Ja u školu idem i dobar sam đak

Srđan Mitrović RSS / 30.01.2008. u 21:28

schoolboy.gif

Dragi prijatelji, imam čast da vam predstavim još jedan tekst moje prijateljice Mozaik.

U ovom blogu ćemo pričati o nekim metodama za pravljenje bogatog društva. Misli se na materijalno bogatstvo, a ne duhovno, mada ni duhovno nećemo zaobići. Pokušaćemo da povučemo paralelu između nekih razvijenih zemalja i Srbije, a svaka sličnost biće sasvim slučajna.

Krenućemo od Ibn Kalduna (1332-1406), jednog od prvih teoretičara istorije civilizacija. Danas ga neki nazivaju i ocem moderne ekonomije. Ta titula principijelno pripada Adamu Smitu koji je publikovao svoje slavne radove o sticanju bogatstva jedne nacije, 370 godina posle Ibn Khaldunove smrti. Nećemo prepričavati Ibn Kandunovu biografiju i dela, sve možete naći na internetu i to na raznim jezicima. Ispričaćemo samo jedan detalj koji se tiče materijalnog bogatstva jedne nacije. Šta je Ibn Kaldun napisao, a da je tako bitno?

U svom kapitalnom delu Al Muqaddimah (Uvod u istoriju), Ibn Kaldun zaključuje da jedna nacija može postati imućna isključivo ako se na jednom mestu u isto vreme ispune sledeća četiri uslova (ovo pišem malo po sećanju, pa je svaka konstruktvna sugestija dobrodošla):

- Stabilnost političkih institucija. U zemlji u kojoj vlada politička nestabilnost nikakvo sticanje materijanog bogatstva nije moguće.

- Poštovanje druge osobe. Primetićemo da je ovo tačka razdora između muslimanskih država i Ibn Kalduna, što je učinilo da mu dela budu zabranjena nekoliko vekova. Naime, žena u mnogim muslimanskim državama nema ista prava (ekonomska, politička, mogu da je ubiju brat ili otac...) kao i muškarac...

- Poštovanje privatne svojine. Veoma je bitno da građanin zna da mu je privatna svojina neotuđiva. Današnjim jezikom ovaj i prethodni princip bi se mogli nazvati: pravna država.

- Stimulacija inovacije. Ovime ćemo se malčice pozabaviti u ovom tekstu, a da pri tome nećemo pričati o tome kako je engleska vlada nekim davnim odlukama izazvala englesku industrijsku revoluciju, ali o tome bi se mogao napisati novi blog...

Mi bi sad svakako mogli da postavimo pitanje definicije materijalnog bogatsva jedne nacije, ali ajde da se ne upuštamo u to na naučni način. Misli se na minimalan broj siromašnih, jaku srednju klasu i odličan zajednički standard. Takođe se misli na to da su svi građani slobodni (razna robovlasnička društva ne dolaze u obzir).

Jedan od načina da se stimuliše inovacija u jednom društvu je svakako obrazovanje. Reci ćemo kako mali plavooki Šveđani, Švajcarci i Danci idu u školu, a moraćemo da navedemo i neke kuriozitete o polaganju ispita... Naročitu pažnju ćemo obratiti na cenu školovanja i napravićemo paralelu između Švedske, Švajcarske, Danske i Srbije.

Zašto nas interesuje obrazovanje? Zato što u civilizovanim zemljama, sve od njega polazi i zato što razvijene zemlje jako puno ulažu u obrazovanje (mora da imaju dobar razlog za to!). Moćda ste čuli da je Irska svojevremeno odlučila da evropske strukturalne pare ulaze u obrazovanje i postala jedna od najbogatijih zemalja EEZ?

Nego, kako se školuju Švedjani, Danci i Švajcarci?

Osnovna škola

Krenimo od Švedske. Prvih devet godina školovanja je obavezno. To je Grundskola. Naravno, ta škola je besplatna. Kad kažem besplatna, ja ne mislim to u našem smislu te reči. Švedska deca dobijaju od škole olovke, knjige, sveske, ručak (!!!) i besplatnu nastavu. Do svojih 19 godina, Švedjanin ništa od materijala za školu ne kupuje, a ni ne ide u školu sa sendvičem. Država je obavezna da mu da znanje, da ga pritom nahrani i da mu sav pribor za rad. Jedino sto ga još ne kupa i oblači, ali treba prepustiti nešto i roditeljima.

Kako stvari stoje u Švajcarskoj? Švajcarski roditelji ne kupuju ni olovke deci dok ona ne napune 12 godina. Naime, i švajcarsko školstvo je besplatno, ali samo do 12 godina. Vidimo da su Šveđani napredniji po tom pitanju. Takođe, Šveđani daju deci besplatan ručak, što nije slučaj sa Švajcarcima.

Švajcarski profesori su jako, jako dobro plaćeni. To su više nego udobne plate. Misli se na učitelje i profesore u gimnazijama. O profesorskim platama na fakultetu ćemo reci da njihove plate dostižu sume kojima se plaćaju menadžeri u dobrim firmama.

Srpski sistem školstva predviđa 8 razreda osnovne škole, skoro obaveznih i skoro besplatnih. Za đake, skoro obaveznih, a za profesore skoro besplatnih (što bi rek'o Duško Radović).

Srednja škola

Nećemo dati kompletnu klasifikaciju srednjeg školstva po svim zemljama (napisala sam sve to, ali je dosadno, pa vas poštedjujem čitanja). Važno je reći da u većini zemalja srednje zanatske škole daju veoma solidno znanje deci. Na tim ljudima počiva recimo švajcarska privreda. Ići u zanatsku praktičnu školu nije sramota (naprotiv!) a kao kuriozitet ćemo navesti da su neki švajcarski direktori sa doslovce astronomskim platama završili upravo te škole. Na svoja mesta su postavljeni i zbog svojih ljudskih sposobnosti, naravno, ali je sigurno da su nešto poneli i iz škole.

Gimnazije spremaju decu za studije i interesantno je primetiti da u trećem i četvrtom razredu nema više redovnih pismenih vežbi, nego na kraju svakog tromesečja, deca imaju ispite kao na fakultetu. U trećem i četvrtom razredu nema više lekarskih opravdanja ako si odsutan sa časova, niti roditelji treba da pišu pismo školi. Tada to đaci počinju sami da rade. Deca se uče da budu profesionalno odgovorna. Trimestrijalni ispiti čine da se deca navikavaju na univezitetski način školovanja i ispitivanja. Posle gimanzije se polaze maturski ispit koji daje pravo upisa na univezitete. Nema prijemnog ispita. Nepotrebno je reći da je univerzitetsko školovanje smešno jeftino, a ako je dete iz siromašne porodice, kanton mu daje stipendiju bespovratnog tipa.

Postavlja se pitanje: zašto ja insistiram na besplatnom školovanju? Smatram da civlizacija počinje od ulaganja u obrazovanje. Švedska i Švajcarska su dobar primer, a i Srbija (samo u suprotnom smislu). Nemoguće je imati građansko društvo, ako država ne odreši kesu...

Projektno orijentisane studije i pojava eksperta na ispitu

Danci imaju dva različita sistema studiranja. Prvi je klasičan, univerzitetski, a drugi je project oriented. Ovaj drugi je mnogo zanimljiv, stimuliše praktično razmišljanje, a nipošto prostu reprodukciju znanja i koristi se na inženjerskim studijama. Studenti nemaju samo standardna predavanja i ispite. Imaju opšte predmete koji im uzimaju 25% vremena. 50% vremena posvećuju realizaciji nekog konkretnog, praktićčnog projekta iz neke oblasti a 25% vremena uče posebne predmete (koji su u vezi sa projektom).

U prvoj godini, moj kolega Henrik se bavio rekonstrukcijom neke stare zgrade u Kopenhagenu, pa je učio pravni sistem Danske, građevinu, petljao se sa radnicima i tome slično. U narednom semestru je naučio elektroniku tako sto je projektovao pojačavač za novi muzički stub fime B&O. U jednom kasnijem semestru, studenti uče kako da pišu naučne članke i čak imaju simulaciju prave konferencije.

Obrazovanje je izuzetno praktično i nipošto bazirano na prostoj reprodukiji znanja. Polaganje ispita se svodi na odbrane projekata pred komisijom koja ispituje studenta o celoj oblasti kojom se bavio u prethodnom semestru. Najčešće ima više studenata na istom projektu, što ih tera da nauče da rade u grupi i da se trpe i tolerišu čak i kad se ne slažu. U tim školama nema diplomskog rada, jer je student prošao kroz deset projekata i odbranio ih, pa je dovoljno dokazao da može da se izbori sa jednim inženjerskim zadatkom i da napiše rad i dokumentaciju.

Nepotrebno je reći da vrlo često danska preduzeća predlažu teme projekata i da studenti sarađuju sa inženjerima iz industrije. Takođe, ove škole su vrlo ponosne da svi njihovi studenti jako lako nalaze posao u danskim preduzećima.

Kako se polažu ispiti u Švajcarskoj i u Švedskoj? Student ulazi u salu i sreće se sa pogledom profesora i ekperta. Tu je ključna razlika između njihovog i našeg školstva. Kod nas se student sreće sa namrštenim pogledom svog profesora koji može biti raspoložen, neraspoložen i kojeg definitivno niko ne kontroliše ni kako drzi predavanja ni kako ispituje djake itd... Veoma je bitno da ekspert daje studentu ocenu i na taj nacin ocenjuje i samog profesora. Ekpert je neko ko može biti sa škole, ali ne mora. Kad su diplomski ispiti u pitanju, ekspert nikako ne može biti neko ko radi na istoj školi. Interesantno je da taj princip funkcionise i u Danskoj i u Švedskoj.

Koliko se ja sećam princip kontrolisanja profesora kod nas ne postoji. Doduše, možda se nešto promenilo u poslednjih 20 godina?

Kakve sve ovo ima veze sa Ibn Kaldunom sa početka nase priče?

Sećate se inovacionog principa? Jedna država mora da stimuliše inovaciju i ljude koji rade u školskim ustanovama, ako želi da njena nacija živi lagodno, pri čemu je to samo jedan od uslova... Apsolutno je nemoguće odvojiti inovaciju od obrazovanja! Ona se doduse moze pomoći i nekim drugim metodama (otvaranjem granica za jeftinije proizvode,...), ali obrazovanje je nezaobilazan faktor.

Samo obrazovani ljudi mogu da kreiraju nove proizvode i usluge i da shvate značaj pravne države i stabilnosti institucija. Samo sistematskim i velikim ulaganjem u obrazovanje može da se stvori bolje i humanije društvo koje će omogućiti svim građanima pristojan i dostojanstven život. Veoma je bitno primetiti da to obrazovanje ne sme ni u kom slučaju da bude obrazovanje koje stimuliše samo elitu, a od drugih pravi papagaje (koliko toga ste naučili napamet u svom školovanju? Smete li da priznate?) nego kreativne ljude (project oriented!) koji umeju kritički da misle i da sarađuju sa drugima. Samo sistematskim ulaganjem u obrazovanje može da se stimuliše preduzetništvo, istraživanje, izvoz,... a i napravi politički stabilna i pravna država.

Predsednički izbori u Srbiji. Naslušali smo se raznih programa i tema. Prednjači Kosovo, Evropa, Srbija se gradi, porodica, privatizacije, besplatne akcije, kapitalne inevsticije, idimidođimi...
Da li je i jedan od kandidata pomenuo sistematsko ulaganje u obrazovanje (dece, mladih, ali i odraslih)? Iako je Srbija siromašna zemlja, ulaganje je moguće. Koliko je ono danas? O trenutnom ministru školstva ne znam ništa, medijski nije mnogo prisutan (što ne znači da nista ne radi!). Bilo bi lepo čuti blogere B92 na temu srpske obrazovne svakodnevice.

U kakve škole idu srpska deca?

Mozaik, 30. januar 2008. 



Komentari (56)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

nikola svilar nikola svilar 21:43 30.01.2008

mozaikica

Bravo Mozaikice :))) sjajan tekst.

u skolama, kao u bozjoj basti :)) - ima svega

Pre mlooogo godina, pošao nikolica svilarčić na konsultacije uoči ispita otpornosti materijala /mehanika deformabilnog tela/ kod svoj naprsitog profesora doktora više železničke škole i građevinskog fakulteta u beogradu. bilo malom nikolici nejasno kako se izvodi formula za polarni moment inercije proizvoljnog geometrijskog preseka prilikom rotacije glavnih osa inercije - a bilo naravski obavezno da se na ispitu izvodi - pa s tim u vezi kuc, kuc kod profesora za pomoc

ah, nikola, sine, pa to ti je kao kad dr..s levom rukom - primeti profesor doktor kada je cuo pitanjce i lati se pisaljke da u svescicu pored crteza izvede celu stvar.

dan danas imam taj zapis negde u beleznici -
i naravno da cu i tog "bandita" zarad sale ponegde u pisanije svoje umetnuti... :))
Mozaik Mozaik 09:37 31.01.2008

Re: mozaikica

Veliko hvala na lepim recima. Ovo je bas lepo ohrabrenje...
Doctor Wu Doctor Wu 21:49 30.01.2008

Zanimljiv tekst

koji je od 4 Ibn Kaldunova principa primenjen u Kini, zemlji koja poslednjih godina beleži najveći porast GDP-a po glavi stanovnika?

A isto me zanima da li, na primer, UK, koja ima najskuplje osnovno i sekundarno školovanje na svetu, spada u grupu siromašnih i nerazvijenih zemalja?
Ivan Marović Ivan Marović 22:06 30.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Doctor Wu
Koji je od 4 Ibn Kaldunova principa primenjen u Kini, zemlji koja poslednjih godina beleži najveći porast GDP-a po glavi stanovnika?
Sva četiri. Imaju stabilne institucije (odnosno instituciju), poštuju jedni druge (imaju najveći procenat žena preduzetnika na svetu, npr.), poštuju privatnu svojinu (odskora, mada ne svu) i stimulišu inovaciju (na uštrb poštovanja intelektualne svojine).

Inače, ja sam bio prošlog proleća u Kairu u Ibn Khaldun centru kod Saad Ibrahima. Tad sam saznao ko je bio Ibn Khaldun, nisam imao pojma.
wk wk 00:14 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

A isto me zanima da li, na primer, UK, koja ima najskuplje osnovno i sekundarno školovanje na svetu, spada u grupu siromašnih i nerazvijenih zemalja?

Ali imaju opste obrazovanje. Neko placa, neko to dobija besplatno, ali sva deca su pokrivena nekakvim obrazovanjem.

Ja sam veliki pobornik besplatnog obrazovanja, ali je tesko statisticki dokazati da je besplatno opste obrazovanje bolje od npr. britanskog modela, jer u UK na kraju svi zavrse nekakvu skolu. U situaciji kada se sva deca skoluju, da li je to besplatno ili ne je stvar politickog opredeljenja, a nije pitanje iz konteksta bloga.

Videcemo na primeru Kine kako ce to izgledati za 20-ak godina. Trenutno, veliki deo dece ne ide u skolu (!) jer su im se roditelji ilegalno preselili iz svojih rodnih mesta u razvijeniji istok, pa deca nemaju pravo na skolovanje. Bas me zanima sta ce Kina da radi sa armijom potpuno neobrazovane radne snage kada oni dodju u godine da treba da traze posao.
Doctor Wu Doctor Wu 00:45 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Ali imaju opste obrazovanje.

nemojte mi, molim vas, pričati o engleskom opštem obrazovanju. englezi jesu inventivni, preduzimljivi, snalažljivi, duhoviti, vešti, zdravi, dugovečni, teatralni ali obrazovani (u proseku) svakako nisu (naglašavam, u proseku. pojedinačno, svakako da ima vrlo obrazovanih engleza).

jer u UK na kraju svi zavrse nekakvu skolu

to nije tačno. u UK manje od 2/3 relevantne age grupe kreće na visoke škole. znatno veći % od toga imaju, na primer, zemlje kao što su finska, južna koreja, švedska, usa, grčka, norveška, (omražena nam) rusija, čak i slovenija... danska je inače, skoro par sa uk.
Doctor Wu Doctor Wu 00:46 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

zaboravih da dodam. švajcaraca nema na ovoj listi. mora neko da čuva krave. a i zlato.
Mozaik Mozaik 09:39 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Istina je da se nisam mnogo bavila Svajcarskom (sto je malo blesavo, JER JA ZIVIM U SVAJCARSKOJ!). U sledecem blogu obecavam pricu o skolovanju (a i nekim drugim aspektima) male zemlje sakrivene u Alpima.
Brooklyn Brooklyn 09:52 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

besplatno obrazovanje? hm, znaci u svedskoj ucitelji volontiraju, a skolske zgrade se izgrade same od sebe?
ili mozda svedjanima uzmu 60% njihove plate kao porez, pa onda, kao, im daju besplatno skolovanje?

ja bi radije da drzava ostavi meni moje pare da ja raspolazem kako hocu i potrosim na koju skolu hocu, a ne da mi drzava odredjuje sta mogu i sta ne mogu.

wk wk 13:16 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Brooklyn
ja bi radije da drzava ostavi meni moje pare da ja raspolazem kako hocu i potrosim na koju skolu hocu, a ne da mi drzava odredjuje sta mogu i sta ne mogu.

A ja bih da pobijem svu sirotinju! Sta da trose moje pare, barabe jedne!
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 13:21 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

ja bi radije da drzava ostavi meni moje pare da ja raspolazem kako hocu i potrosim na koju skolu hocu, a ne da mi drzava odredjuje sta mogu i sta ne mogu.

a šta se dešava kada nemaš dovoljno para za školu koju ti hoćeš?
wk wk 13:25 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

jer u UK na kraju svi zavrse nekakvu skolu
to nije tačno. u UK manje od 2/3 relevantne age grupe kreće na visoke škole

Ne znam sta mislis pod "visoke skole", pretpostavljam da mislis na srednju skolu ("high school"?

Pod "nekakvu skolu" mislio sam na osnovnu skolu.

Mozda bi trebalo da pokusamo da nadjemo paralelu u upehu zemalja u odnosu na to koliko ljudi zavrsi srednju skolu. Jer osnovna skola je zaista osnovna, ona nije ni od kakve sustinske koristi. Ako je to ono na sta ste mislili kada ste nabrajali ove zemlje, onda ispada da ne postoji jasna korelacija izmedju tog procenta i uspeha zemlje.

Ako gledamo visoko obrazovanje, tu je opet tesko razluciti stvari. Zapadne zemlje definitivno ne proizvode dovoljno ljudi sa zavrsenim univerzitetom tehnicke struke, ali im se moze da ih uvoze iz nerazvijenih zemalja.

Moje licno misljenje je da skolovanje sigurno pomaze, ali nedovoljno da bi mogla da se izvuce jasna korelacija zbog drugih faktora koji direktnije uticu na ekonomiju zemlje.
Mozaik Mozaik 13:34 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Ako gledamo visoko obrazovanje, tu je opet tesko razluciti stvari. Zapadne zemlje definitivno ne proizvode dovoljno ljudi sa zavrsenim univerzitetom tehnicke struke, ali im se moze da ih uvoze iz nerazvijenih zemalja.


Uvoz strucnjaka se ne desava zato sto se jednoj zemlji moze, nego zato sto je to deo jasne strategije razvoja jednog drustva. Ne treba misliti da se te stvari desavaju bas stihijski (mada stihije svakako ima, kao u svakoj pojavi...).
wk wk 13:34 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

li imaju opste obrazovanje.
nemojte mi, molim vas, pričati o engleskom opštem obrazovanju.


Mislio sam na to da imaju obavezno osnovno obrazovanje - nisam mislio na nivo obrazovanja prosecnog Engleza. Nisam nikada bio u UK, a upoznao sam samo nekoliko Engleza do sada.
Brooklyn Brooklyn 13:37 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

A ja bih da pobijem svu sirotinju! Sta da trose moje pare, barabe jedne!


wk, da is bar pametan koliko si agresivan.

preraspodela dohodka i drzava kao provajder usluga ne uslovljavaju jedno drugo. drzava, na primer, moze da preraspodeli dohodak od jednih ka drugima, a da onda i jedni i drugi kupuju usluge (obrazovanja, na primer) na trzistu.

Srdjane, drzava bi na primer mogla da privatizuje sve skole, i da svakom roditelju da vaucer u vrednosti koliko bi kostalo skolovanje deteta, i onda da taj roditelj moze da claimuje taj vaucer u bilo kojoj skoli, a ne da privilegovana deca (koja zive u boljem kraju) idu u bolje skole.

ako bi svaki roditelj mogao da bira u koju skolu salje decu, i finansiranje skole zavisilo od toga koliko roditelja posalje svoju decu tamo, u interesu svake skole bi bilo da bude sto kvalitetnija, i bilo bi i bolje i pravednije za sve.

a svako moze bolje da raspolaze svojim novcem nego sto to moze drzava za njega da ucini, jer svako zna bolje od drzave sta su njegove zelje i potrebe.

a šta se dešava kada nemaš dovoljno para za školu koju ti hoćeš?


isto sto se desava i danas. ili dobijes stipendiju, ili uzmes kredit ili ne ides u tu skolu. ali, sto ti manje uzme drzava, vise ti ostane, za sta god hoces, ukljucujuci i skole.
wk wk 14:11 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Brooklyn
Srdjane, drzava bi na primer mogla da privatizuje sve skole, i da svakom roditelju da vaucer u vrednosti koliko bi kostalo skolovanje deteta,


Ti si napisala nesto sasvim drugo: "ja bi radije da drzava ostavi meni moje pare da ja raspolazem kako hocu". Nisi napisala da zelis da drzava svima uzme nase pare i da onda svima vrati te pare (drugacije rasporedjene) pa da mi vidimo sta cemo sa njima.

Sistem koji si ti sada ovde predlozila po meni sasvim ima smisla, i mislim da bi mogao da se primenjuje na gomilu stvari gde bi se ljudi tako naterali da stede resurse (struja, benzin, grejanje...).

i onda da taj roditelj moze da claimuje taj vaucer u bilo kojoj skoli, a ne da privilegovana deca (koja zive u boljem kraju) idu u bolje skole.

To je problem USA, to nije opsti problem. USA sistem javnih skola jako glupo organizovan, i u praksi ispada da ako si rodjen siromasan u siromasnom kraju, ici ces u siromasnu skolu, gde ce ti predavati siromasni profesori i ti nikada neces biti primljen na solidan fakultet i ostaces ceo zivot siromasan.

a svako moze bolje da raspolaze svojim novcem nego sto to moze drzava za njega da ucini, jer svako zna bolje od drzave sta su njegove zelje i potrebe.

O ovome moze da se diskutuje. Drzava treba da postavi limite, a covek da se ponasa racionalno. Sub-prime kreditna kriza u USA pokazuje da se ljudi ne ponasaju racionalno (uzimali su kredite preko svojih moci) ali da se ni banke (!) nisu ponasale racionalno, tj. nisu proveravale kome daju kredite. Uzdanje u ljudsku racionalnost nije racionalno.

a šta se dešava kada nemaš dovoljno para za školu koju ti hoćeš?

isto sto se desava i danas. ili dobijes stipendiju, ili uzmes kredit ili ne ides u tu skolu. ali, sto ti manje uzme drzava, vise ti ostane, za sta god hoces, ukljucujuci i skole.

Da, ali problem je sto nismo u startu svi isti kada krenu da se dele stipendije i krediti. Opet su tu bogatiji u prednosti, pogotovo kod kredita.

Ja licno jesam levicar, ali uopste nisam za to da drzava treba da sve zivo deli besplatno. Upravo onaj sistem koji si ti objasnila (npr. svi placaju porez, ali i svi dobiju 1000 dolara za grejanje, grejanje se naplacuje strogo ekonomski, pa ti stedi ako ti trebaju pare) je sistem koji se i meni levicaru i tebi desnicaru svidja.

Sto se tice skolovanja, iz cisto mojih ideoloskih ubedjenja, smatram da treba da bude opstedostupno i potpuno besplatno. Ne mislim da skole ne treba da se takmice da dobiju kvalitetne studente, i mislim da mora da postoji neka kvazi-trzisna utakmica izmedju njih da bi se one uopste trudile da ostanu kvalitetne, ali ne mislim nuzno da to mora da se desava preko novca.
pnbb pnbb 16:52 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

moze da claimuje taj vaucer


ne kaze se claimuje nego klejma
Brooklyn Brooklyn 16:59 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

ne kaze se claimuje nego klejma


naravno, klejma, silly me! :)

zanimljivo mi da se danas u srbiji govori kako su govorili pre 10g u sloveniji. kako danas govore u sloveniji ne znam.
Doctor Wu Doctor Wu 17:32 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Zapadne zemlje definitivno ne proizvode dovoljno ljudi sa zavrsenim univerzitetom tehnicke struke, ali im se moze da ih uvoze iz nerazvijenih zemalja.

Pa za to postoji vrlo jasan razlog. Na Zapadu je neisplativo se baviti tehnikom.

U vezi ovog ostalog treba shvatiti da je na Zapadu školovanje privredna grana kao i svaka druga.

Mišljenja sam da više od školovanja, razvijanju društva pomaže invencija i privatna inicijativa. Na žalost, samo bogata društva mogu priuštiti rizike koje ta inicijativa donosi.
Brooklyn Brooklyn 17:37 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Pa za to postoji vrlo jasan razlog. Na Zapadu je neisplativo se baviti tehnikom.


nije neisplativo, samo je relativno manja dodata vrednost u odnosu na neka druga zanimanja, znas vec :)
Željka Buturović Željka Buturović 18:00 31.01.2008

Re: Zanimljiv tekst

Mišljenja sam da više od školovanja, razvijanju društva pomaže invencija i privatna inicijativa. Na žalost, samo bogata društva mogu priuštiti rizike koje ta inicijativa donosi.

najveci rizik u privatnoj inicijativi ne snosi drustvo nego pojedinac koji je preuzeo inicijativu. celo drustvo ima korist od uspesne inicijative, jer uspesna inicijativa prakticno po definiciji znaci da je pronadjena usluga ili proizvod koji je ljudima potreban, dakle od njega imaju korist. ali iz toga ne sledi da celo drustvo gubi od neuspesnih inicijativa - gubitak u mnogo vecoj meri pada na inovatora. ta asimetrija je jedan od razloga uspeha kapitalizma.

inace, ako smatrate da tzv. siromasna drustva (inace drustva koja bi se, da su postojala pre 100 godina, smatrala vanzemaljski bogatim) ne mogu da priuste rizik privatne incijative, da li to znaci da istima preporucujete plansku privredu?

Doctor Wu Doctor Wu 00:04 01.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

najveci rizik u privatnoj inicijativi ne snosi drustvo nego pojedinac koji je preuzeo inicijativu.

pa ne uzima pojedinac kredit od sebe nego od banke, valjda. koja nigerijska, pakistanska ili nepalska banka ima dovoljno para da rizikuje podržavanje nečije, moguće neprofitabilne, ideje?
ali iz toga ne sledi da celo drustvo gubi od neuspesnih inicijativa - gubitak u mnogo vecoj meri pada na inovatora.

to, zapravo, nije tačno. gubitak snosi isključivo onaj ko je dao pare. a to je vrlo retko inovator (čak i kroz istoriju, s izuzetkom howarda hughesa). inovator može završiti sa povređenom sujetom, gubitkom časti, ponosa, ali pare gubi samo investitor, bankar, venture capitalist.
inace, ako smatrate da tzv. siromasna drustva (inace drustva koja bi se, da su postojala pre 100 godina, smatrala vanzemaljski bogatim) ne mogu da priuste rizik privatne incijative, da li to znaci da istima preporucujete plansku privredu?

uh, željka, ovo je, krajnje neočekivano i potpuno nelogično pitanje. ko je ikad pominjao plansku privredu? uzgred to prostorno-vremensko relatizovanje nerazvijenosti mi se čini fundamentalno pogrešnim: ljudi ne žive biblijske živote da bi mogli porediti svoje sadašnje stanje sa stanjem njihovih predaka u 16., 17., 18. i 19. veku.
Doctor Wu Doctor Wu 00:15 01.02.2008

Mozaik, ne zameri na

polemičkom tonu gornjih komentara. Mnogo mi se sviđa
o nekim metodama za pravljenje bogatog društva.

Zvuči kao da je neki projekat, kao da postoje neka funkcija cilja, neki constrainti. Da imaš kao neke socijalne projektante koje platiš a oni primene svoje metode i evo ga: bogato društvo! Kao most, zid, zgrada, brana...
Željka Buturović Željka Buturović 00:50 01.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

pa ne uzima pojedinac kredit od sebe nego od banke, valjda. koja nigerijska, pakistanska ili nepalska banka ima dovoljno para da rizikuje podržavanje nečije, moguće neprofitabilne, ideje?

pojedinac moze da preuzme sav rizik na sebe a moze i da prebaci deo rizika na nekog drugog (investitora, banku) uz odredjenu naknadu (zajam, deonice, obveznice i sl). ne znam kakva je situacija u nepalskim bankama, ali banke su funnkcionisale i u mnogo siromasnijim zemljama od bilo koje savremene drzave.

to, zapravo, nije tačno. gubitak snosi isključivo onaj ko je dao pare. a to je vrlo retko inovator (čak i kroz istoriju, s izuzetkom howarda hughesa). inovator može završiti sa povređenom sujetom, gubitkom časti, ponosa, ali pare gubi samo investitor, bankar, venture capitalist.

finansijski rizik nije isti za investitora i za inovatora (jedan od razloga zasto se inovatoru cesto isplati da prebaci rizik na investitora). investitor ulaze u mnogo projekata od kojih neki uspevaju pa time kompenzuje neuspeh dok inovator ulaze samo u svoj projekat i najcesce nema cime da kompenzuje gubitak. inovator ne gubi samo sujetu (to nije samo stvar sujete, nego i verovatnoce da ce dobiti novac za neki sledeci projekat) vec gubi i vreme, odnosno alternativne projekte kojima je mogao da se posveti. sto ce reci, i kad su pare pozajmljene gubitak za inovatora nije uopste trivijalan.

ali mislim da su sve to detalji u odnosu na moju kritiku vase poente koja je bila da tzv. siromasna drustva ne mogu da priuste privatnu inicijativu. naprotiv, to je jedino sto mogu da priuste. ono sto ne mogu da priuste cinovnicko upravljanje privredom.

uh, željka, ovo je, krajnje neočekivano i potpuno nelogično pitanje. ko je ikad pominjao plansku privredu?

pa pominjali ste da privatna inicijativa nije primerena "siromasnim" zemljama. koja je onda vasa alternativa - ako nije planska privreda?
Doctor Wu Doctor Wu 02:15 01.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

investitor ulaze u mnogo projekata od kojih neki uspevaju pa time kompenzuje neuspeh dok inovator ulaze samo u svoj projekat i najcesce nema cime da kompenzuje gubitak. inovator ne gubi samo sujetu (to nije samo stvar sujete, nego i verovatnoce da ce dobiti novac za neki sledeci projekat) vec gubi i vreme, odnosno alternativne projekte kojima je mogao da se posveti. sto ce reci, i kad su pare pozajmljene gubitak za inovatora nije uopste trivijalan.

pa, privatnog investitora mnogo više brine gubitak 2 ili 3 miliona dolara nego gubitak vremena inovatora. inovator da ima negde pametnije da koristi svoje vreme, to bi sigurno i uradio. a pošto osim svog vremena i ideja ni nema šta da ponudi, inovator zapravo ništa ne rizikuje. u izvesnom smislu, za njega je i neuspeh projekta uspeh, jer i neuspeh daje mogućnost da se nešto nauči, obogati svoje iskustvo, dobiju nove ideje. znači, taj inovatorski opportunity cost je, zapravo, samo prividan. investitor je svoje pare, s druge strane, umesto u opremu i software mogao da uloži drugde a u slušaju neuspeha ih je nepovratno izgubio.
pa pominjali ste da privatna inicijativa nije primerena "siromasnim" zemljama. koja je onda vasa alternativa - ako nije planska privreda?

pominjao sam to kao prokletstvo, usud siromašnih zemalja a ne neprimerenost. recepta nemam, niti se pravim da ga imam ali mi se čini da su te priče o liberalizmu koji sam od sebe rešava sve probleme društva barem isto tako bajkovite kao i komunističke pričice o planskoj privredi.
Željka Buturović Željka Buturović 02:33 01.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

pa, privatnog investitora mnogo više brine gubitak 2 ili 3 miliona dolara nego gubitak vremena inovatora. inovator da ima negde pametnije da koristi svoje vreme, to bi sigurno i uradio. a pošto osim svog vremena i ideja ni nema šta da ponudi, inovator zapravo ništa ne rizikuje.

naravno da investitora nije briga za gubljenje vremena inovatora (??), ali ja vam objasnjavam da inovator i kad radi sa pozajmljenim parama ima ogromne rizike.

inovator da ima negde pametnije da koristi svoje vreme, to bi sigurno i uradio. a pošto osim svog vremena i ideja ni nema šta da ponudi, inovator zapravo ništa ne rizikuje.

inovator moze jako puno da rizikuje, mnogo vise od investitora - zavisi naravno o kojem konkretno inovatoru i investitoru govorimo u kojim konkretno okolnostima. prica o tome da inovator "nema gde da pametnije koristi svoje vreme" pa stoga "nista ne rizikuje" nije tacna. ako se ispostavi da je dobitak nakon investicije nula, on je svoje vreme itekako mogao pametnije da iskoristi. njegov rizik se upravo sastoji u tome sto ulazi u projekat koji u ovom trenutku nije najbolje koriscenje vremena ali ima sansu u buducnosti da se ispostavi kao takvo. dakle, on rizikuje da provede vreme u radionici, laboratoriji, busotini i slicno umesto ispred televizora, jureci zene ili pohadjajuci skolu.

u izvesnom smislu, za njega je i neuspeh projekta uspeh, jer i neuspeh daje mogućnost da se nešto nauči, obogati svoje iskustvo, dobiju nove ideje. znači, taj inovatorski opportunity cost je, zapravo, samo prividan.

izvinite, ali to nije tacno. veliko je pitanje koliki je transfer znanja iz onoga sto je inovator naucio u projektu jedan na potencijalni projekat dva. osim toga, kao sto sam vec rekla - ako inovatorov projekat propadne manje su sanse da dobije zajam neki sledeci put.

investitor je svoje pare, s druge strane, umesto u opremu i software mogao da uloži drugde a u slušaju neuspeha ih je nepovratno izgubio.

jeste, ali investitor se bavi potpuno drugim poslom, u kojem se gubici sa jednog projekta nadoknade drugim. inovator s druge strane ne moze da nadoknadi svoje gubitke, iako oni mogu da budu manji (manji novcano, ali veci u svakom drugom pogledu - i najcesce nenadoknadivi).

pominjao sam to kao prokletstvo, usud siromašnih zemalja a ne neprimerenost. recepta nemam, niti se pravim da ga imam ali mi se čini da su te priče o liberalizmu koji sam od sebe rešava sve probleme društva barem isto tako bajkovite kao i komunističke pričice o planskoj privredi.

potpuno ocekivano. ljudi koji vole kapitalizam su izuzetno retki.
Doctor Wu Doctor Wu 03:03 01.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

dakle, on rizikuje da provede vreme u radionici, laboratoriji, busotini i slicno umesto ispred televizora, jureci zene ili pohadjajuci skolu.

pa, dobro, nisam znao da odraslog čoveka mogu nahraniti sedenje ispred televizora, jurenje muškarce, žene ili pohađanje škole. rad na neuspešnim projektima definitivno može.
ako inovatorov projekat propadne manje su sanse da dobije zajam neki sledeci put.

prvo, ovo nije tačno. ako postoji veliki broj potencijalnih investitora i relativno mali broj kvalitetnih inovatora, ovi drugi nikakvih problema sa novcem neće imati, bez obzira na neuspeh nekog određenog projekta (i inovatori imaju svoje portfolije ulaganja). drugo, šta znači da projekat propadne? da ne donese profit? jako malo istraživačkih projekata se po tim kriterijumima može nazvati uspešnim. profiti dolazi tek kasnije, kad se stvar lepo zapakuje i izbrendira.
ali investitor se bavi potpuno drugim poslom,

je li neko tvrdio suprotno?
inovator s druge strane ne moze da nadoknadi svoje gubitke, iako oni mogu da budu manji (manji novcano, ali veci u svakom drugom pogledu - i najcesce nenadoknadivi).

ako su nenadoknadivi gore navedeni gubici gledanje televizora, jurenje ženskih, muškaraca i pohađanje (yet another) škole, onda se slažem.
potpuno ocekivano. ljudi koji vole kapitalizam su izuzetno retki.

moram priznati da nikakav emotivan odnos ne gajim ni prema socijalizmu ni prema kapitalizmu per se. zanimaju me društvena uređenja i ekonomski sistemi koji ljudima omogućavaju kvalitetnu egzistenciju. a kako će se oni zvati, to prepuštam drugima.
Željka Buturović Željka Buturović 03:38 01.02.2008

Re: Zanimljiv tekst

pa, dobro, nisam znao da odraslog čoveka mogu nahraniti sedenje ispred televizora, jurenje muškarce, žene ili pohađanje škole. rad na neuspešnim projektima definitivno može.

ne vrti se sve oko hrane. ako neko moze da radi 20 sati dnevno da bi pokrenuo fabriku carapa (od pozajmljenih para) ili moze da radi 8 sati dnevno na salteru, onda on, kad se upusti u svoj projekat, rizikuje onih 12 sati koje je mogao da provede na druge nacine.

mislim stvarno je smesno da pricate da inovator nema rizik jer "nema nista pametnije da radi". rizik postoji svuda gde postoji neizvesnost i alternativne opcije, a toga u inovaciji svakako ima.

prvo, ovo nije tačno. ako postoji veliki broj potencijalnih investitora i relativno mali broj kvalitetnih inovatora, ovi drugi nikakvih problema sa novcem neće imati, bez obzira na neuspeh nekog određenog projekta (i inovatori imaju svoje portfolije ulaganja).

naravno da je tacno, to je elementarna matematika. propala investicija smanjuje relativnu kredibinost inovatora, ceteris paribus. to ne znaci da on ne moze da dobije pare za neki sledeci projekat (zavisi od ponude i potraznje kredita itd), ali ne vrti se sve samo oko dobijanja para nego i oko uslova itd.

drugo, šta znači da projekat propadne? da ne donese profit? jako malo istraživačkih projekata se po tim kriterijumima može nazvati uspešnim. profiti dolazi tek kasnije, kad se stvar lepo zapakuje i izbrendira.

nemam pojma sta su ti vasi "istrazivacki" projekti, zvuci mi kao neko subvencionirano mlacenje prazne slame. sta znaci da je projekat propao zavisi od okolnosti koje moze propise davalac kredita (on moze a ne mora da bude spreman da ceka na profit odredjen broj godina) a moze i onaj koji sprovodi projekat.

moram priznati da nikakav emotivan odnos ne gajim ni prema socijalizmu ni prema kapitalizmu per se. zanimaju me društvena uređenja i ekonomski sistemi koji ljudima omogućavaju kvalitetnu egzistenciju. a kako će se oni zvati, to prepuštam drugima.

bas plemenito.
Taska Dana Taska Dana 22:40 30.01.2008

Odlican tekst!!!

Bas sam skoro razgovarala sa mojojm sestricinom koja studira u Beogradu. Pametna vredna studentkinja koja ima srecu da je takva i jos ima i dobre ocene pa joj je deo skolovanja placen. Interesovala se koliko se placaju studije u Kanadi gde ja zivim i da li studenti imaju nesto od toga nazad. Kad sam joj ispricala kakve uslove za ucenje imaju njene kolege u Torontu, konstatovala je da su oni srecni jer da cena koju placaju studenti u Beogradu je proporcionalno gotovo ista ceni studija u Torontu ali da, na zalost , studenti u Beogradu nemaju nikakve uslove.



Željka Buturović Željka Buturović 22:41 30.01.2008

svemocna skola

Jedan od načina da se stimuliše inovacija u jednom društvu je svakako obrazovanje.

ovo uopste nije ocigledno - a jos manje je ocigledno da je drzava da koja treba da upravlja obrazovanjem. ljudska kultura se razvijala mnogo pre nego sto se pojavilo "besplatno" obrazovanje.

Zašto nas interesuje obrazovanje? Zato što u civilizovanim zemljama, sve od njega polazi i zato što razvijene zemlje jako puno ulažu u obrazovanje (mora da imaju dobar razlog za to!).

to, da u razvijenim zemljama "sve polazi" (sta tacno?) od formalnog obrazovanja je problematicna teorija a ne ocigledna istina. mnogi veliki inovatori u istoriji su imali malo formalnog obrazovanja (ni bill gates nije zavrsio fakultet.

Moćda ste čuli da je Irska svojevremeno odlučila da evropske strukturalne pare ulaze u obrazovanje i postala jedna od najbogatijih zemalja EEZ?

sigurno znate da korelacija, ako postoji, nije dokaz uzrocno-posledicne veze.
Taska Dana Taska Dana 22:51 30.01.2008

Re: svemocna skola

ZEljka..istina je...vi ste primer koji dokazuje da skola nekim ljudima ne moze u svemu da pomogne...ali svakako obrazovanje, priznacete, jeste najvaznija stavka u progresu covecanstva.

Uzrocno posledicna veza izmedju obrazovanja i progresa svakako postoji. Ali i kolateralna steta postoji i u obrazovanju. I to je tacno...
Kako samo mozete da kazete da obrazovanje nije povezano sa progresom...??????!!!!!!


Doctor Wu Doctor Wu 22:54 30.01.2008

Re: svemocna skola

Moćda ste čuli da je Irska svojevremeno odlučila da evropske strukturalne pare ulaze u obrazovanje i postala jedna od najbogatijih zemalja EEZ?

sigurno znate da korelacija, ako postoji, nije dokaz uzrocno-posledicne veze.

Slažem se. Irska nalazi svakojake mehanizme da zadržava pare od EU, pa tako poslednjih godina manijačno ulaže u mrežu puteva (Dablin je autoputem povezan sa svakom vukojebinom).

A kad smo kod korelacija i uzročno-posledičnih veza još nisam čuo za bogatu zemlju sa lošom mrežom puteva.
Željka Buturović Željka Buturović 22:56 30.01.2008

Re: svemocna skola

ZEljka..istina je...vi ste primer koji dokazuje da skola nekim ljudima ne moze u svemu da pomogne...ali svakako obrazovanje, priznacete, jeste najvaznija stavka u progresu covecanstva.

pored toga sto ste bezobrazni, vi, rekla bih, mesate znanje i obrazovanje. progres civilizacije jeste, izmedju ostalog, progres u znanju. na primer, ljudi danas znaju kako da naprave automobil ili ispeku palacinke, a nekad to nisu znali.

obrazovanje u smislu obaveznog kurikuluma koji kreira i finansira drzava je relativno nov izum i njegova veza sa progresom je mnogo manje jasna.
Taska Dana Taska Dana 23:15 30.01.2008

Re: svemocna skola

To se vec zove samoobrazovanje....a i to je obrazovanje.
Izvinjavam se na bezobrazluku.
Doctor Wu Doctor Wu 23:29 30.01.2008

Re: svemocna skola

pored toga sto ste bezobrazni

?????????????????
vi, rekla bih, mesate znanje i obrazovanje. progres civilizacije jeste, izmedju ostalog, progres u znanju. na primer, ljudi danas znaju kako da naprave automobil ili ispeku palacinke, a nekad to nisu znali

ne, nisam pominjao ni civilizaciju ni znanje ni obrazovanje ni automobile ni palačinke nego vezu bogatog društva i mreže puteva. ako pogledate economistov world in figures uočićete da bogate zemlje imaju nadprosečno visok godišnji broj km-vozila po km putne mreže (između 0.5 i 5 miliona).

ako pogledate zemlje po % GDP koji se koristi na školovanje onda nailazite, redom, na sledeće zemlje: Jemen, Kubu, Mongoliju, Lesoto, Dansku (8.5%), Maleziju, Švedsku (7.7%), Barbados, Island, Norvešku, Izrael. Irske nema na ovoj listi.
Brooklyn Brooklyn 10:38 31.01.2008

Re: svemocna skola

wu, ne odgovara zeljka to tebi. btw. mislim da je za ovakve nesporazume krivo to "vi"-kanje po blogu. mislim, ovi zabrinuti sto bi da osavremene jezik se uopste ne brinu o tome da se osavremeni tako da se ukine vi-kanje kao skroz bespotrebno i nazadno.
pnbb pnbb 23:01 30.01.2008

eh , u kakve..

nikakve...
ali nema se kinte za bolje
bar ne sada
ne moze odjednom i bolje skolstvo , i bolje zdravstvo, i bolja poljoprivreda, i sve..
ali slazem se, ajde da se za pocetak promene programi, a za sve besplatno i za vece plate cemo lako...

poredjenje sa svedskom i svajcarskom je malo onako... ti bi da otvoris fabriku kola, al odmah da bude mercedes, kakvi tamo hundai i kia i slicna sitna boranija...
daj da se poredimo sa nekim drzavama koje su u slicnom stanju ( nisam rekao sranju)...
snezana mihajlovic snezana mihajlovic 23:17 30.01.2008

...

prvo da obeležim samo neke delove, meni kao predavaču/ici važne: )

Deca se uče da budu profesionalno odgovorna.
...što ih tera da nauče da rade u grupi i da se trpe i tolerišu čak i kad se ne slažu
...nego kreativne ljude (project oriented!) koji umeju kritički da misle i da sarađuju sa drugima

a onda da napišem iz perspektive djaka, pošto je to i jedno od pitanja autora
za vreme mog studiranja, samofinansirajući studenti nisu imali pravo na menzu i nisu imali pravo na dom. (valjda ovi što plaćaju ne jedu i ne spavaju)
kontakt (u smislu neke komunikacije) sa profesorima nepostojeći. (uz par izuzetaka) dodje, ispredaje i ode. dosta.
rad na onom što obeležih gore - ni u tragovima, (ne računam izuzetke)
neki ispiti su se ocenjivali običnom olovkom,
na četvrtoj godini smo "delili" jednu knjigu. (slovima jednu i ne izmišljam), koju nisi mogao da izneseš iz čitaone (što je i logično), ali ni na kopiranje.
jedno od poglavlja knjige iz pedagogije: "jedno ko nijedno" (odnosivši se na broj rodjene dece, koga bi trebalo da se pridržava svaka porodica) - moj prof. inače autor iste je dr. to mi je bio najteži ispit. bez zezanja.
ima još, nego da ne mračim.
vidomir pavlovic vidomir pavlovic 09:40 31.01.2008

BRAVO !

SRĐANE!

TO JE PITANJE KOJE TREBA DA ISPLIVA NA POVRŠINU I BUDE GLAVNO!


"Bilo bi lepo čuti blogere B92 na temu srpske obrazovne svakodnevice.

U kakve škole idu srpska deca?"...


--srbija bez pametnih je kao glava bez mozga!--
vishnja vishnja 09:55 31.01.2008

Re: BRAVO !

bravo! da kazem i ja, a doci cu kasnije na duze.
postovanje.
Srđan Mitrović Srđan Mitrović 10:55 31.01.2008

Re: BRAVO !

BRAVO !

za bravo je zaslužna Mozaik, i njoj se zahvaljujem na ovom tekstu.
Brooklyn Brooklyn 10:00 31.01.2008

..

Iako je Srbija siromašna zemlja, ulaganje je moguće


da, na primer, zvanicno, srbija je 8. zemlja na svetu po ulaganju u zdravstvo, po udelu u GDP-ju (izvor FT). posto verujem da u statistiku ne ulazi privatno zdravstvo i ono sto ljudi daju kao mito, verovatno smo realno i mnogo bolje plasirani.

e sada je pitanje gde tacno ide taj novac. ja verujem da bi svako povecanje "ulaganja" u skolstvo se uglavnom prelilo u plate osoblja.
wk wk 13:31 31.01.2008

Re: ..

e sada je pitanje gde tacno ide taj novac. ja verujem da bi svako povecanje "ulaganja" u skolstvo se uglavnom prelilo u plate osoblja.

Pa to ne mora da bude nuzno lose. Na primer, firme koje dobro placaju u IT industriji obicno imaju bolje motivisane i kvalitetnije ljude. Ako bi plate u prosveti bile bolje (a realno ni sada nisu lose kada se gleda cena rada po efektivnom satu), onda bi - pretpostavka je - kvalitetniji ljudi hteli da rade i u prosveti.

Naravno, sve pada u vodu jer covek u privatnoj IT firmi ima razloga da se trudi da ne bi dobio otkaz ako krene da zabusava. Ako radis u prosveti dobices otkaz ako napravis dete maloletnoj ucenici. A mozda ne cak ni tada.
Mozaik Mozaik 13:50 31.01.2008

Re: ..

Zaista ne vidim sta je lose u tome da osoblje u skolama bude dobro placeno. Napraviti ozbiljne konkurse za prijem tog istog osoblja (ne treba da budu profesori samo oni koji ne nadju posao u industriji nego oni koji odluce da im je to zivotni poziv!), dati im civilizovane plate, stimulisati ih, omoguciti dalje skolovanje, obezbediti pristojnu infrastrukturu. Pretnja otkazom jeste jedan od nacina stimulacije, ali ima i drugih. Moderan menadzment nije samo batina... nego i sargarepa...
Brooklyn Brooklyn 13:59 31.01.2008

Re: ..

Pretnja otkazom jeste jedan od nacina stimulacije, ali ima i drugih.


koji drugi se trenutno koriste? kako se u srbiji danas meri uspeh nekog nastavnika? i koliko zavisi plata od tog uspeha? i koliko imamo nepotrebnog, nenastavnog osoblja u prosecnoj skoli? zasto bi tacno neko "povecao kvalitet" svoga rada samo zato sto su mu dali vecu platu, ako ce imati istu i sa manje napora?

u ovakvim uslovima u kojima je srbija, pod terorom sindikata, sigurna sam da bi se svako povecanje uglavnom prelilo u povecanje plata i zaposljavanje rodjaka u tim skolama, bez velike koristi za ucenike.


Mozaik Mozaik 14:09 31.01.2008

Re: ..

zasto bi tacno neko "povecao kvalitet" svoga rada samo zato sto su mu dali vecu platu, ako ce imati istu i sa manje napora?


Zato sto obrazovan covek ne ide na posao SAMO da bi zaradio platu. Svoditi ljude (a pogotovu profesore) na masine za zaradjivanje plate je nefer i mozda tuzna srpska svakodnevica...

Pretpostavljam da se danas ne koriste nikakvi nacini stimulacije u skolama i mislim da je to tragicno! Ne samo po ljude koji rade u tim skolama nego i po generacije koje iz skola izlaze!!! Meriti uspeh u bilo kom poslu (a narocito u prosvetnom) je azbuka svakog menadzera. Raditi na usavrsavanju prosvetnog kadra je azbuka svakog ministra obrazovanja. Raditi na novim programima i curriculum-ima takodje.

Ali za sve to je potrebno jako, jako puno para... i policke volje da se te pare uloze...


Brooklyn Brooklyn 14:12 31.01.2008

Re: ..

Zato sto obrazovan covek ne ide na posao SAMO da bi zaradio platu.


pa, ako je tako trudice se i sa manjom platom.
Mozaik Mozaik 19:03 31.01.2008

Re: ..

ruzan i nekonstruktivan komentar...
Brooklyn Brooklyn 19:09 31.01.2008

Re: ..

ruzan i nekonstruktivan komentar...


ne, nego komentar koji proizilazi iz tvoje logike. a tvoj komentar pre njega je lep ali glup.
dracena dracena 11:46 31.01.2008

Lep tekst

Preporučujem, pozdravljam i podržavam svaki ovakav tekst. Nadam se da ćemo sve više misliti i pisati o znanju iz različitih uglova. To će biti siguran znak da smo najzad počeli da se bavimo ključnim temama za naš razvoj, da smo se dokopali končića i počeli da paramo svoje ogromne hronične probleme, koji su svi bez izuzetka posledica neznanja raznih vrsta.
Mozaik Mozaik 11:52 31.01.2008

Re: Lep tekst

Veliko hvala.
d j o l e d j o l e 11:57 31.01.2008

Super post

Stabilnost političkih institucija. U zemlji u kojoj vlada politička nestabilnost nikakvo sticanje materijanog bogatstva nije moguće
Jedan od preduslova da se u drzavi ostvari i odrzava stabilnost politickih i drugih institucija jeste i postojanje socijalnog dogovora. Pod njim bi moglo mnogo toga da se podrazumeva (najvise u zavisnosti od toga iz kog i cijeg ugla se posmatra) ... mada se cesto svodi na jednu slicnu stvar: na vrstu dogovora, kompromisa, malte ne pogodbe, izmedju na prvi pogled sukobljenih drustvenih grupa.

Sa osnovnom idejom da su jedni drugima potrebni da bi opstali. Naravno, neki bi zeleli da promene svoje trenutno stanje na bolje, drugi bi zeleli da zastite i da uvecaju ono sto imaju ... A da bi i jedni i drugi postigli nesto od svojih ciljeva, potrebni su im oni drugi, potrebni su jedni drugima. I tu, valjda, i pocinje socijalni dogovor, koji je osnov svakog drustva. Sto je bolji i logicniji, potencijal drustva da se bolje organizuje, prilagodi promenjlivim uslovima, bolje zastiti sve svoje gradjane, i opstane i poboljsa, postaje veci.

Sa pocetkom socijalnog dogovora, pocinju i mnoga pisana i nepisana pravila, zakoni i prava koja su ugradjena u drustvo ... i cije postovanje omogucava sprovodjenje socijalnog dogovora. A ta pravila, njih je izgleda najteze napraviti. Citava istorija sastoji se iz mnogih pokusaja da se do njih dodje ... neke ste naveli i u postu: postovanje drugog i postovanje privatne svojine.

Suprotno od socijalnog dogovora stoji socijalna demagogija, koja opstaje tako sto zloupotrebljava, podpiruje i zaostrava razlike interesa koje postoje izmedju razlicitih delova drustva. Socijalna demagogija neminovno dovodi do politicke nestabilnosti, a u njoj je sve moguce, pa cak i to da politicka nestabilnost omogucava sticanje materijalnih bogatstava ... uskog broja ljudi koji prodaju demagogiju Slobodan Milosevic (3 - 4e9$), Jul + radikalna braca + njima pridruzeni multimilioneri i medijski moguli (1.5 - 2e9$).

Sad, kakve veze ima socijalni dogovor sa obrazovanjem, o kome ste pisali u postu. Pa mozda je upravo obrazovanje nesto u cemu se oslikava funkcionisanje socijalnog dogovora. Naime,

Samo obrazovani ljudi mogu da kreiraju nove proizvode i usluge i da shvate značaj pravne države i stabilnosti institucija. Samo sistematskim i velikim ulaganjem u obrazovanje može da se stvori bolje i humanije društvo koje će omogućiti svim građanima pristojan i dostojanstven život. Veoma je bitno primetiti da to obrazovanje ne sme ni u kom slučaju da bude obrazovanje koje stimuliše samo elitu, a od drugih pravi papagaje
Demagogije su, izmedju ostalih (pored potpirivanja sukoba mladjih i starijih, potpirivanje sukoba sukoba po poreklu, potpirivanje sukoba po materijalnom stanju, potpirivanje sukoba po narodnoj pripadnosti, potpirivanje sukoba vera), potpirivale i sukob izmedju manje ili vise obrazovanih clanova drustva.

Opste je poznato da u dobro organizovanim ekonomijama 1PhD = 100 - 200 novih radnih mesta, 1MSc = 10 - 50 novih radnih mesta, 1 BSc = 1 - 5 novih radnih mesta. Ova cinjenica bi mogla da ilustruje pricue da je i obrazovanje neka vrsta soc. dogovora.
Mozaik Mozaik 13:22 31.01.2008

Re: Super post

Opste je poznato da u dobro organizovanim ekonomijama 1PhD = 100 - 200 novih radnih mesta, 1MSc = 10 - 50 novih radnih mesta, 1 BSc = 1 - 5 novih radnih mesta. Ova cinjenica bi mogla da ilustruje pricue da je i obrazovanje neka vrsta soc. dogovora.


... a ta cinjenica nam i jasno govori zasto neke zemlje uvoze lopatom visoko obrazovanu radnu snagu i omogucavaju im integraciju u zemlji... Zasto neke zemlje stimulisu univerzitete da primaju doktorande iz inostranstva? Zasto univerziteti, pa cak i vise skole prave inovacione centre? Bezbroj puta sam srela rektore univerziteta koji su me prvo pozvali da vidim njihov inovacioni centar, gde inkubiraju start-upove pa tek onda sam isla na kaficu...

Zasto su konkursi za profesore univerziteta internacionalnog tipa, a ne strogo lokalnog?
Na isti nacin kao sto se otvara ekonomsko trziste za uvoz (kako bi se stimulisao izvoz!), tako se stimulise i trziste obrazovanja (kako bi se dobio novi kvalitet)...


chocolate chocolate 16:31 31.01.2008

Odlicna tema

Preporuka za Mozaik.
Mislim da, ako pricamo o obrazovnom sistemu, moramo obratiti paznju na finski obrazovni sistem. Njemu se pripisuje zasluga za finski privredni razvoj u poslednjih 15 godina. Finski djaci vec nekoliko godina vode na internacionalnim PISA testovima. Nesto malo finskom sistemu (na srpskom) se moze naci ovde:
http://www.danas.co.yu/20071206/terazije1.html

Na engleskom se na tu temu moze naci mnogo vise literature, npr ovde:
http://virtual.finland.fi/netcomm/news/showarticle.asp?intNWSAID=30625
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_Finland
Mozaik Mozaik 10:31 01.02.2008

Re: Odlicna tema

Hvala na linkovima, odlicni su!
chocolate chocolate 16:29 01.02.2008

Re: Odlicna tema

Nema na cemu.

p.s. It is I, LeClerc...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana