Kultura| Moj grad| Nostalgija| Umetnost| Život

džoni 2

Radovan Nastić RSS / 24.08.2012. u 01:27

1995.

Februar.

''Ritam herca all stars''.

Ekipa je bila skroz prijatna. Uroš Djurić, Dule Čavić i Dule Šaponja uz ekipu radili Srbokapa, Marioneta i devojkačijegimenanemogudasesetim a izgledala kao Frida Kalo. Muziku je birao Freedom.

Džoni je uvek otkidao po pola emisije. Od jedan do pola dva je urlao i cepao svoje tripove. Kada sam ja uleteo u emisiju, Uroš je pričao svoje dogodovštine iz vojske. I dok svi prodju, za mene je ostajalo 3 minuta sa muzikom.

 

 

Mada i ta 3 minuta bi često bila previše, bolje da sam ćutao. To kada se prisećam danas. Opet, mlados-ludos. Što pa da ne ispadnem i glup, mlad sam, može mi se, nisam pokrao nikog.

Svi su imali neke pseudonime, izuzev mene.

Racković je ušao sa mnom u studio, i pitao me

''Imaš neki nadimak ?''

''Rale, Nasta...Ništa posebno.''

Odmahnuo je glavom.

Onda sam iz džepa izvadio tablu bensedina od 10 mg i popio jednu.

''Hoćeš ?''

''Ne seri da piješ bensedine ! Hoću. ''

Nikada nije odbijao bilo šta što je za DŽ.

''Smislio sam ! Mister Bensedin od 10 miligrama !!'' prourlao je.

Bio je ushićen, dobismo pseudonim.

Nije me pitao zbog čega ih pijem, mislio iz zezanja. Kao, ne duvam, ne pijem alkohol, ništa pljuge, ne duvam lepak – pa mora neki ventil... I nije bio daleko od istine.

Pošto je svako imao špicu pre priče, morao sam da smislim i ja. Nije mi bilo teško – uzeo sam govor Ibera iz filma MRŽNJA, te 1995-e film koji nam je pomerio dupeta. Nikada ništa slično do tada nismo gledali – moja generacija plus minus 2-3 godine. Kao dokumentarac. Na početku svojih priča nikada od Freedoma nisam tražio neke svoje želje. Bio je ekstravagantan i odavao je gotivan osećaj da će da legne muzika posle priče...

Vremenom, Racković me je puštao da pričam sve duže, posebno što sam po njegovim shvatanjima bio desničar – voleo sam fudbal, psovao sam, nisam bio politički korektan –  a tada PC nije bila ni 5 % od ovog PC ludila danas.

Već tada je počelo da me nervira ukalupljivanje moje ličnosti.

Posebno sam imao odrešene ruke kada je bila Olimpijada u Atlanti. U jednom trenutku, dok sam pričao, provalih da sam previše puta rekao  KURAC i PIČKA i JEBANJE a vreme za vesti, minut do 2...

. Pogledah kroz staklo i videh Džonija ispruženog palca u znak odobravanja i preko dugmeta mi reče da nastavim, imao sam hrpu papira oko sebe, mogao sam da gulim još pola sata...  Posle te sprdačine se uozbiljismo, da ne ispadne da smo psovali stalno. Uostalom, ko je slušao, zna. Ko nije, jebiga, žao mi je.

 

Bila jedna smešna epizoda kada sam mu glumio telohranitelja.

Blejao ja na Dunavu, neki oktobarski hladan dan,  i smorila me siva prljava reka, vratio se kući, kaže majka – zvao te Racković, hitno idi do galerije XY.

Nije bilo mobilnih za obične smrtnike,  96-a, 97-a,  tako da pomislih da je stvarno frka, i otrčah do galerije, sva sreća u kraju mi.  Trenerka i fajerka. Ispade idealan stajling, što bi rekli pederi.

Čim sam ušao, rekao mi da samo ćutim, klimam glavom i idem ispred njega zaštitnički.

Ok.

Išao ispred njega, na svakom ćosku stajemo, Džoni pita

-          Jel sigurno ?

-          Jeste. Idemo.

I tako sve do njegove gajbe. A sa nama išao taj lik – neam pojma ni ko je ni šta je, ličio je na trgovce umetnina iz američkih filmova.  Došavši kod Džonija, zahvalio mi se, sve profi, rukovasmo se, ja ozbiljan – bodigard, jebiga, fajt mi je u krvi.

Pitao ga sutradan šta je trebalo da znači cela ta pizdarija, kakav sam bio u ulozi mrkog ladnog tipa, Džoni reče da sam bio sjajan i odradio mu pola šljake. Koje šljake, nisam pitao a nije me ni zanimalo. Bitno da su svi zadovoljni a dlake na glavi na broju. A i zubi.

 

Kada sam se oslobađao vojske, za Džonija pričali da se oslobodio tako što je otišao u kasarnu, uredno se javio nadređenom, a onda video vojnika koji šeta vučjaka, i vučjak ostade u šoku – Džoni ga ugrizao za uvo !!  Naravno, poslali ga kući, a vučjaka kod veterinara. Da ne dobije besnilo.

Nikada ga nisam pitao za taj događaj, osetio sam da mu se ne priča o tome.

Naučio me je da razlikujem lično od privatnog, a privatno od profesionalnog.

Zbog toga ga nikada nisam pitao ni zašto mu je pola sobe u pizdarijama vezanim za Satana Panonskog. Od stihova do kojekakvih sranja. Nisam voleo Ivicu Čuljka, tako da me i nije bilo briga. Nije pričao ni o ’’Marble ass’’, Vjeran i on se nisu gotivili. Znam samo da je radni naslov filma bio ’’Kilometri kurčeva’’. Tako mi reče. Više nisam pitao. Nisam pitao ni za Đoleta Haubicu, kojeg volim da citiram.

 

Doneo mi jednom Vonegatovu ’’Klanicu 5’’ i Žak Brela ploču, jer sam u Kinoteci spavao gledajući Lino Venturu, Belmonda i Žan Gabena. Ja njemu dao Pol Tomas Enkvista ’’Pali anđeli’’  / siguran sam da je takav prevod i to ime pisca, ima deo u knjizi gde opisuje vojnika koji kroz slamčicu komunicira sa medicinskom sestrom jer ga veštački održavaju u životu, i šalje joj SOS, moleći je da ga ubije, i setih se da je to Metalika u spotu za pesmu ONE iskoristila, insert iz filma ’’Johnny got his gun’’/ i kasetu benda ROBIN HOOD. Ortačka trampa i učenje novih stvari.

 

 

 

Bilo je još mnogo zezanja, a onda napravio sranje – nikada nije podnosio vutru. Jedan dim i postane neprijatan i agresivan. Jbg, proradi mi živac na agresiju.

Leto bilo, čekali ispred REX-a neku zajebanciju, bilo mnogo ljudi, a on sa nekim mojim poznanicima vario. I počeo da mi sere nešto, ali na jedno uđe na drugo izađe. Onda me zapalio nogom o rame. Jako. Rekoh mu

-          Aj još jednom.

Tu je počeo da se smeška, kao Nikolson u ’’Isijavanju’’, ali nije udario. Mislim da je znao da ga nikada ne bih udario ja...

Tako završismo druženje. Prilično glupav način.

 

Kasnije, osnovao je bend u kojem je bio i sin umetnika Steve Novakovića, ortaka pokojnog Mikroba, a ja znao tog lika, Čulja ga zvali, dobar dečko, pičili šah u pubertetu dok smo puštali paperjaste brčiće i drkali 3 puta dnevno. Prilično besmislen bend ali ok za gledanje.

Džoni u elementu, davao sve od sebe, svaka čast.

 

Poslednji put u akciji videh ga na koncertu Supernauta u klubu ’’Fili’’, pre 3-4-5 godina, neam pojma kada, izurlao neku pesmu, bilo dobro.

 

Povremeno se sretnemo, dobro se drži na onom skejtu, samo neka piči.

 

I trudim se da se pridržavam onog što mi reče jednom – NE UBIJAJ VREME, SMRVI GA !!

 

Džoni, pozdrav s mora.

 



Komentari (19)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Srđan Fuchs Srđan Fuchs 05:07 24.08.2012

dobra vremena

Tu je počeo da se smeška, kao Nikolson u ’’Isijavanju’’, ali nije udario. Mislim da je znao da ga nikada ne bih udario ja...

Tako završismo druženje. Prilično glupav način.


ja nikada nisam gotivio јохнну-ja, sećam se da mi je delovao kao nekakav ulični jastreb na putu ka Akademiji, nekakva neizbežnost koju si morao proći da bi stigao do željene Demije.

brate, kakav ti je ton priče, kao iz Raja de se javljaš?!
kaolavanda kaolavanda 09:38 24.08.2012

Re: dobra vremena

ulični jastreb na putu ka Akademiji, nekakva neizbežnost koju si morao proći da bi stigao do željene Demije.

sad mi malo lakše kad znam da je i na muške delovao zastrašujuće :))

brate, kakav ti je ton priče, kao iz Raja de se javljaš?!


Radovan Nastić Radovan Nastić 12:31 24.08.2012

Re: dobra vremena

kapiram te skroz, ali Dzoni nikada nije bio agresivan / ok, imao je par ispada, zbog jednog je i izbacen sa b92, ali niko mu nije uvracao, jebiga...izuzev redara DOB-a, uredno su ga lemali kada postane naporan /, tako da smeta ti vizuelno - ali bar ne gnjavi, razume kada kazes ODJEBI. A znas da postoje likovi koje ne mozes da izbegnes a znas da ce smarati a na tvoje ODJEBI trazice i fajt / i dobiti batine, ali njima je to provod, jbg /. Ja sam se takvih uzasavao i smarali me i pre izlaska s gajbe.

hahaha, samo malo izolovan, pa je ok :):):)

Radovan Nastić Radovan Nastić 12:32 24.08.2012

Re: dobra vremena


a ti Lavando imas cemu da se smejes :):):) razumem te skroz ::)
kaolavanda kaolavanda 12:44 24.08.2012

Re: dobra vremena

Radovan Nastić

a ti Lavando imas cemu da se smejes :):):) razumem te skroz ::)

:)))
docsumann docsumann 05:14 24.08.2012

''Ritam herca all stars''

ponekad mi je bilo naporno da vas pratim kad bi svi počeli (ushićeno) da pričate u isto vrijeme

Radovan Nastić Radovan Nastić 12:33 24.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

Pomesao si, to gde smo u glas pricali bio je RITAM SPORTSKOG SRCA.
Ushiceni smo bili jer smo uzivali :)
docsumann docsumann 14:00 24.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

Pomesao si, to gde smo u glas pricali bio je RITAM SPORTSKOG SRCA.
Ushiceni smo bili jer smo uzivali :)


aaa, jes, potpuno si u pravu!

ako ste

P.S. kako se zvao onaj pišičavi Bosanac koji je učestvovao u RSS?
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 21:16 24.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

ja mislim tako, Boske? on je bio gotivac, kao Rale, i bio je Cigan, ako se ne varam, za razliku od pola grobarstva tamo i otpalihodZvezde jereтičnih Радоваца.

Radovan Nastić Radovan Nastić 21:44 24.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

Boske, Darko Kokorus, eno ga kod Brakusa.

Uros je ganci, Boske navija za piratske sajtove za skidanje muzike, Koca je Grobar, i ja Sam Protiv Svih :):) Lepo si ti to Srdjane formulisao, na vreme - sa 12 godina shvatih ko su gani... :):) uzgred, vece licemerje nego sever tokom tekme protiv Bordoa odavno nisam video.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 08:51 25.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

шта, тебра, шта, за транспарент?
Radovan Nastić Radovan Nastić 14:50 25.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

dada, ono podrska Prosineckom... Coveku da za zivota dignu spomenik, 3 puta za redom oderao groblje, videlo se da voli klub, radovao se kao malo dete svakom uspehu... I kao ONI mu se zahvaljuju ?? :):) kakva spdacina... a UPRAVA NAPOLJE ?? ne moze se sa severa to ha, a vidim primirili se i zapad i istok. Naravno, 5 minuta nakom podrske i zahvalnice Ribertu, eto transparent podrske ovom novom nesrecniku... naravno kada ga oni & lambordzini doveli !! zaista ne znam sta je potrebno pa da Lukic / i djura frizura / odu...
Zao mi Zvezde, ja sam bre u nesvest padao od toplotnog udara gledajucii istu, plakao ko konj... I samo da znas - nikada se Dzaje i generacije 1982 - 1986 nisam odrekao !!! Dzajinu sliku sam u sobu nakacio isti dan kada su ga apsili !!!
A slusam komentatora PRVE, jao jeboteeeeee koje cmaroljublje ganima.... Pa Bordo bre poslednjih 5 minuta igrao na svojoj polovini, a celu tekmu njima 0-0 do jaja, ako su pretrcali 4 km po igracu maksimum...sto da se trose na 50 stepeni... a onaj sa prve prica o borbenosti gana - sto, jer nisu popadali u nesvest ??? I sve vreme potencira fizicku snagu ovih iz bordoa jer su - Crnci !!! hahaha, koji kreten...


Srđan Fuchs Srđan Fuchs 06:34 26.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

Radovan Nastić
dada, ono podrska Prosineckom... Coveku da za zivota dignu spomenik, 3 puta za redom oderao groblje, videlo se da voli klub, radovao se kao malo dete svakom uspehu... I kao ONI mu se zahvaljuju ?? :):) kakva spdacina... a UPRAVA NAPOLJE ?? ne moze se sa severa to ha, a vidim primirili se i zapad i istok. Naravno, 5 minuta nakom podrske i zahvalnice Ribertu, eto transparent podrske ovom novom nesrecniku... naravno kada ga oni & lambordzini doveli !! zaista ne znam sta je potrebno pa da Lukic / i djura frizura / odu...




ono što je uvek bilo bolno, to su kritike Radovaca, naše odbegle dece, upućene Zvezdi.

užas šta smo napravili Robiju. to će biti isto kao sa Stanojevićem i Krstajićem prošle godine kod Franjevaca: smrt sporta, i procvat mafije.

kada si, brate, prebegao u UF, 1987? sorry sad što trolujem temu o Džoniju, ali podseti me slavne prošlosti sa sportskim ritmom.
Radovan Nastić Radovan Nastić 22:48 26.08.2012

Re: ''Ritam herca all stars''

a vidim danas / gledao tekmu na netu, pazar vs vi, umesto da se kupam na 38 stepeni budala / onaj novi trener se uziveo u ulogu, ne skida odelce ni na 38 stepeni...

Robija ste zajebali zesce, ali zna i on to, samo cuti, voli klub. Fer lik.

ma nisu ovo kritike, samo konstatacije... Ne mogu da kritikujem ono sto ne volim, blago receno... Opet, nikada necu prestati da volim Sestica i ekipu, i Tomu Ivkovica legendarnog.

uf - s kraja 90-ih.
prvi sam ih doveo u Ritam Herca all Stars, na b92 uopste.

ni za koga nisam navijao izuzev 1990-e za SFRJ, i onda kada je Mijat pogodio precku, zaboravih kako nam se zvala drzava. Bas navijao, ono dres da nosim.

Od kada si ti gan ??
mada zaista ne znam kako mozete da navijate za groblje ili vas, pa sve namesteno. Grobari danas / i to sam gledao jbt / skandirali UPRAVA NAPOLJE, alal vera. I nijednu ligu ne pratim izuzev nase, ove evropske neam pojma ni ko igra nit me zanimaju mancesteri interi barselone i slicni.
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 12:03 24.08.2012

Gde li je sad,

taj dobri duh radija B92?
Radovan Nastić Radovan Nastić 12:34 24.08.2012

Re: Gde li je sad,

he...sta reci... vidis / cujes i sam...
anamarkana anamarkana 14:20 24.08.2012

Re: Gde li je sad,

bratja_vukojebitj
taj dobri duh radija B92?


izgleda ponestalo bensedina, jbg sad obavezan recept ...
Radovan Nastić Radovan Nastić 21:46 24.08.2012

Re: Gde li je sad,

strejt dosada.
Srđan Fuchs Srđan Fuchs 09:06 25.08.2012

где је сад тај Београд?

урадила пара што бата Цобе није успео - размандрчила све. пара, и PC разводњавање. снага, рецимо, ритма херца је била што су пржили по свему и свакоме, без увијања.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana