Društvo| Ekonomija

Taoci pogrešne ekonomske politike

Saša Radulović RSS / 26.08.2012. u 22:34

Kaže vic: nije babo grdio Muju što se kock'o, već što se vadio. Društvo i građani su, zaslugom našeg političkog sistema, taoci "vađenja" i opravdavanja pogrešne ekonomske politike.

Ekonomska politika koja nas je dovela do ovog stanja se može opisati sa dve reči: potrošnja i subvencije. I ona se odvijala u jednom sistemu divljačke privatizacije i neobuzdanog privrednog kriminala pomognutog korumpiranim političarima, strankama i njihovim poslušnim kadrovima.

Jedna polovina nove vlade nema razloga da se vadi. Ima razloga da se dokazuje. Tako će i biti mereni. Jedna četvrtina naše vlade na čelu sa premijerom takođe nema razloga da vadi. Nisu ništa ni uradili, pa nemaju ništa ni da pravdaju. A biračko telo im je takvo da od njih ništa i ne očekuju osim čvrste retorike. Njihov plan u novoj vladi je očigledno da nastave ništa da ne rade. Tako sigurno i ne mogu biti krivi.

Druga četvrtina naše vlade je dobila izbore (prešla cenzus) uz pomoć subvencija i zakona o fiskalnoj decentralizaciji. To im je bilo dovoljno da u nekoliko opština postignu izuzetne rezultate i domognu se magičnih 180.000 glasova koliko je bilo potrebno za cenzus. U Beogradu nisu uspeli da dobace. U Vojvodini takođe.

Zakon o fiskalnoj decentralizaciji je 80% poreza na dohodak dao opštinama. Pre pre ovog zakona, 40% poreza na dohodak je pripadalo optšinama, a 60% republici. Ovo je stvorilo rupu od 400 miliona evra u budžetu republike i otvorilo ogromna vrata za nekontrolisano arčenje novca poreskih obveznika na lokalu.

Porez na dohodak nije prihod lokalnih samouprava. Ni onih 40%, a kamo li 80%. Nigde u uređenom svetu. Glavni prihod lokalnih samouprava je porez na imovinu. Porez na nekretnine i zemljište.

Subvencije su godišnje iz budžeta arčile oko 700 miliona evra. Da ne pominjem NIP, da mi se ne bi slošilo. To je sistem u kome su poreski obveznici, radnik iz Pirota, čistačica iz Beograda i zemljoradnik iz Zrenjanina, iz svog minimalca i zajedno sa radnicima drugih proizvođača npr. bojlera, stimulisali novog proizvođača bojlera da im bude konkurent, tako što su davali od 5.000 do 10.000 evra po radnom mestu. Ovim merama je ministar privlačio investitore. Naravno nismo brojali koliko smo radnih mesta izgubili u drugim mestima, važno je samo da smo u jednoj ili drugoj opštini postigli rezultat koji nam daje mogućnost da dobacimo do cenzusa.

Drugi deo sistema subvencija se sastoji od kredita za likvidnost propalim privatizatorima koji bi bez njih završili u stečaju i izgubili kapital. Fond za razvoj je kolosalan primer. Rasplažu sa 1.5 milijardi evra (dobro ste pročitali) za koje ne znaju baš najbolje u kom su stanju. Drugi deo subvencija je očigledno išao kroz Agrobanke i Metals banke.

Ono što je važno je da je bivši ministar ekonomije opravdavao ovakve investicije time da se one vraćaju u roku od godinu dana kroz poreze i doprinose, odnosno namete na rad. Imali su i računice da svaki evro donese osam ili deset. To je ekonomska alhemija bez presedana. Nešto kao Jezda i Dafina. Još da omoguće građanim da ulažu svoje pare u ovu odličnu šemu, bog da nas vidi

I upravo zbog ovoga, i ove kalkulacije i "opravdanja" subvencija, ne može da smanjuje namete na rad i ne može da razmišlja o ukidanju doprinosa za zdravstvo. Jer bi  onda ispalo da od svakog poklonjenog evra radnika iz Pirota, vraćaju samo dva (prim.prev. naravno ne vraća se toliko).

Po anketi o radnoj snazi, između aprila 2008.godine i aprila 2012.godine Srbija je izgubila preko 680.000 radnih mesta. Dobro ste pročitali. 680.000. Od toga izgubili smo oko 5.000 radnih mesta na budžetu i u državnim firmama i ustanovama. Ostatak u privatnom sektoru. Uglavnom mala i srednja preduzeća, porodične firme i poljoprivredna gazdinstva. Samo u poslednjih šest mesci 66.000.

Kako ministar nikada nije ni reč rekao o ovome, niti ponudio bilo kakvo objašnjenje zašto se to desilo, koji su uzroci i šta treba uraditi da se ovo preokrene, moram još jednom. Glavni razlog za ovo je nerazuman poreski sistem. Ogromni nameti na rad. Zapošljavanje je skupo. Sa druge strane posedovanje je jeftino. Porezi na profit i imovinu pravnih lica su komično niski. Na nivou banana država. Rezultat sistema u kome je proizvodnja skupa, a trgovina, uvoz i petljanje sa nekretninama jeftini, je vidljiv svuda oko nas. Izgradili smo trange-frange ekonomiju. Sa njom i sivu ekonomiju zavidne veličine: preko 30% GDP-a.

Ministar rešenja očigledno traži u svim drugim oblastima, samo ne tamo gde bi morao. Zašto? Zato što bi morao da kaže: fiskalna decentralizacija je bila pogrešna i subvencije su bile greška.

Morao bi npr. i da kaže da je ideja da preduzetnici plaćaju PDV po naplati duboko štetna. Da će udariti zakrpu na osnovni problem: naplata potraživanja. Ova zakrpa će sistem učiniti još gorim. Povući će i budžetske prihoda sa sobom u haos. Rešenje je očigledno: treba napasti problem naplate potraživanja. Ministar to verovatno zna. Ali zna i da je obećao ovo u predizbornoj kampanji. Pa misli da ne može nazad. Našim parama.

Ministar će radije podići PDV nego ukinuti fiskalnu decentralizaciju. Ovo drugo bi nam dalo više novca u budžet.

Zakon o fiskalnoj decentralizaciji i sistem subvencija onemogućavaju bilo kakvu smislenu poresku reformu. A šta je potrebno?

Potrebno je da nameti na minimalac budu 0. Da nema razloga za zapošljavanje na crno. Potrebno je ukinuti doprinose za zdravstvo. Zdravstvo treba finansirati iz budžeta i svi građani treba da imaju zdravstvnu zaštitu. Recimo poljoprivrednici koji je danas nemaju. Potrebno je uvesti sintetički progresivan porez na rad. Potrebno je značajno povećati porez na profit korporacija i ukinuti olakšice. I potrebno je povećati porez na imovinu pravnih lica i uključuti porez na zemljište, posebno građevinsko. Kod poreza na imovinu nije ni potrebno povećavati stopu. Dovoljno je zakrpiti rupu u zakonu po kome pravna lica, za razliku od fizičkih lica, plaćaju porez na knjigovodstvenu vrednost.

Mislim da je drugi suštinski problem to što ni ministar ni većina naših ekonomista ne veruju da se lokomotiva koja će nas izvući iz krize zove: preduzetni građani Srbije i njihova mala i srednja preduzeća, uspešni domaćini i njihova poljoprivredna gazdinstva. Oni veruju u strane investitore i državu, reindustrijalizaciju, strateške partnere, partijske kadrove i ostale stvari u našem iskrivljenom sistemu vrednosti. Naša vera u besplatan ručak i kratice nema granica. U sve verujemo, samo ne u dobar plan i dugogodišnji naporan rad. Jedan razlog za nedostatak vere u preduzetnike i inovatore je verovatno u tome što nikada nisu ni videli sistem koji je zasnovan na njima. A i ne poznaju preduzetnike inovatore u Srbiji. Poznaju tajkune privatizatore, a to nije isto. To što nam i Amerika i EU govore da su mala i srednja preduzeća temelj ekonomije i ključ ekonomskog napretka, to nam naravno ništa ne znači. Kada kažemo preduzetnici, većina nas misli mesari i frizeri.

Recimo da ja nisam u pravu. Pretpostavimo da ministar jeste u pravu. U novembru 2012.godine će se raditi nova anketa o radnoj snazi. Nikakva retorika i demagogija neće pomoći. Uspeh ekonomske politike nove vlade se neće meriti Gošom i drugim netransparetnim akcijama našeg ministra. Ona će se meriti uspehom vlade da zaustavi gubitak zaposlenih i okrene trend na drugu stranu. Od ovoga nam zavisi rast GDP-a i čitav ekonomski oporavak.

Kupovina radnih mesta na tuce od stranih investitora nam neće puno pomoći. Potrebno je da mala i srednja privreda, sama od sebe, kreira radna mesta na hiljade. Za to je potrebna prvo poreska reforma. A onda i druge reforme. Jedan od najvećih bisera jednog od ministara perpetuum mobile ekonomije prethodne vlade je bio: treba samo mala preduzeća i preduzetnici da zaposle svako po jednog radnika, i rešili smo problem. Ova ekonomska glupost je na nivou priče o Miltonu Friedmanu i kašikama. Ne može bez poreske reforme. Mora se stvoriti prostor.

Ono što je takođe interesantno, a što smo naučili na prethodnim izborima, ceh za lošu politiku i malih i velikih uvek plaća veliki. Građani sa pravom gledaju na velikog kao na onoga ko je odgovoran za sve.

Anglosaksonska poslovica kaže: "when you find yourself in a hole, stop digging". Odnosno, kada se nađeš u rupi (problemu), prva stvar koju treba da uradiš je da prestaneš da kopaš. Izlaz nikada nije dole, dublje u rupi. Izlaz je uvek gore, na svetlu, i za njega ne treba lopata.

 

https://www.facebook.com/SasaRadulovich

http://twitter.com/SasaRadulovich

 

.

 



Komentari (59)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Filip Mladenović Filip Mladenović 23:03 26.08.2012

Konkretan predlog

Nabrojanim porezima valja dodati i porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište. Taj porez plaćao bi vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta ako zemljište ne obrađuju godinu dana. Poreska osnovica zavisila bi od veličine, klase, kulture i lokacije neobrađenog obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Imam konkretan predlog: pošto od blogerisanja očigedno nema mnogo vajde, predlažem formiranje vlade u senci.

Razgovaraću sa direktorkom beogradskog Medija centra, da tamo jednom mesečno članovi vlade u senci održavaju konferencije za štampu.

O broju "ministara" u vladi u senci može se razgovarati i dogovarati ovde na blogu, na drugim formumima, a može se organizovati i jedan radni, okrugli sto o ovoj temi.


bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 23:12 26.08.2012

Re: Konkretan predlog

pošto od blogerisanja očigedno nema mnogo vajde, predlažem formiranje vlade u senci.Razgovaraću sa direktorkom beogradskog Medija centra, da tamo jednom mesečno članovi vlade u senci održavaju konferencije za štampu.



Kako nema? Vidi dokle si ti dogurao ...
westvleteren westvleteren 23:14 26.08.2012

Re: Konkretan predlog

Zemljiste ce biti obradjeno onda kada bude isplativo baviti se poljoprivredom. Ovakve kaznene mere su cista represija i teror.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 23:37 26.08.2012

Re: Konkretan predlog

Zemljiste ce biti obradjeno onda kada bude isplativo baviti se poljoprivredom. Ovakve kaznene mere su cista represija i teror.


Exactly, mada kad bi se pravnim licima naplaćivao porez na realnu vrednost tog zemljišta, računica bi (možda-verovatno) bila drugačija.
b92fmember b92fmember 23:42 26.08.2012

Re: Konkretan predlog

Nabrojanim porezima valja dodati i porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište.


pa onda bi pola srbije moralo da plaća taj porez jer se skoro svo gradsko zemljište još uvek vodi kao obradivo. eno šutanovac i kompanija napravili zgradu na pašnjaku prve klase, pa sad mora da čuvaju ovce na parkingu da ne bi plaćali taj porez.
blogovatelj blogovatelj 14:01 27.08.2012

Re: Konkretan predlog

Imam konkretan predlog: pošto od blogerisanja očigedno nema mnogo vajde, predlažem formiranje vlade u senci.


Ovo ti je dobar predlog.
Nikako ne treba stajati na suncu na velikim vrucinama.
Samo u hladu i piti sto vise tecnosti.
vranac147 vranac147 14:17 27.08.2012

Re: Konkretan predlog

u pravu si, ja bi recimo delio neobradjeno zemljishte korisnicima socijalne pomoci, uz ukidanje iste da vidish kako bi postalo expresno isplativo...
milisav68 milisav68 15:21 27.08.2012

Re: Konkretan predlog

vranac147
u pravu si, ja bi recimo delio neobradjeno zemljishte korisnicima socijalne pomoci, uz ukidanje iste da vidish kako bi postalo expresno isplativo...

A ti misliš da korisnici socijalne pomoći mogu da rade/obradjuju zemlju, al su na mufte dobili to pravo.

Ili da može da se živi od poljoprivrede sa ašovom i motikom.
hoochie coochie man hoochie coochie man 20:56 27.08.2012

Re: Konkretan predlog

Nabrojanim porezima valja dodati i porez na neobrađeno obradivo poljoprivredno zemljište. Taj porez plaćao bi vlasnik ili zakupac poljoprivrednog zemljišta ako zemljište ne obrađuju godinu dana


E dobro si se setio.

Ima jedna baba (dobro de, ne bas samo jedna) u mom selu koja uopste ne obradjuje svoje imanje.
Ide okolo i nudi drugima da ga obradjuju bez ikakve naknade, tek da korov ne raste ali niko nece. Nemaju, kazu, interesa.
E kad se taj porez uvede nece se baba vaditi na starost i bolest i nuditi imanje drugima, vec ce ga sama obradjivati i pitati ima li jos.
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 23:43 26.08.2012

Ekonomija Destrukcije

Prosto je neverovatno kako je DS dopustila Dinkiću da kupuje glasove našim parama.

Oni su ladno ignorisali plan sopstvene ministarke finansija, i prihvatili Dinkićeve sulude ideje.

Pretpostavljam da nije bilo previše mesta za ugradnju ako prihvatiš plan racionalizacije.

Više je kinte u raznoraznim fondovima za razvoj, NIP-ovima itd

Sad vidim planiraju da prave i razvojnu banku parama iz deviznih rezervi, jer tamo gde mi vidimo rupe u budžetu i rastuće dugove, oni vide još prostora za čerupanje.
vladaxy vladaxy 07:29 27.08.2012

Decentralizacija

Zakon o fiskalnoj decentralizaciji je 80% poreza na dohodak dao opštinama. Pre pre ovog zakona, 40% poreza na dohodak je pripadalo optšinama, a 60% republici. Ovo je stvorilo rupu od 400 miliona evra u budžetu republike i otvorilo ogromna vrata za nekontrolisano arčenje novca poreskih obveznika na lokalu.


Šta ima loše u tome da većina para ostaje onima koji su ih zaradili? Mislim da na lokalu bolje znaju koje su im potrebe nego u u nekom delu vlasti na republičkom nivou koji je izgubio dodir sa realnošću. A time onda padaju i one kretenske priče tipa "mi radimo a Beograd se gradi".

E sad, ako je vlast na lokalu nesposobna, to je lokalni problem.
vladaxy vladaxy 07:30 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Zakon o fiskalnoj decentralizaciji je 80% poreza na dohodak dao opštinama. Pre pre ovog zakona, 40% poreza na dohodak je pripadalo optšinama, a 60% republici. Ovo je stvorilo rupu od 400 miliona evra u budžetu republike i otvorilo ogromna vrata za nekontrolisano arčenje novca poreskih obveznika na lokalu.


Šta ima loše u tome da većina para ostaje onima koji su ih zaradili? Mislim da na lokalu bolje znaju koje su im potrebe nego u u nekom delu vlasti na republičkom nivou koji je izgubio dodir sa realnošću. A time onda padaju i one kretenske priče tipa "mi radimo a Beograd se gradi".

E sad, ako je vlast na lokalu nesposobna, to je lokalni problem. A pare će svakako arčiti i na republičkom i na lokalnom nivou
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 07:40 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Šta ima loše u tome da većina para ostaje onima koji su ih zaradili?



Mogli bi da pričamo o dobrim i lošim stranama, ako im se prebaci i odgovarajući procenat obaveza, što nije urađeno.



vladaxy vladaxy 08:19 27.08.2012

Re: Decentralizacija

ako im se prebaci i odgovarajući procenat obaveza, što nije urađeno.

Naravno, uz pare da idu i obaveze.

Kako za B92 kaže predsednik Opštine Paraćin i predsedavajući Stalne konferencije gradova i opština Saša Paunović u narednom periodu će biti izmenjeni zakoni što će lokalnim samoupravama doneti i nove nadležnosti.

Rezultati izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava će biti vidljivi na kraju ove godine, kaže Paunović i dodaje da lokalne samouprave čeka još izmena propisa, ali i novih obaveza, kao što je briga o državnim putevima.
Saša Radulović Saša Radulović 09:35 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Šta ima loše u tome da većina para ostaje onima koji su ih zaradili?

Loše je to što je to besmislena demagogija.

Nigde u uređenom svetu porez na dohodak nije prihod lokala. On je prihod centralnog nivoa vlasti. On je stub finansiranja stvari kao što su: vojska, policija, sudstvo, spoljna politika ...

Ili bi možda svaka opština kod nas trebala da bude mini država sa svojom potpunom administracijom? Strane bi se mnogo obradovale. Onda bi mogli da dalje "decentralizujemo" na nivo mesnih zajednica, kvartova i pojedinih zgrada.

Na lokalu se finansiraju komunalne stvari, škole, lokalna policija itd. To se plaća iz poreza na imovinu.

Kod nas uvek neko ponovo izmisli toplu vodu i onda pronalazi svakave razloge da kaže zašto je baš ta njegova topla voda najbolja.
vladaxy vladaxy 10:07 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Onda bi mogli da dalje "decentralizujemo" na nivo mesnih zajednica, kvartova i pojedinih zgrada.

Znaš da se ja zalažem za decentralizaciju do nivoa pojedinca, i da svako odlučuje šta će sa novcem koji zaradi.

Problem kod nas je što su ti prihodi jezivo mali i smešni. Pa kad kažeš da opštine sada procentualno raspolažu sa duplo više para, a da državi za bitne službe ide tri puta manje onda to zvuči jako loše.

Ali 20% od 100 milijardi je više nego 60% od 20 milijardi. Ali kako povećati prihode???

Saša Radulović Saša Radulović 10:12 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Znaš da se ja zalažem za decentralizaciju do nivoa pojedinca, i da svako odlučuje šta će sa novcem koji zaradi.


Dobro bre Vlado, ne može svaki put o istom. Pa da svaki pojedinac bude i vojnik i policajac i sudija i ambasador i ...

Ovde argumentujete to da opštinskim birokratama pripadnu ogromne pare za arčenje jer vam se čini da ide u pravcu vašeg verovanja u decentralizaciju do nivoa pojedinca.

Prihodi se povećavaju tako što se prvo promeni poreski sistem, onda polako i drugi sistemi, izvrši giljotina propisa, smanje rashodi države ... i građani preduzetnici, privrednici, poljoprivrednici počnu da stvaraju prihode. Mogu da dišu. A strani i domaći investitori dobiju sistem u kome je najisplatnije investirati u proizvodnju.
vladaxy vladaxy 10:26 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Ovde argumentujete to da opštinskim birokratama pripadnu ogromne pare za arčenje


Ja jednostavno ne vidim razliku, da li pare arče opštinske ili republičke birokrate. Svaki dan čitamo u novinama o arčenju gomile para, pa jednostavno želim da imaju što manje na raspolaganju za arčenje i jedni i drugi. Jer "časni i pošteni" neće nikad doći na funkcije gde se odlučuje o našim parama pa da domaćinski raspolažu njima. Ali kako god...
poreznik2 poreznik2 18:13 27.08.2012

Re: Decentralizacija

Šta ima loše u tome da većina para ostaje onima koji su ih zaradili?

Ne ostaje onima koji su zaradili. Firme i zaposleni su zaradili te pare, ne opštine, naprotiv opštine mahom otežavanju zarađivanje para kroz razne parafiskalne namete.

Kakve ja koristi imam što opština uzme pare i dotira pozorište, ja u pozorište ne idem. Neka plati onaj ko ide u pozorište. Beograd daje pare penzionerima, daje pare da se srede liftovi, ulazi, krovovi. Ko to daje ljudima koji žive u svojim kućama ili šta daje onima koji nemaju ništa. Beograd daje popust 50% na infostan onima koji su učestvovali u ratu. Ko da to nije obaveza, ako i treba da se dobiju pare neka dobiju svi na držanom nivou jednako, a ne ovako ako imaš veći stan plaćaš manje infostana, pa neko drugi treba da plati za tebe. A ako nemaš stan, pa nema popusta.
Neka svako plati ono što troši.
Opštine su bile i ostale mesta gde se pare uzimaju od jednih i daju drugima.
sima2000 sima2000 08:45 27.08.2012

Mlađa is on the road again

Pokupljeno iz dnevnih novina u zadnjih par nedelja:

obećali smo 100 mil EUR Fijatu ove godine - kao osnivački ulog. Odložićemo za iduću - kao da će 2013. biti mnogo bolja.

skaču akcize na cigarete (automatski se povećava rizik da se prodaja preseli na ulicu i da se neko iz vlasti debelo ovajdi od toga. Zato ne mogu već dva meseca da se dogovore čija će Carina da bude)

smanjuju se maksimalne plate u državnoj upravi (kolika ušteda se time postiže? koji broj zaposlenih prima te maksimalne plate? šta ćemo sa javnim preduzećima i njihovim platama?)

Ukidaju se parafiskalni nameti (104 komada). Do sada je bilo da firme plaćaju agencijama razne takse za razne dozvole koje te agencije izdaju. Od sada će agencije da izdaju dozvole džabe, a njihovi troškovi će se finansirati iz budžeta. Svi građani će da snose trošak izdavanja XY dozvole XY firmi..

Milijardu evra krediti privredi za likvidnost (odakle!?). Država se zadužuje sa kamatom od 6-7%, pa onda te pare deli po rodbinskim i kumovskim vezama uz kamatu od 3.5%. Malobrojni profitiraju, a celo društvo plaća razliku u kamati. Ili celu glavnicu, ako dužnik ne vrati kredit što smo videli da je čest slučaj.

Penzionerima sa najmanjim penzijama dva puta po 4000 dinara do nove godine.

PDV ide na 20% (da se plate agencije, penzioneri, Goša, krediti za likvidnost, Fijat i ostalo što je obećano)

Sve u svemu, seci uši krpi dupe. Jeftina demagogija i populizam. Nisam neki ekonomski stručnjak, ali ovo što Radulović piše mi zvuči mnogo profesionalnije od onoga što Dinkić priča i sprovodi..

Oljacat Oljacat 09:15 27.08.2012

Zastrašujuće

Kada se pogledaju brojke i napravi prosta matematika (onako kako to moji preduzetnici još uvek rade , sa jedne strane + a sa druge -) svi mi koji se za hleb borimo sami vidimo gde smo jako lako.
Što bi reko moj drug Lule: Kad sve saberem, ja se oduzmem.
Najstrašniji udar je tek ispred nas: počeće oduzimanje poslovnih objekata i svega što smo stavili pod hipoteku zavedeni državnim lažima da će sve biti stabilno (pričam o 2005 /2006). Samo prošle godine oduzeto je preko 10,000 stanova (uglavnom od fizičkih lica) dok se je ove godine cifra popela na 20,000 do sada. Trenutno su banke u ofanzivi prema preduzetnicima, a država im zdušno pomaže donošenjem zakona (ili uredbe više nemam pojma) o mogućnosti da privatnim uterivačima dugova prenesu ovlašćenja za naplatu, a takođe i podizanjem repo kam. Ja ovom ludilu ne vidim kraja. Od 19 radnika sada je ostalo 6, a kada dođe rad za dalje otpuštanje prvo ću da otpustim sebe.Firme (govorim o MSP i preduzetnicima) više ne ulažu apsolutno ništa. Uspevaju samo partijski finansijeri i rođaci. Mislim da su ovo poslednji dani za moju zemlju, bar joj ja odbrojavam. Evropa možeda nema alternativu (mada se ja ne bih složila, tu je Kanada i Australija) ali Srbija ima.
jkt2010 jkt2010 06:27 28.08.2012

Re: Zastrašujuće

Najstrašniji udar je tek ispred nas: počeće oduzimanje poslovnih objekata i svega što smo stavili pod hipoteku zavedeni državnim lažima

Ma jok, to ce da resi porez na imovinu ...

Od 19 radnika sada je ostalo 6, a kada dođe rad za dalje otpuštanje prvo ću da otpustim sebe.

... a ovo ce da resi manji porez na plate
nikvet pn nikvet pn 13:22 28.08.2012

Re: Zastrašujuće

jkt2010

Od 19 radnika sada je ostalo 6, a kada dođe rad za dalje otpuštanje prvo ću da otpustim sebe.

... a ovo ce da resi manji porez na plate

Pa sad ...

Na minimalac sa 0% dažbina odmah sutra zapošljavam troje. I neću biti usamljen.

Šta bi budžet imao od toga ? Novčano baš ništa. Isto ko i danas. Ali troje formalno nezaposlenih manje i tri startne poreske pozicije za sutra - to je već nešto. Ili nije ?
westvleteren westvleteren 13:30 28.08.2012

Re: Zastrašujuće

Šta bi budžet imao od toga ? Novčano baš ništa.


Troje ljudi na birou manje. Usteda od tri nadoknade za nezaposlene.
Oljacat Oljacat 15:09 28.08.2012

Re: Zastrašujuće

jkt2010

Ej, to si najpametniji. Ali mene neće te prevariti.
politicar politicar 09:24 27.08.2012

Strateški resursi

Na prvi pogled priča kao da ima kontinuitet, al predlažem autoru da malo zađe u provinciju pa da vidi koliko to ima kreativnih preduzetnika. Njih svakako treba negovati i posvetiti im ogromnu pažnju, al bez strateških resursa neka promena. Nama treba skok koji sam po sebi nije moguć. Trajajo bi presporo.

Saša Radulović Saša Radulović 09:39 27.08.2012

Re: Strateški resursi

Nama treba skok koji sam po sebi nije moguć. Trajajo bi presporo.


Ovo je tipično za nas. Uvek tražimo neke kratice. I to nam je izgovor da ne uradimo očigledno i jedino ispravno. Umesto tog "sporo", evo idemo "brzo" već 10 godina.

al predlažem autoru da malo zađe u provinciju pa da vidi koliko to ima kreativnih preduzetnika


Zašao. Razgovarao.

Da bi preduzetnici inovatori uopšte mogli da dođu do izražaja, mora im se dati prostor da dišu. Poreska reforma je prvi i najvažniji korak.
politicar politicar 09:50 27.08.2012

Re: Strateški resursi

Da bi preduzetnici inovatori uopšte mogli da dođu do izražaja, mora im se dati prostor da dišu. Poreska reforma je prvi i najvažniji korak.


Konkretno, paušalni porez za preduzetnika u provinciji je 2500 dinara za mesec dana, doprinosi za penziju preko 3 000 i zdravstveno osiguranje preko 3 000.

Pre bih skresao zdravstveno.
Saša Radulović Saša Radulović 10:01 27.08.2012

Re: Strateški resursi

Za PIO je gotovo duplo vise od zdravstva. Sve ukupno je oko 12.000 din. Svaki mesec. Imao posao, nemao posao.

Tekst kaže da treba ukinuti doprinos za zdravstvo.

Isto je i za poljoprivrednike, i to niko ne plaća.

Međutim to nije suština, pitanje nije koliko je za jednog, pitanje koliko košta tog preduzetnika da zaposli jednog čoveka? Koliko da zaposli 10? Koliko da zaposli 100?

Jednu kratku analizu možete pronaći ovde:
http://blog.b92.net/text/14915/Ekonomska-metafizika/

Ako toliko košta, a košta, da li je još nejasno zašto gubimo radna mesta i zašto niko, osim monopolista, ne zapošljava?
srllemo srllemo 19:25 28.08.2012

Re: Strateški resursi

politicar
Da bi preduzetnici inovatori uopšte mogli da dođu do izražaja, mora im se dati prostor da dišu. Poreska reforma je prvi i najvažniji korak.


Konkretno, paušalni porez za preduzetnika u provinciji je 2500 dinara za mesec dana, doprinosi za penziju preko 3 000 i zdravstveno osiguranje preko 3 000.

Pre bih skresao zdravstveno.


Pod preduzetnicima se ne smatraju privatnici koji placaju pausalni porez. Placanje pausalnog poreza znaci i mali promet koji taj privatnik ostvaruje i uglavnom taj tip privatnika ne zaposljava radnike osim samog sebe ili eventualno jos jedno ili dvoje radnika. Primjer takvog privatnika je recimo lokalni frizer. Pod pojmom preduzetnik se podrazumjeva nesto drugo a to je covjek koji ima ideju i viziju koji zatim tu ideju i viziju ostvaruje na djelu tako sto zapocinje proizvodnju koja zaposljava radnike , desetine pa i stotine radnika ako se ideja i citav posao pokaze kao uspjesan. Za one najuspjesnije medju njima obicno cujemo kada njihovi poslovi prerastu i njih same i iz njih nastanu velike kompanije.

Kada se prica o stvaranju uslova za uspjeh takvih ljudi i ideja nikako se ne misli na stvaranje uslova za poslovanje lokalnog brice.
rade.radumilo rade.radumilo 09:38 27.08.2012

Na svu muku...

...suša je uništila poljoprivrednu proizvodnju ove godine, pri čemu je cela severna hemisfera planete pogođena sušom. Cene hrane na domaćem tržištu su krenule trku uzbrdo, a ni uvoz jeftine hrane nije moguć, obzirom da u celom svetu rastu cene.
Vlada će morati da prokopa još jednu rupu u budžetu, kako bi subvencionisala osnovne životne namirnice.
Jelica Greganović Jelica Greganović 13:02 27.08.2012

Ovo

Jedna četvrtina naše vlade na čelu sa premijerom takođe nema razloga da vadi. Nisu ništa ni uradili, pa nemaju ništa ni da pravdaju.

baš ne razumem...zar je problem samo u pogrešno učinjenom, a ne i u neučinjenom?
Saša Radulović Saša Radulović 19:06 27.08.2012

Re: Ovo

Kod mene je naravno problem i u neučinjenom. U društvu očigledno nije. Ništa nisu uradili, a odlično su prošli na izborima. Sve što su ponudili je bila čvrsta retorika.
dexter92 dexter92 19:24 27.08.2012

Ako smanje porez na rad

nece biti love za penzije.
Ali za jedno ste u pravu, u Srbiji vlada neprijateljski odnos prema preduzetnistvu.
Sa druge strane preduzetnicki duh nije postao deo nase kulture.
U sferi trgovine su politicari dozvolili tajkunima da zbrisu konkurenciju.
U sferi proizvodnje Srbija je danas mahom nekonkurentna zemlja i nema pristup plateznim trzistima.
I ono sto bi mogli da napravimo za domace trziste je skuplje od onoga sto mozemo da uvezemo recimo iz Kine.
Saša Radulović Saša Radulović 20:59 27.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Biće novca za penzije. Povećaće se porezi na dobit i imovinu pravnih lica da bi se smanjili nameti na rad za trećinu. Opterećenje se prebacuje sa rada na profit i imovinu.

Paralelno sa ovim treba da ide racionalizacija svih rashoda, reforma odnosno giljotina propisa i sa njom racionalizacija broja zaposlenih u administraciji. To sve treba onda da stvori prostor za smanjenje ukupnog poreskog optrerećenja privrede i građana.

Prvi korak je ipak dovođenje ovog trenutnog opterećenja u balans. Teret treba prebaciti sa proizvodnje na trange frange.

dexter92 dexter92 22:03 27.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

. Povećaće se porezi na dobit i imovinu pravnih lica da bi se smanjili nameti na rad za trećinu.

Ne raspolazem informacijama koliko danas budzet pune doprinosi, a koliko porez na dobit.
Medjutim cenim da su doprinosi znacajan punilac budzeta jer mnogo ljudi radi u javnom sektoru, a tu se prijavljuju pune plate.
Porazavajuca je cinjenica da danas mladi vise zele da se zaposle u javnom sektoru nego da se upuste u rizik privatnog biznisa.
Ali slazem se sa vama, ako u Srbiji ne zazivi preduzetnisto Srbija je zemlja bez buducnosti.
jkt2010 jkt2010 06:55 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Opterećenje se prebacuje sa rada na profit i imovinu.

Profita nema, jer da ih ima mi ne bi bili u problemu.

Imovina pod hipotekom, znaci mozete odmah da je plenite, da giljotiniramo tu proceduru odmah u startu.

Tako da i dalje tvrdim da ove mere ne mogu da proizvedu efekat koji tvrdite da ce proizvesti. Opterecenje ce se prema tome prebaciti na nesto cetvrto, a na sta - videli bi smo brzo; verovatno bi vratili neke od ovih taksi koje ukidaju, verovatno pod drugim imenom. Bilo kako bilo, opterecenje bi ostalo.

E sad, kad bi ukinuli gotovinu, presli na elektronsko placanje, onda bi mogli da oporezujete samo potrosnju i nista drugo. (sto kaze g.Busola dole, sledece godine ukinite papirnie novcanice. One tamo i kovanice.)

Onda vise necete imati ni sivu ni crnu ni belu, nego samo ekonomiju.

Na pr: sta pise u bilansima, koliko je ucesce kokaina u crnoj ekonomiji? Marihuane? Prostitucije? Sverca? Bez gotovine svi ovi segmenti odjedanput pocinju da placaju porez (naravno sa laznom "nomenklaturom robe" ali to je posao za neke druge sluzbe a ne za poreznike).
kalifumestokalifa kalifumestokalifa 07:16 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

i dalje tvrdim da ove mere ne mogu da proizvedu efekat koji tvrdite da ce proizvesti


Da, jkt, znamo, čini mi se da već koristite poslednjih nekoliko blogova Saše Radulovića za isto trolovanje, kako vam nije dosadno?
Očigledno se ne slažete, imate svoje ideje, napišite ih negde.

Što se tiče raspodele poreza, koje nikako nije jedina ideja za koju se Radulović zalaže, predlažem raniji blog:
[url=http://blog.b92.net/text/14915/Ekonomska-metafizika/][/url]

Ali sumljam da će pomoći, kao što rekoh, vi imate svoje ideje i nećete dopustiti da vas njegovi argumenti... ili činjenice pokolebaju.
Saša Radulović Saša Radulović 09:00 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Vi kao i obično napamet.

Profita nema, jer da ih ima mi ne bi bili u problemu.


Profit u 2011.godini iznosi na nivou Srbije iznosi oko 7 milijardi evra.
jkt2010 jkt2010 09:37 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Saša Radulović
Vi kao i obično napamet.

Profita nema, jer da ih ima mi ne bi bili u problemu.


Profit u 2011.godini iznosi na nivou Srbije iznosi oko 7 milijardi evra.


.. uz efektivnu poresku stopu 6.5% (izvor: SR)
Sad vi podignite to na efektivno 12% ili jos bolje odmah na 20%, pa gledajte sta se zbiva.

Btw, na onom blogu (isti link gore) vam je taj profit 4.5 milijarde, al nebitno.

bensendin bensendin 09:41 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

E sad, kad bi ukinuli gotovinu...


Dobro, čuli smo za tu ideju. I šta onda? Hoćete li na granici postaviti natpis "Dobrodošli u zemlju bez gotovine" i oduzimati evre i franke od gastarbajtera kad se sjate za novu godinu? Ili ići na pijacu i paziti da neko slučajno nije platio šargarepu u evrima kad već svaka baba tamo ima terminal i laptop i logovana je na svoj račun...
Saša Radulović Saša Radulović 09:48 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Bitno. Uvek bitno.
U 2010.godini je bio 4.5 milijardi.
U 2011.godine je porastao, ovako u sred krize dok smo gubili ova silna radna mesta, gotovo duplo.

Ono što se zbiva je da vi i vaš biznis počinjete da plaćate normalan porez i nosite normalan teret kao i u svim uspešnim zemljama u svetu. A ne da radnik iz Pirota nosi teret, a da vi imate način da ne plaćate gotovo ništa.

Vaš biznis, onako kako ste ga opisali u prethodnom blogu, i svi drugi slični njemu, ste upravo i jedna od ciljnih grupa poreske reforme. Plaćate porez na minimalac, ne prijavljujete sve prihode u knjigama, imate nelegalizovanu imovinu, plaćate smešan porez na imovinu i porez na profit ...

Kako ne bih u svakom blogu o istom, ja bih vas zamolio da se malo odmorite.
jkt2010 jkt2010 22:39 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Saša Radulović

Plaćate porez na minimalac,

Kakva mi plata,takav mi i porez.
Jel ovo nesto nezakonito?
Kako vas predlog ovo resava?

Saša Radulović

ne prijavljujete sve prihode u knjigama,

Lazete gospodine dragi. Bilo bi vrlo lepo da izbegavate ovakve uvrede, nema potrebe za tim, samo se brukate. Kako mogu da "ne prijavim prihod u knjigama" kad iskljucivo radim sa inostranstvom, sve preko KomBanke, sve primam transferima?!? Ajde poducite me Savetnice, kako bi to bilo tehnicki moguce?!?! Salju mi dolare postom mozda? Faxom? Zalepe ispod stola pa sto posalju FedExom? Ja sam odavno na elektronskom dinaru...
I kako vas predlog uopste dotice ovu materija?


Saša Radulović

imate nelegalizovanu imovinu,

Ima i drzava. Legalizovacu kad i ostalih par miliona kriminalaca kao sto sam ja.
I kakve veze vas predlog ima sa legalizacijom?

Saša Radulović

plaćate smešan porez na imovinu

Smesna mi i imovina. Kako vas predlog utice na povecanje imovine?


Saša Radulović

i porez na profit ...

Smesan mi i profit. Kako vas predlog podize moj profit?
Saša Radulović Saša Radulović 22:45 28.08.2012

Re: Ako smanje porez na rad

Zaista dosta. Rekli ste šta ste imali.
busolazasrbiju busolazasrbiju 00:42 28.08.2012

Najmanji je problem u porskoj politici

Gledao sama Vaš nastup sa Goranom Nikolićem, a i pročitao ovaj današnji tekst. Ono u čemu ste u pravu je to da imamo loš sistem, ali to se ne odnosi samo na fisklnu problematiku. Tu su probelmi mnogo manji nego u drugim ekonomskim politikama. Pre svega u kreditno monetarnoj politici i spoljnotrgovinskoj politici. Jednostavno mi smo unazad 10 a možda i 20 godina napravili sistem koji je neprofitabilan, koji ne pravi pare zbog visokih finansijskih i fiksnih troškova po jedinici proizvoda ili usluga. Greške u ove dve politike proizvode probleme u fiskalnoj sferi. Gubitak 680.000 radnih mesta nije posledica poreza i doprinosa nego problema na prihodnoj strani poslovanja. Kada je novčana masa (količina novca u prometu) najmanja na svetu (4 puta manja od potrebne), kada imate najveće obavezne rezerve banaka, kada imate najveću referentnu kamatnu stopu u Evropi (sve nabrojano posao NBS) onda imate prevelike finansijske troškove (kamate na kredite ili samo oportunitetne troškove) koji u ceni domaćih proizvoda zajedno sa nepotrebno visokim fiksnim troškovima čine trećinu. A ti fiksni troškovi su posledica potpune liberalizacije tržišta prema inostranstvu i spuštanja carinske zaštite. Ne znam da li Vam je poznato da imamo nižu prosečnu carinsku stopu od Japana, Norveške, J. Koreje, Australije, a višestruko nižu od zemalja BRIC'a. Dakle mi smo izgubili domaće tržište zbog nemogućnosti konkurencije sa stranim kompanijama, i tu je osnovni problem koji pravi manjak u budžetu. Jednostavno u Srbiji se malo proizvodi i roba i usluga pre svega za domaće tržište. Problem Srbije je u velikom uvozu. To, zjedno sa greškama NBS ubija domaću privredu mnogo više nego fiskalni problemi.

Pročitao sam i onu uporednu analizu troškova proizvođača i uvoznika. Pored slaganja sa namerom analize moram da kažem da ona ima neke greške. Pre svega, zarade radnika su varijabilni trošak, a ne fiksni. Činjenica da su obimi aktivnosti u Srbiji pali do te mere da su u nekim privrednim subjektima zarade poprimile karakter fiksnih troškova ali one to realno nisu.

Što se tiče fiskalne problematike i povećanja zaposlenosti, tj. Vaše krajnje dobronamerne borbe za izgradnju boljeg sistema daću Vam nekoliko predloga:

1. povećajte minimalnu cenu rada za 50 % svakih 6 meseci prve godine, pa za 15 % svakih 6 meseci narednih godina dok ne dostignu minimalnu potrošačku korpu,
2. prethodnu preporuku prvu primeniti u privredi, a istu primenjivati u javnom sektoru i na penzije sa 6 meseci docnje,
3. ukinite sve papirne novčanice i ostavite samo metalne kovanice u apoenima do 200 dinara (u sadašnjim količinama) zbog legalizacije sive ekonomije, ukidanje korupcije i smanjivanja kriminala,
4. zabranite zaduživanje u inostranstvu države osim za refinansiranje već postojećih kredita,
5. zabraniti zaduživanje države u zemlji sa valutnom klauzulom, tzv. indeksacijom,
6. zabranite raspisivanje bilo kakvih medjunarodnih tendera od strane države i javnih preduzeća za robu i usluge za koje postoje domaći proizvodjači i pružaoci usluga (onaj ko puni budžet mora i da dobija posao),
7. gde god je to moguće ograničiti uvoz robe, na taj način da se mogu uvesti samo oni proizvodi koji imaju 40 % vrednosti iz Srbije (ovo se ne bi odnosilo na članice CEFTA grupe),
8. i tako dalje i tako dalje...



Saša Radulović Saša Radulović 09:14 28.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Da mi je znati zašto meni dajete preporuke?

Naravno da imamo loš sistem i u sferi monetarne politike.

Zarade radnika su fiksan trošak koji ne zavisi od nivoa prihoda i poslovne aktivnosti.
Varijabilni troškovi su troškovi materijala
Evo i malo objasnjenje za laike:
http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_cost

Samo niste objasnili zašto su preduzetnici, mala i srednja preduzeća otpustili 680.000 ljudi. Reći da je problem što su prihodi mali ili zato što ne mogu da se zaduže jer su kamatne stope previsoke zaista je besmisleno. Ako ste pogledali bilans proizvođača i uvoznika, onda vam je valjda jasno da ukoliko proizvođač nema toliki godišnji trošak na ime nameta na rad, utoliko mu je veća fleksibilnost u prevladavanju situacije pada prihoda.

O ovim vašim predlozima zaista ne mogu. Ljudi će pročitati. Preneli ste poruku.
busolazasrbiju busolazasrbiju 11:43 28.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Zašto Vama šaljem predloge? Zato što vidim da imate dobru nameru a u Srbiji i toga ima sve manje. Zato što mi je žao da vidim kako jedan loš ekonomista kao što je Goran Nikolić može sa pravom da Vam kaže da su vaši predlozi naivni ili nemogući. Ajde neka Vaše ekonomske predloge kritikuju dobri ekonomisti ali nemoraju baš ovi loši koji su u većini da seire.

Hvala za ono laik, mnogo mi više prija nego da ste mi rekli da sam ekspert, ali ja ekonomiju nisam izučavao sa wikipedije nego na mnogo ozbiljnije načine.

Razumem Vašu inženjersku pamet ali troškovi radne snage, a naročito one proizvodne jesu varijabilni trošak, pa makar neko i dobio Nobela da dokaže da to nije tako. Dešavalo se u praksi to sa Nobelom.

Reći da je besmisleno da su se radna mesta gubila zbog malih prihoda i visokih kamata na zaduživanje, kvalifikuje Vas u kategoriju Gorana Nikolića. Recimo jedan podatak, da li znate da je od početka krize rasla štednja u Srbiji. Da li je to normalno? Valjda se štedi za crne dane, pa kad stigne kriza onda se ona troši, tj. smanjuje. Nije nego zbog toga što su kamate od 5 do 10% na deviznu štednju (zavisno od iznosa), a to mali prohodi preduzetnicima i onim većim ne mogu da obezbede pa se oni odluče da batale privrednu aktivnost i zarađuju mnogo više držeći pare u banci. Što bi Vi rekli stimuliše se nerad, a ne rad. Drugo, fleksibilnost u toku krize zbog pada prihoda, proizvođač reši tako što otpusti radnike i na taj način smanji troškove. Treće, troškovi rada u Srbiji (i u bruto iznosu) su toliko mali
da je besmisleno baviti se uštedama u tom delu poslovanja. Nisu u Srbiji problem troškovi nego prihodi, kako u privredi tako i u javnoj sveri. Četvrto, nije Vam tačna ona analiza bilansa (pored kategorija troškova), napakovana je da bi se dokazala početna hipoteza. Ostali fiksni troškovi proizvodjača su mnog veći, kao što je i zarada istog u relativnom smislu mnogo veća od uvoznika. Peto, uvozniku troškove možemo da podignemo i carinama, šta je tu probem. One su beznačajni trošak koji motiviše preduzetnike da se okreću uvozu a ne proizvodnji. Zašto bi neko ulagao mnogo veći novac u proizvodnju u osnovni (fiksni) kapital, ako tržište može da pokriva sa pet puta manje obrtnog kapitala?
Saša Radulović Saša Radulović 12:55 28.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Vi ne popuštate.

Vama ne rekoh da ste laik, nego ostavih laicima da provere.
Radna snaga jeste varijabilni trošak ako mogu da je vežem za jedinicu proizvoda i ako mogu da otpuštam kada mi padne proizvodnja a da zapošljavam kada poraste. Ako to ne mogu, onda je fiksni trošak. Upravo zbog toga ga i posmatram kao fiksni. Ne bih da ulazimo u teoretske rasprave. Zaista nikome interesantno.

Ono što treba da pogledate su bilansi malih i srednjih preduzeća, pa da pričate malo sa njima. Kada ubilansima vidite da su im kamate veliki deo troška, onda možemo i o tome da razgovaramo. Kada im izgledaju onako kako sam naveo, onda ne možemo.


Treće, troškovi rada u Srbiji (i u bruto iznosu) su toliko mali
da je besmisleno baviti se uštedama u tom delu poslovanja


Ovo ste baš lupili. Samo na ime poreza i doprinosa se godišnje izdvaja 4.5 milijardi evra. Neto plate su oko 7 milijradi evra godišnje.

Pročitajte bilanse. Pogledajte bilans EPS-a npr. Pogledajte bilans bilo kog preduzeća.

Pogrešani podaci vode ka pogrešnim zaključcima.
busolazasrbiju busolazasrbiju 12:44 29.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Kada kažem mali mislim na pojdinačnu cenu radne snage, ili ako hoćete prosečnu cenu radne snage. Na nivou države to može da Vam izgleda veliko, ali samo izgleda. Koliko treba da bude, da bi se isplaćivale obaveze države, kao i prava građana stečena na ovaj ili onaj način. Najveća budžetska stavka su transferi za penzije, pa mi treba da je još malo produbimo. OK je da se ukine porez na dohodak, tj. da ga svaki pojedinac plaća na kraju godine u sklopu poreza na ukupan prohoda, ukoliko je prešao utvrđene limite za koje se slažem da treba da budu progresivniji. Slažem se i za porez na dobit, posebno kamate koje čine 2/3 ili 3/4 te dobiti koju pominjete od 4.5 mlrd. evra, ali porez na imovinu na neki način je reket. Treba doneti poreze koji će stimulisati - povećavati privredne aktivnosti, a ne oporezovati uslovno rečeno poznate veličine (nekretnina i opreme) koje su najviše u posedu države i gde su problemi knjigovodstvene vrednosti najizraženiji (pa će država da poveća prihode tako što će sama od sebe da naplaćuje veći porez?). One predloge koje sam dao mnogo će više napuniti budžet, tj. uravnotežiti ga nego porez na imovinu. A kada smo Već kod njega, treba ga plaćati samo na građevinsko zemljište, a ne na objekte da bi se spustila cena građevinskog zemljišta (koja je osnovni generator rasta cena nekretnina - skočila 8 puta za zadnjih 10 godina). Preciznije vlasnik stana ili kuće plaća srazmerni deo poreza na imovinu na građevinski zemljište na kome se nalazi njegova nekretnina ili na ceo plac ako ima neku udžericu ili nema nikakav objekat.
Saša Radulović Saša Radulović 14:47 29.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Nema šta na nivou države da izgleda ili ne izgleda. Na nivou države dobijete prosek. Kada čitate bilans jednog proizvodnog preduzeća, dobijete njegov teret radne snage. A on je onakav kako sam naveo u tabelama koje ste pogledali. Ili uzmite EPS. U ukupnim rashodima EPS-a, čiji je posao izuzetno kapitalno zahtevan, troškovi radne snage iznose 20% ukupnih rashoda.

[url=http://blog.b92.net/text/15430/Porez-na-rad-i-cena-struje/]
http://blog.b92.net/text/15430/Porez-na-rad-i-cena-struje/[/url]


Ovo što ste napisali napisali ste po osećaju. Ja bih voleo da nije tako, ali na osnovu ovoga što napisaste jeste. Ne možete po osećaju. Čini vam se. Morate da uradite detaljne analize. Inače su vam ocene paušalne i krajnje netačne.

Razumem npr. da bi da pitate u kakvom bi odnosu bio porez na građevinsko zemljište i objekte na njemu. Jedno bi naravno isključivalo drugo. Ali nije u redu da pretpostavite pa izvlačite zaključak na pretpostavku.

Porez na imovinu (nepokretnosti i zemljište) je izuzetno izdašan porez, lak za naplatu i težak za izbegavanje. U razvijenim zemljama sveta kreće se oko 10% ukupnih poreskih zahvatanja države.

Radio sam na projektima i analize vlasništva, i strukture vlasništva, i strukture zemljišta i katastra, i analize profita i bilansa, i kao rezultat dajem predlog poreske reforme. Pogledajte prethodne tekstove ako vas interesuje. Razne ove teme su detaljnije obrađene. I pokušavam da pištem tako da me normalan svet razume, bez nepotrebnih teških izraza i detalja od kojih se ne vidi suština.

busolazasrbiju busolazasrbiju 11:56 30.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Po osećaju kažete. Pa to je dobro. Kaže Momo Kapor da ga je profesor na likovnoj akademiji naučio da čovek prvo mora nešto da oseti, pa da definiše šta oseća, pa da materijalizuje to što definiše i na kraju to da proda jer od toga će da živi. Evo ovako po osećaju, bez gledanja bilansa EPS-a, da sagledamo iz pravog ugla Vaš navod o učešće troškova od 20%:
1. Možda je učešće toliko jer u EPS-u ima višak radne snage (kažu i do 30%)
2. Evo Vašeg omiljenog detalja, knjigovodstvena vrednost imovine u EPS-u gde nismo napravili ni jedan objekat 20 i više godina sigurno je podcenjena pa troškovi amortizacije koji moraju da budu ogromni to nisu. Koliko su potcenjeni, ko zna, možda 50 i više procenata, a možda je knjigovodstvena vrednost i nula.
Dakle, dodjosmo do toga da bi taj procenat mogao da bude ispod 10% ili čak ispod 5%. To ne znamo ni Vi ni ja pa moramo po osećaju. Shodno ovome, učešće troškova radne snage u EPS nije veliko, a posebno to nema veze sa visinom doprinosa.

Ono o porezu na imovinu i mojim predpostavkama nisam razumeo.

A o tome kakao jedan fiksni trošak - doprinose na zarade, koji realno to nije, želite da zamenite sa drugim fiksnim troškom (porez na imovinu) koji to jeste jer se obračunava na fiksnu, tj. stalnu imovinu i da na taj način pomognete proizvodjačima? Koja je razlika za preduzetnika ako plaća fiksni trošak na porez na imovinu (koji proizvodjači moraju da imaju) i toga da li će da plaća doprinose. Radnike može da otpusti, a imovinu može samo da proda ali onda nema na čemu i u čemu da radi, tj. preduzima. Fiksnost poreza na imovinu je mnogo tvrdja od fiksnog karaktera doprinosa. Shodno tome i mnogo destimulativniji za bilo kakvu aktivnost.

Bilo bi lepo, tj. u interesu Vašeg rada da vidite koliko su stope poreza na imovinu u zemljama koje se po veličini (teritorija i broj stanovnika) mogu porediti sa nama. Svakako i koliko porez na imovinu participira u ukupnoj naplati (da li je to 10% kako ste naveli). Recimo zemlje Skandinavije. Takođe, bilo bi dobro da vidimo kolike su stope i učešće kod zarada u tim zemljama. Amerika, Japan, Nemačka ili slične velike i razvijene zemlje nisu uporedive sa nama. Porezi i javna potrošnja u relativnom simislu moraju da padaju zbog gustine naseljenosti i visine GDP po stanovniku.

I na karaju trang frange ekonomija u smislu lakoće uvoza, svuda se rešava carinskim i necarinskim barijerama a ne doprinosima na zarade. U nekim gde strana valuta nije osnovni cenovni parametar i koje nemaju ozbiljan probleme spoljnotrgovinskog bilana, moće se rešavati i kretanjem kursa. A Srbija je potpuno liberalizovala uvoz, spustila carine, pa iako je evro osnovni cenovni parametar i ima ogroman problem spoljnotrgovinskog deficita uvela plivajući kurs. Te stvari, zajedno sa kreditno monetarnom politikom, ubijaju privredu i proizvodnju a ne doprinosi ili uopšte fiskalna politika.
Saša Radulović Saša Radulović 20:40 30.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Koja je razlika za preduzetnika ako plaća fiksni trošak na porez na imovinu (koji proizvodjači moraju da imaju) i toga da li će da plaća doprinose.


Razlika je u tome da je za nekoga ko zapošljava, namet na rad ogroman, a porez na imovinu mali. Kada se poveća porez na imovinu, njegov rast neće biti ni 10% pada nameta na rad. Sa druge strane, oni koji imaju najviše imovine, zapošljavaju najmanje.

Zaista mi je čudno da moram ovo da objašnjavam.

Nigde gde valja se trange frange ekonomija ne rešava carinama. Rešava se tako da porizvodnja bude isplativija od trange frange, pa ljudi sami idu u proizvodnju. Prvi korak je poreska reforma.

Nemojte više po osećaju.
busolazasrbiju busolazasrbiju 21:09 31.08.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Ipak ću ja po osećaju, budući da vidim da ovi koji čitaju bilanse ne razumeju šta čitaju. Lepa kombinatorika tipčna za onog ko zna par matematičkih operacija ali ne zna suštinu stvari, a ona je sledeća:

1. Ukoliko smanjite doprinose na zarade, recimo sa 4,5 mlrd. evra na pola od toga to će verovatno biti prava olakšica za sve proizvodne preduzetnike ili privrednike

2. Dakle, imaćete produbljenu rupu u budžetu i fondovima za dodatnih 2,25 mlrd. evra, koju ćete da popunite rastom poreza na imovinu (prvenstveno napuštanjem koncepta knjigovodstvene vrednosti, a nemenjanjem stope od 0,4%) i povećanjem stope poreza na dobit za neki procenat ili duplirati (rekli ste da je dobit porasla na 7 mlrd. evra u 2011.)

3. Rekli ste da će rast poreza na imovinu da bude 10 % uštede u troškovima doprinosa kod onih koji zapošljavaju dosta, a kod ovih drugih koji imaju a neće mnogo da zapošljavaju verovatno više (znao sam da ljudi skupljaju salvete, značke, marke, automobile ali da ima kolekcionara imovine za to nisam čuo). Dakle, nedostaje nam preko 1,5 mlrd. evra da namaknemo preko povećanja poreza na dobit. Znači opcija je povećanje stope poreza na dobit na 30 %.

Jel ovo projektni zadatak Gospodine inžinjeru?

Ukoliko povećate knjigovodstvene vrednosti imovine na realne (pri tome najveći kolekcionari takve imovine su javna preduzeća i država, a ne privatni subjekti) efekti od povećanja poreza na imovinu biće potpuno anaulirani, a verovatno će i efekti od povećanja poreza na dobit biti anulirani jer dobiti neće biti. Zašto je neće biti, pa zato što će da porastu troškovi amortizacije za isti procenat kao i porast knjigovodstvene vrednosti - osnovice oporezivanja. Pri tome, najniža stopa amortizacije je za nekretnine 2,5% dakle 6 puta veća od stope poreza na imovinu. Za ostalo imovinu je daleko veća. Kako će doći do rasta troška amortizacije za X puta, koji zajedno sa troškom rasta poreza na imovinu od Y puta dobiti će se drastično smanji iako ćete mu ostaviti uštedu od 2,25 mlrd. evra na neplaćanje doprinosa. Još ako ovome dodamo sklonost poslovnog sveta da izbegava dobit kroz lagane mehanizme transfernih cena i druge načine, od Vaše poreske reforme u delu poreza na imovinu i smanjivanja doprinosa ostaće Vam dodatna rupa u budžetu. Koliko milijardi evra, ja to ne znam jer radim po osećaju.

Nego to tamo gde valja je nastalo zato što su prošlosti kada su bili na nivou razvoja Srbije, koristili carinske i necarinske barijere (koje i danas koristi kada god im to zatreba). Na neke poljoprivredne proizvode imaju carine od preko 500%, a 100 do 200% je redovna pojava. Tek da ne pričamao po osećaju jel može primer neke zemlje koja je poreskim reformama, a liberalizacijom uvoza, spuštanjem carina, lošom kreditno monetarnom politikom, lošom agrarnom politikom i drugim kamenjem oko vrata privrede ostvarila rezultate koje svi želimo.
Saša Radulović Saša Radulović 11:38 01.09.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Vi takve stvari izvaljujete napamet i po osećaju, a sa takvim samopuzdanjem i bez ikakve računice, da je to zaista zadivljujuće. Dajte predstavite se molim vas. Zaista bi bilo šteta da ova vaša promišljanja ostanu pod Gospodin busloazasrbiju.

Ukoliko smanjite doprinose na zarade, recimo sa 4,5 mlrd. evra na pola


Zašto je neće biti, pa zato što će da porastu troškovi amortizacije za isti procenat kao i porast knjigovodstvene vrednosti - osnovice oporezivanja


Nego to tamo gde valja je nastalo zato što su prošlosti kada su bili na nivou razvoja Srbije, koristili carinske i necarinske barijere


Ja razumem da ne razumete. Da ne znate ni računovodstvene standarde (recimo 16), niti pažljivo čitate napisano. Ali trebalo bi negde da pitate. Da malo onda analizirate i izračunate. I da nam se predstavite.

Osam vaših predloga su zaista dragoceni. Socijalistički u pravcu zatvaranja privrede i birkoratskih administrativnih zabrana.

Ja ne bih dalje. Hvala vam na doprinosu.
busolazasrbiju busolazasrbiju 00:04 02.09.2012

Re: Najmanji je problem u porskoj politici

Kažu da istina ume baš mnogo da zaboli.

Svako ko se ozbiljno bavi makroekonomijom zna ko je Busola. Verovatno bi i Vi to znali da koristite znanja sa ETF'a.

Ni ja ne bih dalje. Niste Vi krivi što mnogo znate. Ja znam koliko ne znam.


Oljacat Oljacat 15:08 28.08.2012

Pogrešni ka pogrešnom

busolazasrbiju

Kao preduzetnica sa više od 10 godina radnog staža; kao predsednica udruženja preduzetnika ; kao članica udruženja poslovnih žena- ODGOVORNO TVRDIM na osnovu ISKUSTVA PRAKSE I SOPSTVENIH SUZA I KRVI da smo navučeni, opljačkani, silovani i na kraju ćemo ostati, na žalost na ulici od strane nezajažljive državne administracije, žohara i parazita koji ne znaju ništa da rade ali imaju velike plate, a imaju te plate zahvalujući POREZIMA I DOPRINOSIMA i zahvaljujući NEVEROVANOJ činjenici da plaćamo:
• Preko 370 neporeskih davanja
• Najmanje 179 parafiskalnih nameta
I još, da shodno tome izdržavamo ne samo direktne budžetske korisnike, penzionere i sopstvenu decu, već i :
Agencije i direkcije kojih ima 170, a među njima i tako apsurdnih kao što je Agencija za istraživanje pomorskih nesreća! One godišlje dobijaju iz budžeta 850 miliona evra!!! Odakle ? KAKO IH ZARADIŠE? U koje škole mi da odemo da i mi tu nauku izučimo?
PS. Porez na nekretnine u vlasništvu firme plaćam na realnu tržišnu vrednost iste već nekoliko godina. Glupača.
PPS: podaci o parafiskalnim nametima mogu se naći u OBIMNOJ verziji na sajtu NALEDA. Pogledajte koga ne mrzi. Strašno je .

[url=http://www.youtube.com/watch?v=5tZued6_gVc&feature=player_embedded][/url]
busolazasrbiju busolazasrbiju 13:03 29.08.2012

Re: Pogrešni ka pogrešnom

Kada se priča o poreskim i fiskalnim opterećennjima treba biti konkretan, ovako priča o neporskim i parafiskalnim nametima samo deluje tačno, ali nas to neće dovesti do željenog rešenja. Evo i ja sam preduzetnika i plaćam samo sledeće obaveze:
1. porez na prihode od samostalne delatnosti - 10 % na fin. rezultat
2. porez na imovinu 0,4 % na realnu vrednost - radili procenitelji za kredite
3. porez i doprinose na zaposlene - veliki procenat ali teško da može da bude manji
4. porez na ukupan prihod grdjana na kraju godine - 10 i 15% na prihode preko utvrdjenog iznosa.
5. PDV ne plaćam ali mi nije ni odbitna stavka.

Ja se izvinjavam ali to je sve. Priča o giljotini propisa je politička, a ekonomski gledano pogrešna jer se stalno gleda na preraspodelu, tj. rashodnu stranu poslovanja a nikakao na prihodnu stranu, odnosno povećanje privredne aktivnosti. Ali za to niste krivi Vi ili bilo koji drugi privrednik za koje verujem da ste pravi borci, kreativci i slažem se sa Sašom da bi oslobadjanje te kreativne energije moglo da pomeri Srbiju napred. Kriva je prevashodno NBS, pa onda Vlada, pa onda Ekosnomski fakultet BU. Jednom rečju država.
Saša Radulović Saša Radulović 14:52 29.08.2012

Re: Pogrešni ka pogrešnom

A da li zapošljavate nekoga? Zašto ne?

veliki procenat ali teško da može da bude manji


Ne samo da može, nego i mora.

Priča o giljotini propisa je politička


Ona je suštinska. Njena posledica je mnogo jednostavnije poslovanje, a sa druge strane i racionalizacija države. Za jednostavnije propise treba manje birokratije da je sprovodi.

Ja razumem da je vaš najveći problem kako da dođete do jeftinih kredita. I da oni jesu jako bitni. Ali glavni problem je poreska politika. Tek posle nje dolaze svi drugi problemi.
busolazasrbiju busolazasrbiju 12:08 30.08.2012

Re: Pogrešni ka pogrešnom

Idiotizam profesije, kao ekonomiste, naveo me je da razmišljam samo o fiskalnim davanjima (za koja i dalje tvrdim da nisu velika) u giljotini propisa, te se izvinjavam i slažem sa Vama i Oljomcat u smislu racionalizacije i pojednostavljenja rada birokratije. To je svakako važno, jer će poraditi na efikasnosti, a shodno tome i kroz sporedne efekte smanjiti troškove.

A moj problem nisu krediti, prosečna kamata mi je ispod 4% na godišnjem nivou i nemam nameru da dolazim do novih, nego ću i ove da prepolovim čim budem mogao. Lično nemam nikakav problem, ali nažalost većina u Srbiji ga ima.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana