Porodica| Roditeljstvo| Zdravlje| Život

Prva nedelja avgusta - o dojenju je reč

udruzenje_roditelj RSS / 02.08.2012. u 23:55

Udruženje RODITELJ Vas sa velikim zadovoljstvom poziva da se pridružite ovogodišnjoj, a na svetskom nivou, jubilarnoj 20-oj po redu kampanji povodom Svetske nedelje dojenja. ovog avgusta posebnu pažnju posvećujemo svemu što je tokom prethodne dve decenije učinjeno na globalnoj i nacionalnoj promociji dojenja, sumiramo rezultate, procenjujemo njihove efekte i planiramo dalje korake: Razumimo prošlost da bismo mogli da planiramo budućnost!

Udruženje RODITELJ će sedmi put za redom obeležiti Svetsku nedelju dojenja na način na koji se obeležava u više od 150 zemalja širom sveta. Tako ćemo, još jednom skrenuti pažnju javnosti na značaj dojenja i pružiti podršku dojenju kao najboljem načinu ishrane beba, angažovanjem i povezivanjem svih sektora koji mogu da doprinesu podršci dojenju (majkama, budućim majkama, njihovim porodicama, zdravstvenim radnicima, medijima).

Centralna manifestacija „Dojite s ponosom" tradicionalno će se održati 5.avgusta na Zemunskom keju (kod Letnje pozornice na šetalištu) sa početkom u 18 časova.

 p7171519.jpgdsc_0221.jpgdsc_0123.jpg

Razumeti prošlost, planirati budućnost - Pod ovim sloganom Svetska alijansa za dojenje (WABA) obeležava dvadesetogodišnjicu Svetske nedelje dojenja, ali i punih 10 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre deset godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno za povećanje procenta dojene dece, naročito isključivo dojene dece u prvih šest meseci života.

Šta je tu toliko važno?

Bez obzira što se čini da je pitanje dojenja deplasirano, jer je to prirodna ishrana, a mi sisari, podaci govore drugačije - poslednje istraživanje koje je radio UNICEF(MICS4)  pokazuje  da posle rasta stope dojenja od 1996 godine do 2005, svi parametri opet idu na dole i procenat isključivo dojene dece opada, uprkos svim naporima. 

Innocenti deklaracija doneta na medjunarodnom nivou trebala je da reguliše nekoliko bitnih stvari:

1. Da svaka zemlja dobije Nacionalnog koordinatora za dojenje (posle 20 godina mi smo tek u procesu biranja Nacionalnog koordinatora)

2. Obezbedjivanje uslova za ostavarivanje "10 koraka do uspešnog dojenja" u svim ustanovama koje se bave trudnicama, decom i novoroženčadima - ovde smo posle mukotrpne borbe od više godina, stigli do tačke da se "bebi frendli program" pokušava ponovo uvesti u porodilišta u Srbiji.

3. Sprovođenje principa i pravila koje promoviše Kodeks (a u pitanju je MEdunarodni kodeks o marketingu zamena za majčino mleko), za koji kod nas običan svet nije ni čuo, niti su trudnicem, majke i njihove porodice uopšte upoznate s njihivoim sadržajem,  ni neki zdravstveni radnici.

4.  usvajanje i primena propisa koje  će regulisatipitanje dojenja kod zaposlenih žena- kod nas NEMA pauze za dojenje.

Više o predlozima za akciju i načinima kako možemo da pomognemo borbi za uspešnije dojenje, možete pročitati u planu za akciju WABA (Svetske alijanse za promociju dojenja),  čiji prevod je priredilo Udruženje RODITELJ).

Koga zanima, može da vidi  ukratko šta je sve zabranjeno proizvođačima adaptiranog mleka, cucli i flašica, što onibezočno krše, kršeći na taj način i Kodeks o marketingu zamena za majčino mleko.

 da citiramo Batut:

Potreba za veštačkom ishranom i postojanje zamena za majčino mleko je neophodno.
Kako svako dete ima pravo na najviše zdravstvene standarde, odluka majke i porodice o načinu ishrane deteta mora da bude donesena na osnovu informacija zasnovanih na naučnim dokazima, nepristrasnih i bez uticaja bilo čijih komercijalnih interesa.

 

Deo aktivnosti Udruženja RODITELJ ima za cilj borbu protiv zloupotrebe i nelojalnog reklamiranja od strane proizvođača adaptiranog mleka i borbu za povećanje procenta beba koje doje. To radimo kroz nekoliko aktivnosti:

-  informisanje i edukacija trudnica i mama (roditelja) o dojenju, dobrobitima dojenja i eventualnim problemima - preko javnih glasila i našeg sajta, ali i sajta koji smo napravili o dojenju- http://dojenje.roditelj.org

- individualnim savetovanjem i-mejlom, telefonom koje pružaju mame savetnice za dojenje, koje su prošle trening za vršnjačko savetovanje -kontakt formular je na sajtu dojenje.roditelj.org a mobilni telefon savetnica je 060 3292 040 (od 17 do 20h svaki dan).

- obreležavanjem javnih manifestacija, poput, ove, u nedelju na Zemunskom keju, od 18 časova.

- ove godine smo organizovali i Konkurs za najlepšu fotografiju dojenja, na koji nam je stigao veliki broj sjajnih fotografija divnih trenutaka dojenja.

- priredili materijale  WABA - poster, kalendar.

Šta smo planirali posle avgusta?

Organizacija okruglog stola u oktobru, u terminu kada se obeležava nacionalna nedelja dojenja na temu podrške dojenju u Srbiji na kome će biti predstavljena Brošura o dojenju namenjena trudnicama, majkama koje doje, članovima njihovih porodica i svima koji podržavaju dojenje. Ovaj edukativni materijal koncipiran je tako da pruža odgovore na konkretna pitanja koja se odnose na različite probleme sa koijma se suočavaju majke koje doje a koja su. Autorke brošure su vršnjačke savetnice za dojenje Udruženja RODITELJ.

Na okruglom stolu će takođe biti predstavljenirezultati novijih istraživanja, usvojenih Standarda i Akcionog plana Radne grupe Ministarstva zdravlja za obnovu BFHI u Srbiji, a pored članova Radne grupe, planirano je učešće predstavnika Ministarstva Zdravlja, UNICEF-a, načelnici i/ili predstavnici porodilišta, predstavnici Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović-Batut, Servisa Halo beba, drugih nevladinih organizacija, predstavnika Domova zdravlja, Sekratarijata za zdravstvo Grada Beograda i drugih relevantnih institucija i pojedinaca, uz obavezno prisustvo medija;
Nastavak učešća u Radnoj grupi Ministarstva zdravlja za obnovu programa BFHI-Inicijativa: Bolnica-Prijatelj beba


Šta vi možete da uradite?

- Mamama i trudnicama kojima su potrebne informacije prenesite informacije  o na[im aktivnostima i savetnicama

- ako negde vidite kr[enje Kodeksa, prijavite nam to, uslikajte i pošaljite fotku na info@roditelj.org ili na na[ FB zid.

- ne verujte mnogo reklamama koje tvrde da je adaptirano mleko "najbolje", "Kao majčino", "za sporttiste". Lažu vas :P

I za kraj, ako vas nismo mnogo udavili, 
Centralna manifestacija u Beogradu je planirana za 5. avgust na kojoj ćemo okupiti majke, trudnice, stručne saradnike i naše vršnjačke savetnice. Otvaranje je planirano za 18h, a predviđeno je prisustvo i javno obraćanje nekoliko predstavnika institucija i pojedinaca, stručno i vršnjačko savetovanje i podela edukativnog materijala;

1.jpg 

Po treći put za redom, sa nama je generalni sponzor ROSA voda, s kojom zajedno promovišemo Banku mleka - način da i bebe mama koje ne mogu da doje, dobiju humano mleko druge žene, prvi sledeći izbor posle majčinog mleka.

ROSA je prirodna slabomineralna negazirana voda koja sadrži malu količinu rastvorenih mineralnih materija i ne opterećuje organizam. Zbog toga se može upotrebljavati svakodnevno u neograničenim količinama. Rukovodeći se time da je voda izvor života, kao što je i kap majčinog mleka izvor života za bebe, Rosa u saradnji sa Institutom za neonatologiju, već treću godinu za redom, realizuje projekat podrške razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji. U okviru projekta, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Banka mleka opremljena je najsavremenijim medicinskim uređajima i dostavnim vozilom te je omoguceno njeno uspešno funkcionisanje. Sve mame koje mogu i žele da doniraju svoje mleko, mogu se obratiti Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127. Više informacija o Banci mleka može se naći nawww.bankamleka.rs.



Komentari (3)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 00:19 03.08.2012

Mlečni put

O značaju dojenja stalno treba govoriti, jer mislim da se toj temi u našoj, ovdašnjoj praksi ne prilazi na najbolji način. Nikakvo veštačko mleko ne može da zameni majčino mleko, a ne manje bitan je i taj direktan, topao kontakt između novorođenčeta i majke... I sama majka drugačije funkcioniše ako doji svoje dete. Ima puno razloga za. U svakom slučaju, treba što više edukovati.

Pre više od decenije imao sam čast da budem jedan od najdirektnijih organizatora manifestacije povodom svetske nedelje dojenja, kao i autor nekih materijala. Cela ta, inače ultra-lepa tema obnovila mi se sada kad sam video vaš blog.
Sve najbolje.

Jedino je, barem za moj ukus, ova rosa-voda malo premarkantna u postu. Jes da je sponzor, ali, moglo je i malo manje prostora za tu namenu. Deluje surovo komercijalizovano.


udruzenje_roditelj udruzenje_roditelj 14:27 03.08.2012

Re: Mlečni put

loader
O značaju dojenja stalno treba govoriti, jer mislim da se toj temi u našoj, ovdašnjoj praksi ne prilazi na najbolji način. Nikakvo veštačko mleko ne može da zameni majčino mleko, a ne manje bitan je i taj direktan, topao kontakt između novorođenčeta i majke... I sama majka drugačije funkcioniše ako doji svoje dete. Ima puno razloga za. U svakom slučaju, treba što više edukovati.

Pre više od decenije imao sam čast da budem jedan od najdirektnijih organizatora manifestacije povodom svetske nedelje dojenja, kao i autor nekih materijala. Cela ta, inače ultra-lepa tema obnovila mi se sada kad sam video vaš blog.
Sve najbolje.

Jedino je, barem za moj ukus, ova rosa-voda malo premarkantna u postu. Jes da je sponzor, ali, moglo je i malo manje prostora za tu namenu. Deluje surovo komercijalizovano.




Poštovani, delim isto mišljenje o promociji dojenja kod nas, ali nije ružičasto ni u svetu, gde se mnogo više novca daje na promociju dojenja.
Svejedno, svaka mama koja uspe da doji za nas je dobitak, svaka koja pozove savetnice i reši problem, ili dobije podršku za nas je sjajna stvar.
Javnih manifestacija se niko od zdravstvenih radnika pre nas nije setio, do tada su sedeli u salama i jedni drugima pričali kako je važno dojiti.
Pošto imate iskustva sa sličnim manifestacijama, znate i koliko je važno obezvediti informativni materijal, pa u tom smislu zaista dugujemo zahvalnost Rosi (iako je nekom možda to preterano), jer treću godinu za redom sponzorišu našu nedelju dojenja, kao što treću godinu za redom finansiraju Banku mleka.
Sve najlepše i hvala Vam na komentaru
Angelina, urednica sajta Udruženja i članica UO Udruženja RODITELJ



loader loader 20:54 03.08.2012

Re: Mlečni put

Pošto imate iskustva

To je bilo još 1994.

svaka mama koja uspe da doji za nas je dobitak,


Videh malopre ovaj tekst ...

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana