Film| Muzika| Život

Searching for Sugar Man

Ivana Knežević RSS / 18.08.2012. u 17:41

Čovek zvani Rodriguez ima zanimljivu životnu priču, iako je svet pun zanimljivih priča. Stvar je u tome da je njemu to samo život. Koji je mogao da bude puno drugačiji, bolji, i to ne u apstraktnom smislu, mada je uspeh težak kuluk onima koji ga imaju (a i onima koji ga nemaju). Ali Rodriguez ne izgleda kao tip koji troši puno daha na žalbe, ili su one bile editovane iz filma. Pametan potez.

Priča ide ovako: kasne '60-te godine prošlog veka, Detroit, MI. I tada je grad bio gangrenozna deponija brutalnog sistema, svojim većim delom. Među siromašnim ulicama koje služe siromašnim ljudima u takvom gradu, pročulo se među onima koji su to pratili da neki Rodriguez ima nešto. Dečko je talentovan, nastupa sam sa gitarom, često puta okrenut leđima publici, i niko ne zna puno o njemu. Pojavi se niotkuda, odsvira, i opet ga nema. Talenat poput Dilana, ma i bolji! Odmah se pojavio impresario, skopljen je ugovor i napravljene su dve ploče za dve godine: ‘Cold fact' 1970. i ‘Coming from Reality' 1971. Komercijalni fijasko, i producentska kuća ga otpušta pred Božić te godine - motiv koji se pojavio bio u jednoj pesmi kao predskazanje, iako je Rodriguez govorio iz iskustva najniže radničke klase. The working poor, mulj iz koga je teže izaći nego iz najgoreg zatvora. Nakon toga on zaista nestaje.

Da bi se rodio negde drugo, jako daleko od Detroita. Legenda kaže da je devojka, Amerikanka, donela na poklon svom dečku u Južnu Afriku LP ‘Cold Fact'. U to doba, aparthejd u punom cvatu je bio pakao za crnce, ali nije bio veselo mesto ni za dobar broj belaca. Zemlja je bila izolovana, pod sankcijama spolja, što po standardnom obrascu ide na ruku režimu da zaključa naciju u metalnu sobu u kojoj kontroliše život, misli i dešavanja na dnu, na vrhu i u preseku između. Rodrigez postaje instantni uspeh među liberalnom belom omladinom. I više od toga. Oni zaista žive u izolaciji u to doba i geografska udaljenost od sveta ne pomaže. Okupiti se oko nečega drugačijeg a kad ne poznaješ ništa drugačije nije lako. Rodriguez sa svojom muzikom izolacije pojedinca u sasvim drugačijem svetu i uslovima, je u samoj osnovi pokreta mladih protiv aparthejda, soundtrack njihove mladosti. On je veći od Stonsa! Upored kruže legende da se ubio, usred nastupa... - čoveka više nema.

Sredinom '90′-ih južnoafrički novinar i vlasnik muzičke radnje sa nadimkom ‘Sugar' se daju u potragu. Da saznaju šta se zaista desilo. Film opisuje koliko to nije bilo lako u početnim danima Interneta. Oni prolaze kroz stihove opet i opet i prevrću svaku moguću nit koja ih možda navede na trag. Ali Internet je taj koji im na kraju pomaže. Preko sajta koji su napravili tražeći Sugarman-a, javlja se Rodriguezova ćerka. Jedna od tri. Dalje se prikazuje (film je izdat ove godine i režiser je Skandinavac, koji je uložio sve što je imao i svoje prijatelje u pravljenje filma) ostarelo lice Rodrigueza, koji je živeo manje-više na istom mestu celog života, radeći kao fizički radnik na gradilištima. I njegov dolazak u Južnu Afriku 1998. na turneju, susret sa Južnoafrikancima...

Film je emotivan i lepo urađen. Pažljiv da ne pređe granicu sentimentalnosti, što nije lako sa ovakvom pričom, ali je još jedan naklon poštovanja Rodriguezu. Iako je u Južnoj Africi samo (ispostavlja se da je on stekao bio, sasvim nezavisno, popularnost i u Australiji i Novom Zelandu) prodato između petsto hiljada i milion njegovih ploča, on peni od toga nije dobio. Pojavljuje se na ekranu i nekadašnji vlasnik propale producentske kuće, i na pitanja o parama daje odgovor iz koga se jasno vidi zašto su bajke i basne nastale praktično u isto vreme kad i govor - ostarelo čudovište sa veštim jezikom zmije i dalje alarmira instinkte u organizmu, ali on sigurno nije jedini koji je prožderao Rodriguezov deo. Šteta da nije bilo više, je jedini odgovor koji bi takvi tipovi mogli da daju iskreno.

Film i Rodriguez su veliki uspeh u Severnoj Americi trenutno. Film se prikazuje ovih dana sve široj publici, Rodrigez ide na turneje (u Južnoj Africi je bio još nekoliko puta nakon tog prvog istorijskog susreta 1998.). Nastupio je pre neki dan na David Letterman Show-u. Novine, blogovi, magazini, pišu kritike filma i muzike. Reakcije nisu uvek euforične; ne moraju da budu, nije takva vrsta filma. Ali ima nečeg u tim suzdržanim reakcijama što nema veze ni sa muzikom ni sa filmom. A odgovor jeste i u muzici i u priči: stid. Muzika nije seksi, iako ima i seksa i droge i mladosti; Rodrigez jeste seksi, ali on je prvenstveno poor boy, sin imigrantske manjine, glas sa dna, na kome je i ostao. Amerika to ne voli; niko to ne voli. Trenutni underdog i njegovih 15 minuta - to može.

Rodrigez je uporedo sa dugosatnim svakodnevnim crnčenjem u prašini i prljavštini i podizanjem dece, završio bio fakultet, kandidovao se i za gradonačelnika Detroita na način na koji to rade idealisti (čitaj: neuspešno), napunio je 70 godina ovih dana, i verovatno se neće penzionisati sve i da mu isplate to što su mravi pojeli. Kad devojke pričaju o njihovom ocu, one pričaju lepo, emotivno. Pratile su ga u Južnu Afriku na taj prvi susret sa slavom. To što je zaradio tada, dao je njima i prijateljima. Ima puno izostavljenog, kao i u svakom filmu, i to je dobro. Mladić koji je nekad nastupao sa leđima okrenutim publici i zaslužuje da 40 godina kasnije nešto od priče sačuva za sebe.

http://sugarman.org/index.html

http://www.newyorker.com/online/blogs/sashafrerejones/2012/08/searching-for-sugar-man-malik-bendjellou.html

p.s. Još uvek nije čisto koliko od ove trenutne slave stiže do Rodrigeza u monetarnom obliku. Prave se novi dilovi, legalni pokušaji da se ispravi nepravda traže lovu da bi započeli i dugo će trajati, i verovatno jedini način gde je to iole poštenije je videti ga uživo. Ja sam kupila soundtrack, sa nadom da ljudi iza filma pokušavaju da prate gde šta ide. Ako budete gledali film, prepoznaćete čudovište vrlo lako. Charming fella. Zaista. Dirty business vs. čovek koji je radio u prljavštini celog života. Ako se lovi i gubi trag - nije prvi put, mnogo takvih tragova je izgubljeno - heart goes to the man. Sledi srce,ako ćeš nešto slediti.



Komentari (20)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 17:51 18.08.2012

prvi

Svaka životna priča je zanimljiva...
ali ova...

Ivana Knežević Ivana Knežević 18:03 18.08.2012

Re: prvi

loader
Svaka životna priča je zanimljiva...
ali ova...


Neobicna, i ne ostavlja nista van ovog naseg vremena - sve, sve unutra. A po strani.

loader loader 18:16 18.08.2012

Re: prvi

Pričljivo...
a naše

Ivana Knežević Ivana Knežević 22:13 18.08.2012

Re: prvi

loader
Pričljivo...
a naše


U pravu ste - sve su price nase :)
anamarkana anamarkana 21:27 18.08.2012

Rodriguez

Milutin Milošević Milutin Milošević 21:35 18.08.2012

Re: Rodriguez

Nači: dobra preporuka za gledanje
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:20 18.08.2012

Re: Rodriguez

anamarkana


Kao sto kaze Anthony Lane u eseju o Olimpijadi - vidi se kako nas ima u svim oblicima , velicinama, bojama, i svi smo tu.
Svet za sve, i mnogi ga cine boljim.
Good to be here.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:21 18.08.2012

Re: Rodriguez

Milutin Milošević
Nači: dobra preporuka za gledanje


Jeste.
Klinka i ja isle skupa i na obe je ostavio jak utisak.
docsumann docsumann 08:49 19.08.2012

Re: Rodriguez

da ponovim ono što sam rekao kod Innera na blogu:

to su te prporuke!



P.S. malo sam istraživao po tjubetu, vidim puno se priča o filmu, Rodrigezu, kače se pjesme ...



Ivana Knežević Ivana Knežević 15:44 19.08.2012

Re: Rodriguez

docsumann
da ponovim ono što sam rekao kod Innera na blogu:
to su te prporuke!

I lepo si to istakao. Zaista se naidje/dobije mnogo toga dobrog.
Cak i kad ti ne legnu sasvim, preporuke imaju fin kvalitet da su prozivljene od strane nekog drugog.
Podeliti zatim dodje kao cherry on top
princ_tunguzije princ_tunguzije 20:21 19.08.2012

Sugar Man

Ivana, hvala na preporuci. Super je ovaj Rodrigez. Ima u njegovoj mjuzi nešto od Nika Drejka što topi srca.
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:10 19.08.2012

Re: Sugar Man

princ_tunguzije
Super je ovaj Rodrigez. Ima u njegovoj mjuzi nešto od Nika Drejka što topi srca.


Drago mi je da ti se dopada, pt. Meni cele nedelje odjekuje negde na periferiji ta kombinacija melanholije pada, rezignacije, protesta...
U pravu si, bas tako - topi.
background noise background noise 21:14 19.08.2012

Družio se sa Hendriksom

Pričaju po varoši . . . ako . . .
Ivana Knežević Ivana Knežević 22:12 19.08.2012

Re: Družio se sa Hendriksom

background noise
Pričaju po varoši . . . ako . . .


Na to nisam naisla. Ako, slazem se.

Puno je price sada. A vremena prolaze.
49 41 49 41 02:42 21.08.2012

Surovost zivota

Bilo mi je 15, mozda 16; kad sam toga leta citao Neznanog Dzuda, Thomasa Hardy-a.
Duboko sam se zamislio, po citanju tog obimnog romana.
Tokom decenija, cesto mi se vracao; size tog romana. Mnogo toga sam zaboravio iz njega.
Size ne!

Kazu, ostala je dilema dal' je to roman 19-stog stoleca; ili Stendalovo Crveno i crno.

Madona je rodjena i odrasla na 30-tak km od te deponije. Brat joj jos uvek tu zivi kao beskucnik.
Nije se uopste lepo izrazio o svojoj svetski - cuvenoj sestri; kad su ga intervjuisali.

Sta reci za Rodrigeza?

Hmm, hhmm - surovost zivota; kao sto sam razmisljao o Neznanom Dzudu - mnogih decenija ranije.
Ivana Knežević Ivana Knežević 02:58 22.08.2012

Re: Surovost zivota

Ne secam se, 49 41, verovatno nisam citala. Ali ovo je lepo receno, i razumem.
Odnosno, koliko mogu, razumem. Uglavnom ne ide.
Surovost - zivota ili drugacija - i nije za razumeti.

Detroit ima oko sebe razne legende i mitove, vecinom mracne. Pre nekog vremena citala sam nekih desetak strana jednog vrlo subjektivnog novinarskog prikaza, i to je bilo tako surovo - 19. vek sa svojom industrijskom revolucijom bi ga smatrao svojim pravim naslednikom. A uopste nije pitanje industrije.
Tesko je razumeti. I ostavlja tragove.
Pamti se.

Lep pozdrav,
mikele9 mikele9 11:52 21.08.2012

Sledi srce,ako ćeš nešto slediti.

Na đubrištu često nikne divan cvet
Ivana Knežević Ivana Knežević 03:01 22.08.2012

Re: Sledi srce,ako ćeš nešto slediti.

mikele9
Na đubrištu često nikne divan cvet


Dobro je da je tako.

Lep pozdrav i tebi, dragi mikele.
49 41 49 41 04:03 22.08.2012

Re: Sledi srce,ako ćeš nešto slediti.

Ivana Knežević
mikele9
Na đubrištu često nikne divan cvet


Dobro je da je tako.

Lep pozdrav i tebi, dragi mikele.


U mom okruzenju; a, i sam sam to cesto koristio: "Rodi me majko srecnog, pa me baci na smece".

Neznani Dzud, pismenost, nacitanost - od malih nogu; dok su svetom harale horde nepismenih i polupismenih, intelegentnost, besomucna borba u zivotu sa celicnom upornoscu.
Padanje na kolena u zivotu, u "blato", "prasinu". Uporno dizanje iz jada i kretanje napred i samo napred.
I, ...
Jadac, jadac, jadac, ...
I sada imam, gorak osecaj; kao i prvi put.
Ivana Knežević Ivana Knežević 00:17 23.08.2012

Re: Sledi srce,ako ćeš nešto slediti.

49 41

U mom okruzenju; a, i sam sam to cesto koristio: "Rodi me majko srecnog, pa me baci na smece".


Ja sam tu izreku prvi put cula kao odrasla (ne znam zasto - sta su to krili od mene). I zabezekla se - kako je ovo dobro! :))
Da, sreca. U mnogim stvarima, ali najprakticnija je ona u karakteru. Umeti gurati dalje, i ne nositi puno tereta sa sobom - to je blago.

Kad bi pismenost i nacitanost bile resenje, isteralo bi se vec na neki nacin, ili bar prevagnulo.
Neki jako pismeni, inteligentni i misleci ljudi su ujedno i nepojmljivo pogani.
ne znam zasto je tako tesko,i zasto smo tako lak plen.

Zao mi je za gorak osecaj, 49 41, poznat je i meni. Ne moze se izbeci.
Ponekad samo. Radost je sjajno oruzje. Pa dok nas sluzi.

Lep pozdrav,

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana