Ljudska prava

O JEDNOM HAKERU, JEDNOM DILERU I VIŠE ELEKTRONSKIH NARUKVICA

Freedom of Information RSS / 31.07.2012. u 12:39

Autor: Rodoljub Šabić

 

Danas me je obraćanje nekoliko novinara, doduše, bar za sada, samo neformalno, suočilo sa dve, moglo bi se reći, prilično bizarne vesti iz, odnosno u vezi „elektronskog sveta“.

Prva vest je stvarno vest, datira bukvalno od juče. Reč je o tome da je policija otkrila i 30. jula uhapsila A.K. iz Čačka kao narko dilera, organizatora mreže preprodavaca droge. Za prilike u kojima živimo, vest o hapšenju narko dilera, na žalost, nije ništa spektakularno, pre bi se reklo da je uobičajeno. Ono što vest čini bizarnom je to da je uhapšeni dilersku mrežu „napravio“ iz zatvora. Doduše, iz kućnog zatvora, zatvora koji je izdržavao u sopstvenoj kući snabdeven tzv. elektronskom narukvicom.

Druga „vest“, zapravo i nije vest. Teško da može da bude vest nešto što je „staro“ skoro pet meseci. Dakle, 08. marta ove godine objavljeno je da je „uhapšen prvi srspki anonimus, otkrivena cela grupa.“ Radilo se o G.V. iz Pančeva koji je uhapšen nakon što je „oborio“ sajt Ministarstva pravde i na njemu ostavio poruku kojom je pozvao odgovorne da se bore protiv korupcije, a građane na građanski bunt „dok se predmeti ne povade iz fioka“. Znam mnoge, i sam spadam među te, koji u deface sajta ne prepoznaju razlog za krivično gonjenje. Reč, naravno, jeste o nedopuštenom aktu, ali aktu kome mnogo više pristaje prekršajna odgovornost, uz eventualnu građansko-pravnu odgovornost za štetu. Kako god bilo, GV je formalno osumnjičen za „kompjutersku sabotažu“ jer je „uništio, izbrisao, izmenio i učinio neupotrebljivim računarske podatke sa namerom da onemogući i znatno omete rad i funkcionisanje internet prezentacija institucija Vlade Srbije, parlamentarnih političkih partija, akademskih institucija, preduzeća, kao i druge internet prezentacije.“ 

GV je otišao u pritvor. Ne kućni, sa „elektronskom narukvicom“ već onaj pravi.  I to je bila poslednja javno objavljena informacija o njegovom slučaju. Daljih informacija nema.

Ne znam da li Vama, ali meni, imajući u vidu sve relevantne okolnosti, kontrast između „sudbina“ A.K. i G.V. deluje gotovo groteskno. I nije slučajno da novinare zanima – Kako je moguće da osoba sa debelim dosijeom teških krivičnih dela, poput A.K. dobije samo kaznu od 4 meseca kućnog zatvora? I da li je moguće i ako jeste, kako je moguće da G.V. i pet meseci nakon hapšenja, još uvek „čami“ u pravom zatvoru.

S pravom ih zanima. I ne samo povodom pomenutih slučajeva. U Srbiji trenutno 287 osoba nosi elektronsku narukvicu, odnosno izdržava kazne na privilegovan način. Zna li javnost dovoljno o tome ko su oni i kako su to „zaslužili“?

Naravno, novinarima sam skrenuo pažnju da, po zakonu pre nego što se žalbom obrate Povereniku, moraju informacije tražiti od nadležnih, postupajućih organa. Oni iz Čačka rekli su mi da su to, doduše opet neformalno, već učinili, ali da u Sudu koji je osudio A.K. nisu hteli da im objasne kako mu je, bez obzira na debeli dosije, izrečena samo kazna od 4 meseca, i to kućnog zatvora. Jedino što su kao odgovor uspeli da dobiju je da se „prilikom odlučivanja o ovakvoj vrsti kazne vodi računa o nekoliko stvari“.

Što je, naravno, tačno. Samo valjalo bi da te „stvari“ u svakom trenutku budu opšte poznate. To je valjda prvi, osnovni uslov da ih javnost razume i prihvati.

 



Komentari (18)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladaxy vladaxy 12:55 31.07.2012

Stvari...

Jedino što su kao odgovor uspeli da dobiju je da se „prilikom odlučivanja o ovakvoj vrsti kazne vodi računa o nekoliko stvari“.

Što je, naravno, tačno. Samo valjalo bi da te „stvari“ u svakom trenutku budu opšte poznate. To je valjda prvi, osnovni uslov da ih javnost razume i prihvati.




gorstak92 gorstak92 12:58 31.07.2012

Orao pao, orao pao

Pretpostavljam da je diler ,,zaslužio" nanogvicu tako što je odao konkurenciju policiji, a zatim, kad je tržište ostalo upražnjeno, rešio da iskoristi svoja znanja iz podzemlja i organizovao svoju dilersku mrežu.

Mučenik haker tzv. anonimus nije imao koga da oda jer su mu kolege anonimne.
Neki davitelj se rodi pod srećnom zvezdom, a neki ne.
On će tu da ruši vladine sajtove...

Ako ga budu osudili i za ono što je anonimus napisao onda će većina blogera uskoro da tuca kamen.
Sreća moja da sam ovde anoniman
dragoljub92 dragoljub92 12:59 31.07.2012

hakovanje

haker nema pojma sa životom, ako kao takav uopšte postoji. ja sumljam u njegovo postojanje.

diler ima belo tozla i to je dovoljno.
st.jepan st.jepan 12:59 31.07.2012

...

nisu hteli da im objasne kako mu je, bez obzira na debeli dosije, izrečena samo kazna od 4 meseca, i to kućnog zatvora. Jedino što su kao odgovor uspeli da dobiju je da se „prilikom odlučivanja o ovakvoj vrsti kazne vodi računa o nekoliko stvari“.

Hm, pre bih rekao da se tu radi o nekoliko hiljada, ili verovatnije, o nekoliko desetina hiljada stvari.
valjalo bi da te „stvari“ u svakom trenutku budu opšte poznate.

Pa i jesu...
doduše opet neformalno,


Edit: dok sam pisao, vladaxy je to isto, ali slikovitije.
vladaxy vladaxy 13:14 31.07.2012

Re: ...

Hm, pre bih rekao da se tu radi o nekoliko hiljada, ili verovatnije, o nekoliko desetina hiljada stvari.


Znaš kako kažu u Alan Fordu:
Sa koliko ništica se piše "kućni pritvor"?
Krugolina Borup Krugolina Borup 13:14 31.07.2012

Groteska

Ne znam da li Vama, ali meni, imajući u vidu sve relevantne okolnosti, kontrast između „sudbina“ A.K. i G.V. deluje gotovo groteskno.


Naravno da deluje groteskno, ali nažalost, ne i neočekivano. Mi smo toliko navikli na groteske, da nas više ništa ne iznenađuje. Užas.
mariopan mariopan 13:17 31.07.2012

...

Mene brine nešto drugo.

Zar i Vi g. Šabiću ne urušavate taj sistem koji tako lepo i glatko radi a Vi se stalno nešto bunite?

Koliko će tek Vama da rebnu?
NNN NNN 13:34 31.07.2012

Kako je moguće...

Logično:
Sistem sam sebe brani,
G.V. pokušava da ruši sistem, a
A.K. je jedan od stubova sistema.
maksa83 maksa83 13:38 31.07.2012

pheow...

Dobro je, ne znam čemu kuknjava, moglo je i mnogo gore.

Zamislite recimo da sudstvo nije reformisano, kako bi tek onda sve ovo ispalo.
anjastosic anjastosic 13:17 01.08.2012

Re: pheow...

Ako sa ovim:"Zamislite da sudstvo nije reformisano, kako bi tek onda sve ispalo", nisi ironican, onda si stvarno tragican.
Pa do reforme imali smo bar manji broj krivicnih dela po kojima moja baba nije bila organizovani kriminalac. Sad joj nadjem bar 3 krivicna dela organizovanog kriminala svaki dan.
maksa83 maksa83 13:53 01.08.2012

Re: pheow...

Ako sa ovim:"Zamislite da sudstvo nije reformisano, kako bi tek onda sve ispalo", nisi ironican, onda si stvarno tragican.

Ne, mrtav sam ozbiljan.
Da reforma nije tako lepo i dosledno sprovedena ovaj diler bi verovatno bio slobodan a onaj dečko što je izbušio CMS bi bio već osuđen i streljan. Ovako ipak imamo neku pravdu, hvala Homenu, Dragani Malović i onima koji su tom reformom preko njih dirigovali.

Pa do reforme imali smo bar manji broj krivicnih dela po kojima moja baba nije bila organizovani kriminalac. Sad joj nadjem bar 3 krivicna dela organizovanog kriminala svaki dan.


Je l' to ova:

Hansel Hansel 15:04 31.07.2012

Vest

Za prilike u kojima živimo, vest o hapšenju narko dilera, na žalost, nije ništa spektakularno, pre bi se reklo da je uobičajeno.

Ipak se ima utisak da je tih hapšenja premalo u odnosu na njihov broj, tako da je ovo hapšenje, mislim, i po tom kriterijumu - vest.

A presude su očigledno poseban "fenomen".
katulferman katulferman 17:37 31.07.2012

Ej bre ili E-Srbija, pitanje je sad



E, mislim da je istina na sredini.

Delim Vaše mišljenje g-dine Šabiću da G.V. nije izvršio kompjutersku sabotažu, jer je „uništio, izbrisao, izmenio i učinio neupotrebljivim računarske podatke sa namerom da onemogući i znatno omete rad i funkcionisanje internet prezentacija institucija Vlade Srbije, parlamentarnih političkih partija, akademskih institucija, preduzeća, kao i druge internet prezentacije.“

Iz citirane formulacije dalo bi se naslutiti da je tužilac teretio G.V. za ometanje rada i funkcionisanje SVIH onih internet prezentacija do kojih vode linkovi ili baneri sa početne strane difejsovanog sajta?!! Nedopustivo. Ali kako sadržaj TOG difejsivanog sajta NIJE takve prirode da može da "omete rad navedene institucije" (osim ukoliko isti nije zavisio od, u proseku 5-6, fotografija tadašnje ministarke), ovakvo kvalifikovanje radnji osumnjičenog u potpunosti je razumljivo (iz ugla tužioca, naravno).

E, zašto mislim da je istina na sredini (osim što uvek jeste)?

Ukoliko je u pitanju difejsovanje internet stranice čije je "neometano funkcionisanje" u neposrednoj korelaciji sa neposrednom, trenutnom bezbednošću građana (objave i uputstva u slučaju katastrofalnih elementarnih nepogoda isl.), ili sa obavljanjem bazične, po prirodi komercijalne, delatnosti "vlasnika" difejsovanog sajta, kao što su on line trgovine, JAT isl. - mislim da bi se moglo raditi o nedopuštenom aktu, ranga krivičnog dela, o čemu bi pre svega trebalo da vode računa tužioci ne podvodeći sve i svja pod "kompjutersku sabotažu"!

Šta bi zaista predstavljalo "Ono" difejsovanje sajtova koje po navedenim kriterijumima ne bilo krivično delo - ne znam, u svakom slučaju razlika bi se trebala praviti, ne samo u sprovođenju zakona, već i tokom njegovog kreiranja.

E, što se tiče E-narukvice, biće da su pre nje i neki drugi dobili svoje (ukoliko se sećamo žargonskog značenja te reči), jer prosto je nedopustivo da je A.K. iz Čačka MOGAO da uradi to što je uradio!

Mučio se i još uvek se muči ovaj naš ubogi narod sa tim prokletim slovom "E".

Lepo je to objasnio Radovan III opisujući kako je deda učio azbuku: "...A B V G D Đ i kad je stigao do E rek'o, ..."

Ne! Neću. Zabranjeno je psovati.Izbrisaće me moderator.
disident79 disident79 18:14 31.07.2012

Koliko ja znam

Haker nije clan grupe anonimus, odnosno u pitanju je njegov licni cin..
Pusten je iz pritvora, bar je bio na dodeli diploma..Bio je dugo u pritvoru (bar 2 meseca), ali su se smilovali i pustili ga na vreme da ne izgubi godinu.

Ukoliko ova informacija po Vasoj proceni moze ugroziti anonimnost, molim obrisite komentar.
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:22 31.07.2012

Re: Koliko ja znam

Nema ovde tolike preporuke koliku bih dao Šabiću.

Anonimusi u Srbiji nemaju članstvo, hijerarhiju, tako da slobodno može da se zanemari to članstvo.

G.Č. je usamljenik, ne kreće se po alternativnim krugovima niko ga ne poznaje u RL. Drago mi je što je pušten, a sa ovakvim tužilaštvom z avisokotehnološki kriminal ovo društvo će morati da se obračuna.
anjastosic anjastosic 13:12 01.08.2012

tuzno

Jedino o cemu se vodi racuna kada se dodeljuje elektronska narukvica je stepen bliskosti sa ovima iz vlasti. Elektronsku narukvicu obican smrtnik u Srbiji ne dobija. Ozbiljnom analizom pojedinacnih slucajeva dodele elektronske narukvice se ovo apsolutno potvrdjuje.

A kada je Malovicka u igri, tj. ostecena necijim delovanjem, jos kao aktuelni ministar, svi zdravi rezoni, hrabrost i integritet u pravosudju padaju u vodu. Celo pravosudje pada da na takvom slucaju dokazaze da je sposobno i spremno za borbu protiv nekog kriminla, iako u tome kriminala i nema. Ima samo fiks ideje nekog ko je po starosti, iskustvu, intelektualnim, moralnim i ostalim osobinama zalutao u svet prava.

Zakonima koji su doneti u vreme Malovicke svako se moze optuziti da je u organizovanom kriminalu ili IT kriminalu ili svakakvom kriminalu.

Ne zna se da li je ministarka vecu stetu napravila ovim zakonima, mrezom sudova ili reizborom svojih sudija.

Ja tipujem na donete zakone jer unistavaju sve ono sto se kao garant slobode ugradjivalo u iste sve do 21. veka i Malovicke.
Hansel Hansel 14:14 01.08.2012

Re: tuzno

Jedino o cemu se vodi racuna kada se dodeljuje elektronska narukvica je stepen bliskosti sa ovima iz vlasti. Elektronsku narukvicu obican smrtnik u Srbiji ne dobija. Ozbiljnom analizom pojedinacnih slucajeva dodele elektronske narukvice se ovo apsolutno potvrdjuje.

Juče čuh u nekom foršpanu za neku tračersku emisiju na TV Prva da Ceca ne prestaje da peva posle izlaska iz kućnog pritvora. Valjda im to lepše zvuči od zatvora.
kamenkoza kamenkoza 21:42 01.08.2012

nanogice

Ovo je odgovor na sva vasa (i nasa) pitanja!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana