevetu, a iz nozdrva mu vire cevčice. Daleko bi bila lepša ona na kojoj ste Vi na belom konju, a u junačkoj Vam desnici  koplje kojim probadate opaku troglavu aždahu.

Dakle, g. Predsedniče, neka svi oni još danas, počev od direktora, pa do poslednjeg analitičara, agenta i referenta, ostave ključeve na radnim stolovima i pravo svojim kućama.

A što se tiče dojava i borbe protiv unutrašnjog neprijatelja, ne brinite. Tu su Ilija Čvorović, njegov brat Đuro i  njima slični. Bićete o svemu blagovremeno obaveštavani i to bez izdvajanja ijednog dinara iz državnog budžeta. Dovoljno je samo da ih se setite za Dan bezbednosti.»

 

Tagovi



Komentari (48)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

wukadin wukadin 12:50 04.07.2012

Prvi :)

I onda mi napamet ne pada nista pametnije od vec izlizanog pitanja - cemu tolika fascinacija tim sluzbama. I ko se ne pravi da je fasciniran, kao recimo Toma, fasicniran je. Vuk & Dana valjda kad se probude prvo sto kazu je DB, no njih se i moze razumeti.
A jel istina da je stvarno mladjani Krkobabic hteo da zasedne?!
Dr M Dr M 13:00 04.07.2012

Re: Prvi :)

cemu tolika fascinacija tim sluzbama


Zbog onog tajne.

Sednu njih nekoliko oko stola i štrikliraju spisak.

" Je l` ovaj naš"?

" Taj? Ne!"

I onog sa spiska ne.

Eto.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:41 04.07.2012

Re: Prvi :)

Dr M
cemu tolika fascinacija tim sluzbama


Zbog onog tajne.




Pazi, doktore, kad sam ladno proveravao da li je ovo tajne hiperlink.
Dr M Dr M 18:29 04.07.2012

Re: Prvi :)

srdjan.pajic
Dr M
cemu tolika fascinacija tim sluzbama


Zbog onog tajne.




Pazi, doktore, kad sam ladno proveravao da li je ovo tajne hiperlink.


No štrec, kod mene nema tajni..dizajni..
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 18:34 04.07.2012

Re: Prvi :)

wukadin
I onda mi napamet ne pada nista pametnije od vec izlizanog pitanja - cemu tolika fascinacija tim sluzbama.


Taman posla da je to pitanje izlizano, to je evergreen ili večno pitanje srpske demokratije, nešto poput postanja ili bezgrešnog zaćeća, a i odgovori na to pitanje su večno nepoznati.
nikvet pn nikvet pn 19:06 04.07.2012

Re: Prvi :)

Sednu njih nekoliko oko stola i štrikliraju spisak.

" Je l` ovaj naš"?

" Taj? Ne!"

I onog sa spiska ne.

U centar.

cemu tolika fascinacija tim sluzbama.


Fascinantna je večna glupost za tim stolom koja uvek bira poslušnog, nikad najboljeg.
blogov_kolac blogov_kolac 19:32 04.07.2012

Re: Prvi :)

wukadin
I onda mi napamet ne pada nista pametnije od vec izlizanog pitanja - cemu tolika fascinacija tim sluzbama.
Ne postoji nikakva fascinacija, vec naprotiv, masovno i sveprisutno zabadanje glave u pesak pred cinjenicom ko je ovde ustvari prava vlast u kontinuitetu jos od 1944. Prvobitno su to bili fanatizovani i superdisciplinovani kerberi usijenih glava organizovani po uzoru i modelu na neprevazidjeni NKVD, a tokom narednih decenija prolazili su kroz brojne evolucije i mutacije, ali umesto obecanog raja ta njihova silna briga i zastita bila je kljucna da se nadjemo u bespucu u kojem se sada nalazimo, i kljucni razlog zasto se kilavo oporavljamo a cesto i vracamo unazad.

Prethodni nas predsednik koji je imao ovakvu otvorenu ambiciju da od Sluzbi napravi svoje sluzavke, kada je ostvario tu svoju ambiciju i direktnu naredbodavnu kontrolu, bio je tako u prilici recimo pre tacno 20 godina izmedju ostalog da bez ikakvih problema kontrolise ama bas sve u zemlji koja je bila u haosu, a i stavljena na stub srama u svetu i izolovana teskim sankcijama, gde su plate i penzije bile bezvredne i obesmisljavane nezapamcenom hiperinflacijom, stopa kriminala bila na za Evropu nezabelezenom nivou, a stepen sigurnosti, politickih i ljudskih sloboda ispod svih evropskih standarda. Ali ne samo sto je nas kontrolisao i vodio kako mu se prohte, vec je uz pomoc Sluzbi bio u poziciji da u potpunosti kontrolise i razne drzavne projekte u okruzenju koje su te iste nase Sluzbe po njegovoj licnoj narudzbini bile prethodno formirale i organizovale i koje su obuhvatale teritoriju od skoro trecine danasnje Hrvatske i preko dve trecine danasnje Bosne, u nama susednoj republici Crnoj Gori da instalira sopstvene marionete, a da totalnu licnu kontrolu uspostavi i u nasoj juznoj pokrajini gde oko tri cetvrtine stanovnika nije priznavalo nasu drzavu, niti ona njih.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:32 04.07.2012

Re: Prvi :)

Dr M
cemu tolika fascinacija tim sluzbama


Zbog onog tajne.


Dr M, ne zaboravimo da je, pre svega, Srbija velika tajna:

Srbija je velika tajna;
ne zna dan šta noć kuva,
niti noć šta zora rađa,
ne zna grm šta susedni grm sanja
niti ptica šta se događa
između granja.

Ne zna gušter šta puzi ispod kamenja,
niti kukuruza struk sluti
šta se u susednoj njivi sprema.
Svakog časa sve se menja,
nijednog kuta ni lista nema
da nije tajna.

Ko zna šta krije u sebi
i ta nevina rosa sjajna;
ti seljački poslovni krici
što se s brda na brdo čuju
zaveru možda kuju.

Ko će u toj zemlji kada
znati šta i devojka mlada
u nedrima netaknutim nosi;
kakvu tešku tajnu
u rukama svojim drži dete;
i starica pogrbljena svaka
do kakve se uputila mete.

U toj zemlji i vetri,
i mirisi, potoci i reke,
i crkvena zvona
potajne prenose vesti,
na prvom zavijutku
gde šuma počinje ona
ko zna šta možeš sresti.

U toj zemlji ni zečijoj stopi
neprijatelj verovati ne sme,
ni tragu volovskih kopita.
Dogovori su možda tajni
i žetelačke pesme
i udari šumskih sekira
i uspavanka uz kolevku svita.
(D. Maksimović)
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:44 04.07.2012

Re: Prvi :)

blogov_kolac
Ne postoji nikakva fascinacija, vec naprotiv, masovno i sveprisutno zabadanje glave u pesak pred cinjenicom ko je ovde ustvari prava vlast u kontinuitetu jos od 1944.


Naravno da nije reč o fascinaciji, a ni opsesiji tajnim službama. Ali nije reč ni o zabadanju glave u pesak (mislim ko glavu zabada?).

Reč je, pre svega, o tome što partije na vlasti koriste tajne službe da bi kontrolisale svoje političke protivnike ili sakrile od svojih političkih protivnika i javnosti svoje malverzacije i brljotine.

Odijum javnosti usmeren je na tajne službe, pre svega na BIA, i to nije slučajno, a u stavri oštrica nezadovoljstva i kritike trebala bi da bude usmerena prema onima za koga tajne službe rade i čije naloge izvršavaju.
wukadin wukadin 07:59 05.07.2012

Re: Prvi :)

Vojislav Stojković

wukadinI onda mi napamet ne pada nista pametnije od vec izlizanog pitanja - cemu tolika fascinacija tim sluzbama. Taman posla da je to pitanje izlizano, to je evergreen ili večno pitanje srpske demokratije, nešto poput postanja ili bezgrešnog zaćeća, a i odgovori na to pitanje su večno nepoznati.


Evergreen...
Zvižduk u osam... Stairway to Heaven... Sweet Child Drink Šlajm - ovo poslednje je bilo jače od mene
Ima i sitih šlagera kojih nisam ljubitelj.
A cenim Ničea, ono večno vraćanje istog.
Samo... ako ćeš se baviti večnim temama, neka bar imaju dimenziju. Kao kod Julijusa Evole. I ovo što reče. Postanje je kul. Evo Higsov bozon i ostali drugari... Ajde i bezgrešno začeće, cenim što se lože, mada mi je sam pojam uvredljiv (kad su me mama i tata pravili ne vidim da je to bilo grešno)...
Nego, šta ono hoću reći...
Pa ideš svaki dan u WC, pa nije baš za fascinaciju.
Mada je Veliki Mao da dobru metaforu da niko nije tamo zakasnio zato što je ista prostorija daleko... samo zato što je kasno pošao (živa istina, kao klinac sam je jednom bukvalno proverio... i na faksu sam se toga držao, krenem da spremam ispit bar mesec dana ranije, pa nema frks)
wukadin wukadin 08:03 05.07.2012

Re: Prvi :)

blogov_kolac

wukadinI onda mi napamet ne pada nista pametnije od vec izlizanog pitanja - cemu tolika fascinacija tim sluzbama.Ne postoji nikakva fascinacija, vec naprotiv, masovno i sveprisutno zabadanje glave u pesak pred cinjenicom ko je ovde ustvari prava vlast u kontinuitetu jos od 1944. Prvobitno su to bili fanatizovani i superdisciplinovani kerberi usijenih glava organizovani po uzoru i modelu na neprevazidjeni NKVD, a tokom narednih decenija prolazili su kroz brojne evolucije i mutacije, ali umesto obecanog raja ta njihova silna briga i zastita bila je kljucna da se nadjemo u bespucu u kojem se sada nalazimo, i kljucni razlog zasto se kilavo oporavljamo a cesto i vracamo unazad. Prethodni nas predsednik koji je imao ovakvu otvorenu ambiciju da od Sluzbi napravi svoje sluzavke, kada je ostvario tu svoju ambiciju i direktnu naredbodavnu kontrolu, bio je tako u prilici recimo pre tacno 20 godina izmedju ostalog da bez ikakvih problema kontrolise ama bas sve u zemlji koja je bila u haosu, a i stavljena na stub srama u svetu i izolovana teskim sankcijama, gde su plate i penzije bile bezvredne i obesmisljavane nezapamcenom hiperinflacijom, stopa kriminala bila na za Evropu nezabelezenom nivou, a stepen sigurnosti, politickih i ljudskih sloboda ispod svih evropskih standarda. Ali ne samo sto je nas kontrolisao i vodio kako mu se prohte, vec je uz pomoc Sluzbi bio u poziciji da u potpunosti kontrolise i razne drzavne projekte u okruzenju koje su te iste nase Sluzbe po njegovoj licnoj narudzbini bile prethodno formirale i organizovale i koje su obuhvatale teritoriju od skoro trecine danasnje Hrvatske i preko dve trecine danasnje Bosne, u nama susednoj republici Crnoj Gori da instalira sopstvene marionete, a da totalnu licnu kontrolu uspostavi i u nasoj juznoj pokrajini gde oko tri cetvrtine stanovnika nije priznavalo nasu drzavu, niti ona njih.


I kako je Keltski tigar (Irska) postao 10 puta zaduženiji od SFRJ
Ovo, ono... socijalizam loš, kapitalizam dobar, pa da vidiš (uzgred, i u Pakistanu je odavno kapitalizam).
Jel mi veruješ da odgovaram ne čitajući te...
Liberalističko mrsomuđenje...
Nego, ima levo krilo LDP (oni koju su više komunisti nego nacisti), pa vidi to sa drugom Karagaćom.
Što ja da ti pričinjavam zadovoljstvo.
Ja samo za ono što rekoše na Peščaniku - mi smo za komunizam, ali posrbljen.
Leka Rankovič je bio kul
blogov_kolac blogov_kolac 13:47 05.07.2012

Re: Prvi :)

Vojislav Stojković
Naravno da nije reč o fascinaciji, a ni opsesiji tajnim službama. Ali nije reč ni o zabadanju glave u pesak (mislim ko glavu zabada?).
Kako ko zabada glavu u pesak - pa kompletno srpsko drustvo u celini!? Od onoga sto je u skoro svakoj postkomunistickoj zemlji Istocne Evrope bio prvi prioritet i pitanje svih pitanja posle promena (pogotovo u onima gde su najefikasnije sproveli tranziciju) kod nas ima status 99. rupe na svirali!? Uz to su pitanje otvaranja dosijea i demontiranje nasledjenih sluzbi i njenih paradrzavnih projekata koji su itekako zaziveli mi smo od kljucnog pitanja "ko i kako ovde vlada od 1944" pretvorili u farsu "cija baka i deka su bili policijski tasteri pre pola veka"!?

DOS nakon 5.oktobra ne samo da nije imao nameru makar da zagrebe po povrsini tog ogromnog problema (vecina njih su, da se ne lazemo, i sami bili osmi putnici one frakcije iz Sluzbe koja je tek posle 1999 konacno shvatila da je Milosevic siguran put u propast, ili makar zavrsena prica) - uostalom, nije li prvi sef uDBe u "oslobodjenoj" Srbiji bio licno Radomir Markovic, a najuticajniji covek "iza scene" u celoj drzavi, sve do hapsenja za vreme Sablje i izrucivanja Hagu bio licno Jovica Stanisic, a da i ne pominjem gospodina Legiju. Nesto malo nakon Djindjicevog ubistva ovo pitanje je konacno bilo u nekom fokusu, ali je naravno brze-bolje zabasureno, napravljena je kao nekakva reforma pa je sama sluzba svedena na svoj reprezentativni deo sastavljen od tzv "profesionalaca", dok je vojnoj Sluzbi suzen spektar delovanja... itd... ali ta banda je ionako oduvek delovala iznad zakona i bila paralelna drzava u drzavi, i dok se to cudoviste ne demontira iz korena, svi su oni na okupu bez obzira kakav im je trenutni zvanicni status.

Izgleda smo dobili treceg vladara sa ambicijom da ima svemocnu sluzbu, ali i apsolutnu kontrolu nad njom, poput Tita preko Leke ili Slobe preko Jovice.
sahmatbg sahmatbg 19:26 05.07.2012

Re: Prvi :)

Taman posla da je to pitanje izlizano, to je evergreen ili večno pitanje srpske demokratije, nešto poput postanja ili bezgrešnog zaćeća, a i odgovori na to pitanje su večno nepoznati

Upravo tako.A dok ne iznađemo pravi odgovor na to pitanje nećemo ni postati normalna zemlja.
janeznam janeznam 12:57 04.07.2012

.

Koliko me secanje sluzi nas sadasnji predsednik ,dok je ladovao u opoziciji,obozavao je da mase nekim super tajnim dokumentima iz njegovih super tajnih izvora, a sad je spao na to da cita sta mu BIA,VOA i dr. serviraju. Eto jos jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih nije trebao postati to sto sada jeste. Ali , eto...
predatortz predatortz 13:01 04.07.2012

Re: .

janeznam
Koliko me secanje sluzi nas sadasnji predsednik ,dok je ladovao u opoziciji,obozavao je da mase nekim super tajnim dokumentima iz njegovih super tajnih izvora, a sad je spao na to da cita sta mu BIA,VOA i dr. serviraju. Eto jos jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih nije trebao postati to sto sada jeste. Ali , eto...


Malo brkaš pojmove. Ako hoćemo da sistem funkcioniše predsednik, ma ko on bio, mora da bude informisan o stanju u državi.

S druge strane, ako se neko informiše mimo zvaničnih službi, to pokazuje :

1. Da postoje nezvanične službe koje dobro rade
2. Da zvanične službe loše rade svoj posao, jer da ga rade nezvaničnih ne bi ni bilo.
wukadin wukadin 13:03 04.07.2012

Re: .

Ma imas stotinu razloga, samo da ne skrenemo s Titovog puta
A da sad objavi tako nesto, pa BIA grakne da je drugojacije, na cijoj bi strani bila?!

Nego sta velis... Pres pise Zapad izdao Tadica jerbo je naciJonalista Samo ne znam kako niko od ANALiticara to da javi pre izbora, drugog kruga
Djilas pljuje Dzeremaju zbog sedam milijona, a 250 oko Mosta na Adi nista...
Bas je uzivanje citati vesti

(Dok svi gromoglasno ne zacute, sto predvidjam oko oktobra)
freehand freehand 13:04 04.07.2012

Re: .

janeznam
Koliko me secanje sluzi nas sadasnji predsednik ,dok je ladovao u opoziciji,obozavao je da mase nekim super tajnim dokumentima iz njegovih super tajnih izvora, a sad je spao na to da cita sta mu BIA,VOA i dr. serviraju. Eto jos jedan od mnogobrojnih razloga zbog kojih nije trebao postati to sto sada jeste. Ali , eto...

Nema drugog načina da se sazna ko je pokrao izbore.
A od toga nema prečeg zadatka.
janeznam janeznam 13:10 04.07.2012

Re: .

Malo brkaš pojmove. Ako hoćemo da sistem funkcioniše predsednik, ma ko on bio, mora da bude informisan o stanju u državi.

S druge strane, ako se neko informiše mimo zvaničnih službi, to pokazuje :

1. Da postoje nezvanične službe koje dobro rade
2. Da zvanične službe loše rade svoj posao, jer da ga rade nezvaničnih ne bi ni bilo.


Slazem se sa tobom, no ja celu situaciju posmatram kao potpuni laik i u njemu vidim coveka koji se do juce trudio da zna vise od svih i svim lupa cveger.
loader loader 14:01 04.07.2012

Re: .

Nema drugog načina da se sazna ko je pokrao izbore.
A od toga nema prečeg zadatka.





Pitanje opstanka demokratije. Ali, samo mirno. Saznaće se čim se bude htelo da se sazna. Mirno, jer podaci su na sigurnom, kod Službi, u frižideru. Dakle, kad bude bio po očuvanje demokratije najpodesniji čas - treba to izvaditi iz frižidera Službe i reći ko je pokrao izbore. Da. Posle toga pivo.

freehand freehand 14:40 04.07.2012

Re: .

Slazem se sa tobom, no ja celu situaciju posmatram kao potpuni laik i u njemu vidim coveka koji se do juce trudio da zna vise od svih i svim lupa cveger.

A možda je to način da sazna šta je Aleksandar Vučić (koji to nikad, nikom i ni pod kojim uslovima - makar ga sekli, pekli i ponudili mu slike golišavog Dragana Đilasa sa cegerom punim celera na Kalenića pijaci) pričao sa predstavnicima USA?
I da zadovolji i radoznalost Vladimira Putina (jer Vučić kao principijelan čovek od reči ni njemu to nikad neće reći)?
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:54 04.07.2012

Re: .

janeznam
Koliko me secanje sluzi nas sadasnji predsednik ,dok je ladovao u opoziciji,obozavao je da mase nekim super tajnim dokumentima iz njegovih super tajnih izvora


Koliko je meni poznato, dok je bio u SRS laufer im je javljao.
Pretpostavljam da je taj isti laufer kasnije prešao u SNS.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:22 05.07.2012

Re: .

freehand


Kad si već pomenuo Đilasa, si premitio da je počeo pičvajz u DS?

ad1: Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilasjavascript:; ocenio je danas sramotnom odluku Vlade Srbije da odobri sedam miliona dolara za finansiranje troškova Vuka Jeremića tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

ad2: "Stvari treba nazvati pravim imenom. Ovo je demagoški ispad i to je prvi pucanj u nečemu što će se okončati u borbi za budućjavascript:;nost i dušu Demokratske stranke", rekao je Jeremić Prvoj televiziji upitan o svom odnosu sa zamenikom predsednika demokrata i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

I, naravno, voda uvek nešto ili nekog nosi.
freehand freehand 00:39 05.07.2012

Re: .

Vojislav Stojković
freehand


Kad si već pomenuo Đilasa, si premitio da je počeo pičvajz u DS?

ad1: Zamenik predsednika Demokratske stranke Dragan Đilasjavascript:; ocenio je danas sramotnom odluku Vlade Srbije da odobri sedam miliona dolara za finansiranje troškova Vuka Jeremića tokom predsedavanja Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

ad2: "Stvari treba nazvati pravim imenom. Ovo je demagoški ispad i to je prvi pucanj u nečemu što će se okončati u borbi za budućjavascript:;nost i dušu Demokratske stranke", rekao je Jeremić Prvoj televiziji upitan o svom odnosu sa zamenikom predsednika demokrata i gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom.

I, naravno, voda uvek nešto ili nekog nosi.

I treba, naravno. Da vidimo i šta je Šutanovac dao ovoj Agenciji zr borbu protiv korupcije, i to je vrlo interesantno.
Ja zaista ne znam kako su se poređali vojnici DS, al nije da me ne zanima kako stoje ešaloni.
U svakom slučaju treba pregledati pisanije velečasnog Draga Kovačevića, mislim da bi se uz malo truda moglo iščeprkati šta čeka tu stranku i sve nas.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:48 05.07.2012

Re: .

freehand

U svakom slučaju treba pregledati pisanije velečasnog Draga Kovačevića, mislim dabi se uz malo truda moglo iščeprkati šta čeka tu stranku i sve nas.


Dabome.
janeznam janeznam 08:10 05.07.2012

Re: .

A da sad objavi tako nesto, pa BIA grakne da je drugojacije, na cijoj bi strani bila?!


i onda, ko rukuje srbijom?!
wukadin wukadin 09:47 05.07.2012

Re: .

Strane ambasade
tajfuni
alavi politikanti
...
po potrebi prosiriti spisak
loader loader 13:09 05.07.2012

Re: .

i onda, ko rukuje srbijom?!

rukuje Treća ruka - Dačić.
Ni ds, ni sns.
Za sada :))
princi princi 13:09 04.07.2012

Vojnik partije

Na pitanje zašto se opredilio za prelazak u SNS kada je tu stranku zajedno sa kolegama oštro kritikovao u republičkom parlamentu, Martinović je odgovorio da je to bila politika stranke u tom trenutku. "Dok smo bili u SRS trudili smo se da SRS predstavimo na drugačiji način i da nacionalizam bude prosvećen i kulturan", rekao je Martinović.

Ova vest je meni, baš onako, ulepšala dan. Ovo definitivno prevazilazi Nušića, i jedino se može meriti sa onim genijalnim Miki-dođite-nećete-se-vratiti-Vujovićem sa Palme, koji se 10 dana posle bombardovanja pitao: "A kako mi to možemo da se sprijateljimo s Amerikancima?" Čujem da je Miki sada upravo u USA. Mislim da je i jedno i drugo prilično verna slika srpskog mentaliteta.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 23:59 04.07.2012

Re: Vojnik partije

Malo je toga na planeti, a i u vaseljeni sa čim se može upoređivati i meriti stranačka nomenklatura u Srbiji.
dragoljub92 dragoljub92 13:10 04.07.2012

nema srbija

nijednu tajnu službu.

više tajnih službi poseduje srbiju.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:03 05.07.2012

Re: nema srbija

Tu quoque, Brute, fili mi!
Mislim, otkud tolika fascinacija tajnim službama i kod građana, a ne samo kod političara ?
loader loader 14:10 04.07.2012

Gola kokarda

Vojislave, dojmio mi se ovaj vaš dobronameran ton kojim se obraćate predsedniku sviju nas, ton koji će, uveren sam, baš zbog te dobronamernosti i brižnosti, kod našeg predsednika prozvati još veći osećaj obaveze da na navedene teme reaguje (i radi sebe, i radi sviju nas) na način koji je dostojan jednog mudrog vojvode.
sf.inga sf.inga 20:42 04.07.2012

Re: Gola kokarda

loader
Vojislave, dojmio mi se ovaj vaš dobronameran ton kojim se obraćate predsedniku sviju nas, ton koji će, uveren sam, baš zbog te dobronamernosti i brižnosti, kod našeg predsednika prozvati još veći osećaj obaveze da na navedene teme reaguje (i radi sebe, i radi sviju nas) na način koji je dostojan jednog mudrog vojvode.


Meni se čini da će se Nikolić iz petnih žila upinjati da bude "predsednik svih građana", do te mere da će se jako zameriti Vučiću. Toma Nikolić nikada više neće biti predsednik SNS, ostaće bez "baze", jer će Vučić to i te kako da "pogura", kako bi postao neprikosnoveni vladar stranke. Oni koji su ga izabrali neće biti zadovoljni njegovim predsednikovanjem i okrenuće mu leđa čim Vučić počne da ga napada. Mislim da će ga istorija zabeležiti kao predsednika koji je svoj mandat započeo na talasu narodnog nezadovoljstva i nije ispunio očekivanja svojih birača. Ne bih se kladila ni da će završiti mandat, a ako ga završi, neće se ponovo kandidovati.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:04 05.07.2012

Re: Gola kokarda

loader
Vojislave, dojmio mi se ovaj vaš dobronameran ton kojim se obraćate predsedniku sviju nas, ton koji će, uveren sam, baš zbog te dobronamernosti i brižnosti, kod našeg predsednika prozvati još veći osećaj obaveze da na navedene teme reaguje (i radi sebe, i radi sviju nas) na način koji je dostojan jednog mudrog vojvode.

Ne samo mudrog, nego i hrabrog, kako i priliči vojvodama.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 00:09 05.07.2012

Re: Gola kokarda

sf.inga


Meni se čini da će se Nikolić iz petnih žila upinjati da bude "predsednik svih građana", do te mere da će se jako zameriti Vučiću.

Mene, moram priznati, ne zabrinjava to što će se zameriti Vučiću, više sam zabrinut zbog... hm... kako da kažem... Predsednikovog kapaciteta da svojim građanima učini život boljim, bez obzira na upinjanje.
princi princi 01:35 05.07.2012

U stvari, ako tražimo paralele

iz bliže prošlosti, onda je Tadić, po narcisoidnoj zagledanosti u sebe, političkoj gluposti, neizvesnosti kako će završiti započetu rečenicu i želji da se dopadne svima i sa svima bude prijatelj najbliži Ivanu Stamboliću. Toma je, u toj konstelaciji, po nedoraslosti složenom i ozbiljnom trenutku u kome se Srbija nalazi najbliži Branku Kostiću Kockici (onom što je pozivao da se jede korijenje), a za novog Slobčeta postoje 2 kandidata: Dačke i Đilas (pri čemu mi se potonji čini beskrupulozniji i sposobniji).
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 09:30 05.07.2012

Re: U stvari, ako tražimo paralele

Čini se da na evropskoj sceni u modu ulaze tehnokrate i potiskuje klasične profesionalne političare. Ako je to tačno Djilas je u trendu.
princi princi 10:03 05.07.2012

Re: U stvari, ako tražimo paralele

O, da, možda je bolja reč egzekutori. Ima, međutim, jedna mala razlika: dok su tehnokrate u Evropi tu kao neki likvidatori, stečajni upravnici, kako bi se to reklo kod nas, Đilas (i Dinkić, na primer, verovatno i on sebe vidi kao nekog tehnokratu, iako za to ima vrlo malo pokrića i kapaciteta, pre svega intelektualnog) velikom brzinom gomila dugove. Projektantska kuća, na primer, koju je koristio kao sifon za izvlačenje para iz sistema tokom buma 2007. i 2008. je sada potpuno blokirana, duguje pare i levo i desno; nigde ne postoje informacije o dugu Grada Beograda i brzini kojom on raste. Koliko košta uvođenje Busplusa ? (pominje se neka cifra od 7.2 miliona evra godišnje koja se isplaćuje privatnim firmama koje su učestvovale u njegovom uvođenju) Koliko košta uvođenje novog sisteme prikupljanja smeća? (razni sistemi prikupljanja komunalnog otpada su bili na dnevnom redu gradskih skupština već dobrih 25 godina, i uvek su odbacivani zbog velike skupoće) Kako se i koliko efikasno troše za kapitalne investicije (Đilas je, izgleda, posebno dobro izučio taktiku isisavanja novca na tim poslovima).

Moram priznati da imam pomešan osećaj kad su u pitanju sve gornje stvari. S jedne strane je jasno da Đilas koristi sve gore navedeno da bi se lično obogatio i, verovatno manjim delom, poboljšao finansijsko stanje svoje partije. To nije u redu. S druge strane, nepobitna je činjenica da je Đilas, ipak, gradonačelnik koji radi i uradi nešto, a kad je tako onda je stvarno i potrebno i moralno adekvatno ga i nagraditi. Svakako da sa neke strane svemirske pravde nije dobro što u datim okolnostima on tu nagradu bira sam. Međutim, u uslovima korumpirane države kakva je Srbija, veliko je pitanje da li bi on nekakvim drugim mehanizmima došao do te adekvatne nagrade (kolika god da je ona). Tako da su, u izvesnom smislu, i Beograđani, tj glasači, i Đilas, prinuđeni da, do dolaska nekih boljih vremena, između 2 zla biraju manje.
Milan Karagaća Milan Karagaća 10:37 05.07.2012

Politika zloupotrebljava službe

a sve službe imaju pretenzije da kontrolišu ne samo političare već i stalno traje međusobna konkurencija i tiha borba za dominaciju.
Kod nas nikada nije izvršena reforma službi već su samo menjane gazde i ideologije a službe i dalje zadržavale pozicije.Karađorđe je mislio da su mu verne, a čim se pojavio jači gazda one su mu okrenule leđa, tako je bilo i za vreme Obrenovića i kasnije.SFRJ je bila ubeđena da su službe u službi SFRJ a one su ozbiljno radile za nove gazde, Milošević je bio ubeđen da je služba na njegovoj strani što je i bila dok im je davao privilegije i dok nije ocenila da njegovo vreme dolazi i tako bi. Tako je i posle 5.oktobra i još ružnije.Znači, konačno treba napraviti profesionalne službe, zabraniti im stranačko delovanje, isključiti postavljanje po stranačkim linijama, obezbediti da šefovi službi budu profesionalci. Postavljati službama ozbiljne i prave zadatke i smernice i svaki nestručan rad sankcionisati. Inače, nema ozbiljne države bez ozbiljnih službi kao ni ozbiljnih službi bez ozbiljne demokratske države i njenih institucija.Nema nikakve mistike ali ne može ni sve što služba radi biti u tabloidima.Inače, nikada niti bi otkrili kriminalce, dilere ni obezbedila političkom rukovodstvu relevantne informacije i procene za vođenje državne politike.A ako se službe bave cinkarenjem za potrebe stranačkih vođa onda je to katastrofa i za službe i za vođe jer ih na kraju napuste. Osnovni princip u radu službi dakle mora biti profesionalnost što znači da se podaci, informacije i procene ne smeju frizirati samo da bi se šefu dopale a u stvari lažu tako i narod i državu.
Nešto o svemu tome sam pisao ranije
Ovde
wukadin wukadin 10:58 05.07.2012

Re: Politika zloupotrebljava službe

Kako sad nešto iz perioda SFRJ da nije valjalo?!!
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 11:00 05.07.2012

Re: Politika zloupotrebljava službe

Političari, dok su na vlasti, zloupotrebljavaju službe, a iz te zloupotrebe službe crpe svoju moć nad političarima.

To je tačno, međutim teško je prekinuti to vrzino kolo.
blogov_kolac blogov_kolac 14:53 05.07.2012

Re: Politika zloupotrebljava službe

Tako je i posle 5.oktobra i još ružnije.Znači, konačno treba napraviti profesionalne službe, zabraniti im stranačko delovanje, isključiti postavljanje po stranačkim linijama, obezbediti da šefovi službi budu profesionalci.

"Profesionalci" u tajnim sluzbama koji su tom "profesijom" poceli da se bave u totalitarnim rezimima i drzavama su ustvari vrhunac negativne selekcije nekog drustva, i tu najmanje mislim da se radi o nesposobnjakovicima, vec o osobama dugorocno predodredjenim da budu opasne stetocine sa jako malim procentom izuzetaka - i zato bas ti "profesionalci" prvi treba da budu na udaru prve sledece ozbiljne reforme, koje sigurno nece biti ni sledece 4 godine.

Kada je rec o tzv stranackim kadrovima u Sluzbi, to je besmislena konstrukcija. Ne postoje stranacki kadrovi u Sluzbi, nego Sluzbini kadrovi u strankama, i to je ogromna razlika. Redovna kadrovska pomeranja u okviru onog reprezentativnog dela danasnje Sluzbe (BIA) nakon raznih izbora ili drugih krupnih vanrednih situacija je odraz pregrupisavanja moci razlicitih frakcija u okviru Sluzbe.
Milan Karagaća Milan Karagaća 00:02 06.07.2012

Re: Politika zloupotrebljava službe

"Profesionalci" u tajnim sluzbama koji su tom "profesijom" poceli da se bave u totalitarnim rezimima i drzavama su ustvari vrhunac negativne selekcije nekog drustva, i tu najmanje mislim da se radi o nesposobnjakovicima, vec o osobama dugorocno predodredjenim da budu opasne stetocine sa jako malim procentom izuzetaka - i zato bas ti "profesionalci" prvi treba da budu na udaru prve sledece ozbiljne reforme, koje sigurno nece biti ni sledece 4 godine.

Totalno nerazumevanje pojma profesionalizam. To nema veze da li je sistem totalitaran ili kao demokratski, njegov je posao da savesno i odgovorno, bez podmetanja i iskrivljavanja pribavi činjenice i informacije, onda se zavisno od stepena pouzdanosti izvora te informacije i podaci ukrštaju sa drugim izvorima i srodnim službama da bi se došlo do ozbilnih procena i analiza. Dakle, pod službama ne podrazumevam jajajre i potkazivače, dodvorivače aktuelnim političkim opcijama tako što ih zapravo lažu i čine medveđu uslugu.
Inače, ko se imalo razume u rad službi zna da nema u principu nikakve razlike u metodama, sredsvima, kadrovima i tehnici između američke, ruske, izraelske, kineske i koje god hoćeš moderne službe, a u mnogo čemu, osim u primeni savremenih tehničkih sredstava nema tu velikih mudreosti i promena od kada službe postoje a kada su u pitanju školovani kadrovi.
Ono što je problematično je to što neko pomisli da će stručni posao raditi bolje onaj ko je stranački odan a što se struke tiče tu je dileja.
Inače, ne bi se moglo desiti da na mesto direktora VOA svojevremeno postave čoveka koji je bio komandir stanice milicije samo zato što je takav dogovor o rasporedu kadrova.
Rad u službama je struka i zanat koji se uči dugogodišnjim radom bez obzira na predhodnu stručnu spremu, a školovanje i obuka kadrova vrši se na posebnim stručnim usavršavanjima i to tokom cele karijere.
milisav68 milisav68 00:34 06.07.2012

Re: Politika zloupotrebljava službe

Milan Karagaća

Ono što je problematično je to što neko pomisli da će stručni posao raditi bolje onaj ko je stranački odan a što se struke tiče tu je dileja.

Međutim, pravi izazov za Stanišića i posao kome je posvetio najviše vremena i energije, bio je prelazak Srbije na višepartijski sistem tokom 1990. Priča se da je Stanišić tada skrojio srpsku opoziciju po Miloševićevoj meri, i to tako da mu je sledećih dvanaest godina lepo pristajala. Čak i ako se uzme da su te priče grubo preterivanje, ostaje činjenica da se među osnivačima opozicionih stranaka našlo mnogo ljudi sa debelim dosijeima saradnika Službe kao i ljudi koji su u svojoj biografiji imali stavke koje su ih činile podložnim ucenama

link
Milan Karagaća Milan Karagaća 08:18 06.07.2012

Re: Politika zloupotrebljava službe

link

Hvala Milisave. Upravo tako, Stanišić je dobar primer za sve. Prvo, u službi je počeo od najnižih referentskih dužnosti, operativca,i pokazao stručnost i napredovao.Istovremeno, on je i primer odsustva kontrole nad službom odnosno prisustvo vrlo dobre kontrole i stavljanje službe u funkciju jednog čoveka, jedne političke opcije pa je već tada lojalnost postala važnija od stručnosti. Posebna je priča zloupotreba službe i njeno stavljanje iznad države. Umesto da država vodi službu ispalo je da služba vodi državu i dovede je tamo gde dovede, a da ne govorimo o prljavim poslovima , primanje u službu ljudi iz sumnjivih miljea, a čije recidive i danas vidimo.
Vojislav Stojković Vojislav Stojković 10:58 06.07.2012

Re: Nikolić čisti tajne službe

VELIKE promene u obaveštajnim službama uskoro će se dogoditi - nezvanično saznaju "Novosti" u Predsedništvu Srbije. link
wukadin wukadin 11:09 05.07.2012

Re: Vidim da targetuju opoziciju

Pazi, pao Šone

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana