Istorija| Kultura| Putovanja

Etrurci (na licu mesta) 2

Velimir Mladenovic RSS / 07.07.2012. u 13:58

Mnoge su zanimljivosti vezane za društveni život Etruraca. Dovoljno govori činjenica da su ih Grci i Rimljani smatrali skandalozno nemoralnima, a setimo se samo svih priča vezanih uz njihove vlastite gozbe, orgije i hedonizam. U kasnijim rimskim vremenima, reč Etrurac je bila sinonim za prostituciju. Po rimskim merilima, njihova je žena bila uzorna, dok je etrurska bila preslobodna - učestvovala je u čestoj telesnoj razmeni muškaraca, održavala je brigu o svom telu vežbom, ponekad čak u prisutstvu muškaraca, nije se smatralo sramotom da bude viđena gola, na gozbama je nazdravljala kome je htela, sedala gde je htela - to nije morao biti njen suprug - dobro je podnosila alkohol.

 

Mnogi etrurski običaji su generalno neprihvatljivi u sadašnjosti, no treba imati na umu da je reč o vremenskom razmaku od gotovo tri hiljade godina, i da je njihova era bila netaknuta dogmama i strahovima od vlastite telesnosti. Stoga je iz današnje perspektive, i s pozicije današnjih (lažnih) moralnih načela nesaglediv način druženja ovog neobičnog drevnog naroda.

Etrurci su odgajali decu ne znajući ko je otac, zato imamo naglašen matrijarhat u njihovom društvu - loza se i nije mogla prenositi drukčije kad je jedino majka bila poznata. Deca su obično pohađala pijanke i učestvovla u seksualnim odnosima koji su bili urođen običaj pa zato nisu bili sramotni. Dečaci i mladići su bili posebno obljubljeni i od dama i od muškaraca - svi su se divili njihovim lepim glatkim telima. I mladići su upražnjavali mnogo vremena na ulepšavanje te su otklanjali dlake s tela smolom. Mnoge freske na grobnicama prikazuju homoseksualne odnose, iako postoje naznake da u nekim regijama oni nisu bili društveno prihvaćeni. 

Poznato je da je muzika sačinjavala važan deo života etrurskog društva - pratila je i obveze i razonodu. Sportska takmičenja, vojne vežbe, lov, pogrebi, banketi - sve je to bilo popraćeno profesionalnim muzičarima i plesačima.

Instrumenti su se koristili i u magične svrhe, poput tibije, vrste flaute čiji su se zvuci borili protiv velike rimske kuge. Najveću slavu među drugim narodima imali su etrurski flautisti. Njihov nacionalni instrument je bio aulos - dvostruka flauta koja se vezivala za usta muzicara vrpcom oko glave. Rimski zapisi govore o etrurskim flautistima koji privlače svojom očaravajućom muzikom veprove iz šume dovodeći ih pred spremne lovce.

                                          

Etrurci su bili najveći trgovci svog vremena. Njihove morske luke - emporia - bile su tada međunarodna trgovačka sedišta, a iskopine njihove bronce čak u dalekoj Švedskoj govore o razgranatosti njihovih trgovačkih puteva. Upravo ta široka mreža je temelj teoriji da su čak i germanske rune možda nastale iz njihovog alfabeta.

Nakit im je bio veoma cenjen i nenadmašiv za svoje doba. Bili su poznati obrađivači zlata. Velika je verovatnoća da su oni uveli grožđe i vino u Italiju oko devetog veka.

O njihovim trgovačkim i borbenim brodovima nemamo mnogo zapisa, no antički izvori pripisuju izum sidra Etrušćanima. Ona su prvotno bila od kamena s uklesanim podacima poput imena vlasnika.


Iz etrurske arhitekture jasno je vidljiv površan odnos prema životu na zemlji - domove su gradili od drveta i ilovače - i predan odnos spram zagrobnog života - njihove grobnice su neuništive. Budući da je Rim bio nemilosrdan prema većini njihove ostavštine, najvažniji spomenici etrurske umetnosti su upravo grobnice. Postoje pravi nekropolisi, s ulicama i trgovima, masivnim grobnicama usečenim u stene. Možda najpoznatije je tarkvinijsko podzemno groblje koje skriva hiljade grobnica. Najpoznatija je Grobnica bikova, nazvana prema slici dva bika iznad portala, ispunjena prikazima simbola plodnosti i erotskih scena.

Da bismo naglasili važnost danas zanemarenog uticaja ove velike civilizacije na razvoj zapadnog sveta, evo još nekoliko podataka: njihovo religijsko nasleđe je uticalo na rituale i odeću današnje katoličke crkve, a njihova umetnost na velikane renesanse, poput nenadmašivog Mikelanđela. Nacionalni kostim Etrurije - tebenna - kasnije je preuzet od Rimljana pod nazivom toga.

Sledeći tekst: Etrurski spomenici u Umbriji

 

Atačmenti



Komentari (12)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jukie Jukie 14:19 07.07.2012

drugi pasus

Valjda prihvatljivi u sadašnjosti

kalifornikacija i tako to
Velimir Mladenovic Velimir Mladenovic 14:24 07.07.2012

Re: drugi pasus

negde nisu i nece biti nikad :)
zemljanin zemljanin 17:51 07.07.2012

Re: drugi pasus

Velimir Mladenovic
negde nisu i nece biti nikad :)

eh sad nikad ... mi smo veliki tradicionalisti i ako samo posumnjamo da su oni neki naši preci (iz bloga 1) realno je očekivati da nastavimo tradiciju "otaca" (u ovom slučaju "majki" ) ...

Tekst, po običaju, zanimljiv i informativan
silver bullet silver bullet 09:51 09.07.2012

Raseni

Joj, sta ce sad jadni Omega kad vidi kakvi su bili pra-Srbi? Razvratni, raskalasni, sa sasvim drugim obicajima nego stari Sloveni. Ni traga Dazbogu i ostalim bozanstvima. A tek matrijarhat i te slobodne žene (curve)... Ne secam se da je to bilo karakteristicno za stare Slovene, pardon Srbe. Ali vazno da jezicki lice Rasseni i Rašani (premda se na italijanskom š pise sci i jezicki ne mozemo nikako da dodjemo da se dva ss gadjaju sa našim š),a da ne govorim o ondasnjoj i sadasnjoj transkripciji... To je kao kada biste sve dinosauruse zvali krokodili. Ne, ne... ne postoji tiranosaurus rex, to je u stvari protokrokodil.

Lep tekst, ali njega je moguce naci u bilo kojoj bolje uradjenoj istoriji sveta ili istoriji umetnosti. Postoji mnogo indirektnih zapisa o Etrurcima, ali buduci da njihovo pismo jos niko nije dešifrovao, punu istinu o njihovim običajima i verovanjima znacemo tek kad nekome to podje za rukom.
Čekam originalne fotografije spomenika.
wukadin wukadin 12:55 09.07.2012

Re: Raseni

И стари Словени су, према ономе што знамо, били доста слободни. Ко те слагао да нису? Имали су годишње оргије, где је срамота било остати трезан. Смерност је дошла са хришћанством, можда не са првобитним хришћанством (ако је веровати рецимо Миомиру Петровићу, његов роман Галеријеве ватре...).
Оно што мене боде, искрен да будем, је претерана веселост. Метро, и оно друго. Мада је то друго било итекако код Грка и Римљана (нашли се коме да замерају деканцију, љубитељи дечака )...
Али метро кинђурење... ајд да рекнем чега сам се сетио. Бурек у Кући Великог Блата. Непатворени љаксе, рекло би се, чак су хтели јавно да га се одрекну у његовом месту. И онда видим - о издепилиран... О, земљо Индијо, говеђи рају!
silver bullet silver bullet 13:47 09.07.2012

Re: Raseni

И стари Словени су, према ономе што знамо, били доста слободни. Ко те слагао да нису?


Da, bili su prilično slobodni, pogotovo u letnjem periodu kada se opijanjem vinom i sladostrasnim plesom slavio kult boga sunca Jarila. Ali kada pogledaš dostupne zapise o Etrurcima, pa makar i samo ovo gore navedeno, vidiš da tu ima značajnih razlika. Svi stari narodi su imali kult boga Sunca i prilično raskalašno su ga slavili, od starih Slovena, starih Grka, Maja pa do starih Egipćana, samo su svoje bogove različito zvali: Dažbog, Helios, Kinič Ahau, Amon Ra... Ali to ne znači da su svi bili stari Sloveni, jedan narod, a još manje da su bili Srbi, već samo da su im posmatranjem nebeskog svoda bila poznata znanja o kretanju Sunca i obdanicama. Ali zapisi, istina posredni preko Grka i docnije Rimljana, govore da su Etrurci zaista bili narod posebnih običaja, posve različit od ostalih.
wukadin wukadin 14:36 09.07.2012

Re: Raseni

Ali ovo, ali ono...
Pročitaj ponovo 1984, pa ćeš videti di je istina.
Šta i da mislimo da su Srbi nastali pre ameba.
Negde se takvima smejem i dolazim u koliziju sa njima.
Ali na javnom servisu građanske Srbije jok!
Treba da proslavimo "povratak u devedesete"
Ali ako razmisliš, verovati u to je glupost... Ali ako još jednom razmisliš, igrati na kartu nečije ložnjave i nije tako loše.
Uostalom, kako sad od raskalašnosti dođemo do toga da li su svi slavili Sunce jer su srpskog porekla
silver bullet silver bullet 15:16 09.07.2012

Re: Raseni

wukadin
Ali ovo, ali ono...
Pročitaj ponovo 1984, pa ćeš videti di je istina.
Šta i da mislimo da su Srbi nastali pre ameba.
Negde se takvima smejem i dolazim u koliziju sa njima.
Ali na javnom servisu građanske Srbije jok!
Treba da proslavimo "povratak u devedesete"
Ali ako razmisliš, verovati u to je glupost... Ali ako još jednom razmisliš, igrati na kartu nečije ložnjave i nije tako loše.
Uostalom, kako sad od raskalašnosti dođemo do toga da li su svi slavili Sunce jer su srpskog porekla


Ali kolega vi ocito niste procitali moj post do kraja i shvatili sustinu... sto bi rekao jedan moj "omiljeni" bloger. A ni raniju diskusiju na prethodnom blogu ovog domacina. Ali ja vam oprastam, ne moze se sve stici...
zemljanin zemljanin 21:45 09.07.2012

Re: Raseni

Uostalom, kako sad od raskalašnosti dođemo do toga da li su svi slavili Sunce jer su srpskog porekla

Pogrešno ... Srbi su izmislili Sunce, ostali ga samo slave

***
Pravu istinu je teško saznati možda bi neka DNA upoređivanja bacila više svetla ali bi i nakon toga bilo sumnji i osporavanja. Mene, drevne civilizacije interesuju sa aspekta dostignuća i kao zanimljivost tipa svetkovanja i sl. ali poreklo naroda i nacija mi je irelevantno ... otprilike kao i "moj deda" pa onda spisak šta je on sve uradio i ko je bio ... kakve to veze imas samnom ? ...

Doduše i Hitler je finansirao grdne ekspedicije u Lat Americi koje su trebale da donesu dokaz o arijevskoj rasi kao narodu najstarijem tako da verovatno tu ima neke svrhe ali mi to izmiče
milisav68 milisav68 01:01 10.07.2012

Re: Raseni

zemljanin

Pogrešno ... Srbi su izmislili Sunce, ostali ga samo slave

Neće biti, Srbi su stvorili Sunce.




buba_truba buba_truba 10:22 10.07.2012

Re: Raseni

milisav68
zemljanin

Pogrešno ... Srbi su izmislili Sunce, ostali ga samo slave

Neće biti, Srbi su stvorili Sunce.

Impresivno!

Edit: Velimire, dobar ti ovaj serijal.

kakapo kakapo 13:46 10.07.2012

Re: Raseni

milisav68
zemljanin

Pogrešno ... Srbi su izmislili Sunce, ostali ga samo slave

Neće biti, Srbi su stvorili Sunce.


Šta to pričate? Pa Srbi jesu Sunce. Ili bar Suncu rod. Ne čitate najnovija pseudonaučna dela...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana