Hronika| Na današnji dan| Politika| Životni stil

Leto `68.

Dr M RSS / 21.08.2012. u 20:49

Godišnji odmor bio je gotov, po malo na silu. Pravila iz Servisne knjižice bila su jasna, obavezni servisni pregled za novog Fiću, kupljenog pred letovanje, nalagala su dovoženje limenog čeda na prepovijanje pre nego što se na cajgeru pojavi cifra 2000. Letovanje nam je, obično, počinjalo prvog julskog vikenda, da se spoje Dan borca i 7. juli a završavalo se poslednjeg vikenda u avgustu. Medjutim, to leto je bilo potpuno pomereno.

Prvo su se majska gibanja prelila u Beograd. Nije da sam znao šta se tačno dešava, ko će da pazi na još neka gibanja kad se haotično kreće izmedju Histologije, preferansa i romantike. Ipak, pod uticajem sredine, proširio sam, na račun nauke koja nije zec pa da pobegne, svoje interesovanje i na okupljanja na Filozofskom i ispred njega, sve dok nisam čuo nekog govornika koji se popeo na trolejbus i, sa savijenim kačketom u ruci, uz frenetično odobravanje mase, a ruke su već bile, i bez aj`mo, gore, sa stisnutim pesnicama. Zahtevao je…ma ne znam tačno šta, meni je kačket nešto kao političko krilo kožnih kaputa, onda je vikao “ Dole crvena buržoazija” a ja ne volim kad se viče “ Dole…”! jer se to često završi tako što nekog popnu gore, na vešala; bilo mi je milo što sam, uprkos svojoj lenjosti, auto parkirao dve ulice niže. Malo kasnije, na fasadi Filozofskog razvijen je transparent sa novim imenom Beogradskog univerziteta: “Crveni univerzitet Karl Marks”. Za mene, bio je to signal da se pokajnički povučem u zagrljaj nauke. Ipak, bio sam učesnik. Greškom, priznajem. Mislio sam da ću prisustvovati ponovnom osvitu demokratije a iskradao sam se, pokunjeno, sa skupa koji je zahtevao više komunizma. Dok sam prebirao po džepovima da nadjem ključeve “Fiće”, po glavi su mi se kovitlale misli: Za obične greške dovoljna je obična pamet. Za zbilja epohalne, moraš da budeš  genije. Napoleon je bio vojni genije. Marks filozofski. Uzdahnuo sam i rešio da ne budem genije.

Učestvovanje u revolucijama traži neke žrtve. Ja sam žrtvovao nedelju dana učenja, u ispitnom roku! Sada je to trebalo da se nadoknadi, i ovo je vreme za ispovest!  Ispit sam spremao sa dvojicom kolega nezaraženih kartanjem, u cilju uzajamnog propitivanja i održavanja budnosti, što nije funkcionisalo baš uvek. Zato su oni, ne znam odakle, nabavili tablete koje pojačavaju koncenrtraciju i održavaju budnost a ja sam spremio litar kafe, i udri. Mene je udarilo tako da sam zaspao posle pola sata i probudio se ujutro, svež kao tri dana zaboravljeno mleko i koncentrisan toliko da pod oko klozetske šolje ostane suv. Oni su izgledali pomalo izbečeno...ali ni inače nisu izgledali mnogo drugačije. Tako sam ja digao ruke od psihoaktivnih supstanci a oni su terali po svom. Srećom, zbog demonstracija je ispitni rok bio produžen pa sam uspeo da, bez odricanja od kartanja i romantike  položim ispit, za razliku od mojih sapatnika koji se nisu odricali psihostimulansa pa su psihu toliko stimulisali da su došli do vrlo interesantnih naučnih saznanja koja nisu naišla na razumevanje službene naučne zajednice.

Tako je ispalo da smo na more otišli tek krajem jula, posle prvog servisa za novog “Fiću”;  trebalo je preći tih 500 kilometara kad se ide na prvi servis, u vreme učenja i demonstracija, a servis ne smeš da propustiš jer ode garancija. Kao što ne sme da se propusti ni onaj na 2000 jer, šta?, ode garancija. Gadno stisla ta računica sa kilometražom, da odeš na more i vratiš se, 1100 kilometara, sa 500 si krenuo, šta ti ostane za tamo, kad smo potrošili tih 400 morskih, morali smo nazad.  Kad smo stigli u Beograd, do onih 2000 ostalo još samo 15,  to potrošim iste večeri na romantiku, da se ne zavlačim u detalje, i ujutro, tačno u 06.00, moj otac i ja na kapiji servisa, bio je to “Kosmaj”, kod Bogoslovije, tu smo vozili i prvi auto i znali smo šta koji majstor pije, što je vrlo korisna informacija. A tih majstora je bilo raznih i bilo je važno kome pripadneš i zato su iskusni automobilisti bili na kapiji već u 6, iako je radno vreme od 7. Oni koji stignu kasnije nemaju priliku da sačekaju izabranog majstora na kapiji i pokažu mu odgovarajuću flašu. Bio je i jedan koji  nije pio, tome se prilazilo sa poverljivim osmehom a jedini je u remontnoj hali nosio bluzu, ostali su preferirali majice, jer na bluzi ima džep.

I tako, formira se kolona vozila na kapiji, vozači izadju da protegnu noge i proćaskaju, krive vratove da vide majstora izdaleka, neko upali tranzistor pa il` muzika il` vesti, i tako sačekaš da se kapija otvori. Obično je bivalo tako. Ovog puta nije. Kad smo izašli iz kola videli smo da niko ne isteže vrat da ugleda majstora nego se svi guraju oko jednog koji je držao novine i vire mu preko ramena. Učtivo pustim oca  (učtivost pre radoznalosti) da virne pre mene, u to vreme mu još nisu bile potrebne naočari , a i naslov preko cele stranice, u tri reda, krupnim slovima. Pogledam ga, kameno mu lice, a i boja mu nekako liht; sve za sekund. Propnem se na prste i vidim:

TRUPE PET ZEMALJA ČLANICA VARŠAVSKOG PAKTA  UŠLE U ČEHOSLOVAČKU....



Komentari (125)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

G.Cross G.Cross 21:02 21.08.2012

Eh

Ko da je juce bilo.Moj otac u Mostaru na benziskoj pumpi u svetlo plavom fici sipa benzin 86 oktana. Mama i on napred a ja i dve starije sestre pozadi. Na krovu sator. Fica kaze , ma mogu ja to.. a mi pevamo ...Eh

P.s. Posle je Tito rekao da su studenti u pravu ali mene to nije uopste interesovalo. Bilo je ko ce pre Rusi ili Ameri na mesec, svesko prvenstvo u KOsarci u Ljubljani, Spasli ili Fiser u sahu ...Eh


Dr. M Hvala sto si me podstakao na secanje. Preporuka
Dr M Dr M 21:08 21.08.2012

Re: Eh

Fica kaze , ma mogu ja to


Ma, folirao se!

Fića je mogao sve!!!
Dr M Dr M 21:10 21.08.2012

Re: Eh

Dr M
Fica kaze , ma mogu ja to


Ma, folirao se!

Fića je mogao sve!!!


Edit

Učinilo mi se da piše ne mogu ja to

A mogao je sve..
G.Cross G.Cross 21:24 21.08.2012

Re: Eh

Mogao je sve na nekako gotovo ljudski nacin, kao : Jesil' ti normalan ja imam samo 40 konja (or whatever) a ti to hoces od mene, al OK ja te volim i probacu, verovatno cu prokuvati ali ucinicu to za tebe..
Dr M Dr M 21:52 21.08.2012

Re: Eh

Mogao je sve na nekako gotovo ljudski nacin


Da ga sad proizvode, kupio bih jedan.

To bi mi, verovatno, bio deseti..
Atomski mrav Atomski mrav 21:54 23.08.2012

Re: Eh

Jesil' ti normalan ja imam samo 40 konja (or whatever) a ti to hoces od mene


Mislim da je bilo nepunih 25 KS...
Dr M Dr M 23:23 23.08.2012

Re: Eh

Atomski mrav
Jesil' ti normalan ja imam samo 40 konja (or whatever) a ti to hoces od mene


Mislim da je bilo nepunih 25 KS...


Dobrodošao Atomski..

Prve Fiće, model 600, imale su motor od 633ccm, broja KS se ne sećam. Model 750, koji se proizvodio od 1961. imao je 767ccm i 29 KS. Kasnije je ta snaga smanjena na 25 KS, da bi motor duže trajao, i tako je proizvodjen do 31. jula 1986. Fabrički uradjen motor za trke u Nacionalnoj klasi imao je 31 KS.

Pravljeni su, pred kraj, i sa motorom od 843 ccm i 34 KS, iz kombija.

Eto, da Te malo udavim za početak, posle ću da budem milostiviji..
expolicajac expolicajac 21:20 21.08.2012

U bre al si mator

Mene za taj dan vezuje jedna enigma koju ni dan danas ne mogu da razjasnim.
Knez Mihajlova, ja u nekim kratkim pantalonicama na tregere, bele soknice, bela košuljica ( original Bane bumbar). Šetam sa mamom i tatom. Obavezan sok u bašti ispred hotela Moskva.

Počinje onako da se spušta suton, kad stolu prilazi vojnik, salutira i kaže. "Druže kapetane, moramo odmah da krenemo". Otac ustaje, poljubi majku pa mene, nešto joj reče i ode.

Nikad nisam sebi mogao da dokučim koji je to sistem bio da su znali da ga nađu.
Nije došao mesec dana.
I dan danas kad matorog pukovnika u penziji pitam kako su znali da je tu, on samo odgovori "To je bre bila bezbednost, a ne ko ovi tvoji"
Dr M Dr M 21:36 21.08.2012

Re: U bre al si mator

I dan danas kad matorog pukovnika u penziji pitam kako su znali da je tu, on samo odgovori "To je bre bila bezbednost, a ne ko ovi tvoji


Pozdravi tatu i kaži mu da je u pravu.

A taj mesec je, garant, bio na madjarskoj granici, bez municije u oružju.
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:15 21.08.2012

Re: U bre al si mator

Nikad nisam sebi mogao da dokučim koji je to sistem bio da su znali da ga nađu.

poslao im SMS gde se nalazi.
KRALJMAJMUNA KRALJMAJMUNA 06:51 22.08.2012

Re: U bre al si mator

I dan danas kad matorog pukovnika u penziji pitam kako su znali da je tu, on samo odgovori "To je bre bila bezbednost, a ne ko ovi tvoji"

Isto.
1968. ne postoje mobilni telefoni, mi nemamo telefon, na GO u našem malom mestu boravi moj ujak pripadnik jedne sjajne telegrafske agencije, hitno odlazi za Beograd (bela "buba" ide malo bolje od Fiće). Našli ga dok si rekao keks. Mada je on čim je na tranzistoru (Soni!) čuo vest o bratskoj intervenciji bio u niskom startu.
Dr M za VIP.
Pozdrav od Dr KM.

PS Jednom je moj pokojni tast upotrebio taštinu čarapu da opravi neki kvar na Fići .
mlekac mlekac 09:15 22.08.2012

Re: U bre al si mator

KRALJMAJMUNA


PS Jednom je moj pokojni tast upotrebio taštinu čarapu da opravi neki kvar na Fići .


O da! Poznata mi je ta situacija.

Krenuli mi s horom nekud, vecina drustva u autobusu, a nas nekolicina u Ficku, jer posle nastavljamo ka morskoj obali.

I negde na Autoputu "Bratstva i jedinstva" Ficko odjedared stane. Autobus nam se gubi u daljinama plavim. Vozac izadje, pogleda motor, pa se vrati u kola i autoritativno kaze drugarici koja je bila u suknji "Vesna, skidaj carape!" Ona pocrvenela, lepo vidis da je u soku, gleda u njega, pa u mene, pa u drugara koji je sedeo pored nje.

"Aliii...."
"Ma nista ali - ako hoces da stignemo autobus, smesta skidaj carape!"

I skide ih ona, sa sve suzama u ocima, kako se i pristoji jednoj skromnoj devojci bujne maste, a nas drugar dovati iste, ode do motora, nesto proceprka, vrati se, upali Ficka i krenusmo dalje.

Posle nam je objasnjavao da je crko neki remen il' tako nesto, al' sve u svemu pregurali smo do prvog mehanicara. (A Vesnu smo godinama zezali zbog toga sto se "ponadala"

libkonz libkonz 09:26 22.08.2012

Re: U bre al si mator

Dr M za VIP.

za mene je to odavno i ne mislim samo na moju VIP listu. Neko ko ulepšava život.
Dr M Dr M 09:47 22.08.2012

Re: U bre al si mator

Pozdrav od Dr KM.

ednom je moj pokojni tast upotrebio taštinu čarapu da opravi neki kvar na Fići


Bilo je tih improvizacija mnogo.

Kašičica aleve paprike ili mlevene kafe leči sitna curenja hladnjaka a živ krompir zamenjuje probijeni kondenzator.

Pozdrav KM
Dr M Dr M 09:54 22.08.2012

Re: U bre al si mator

I skide ih ona, sa sve suzama u ocima, kako se i pristoji jednoj skromnoj devojci bujne maste, a nas drugar dovati iste, ode do motora, nesto proceprka, vrati se, upali Ficka i krenusmo dalje


Možda bi priča bila drugačija da su bili sami u kolima..
Dr M Dr M 09:57 22.08.2012

Re: U bre al si mator

Neko ko ulepšava život.


Hvala libkonz, nemoguće je izreći lepšu pohvalu..
mlekac mlekac 10:16 22.08.2012

Re: U bre al si mator

Dr M
I skide ih ona, sa sve suzama u ocima, kako se i pristoji jednoj skromnoj devojci bujne maste, a nas drugar dovati iste, ode do motora, nesto proceprka, vrati se, upali Ficka i krenusmo dalje


Možda bi priča bila drugačija da su bili sami u kolima..


Nikad necemo saznati!
Jukie Jukie 21:25 21.08.2012

Isto

Srećom, zbog demonstracija je ispitni rok bio produžen pa sam uspeo da,... položim ispit

Imao sam istu situaciju 1997. Jedan ispit sam na kraju polagao sam (jer se niko drugi nije spremio za specijalni posebni ispitni rok kojim se izlazi u susret hrabrim a vrednim studentima koji su i pored protestovanja učili; dobio sam pitanja TKŠ i Ledena doba) a drugi je polagalo još nekoliko večitih studenata koji su to godinama vukli.
Dr M Dr M 21:46 21.08.2012

Re: Isto

Jedan ispit sam na kraju polagao sam


Ja sam jedan deo ispita iz Interne polagao sam, jer jer profesor nije bio zainteresovan za TV prenos prvog iskrcavanja na Mesec.

Dok su i bolesnici i osoblje čekali da Armstrong izgovori šta je spremio, ja odgovarao i šta sam spremio i šta nisam, u podne, 21. jula, van bilo kakvog roka.

Posle sam morao da jurim profu u septembru, da popuni papire..
Jukie Jukie 22:57 21.08.2012

Re: Isto

Dr M
.Posle sam morao da jurim profu u septembru, da popuni papire..

Ja sam jurio u junu za (poslednji) ispit položen u aprilskom roku, kako bi mogli da mi daju uverenje o diplomiranju pre nego što počne upisni rok za nove brucoše i zatvore studentsku službu do septembra, naivno verujući da će (na današnji dan/datum! tj. kada se otvore škole posle raspusta) škole da se ubiju trčeći da me zovu da dođem da radim kao nastavnik pošto sam savršen :), pa da imam sve spremno.

I na jedvite jade (jun je! nema više časova, svi su strugnuli) uspem da nađem neke ljude u dekanatu na drugom fakultetu, kome taj ispit pripada, pa mi oni kažu da će prekosutra u deset? da dele platu u njihovom računovodstvu i da tamo zaskočim profesora, pošto on uvek prvi dođe da podigne svoje pare i stalno zove da pita kada će već jednom da stignu. I tako ja sedim na betonu na hodniku u prizemlju PMF, prolaze studenti koje poznajem pa pričamo a stalno se osvrćem da vidim da slučajno ne prođe profesor pa da ga propustim, nailaze ti budući brucoši da vide kada i šta treba da donesu, onako naivno pričaju jedni sa drugima ne znajući šta ih čeka, stvara se gužva, i na kraju eto ti njega niz hodnik, on nije ni predao te prijave od aprila, valjaju mu se negde po ladici, pa ih zato i nema kod nas u studentskoj službi, potpiše se on na prijavu i ja je odnesem unutra
Dr M Dr M 23:53 21.08.2012

Re: Isto

on nije ni predao te prijave od aprila


Jedan moj kolega nije mogao da podigne uverenje da je položio sve ispite, diplome nismo uzimali 20 godina jer nije upisivano ono Dr., zato što, kad su zatvarali dosije nisu mogli da nadju prijavu ispita iz prve godine. Posle našli kod profesora u fioci, zaturila se. Srećom, protokol je bio u redu i poklapali se brojevi sa indeksom. A čovek uredno overavao godine..
anamarkana anamarkana 21:36 21.08.2012

ovo...

tablete koje pojačavaju koncenrtraciju i održavaju budnost


bese moderno jedno vreme i u mojoj gimnaziji
Dr M Dr M 21:50 21.08.2012

Re: ovo...

anamarkana
tablete koje pojačavaju koncenrtraciju i održavaju budnost


bese moderno jedno vreme i u mojoj gimnaziji


Tek sad primećujem slovnu grešku, a bio sam i koncentrisan i budan kad sam pisao..
mariopan mariopan 22:51 21.08.2012

...

Važnog istorijskog trenutka se ne sećam jer sam bila klinka, ali se fiće sećam itekako.

Kada sam se udala pa dobila decu, svake godine smo odlazili na more fićom, i sve je on nosio i izdržao.
Na sedištu pozadi spavaju deca, mi napred, stajemo u Mostaru da prespavamo u hotelu da se deca odmore, pa ujutru na Jablanicu na jagnjetinu, onda tek na more.

I takmičili smo se ko će prvi da ugleda more.

Fića samo peva i vozi.
margos margos 23:14 21.08.2012

Re: ...

na Jablanicu na jagnjetinu,

Ni mi to nismo propuštali.:)

A sećam se još tablica sa fiće... BG 385-15.
Dr M Dr M 23:30 21.08.2012

Re: ...

Važnog istorijskog trenutka se ne sećam jer sam bila klinka


A ja se sećam zato što nisam bio klinka..?

Prosto se smrznem kad shvatim čega se sve sećam
Dr M Dr M 23:40 21.08.2012

Re: ...

A sećam se još tablica sa fiće..


Ja se sećam samo nekoliko prvih..

A prva tablica nije bila na BG nego na C, pa ti vidi..Posle je postala BG 47 61 a policajci uvažavali mali broj, mislili neki budžovan..
mimi.ista mimi.ista 01:03 22.08.2012

Re: ...

Doktore, mislim da bi neki dali pola zivota za tvoja secanja
Dr M Dr M 01:09 22.08.2012

Re: ...

mimi.ista
Doktore, mislim da bi neki dali pola zivota za tvoja secanja


Nisu sva lepa, ona druga zadržavam za sebe.


Lepo je što si tu..
mariopan mariopan 16:44 22.08.2012

Re: ...

Prosto se smrznem kad shvatim čega se sve sećam

Ja se smrznem kada shvatim čega se sve ne sećam.
caricamajka caricamajka 13:49 23.08.2012

Re: ...

margos
A sećam se još tablica sa fiće... BG 385-15.



I ja se sećam tablica sa našeg fiće NS 102-100.

A tog leta su svekar i svekrva sa sinovima (6 i 4 godine) ručali u Čehoslovačkoj u restoranu 5 km udaljenom od granice sa Austrijom, kad su čuli vest da su tenkovi ušli u državu trčećim korakom se ukrcali u spačeka i prešli granicu, inače bi neko vreme bili na produženom godišnjem odmoru.
Dr M Dr M 16:47 23.08.2012

Re: ...

kad su čuli vest da su tenkovi ušli u državu trčećim korakom se ukrcali u spačeka i prešli granicu,


Nadam se da nisu platili račun unapred..

Atomski mrav Atomski mrav 21:35 23.08.2012

Re: ...

I ja se sećam tablica sa našeg fiće NS 102-100.


NS * 264 - 252
omega68 omega68 23:17 21.08.2012

sećam se...

kao da je juče bilo:
Otišao na izlet sa ćaletom.
A vratio se sa kevom
Dr M Dr M 23:36 21.08.2012

Re: sećam se...

omega68
kao da je juče bilo:
Otišao na izlet sa ćaletom.
A vratio se sa kevom


Moj celog dana čekao da ga zovu a sutra otišao da pita što ga nisu zvali.

Gotovo da se uvredio kad su mu rekli da je mator.
omega68 omega68 23:45 21.08.2012

Re: sećam se...

Moj celog dana čekao da ga zovu a sutra otišao da pita što ga nisu zvali.

Gotovo da se uvredio kad su mu rekli da je mator.

doktore,
sećam se...
Otišao na izlet sa ćaletom.
A vratio se sa kevom

omega68

Dr M Dr M 23:58 21.08.2012

Re: sećam se...

omega68
Moj celog dana čekao da ga zovu a sutra otišao da pita što ga nisu zvali.

Gotovo da se uvredio kad su mu rekli da je mator.

doktore,
sećam se...
Otišao na izlet sa ćaletom.
A vratio se sa kevom

omega68



Pa, Tvoj ćale, očigledno, nije bio mator..
mirelarado mirelarado 23:49 21.08.2012

Демонстрације

Nije da sam znao šta se tačno dešava, ko će da pazi na još neka gibanja kad se haotično kreće izmedju Histologije, preferansa i romantike. Ipak, pod uticajem sredine, proširio sam, na račun nauke koja nije zec pa da pobegne, svoje interesovanje i na okupljanja na Filozofskom i ispred njega, sve dok nisam čuo nekog govornika koji se popeo na trolejbus i, sa savijenim kačketom u ruci, uz frenetično odobravanje mase, a ruke su već bile, i bez aj`mo, gore, sa stisnutim pesnicama.


Са своје новобеоградске терасе видела сам студенте како се крећу према мосту у Бранковој, нешто узвикују и шутирају неке гајбе. Пошто нико од укућана није хтео да ми објасни о чему је реч - ваљда зато што сам била брбљиво дете и зато што ме нису научили шта је аутоцензура - пронашла сам Вујаклијин Речник страних речи и израза и тамо прочитала шта су то демонстрације. Нисам ништа разумела, али од тада вучем навику да претурам по речницима.
Dr M Dr M 00:02 22.08.2012

Re: Демонстрације

од тада вучем навику да претурам по речницима.


Na neki način, i Ti si šezdesetosmašica i učesnik..
mikele9 mikele9 12:32 22.08.2012

Re: Демонстрације

Са своје новобеоградске терасе видела сам студенте како се крећу према мосту у Бранковој, нешто узвикују и шутирају неке гајбе. Пошто нико од укућана није хтео да ми објасни о чему је реч - ваљда зато што сам била брбљиво дете и зато што ме нису научили шта је аутоцензура - пронашла сам Вујаклијин Речник страних речи и израза и тамо прочитала шта су то демонстрације. Нисам ништа разумела, али од тада вучем навику да претурам по речницима.

Kao prvo, TI brbljivo dete
Kao drugo, ti bi postala to što si i da nije bilo demonstracija
P.S. Dragi Doktore, ja bejah šezdesetosmaš ali vrlo brzo shvatih da je sve to naivna igra, naročito posle Titovog patetičnog govora na TV. Pisao sam već o tome, vrlo brzo sam se okrenuo lepšem polu
Dr M Dr M 12:36 22.08.2012

Re: Демонстрације

vrlo brzo sam se okrenuo lepšem polu


To je zovem pravilnom polarizacijom..
bolid1 bolid1 14:13 22.08.2012

Re: Демонстрације

Dr M
vrlo brzo sam se okrenuo lepšem polu


To je zovem pravilnom polarizacijom..


Pre bi bila konstruktivna interferencija.
tasadebeli tasadebeli 23:50 21.08.2012

Зар баш као Бог?

Имао сам четири године. Сећање мутно, више производ маште него право сећање, како астронаути годину дана касније скакућу "по месечини"... И ујаков фића, као и кумов солекс (бицикл са мотором) паркирани испред капије...

Касније, у доба пубертетског панк револта, често запиткивао у кући шта се то догађало 1968. Уместо одговора само неки загонетан смешак... Отац слеже раменима:"Не знам, ја сам био у канцеларији...". Мајка ћути, љутито одмахне руком, намрчи се и окрене ми леђа (иступила из партије после пада Ранковића), а много година касније ми испричају да су те `68. моју четрнаест година старију сестру, ђака генерације, хтели да избаце из гимназије зато што је растурала неке летке у дворишту школе... Једва је спасли казне на основу заслуга читаве левичарске староседелачке мајчине фамилије...

И тако, без икакве представе о `68. стигнем на Филолошки факултет половином осамдесетих. И на једном предавању из социологије уметности чујем причу мог професора Сретена Петровића:

"Лето 1968. на Корчули. Ми млади, пуни снаге, препланули... А онда се пред нама појавио Маркузе, леп као Бог!"

Када су ме пар година касније питали зашто сам на зиду факултета написао графит Уместо два прста дигните главу, шта сам могао да им одговорим? Да им испричам све ово што сам вама испричао? Никако... Само сам ћутао и загонетно се смешкао...

П.С. - После много претурених година, ратова и којечега у једном одељењу у којем сам предавао наиђем на ученицу којој је Влада Револуција (Мијановић) рођени стриц... Ма, живот је чудо!



mirelarado mirelarado 23:56 21.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Када су ме пар година касније питали зашто сам на зиду факултета написао графит Уместо два прста дигните главу, шта сам могао да им одговорим? Да им испричам све ово што сам вама испричао? Никако... Само сам ћутао и загонетно се смешкао...


Имаш ли ти, Тасо, неки доказ да си аутор?! То је, наиме, најбољи београдски графит. Годинама сам пролазила кроз Капларе, само да бих видела да ли је још ту. (Више није, наравно.)
tasadebeli tasadebeli 00:12 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

mirelarado
Имаш ли ти, Тасо, неки доказ да си аутор?! То је, наиме, најбољи београдски графит. Годинама сам пролазила кроз Капларе, само да бих видела да ли је још ту. (Више није, наравно.)


Не, не, нисам ја аутор тог у Капларима... Само сам ширио даље већ виђено, тј. копирао паметнијег од себе... Овај мој је био у самој згради факултета... А моје ауторско дело је био један написан код Клуба, левица-десница-масница
mirelarado mirelarado 00:21 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

левица-десница-масница


Dr M Dr M 00:30 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

левица-десница-масница


Odličan!

Kao uputstvo za kontraindikacije u lekarskim priručnicima.
tasadebeli tasadebeli 00:32 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

mirelarado
левица-десница-масница


Кад смо већ код графита, мој апсолутни шампион свих београдских зидова је један који је стајао у Таковској улици: Кад ја тамо, а оно међутим. Но, да не тролујемо даље... Мада, та веза графита и револуција може да буде интересантна за проучавање...
mirelarado mirelarado 00:38 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Мада, та веза графита и револуција може да буде интересантна за проучавање...


Може. Ту би најречитији био онај, такође легендарни "Џаба сте кречили".
Dr M Dr M 00:48 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Џаба сте кречили".


Neko mi je pričao da taj ima poreklo još u 17.veku.

Navodno, neki vojvoda je bio zatočen u Bastilji i svakodnevno je na zidu crtao Mazarena. Onda upravnik okreči zid a sutra vojvoda ponovo crta..i tako nekoliko godina, dok neki čuvar nije upravniku rekao Džaba krečite, ako ne okrečite, kad napuni zid crtežima neće više imati gde da crta.

Ne znam koliko je tačno ali mi se svidža
mimi.ista mimi.ista 01:10 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Moj omiljeni, godinama stajao na jednoj zgradi u Petrovaradinu, vidis ga svaki put kad ides iz NS u BG:

Oko za oko, pasta za zub
predatortz predatortz 07:48 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?


Moj omiljeni, godinama stajao na jednoj zgradi u Petrovaradinu


Sa jedne zgrade na Bežaniji:

Bolje ćerka kurva nego sin pandur!

Pa ti vidi , kolega Ex, kako ovaj narod razmišlja...
Nismo mi to lepo vaspitali!
Dr M Dr M 08:01 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Bolje ćerka kurva nego sin pandur!


predatorz, pogledaj to malo i sa druge strane.

Ona radi ono što svi vole da rade, za to dobija lepe pare, oblači se po sopstvenom ukusu i može da kaže NE!

On radi ono što skoro niko ne voli, za nikakve pare, oblače ga kako im se prohte i može da kaže RAZUMEM!

I...?
predatortz predatortz 08:03 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

I...?



Što ti je roditeljska ljubav...
mikele9 mikele9 13:35 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Имаш ли ти, Тасо, неки доказ да си аутор?! То је, наиме, најбољи београдски графит. Годинама сам пролазила кроз Капларе, само да бих видела да ли је још ту. (Више није, наравно.)

Kažem ja, govorim i pišem da su Kaplari bili ČUDO! Taj grafit je napisao...'ajd da mu ne otkrivam ime i zanimanje, jedan (tada) uman mladić. Dugo je stajao kao i moje ime na stubu solitera br.7 ali dođe novo vreme i prekrečiše ih. U spomen na to, dižem glavu.
tasadebeli tasadebeli 16:31 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

mikele9
Имаш ли ти, Тасо, неки доказ да си аутор?! То је, наиме, најбољи београдски графит. Годинама сам пролазила кроз Капларе, само да бих видела да ли је још ту. (Више није, наравно.)Kažem ja, govorim i pišem da su Kaplari bili ČUDO! Taj grafit je napisao...'ajd da mu ne otkrivam ime i zanimanje, jedan (tada) uman mladić. Dugo je stajao kao i moje ime na stubu solitera br.7 ali dođe novo vreme i prekrečiše ih. U spomen na to, dižem glavu.


Ако постоји могућност, пренеси поздраве генију којег сам волео да цитирам у тренутку док Слоба виче оно Нико не сме да вас бије...
mariopan mariopan 16:51 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

mirelarado
Мада, та веза графита и револуција може да буде интересантна за проучавање...


Може. Ту би најречитији био онај, такође легендарни "Џаба сте кречили".

Meni najsipatičniji jedan transparent za vreme bombardovanja, svi nose nešto političko, a jedan dečko u masi nosi transparent "Ja volim Ivanu"
mlekac mlekac 16:53 22.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

mariopan
mirelarado
Мада, та веза графита и револуција може да буде интересантна за проучавање...


Може. Ту би најречитији био онај, такође легендарни "Џаба сте кречили".

Meni najsipatičniji jedan transparent za vreme bombardovanja, svi nose nešto političko, a jedan dečko u masi nosi transparent "Ja volim Ivanu"


A meni u secanju ostale one dve sa studentskih demonstracija u zimu '96./'97. sto su bile ofarbane u platinasto i nosile transparent "I plavuse su ukapirale!"
NNN NNN 10:01 23.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

U Palanci je bio jedan od prvih (kontra)revolucionarnih grafita:

Kuj ne je gibanicu nek je govna
Dr M Dr M 11:31 23.08.2012

Re: Зар баш као Бог?

Kuj ne je gibanicu nek je govna


Uspon otpisanih i pad Otpisanih..
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 02:24 22.08.2012

vrlo poučno

Ipak, pod uticajem sredine, proširio sam, na račun nauke koja nije zec pa da pobegne, svoje interesovanje i na okupljanja na Filozofskom i ispred njega, sve dok nisam čuo nekog govornika koji se popeo na trolejbus i, sa savijenim kačketom u ruci, uz frenetično odobravanje mase, a ruke su već bile, i bez aj`mo, gore, sa stisnutim pesnicama. Zahtevao je…ma ne znam tačno šta, meni je kačket nešto kao političko krilo kožnih kaputa, onda je vikao “ Dole crvena buržoazija” a ja ne volim kad se viče “ Dole…”! jer se to često završi tako što nekog popnu gore, na vešala; bilo mi je milo što sam, uprkos svojoj lenjosti, auto parkirao dve ulice niže. Malo kasnije, na fasadi Filozofskog razvijen je transparent sa novim imenom Beogradskog univerziteta: “Crveni univerzitet Karl Marks”. Za mene, bio je to signal da se pokajnički povučem u zagrljaj nauke. Ipak, bio sam učesnik. Greškom, priznajem. Mislio sam da ću prisustvovati ponovnom osvitu demokratije a iskradao sam se, pokunjeno, sa skupa koji je zahtevao više komunizma.


poučno stvarno, ni 45 godina kasnije situacija nije bolja. ako razumem ispravno, određeni ljudi u Jugoslaviji su nastojali da se dodvore SSSR-u?
Dr M Dr M 06:53 22.08.2012

Re: vrlo poučno

ako razumem ispravno, određeni ljudi u Jugoslaviji su nastojali da se dodvore SSSR-u?


Srdjane, ne verujem da sam kvalifikovan da dajem ocene o 68. ali,

u Jugoslaviji raste težnja ka demokratizaciji a evropska levica gura još levlje, u Čehoslovačkoj Plišana revolucija a u Kremlju Brežnjev. Tito se prepoznao u Bando crvena a demokratizacija bi ga mogla koštati gubitka apsolutne vlasti i sukoba sa Moskvom. Zato prividno staje na stranu studenata i time ih odmah smiruje ali istovremeno marginalizuje nosioce demokratskih težnji što je bio malo duži proces koji se završio uklanjanjem Marka Nikezića i njegove struje. Socijalbne tenzije se smanjuju olakšavanjem odlaska radnika u inostranstvo a političke plašenjem ruskom intervencijom. Vlast očuvana. Do sledećeg izazova, nacionalizama...
tasadebeli tasadebeli 07:49 22.08.2012

Re: vrlo poučno

Srđan Fuchs
poučno stvarno, ni 45 godina kasnije situacija nije bolja. ako razumem ispravno, određeni ljudi u Jugoslaviji su nastojali da se dodvore SSSR-u?


Колико сам ја разумео, Срђане, није то био покушај приближавања СССР-у... Пре је то био део мозаика који је те 1968. могао да се види по читавом свету... Побуна против елитизма и покушај да се избегне оваква будућност какву живимо сада, са корпоративним ратовима, политичким и војним елитама које од фашизма дели само танка линија и либералним капитализмом у којем је "човек човеку вук". У САД-у окидач за побуну је био вијетнамски рат, у Чехословачкој захтев за демократијом и излазак испод шапе Руса, код нас побуна против црвене буржоазије која је касније, током деведесетих, постала само буржоазија, и тако редом, од земље до земље... Свугде су носиоци тих идеја о слободном човеку чији живот неће контролисати елите врло брзо стављени под контролу. Вође и учесници су или елиминисани, или су поткупљени, па су постали део система са просперитетним каријерама (случај Вука Драшковића код нас или Била Клинтона у Стејтсима). Неки су због тога отишли у екстремизам и тероризам током седамдесетих (Бадер-Мајнхоф, Црвене бригаде), али је појавом мистер Регана и Гвоздене лејди у осамдесетима све то стављено под потпуну контролу са могућношћу да се користи по потреби, с времена на време, нарочито кроз разне "плишане" и остале револуције тамо где се жели остварити утицај и где желе да доведу на власт људе који ће им бити од користи... Као нека врста нео неоколонијализма.

Али немој ове моје речи да узмеш здраво за готово, јер, као што рекох у мом првобитном коментару на овом посту, ја сам те 1968. имао четири године, а онда сам током дугих деценија све то пабирчио мрвицу по мрвицу покушавајући себи да објасним време у којем живим.

П.С. - Још један интересантан графит! На салону аутомобила БМВ преко пута Аде Циганлије клинци стално исписују графит: BMW = Baader-Meinhof Wagen. Ови из салона то прекрече, клинци опет напишу, и тако већ неколико година... Пре неког времена сам се смрз`о када сам поред овог графита видео и стих Београдског синдиката Ове реке крви пустили сте први. Мис`им, знам да је то мало вероватно, али...

Dr M Dr M 08:06 22.08.2012

Re: vrlo poučno

случај Вука Драшковића код нас


A da ne govorimo o Miloradu Vučeliću!
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:16 22.08.2012

Re: vrlo poučno

hvala obadvojici na proširenijim opisima.

ono što još primećujem je da je skoro celokupna srpska demokratska scena iznikla iz marksizma. Nikezić kojeg pominjete, čovek je napravio karijeru iz Kosmajskog odreda. drugi naziv za taj Kosmajski odred je KP-ekipa sa Beogradskog univerziteta, nešto poput Beogradskog sindikata danas kada bi se zaista latio kalaša (u šta sumnjam, jer su Kosmajci bili u svojim ranim 20+, pod ozbiljnom životnom pretnjom u obliku nacizma, dok su BS u svojim 30+, stomaci, žena, deca, malo smo postali vremešni za revolucionašenje, a i fino uhlebljeni u nemarksističke tokove kapitala). Politički komesar tog odreda bio je Draža Marković, čovek koji je bacio mog rođenog dedu, druga Boru, na političku robiju 1948-1952. krivica mog dede je bila u tome što je dezertirao 1942. nakon što je bio svedok nekim stravičnim egzekucijama nevinih ljudi toko NOB-e. kako to biva kada su ljudi krvožedni, poput beogradskog sindikata... DM se smatra za čoveka koji je inicirao službu bezbednosti za Crvenu Buržoaziju, da upotrebim 68-aški termin. bio je dugi niz godina, 45 tačnije, siva eminencija komunističke političke scene, sve do pojave Miloševića, sa kojim se očigledno sukobio. DM je i rođeni stric Mire Marković. dakle, isti krugovi vladaju Srbijom već više od 70 godina, a demokratiji se pristupa na lakonski, brozovski način.

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 10:29 22.08.2012

postkolonijalizam

tasadebeli

Колико сам ја разумео, Срђане, није то био покушај приближавања СССР-у... Пре је то био део мозаика који је те 1968. могао да се види по читавом свету... Побуна против елитизма и покушај да се избегне оваква будућност какву живимо сада, са корпоративним ратовима, политичким и војним елитама које од фашизма дели само танка линија и либералним капитализмом у којем је "човек човеку вук". У САД-у окидач за побуну је био вијетнамски рат, у Чехословачкој захтев за демократијом и излазак испод шапе Руса, код нас побуна против црвене буржоазије која је касније, током деведесетих, постала само буржоазија, и тако редом, од земље до земље... Свугде су носиоци тих идеја о слободном човеку чији живот неће контролисати елите врло брзо стављени под контролу. Вође и учесници су или елиминисани, или су поткупљени, па су постали део система са просперитетним каријерама (случај Вука Драшковића код нас или Била Клинтона у Стејтсима). Неки су због тога отишли у екстремизам и тероризам током седамдесетих (Бадер-Мајнхоф, Црвене бригаде), али је појавом мистер Регана и Гвоздене лејди у осамдесетима све то стављено под потпуну контролу са могућношћу да се користи по потреби, с времена на време, нарочито кроз разне "плишане" и остале револуције тамо где се жели остварити утицај и где желе да доведу на власт људе који ће им бити од користи... Као нека врста нео неоколонијализма.

Али немој ове моје речи да узмеш здраво за готово, јер, као што рекох у мом првобитном коментару на овом посту, ја сам те 1968. имао четири године, а онда сам током дугих деценија све то пабирчио мрвицу по мрвицу покушавајући себи да објасним време у којем живим.



sada je kasno, već sam uzeo tvoje reči zdravo za gotovo! :) reč je logos, ona stvara vasionu u svakom trenutku, i zato moramo paziti šta pričamo: neoprezne reči stvaraju neočekivane vasione.


čovek danas može biti slobodan samo ako ima slobodan kapital, odnosno ako slobodno raspolaže svojim kapitalom, odnosno ako taj kapital pripada samo njemu a ne mora da ga deli sa ne znam kim sve. zato ne volim marksizam, jer u marksizmu tvoja zarada mora da se deli drugima jer smo mi, bože moj kolektiv. takav je bio slučaj se kibucima u jevrejskom komunizmu, to nije bilo prirodno jednostavno, i ideja kibuca je prevaziđena, iako se u izraelu bog zna kako trude da očuvaju to.

postoji nebrojeno mnogo faktora kojima čovek nije potreban kao slobodna ličnost danas - i sve manje će biti potreban, što jeste surova realnost. post-neokolonijalizam je samo jedan od tih razornih faktora. ja nazivam naše doba, u nedostatku adekvatnijeg termina, prosto - hiper! Hiperdoba.
tasadebeli tasadebeli 11:01 22.08.2012

Re: postkolonijalizam

Srđan Fuchs


dok su BS u svojim 30+, stomaci, žena, deca, malo smo postali vremešni za revolucionašenje, a i fino uhlebljeni u nemarksističke tokove kapitala).


Нисам мислио на БС, са све стомачићима, женама и децом, него на клинце који исписују онакве графите... Слушам их пажљиво о чему размишљају, како виде свет у којем живе (ови моји су махом из сиромашних породица у једном београдском предграђу)... За сада је све то само једна аморфна навијачка маса, али... али...


ja nazivam naše doba, u nedostatku adekvatnijeg termina, prosto - hiper! Hiperdoba.





Хипер у свему, нарочито у стварима, осећањима и појавама које нам баш и нису од суштинске важности у животу због чега оне битне ствари, осећања и појаве губе на свом значају... Дописивали смо се ти и ја на једном твом посту о томе, али да не кваримо даље добре вибрације на овом Докторовом одличном амаркорд посту.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 14:52 22.08.2012

Re: postkolonijalizam

ajde de... ne pratim БС previše jer ne cenim nasilje, pa ni verbalno, ali oni valjda nastoje tako da šokiraju svojim stavovima, da budu protest-bend i sa 35 kao što su bili sa 20. ne znam, infantilno mi to sve deluje, pa ne pratim njihov opus, a i ne volimo ovde u NS previše te BG "nasilan sam i opasan do bola" bećaroške stavove. a ovo za navijače i za osećaj snage kada su u čoporu poznajem odlično, što iz ličnog što iz posmatračkog iskustva... zanimljivo mi je ovo što je Dottore rekao za BU, ja mislim da je taj faks i dalje takav.
tasadebeli tasadebeli 16:12 22.08.2012

Re: postkolonijalizam

Srđan Fuchs


zanimljivo mi je ovo što je Dottore rekao za BU, ja mislim da je taj faks i dalje takav.


Црвени универзитет Карл Маркс? А зар нису сви универзитети по америкама и европама такви?

Удобно је бити кабинетски левичар са титулом...
muaddib92 muaddib92 11:34 26.08.2012

Re: vrlo poučno

.. само мала исправка: '68-ме се то звало ''Прашко пролеће'', а
Plišana revolucija
је била после, у време Горбачова
Dr M Dr M 16:28 26.08.2012

Re: vrlo poučno

само мала исправка: '68-ме се то звало ''Прашко пролеће'',


Hvala muaddib 92, dobrodošao Ti a i Tvoja ispravka.

Udarila vrućina a i



muaddib92 muaddib92 17:00 27.08.2012

Re: vrlo poučno

.. ич не брини, ту смо негде - дугачко памтим, али све што предстоји као обавеза ако нисам записао, пропала је ствар.
Мада и то записивање: има онај дугачак виц који ћу мах скраћено: 3 бабе договориле редовну партију бриџа, домаћица Драгица мудро себи записала да послужи кафицу, колаче, шери. Почне партија, мало после она бркне у цедуљче:
''Ааа, кафица!'' и скува исту. После пола сата бркне поново и буде ааакафица, и трећи пут, наравно попију и трећу ааакафицу.
Завршила се партија, гошће кренуле својим кућама па оговарају:
Прва гошћа: - Ала је излапела ова наша Драгица - ни кафу нам није скувала
Друга гошћа - Која сад па Драгица

Него, нешто друго да додам овом дивном блогу, на коме је готово све већ речено (нећу о фићи ПР 23-89, проклет био због блата које сам са њега спирао и хвала му што на њему још са 12 година научих да возим

Пролеће '68 ће ми остати чаробно пошто сам имао 14 година и све оне наивне снове, матурирао и заљубио се, накуповао се сингл плоча, положио пријемни за гимназију и 6.септембра возом званим ''призренац'' дошао у БГ, где ме мој матори сачекао, повео уз Каменичку и увео у двориште тадашње Друге (сада поодавно Филолошка), уз напомену: 'ево ти школе'.
После Економски факултет, јопе уз/низ Каменичку
и штошта ресто, што иде уз престо
али никада - никада више као те године: боље и лепше музике, никада више надања, снова, чланака у ''Сусрету'' против вијетнамског рата, никада тако узбудљивих заљубишкања нити патњи због дотичних
Чак и једини свој преступ сам те јесени направио, асистирајући другу из клупе: испред Скупштине Србије смо украли америчку заствау, постављену пред посету Никсонову. Инспиратор је исту поставио на зид уз свој кревет, јавна је личност а ја нисам цинкарош <_<
Dr M Dr M 18:41 27.08.2012

Re: vrlo poučno

али никада - никада више као те године: боље и лепше музике, никада више надања, снова,


Svako lane beše bolje, govorio je moj otac...

bocvena bocvena 07:33 22.08.2012

I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Dr M tako zanimljivo pripoveda da čovek ima utisak da će sledeća epizoda biti još uzbudljivija!

(hebala nas uzbudljiva istorijska vremena, gde svaka generacija ima svoju priču o demonstracijama. hoću da mi bude dosadno, a ne da se prisećam gde sam bila kad je nešto puklo:)

Dr M Dr M 07:45 22.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

gde svaka generacija ima svoju priču o demonstracijama.


Bocvena, svaka generacija ima nekoliko priča o svakoj od nekoliko demonstracija..

To je zato što smo uvek na istorijskom putu a ne znamo da vozimo.

Karamboli su neizbežni.


expolicajac expolicajac 07:47 22.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

hebala nas uzbudljiva istorijska vremena, gde svaka generacija ima svoju priču o demonstracijama. hoću da mi bude dosadno, a ne da se prisećam gde sam bila kad je nešto puklo:


Šta fali mojim "Hosen zu spielen"
bocvena bocvena 09:40 22.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Crni Ex, sad ću stalno da te zamišljam u špilhoznicama kako jedeš malter:))))

Nemam pojma, meni je istorija uvek bila mizanscen, a problemi drugog tipa teži. Npr. posle 6 godina letovanja gde od 10 dana 5 uvek provedemo kod lekara, ove godine je sinak svih 15 ronio, trčao, usvajao muški princip družeći se sa tatom - milina! Ali...ah to ali što sreću kvari - treći dan nam crkne akumulator i puknemo 90 eura za novi. Ovo je banalan, ali najsvežiji primer - ako ne platim na mostu, platiću na ćupriji.

Istorijska previranja su samo bonus.
NNN NNN 10:07 23.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

hoću da mi bude dosadno, a ne da se prisećam gde sam bila kad je nešto puklo:)
Trebalo je da studiraš ETF,
npr. jedna ista grupa studenata je imala (nenadoknadive) lab vežbe iz impulsne i digitalne elektronike
i za vreme početka bombardovanja (24.3.1999. u 20h)
i za vreme pomračenja Sunca (11.8.1999. oko 14h ?)

- Gde ste bili kad je bilo to-i-to?
- Na labvežbama
Dr M Dr M 11:36 23.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Gde ste bili kad je bilo to-i-to?


Ja sam zemljotres u martu `64. proveo na predavanju iz Anatomije.
zovitemegrunf zovitemegrunf 15:47 23.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Zemljotres u Bukurestu '77, na Kopu, Rtanj, kod Hrane i Beke (i njih dvoje zasluzuju blog). Treslo je zestoko.
Dr M Dr M 17:00 23.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?


I taj u Bukureštu i neke druge pomenuo sam onda kad je treslo u Kraljevu, a noćne ptice na blogu, u direktnoj komunikaciji.

Taj kraljevski je bio povod za blog

[url=http://blog.b92.net/text/16464/Zemljotresi/#komentari][/url]
zovitemegrunf zovitemegrunf 13:06 25.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Dr M
I taj u Bukureštu i neke druge pomenuo sam onda kad je treslo u Kraljevu, a noćne ptice na blogu, u direktnoj komunikaciji.Taj kraljevski je bio povod za blog[url=http://blog.b92.net/text/16464/Zemljotresi/#komentari][/url]


Citao sam taj tvoj blog, ali nisam ucestvovao, mislim da mi tajming nije bio dobar, bilo je prekasno. A bilo bi lepo da neko ko pamti napise blog o Rtnju, kakav je bio. Ne nudim se, samo kazem.

kraljevski


A u Kraljevo vozi Danski kraljevski voz, jel tako?
Dr M Dr M 21:08 25.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

A u Kraljevo vozi Danski kraljevski voz, jel tako?


To je taj!

Za Rtanj, Ti napiši, ja kačim, samo da ne moram da se penjem..
zovitemegrunf zovitemegrunf 17:10 26.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Dr M
A u Kraljevo vozi Danski kraljevski voz, jel tako?To je taj!Za Rtanj, Ti napiši, ja kačim, samo da ne moram da se penjem..


Vjer djidj ju fajnd mi! Nisam pisao sastav jos od maturskog pismenog. A ovaj moj pritajeni pisac - smarac vec krenuo da gricka i rovari iznutra. Ako se resim, javicu ti na pp. I iskreno, hvala ti na pozivu, pocascen sam.
Dr M Dr M 17:30 26.08.2012

Re: I šta je bilo posle ulaska Rusa?

Ako se resim, javicu ti na pp


Deal!
mlekac mlekac 09:30 22.08.2012

Sve je to mutno...

Sto nije za cudjenje - imala sam pet godina

Burazer od tetke, tada student, nesto uzbudjeno sapuce tati za stolom, a baka me tera u drugu sobu jer "nije to za djecu".

Ipak, secam se da me mnogo nerviralo sto su promenili put, pa su mi srusili "skakaonicu" (Jednu dzombu na putu gde se Brankov most spajao sa obalom) i "tunel" t.j. podvoznjak, te su time ukinuli svaku zanimljivost odlaska na Novi Bgd sa DorTjola.

Mada se secam prenosa iskrcavanja na mesec.

Ali, prvo pravo secanje na politicke dogadjaje je sa pocetka sedamdesetih, idu neke vesti na TV-u, pominje se Hrvatska, a gorepomenuta baka sedi, place i uzdise "Nece valjda opet klanica?"
zovitemegrunf zovitemegrunf 09:52 22.08.2012

Re: Sve je to mutno...

Ipak, secam se da me mnogo nerviralo sto su promenili put, pa su mi srusili "skakaonicu" (Jednu dzombu na putu gde se Brankov most spajao sa obalom) i "tunel" t.j. podvoznjak

Nesto sto sam ja zvao 'skakaonica' je ostalo i posle zatvaranja podvoznjaka, vise prama Opstini. Mozda je domacin terao tuda fitju malo brze, moglo se je lepo odskociti?

Witz:
Kada je sve zavrseno, okupili se studenti na predavanju, pita profa:

-Kolege, gde smo stali?
-Kod Podvoznjaka!
mlekac mlekac 09:54 22.08.2012

Re: Sve je to mutno...

zovitemegrunf
Ipak, secam se da me mnogo nerviralo sto su promenili put, pa su mi srusili "skakaonicu" (Jednu dzombu na putu gde se Brankov most spajao sa obalom) i "tunel" t.j. podvoznjak

Nesto sto sam ja zvao 'skakaonica' je ostalo i posle zatvaranja podvoznjaka, vise prama Opstini. Mozda je domacin terao tuda fitju malo brze, moglo se je lepo odskociti?

Witz:
Kada je sve zavrseno, okupili se studenti na predavanju, pita profa:

-Kolege, gde smo stali?
-Kod Podvoznjaka!


Pazi, moguce je da sam pobrkala to dvoje, ipak je, za mene, to bilo predskolsko vreme. Uglavnom, secam se da sam ostala bez oba zabavna dela na putu ka N.Bgd.
Dr M Dr M 10:06 22.08.2012

Re: Sve je to mutno...

Nesto sto sam ja zvao 'skakaonica' je ostalo i posle zatvaranja podvoznjaka, vise prama Opstini. Mozda je domacin terao tuda fitju malo brze, moglo se je lepo odskociti?


Taj hupser je bio legendaran ali i pravo čistilište za ulične trkače.. Svetska zavera autolimara..
mlekac mlekac 10:18 22.08.2012

Re: Sve je to mutno...

Dr M
Nesto sto sam ja zvao 'skakaonica' je ostalo i posle zatvaranja podvoznjaka, vise prama Opstini. Mozda je domacin terao tuda fitju malo brze, moglo se je lepo odskociti?


Taj hupser je bio legendaran ali i pravo čistilište za ulične trkače.. Svetska zavera autolimara..

zovitemegrunf zovitemegrunf 09:45 22.08.2012

Jedan post..

...a dve teme, pa cu zajedno.

Fica je bio cudo, vukao je na krovu osim satora i krevete i stolice, unutra nas cetvoro, a do mora vise makadama nego asvalta. Pa jednom na Cakor, bude na vrhu i snega usred leta, drugi put Zlatibor, treci put Sargan, avanture su to bile. A ni auto karte nimo kupovali bas svake godine, nego kad procitas u novinama da je negde izgradjen put, drvena bojica u ruke, pa zafarbas.

Sesetosme sam bio gimnazijalac, pratio sta se desava, pricao sa roditeljima o tome, nisu sklanjali televizor . Dana koji pominjes, ulazi keva ujutru u moju sobu i kaze mi da su Rusi usli u Cesku. Nije me iznenadilo, cini mi se da je intervencija visila u vazduhu

I hvala za lepe postove i podsecanja,sire dobre vibracije
Dr M Dr M 10:16 22.08.2012

Re: Jedan post..

Fica je bio cudo, vukao je na krovu osim satora i krevete i stolice


Iskustvo dobijeno pri izgradnji kuće na moru:

U "Fiću može da stane 120 cigala običnog formata.
cini mi se da je intervencija visila u vazduhu


Visila je u vazduhu od dolaska Dubčeka na vlast, ali se uvek pitaš otkud baš sad..
tasadebeli tasadebeli 10:38 22.08.2012

Re: Jedan post..

zovitemegrunf


Fica je bio cudo, vukao je na krovu osim satora i krevete i stolice, unutra nas cetvoro, a do mora vise makadama nego asvalta. Pa jednom na Cakor, bude na vrhu i snega usred leta, drugi put Zlatibor, treci put Sargan, avanture su to bile.



"Тко лети, лети,
тко не лети, не лети"
mirelarado mirelarado 18:03 22.08.2012

Re: Jedan post..

tasadebeli
zovitemegrunf


Fica je bio cudo, vukao je na krovu osim satora i krevete i stolice, unutra nas cetvoro, a do mora vise makadama nego asvalta. Pa jednom na Cakor, bude na vrhu i snega usred leta, drugi put Zlatibor, treci put Sargan, avanture su to bile.



"Тко лети, лети,
тко не лети, не лети"



AlexDunja AlexDunja 10:11 22.08.2012

ne sećam se

tog leta...

kad se pomene leto 68 ja se setim DDL:)))


a o fićama....
imali smo i poslednju generaciju
proizvedenu 1986:))
trajao je do 2002
Dr M Dr M 10:31 22.08.2012

Re: ne sećam se

a o fićama....
imali smo i poslednju generaciju


Naš poslednji primerak, moje gospodje, je proizveden poslednjeg dana produkcije.

U voznom stanju, truo, iza neke šupe u onom selu u kome sam radio.

expolicajac expolicajac 10:56 22.08.2012

Re: ne sećam se

U voznom stanju, truo, iza neke šupe u onom selu u kome sam radio.

Nemo da se "gosopdža" ljuti, ali car careva je bio,
Dr M Dr M 11:06 22.08.2012

Re: ne sećam se

Nemo da se "gospdža" ljuti


Ma kakvi, ne smem ni da joj kažem.

Obadvojcu bi nas proterala kroz auspuh, Fićin..
zovitemegrunf zovitemegrunf 10:23 22.08.2012

Cesi


Bilo ih je mnogo na Jadranu ízmedju '66. i '68. Vozili su se autobusima, kao u Varljivom letu, a bilo ih je i sa Skodama, nove 1000MB i matore Octavie. Vozili su u kolonama i bio ih je glas da su bezoblirni vozaci koji bas ne postuju propise i vole da parkiraju u nepreglednoj krivini i sve tako... a mozda smo im mi sa fitjama samo zavideli ne vecim automobilima.

Imali su i bolju opremu za kampovanje, Trst jos nije bio proradio punom snagom, pa se je dosta trgovalo, primusi, vrece za spavanje i tako to...

A Cehinje su bile ....pristupacne, napisao je Kapor negde tih godina.
Dr M Dr M 10:55 22.08.2012

Re: Cesi

nove 1000MB


...poznate i kao 1000 Malih Briga..

Kao turisti su kvalifikovani kao PP turisti, Paradajz i Pašteta.

Ni oni, kao ni mi u to doba, nisu smeli da iznesu iz zemlje više od 30 ili 50 dolara pa su sve donosili od kuće. Najviše konzervi, pa su ih zvali konzrvativcima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana