Gost autor| Kultura| Umetnost

Poljska u mome srcu

uros_vozdovac RSS / 15.07.2012. u 20:05
Odavno me nije bilo na blogu, uhvatio me strašni posao,da je nešto isplativ - nije ali vremenski zahtevan. Nije da se žalim nego se pravdam...
 
Čim ga završih, časa ne časeći, utrčavamo u kola i pravac more, Uroševići su, hvala na pitanju, iskupani u slanoj vodi pocrneli, i tako to. Putovanje nazad je priča za sebe, svratili smo do Skoplja, to je grad moje mladosti nisam ga video od 1985. godine sad prvi put. Utisak je... ukratko video sam nove spomenike, snažan utisak, zaslužuje poseban blog.
***
Sad da predstavim mog gosta autora, Kseniju Pantelić koje sa u ovom budžaku interneta krije pod nikom mr.jastuk . Ima reč:
Festival kulture regiona Ex Jugoslavije, koji se održava u poljskom gradu Boleslaviecu, i ima višegodišnju tradiciju, ove godine je prvi put bio u prilici da svojoj publici prikaže deo sadržaja mlađe umetničke scene Beogrda i Srbije, predstavljene u radovima Jovane Ćosić i Ksenije Pantelić.
Ksenija Pantelić i Jovana Ćosić su diplomirane grafičarke Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, i do sada su učestvovale na više internacionalnih i regionalnih izložbi, a na nekima i nagrađivane. One su se poljskoj publici predstavile na jedan nov i autentičan način, u daleko modernijem izrazu od onog koji je publika ranijih godina imala prilike videti.

Koncept njihove izložbe je ostvaren kroz dve serije grafika u tradicionalnoj tehnici, instalacijiom u prostoru Ksenije Pantelić, kao i animacijom i instalacijom Jovane Ćosić. Izložba je otvorena 22. juna 2012. u galeriji Centra za kulturu Boleslaveca.
Ksenija Pantelić, svoju seriju grafika "Ovalni svetovi " imala je priliku da prikaže beogradskoj publici na svojoj samostalnoj izložbi 2011. godine u galeriji Grafički Kolektiv u Beogradu. "Ovalni svetovi su zatvoreni, celine (o) graniče-(ne)-poznatim koordinatama subjekta iz kojeg nastaju. Tako i u algrafijama Ksenije Pantelić gde se na beloj podlozi beskraja vanjskog sveta, sve(t) dešava unutar jezgra introspektivnog bića umetnice. Ona ga je podelila u intro-svet na: vreme kao empiriju, sadržajno vreme koje otiče u sitnim kružnicama unutar svakog entiteta, kao i zaokružen prostor, zatvorenu ćeliju iskustvenog - vremenskog. Tako pred nama stoje sati, dani i meseci, slični kao otisci prstiju, različiti kao otisci prstiju." (iz teksta kataloga, Zlatko Pranjić).

Interesovanje za proces stvaranja, repeticiju koja nikada ne daje isti proizvod, kao i kategoriju vremena koje, pored umetnice i rada, predstavlja trećeg aktivnog stvaraoca, Ksenija Pantelić prikazuje serijom grafka, kao i instalacijom izraženom u hiljadu origami ždralova, prezentovanih u obliku slobodno lebde
e kocke duginih boja.

"Minimalizam sanjive skulpture Ksenije Pantelić - hiljadu origami ždralova - sačinjenih od žutih, zelenih, crvenih, plavih, narandžastih papira - lebdi u prostoru kao znak odbijanja da se prihvati bilo šta drugo osim istinske lepote zaustavljene u pokretu sa pobedonosnim „V" ( mladjoj publici priblizniji je oblik srca ) vidljivim iz daleka. Napravila ih je sledeći mit koji obećava: „Onaj koji napravi hiljadu ždralova, zadobiće pravo na ostvarenje želje". A njena je želja da bude ovde i sada." (iz teksta kataloga, Zlatko Pranjić).

Jovana Ćosić se predstavila serijom grafika iz različitih perioda, minimalističke poetike i suprematističkog kolorita, "Iako izrađene tradicionalnim grafičkim tehnikama, pojednostavljene forme, i generalno koncentrisane u nijansama crne, bele i crvene, one ispoljavaju neočekivanu energiju. Nadilazeći anksoznost i nipodaštavanje, one dodatno naglašavaju svoje nekonvecionalne nazive, intezivno opšteći sa zatečenom publikom. Publiku pred svakom grafikom čeka jasan poziv: "Interpretiraj me! Dajte mi smisao onoga što vidite i osećate u ovom trenutku." (iz teksta Agate Žukovske).

Njena instalacija u prostoru, trouglastog oblika, pod nazivom "Dots and bodies", dimenzija 5m x 5m x 3m, predstavlja nastavak, ili samo naizgled statični deo, animacije "Dot". Kao i sama instalacija, ova animacija je premijerno prikazana na otvaranju izložbe. O njoj, kao i o instalaciji, Zlatko Pranić u svom tekstu za katalog piše: "U svojoj video animaciji i instalaciji, Jovana istražuje liniju koja je zapravo put od jedne do druge tačke. To je povratno putovanje do njenog bića ili, pre, povratak ka suštini sveta - prvobitnom stvaranju. Ova je ženska linija Jovane Ćosić, kakvu je mi kao umetnicu poznajemo, u isto vreme i linija koja počinje i završava unutar umetnika, u borbi da prevaziđe sva ograničenja. Jer ograničenja su njeno breme. Ovo putovanje je jedan introspektivni proces koji komunicira sa spoljnim svetom putem pravila čvrste forme. Tačke izgledaju kao fragmenti života uhvaćeni u modele i navike, svaka tačka koja se širi do beskraja predodredjena je da postane linija dogadjaja koji će eventualno i progutati umetnika. Jovana uporno pokušava da kontroliše tu opasnost. U svom videu, Jovana iskreno priznaje da to nije jednostavan proces.
Izložbu su finansijski podržali Počasni konzulat Republike Srbije iz Katovica, "The Theatre With Accent" iz Londona, i Centar za kulturu i Međunarodni centar keramike iz Boleslavieca. Otvaranju izložbe su pristvovali ambasador Srbije u Poljskoj Radojko Bogojević, počasni konzul Ranko Tomović, ambasadorka Bosne i Hercegovine, kao i mnogi drugi. Izložba će za posetioce biti otvorena do 27. 07. 2012. godine.

Naše devojke

 

 

Atačmenti

  • 1.jpg / 728.82 / KB image/jpeg
  • 2.jpg / 422.1 / KB image/jpeg
  • 3.jpg / 611.58 / KB image/jpeg
  • 4.jpg / 460.84 / KB image/jpeg
  • 6.jpg / 489.32 / KB image/jpeg
  • 7.jpg / 1189.93 / KB image/jpeg


Komentari (30)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

angie01 angie01 20:10 15.07.2012

hej, dobrodosao!

bas se pitam, gde si!
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:24 15.07.2012

Re: hej, dobrodosao!

Ćuti ne pitaj, jedno mesec i po od ranog jutra do kasno naveče. Ponekad pogledam, a ono - porasla deca
srdjan.pajic srdjan.pajic 21:10 15.07.2012

Udarnički!

Ksenija:
Jovana: :



Izvinjavam se na trolu.

mr.jastuk mr.jastuk 21:28 15.07.2012

Udarnički!

kukusigameni kukusigameni 09:55 16.07.2012

Re: Udarnički!

srdjan.pajic

Pajiću, bitango!

Ksenija.
Jovana.

cassiopeia cassiopeia 12:30 16.07.2012

Re: Udarnički!

kukusigameni
Pajiću, bitango!

Ksenija.
Jovana.


Odoh po kokice

Nego opet urnebesan tekst na sajtu B92 Život - U čemu je tajna pravih zavodnika

p.s. izvinite na trolu al' ne mogoh da odolim
uros_vozdovac uros_vozdovac 12:52 16.07.2012

Re: Udarnički!

cassiopeia
kukusigameni
Pajiću, bitango!

Ksenija.
Jovana.


Odoh po kokice

Nego opet urnebesan tekst na sajtu B92 Život - U čemu je tajna pravih zavodnika

p.s. izvinite na trolu al' ne mogoh da odolim


U čemu je tajna? E baš neću da kažem
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:04 16.07.2012

Re: Udarnički!

kukusigameni
srdjan.pajic

Pajiću, bitango!

Ksenija.
Jovana.



E pa, mangupe, i ja sam stavio isti odnos cvetja i srdaca kao ti, ali sam posle promenio, da se gošća i drugarica ne osete neprijatno, i ko zna šta pomisle, jer nas ipak, cenim, ne poznaju.

Zato, kukusigameni, evo i tebi cveće

Ona kockasta ždral-kongregacija je super, ali imam sitnu prim(j)edbu na fokus u priloženoj fotografiji.





uros_vozdovac uros_vozdovac 16:25 16.07.2012

Re: Udarnički!

srdjan.pajic


Ksenija.
Jovana.



Khm, ako sudim po ovoj slici

ispravno je

Jovana.
Ksenija.
srdjan.pajic srdjan.pajic 16:29 16.07.2012

Re: Udarnički!

cassiopeia


Nego opet urnebesan tekst na sajtu B92 Život - U čemu je tajna pravih zavodnika



Pa ja sam isprobao skoro sve iz ovog seta tajni, sa uspehom koji bi se mogao okarakterisati kao slab do nikakav, dok nisam upoznao moju sadašnju suprugu, tako što me je olešila na borilačkoj veštini.
bosniastanac68 bosniastanac68 23:22 15.07.2012

sve je dobro..

ja licno sam likovnjak , radim u USA i pripadnik Occupy pokreta USA
mali doprinos , ulicna umjetnost za revoluciju-evoluciju
( prvo evolucija misli i razuma - i mirna revolucija poslije )
prije neki dan , oko 300 policajaca Los Andzelesa je napala Grafiti i ostale umjetnike , a na prvome mjestu pripadnike Occupy pokreta , zato sto su sarali skolskom kredom po trotaru
poslije kratkih i zestokih nemira ?
grafiti i poruke sa asfalta se pojavljuju sada svuda po LA
likovni izrazaj i sloboda uopste izrazavanja , van koncepcija debelo 'podmazanih " elitnih galerija
ili elite koja sebe samo naziva tako
to vrijeme je proslo .
gerila likovnjaci su u napadu !
nowhereman nowhereman 08:55 16.07.2012

Skopje

...svratili smo do Skoplja, to je grad moje mladosti nisam ga video od 1985. godine sad prvi put. Utisak je... ukratko video sam nove spomenike, snažan utisak, zaslužuje poseban blog.



Moj utisak je: katastrofa!

Monumentalni, megalomanski kič!







uros_vozdovac uros_vozdovac 10:31 16.07.2012

Re: Skopje

Kažem ti ja, taj blog će biti urnebesan.
dragoljub92 dragoljub92 12:24 16.07.2012

Re: Skopje

nowhereman
...svratili smo do Skoplja, to je grad moje mladosti nisam ga video od 1985. godine sad prvi put. Utisak je... ukratko video sam nove spomenike, snažan utisak, zaslužuje poseban blog.



Moj utisak je: katastrofa!

Monumentalni, megalomanski kič!


toli gije Ace Makedonče?





uros_vozdovac
Kažem ti ja, taj blog će biti urnebesan.

cassiopeia cassiopeia 12:25 16.07.2012

Bravo za devojke

Wow! Sjajna je stvar imati izložbu, mogu samo da pretpostavim kakav rad i napor je potreban da bi se izašlo iz svoje sredine i dobila prilika da pokažeš šta znaš negde tamo.

Pogledala sam fotografije koje si postavio. Teško je reći nešto više o postavkama gledajući ovako na fotografijama. Meni deluju provokativno. Inače ne volim da čitam recenzije po katalozima jer me totalno odvuku u neki drugi svet misli i ideja, volim sama da osetim sliku ili šta već gledam.
Ali ovde mi se svidela rečenica
"Interpretiraj me! Dajte mi smisao onoga što vidite i osećate u ovom trenutku." (iz teksta Agate Žukovske).
jer me poziva da uradim upravo ono što i sama činim.

Pozdrav devojkama i Urošu

jinks jinks 17:38 16.07.2012

Trol

na temu Makedonije i Grcke, pretpostavljam. Naime, pre tri dana je u Grckoj donesen zakon po kome se ne priznaju putna dokumenta sa bilo kakvim pominjanjem imena Makedonija, ukljucujuci i BJR Makedonija.

Na primer, nekima nije dopusteno da udju u Grcku samo zato sto im je kao zemlja rodjenja u nasem pasosu navedena Republika Makedonija.
uros_vozdovac uros_vozdovac 20:11 16.07.2012

Re: Trol

Ma ne bih tako daleko, na temu sadašnjeg izgleda Skoplja. To je stvarno doživljaj, potpuno neobično, nadrealno čak.
krkar krkar 21:57 16.07.2012

GRK-MAK ... TURK

jinks
na temu Makedonije i Grcke, pretpostavljam. Naime, pre tri dana je u Grckoj donesen zakon po kome se ne priznaju putna dokumenta sa bilo kakvim pominjanjem imena Makedonija, ukljucujuci i BJR Makedonija.

Na primer, nekima nije dopusteno da udju u Grcku samo zato sto im je kao zemlja rodjenja u nasem pasosu navedena Republika Makedonija.


Na to kurčenje će im Angela Merkel sigurno odbiti jedno 100 miliona € od duga!

Istorijski nezrela nacija, nekompletna, nedovršena i neiskazana u svojoj umišljenoj veličini i planetarnom značaju za vaskoliki dunjaluk.

Razlog više da po hiljaditi put ponovim da sanjam da vidim makedonsko-tursku granicu. Najbolje negde na donjem toku Vardara.

P.S.
Nije ni da su Makedonci baš zaslužili granicu sa takvom civilizacijom kao što je Turska. Do pre dvadesetak godina sam verovao da su nešto bolji od Grka. Kako se ponašaju od 1991, a posebno od 1999, više uopšte nisam siguran da su i zericu zrelija i ozbiljnija nacija. Možda oni ipak jedni druge zaslužuju.

Mada, i u tom slučaju opet glasam za tursko-makedonsku granicu.
maksa83 maksa83 22:24 16.07.2012

Re: Trol

Istorijski nezrela nacija, nekompletna, nedovršena i neiskazana u svojoj umišljenoj veličini i planetarnom značaju za vaskoliki dunjaluk.

Ovo je savršena definicija svakog, sva-kog balkanskog naroda. Comes with the territory. U vojsci sam imao druga Makedonca koji me je devedes' druge posetio u Bgdu i mrtav ozbiljan ubeđivao, citiram: "ako nas priznaat so ime Makedonia, so edno papirče vaka <pucanje prstom> ke zememe cela severna Grčka". On je duboko verovao u to. Četiri planete nisu dovoljne da zadovolje sve teritorijalne pretenzije balkanskih naroda.

Uzgred, kad uđeš u makedonsku mrežu od njihovog T-Mobile dobiješ ovakav SMS:

Welcome to Macedonia, the cradle of civilization. During your stay we strongly recommend that you visit the Museum of the Macedonian Struggle and the Memorial House of Mother Teresa in Skopje, the Memorial Center of Toshe Proeski in Krushevo, the Museum on Water in Ohrid and the Ancient Observatory in Kokino.

"the cradle of civilization", kunem se.

Nevrdles, ja ih gotivim. Mastika ke pieme, grcite ke bieme!
krkar krkar 22:29 16.07.2012

Re: Trol

Ovo je savršena definicija svakog, sva-kog balkanskog naroda.


Istina.

Samo, postoje i razlike. Neki nezreli balkanski narodi moraju da dobiju po kolektivnoj pčc da bi se smirili. Neki i nekoliko puta. Poneki uspeju malo da smanje doživljaj i ako ne izgube rat nego ga čak i dobiju.

Samo Makedonci neće da se opamete dok ne dođu svi pod jednu... vačjda vinovu lozu (šljiva je rezervisana).

Mnogo, mnogo nezreli, baš ih je teško voleti, uprkos tome što su u stvari simpatični. Na neki novoprimitivni način
maksa83 maksa83 22:42 16.07.2012

Re: Trol

Poneki uspeju malo da smanje doživljaj i ako ne izgube rat nego ga čak i dobiju.

Da, uđu u oba svetska rata sa jedne a izađu sa druge strane. Fascinantno.

'Jaka fora su i Austrijanci koji su odlukom velikih sila proglašeni prvom žrtvom fašizma, a dočekali Adolfa sa zastavicama i poslušno tamanili Jevreje i sve što uz to ide.

jinks jinks 22:56 16.07.2012

Re: Trol

Da, uđu u oba svetska rata sa jedne a izađu sa druge strane. Fascinantno.


Zamislite vreme u kome bi jedna cisto napisana knjiga istorije ovih prostora sprecila ponavljanje nekih njenih nesrecnijih poglavlja, kako u proslosti tako i u buducnosti.
krkar krkar 23:01 16.07.2012

Re: Trol

Zamislite vreme u kome bi jedna cisto napisana knjiga istorije ovih prostora sprecila ponavljanje nekih njenih nesrecnijih poglavlja, kako u proslosti tako i u buducnosti.


Ne treba knjiga, ko će to da čita.

Dosta je da konačno iskopaju Čiču. To će da pokrene domino-efekat pomirenja.
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:42 16.07.2012

Re: Trol

maksa83



E, i mene je moj drugar iz JeNeA, neki Ljupčo, omegin ekvivalent, ubedio da je Aleksandar Makedonski - Makedonac (iz okoline Probištipa, naravno). Ja sam se malo bunio u početku, ali sam posle nekog vremena shvatio da je to njemu neobično važno, pa sam popustio.

EDIT: Da ne pominjem i Krali Marka, pod čijom smo tvrdjavom prašinarili, i njega sam pustio da bude Makedonac.



jinks jinks 06:34 17.07.2012

Re: Trol

the cradle of civilization

Po jednoj prici, the cradle of civilization nisu ni kontinentalni deo sadasnje Grcke, ni Makedonija ... vec Krit.

Cak se veruje se da je Zevs (koji se po mitu rodio u pecini na jednoj od kritskih planina) bio neki pradavni istorijski kritski kralj, koji je izmedju ostalog imao i sina Dionisa, ubijenog u ondasnjim previranjima ... odnosno, govori da za mnoge detalje iz grcke mitologije postoje istorijski ekvivalenti, od kojih su se neki desili upravo na Kritu.
antioksidant antioksidant 07:47 17.07.2012

Re: Trol

Memorial House of Mother Teresa in Skopje, the Memorial Center of Toshe Proeski in Krushevo

al' ga spojiše...
antioksidant antioksidant 07:52 17.07.2012

Re: Trol

i njega sam pustio da bude Makedonac.

izdajico
antioksidant antioksidant 07:53 17.07.2012

Re: Trol

govori da za mnoge detalje iz grcke mitologije postoje istorijski ekvivalenti, od kojih su se neki desili upravo na Kritu.

to može samo za krit u okolini kragujevca (sad ga zovu gruža)
maksa83 maksa83 14:09 17.07.2012

Re: Trol

antioksidant
govori da za mnoge detalje iz grcke mitologije postoje istorijski ekvivalenti, od kojih su se neki desili upravo na Kritu.

to može samo za krit u okolini kragujevca (sad ga zovu gruža)

Devojke iz Gruže
lepe su k'o ruže
Muškarci sa Krita,
ružni su k'o <ne'am pojma koja bi rima ovde legla>
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:58 17.07.2012

Re: Trol

antioksidant
i njega sam pustio da bude Makedonac.

izdajico


Kad u sred jula u šlem upekne vrelo makedonsko sunce, čovek lako na sve pristane.
A i priznajem da nisam baš otporan kao Mali Radojica.


Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana