Kultura| Politika

Patriotska umetnost

milos_secujski RSS / 25.07.2012. u 15:51

vesti online
vesti online
„Umetnost mora da bude patriotska, zato moramo da aktiviramo ljude koji su skrajnuti. Da insistiramo na tradicionalnim nacionalnim vrednostima“, izjavio je Bratislav Petković, novoizabrani ministar kulture.

 

Prvo što mi je palo na pamet pročitavši da „umetnost MORA biti patriotska“ je to da je sasvim sumanuto davati direktive i kalupiti umetnost na bilo koji način. Jednostavno je neizvodljivo, osim verovatno u institucijama pod šapom Ministarstva. Pogrešno je jedan tako širok pojam kao što je umetnost posmatrati tako usko i lokalno, ma koliko jedno društvo imalo dugu i bogatu tradiciju iza sebe. Gore izrečeno Moranje takođe predstavlja svojevrsno zatvaranje i okretanje leđa brojnim manjinskim nacionima koji žive u našoj zemlji, a usled čije kulture je Srbija samo bogatija. Da ne govorim o uticajima kulturnih pravaca širom sveta na stvaralaštvo generacija koje dolaze i tek kreću sa svojim istraživačkim i eksperimentalnim poduhvatima iz različitih oblasti umetnosti. Da je koncept umetnosti baziran isključivo na patriotsko/tradicionalnim vrednostima sasvim neodrživ svedoči sama činjenica da je umetnost bezkompromisna i traži širinu pri svom izražaju. Ta širina, između ostalog, predstavljena je tom „lepezom“ gde se na jednoj njenoj strani nalaze ikonopisci, koji će se lako uklopiti u koncept shvatanja umetnosti novog ministra, sve do, npr. slika Biljane Cincarević (Erotic nature) na kojima je oslikan potpuno neprihvatljiv prikaz muško-ženskih i žensko-ženskih odnosa za jedno tradicionalno društvo. Gledano laički to su krajnosti, ali umetnost ne poznaje te krajnosti. Jer umetnik stvara svoje delo koje za nečiji senzibilitet može biti krajnost ili provokacija. A za tog umtnika je to to – način na koji se izrazio, ono unutarnje koje ga je vodilo do nekog rezultata. Sasvim normalno.

 

Patriotsko/tradicionalni koncept kulture kao jedini ili dominantniji je pogotovo neodrživ u nekoj cenzuri štampanih dela zato što se nalazimo u vremenu takvog tehnološkog napretka (imagine the internet) da se svako društveno neprihvatljivo/izdajničko delo može naći na dohvat ruke milionskom auditorijumu za svega par minuta.

 

Prepustiću da kompetentniji od mene govore o tome kako će patroitsko Ministarstvo vršiti selekciju koje će filmove podržati a koje ne. Isto važi i za pozorišta. Kad smo kod filma... Povela se diskusija na Tviteru oko novoizabranog ministra gde sam dobio odgovor da dotičnoj osobi smeta to što je ministar ustupio prostor za promociju knjige ratnog zločinca „isto koliko i finansiranje "Srpskog filma" od strane istog tog ministarstva,npr.“ (!!!!!)

 

Da ne zaboravim da spomenem jednu veoma važnu ulogu umetnosti – kritika. Kritika samog društveno-političkog života; kritika raznih pojava koje se vremenom ustale i na koje nam umetnost skreće pažnju. Zatim, kritika sistema vrednosti koji je sve niži, do čega su i doprineli loši odnosi u društvu, i prema društvu, koji opet često zavise od loših političkih poteza itd. Znači uloga umetnosti je kritika kojom ona teži da ubedi/navede na zakljucak ljude, ili da ih usmeri, ka nekim promenama. Nekim novim shvatanjima i pogledima na sopstvenu okolinu, npr. Šta će se desiti kada počne da se kritikuje tradicionalno shvatanje umetnosti kao jedino prihvatljivo za novu vlast? I da li će vlasti biti dosledne te prihvatati izložbe slika ili izvodjenje pozorišnih predstava u tradicionalnom duhu naših prekograničnih komšija? Hrvata, Bošnjaka, Albanaca... Namerno sam nabrojao „neprijateljske“ nam narode jer sam ubeđen da njihova tradicija nije dobrodošla u odnosu na Crnogorsku (sa sve novim pismom), Makedonsku, Rumunsku, Grčku...

Ali, činimi se, da je jedan od motiva Petkovićeve patriJotske izjave, i nesvestan širinom svoje izjave, bila predstava Zoran Đinđić. Njegov komentar je: „Ne mogu da nam se nameću lažne vrednosti. Najgora vrsta pozorišnog otpada, diletantska u svakom pogledu. To je daleko od dobrog pozorišta, a sve to još i za državne pare. Svaki bi građanin za čin pljuvanja i povraćanja po zastavi na ulici bio odmah uhapšen. U Americi bi za takav čin odležao robiju, a s obzirom da je to kod nas urađeno u pozorištu, to se proglašava umetničkim činom.“

I već u prvoj rečenici se prevario i rekao baš ono što predstava ima za cilj, a to je demaskiranje lažnih vrednosti i lažnih patriota koje su ogrnute tom srpskom zastavom. Rušenje kulta njihove nedodirljivosti. Ali drago mi je da ministar ima dovoljno znanja da napravi tu razliku da je (na ulici) paljenje ili bilo kakav drugi oblik narušavanja ugleda obeležja jedne države prekršajno delo; u odnosu na politički teatar na jednoj pozorišnoj sceni. Mora još da nauči šta znači preneseno značenje na najdirektniji mogući način.

Ovo me je podsetio na deo u Lauševićevoj knjizi kada opisuje kako su mu na predstavu upali Radikali; prekinuli je, psovali, pretili, vikali... Sve to jer je Sveti Sava bio prikazan na nepodoban način. Da li se sve to vraća?

 

Sledeći zaključak, pročitavši da umetnost mora biti patriotska, je da je sasvim logično da onda postoji i suprotna umetnost ovoj – izdajnička. Je l’? Odmah me je zasvrbelo to pitanje – ko će biti ti koji vide jasnu destinkciju između patriotske i izdajničke umetnosti? I kako se „rešavaju“ problemi/kreacije tih umetnika, to jest kako se obračunava sa tom vrstom umetnika i njihovim delima koji nisu više drutveno prihvatljivi jer nisu „patriotski“ i u skladu sa tradicionalnim vrednostima? Šta ako se pojavi neki naš Frljić? U književnosti, slikarstvu, pozorištu, stripu...? Pojavi se tako neki skulptor koji će napraviti zbirku društveno neprivatljivih penisa od kamena i terakota u čijoj unutrašnjosti glavića su naša ili Ruska crkvena zvona(na njima jasno piše- zemlja porekla Srbija ili Сделано в России)? Hoće li ministar patriotski shvatiti da je to kritika crkve koja je prepuna skandala i urušenog ugleda?

 

Jer to nije više ona podela na dobru i lošu umetnost, onu sa dubljim značenjem i onu površnu i laku, ona koja vam se sviđa i ona koja nije po všem ukusu... Selektivnim odabirom dela podiže se kulturna svest građana, međutim, tu selekciju će vršiti svaka garnitua novopridošlih po svom ukusu. Pa tako dolazimo i do ovoga, da kultura Mora biti ovakva ili onakva tj. patriotska i bazirana na tradicionalnim vrednostima.

 

Razmišljajući kakva je to patriotska umetnost, setim se da mi je otac pre neki dan doneo dve stare knjižice. Naime, kopajući po tavanu stare dedine kuće (nadao sam se da će naći umotan šmajser ili mauzer) naišao je na knjigu pesama Branka Radičevića „Pesme“ i knjižicu – „Epopeja Sutjeske“ (Dušan G. Zeković, Sarajevo 1967.). Otvorim ovu drugu i nađem patriotizam, pa prenosim:

 

Kad bi TITO birao junake,

Džeferdare dariv’o im lake

Za njihovo junaštvo iz rata,

Odabr’o bi slavnog komadanta.

Legendarnog narodnog junaka,

Oličenje ratnoga barjaka.

Div-junaka borbe proleterske,

Gromobrana vojske sa SUTJESKE

................

 

I tu ponovo nastaje problem. Umetnost koje strane je prihvatljiva? Čičine ili Titove? Možda tek srednjevekovna.

 

Da završim ovaj tekst sa komentarom ministra Petkovića u vezi obnove NBS: „Набавка нових столица је бацање пара, пре сам могао да седим цео дан и да читам, а сада се брзо уморите од седења.“

Atačmenti



Komentari (113)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

zemljanin zemljanin 16:00 25.07.2012

...

gde se na jednoj njenoj strani nalaze ikonopisci,

to je više zanat nego umetnost ali lepše zvuči ... najave, najave, najave ... mnogo toga bi moglo da se pročita između redova ali više volim da vidim prve rezultate jer poltičarima je "laž" u opisu posla ... taman da je spremio ekspoze najbolji na svetu, opet ne bih verovao dok ne vidim šta je zaista urađeno ... te medijske kampanje više ne uzimam za ozbiljno ..
eli.lacrosse eli.lacrosse 16:03 25.07.2012

Mora

Umetnost mora da bude patriotska

Ovako nekako?



Mada, meni su interesantnije "tradicionalne nacionalne vrednosti". Pitam se koje su.
Budimac Budimac 16:40 25.07.2012

Re: Mora

eli.lacrosse
Umetnost mora da bude patriotska

Ovako nekako?


Mislim, dragi kolega, da se tu radi više o umetnosti kulta ličnosti nego patriotskoj umetnosti.


Mada, meni su interesantnije "tradicionalne nacionalne vrednosti". Pitam se koje su.


Možda ovako nešto?

eli.lacrosse eli.lacrosse 18:38 25.07.2012

Re: Mora

umetnosti kulta ličnosti nego patriotskoj umetnosti

Slažemo se. S tim što ja problem vidim u ovome da umetnost "mora". Obično kad mora ne bude.
docsumann docsumann 15:12 26.07.2012

Re: Mora

Slažemo se. S tim što ja problem vidim u ovome da umetnost "mora". Obično kad mora ne bude


a kad je od srca

eli.lacrosse eli.lacrosse 16:40 26.07.2012

Re: Mora

srca

mariopan mariopan 16:39 25.07.2012

...



Jel ovako?

krkar krkar 16:48 25.07.2012

Re: ...

Jel ovako?


Jok. Trodimenzionalno.


krkar krkar 16:51 25.07.2012

Atljičan osvrt

druže Sečujski.

S time što ostavljam rezervu jer sam od kućnog prijatelja, jednog uljuđenog i vaspitanog gospodina koji je sa novim naci-ministrom prijatelj iz najranijeg detinjstva čuo da je ovaj takođe vrlo fini i pristojan čovek i da definitivno ne krade i ne mulja i nikad ništa nije.

Što je, bez obzira na umetničke i umetničkoshvatajuće hendikepe, već veliki iskorak

A ja se, pomalo sebično, nadam da će novi ministar bar uložiti nešto u očuvanje industrijske kutlurne baštine jer to polje očigledno bolje poznaje.
milos_secujski milos_secujski 17:23 25.07.2012

Re: Atljičan osvrt

S time što ostavljam rezervu jer sam od kućnog prijatelja, jednog uljuđenog i vaspitanog gospodina koji je sa novim naci-ministrom prijatelj iz najranijeg detinjstva čuo da je ovaj takođe vrlo fini i pristojan čovek i da definitivno ne krade i ne mulja i nikad ništa nije.


pa sad..... http://www.blic.rs/Vesti/Politika/334776/Novi-ministar-kulture-duguje-osam-miliona-za-porez
Filip2412 Filip2412 18:05 25.07.2012

Re: Atljičan osvrt

Covek lopurda, direktno krade Srbiju za porez a apeluje na patriotizam umetnika.
slobodan54 slobodan54 19:12 25.07.2012

Re: Atljičan osvrt

Ako je sve tačno u vezi poreza (po svoj prilici jeste, potvrdio čovek) pitanje je da li je dostojan ministarskog mesta, takođe kakva je to stranka koja takvog čoveka kandiduje, ne zaboravimo i Al Kapone je otišao u zatvor zbog poreza.
krkar krkar 19:17 25.07.2012

Re: Atljičan osvrt

Ako je sve tačno u vezi poreza (po svoj prilici jeste, potvrdio čovek) pitanje je da li je dostojan ministarskog mesta, takođe kakva je to stranka koja takvog čoveka kandiduje, ne zaboravimo i Al Kapone je otišao u zatvor zbog poreza.


Nemam razloga da apriori branim čoveka ali kol'ko se ja razumem nije on pokušao da utaji porez nego razrezanimu nije (još) platio. Što je u Srbiji vrlo čest slučaj jer je ogroman broj privrednih subjekata (preduzeća, preduzetnika itd) uhvaćen u začarani krug neplaćanja. Mnogi imaju veća potraživanja nego dugovanja - a ne mogu da ih naplate.

Naravno, na samom početku, kao glavni uzročnik tog muflustva je država, bilo direktno, kroz svoje institucije, bilo kroz paradržavna javna preduzeća i privatne firme koje imaju amin od (nekoga iz) države da ne plaćaju obaveze.

Iskreno rečeno ne znam kako bi to država mogla da duguje poslastičarnici al' pošto ne znam detalje ne bih se dublje upušĆao.
mina13 mina13 19:48 25.07.2012

Re: Atljičan osvrt

milos_secujski
S time što ostavljam rezervu jer sam od kućnog prijatelja, jednog uljuđenog i vaspitanog gospodina koji je sa novim naci-ministrom prijatelj iz najranijeg detinjstva čuo da je ovaj takođe vrlo fini i pristojan čovek i da definitivno ne krade i ne mulja i nikad ništa nije.


pa sad..... http://www.blic.rs/Vesti/Politika/334776/Novi-ministar-kulture-duguje-osam-miliona-za-porez


Meni nije jasno kako ce on podici kredit kada je uslov za privatnog preduzetnika, a i za ostale zaposlene, da dokaze da je platio poreze i doprinose... ovo je komentar na tekst iz linka, gde on kaze kako planira da podigne kredit da te dugove namiri.
krkar krkar 16:56 25.07.2012

P.S.


Loša ti je ilustracija. Dodik je, glede svoje Borisoljubivosti i Borisoizdupetavirstva na ledu.

Ali ovo je svevremensko:

ozbiljno ozbiljno 17:35 25.07.2012

Re: P.S.

Ovo je lik koji je udario Velju Ilica....na ruci ima tetoviranog Zorana Djindjica

elis elis 17:46 25.07.2012

Re: P.S.

krkar

Loša ti je ilustracija. Dodik je, glede svoje Borisoljubivosti i Borisoizdupetavirstva na ledu.

Ali ovo je svevremensko:



Joj, Krkar, gde me podseti na tešku traumu - kad je ovaj tetovirani skakutao u crno-belom dresu, Cibona nas je u Pioniru mlatila kako je htela. A ja lepo govorio navijačima, pustite se gubitnika, dajte da razvijemo Titovu sliku i zapevamo druže Tito, ljubičice bela... Tito je, za razliku od Čiče, ustašama znao uterati strah u kosti. Možda bi i pobedili.
appendix appendix 17:10 25.07.2012

...



predatortz predatortz 18:02 25.07.2012

Patriotizam

„Umetnost mora da bude patriotska, zato moramo da aktiviramo ljude koji su skrajnuti. Da insistiramo na tradicionalnim nacionalnim vrednostima“, izjavio je Bratislav Petković, novoizabrani ministar kulture.


Plaćanje poreza je , takođe, patriotski čin. Taj vid patriotizma je i najkorisniji. Kada to svi rade bolnice imaju zavoje, lekove, bolesnici hranu i čistu posteljinu. Škole su tople zimi, a pretekne i za poneki računar ili drugo učilo. Profesori primaju platu pa ne izlaze frustrirani pred decu. Vojska i policija ima čizme i pristojne uniforme. U kasarnama se služi i treći obrok...

Dakle, sve funkcioniše kako bi i trebalo da funkcioniše.

Kada gospodin ministar izmiri svoju patriotsku dužnost prema narodu i državi plaćanjem poreza, možda uvažim i njegove stavove o drugim oblicima patriotizma.
antioksidant antioksidant 19:30 25.07.2012

Re: Patriotizam

Plaćanje poreza je , takođe, patriotski čin

pa to je u principu jedini vid patriotizma koji vise daje nego sto uzima...
e sad koliko su koji porezi (bes)misleni to je druga prica
blogov_kolac blogov_kolac 19:19 25.07.2012

patriJotska kultura

Ne razumem zasto se samo kao nekakav gaf novog ministra tretira jedina "knjizevna" tribina koja je ikada odrzana u njegovim prostorijama, a na kojoj je on bio i direktni ucesnik!

Kao prvo, "knjizevnik" Milan Lukic u to vreme nije bio nikakav "haski optuzenik" vec pravosnazno osudjeni ratni zlocinac, i to na dozivotnu robiju (maksimalna kazna)! Tragove svojih zlocina nije ni pokusavao da prikrije, a specificnost je to sto nije imao samo komandnu odgovornost u njima nego je zahvaljujuci svojoj monstruoznoj prirodi bio i najdirektniji izvrsilac. Tako je u cilju etnickog ciscenja podrucja Visegrada u junu 1992 u razmaku od samo 10ak dana u dva navrata zakljucavao u benzinom polivene kuce po 70-ak muslimanskih civila (prvi put su to bukvalno bili samo zene i deca), pa je tako sudski utvrdjeno da je bas on bio ne samo taj koji je naredio i organizovao zatvaranje tih civila, nego je i licno zakljucavao vrata za poslednjim zatocenikom i prvi ubacivao bombu kroz prozor tih kuca koja je izazivala pozar od kojeg su oni bili zivi zapaljeni.

Uostalom, za one nase patriJote koji ne priznaju nista sto dolazi iz haskog tribunala, treba dodati da je Lukic mnogo pre Haga na maksimalnu zatvorsku kaznu osudjen i kod nas, jer je nepobitno utvrdjeno da je upravo on bio glavni organizator dve sramne epizode kod nas ("Sjeverin" i "Strpce" ) ovde kada je iz jednog autobusa, a kasnije i voza na liniji Beograd-Bar izvrsio "proveru dokumenata" i sa svojim ljudima izdvojio po 20ak putnika sa muslimanskim prezimenima i likvidirao ih.

Dakle ta tribina je bila odrzana OVE GODINE kada je taj monstrum Lukic vec bio osudjen (a ne samo optuzen) i na domacem i na medjunarodnom sudu za ratne zlocine za svoja zverstva maksimalnom kaznom, i tribina nije odrzana bilo kada vec na Svetog Savu - sto valjda govori sta to doticni ima u glavi kada nam prica o patriotskim i tradicionalnim vrednostima u kulturi i nasledju. Dok se napredni ministar jasno ne izjasni o ovome, ne pada mi napamet da ulazim u ikakve polemike o njegovim debilastim namerama da u Glavnu postu premesti Narodni muzej, ili tome slicne projekte.
predatortz predatortz 19:23 25.07.2012

Re: patriJotska kultura


Dakle ta tribina je bila odrzana OVE GODINE kada je taj monstrum Lukic vec bio osudjen


Da. Ovo je nedopustivo.

srdjan.pajic srdjan.pajic 19:37 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

blogov_kolac
Ne razumem zasto se samo kao nekakav gaf novog ministra tretira jedina "knjizevna" tribina koja je ikada odrzana u njegovim prostorijama, a na kojoj je on bio i direktni ucesnik!

Kao prvo, "knjizevnik" Milan Lukic u to vreme nije bio nikakav "haski optuzenik" vec pravosnazno osudjeni ratni zlocinac, i to na dozivotnu robiju (maksimalna kazna)! Tragove svojih zlocina nije ni pokusavao da prikrije, a specificnost je to sto nije imao samo komandnu odgovornost u njima nego je zahvaljujuci svojoj monstruoznoj prirodi bio i najdirektniji izvrsilac. Tako je u cilju etnickog ciscenja podrucja Visegrada u junu 1992 u razmaku od samo 10ak dana u dva navrata zakljucavao u benzinom polivene kuce po 70-ak muslimanskih civila (prvi put su to bukvalno bili samo zene i deca), pa je tako sudski utvrdjeno da je bas on bio taj koji je zakljucavao vrata za poslednjim zatocenikom i prvi ubacivao bombu kroz prozor tih kuca koja je izazivala pozar od kojeg su oni bili zivi zapaljeni.

Uostalom, za one nase patriJote koji ne priznaju nista sto dolazi iz haskog tribunala, treba dodati da je Lukic mnogo pre Haga na maksimalnu zatvorsku kaznu osudjen i kod nas, jer je nepobitno utvrdjeno da je on bio vodja dve sramne epizode kod nas ovde kada je iz jednog autobusa, a kasnije i voza na liniji Beograd-Bar izvrsio "proveru dokumenata" i izdvojio po 20ak putnika sa muslimanskim prezimenima i likvidirao ih.

Dakle ta tribina je bila odrzana OVE GODINE kada je taj monstrum Lukic vec bio osudjen (a ne samo optuzen) i na domacem i na medjunarodnom sudu za ratne zlocine za svoja zverstva maksimalnom kaznom, i tribina nije odrzana bilo kada vec na Svetog Savu - sto valjda govori sta to doticni ima u glavi kada nam prica o patriotskim i tradicionalnim vrednostima u kulturi i nasledju. Dok se napredni ministar jasno ne izjasni o ovome, ne pada mi napamet da ulazim u ikakve polemike o njegovim debilastim namerama da u Glavnu postu premesti Narodni muzej, ili tome slicne projekte.


Hvala na pasusima, Koče!
hoochie coochie man hoochie coochie man 19:49 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Da. Ovo je nedopustivo.


Ajd priznaj da nisi citao komentar i da ne znas o kakvoj tribini se radi :)
predatortz predatortz 19:53 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

hoochie coochie man
Da. Ovo je nedopustivo.


Ajd priznaj da nisi citao komentar i da ne znas o kakvoj tribini se radi :)


Gledao sam juče kada mu je novinarka B92 postavila pitanje o promociji Lukićeve knjige. Dao je neki nemušt odgovor tipa moja vrata su svima otvorena .
Moja za Lukića nisu.

Inače, komentar sam pročitao. Mogao je da bude i kraći...
elis elis 19:56 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

predatortz
...Moja za Lukića nisu...


Da ne ispadne kako izbegavam oglašavati se na ozbiljnim pitanjima, samo da dodam kako me nekakvo maglovito, ali zato ništa manje zlokobno osećanje obuzme kad god vidim trotomni komplet umotvorina Rasima Delića kako se nudi znatiželjnoj čitalačkoj publici na sarajevskim knjižarskim štandovima.
blogov_kolac blogov_kolac 19:58 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

predatortz
Da. Ovo je nedopustivo.
Mozemo mi da se sporimo oko ove ili one akcije ili politicke platforme tokom rata u Bosni, ali ovaj Milan Lukic je potpuno nesporan primerak ratnog zlocinca, klasican masovni ubica kojem bi bilo kakav rat dosao kao kec na desetku. Ova hijena u ljudskom oblicju je cak svom odredu dao nadimak "Osvetnici" sto jasno govori da ga previse nisu zanimale nikakve ideologije, politike, teritorije, borba na pravoj liniji fronta, vec iskljucivo nekakva naplata samo njemu znanih racuna nad nemocnim civilima, a stil mu je bio takav da mu se akcije nikako nisu mogle ignorisati, kamuflirati ili tumaciti drugacije od onoga sto se i desilo (kada je oteo pa likvidirao one nesrecnike iz autobusa ili iz onog voza samo na osnovu prezimena iz licnih karata, cak ni Slobodan Milosevic nije mogao da se pravi kao da se nista nije desilo).

I bas tribinu povodom knjige jednog takvog "pisca" i "autora" nas buduci ministar KULTURE je resio da suorganizuje, i ustupi vlastiti prostor pre samo pola godine - i to ni manje ni vise, nego povodom praznika Svetog Save!?
predatortz predatortz 20:06 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Mozemo mi da se sporimo oko ove ili one akcije ili politicke platforme tokom rata u Bosni, ali ovaj Milan Lukic je potpuno nesporan primerak ratnog zlocinca,


Slažem se. Da je bilo pameti, rat ne bi ni preživeo . Trebao je biti streljan za primer svim ostalim psihopatama.,

I bas tribinu povodom knjige jednog takvog "pisca" i "autora" nas buduci ministar KULTURE je resio da suorganizuje, i ustupi vlastiti prostor pre samo pola godine - i to ni manje ni vise, nego povodom praznika Svetog Save!?



Što se ovog primera tiče mnogi, a očigledno i novi ministar, moraju da shvate da se za nacionalnu stvar ne radi guranjem prsta u oko i branjenjem neodbranjivog.
krkar krkar 20:21 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Mogao je da bude i kraći...


Nije... od ONOG autora.

Dobro je što je bar Xhaba Lekcija vredela pa je enterovao nekoliko puta.

Slobodno možete da me pohvalite što sam nesebični altruista
krkar krkar 20:23 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Što se ovog primera tiče mnogi, a očigledno i novi ministar, moraju da shvate da se za nacionalnu stvar ne radi guranjem prsta u oko i branjenjem neodbranjivog.



savamala savamala 20:26 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Tragove svojih zlocina nije ni pokusavao da prikrije, a specificnost je to sto nije imao samo komandnu odgovornost u njima nego je zahvaljujuci svojoj monstruoznoj prirodi bio i najdirektniji izvrsilac.


Да, добра ти је ово примедба. Међутим, озбиљније би те схватио, да си исто овако реаговао, када је бескућник из Крунске пре неки дан ишао да се рукује са Хашимом Тачијем. Или мислиш да је злочинац, само онај за кога Америка каже да је злочинац или се код тебе може приметити нешто лицемерја.
krkar krkar 20:29 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Да, добра ти је ово примедба. Међутим, озбиљније би те схватио, да си исто овако реаговао, када је бескућник из Крунске пре неки дан ишао да се рукује са Хашимом Тачијем. Или мислиш да је злочинац, само онај за кога Америка каже да је злочинац или се код тебе може приметити нешто лицемерја.


Jebote, kako smaraju ove Visokomoralne PatriJote!

Idi malo kod Nuneta, lebati. Možda svrati Čaves ili bar Kusturica
predatortz predatortz 20:30 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Међутим, озбиљније би те схватио, да си исто овако реаговао, када је бескућник из Крунске пре неки дан ишао да се рукује са Хашимом Тачијем.


Beskućnik iz Krunske je uradio jednu mnogo opasnu stvar. Tim činom rukovanja je relativizovao zločin. Poslao poruku svetu da srpske glave nisu važne ni srpskom predsedniku, maka bio i bivši.

Neoprostiv gest!
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:36 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Inače, komentar sam pročitao. Mogao je da bude i kraći...


Ma zezam se na racun kocevih komentara :)
Ja citam samo delove koje neko citira.

Koce, smanji malo.
Nekada ima zanimljivih delova u tvojim komentarima, al dugacko brate....jos kad onako sabijes....
mariopan mariopan 20:42 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

Inače, komentar sam pročitao. Mogao je da bude i kraći...

Pusti čoveka, ne bih znala da nije napisao.
predatortz predatortz 20:44 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

mariopan
Inače, komentar sam pročitao. Mogao je da bude i kraći...

Pusti čoveka, ne bih znala da nije napisao.


Da je sreće, ne bi ni znala... Da bi pameti, ne bi se ni desilo.
mariopan mariopan 21:43 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

predatortz
mariopan
Inače, komentar sam pročitao. Mogao je da bude i kraći...

Pusti čoveka, ne bih znala da nije napisao.


Da je sreće, ne bi ni znala... Da bi pameti, ne bi se ni desilo.

Da. Strašno, nemam reči.
freehand freehand 23:08 25.07.2012

Re: patriJotska kultura

savamala
Tragove svojih zlocina nije ni pokusavao da prikrije, a specificnost je to sto nije imao samo komandnu odgovornost u njima nego je zahvaljujuci svojoj monstruoznoj prirodi bio i najdirektniji izvrsilac.


Да, добра ти је ово примедба. Међутим, озбиљније би те схватио, да си исто овако реаговао, када је бескућник из Крунске пре неки дан ишао да се рукује са Хашимом Тачијем. Или мислиш да је злочинац, само онај за кога Америка каже да је злочинац или се код тебе може приметити нешто лицемерја.

Znaš, savamala, ja nekad zaista poverujem da si normalan. Ili bar blizu.
Sjebe me što si počeo da daješ nekom pismenom da ti misli pretvara u slovne znake.
Onda se opet ovako otvoriš... Znaš, za Hašima postoji osnovana sumnja uz mnogo dokaza da je monstrum. Što tek treba da bude na sudu potvrđeno i stavljeno van svake sumnje uz adekvatnu kaznu.
Za tvog brata, čudoviušte Repića je sve dokazano i presuđeno.
Ako ti to nešto znači.

A izgleda da na Tadića imaš baš ozbiljne tikove, i da bi promena terapije bila neophodna.

Bravo Koče!
savamala savamala 06:58 26.07.2012

Re: patriJotska kultura


Види, ја ако сам нормалан или нисам, то није ствар мог избора. Стање менталног здравља као и друге болести, обично, није нешто што је под нашом потпуном контролом. Међутим, неку меру контроле имамо и над тиме, да ли ћемо бити нормални или не. Можда је правилније рећи, да ли ћемо се понашати нормално или не. У сваком случају, мој избор је да се понашам нормално и да у складу с тим, користим здрав разум.
Када ти напишеш:

Znaš, za Hašima postoji osnovana sumnja uz mnogo dokaza da je monstrum. Što tek treba da bude na sudu potvrđeno i stavljeno van svake sumnje uz adekvatnu kaznu.
,
ја знам да си и ти направио избор и да је твој избор да здрав разум оставиш по страни. Вероватно, претпостављаш да ти је тако лакше и боље. Никада Хашим Тачи неће доспети на суд и ти то знаш. Уосталом, који то суд би требало да ти утврди и докаже да су на Косову људи отимани и убијани. Знамо да су припадници његових банди убијали и полицију и цивиле и све које су могли да убију они су убили. И, шта сада? Ако неко убија моје сународнике или грађане моје државе, нису ми потребни Американци да ме упуте шта да мислим или осећам. То знам и без њих или, можда је боље рећи, упркос њима. Ти си одабрао да сачекаш да ти Американци, на неком суду, кога неће бити, дају одговор шта да мислиш о Хашиму Тачију. Бескућник из Крунске, такође је донео сличну одлуку, али он је то урадио јер се нада некаквој користи у будућности.
На основу овога што пишеш овде, јасно је да си прилично бистар човек и тиме је твоја одговорност већа него код разних лоадера или блогових колаца, који се, ипак, посебно не одликују том особином. Али, као што рекох, то је ствар избора.

freehand freehand 07:14 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

На основу овога што пишеш овде, јасно је да си прилично бистар човек и тиме је твоја одговорност већа него код разних лоадера или блогових колаца, који се, ипак, посебно не одликују том особином. Али, као што рекох, то је ствар избора.

pa hoćeš da kažeš da na osnovu onoga što pišem ovde imam puno razumevanja za Hašima Taćija? I Amerikance?
A da bih mogao malo razumevanja da imam i za naše krvoloke?
Mislim da bi bilo prilično uznemiravajuće za čitaoce kad bih ovde napisao šta bih sa tim govnetom u ljudskom obličju od Lukića sve uradio, da mi je samo u moći.
A ti relativizuj. I drž se Tadića. ne puštaj.


savamala savamala 07:19 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

A da bih mogao malo razumevanja da imam i za naše krvoloke?


Да ли сам помињао "нашег крволока" и размевање према њему? Не измишљај.
Заборави бескућника, он није занимљив, бар не паметним и духовитим људима.
silver bullet silver bullet 14:03 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Да, добра ти је ово примедба. Међутим, озбиљније би те схватио, да си исто овако реаговао, када је бескућник из Крунске пре неки дан ишао да се рукује са Хашимом Тачијем. Или мислиш да је злочинац, само онај за кога Америка каже да је злочинац или се код тебе може приметити нешто лицемерја.


Za pravog patriotu nema tog zlocina bilo kod umetnika patriote koji stvara patriotsku umetnost koji se ne moze relativizovati drugim zlocinom tudjeg patriote.

Pardon...

За правог патриоту нема тог злочина било ког уметника патриоте који ствара патриотску уметност који се не може релативизовати другим злочином туђег патриоте.
freehand freehand 15:54 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Да ли сам помињао "нашег крволока" и размевање према њему? Не измишљај.

Jok. Nisi ni novog ministra, koji mu se tako gostoljubivo našao na usluzi.
Pa o čemu si, onda, ti pisao?
O Hašimu Taćiju i Borisu Tadiću? A nemaš tikove i ne relativizuješ temu?

Заборави бескућника, он није занимљив, бар не паметним и духовитим људима.

A zato si se ti uhvatio pa ne puštaš. Sad mi je jasno.

Samo da podvučem još jednom: da nije krvoločnih govana poput tog šljama, koje zovu Milanom Lukićem iako bih mu ja oduzeo pravo da uopšte ima ime - ovaj bi svet bio mnogo bolje mesto za život.
savamala savamala 19:06 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Samo da podvučem još jednom: da nije krvoločnih govana poput tog šljama, koje zovu Milanom Lukićem iako bih mu ja oduzeo pravo da uopšte ima ime - ovaj bi svet bio mnogo bolje mesto za život.


И? Да ли има неког нормалног ко се не би сложио? Мислим да таквих нема. Ипак, овде нико није покрену блог о бескућниковом руковању са Хашимом Тачијем. А, подсећање на тај, вероватно, најсрамнији јавни гест неког српског политичара, одмах се проглашава некаквом релативизацијом, јел тако. У чему је ствар?
freehand freehand 19:12 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ипак, овде нико није покрену блог о бескућниковом руковању са Хашимом Тачијем. А, подсећање на тај, вероватно, најсрамнији јавни гест неког српског политичара, одмах се проглашава некаквом релативизацијом, јел тако. У чему је ствар?


Ja ti kažem da ti nije dobro, ti kažeš da jeste...
Ipak mislim da je opsesija dosta nezdrava pojava.
Što ti percepcija realnsoti ide malo u šreh manje je opasno.
Pa ti kako hoćeš.
predatortz predatortz 19:19 26.07.2012

Re: patriJotska kultura


Ja ti kažem da ti nije dobro, ti kažeš da jeste...


Evo, ni meni nije dobro.

Čime ti opravdavaš to rukovanje?
milos_secujski milos_secujski 19:23 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

savamala
Samo da podvučem još jednom: da nije krvoločnih govana poput tog šljama, koje zovu Milanom Lukićem iako bih mu ja oduzeo pravo da uopšte ima ime - ovaj bi svet bio mnogo bolje mesto za život.


И? Да ли има неког нормалног ко се не би сложио? Мислим да таквих нема. Ипак, овде нико није покрену блог о бескућниковом руковању са Хашимом Тачијем. А, подсећање на тај, вероватно, најсрамнији јавни гест неког српског политичара, одмах се проглашава некаквом релативизацијом, јел тако. У чему је ствар?

jeste, pisalo se...

http://blog.b92.net/text/20634/Jak-simbolicki-gest-Borisa-Tadica/
freehand freehand 19:25 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

predatortz

Ja ti kažem da ti nije dobro, ti kažeš da jeste...


Evo, ni meni nije dobro.

Čime ti opravdavaš to rukovanje?

Kako već rekoh na blogu gde je to bila jedna od tema, kod Krstića čini mi se - to je debeli nerpomišljeni Tadićev gaf.
A čime ti pravdaš pominjanje te budalaštine u kontekstu srdačnog gostoprimstva humanom otpatku sposobnom da spaljuje žive žene i decu, od strane nekoga ko nekoliko meseci posle toga biva biran za ministra kulutre republike koju je pribio na stub srama među ljudima i narodima ugovnivši je svojom pojavom, nedelima, i slobodnim kretanjem među normalnim svetom? Svojim smradom, svojim postojanjem?
savamala savamala 19:30 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ja ti kažem da ti nije dobro, ti kažeš da jeste...


Баш ти смета "бескућник из Kрунске". Најжешће је да када год употребим тај израз, одмах сви укапирају о коме се ради. Никаква појашњења нису потребна.
Значи да је добра фора.
predatortz predatortz 19:32 26.07.2012

Re: patriJotska kultura


Kako već rekoh na blogu gde je to bila jedna od tema, kod Krstića čini mi se - to je debeli nerpomišljeni Tadićev gaf.


Gaf je kada u Varaždinu kažeš dobro veče Zagrebe.
Rukovanje sa čovekom za kojeg postoje indicije da je činio zločine, da je kapo trgovine organima, a kažu i još ponečim, ne može da bude gaf.
To je pljuvanje u lice svakom Srbinu, ma gde se on nalazio.



A čime ti pravdaš pominjanje te budalaštine u kontekstu srdačnog gostoprimstva humanom otpatku sposobnom da spaljuje žive žene i decu, od strane nekoga ko nekoliko meseci posle toga biva biran za ministra kulutre republike koju je pribio na stub srama među ljudima i narodima ugovnivši je svojom pojavom, nedelima, i slobodnim kretanjem među normalnim svetom? Svojim smradom, svojim postojanjem?


Ne pravdam ničim. Za mene je svaki ljudski ološ isti. I Lukić i Tači su za mene isto.

E sad, dal' neki ministar drži promociju , il' bivši predsednik trči ko kuče da bi stigao i pozdravio nekog ološa...
I to mi je isto!
savamala savamala 19:33 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

jeste, pisalo se...

http://blog.b92.net/text/20634/Jak-simbolicki-gest-Borisa-Tadica/


Да, у праву си. Мада ми се чини да је аутор блога сматрао да је то био бескућников добар, цивилизацијски, гест. Некакво помирење је помињао, ништа релативизација.
freehand freehand 19:33 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

savamala
Ja ti kažem da ti nije dobro, ti kažeš da jeste...


Баш ти смета "бескућник из Kрунске". Најжешће је да када год употребим тај израз, одмах сви укапирају о коме се ради. Никаква појашњења нису потребна.
Значи да је добра фора.

ma ima ih koji se smeju i na veće gluposti.
Samo ti nastavi.

savamala savamala 19:37 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

ma ima ih koji se smeju i na veće gluposti.


Ти си духовит човек и зато знаш да је ово добра фора. Зато ти и смета. Да је глупост, игнорисао би то.
krkar krkar 20:16 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

To je pljuvanje u lice svakom Srbinu, ma gde se on nalazio.


Volim što se ovi Bosanci onako spontano pitaju za svakog Srbina. Ništa lepše nego kad ima Dežurni Brinitelj pa ne moraš sam da se brineš.

Qrc je Srbija prema Bosni!

Doduše, i te Bosanske Srbobrižnike žešće su zajebali Kanadski i Australijski Srboljubi. Koliko tek ti brinuuuuu!

Sreća nema Srba na Fidžiju. U komu bi pali od bola za Srpstvo Vaskoliko i zabrunitosti posvemašnje.

predatortz predatortz 20:27 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Qrc je Srbija prema Bosni!

Doduše, i te Bosanske Srbobrižnike žešće su zajebali Kanadski i Australijski Srboljubi. Koliko tek ti brinuuuuu!



E, vidiš, tu se ne slažemo.
Zbog čega misliš da Srbija treba da ima tapiju na to što ti zoveš srbobrižništvo?

Ja Srbe ne delim na one iz Srbije, Bosne, Australije...
krkar krkar 20:33 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Zbog čega misliš da Srbija treba da ima tapiju na to što ti zoveš srbobrižništvo?


Treba da imaju poreski obveznici Srbije (u koje se ti kvalifikuješ ali ne i Dodici razni kojima jebojamaterpatrijotsku).
predatortz predatortz 20:37 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

krkar
Zbog čega misliš da Srbija treba da ima tapiju na to što ti zoveš srbobrižništvo?


Treba da imaju poreski obveznici Srbije (u koje se ti kvalifikuješ ali ne i Dodici razni kojima jebojamaterpatrijotsku).


Jebeš Dodika, on je nebitan za ovu priču.

Ajde da raščlanimo ovo što si napisao.

Šta misliš ko je više zainteresovan za rasvetljavanje sudbine nestalih Srba na Kosmetu: Mađar iz Subotice - poreski obveznik Srbije, ili Srbin iz Bijeljine, na primer?
krkar krkar 20:50 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ajde da raščlanimo ovo što si napisao.


Krenulo je sa zanavljanjem, sad raščlamba... skroz ćeš da nas rasrbiš ovde. Osim ako te ne spreči Nune Pravednik!


Šta misliš ko je više zainteresovan za rasvetljavanje sudbine nestalih Srba na Kosmetu: Mađar iz Subotice - poreski obveznik Srbije, ili Srbin iz Bijeljine, na primer?


A šta ti misliš, je li etički opravdano biti zainteresovan za rasvetljavanje sudbine nestalih Srba sa TAJKOŠTUNICINIZRAZ ili je jedino opravdano biti zainteresovan za rasvetljavanje sudbine nestalih SVIH?
freehand freehand 20:53 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Gaf je kada u Varaždinu kažeš dobro veče Zagrebe.
Rukovanje sa čovekom za kojeg postoje indicije da je činio zločine, da je kapo trgovine organima, a kažu i još ponečim, ne može da bude gaf.
To je pljuvanje u lice svakom Srbinu, ma gde se on nalazio.

Aj ne benavi, živ bio.
I Lukić i Tači su za mene isto.

Nisu isto. Zbog Taćija mene nije sramota.
A sa ovom sam se kužnom skotinom možda negde, ne daj Bože, dodirnuo na ulici.
E sad, dal' neki ministar drži promociju , il' bivši predsednik trči ko kuče da bi stigao i pozdravio nekog ološa...
I to mi je isto!

Odlično. Blago tebi.
predatortz predatortz 20:55 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

A šta ti misliš, je li etički opravdano biti zainteresovan za rasvetljavanje sudbine nestalih Srba sa TAJKOŠTUNICINIZRAZ ili je jedino opravdano biti zainteresovan za rasvetljavanje sudbine nestalih SVIH?


Ja to posmatram ovako:

Ozbiljne države i ozbiljni državnici čine sve da budu kažnjeni zločini nad njihovim građanima.

Politički diletanti i sitne šićardžije se, zarad sitne koristi ili povređene sujete, dovode u situaciju da se rukuju sa zločincima.
krkar krkar 20:57 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ja to posmatram ovako:

Ozbiljne države i ozbiljni državnici čine sve da budu kažnjeni zločini nad njihovim građanima.

Politički diletanti i sitne šićardžije se, zarad sitne koristi ili povređene sujete, dovode u situaciju da se rukuju sa zločincima.


Ja se sa ovim milijun posto slažem.

A naročito sa delom
zločini nad njihovim građanima.


Ti jamačno razumeš.


EDIT: Čisto For The Record:

na ovom delu argumentacije otpadaju (u formalnom smislu) Dodicirazni.

Već u prvom čitanju.

A posebno kad se u etičku jednačinu ubaci samospoznaja da te njihove Samoizvikane Tvorevine države nisu pa ne potpadaju pod ovaj argumenAt... (A ta fukara gologuza nema nikakav etički imperativ da se bavi bilo čime što nije od "državnog" ili "nacionalnog" interesa - pri čemu ih niko nije ovlastio da zastupaju naciju kojoj je matica u DRUGOJ DRŽAVI)
predatortz predatortz 20:58 26.07.2012

Re: patriJotska kultura


Nisu isto. Zbog Taćija mene nije sramota.


E,vidiš mene jeste. Baš zbog Tačija. Sramota me je što smo toliko nisko pali da se rukovanje sa tim đubretom prećutno prihvata u Srbiji.
Ej bre, taj čovek je nekim ljudima vadio organe i prodavao ih!
predatortz predatortz 20:59 26.07.2012

Re: patriJotska kultura


Ti jamačno razumeš.


Zacijelo.
krkar krkar 21:01 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ej bre, taj čovek je nekim ljudima vadio organe i prodavao ih!


Ti video sa Majevice?

Ili progutao iz Kurira?
predatortz predatortz 21:01 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Krenulo je sa zanavljanjem, sad raščlamba... skroz ćeš da nas rasrbiš ovde. Osim ako te ne spreči Nune Pravednik!

predatortz predatortz 21:02 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ili progutao iz Kurira?


Kaže Dik Marti.

Edit:

A piše Gardijan.
freehand freehand 21:08 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

predatortz
Ili progutao iz Kurira?


Kaže Dik Marti.

Edit:

A piše Gardijan.

Aha.
A šta kaže za one što su se rukovali sa Ratkom Mladićem?

krkar krkar 21:12 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Kaže Dik Marti.


Dik Marti je Političar Bivši (Neuspešni).

A Političar Bivši je zato što je pojeo govno na izborima. Što nije uspeo da ubedi građane da nije govno.

Dakle - isti je qrc kao i Boris Tadiq.

(S tim što je Marti Dick uspeo da ubedi nekoga da mu ipak ostavi neku kosku jer je ipak nekad nekome nešto učinio. Naprimer dao nekome neki Busplus ilištaveć).

Kao Političar (koji samoočekuje da bude U Povratu jer oni nikad ne priznaju da su Bivši), Marti Dick nema nikakve obaveze da bude činjeničan i kredibilan. (Opet istiqrc kao i Tadić Boris).

Dakle, ne bih ja tog Gospodina Ništa uzimao za nešto.

Pri čemu ne tvrdim da Thaci H. jeste ili niej uzimao organe. Lično - ne verujem. Ali ostavljam mogućnost dok se ne sprovede nepolitička istraga. Ako se ikad sprovede.

Glede nebubrežnih zločina Thacija H. - o tome ponešto i znam. Pri čemu se ne bih usudio tvrditi ni da u isto vreme i na istom mestu i istoj ulozi mnogi drugi ne bi postupili na isti način, niti, što je mnogo bitnije, da pomenuti zločini neće biti tretirani samo povjesno a ne (i) sucki.
predatortz predatortz 21:13 26.07.2012

Re: patriJotska kultura


A šta kaže za one što su se rukovali sa Ratkom Mladićem?


Ne znam. Pitaj ovog

krkar krkar 21:14 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Aha.
A šta kaže za one što su se rukovali sa Ratkom Mladićem?



freehand freehand 21:23 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Dik Marti je Političar Bivši (Neuspešni).

A Političar Bivši je zato što je pojeo govno na izborima. Što nije uspeo da ubedi građane da nije govno.

Krkare... Ne benavi.
savamala savamala 21:29 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Krkare... Ne benavi.


Добри су ти ови твоји страначки другови. Паметни неки момци.
krkar krkar 21:33 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Добри су ти ови твоји страначки другови. Паметни неки момци.


Nazad u rupu!
freehand freehand 21:38 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

krkar
Добри су ти ови твоји страначки другови. Паметни неки момци.


Nazad u rupu!


Budimac Budimac 21:40 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

freehand
krkar
Добри су ти ови твоји страначки другови. Паметни неки момци.


Nazad u rupu!



hoochie coochie man hoochie coochie man 22:25 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Dakle, ne bih ja tog Gospodina Ništa uzimao za nešto.


Pa dobro, ali nije taj Gospodin Nista Tacija osumnjicio u nekom svom predizbornom govoru ili negde u kafani da bi sve sto je rekao pocivalo na njegovom licnom ugledu.
Neko ga je poslao da istrazi i napravi izvestaj. On istrazivao, napisao izvestaj i sad kad (izgleda da) ti se izvestaj ne dopada ti bi da ga osporis autoritetom izvestaca.

Stvarno, da izvestaj taj drugacije izgleda, da u njemu pise da su price o trgovini organima izmisljotina, da li bi se setio da je Dik Marti neuspesni bivsi?
krkar krkar 22:27 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

da izvestaj drugacije izgleda, da u njemu pise da su price o trgovini organima izmisljotina


Takvih plitkih izveštaja za dnevnopolitičku upotrebu sam se nagledao...

Jednog dana ćete ti i oni koji su na tvom političkom kursu shvatiti da vam Marti Dick uopšte nije napravio uslugu.

Ne lipši magare do zelene trave...
predatortz predatortz 22:30 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

A posebno kad se u etičku jednačinu ubaci samospoznaja da te njihove Samoizvikane Tvorevine države nisu pa ne potpadaju pod ovaj argumenAt... (A ta fukara gologuza nema nikakav etički imperativ da se bavi bilo čime što nije od "državnog" ili "nacionalnog" interesa - pri čemu ih niko nije ovlastio da zastupaju naciju kojoj je matica u DRUGOJ DRŽAVI)


Ne znam šta da ti kažem...
Pametan čovek, a opet opsednut Tvorevinama.
Doduše, selektivno. Jer, Tvorevina novonastalih ima raznih.
Ne bih ja dalje širio ovu priču...
krkar krkar 22:31 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ne bih ja dalje širio ovu priču...


Ne bih ni ja Tvorevine
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:39 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Jednog dana ćete ti i oni koji su na tvom političkom kursu shvatiti da vam Marti Dick uopšte nije napravio uslugu.


A sto mislis da ja smatram da mi je napravio neku uslugu?
A kad vec razmisljas na temu usluga, sta bi bilo usluga ako istraga o nestalim to nije? Zabrana price o tome ili neki naredjeni zvanicni stav da je sve to velikosprska propaganda.

Cinjenica jeste da su neki ljudi nestali, i pre i posle tog izvestaja se pricalo o trgovini organima, o zutoj kuci. Dik Marti je ovlascen da sastavi izvestaj, taj izvestaj se u prilicnoj meri poklapa sa pricama koje su i ranije postojale i sto ne bih verovao,ili makar ostavljao mogucnost da je to stvarno tako, i da je Taci u tome ucestvovao, ili cak bio vodja te bande ?
Ili ti mozda znas sta je sa nestalima pa tako znas i da taj izvestaj nije tacan?
krkar krkar 22:44 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

aj izvestaj se u prilicnoj meri poklapa sa pricama koje su i ranije postojale


U ovome je problem "usluge".


i sto ne bih verovao


A u ovome, verovatno, tvoj.
krkar krkar 22:50 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

krkar
aj izvestaj se u prilicnoj meri poklapa sa pricama koje su i ranije postojale


U ovome je problem "usluge".


i sto ne bih verovao


A u ovome, verovatno, tvoj.


Ovo sam napisao bez namere da te uvredim i unapred se izvinjavam ako je drugačije shvaćeno.

Najnormalnija je ljudska potreba da se stvari razjasne. Tu nacionalno ne igra presudnu već samo dodatnu ulogu.

Takav izveštaj Takvog Qrčića Privremenog ništa ne rešava. Niti jasno i nedvosmisleno potvrđuje - niti jasno i nedvosmisleno opovrgava.

U tom smislu Švajcarski Politički Privremeni Gaulajterčić ima istu ulogu kao i komunistička i četnička "zvanična istoriografija" od 45. pa ... do manje-više danas.

Niti iko veruje da je bilo kako oni kazuju - niti iko zna kako je stvarno bilo. I ništa se nikada nije rešilo, samo se klinci od 12 godina i dalje dele na četnike i partizane/partizane i ustaše...

Ja sam se uvek ugledao na ozbiljne nacije. Na primer Poljake koji su za sve svoje žrtve II svetskog rata (uz znakoviti izuzetak onih postreljanih u Katinu) objavili detaljno ko je kako i od čije ruke skončao. Još za vreme Gjereka. Ozbiljno, dokumentovano.

Tako se radi. Oni više nemaju neodgovorenih tema oko kojih bi se još 100 godina klali, mrzeli i delili.
hoochie coochie man hoochie coochie man 22:51 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

U ovome je problem "usluge".


Aha, posto su postojale price on je ucinio uslugu pa izvestaj prilagodio pricama?
A sta ako su price bile tacne?
Ili ti znas da nisu?
Ako znas da nisu onda znas i sta jeste tacno.
Znas li sta je sa nestalim, ili su mozda i price da su ljudi uopste nestali samo price?
A u ovome, verovatno, tvoj.


A ti svoj ne vidis u recimo:

Pri čemu ne tvrdim da Thaci H. jeste ili niej uzimao organe. Lično - ne verujem.

Verovati da je Taci nevin nije problem, a verovati zvanicnim izvestaju evrposke institucije jeste?

edit
ma nema problema, nisam ni shvatio da imas nameru da vredjas.
U svakom slucaju hvala ti za obrazlozenje.

Ovo su da ponovim,to je to
Najnormalnija je ljudska potreba da se stvari razjasne. Tu nacionalno ne igra presudnu već samo dodatnu ulogu.

freehand freehand 22:52 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

krkar
aj izvestaj se u prilicnoj meri poklapa sa pricama koje su i ranije postojale


U ovome je problem "usluge".


i sto ne bih verovao


A u ovome, verovatno, tvoj.

E, a šta ćemo sa novim ministrom kulture što otpad ljudski srdačno dočekuje i omogućava mu da se književno izrazi, u kontaktu sa publikom?
Da očekujemo i Legijine književne večeri u cezeju?
Mis'im, što da ne ako nam je novi ministar odbrane i šef svih bezbednosnih službi onaj iz bulevara Ratka Mladića...

Jebo vas Dik Marti.
krkar krkar 22:54 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Da očekujemo i Legijine književne večeri u cezeju?


Pa taj se pod Tadićem Jevropskim naobjavljivao knjiga - što mu pa ovi ne bi napravili promociju???
predatortz predatortz 22:55 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Jebo vas Dik Marti.


Koga?
freehand freehand 22:58 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

krkar
Da očekujemo i Legijine književne večeri u cezeju?


Pa taj se pod Tadićem Jevropskim naobjavljivao knjiga - što mu pa ovi ne bi napravili promociju???

A i to što kažeš. I Vojvoda je diplomirao i masterisao, Velja doktorirao, sad može i da radi operacije na otvorenoms srcu.
Čujem da je otkad je doktor počeo ljudima po Čačku i lekove da prepisuje.
Svašta se pod tim Tadićem izdešavalo.
nego će sad tvoji četnici i partizanen + Mladžini poštenjaci malo to da stisnu, da ne bude labavo!

predatortz
Jebo vas Dik Marti.



Koga?

Sve koje je Golum sa teme o novom viđenju patriotske kulture naveo na njega.
krkar krkar 23:00 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Verovati da je Taci nevin nije problem, a verovati zvanicnim izvestaju evrposke institucije jeste?


Ja bih ovde malo spustio loptu da ne krenemo sa prepucavanjima i merenjima čiji je ... zločinac ... veči jer je nekim neverovatnim slučajem ovaj blog ostao nezagađen od dežurnih budala pa se bar može o nečemu razgovarati.

Inače, nisam rekao da je Tači nevin nego da na osnovu onoga što ja znam nisam ubeđen u njegovu ličnu/direktnu vezu sa 'uzimanjem organa'.

O nestalim ljudima ne želim da raspravljam, uopšte. Iz ličnih razloga. Više o tome ako te interesuje možeš saznati na PP.
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:04 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

E, a šta ćemo sa novim ministrom kulture što otpad ljudski srdačno dočekuje i omogućava mu da se književno izrazi, u kontaktu sa publikom?


Prvo sto sam o njemu saznao je ono o poslasticarnici.
To ce, sva je prilika, ostati jedina lepa stvar koju sam o njemu saznao.
Onda malo proguglam, i sad me vise nista ni ne iznenadjuje.
Radikali bili - radikali ostali.
Jbg
hoochie coochie man hoochie coochie man 23:07 26.07.2012

Re: patriJotska kultura

Ja bih ovde malo spustio loptu


Ja sam to pomislo posle tvog obrazlozenja, i vec se pokajao sto sam onaj komentar napisao.
A bilo mi glupo da ga brisem.
mariopan mariopan 01:06 28.07.2012

Re: patriJotska kultura

Jebo vas Dik Marti.

mikele9 mikele9 20:47 25.07.2012

Da li

je ovo patriotsko-rodoljubiva umetnost?


predatortz predatortz 20:50 25.07.2012

Re: Da li

je ovo patriotsko-rodoljubiva umetnost?



Ne, ali za crnku i plavušu je otac Makarije dao odlično objašnjenje:

mariopan mariopan 21:41 25.07.2012

Re: Da li

mikele9
je ovo patriotsko-rodoljubiva umetnost?



Mikele, odmah na prekvalifikaciju.
Ja ne moram, huh...
mikele9 mikele9 22:09 25.07.2012

Re: Da li

Mikele, odmah na prekvalifikaciju.
Ja ne moram, huh...

Mariopan draga moja, ja ću sa svojim aktovima da budem skrajnut u izdajničku umetnost, osim ako na sva zvona ne razglasim da su to rodoljubive srpske domaćice
mariopan mariopan 22:16 25.07.2012

Re: Da li

mikele9
Mikele, odmah na prekvalifikaciju.
Ja ne moram, huh...

Mariopan draga moja, ja ću sa svojim aktovima da budem skrajnut u izdajničku umetnost, osim ako na sva zvona ne razglasim da su to rodoljubive srpske domaćice

Počni da razglašavaš, a ja ću da posvedočim, inače ti se crno piše.
mikele9 mikele9 09:29 26.07.2012

Re: Da li

Počni da razglašavaš, a ja ću da posvedočim, inače ti se crno piše.

PatRiJota sam, tim se dičim.... i pod materijalnom i krivičnom odgovornošću izjavljujem da se na mojim slikama nalaze samo i samo, srpske domaćice patrijotkinje
milos_secujski milos_secujski 11:19 26.07.2012

Re: Da li

Je l' ovo fotomontaža ili ne? Gastoš od Čikago iliti donor
mariopan mariopan 11:28 26.07.2012

Re: Da li

milos_secujski
Je l' ovo fotomontaža ili ne? Gastoš od Čikago iliti donor

Nije fotomontaža, to je donatorova porodica na freski i primer patriJotizma? .
predatortz predatortz 11:31 26.07.2012

Re: Da li

mariopan
milos_secujski
Je l' ovo fotomontaža ili ne? Gastoš od Čikago iliti donor

Nije fotomontaža, to je donatorova porodica na freski.


Nije problem u tome što je donator džiber koji boluje od manije veličine.
Problem je u tome što je ta crkva zvanično osveštana. Što je to uradilo sveštenstvo...
Daj lovu, burazeru, pa crtaj šta 'oćeš!
Mene takvo ponašanje sveštenstva vređa. A sve sam, sem čovek koji ne poštuje crkvu i tradiciju.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana