Društvo| Kultura| Moj grad

Generalštab u Beogradu, posle deset godina (1)

Đorđe Bobić RSS / 20.08.2012. u 07:50

7803085954_909598de03_z.jpg

Deset godina je prošlo od bombardovanja i urušavanja zgrada Generalštaba u ulici Miloša Velikog u Beogradu. Jedne majske noći 1999 godine, bacilo je bombe i ozbiljne ranilo zdanja. Od tada arhitektura čeka da rane budu izvidane i građevine vratćene u gradsku vrevu. Zgrade za potrebe Generalštaba Jugoslovenske narodne armije je projektovao arhitekta Nikola Dobrović, po njegovim nacrtima sazidane su i useljene 1965. godine. Otada su svojim likom obogaćivale Beograd i obeležavale metropolu, bile su znak prepoznavanja na raskršću dve glavne gradske ulice. U najboljoj tradicji moderne sa prepoznatljivim Dobrovićevim rukopisom, šezdesetih godina predstavljale su iskorak u nove predele arhitekture, u osvajanje novih stvaralačkih prostora i to ne samo u Beogradu ili Jugoslaviji, stizale su te poruke daleko po planeti.

Kompleks Generalštaba sa obe strane Nemanjine ulice bio je tada jedno od najznačajnijih dela jugoslovenske arhitekture u Srbiji. I sada, urušene i zapostavljene, zrače istu energiju. Kompleks Generalštaba je  obeležio epohu, i arhitekta Dobrović je postavio referentnu vrednost koja je postala vrednosni sud za stvaranje arhitekata decenijama posle tog događaja. Čak i sada, danas, u stanju kakvom su dominiraju u gradskom pejsažu i kazuju poruku o arhitekturi neosporne vrednosti koju ni nasilnički čin niti proteklo vreme nisu umanjili.       

Od te majske noći poslednje godine prošlog veka traju polemike o tome da li zgrade Generalštaba treba srušiti i zidati neke druge, ili ih treba očuvati i rekonstruisati, dovesti ih u autentično, izvorno stanje. I kako to uraditi, odakle namaći potreban novac, da li ih prodati ili ostaviti u vlasništvu države? Svi pozvani i nepozvani iskazivali su svoje mišljenje. Bilo je onih koji su tražili obnovu ističući vrednost arhitektonsku i istorisku, a drugi su tražili da se sruši do kraja jer su prepoznali simbol komunističkog perioda, podsećalo ih je na kanjon Sutjeske što je njima bio dovoljan razlog za rušenje. Srećom, ništa se nije dogodilo, kao da je neki mudri nevidljivi duh, uprkos brzopletim i nedorečenim namerama ovozemaljskih službenika i dužnosnika, sprečavao da se nanese nepopravljiva šteta ne samo zdanjima Generalštaba već i kulturi naroda u kojoj ona zauzimaju uzorno i zaluženo mesto. Zgrade Generalštaba čekaju svoj usud, napuštene i ophrvane nebrigom iza metalne ograde sa grafitima, a građani u prolazu bacaju oko i bivaju gnevni što im ruševine kvare ugođaj po sunčanom danu, ili misle sve najgore o bacačima bombi. Državni službenici su takođe, po službenoj dužnosti, pogledavali na zgrade smišljajući kako da ih prodaju na pijaci nekretnina (i umalo se to nije dogodilo), ne bi li ih kupac srušio i na tom mestu, prestižnoj gradskoj lokaciji, izidao neke druge, lepše i starije i sa više metara kvadrtanih, a država dobila neki novac za svoje potrebe i oslobodila se brige o ranjenim zdanjima.

Zahvaljujući inicijativi jednog građanina, arhitekte koji je dobio podršku kolega, Društva arhitekata Beograda, kabineta gradonačelnika Beograda a potom i probuđenih nadležnih institucija koje se u državi bave zaštitom istorije arhitekture i kulturne zaostavštine, vlada je 2005. godine donela odluku da kompleks zgrada Generalštaba uvrsti u nacionalnu kulturnu baštinu i zaštiti kao kulturno dobro. Zdanja su tako istrgnuta iz ruku komercijalno nastrojenih državnih službenika jer odluka o zaštiti je zahtevala da se lik zdanja, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje kako je arhitekta Nikola Dobrović osmislio. Unutrašnjost  zgrada, pa i namena, mogu se menjati. Na pijaci nekretnina to nije prihvaćeno sa odobravanjem, verovatno zato što cena obnove i rekonstrukcije prevazilazi okvir u kojem kupac, vlasnik kapitala, može naći prostora za ostvarenje svog profita.

U nedostatku drugačije vizije osim prodaje zdanja na pijaci (a izgleda da nije ni pokušano da se sete nečeg drugog), državna institucija na koju je zdanje uknjiženo i dalje insistira na prodaji ali misli da bez ukidanja zaštite kulturnog dobra to neće biti moguće, jer zdanja sa „teretom“ zaštite, navodno, gube na tržištu značajni procenat vrednosti koju bi inače imala ako bi njihov tretman bio slobodan i prepušten volji i želji kupca nekretnine i zemljišta istovremeno.

Ministarstvo odbrane je nadležno za kompleks Generalšraba u ime države i  verovatno nema novca za obnovu, poseduje nekretninu koja nije u funkciji i koja mu izgleda nije potrebna pa želi njenom prodajom da reši mnoge druge probleme, što je prihvatljiv i razumljiv razlog. Ministrastvo je državna institucija pa kad ono nije u moći da zdanje uredi, država, posebno kada se radi o vrhunskom delu nacionalne kulturne baštine, treba da preuzme brigu o zdanju i u okviru državnog budžeta stvori stavku sa dovoljno para (javnih para kojima država raspolaže u ime građana, vlasnika tih para) i nameni ih rekonstrukciji Generalštaba. Država treba da rekonstruiše i obnovi zdanja čiji je vlasnik u ime svih građana, jer ozbiljna država ne prodaje narodno kulturno blago na pijaci. Posle obnove moguće je zdanja nameniti javnom dobru, kulturi, umetnosti, univerzitetu, nauci, moguće je čak i jednu polovinu zdanja komercijalno iznajmljivati na tržištu i od toga izdržavati deo namenjen javnim poslovima na drugoj strani Nemanjine ulice. Čini se da to nije tako komplikovano i da je sasvim dostižno i održivo. Dotle, dok nadležni to ne razumeju a onda donesu odluku sledeći moj savet, zgrade Generalštaba praviće društvo Narodnom muzeju, Muzeju savremenu umetnosti, depou Narodne biblioteke ... 

 

(1)   Tekst je objavljen prvi put 6 maja 2009 godine na desetogodišnjicu bombardovanja zgrada Generalštaba a potom, godinu dana kasnije, 2010 godine ponovo u mojoj knjizi „Beleženje po Beogradu“ u izdanju SAMZDAT B92. I sada, 2012 godine na blogu uz manje autorove intervencije.



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

vladaxy vladaxy 08:38 20.08.2012

pod zaštitom države....

država, posebno kada se radi o vrhunskom delu nacionalne kulturne baštine, treba da preuzme brigu o zdanju


Pa sve zgrade koje je država stavila pod "zaštitu" propadaju.
max.cohen92 max.cohen92 12:26 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

vladaxy
država, posebno kada se radi o vrhunskom delu nacionalne kulturne baštine, treba da preuzme brigu o zdanju


Pa sve zgrade koje je država stavila pod "zaštitu" propadaju.


...sem vila po Dedinju i Senjaku, salonaca Vracara i Drcola, koje je drzava uzela zbog neobicne lepote, sredinom proslog veka, jer je znala da ce vredni sinovi proleterijata onako edukovani, emancipovani, mnogo bolje voditi racuna o njima nego mrska burzoazija koja ih je napravila. Doduse vise je u pitanju "zastitnicki" odnos nego zastita, al` ajde.

Mnoge su zgrade, mnogo vaznije i reprezentativnije od ove poklekle u nekom trenutku istorije Beograda, pa su morale pretrpeti arhitektonsku eutanaziju. Nema racionalne osnove za drzanje trenutnog rugla u stanju u kome je. Regenerisati se samo od sebe nece. Neizvodljivo. Jedini scenario je devastirati ga do kraja, ocistiti plac i u medjuvremenu dati nekoj neutralnoj kuci da proceni sta raditi sa tim. Svaki scenario sem tog je nesto sto ce rezultirati neracionalnom, odlukom donesenom subjetivno i u skladu sa nerealnim aspiracijama, kako to obicno biva.
Lokacija kao lokacija jeste odlicna za mnoge stvari, ali daleko od idealne. treba to imati na umu. Da li bih ja kao arhitekta uputio nekog od svojih klijenata na tu lokaciju, ne bih. Mislim da ce se svako ko ima profesionalne etike sloziti sa tim. Pricamo o komercijalnom aspektu lokacije koji determinise njenu vrednost. Da ne pricamo o birokratskim peripetijama koje su po default-u prisutne u Srbiji. Mnogo spekata koji joj ne idu u prilog.

Vredna lokacija, ali nije genius loci. Jos kad dodate cinjenicu da je u srpskoj vojsci na funkcijama i dalje dobar deo onih koje nisu obavestili da je i Bogoljub Karic obrijao brkove davnih dana, mislim da ce se nesto pametno tesko napraviti, jer ce kojekekvi cuvari Sutjeske, Neretve i ostalih toponima iz filmova Veljka Bulajica staviti uvek veto u interesu visih ciljeva, tako da od svega nema nista.

Voleo bih da gresim...
Jukie Jukie 12:56 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

max.cohen92

Lokacija kao lokacija jeste odlicna za mnoge stvari, ...

Tu bi mogli da naprave đački dom za decu iz planinskih sela. Na taj način bi se zatvorile male škole od po tri đaka a škole iz kruga dvojke se ne bi zatvorile jer bi sada imale đake. Na taj način bi se uštedelo mnogo prosvetnih para, koje bi onda mogle da se utroše na poboljšanje kvaliteta nastave
tetkino tetkino 13:17 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Kad uzmeš da čitaš istoriju vidiš da je istorija Srbije istorija ratnih profitera i naroda koji je da prostite najebao.

Nisu ove priče, romani i pesme:
Laza Lazarević - "Sve će to narod pozlatiti",
Domanović - "Vođa", "Mrtvo more",
Nušić - "Dva raba" ...
- nastale posle drugog nego prvog rata (i pre toga kad je Srbija bila sama, te nije bilo zlih Hrvata i Slovenaca i Bosanaca da je kvare)

Najveća bogatstva između dva rata su pravili oni koji su od udovica i ratne siročadi otimali državne obeznice za džak brašna, ali dobro.

Ako dovoljno vremena proteče i ovi ratni profiteri postaće ugledni biznismeni, slavni domoljubi i osnivači uglednih familija.

Dr Mebius Dr Mebius 14:17 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Mnoge su zgrade, mnogo vaznije i reprezentativnije od ove poklekle u nekom trenutku istorije Beograda, pa su morale pretrpeti arhitektonsku eutanaziju


A koje, na primer?
max.cohen92 max.cohen92 14:23 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Narodna bibilioteka, Posta kod Zeleznicke stanice, deo kompleksa Starog dvora...to je ono sto mi prvo pade na pamet.
Dr Mebius Dr Mebius 14:39 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Nisam siguran ni da su vaznije niti reprezentativnije. A i primer neobnavljanja porusenog takodje nema opravdanja. Mnogi su gradovi nakon WW2 bili u mnogo gorem stanju od Beograda, narocito u Nemackoj i Poljskoj, pa su svejedno obnovljeni u svom prvobitnom izgledu.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 22:07 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Ministarstvo odbrane je nadležno za kompleks Generalšraba u ime države i verovatno nema novca za obnovu, poseduje nekretninu koja nije u funkciji i koja mu izgleda nije potrebna pa želi njenom prodajom da reši mnoge druge probleme, što je prihvatljiv i razumljiv razlog.


de nemaju pare ako prave 6 do 8 milija evrica u godini. znaci, bullshit je da nemaju. zgrada jeste bila lepa, i poruka moderne prethodnog veka, trebalo bi je ochuvati da nashi rukovodioci nisu nazhalost ignorantna cosa nostra.

ps. di si Maxe92, svaka ti ka' u Vinavera. :)
bolid1 bolid1 22:28 20.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Srđan Fuchs

de nemaju pare ako prave 6 do 8 milija evrica u godini. znaci, bullshit je da nemaju.


Evo, sta je Oland uradio i kako je naso pare, ne pipajuci u budzet. LINK<-

Original teksta na Slovenackom je OVDE.
max.cohen92 max.cohen92 13:36 21.08.2012

Re: pod zaštitom države....

Srđan Fuchs
Ministarstvo odbrane je nadležno za kompleks Generalšraba u ime države i verovatno nema novca za obnovu, poseduje nekretninu koja nije u funkciji i koja mu izgleda nije potrebna pa želi njenom prodajom da reši mnoge druge probleme, što je prihvatljiv i razumljiv razlog.


de nemaju pare ako prave 6 do 8 milija evrica u godini. znaci, bullshit je da nemaju. zgrada jeste bila lepa, i poruka moderne prethodnog veka, trebalo bi je ochuvati da nashi rukovodioci nisu nazhalost ignorantna cosa nostra.

ps. di si Maxe92, svaka ti ka' u Vinavera. :)


Imaju verovatno genge, ali im toliki kompleks ne treba i toga su svesni. Glupa i neopravdana investicija. A mislim i neizvodljiva, sa tehnickog aspekta. A nema ni varijante da se neciji dzep podmiri za narednih sest reinkarnacija, tako da sto bi se neko akao. Nisam gradjevinac, ali onde je bio preveliki kaboom za reparaciju. Sto bi Gajger poludeo verovatno od zracenja takodje, to je posebna prica.

Druga stvar je sto mislim da je sav establishment onoga sto se zove Vojska Srbije uber bezlican i snishodljiv, da niko ne talasa, jer su shvatili da nisu nezamenljivi, tako da inicijativa kao i zene u Maratoncima vene i svene...

Ukratko, gledacemo presek medjuspratnih konstrukcija i pokaz zona armiranja na konkretnom primeru bar do nekog sledeceg rata. Da citiramo Duska Kovacevica, da ne ispadnem zlonameran, ali rat je u Srbiji peto godisnje doba.


reanimator reanimator 08:44 20.08.2012

...

Zahvaljujući inicijativi jednog građanina, arhitekte koji je dobio podršku kolega, Društva arhitekata Beograda, kabineta gradonačelnika Beograda a potom i probuđenih nadležnih institucija koje se u državi bave zaštitom istorije arhitekture i kulturne zaostavštine, vlada je 2005. godine donela odluku da kompleks zgrada Generalštaba uvrsti u nacionalnu kulturnu baštinu i zaštiti kao kulturno dobro. Zdanja su tako istrgnuta iz ruku komercijalno nastrojenih državnih službenika jer odluka o zaštiti je zahtevala da se lik zdanja, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje kako je arhitekta Nikola Dobrović osmislio. Unutrašnjost zgrada, pa i namena, mogu se menjati. Na pijaci nekretnina to nije prihvaćeno sa odobravanjem, verovatno zato što cena obnove i rekonstrukcije prevazilazi okvir u kojem kupac, vlasnik kapitala, može naći prostora za ostvarenje svog profita.

Zgrada je istrgnuta iz ruku komercijalno nastrojenih državnih službenika i gurnuta u ruke državnih službenika zaštitnika moderne, koji nemaju ideju kako problem da reše, ali imaju ideju da spreče druge da problem reše na neprihvatljiv način? Dok se izdogovaraju, na ruševinama će se zapatiti pterodaktili i kad jednog dana krenu da izleću, ima da nas desetkuju više nego zadnjih 6 ratova.
maksa83 maksa83 10:45 20.08.2012

Re: ...

Dok se izdogovaraju, na ruševinama će se zapatiti pterodaktili i kad jednog dana krenu da izleću, ima da nas desetkuju više nego zadnjih 6 ratova.

Pterodaktili, obogaćeni genetskim materijalom pijanog zastavnika I klase. Spram toga će Godzila biti kao Majka Tereza.
kaolavanda kaolavanda 13:30 20.08.2012

Re: ...

pterodaktili... ima da nas desetkuju više nego zadnjih 6 ratova.

Jao, bre, što si negativan! Neće biti tako.. mi smo narod poznat po srdačnosti prema došljacima..
Dočekaćemo ih raširenih ruku, otvorenog srca, sa pogačom i solju, i rakijicom, normalno, i odmah ćemo im objasniti da treba da odu u Guču i na Egzit
Dr Mebius Dr Mebius 08:49 20.08.2012

predlog

Da se recimo rekvirira sva nezakonito stecena imovina ratnih tajkuna iz perioda 90-tih, a znamo koji su, pa da se lepo od tih sredstava dovedu u red sve pomenute gradjevine i spomenici kulture. Verovatno bi bilo vise nego dovoljno, a ostalo bi para i za novu zeleznicku stanicu i koju liniju metroa.
Ta ekipa je, osim pljacke i bogacenja u vreme kad je ostalim gradjanima bilo najteze, indirektno odgovorna i za nevidjenu kulturnu devastaciju srpskog drustva, pa i za pomentuo bombardovanje.
jesen92 jesen92 09:23 20.08.2012

Re: predlog

Da se recimo rekvirira sva nezakonito stecena imovina ratnih tajkuna iz perioda 90-tih, a znamo koji su, pa da se lepo od tih sredstava dovedu u red sve pomenute gradjevine i spomenici kulture. Verovatno bi bilo vise nego dovoljno, a ostalo bi para i za novu zeleznicku stanicu i koju liniju metroa.
Ta ekipa je, osim pljacke i bogacenja u vreme kad je ostalim gradjanima bilo najteze, indirektno odgovorna i za nevidjenu kulturnu devastaciju srpskog drustva, pa i za pomentuo bombardovanje.

resenja uvek postoje samo se ne svidjaju onima koji treba da ih sprovedu..
hajkula1 hajkula1 09:26 20.08.2012

Re: predlog

jesen92
Da se recimo rekvirira sva nezakonito stecena imovina ratnih tajkuna iz perioda 90-tih, a znamo koji su, pa da se lepo od tih sredstava dovedu u red sve pomenute gradjevine i spomenici kulture. Verovatno bi bilo vise nego dovoljno, a ostalo bi para i za novu zeleznicku stanicu i koju liniju metroa.
Ta ekipa je, osim pljacke i bogacenja u vreme kad je ostalim gradjanima bilo najteze, indirektno odgovorna i za nevidjenu kulturnu devastaciju srpskog drustva, pa i za pomentuo bombardovanje.

resenja uvek postoje samo se ne svidjaju onima koji treba da ih sprovedu..



Da li je majka rodila coveka sposobnog da to sprovede?
jesen92 jesen92 09:29 20.08.2012

Re: predlog

Da li je majka rodila coveka sposobnog da to sprovede?

..sigurno je da jeste samo se taj ne nalazi u poziciji da odlucuje
jinks jinks 10:52 20.08.2012

Re: predlog

Ta ekipa je, osim pljacke i bogacenja u vreme kad je ostalim gradjanima bilo najteze

Kako mislite "bogaćenje u vreme ...." ... pa oni tek sada misle da se pravo obogate.
st.jepan st.jepan 11:08 20.08.2012

Ništa ja tu ne b' dir'o!

Šansa Beograda je u katastrofičnom turizmu.
mariopan mariopan 15:16 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

st.jepan
Šansa Beograda je u katastrofičnom turizmu.

Svi moji gosti (stranci) su slikali zgrade u ruševinama i poneli kao suvenir iz Beograda.

Ja se slažem sa g. Bobićem, te zgrade treba obnoviti, one su spomenici naše kulture, i kao takvi nam trebaju.
A slažem se i sa dr. Mebiusom, ima se para samo ih treba uzeti od onih koji su "uzeli" od nas.

Inicijativa jednog građanina?
Svaka mu čast.

I za blog preporuka
st.jepan st.jepan 17:27 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

te zgrade treba obnoviti...,


Te zgrade svakako jesu arhitektonski relevantne, ali ne mislim da su do te mere epohalne da na njihovu vernu rekonstrukciju treba stuckati bogatstvo. Ma čije da je.

Ne vidim ni zašto se do Savije baš mora kroz kanjon, ali ako mora, onda investitoru treba dozvoliti da to porvna, a urbanističku (lokacijsku) dozvoolu usloviti obavezom da se izgradi nešto što bi u duhu, nikako bukvalno, ispoštovalo Dobrovićevu ideju.

Uveren sam da bi rezultat jednog arh. konkursa sa zadatom temom, mogao da bude još interesantniji (još kanjonastiji).
apach92 apach92 18:11 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

uopste mi nije jasno kako jedno dvodelno dobrano bombardovano zdanje moze da se proglasi za kulturno dobro. Sada je na visim spratovima kulturno nikla flora.

Kulturno dobro je i Narodni muzej pa samo sto se nije u prasinu pretvorio zajedno sa eksponatima i zaposlenima. Zakljucak - nismo ti mi za kulturna dobra, ne odrzavamo ni ona sto nisu bombardovana.

Autoru hvala na informacijama, bilo kakve koje govore o arhitektonskoj istoriji Beograda su dobrodosle.
Inner Party Inner Party 19:14 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

st.jepan
Šansa Beograda je u katastrofičnom turizmu.


Cernobil, samo bez radijacije! I sa odličnim nocnim zivotom ...
mariopan mariopan 19:20 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Te zgrade svakako jesu arhitektonski relevantne, ali ne mislim da su do te mere epohalne da na njihovu vernu rekonstrukciju treba stuckati bogatstvo, ma čije da je.

Ja sam za to da se stare zgrade onbnavljaju ako su arhitektonski i istorijski vredne, a ne da se ruše, ma iz kog vremena bile.
Ako ne možemo sve, onda bar one kojima je rekonstrukcija najhitnija ( Narodni muzej kao što kaže apač92), pa onda ostale kako se bude imalo para.

Naša najveća nevolja je to što su silne pare protraćene na razne megalomanske projekte (Đilasov most za koji niko ne sme da pita koliko je koštao) a na rekonstrukciji, recimo Narodnog muzeja, nije urađeno skoro ništa?
I onda dolazimo i do Generalštaba.
Da li je ta zgrada smetala da se obnovi Narodni muzej?
Nije, i zašto da plati cenu za to što ovi koji odlučuju o tome ništa nisu radili desetak godina na obnovi i rekonstrukciji svih tih starih i vrednih zdanja?

Meni je lepše da prođem kroz kanjon oivičen starim zgradama nego kroz kanjon od betonskih solitera.

Stvar ukusa pa ne bih da insistiram, biće kako će biti.

Eto, ja volim stare zgrade, one imaju dušu. Kada prođem potezom oko Kalemegdana pa siđem dole do savskog dela prema autobuskoj, i vidim one pocrnele zgrade, prave lepotice, duša me zaboli, samo što se ne raspadnu fasade, a sumnjam i da su iznutra zdravije? Jer tamo tutnji autobusko-kamionski saobraćaj i samo trese.

Prošle godine sam otišla u Temišvar samo da bih videla (i fotografisala) mnoge lepe stare zgrade koje su preživele njihova teška vremena.
Možda su ih i preživele samo zato što nije bilo para da ih ruše i grade stakleno betonska čudovišta?
I oni ih obnavljaju, jednu po jednu, i to su sve lepotice, svaka na svoj način, ali prelepe.

Najlakše je srušiti.
Milan Karagaća Milan Karagaća 19:50 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Ne vidim ni zašto se do Savije baš mora kroz kanjon

Tačno. Kanjon Sutjeske vređa svakog poštenog i iskrenog Srbina, naročito potomke novoproglašenog onog drugog antifašistiškog pokreta,
Nego St.Jepane, da se to sravni sa zemljom i napravi jedno moderrno naselje od sojenica koje bi nas trajno podsećale na naše prastare korene.
Nego, činimi se da se ti malo zezaš u veze ove budalaštine što toliko dugo stoje ruševine.
A čuo sam od nekih kao ozbiljnih kulturnih i političkih poslenika da to treba da ostane tako da oni sa Zapada kada dolaze bilo dršavnici bilo turisti, vide svoje nedelo i tako da mi njih ubedimo da su oni krivi.
st.jepan st.jepan 20:11 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

činimi se da se ti malo zezaš

Ma kakvi, naučio sam ja lekciju:
Kad se zezam, turim smajlića.
mariopan mariopan 20:14 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Milan Karagaća

A čuo sam od nekih kao ozbiljnih kulturnih i političkih poslenika da to treba da ostane tako da oni sa Zapada kada dolaze bilo dršavnici bilo turisti, vide svoje nedelo i tako da mi njih ubedimo da su oni krivi.

Mada sam ti kucnula preporuku moram da primetim, ovaj deo bi išao malo teže?

A i ko bi ih vodao po Generalštabu i pokazivao im njihovo nedelo?

Pretpostavimo tu situaciju?

Kada (recimo) nekadašnje vojno lice, koji bi po prirodi stvari morao biti vlasnik te zgrade i njen domaćin, ali sada skapirao ko ima najveći tomahavk na svetu pa se (pametno) preokrenuo, i sada postao veliki ljubitelj i zagovornik NATO saveza koji ih je srušio, i sada taj treba da voda krivce po mestu njihovog zločina kao da su turisti?

I šta bi im rekao?
"Izvinite Đuro što ste nas tukli" ?

Ne ide, jelda?
Milan Karagaća Milan Karagaća 22:08 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Mada sam ti kucnula preporuku moram da primetim, ovaj deo bi išao malo teže?

ti jedva čekaš priliku da me pogrešno protumačiš i da mi spočitaš.
Za tvoju informaciju , mnogo puta sam i na mnogo mesta tokom zvaničnih i nezvaničnih razgovora sa predstavnicima zemalja NATO rekao da je bombardovanje divljački i necivilizacijski čin za koji nikakva opravdanja ne mogu da se nađu.Nije sada tema ali i začikavanje i maltene prizivanje bombardovanja je zločin prema sopstvenom narodu i niko nema pravo gurati narod u takvu opasnost.
Prema tome
A i ko bi ih vodao po Generalštabu i pokazivao im njihovo nedelo?

Pretpostavimo tu situaciju?

Kada (recimo) nekadašnje vojno lice, koji bi po prirodi stvari morao biti vlasnik te zgrade i njen domaćin, ali sada skapirao ko ima najveći tomahavk na svetu pa se (pametno) preokrenuo, i sada postao veliki ljubitelj i zagovornik NATO saveza koji ih je srušio, i sada taj treba da voda krivce po mestu njihovog zločina kao da su turisti?

I šta bi im rekao?
"Izvinite Đuro što ste nas tukli" ?

Ne ide, jelda?

sve ovo što si napisala nema veze sa mojim komentarom.
Pa dokle mislimo držati ruševinu da bi je pokazivali ili neka je kao ispod oka vide pa neka se stide.Naravno da sada niko ko dođe kao turista a ni zvaničnici ni u sebi a ni zvanično ne odobravaju bombardovanje.
Pa niko nema nameru da ih voda po ruševinama.
A jel možeš pretpostaviti da su u Njujorku ostavili ruševine od one dve kule kako bi to bio spomenik terorističkog zlodela.
Slikaj brate , napravi razglednice i onda obnovi svoj grad.
Nije baš da nema para, a moglo bi se čak ići i na donatorsku konferenciju za obnovu takvih kulturnih vrednosti u Beogradu, recimo preko UNESC-a, UNDP ilki već kako. Verujem da bi se skupilo. Uostalom ne vidim da je vrednije bilo praviti onu staklaru na Slaviji gde je Narodna banka umesto da su se obnovile ove dve zgrade i neka u njima bude narodna banka i šta još im volja.
mariopan mariopan 22:39 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

sve ovo što si napisala nema veze sa mojim komentarom.

Imalo je veze sa onim delom tvog komentara da je neko želi držati i pokazivati stranim diplomatama da se postide. Mislim da je to glupost ( ne tvoja nego tih što to predlažu)
Pa dokle mislimo držati ruševinu da bi je pokazivali il

Ko je rekao da treba da se drži ruševina, ja to nigde nisam rekla?
Rekoh da treba da je obnove, ne da je pokazuju kao ruševinu?
Nije baš da nema para, a moglo bi se čak ići i na donatorsku konferenciju za obnovu takvih kulturnih vrednosti u Beogradu, recimo preko UNESC-a, UNDP ilki već kako.

To bih ostavila za stare objekte od velike kulturne vrednosti za koje mi stvarno nemamo para. Za Genralštab verujem da tih para ima, samo se ne troše na ono što zaista treba.

Evo ti primer: koliko je plaćen onaj satelit koji nikome nije trebao?
Ko je potrošio naše pare na tu glupost? I ko je za to odgovarao? Niko.
Znači para je bilo i verujem da ih ima još, samo za uši dohvatiti mangupe koji ih troškare kao da su konfete?

I odakle ti ideja da sam mislila na tebe da ih vodaš okolo, pa se brecaš na mene?
Valjda nisi jedini simpatizer NATO sa takvom biografijom? Nisi ti turistički vodič.

Ko bi ih vodao ako ne bivše ili sadašnje vojno lice, jer ta zgrada je vlasništvo vojske? Ne bi im vojska valjda dodelila nekog civila iz stranke vadkala ili naprednjaka ?

(evo zamišljam da ih Vučić vodi okolo i padam od smeha)
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:30 20.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Valjda nisi jedini simpatizer NATO sa takvom biografijom?

za tebe je svako simpatizer NATO ko god mu pre svake pri;e prvo ne opsuje majku, ne nayzove ih zlotvorima i ne ispali rafalno niz patriotskih parola a onda može da lupa šta hoće.
Ja sam simpatizer Srbije i ako objektivno razmatram koji je za Srbiju najbolji, najodrživiji , najekonomičniji i najefikasniji bezbednosni koncept a ta unapred ne odbacim ni NATO ili unapred ne kažem da sam za pravoslavni savez sa Kinom,ti odmah smatraš da sam bezrezervni simpatizer NATO.Nisam, pogotovo ne onoga koji je bio pre 10, 20, 5 godina ili čak prošle godine ili sada a ne znači da neki novi koncept neće biti prihvatljiv, uostalom Evropska bezbednosna i odbrambena politika
Ko bi ih vodao ako ne bivše ili sadašnje vojno lice, jer ta zgrada je vlasništvo vojske? Ne bi im vojska valjda dodelila nekog civila iz stranke vadkala ili naprednjaka ?

vidiš ni to nije tačno. Sve zgrade su vlasništvo države Srbije a vojska je samo koristila, uostalom i vojska je vlasništvo države.
Valjda turiste voda turistički vodič ili u muzeju kustos i ne treba valjda onaj ko pokazuje iz autobusa turistima srušenu zgradu da objašnjava taktiku bombarderske avijacije. Ili je bolje da bude arhitekta i građevinski inženjer pa da objašnjava arhitektonska rešenja i statističke proračune kako je došlo do rušenja.
Nemoj bre da nas zasmejavaš.
mariopan mariopan 00:11 21.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

za tebe je svako simpatizer NATO ko god mu pre svake pri;e prvo ne opsuje majku, ne nayzove ih zlotvorima

Tačno. Zar nisu?
uostalom Evropska bezbednosna i odbrambena politika
hahaha
Nemoj bre da nas zasmejavaš.

Neću, bar ne tebe, to je nemoguća misija.
dragan7557 dragan7557 13:16 21.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Milan Karagaća:
Sve zgrade su vlasništvo države Srbije a vojska je samo koristila, uostalom i vojska je vlasništvo države.

E ovo neće moći, tačnije samo je oprema vlasništvo države ljudstvo nije ni po kom parametru bilo čije vlasništvo.

Uzgred koliko se sećam one kasarne u Novom Sadu koju je vojska "bacila" građani počeli da je koriste za svoje aktivnosti, nije država legitimisala građane u kasarni već vojska. Posle toga je vojska najurila građane iz te zgrade a ne država. Ko pije a ko plaća izgleda da ni vojska a još manje država znaju.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 13:41 21.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

E ovo neće moći, tačnije samo je oprema vlasništvo države ljudstvo nije ni po kom parametru bilo čije vlasništvo.

Da, samo oprema, zgrade i infrastruktura.Onako kako stoji u nemačkom ustavu da država ima vojsku, plaća je i oprema.
Ali, ima ona caka kada država objavi mobilizaciju, onda su ljudi njeno vlasništvo u smislu da ih pozove, obuče i uputi gde ona hoće, a ako neće ima bogami i pravo da kazni uključujući i po kratkom sudskom postupku.
To što je vojska kao bacila je samo znak da država ne zna ni sama kako funkcioniše.Vojska je morala da zgradu vrati državi, nadležnom ministarstvu po zapisniku.
Ili drugi primer, država je napravila onu vojnu bazu u tzv.KZB u Cepotini, pa to ne pripada vojsci već državi i ministarstvo odbrane je dužno samo da održava, plaća režije i koristi namenski. Lada jednog dana to vojska napusti ostaće državi na raspolaganje.
dragan7557 dragan7557 14:38 21.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

Milan karagaća:
To što je vojska kao bacila je samo znak da država ne zna ni sama kako funkcioniše.Vojska je morala da zgradu vrati državi, nadležnom ministarstvu po zapisniku.

Idući tom logikom vojska je morala da zgradu vrati državi a država građanima kako bi isti građani nastavili svoje aktivnosti.

Vojska nije vratila zgradu državi, bar nije o tome ništa objavljeno, a država ima valjda preča posla nego da se bavi građanima.

E sad postavlja se pitanje vlasništva, odnosno svojine, šta je državno a šta narodno.

U mnogim EU državama kasarne i drugi nepotrebni vojni objekti su stavljeni građanima na raspolaganje za njihove aktivnosti, u Srbiji to nije slučaj.


Recimo Domovi JNA, čije su oni vlasništvo državno ili vojno? Pošto se obično nalaze na najatraktivnijim gradskim lokacijama koja ih sudbina čeka?


cerski
milisav68 milisav68 15:02 21.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

dragan7557

Recimo Domovi JNA, čije su oni vlasništvo državno ili vojno? Pošto se obično nalaze na najatraktivnijim gradskim lokacijama koja ih sudbina čeka?

Pa rušenje, i izgradnja Maxi-ja.
bolid1 bolid1 15:04 21.08.2012

Re: Ništa ja tu ne b' dir'o!

dragan7557

U mnogim EU državama kasarne i drugi nepotrebni vojni objekti su stavljeni građanima na raspolaganje za njihove aktivnosti, u Srbiji to nije slučaj.


Upravo tako, da je pameti, svi ti prostori bi bili dati da se koriste kao kulturni centri/omladinski centri..krace receno, mesta za zamajavanje mladog sveta.

Jbg, nisu Nemci i Francuzi blesavi sto u svekoj selendri naprave omladinski centar gde se klinci zamajavaju praveci sve&svasta, od muzike, predstava, radionica o svemu i svacemu...prave koncerte, festivale, zurke...OK, ljudi mi kazu, Nemacka bogata zemlja, ima para. Da, ima para, ali ima i volje i pameti da to organizuje, jer im je korisno i jer drzi decu zamajanu, umesto da ih pusti da bleje i da smisljaju gluposti...

Ne moze niko da me ubedi da Srbija nema isti interes, konkretno za kasarnu Arcibald Rajs i za jos bogapitaj koliko takvih mesta po zemlji...jel' smo dotle dosli, da je sve profit, a onda kukamo da su deca raspustena.

Sunce vam vase, normalno da su raspustena, kad nemaju GDE da se skupe i kad je im je centar okupljanja fuckin Usce...ufff...iznervirah se...
zlatomir-l zlatomir-l 13:09 20.08.2012

Poravnati

Nešto mi se vrti ideja da se to sve tamo na placu lepo poravna, pa da se napravi zgrada gde će biti smeštena kakva UN ili EU filijala, recimo za ishranu stanovništva i tome slično, u svakom slučaju na polzu naroda. Novac za gradnju bi se namaknuo na donatorskoj večeri koju bi u Njujorku organizovao Vuk Jeremić.
Domazet Domazet 18:28 20.08.2012

Ja imam ideju...

...(i prosto me chudi kako ona nije pala na pamet ni jednom od na blogu prisutnih obozhavalaca Free Marketa). Predlazhem da se zgrade iznajme NATOu pod uslovom da ih prtetvori u pokazno-zabavni park. Nato bi onda mogao da dovodi turiste iz belog sveta i pokazuje im kako najobichnijim trzajem joy-stica (zabavni deo) mozhe da srushi onol'ke zgradurine (pouchno-pokazni deo). Em bi Drzhava dobijala deo (od rente) em bi privatna inicijativa (kiosci sa virshlama, suveniri, kafane na otvorenom poput onih na Budvanskom shetlishtu koje od strukturnih elemenata imaju samo neke chudne shipke u sredini nekakve bine...). Svima bre dobro.

Plus shto bi se ovakvim jednim korisnim iskorishcavanjem prostora Srbima zabavljenim virshlama iz glave izbila svaka pomisao na Neretve, Sutjeske i slichne gluposti. A ako je srece i pomisli na Cer i Kolubaru i tako to...
tyson tyson 23:28 20.08.2012

Kulturna ruševina


Razumem profesionalni bol autora bloga za jednom zgradom, ali sve na ovom svetu dolazi i prolazi pa i zgrade, ma kako reprezentativne bile.

Neko u Briselu (Vašingtonu?) je pre 13 godina rešio da nas liši jednog kulturnog dobra, koje je uzgred bilo i vojni cilj u ratu, i to je to. Nema više zgrade, tu su samo neupotrebljive ruševine.

Ako su ruševine proglašene kulturnim dobrom 2005. godine, kako mi se čini iz teksta, onda nema druge nego ostaviti ih u stanju u kakvom su sada. Ako je par retroaktivno zgrada koja je na tom mestu stajala do 1999. godine proglašena za kulturno dobro, red bi bio da je kao takvu obnovi onaj ko ju je oskrnavio.

Trebalo bi da je jasno da ova zemlja, danas te i u doglednoj budućnosti, teško da si može priuštiti obnavljanje (čitaj: temeljno rušenje pa ponovnu gradnju ab ovo) zgrade nekadašnjeg Generalštaba, a da obnova ne obećava brzu finansijsku isplativost. Razlog je jednostavan: nema para; t.j. ima ali postoji poduži spisak daleko važnijih stvari za utrošak državnog/našeg novca.

Zagovornici obnove kulturnog dobra bi trebalo da makar ispostave račun koliko bi obnova koštala i na koji način da se taj novac u što kraćem vremenskom roku vrati. Ako se povraćaj novca ne pokaže realnom opcijom, nema druge do kulturno dobro još jednom oplakati, ukazati dužnu čast ljudima poginulim i obogaljenim u noći kada je NATO kulturno dobro oskrnavio, i lokaciju sa sve zgradama na komercijalnoj osnovi ustupiti investitoru voljnom da tu napravi nešto upotrebljivo i vredno.



blogov_kolac blogov_kolac 00:44 21.08.2012

od mene - kritika

Bez obzira na ocigledno najbolje namere, odluka da se ovo zdanje "posthumno" proglasi za zasticeni spomenik kulture samo je dobar primer cuvene izreke kako je put u pakao poplocen dobrim namerama. Naime, novi investitor ne samo da bi morao na silu da prilagodjava svojim potrebama zdanje koje je namenski pravljeno da bude bas generalstab, nego bi prethodno morao takoreci opet da ga izgradi. Oni koji su doneli ovu odluku naravno da nisu mogli ni da sanjaju da ce prenaduvani balon cena nekretnina poceti tako naglo da se izduvava sirom planete (pa i u Beogradu) od 2008 pa naovamo, ali cinjenica je da kupac na najatraktivnijoj mogucoj beogradskoj lokaciji nije pronadjen bas zbog ove odluke izmedju 2006-2008 kada su i traznja i cene nekretnina bile najvece. Cisto finansijski gledano i najgore resenje iz tog perioda bilo bi bolje od najboljeg danasnjeg!

A sto se tice onih drugih, potpuno besmislenih predloga da ove dve zgrade trajno sacuvaju svoju sadasnju "formu" (tj da ostanu rusevine), njemu treba posvetiti posebnu paznju, jer je poznato da kod nas najbesmisleniji predlozi previse cesto imaju najvecu podrsku. Ja jos mogu i da razumem ponekog previse ogorcenog stanovnika Vukovara ili Sarajeva da podrzava ovu ideju da objekat iz kojeg se protiv njihove volje planiralo urbanisticko preuredjenje njihovih gradova trajno ostane u ovakvom urusenom stanju - ali da taj predlog masovno podrzavaju i brojni Beogradjani potpuno mi je neshvatljivo, kada se zna njegova lokacija i velicina.

Uostalom, ako mi mislimo da nam je najbitnija stvar koju treba da imamo u centru centra prestonice nekakav anti-NATO spomenik - niko nam ne brani da takav spomenik postavimo na Terazijama, Trgu republike, Kalemegdanu ili takvoj nekoj najreprezentativnijoj lokaciji - ali spomenik, a ne da se maltene zrtvuje citav kvart u elitnoj zoni. Evo ja mogu cak da dam i jedan konkretan predlog, posto je ona cuvena pozlacena ruka koja u svojoj saci gnjeci americki bombarder ne toliko davno uklonjena iz centra Tripolija, mogli bismo za male pare da dobijemo jedno vec gotovo, a izuzetno kvalitetno resenje koje je vec poznato sirom sveta. A ovako imamo ogromno razruseno sediste generalstaba, koji je uzgred budi receno vec po definiciji oduvek bio vojni objekat par excellence, pa bi samim tim on objektivno pre bio spomenik preciznosti NATO avijacije, a ne brutalnosti, bezobzirnosti ili cega vec. U oruzanom sukobu sediste generalstaba je jedan od retkih ciljeva uz koji onaj famozni termin "legitimna meta" ne zvuci tako morbidno i cinicno kao inace sto zvuci - a mi se dosetili da bas on porusen najbolje simbolizuje nasu zrtvu a njihovo bezumlje (!?) - ili kako vec ide detaljnije obrazlozenje celog tog predloga da bas ove i ovolike rusevine treba da ostanu u najuzem centru Beograda vo vjeki vjekov.
Jelena Pavlović Jelena Pavlović 12:26 21.08.2012

Beograd

Mnogo mi je vise zao Cubure, Crvenog krsta i da ne nabrajam vise i citavih ulica koje su rusili NASI, a koje su umesto basta i lepih kuca , dobile kanjone uokvirene kvazi modernim zgradetinama, nego, generalstaba. Zao mi je platana koje je nas gradonacelnik posekao. Zao mi je Beograda koga aka ko stigne i kako mu se cefne.
dragan7557 dragan7557 13:24 21.08.2012

Re: Beograd

Jelena Pavlović:
Zao mi je Beograda koga aka ko stigne i kako mu se cefne.

Ne bih rekao baš kako se kome ćefne, pre bih rekao da kako se kojoj vlasti ćefne.

cerski
nim_opet nim_opet 15:05 21.08.2012

Ko o cemu...

...ovde o politici. Zasto bi recimo arhitektura morala da bude politicka? Ja razumem da se u Srbiji od svega moze napraviti politicko pitanje, ali barem ljudi kojima zivot ne zavisi od politizovanja pitanja recimo arhitekture, kako sto komentatorima na blogu ne zavisi, mogu da se otrgnu, barem na trenutak, od tog poriva. Jel zgrada bila deo Beogradskog miljea tolike godine? Jeste. Jel bila monumentalna, vazna zgrada? Jeste. Jel delimicno razorena? Jeste. Jel u redu imati razorenu zgradu deceneniju u centru grada (i ovo pitam cisto sa zivotnog pitanja, ljudi koji svaki dan prolaze pored iste) - nije. Kao sto nismo zaboravili da je Beograd bombardovan toliko puta u toku II sv. rata, iako smo (vecinu) srusenih zgrada uklonili ili rekonstruisali, tako necemo zaboraviti ni da je bio bombardovan 1999, ako uradimo nesto sa ovom ruiniranom zgradom. Ili priznajemo da nam je istorijsko pamcenje samo duboko onoliko koliko imamo vizuelni podsetnik za isto? Sto smo onda gradili mostove preko Save? Rekonstruisali Zezeljev i ostale srusene 1999?
Jel sadasnji korisnik ima novca da objekat rekonstruise? Nema. Jel vlasnik ima? Ima, ali prece su neke druge potrebe. Jel racionalna odluka traziti neku opciju ili sedeti i ne raditi nista, dok fauna preuzima zgradu (a obesni 23godisnji mladici u uniformama sprecavaju ljude kao recimo Italijanskog kulturnog atasea da fotografisu javni objekat u sred grada). Jel tvrdnja da "status dobra pod kulturnom zastitom smanjuje trzisnu vrednost" testirana na trzistu? Nije. Jel bi mogla da se testira? Mogla bi.
mariopan mariopan 16:15 21.08.2012

Re: Ko o cemu...

nim_opet

U nekoj uređenoj državi ovo bi trebalo tako da se radi - da to bude pitanje struke a ne političko.

Ali, u Srbiji je sve političko pitanje, pa zato ovaj problem nije ni rešavan toliko godina, a nije jedini.

Živibilipavideli, kad se bude odlučivalo o sudbini ovih zgrada, ko će doneti odluke o svemu vezanom za sudbinu zgrade, za lokaciju, izgradnju ili popravku, ko će dobiti posao da to radi, čiji projekat će biti prihvaćen na konkursu...kladim se da će to biti rešavano političkim odlukama a ne stručnim.

Osim ako se "stručnim" ne smatra Mrka i kompaija?

Jedino rešenje je da se struka izbori da se njen glas čuje i poštuje?

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 16:59 21.08.2012

Re: Ko o cemu...

Vaše gledanje na ovu priču je sasvim ok, lepo ste sve ocenili i ja mislim tako. Struka je saglasna da se zgrade obnove ali naravno to nije dovoljno jer bez angažovanja države to neće ići. I probali su da zdanje pod "opterećenjem" (aparatčici to tako shvataju) zaštićenog kulturnog dobra stave na pijacu. Bio je jedan ili dva javna tendera, ali neuspešna,niko nije hteo da kupi. Dakle, nije da nisu probali ali se ne zna da li je to zbog visoke početne cene koja je određena ili "opterećenja". Zato i predlažem da to država uredi, rekonstruiše i potom preda javnom sektoru - građanima na korišćenje kroz forme kulture, nauke, obrazovanja, zdravstva, hajde da ne nabrajam a toga ima koliko hoćete. A to o državi i politici ma kako trivijalno zvučalo se ne može nažalost izbeći a ovde ne bih kad je o državi reč da ponavljam reči o Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti itd. ...
Uostalom, kako reče neko od komentatora i u evropskim zemljama bez državnog ućešća takve se stvari ne mogu dogoditi ali kada na to mislimo moramo se setiti da se tu radi o uređenim državama koje imaju digoročni koncept o važnim stvarima,
nim_opet nim_opet 17:26 21.08.2012

Re: Ko o cemu...

Bio je jedan ili dva javna tendera, ali neuspešna,niko nije hteo da kupi. Dakle, nije da nisu probali ali se ne zna da li je to zbog visoke početne cene koja je određena ili "opterećenja".

To zato sto se tenderi u Srbiji generalno vode sa pozicije "drzava ima dobru volju da vam nesto da" a ne sa pozicije "hocemo najbolju mogucu cenu jer javnost od toga ima korist a ne od srusene zgrade". Lako se moze istestirati jel problem pocetna cena ili "opterecenje" - pocetne cene nema ali vlasnik zadrzava pravo da ne prihvati ni jednu ponudu. Pa onda lepo vidimo koliko trziste zaista vrednuje zgradu (sa pripisanim opterecenjima). Mogu samo da zamislim kako su dosli do pocetne cene....pretpostavljam kao i za svaki JATov neuspesni tender.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 19:45 21.08.2012

Re: Ko o cemu...

Upravo se to dogodilo, prispele ponude su bile ispod cene koju su velemajstori za precenjivanje i preterivanje istakli kao državni interes ... i odbili su. Ali, da budemo pošteni, ponuđači su nudeći umanjene cene imali i primedbe na "opterećenje" smatrajući da ih treba toga rasteretiri. Nije baš sve crno i belo, zato govorim da se takva situacija rešava umešavanjem države sa parama za rekonstrukciju.
vishnja92 vishnja92 23:53 21.08.2012

Re: Ko o cemu...

Generalstab je imao vrlo zahtevnu konstrukciju koju nije bas ni lako ni jeftino "rekonstruisati", i veliko je pitanje sta su ponudjaci zapravo nudili za te novce, nemojmo biti naivni. gradjevinarstvo u Srbiji nije urusila kriza nego drzava mnogo godina ranije, vrlo svesno, namerno i gramzivo.

ta zgrada bi(u svakoj sledecoj inkarnaciji) morala da se gradi od nultog ciklusa tj od podzemne konstrukcije, koja sada ide ispod Nemanjine ulice. ne-ma-san-se za sada (niti im je zanimljivo, ofala bogu) - jer je urnebesno skupo.

a to sto ne sklanjaju rusevinu je njima (svima) na cast i na bruku, kakvi zvrndovi ignorantski.
marta l marta l 20:13 21.08.2012

rajhstag....

....je slicna prica, dugo posle 2.sv rata stajao u rusevinama

posle je Christo napravio ovo

i na kraju Norman Foster obnavlja zgradu i pravi jendu fantasticnu kupolu koja osim sto izgleda nesto i znaci jer je krov oko nje javni prostor a konus u kupoli ima pogled na salu parlamenta.

Ukratko svaka obnova je sansa za unapredjenje uz svo postovanje zasticenog objekta. E, tek je ovo prava stvar.....ali se nesto ne pominje. i nije stvar u parama, moze novo da se pravi i za male pare i malo vise znanja. i ideje cemu sve to.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana