Putovanja| Sport| Zabava

Ponedeljak: Kisa, fotke i razgovor sa Bojanom Jovanovski

Nikola Olić RSS / 27.08.2012. u 18:02
11:15am - Pozdrav iz Njujorka
 
Empire State Building je pozuteo, poceo je US Open! Kao sto se po liscu jesen poznaje, tako se po boji najpoznatije Njujorkske zgrade zna da je poceo posledni Grand Slam turnir godine. Ti zuti reflektori traju samo jedan dan, posle toga Njujork izgleda manje vise isto kao i bilo koji drugi dan, osim postera i reklama koji prolaznike podsecaju da je turnir poceo. Cak je i vozac voza #7 kojim mnogi dolaze na ovaj turnir jutros podsetio putnike na kojoj stanici treba da izadju. Po odeci i obuci je lako prepoznati ljubitelje tenisa, koji su ovog jutra popunili skoro ceo voz.
 
Kao sto se teniseri na svakom turniru prvog dana ritualno pozdravljaju i caskaju, slicno je sa novinarima koji prvog dana sa voza #7 moraju pesaka da obidju skoro ceo stadion spolja da bi dosli do svojih akreditacija. Na svakom cosku nas pomno posmatra brojna i vrlo vidna policija koja nas podseca da veliki ranci i torbe nisu dozvoljene unutar US Opena. Posto oko vrata jos nemamo akreditacije, svakom policajcu je obicno najbrze ljubazno se zahvaliti i reci da zapravo ne idete na turnir. Posto se ovaj turnir odigrava u sred parka prepunog zelenih povrsina, neki od policajaca su bili na konjima kojima bi i najbrze novinare-buntovnike brzo stigli.
 
Setnja oko centra i za novinare moze da bude mali ali znacajan ritual, da vidimo sta je sve novo, sta je sve staro i kako su se stvari promenile za ovu godinu. Jedino sto se za sad vidi je novi Red Star kafic u sredini centra. Zgrada je na dva sprata, dole je radnja, gore su pica i televizori. Ta tri elementa su mnogim Njujorcanima za sebe dovoljan razlog da se ovde dodje. Cak i ako nemate karte za tenis, mozete za dva dolara sedmicom da dodjete do centra, popijete pivo od osam dolara, kupite neki suvenir, i gledate tenis na ogromnom televizoru. Oseca se dodatna bliskost i intimnost sa tenisom time sto ste u ovom kaficu na samo 50 metara od terena na kojima se tenis koji gledate na TVu zapravo i odigrava.
 
12:45pm - Kisa
 
U zelji da vam fotografiju novog u unapredjenog kafica ovde prikazemo postalo je jasno da napolju pljusti kista. To je mozda i neka vrsta rekorda, da se US Open prekinuo posle manje od dva sata igranja. Ovo je odlicna prilika da fotografije koji smo prvog dana US Opena sakupili vidite, pocevsi sa Red Star kafeom, koji osim televizora, piva i majica sada ljubiteljima tenisa nudi i veliki kisobran.
 
 
1_kisa.jpg

 

Kisa i dalje pada, Red Star je i dalje pun, nema puno mesta gde hiljade ljudi mogu da se sakriju od kise koji i dalje traje, stoga nije retkost videti ljubitelje tenisa, a bogami i novinare, koji se setaju okolo potpuno mokri. Usput budi receno, zvanican US Open kisobran kosta $19.99.

 

1_skoti.jpg
 
Andy Murray je negde bas u ovo vreme (1:22pm) trebao da izadje na glavni teren, medjutim kisa je to za sad znatno odlozila. Pivo je jedan od nacina kojim njegovi navijaci to mogu malo lakse da prebole. 
 
1_cityline.jpg
 
 
Ovo je bilo u toku prvog meca na glavnom stadionu, sa kog se dobro vidi i teniski mec, a i visoke zgrade Manhattan-a. Vec se ovde naziralo da lepo vreme mozda nece potrajati. 

 

 

1_mercedes.jpg

 

Na putu niz stepenice nazad sa vrha stadiona stoji ovaj Mercedesov znak koji obicno ima mnogo dostojanstveniju ulogu u toku meceva, kao ponosni znak sponzora koji visi na obe strane mreze.

1:52pm - Razgovor sa Bojanom Jovanovski

Loza u kojoj se igraci odmaraju u toku dana obicno daje najvecu sansu da nadjete intervju ili fotografiju koja vam je potrebna. Mi imamo sedam predstavnika na ovom turniru i ni jedan od njih danas nije bilo u lozi. Na putu dole iz loze, blizu blagajne gde se na kraju turnira teniserima isplacuju nagrade, slucajno smo se sreli sa Bojanom Jovanovski, koja je kao i pre nekoliko dana kad smo se sreli na WTA turniru u Dalasu ljubazno pristala na kratak razgovor. 

U Dalasu je dosla do polufinala gde je u vrlo nelagodnom mecu izgubila od Italijanke Roberte Vince bez dobijenog gema. Medjutim Dalas joj je sluzio kao dobra priprema za dolazak u Njujork, koji je jedan od Bojaninih omiljenih gradova. Bila je u punoj sportskoj opremi, pitao sam je da li je vec danas imala prilike da trenira, i kako joj izgleda zreb i protivnica iz Nemacke Mona Bartel u prvom kolu. U bucnom okruzenju, Bojana je dala sazeto razmisljanje o mnogim temama:

"Vec sam trenirala dva puta danas, mozda cu jos jednom da izadjem ako bude bilo prilike. Dobro se osecam, Njujork mnogo volim, lepo mi je da dodjem u ovaj grad. U Dalasu mi je bio vrlo tezek mec, potpuno me je Roberta izbacila iz ritma na samom pocetku sa svojim agresivnim slajsovima. Zato hocu da vezbam i treniram sto vise. Ali vrlo sam zadovoljno kako sam igrala tamo pred US Open i mislim da sam dosta dobro pripremljena. Pricali smo o Zrebu u Dalasu... u Njujorku nikad nisam imala laku prvu rundu, mislim da ce konacno ove godine protiv Bartel biti bar malo lakse."

 

4:05pm -- Andy Murray vs Aleks Bogomolov Jr.

 

1_susaci.jpg
 

 

Posle kise, tenis se na glavni teren vraca mnogo brze nego na ostalim, jer je sva oprema za susenje terena upravo u ovoj zgradi. Na fotografiji iznad se vide masine za susenje terena koje cekaju u stanju pripravnosti dok kisa ne prestane. Sunce kao da treba da nadoknadi sto ga neko vreme nije bilo, udara mnogo jace nego pre kise. Kisobrani koji su do malocas branili od kise sada su suncobrani. Na terenu su Andy Murray i Alex Bogomolov i prvi set se privodi kraju. Bomoglov je imao rani brejk ali je Andy zaredjao 5 gemova i u ubedljivom je vodjstvu.

Kisa izgleda na prija ni opremi koja ovda sedi na otvorenom po ceo dan, iz zvucnika se cuju statika i krcanje koji bi igracima sigurno puno smetali da nisu zauzeti ovim vrlo interesantnim mecom. Murray i Bogomolov su po nekim karakteristikama slicni igraci, imaju forhende koji se cesto medjusobno ponistavaju i oba igraca stoje na svojim mestima i udaraju bez dvoumljenja i sa punom snagom, kao da treniraju. Mozda je nesto i drugacije u vazduhu posle kise, ali ovi njihovi forhendi se iz prvih redova stadiona cine glasnijim no obicno. Izgleda da je mozda i podloga pomalo nepredvidiva, i jedan i drugi su par puta zavrsili na zemlji. Bogomolov je pri kraju prvog seta sumnjivo gledao i u svoje patike, i cini se da ih je zajedno sa ostatkom odece izmedju setova promenio.  

 

1_alex.jpg

 

 5:05pm - Kafa pored Mats Wilandera

 Kombinacija toplote, mokrih sedista i neupotrebljivog internet signala naterala je veliki broj novinara da ovaj mec nastave da gledaju iz novinarskog centra ili restorana. U centru ima malo boljeg interneta, ali u restoranu imate priliku da sretnete recimo Mats Wilandera kako ceka u redu za kafu. Lepo se vidi koliko ko dugo prati tenis kad neki legendarni igrac udje medju novinare -- pa ko ga zna, zna. Mats nije ostao u restoranu da gleda finale meca Murray - Bogomolov ali je lako pretpostaviti za koga je navijao, jer je pre pocetka turnira dao izjavu da smatra da ce ove godine Andy Murray osvojiti ovaj US Open. Za sad je upravu, Skotlandjanin je pobedio Aleksa Bogomolova sa 6:2, 6:4, 6:1.

5:39pm - Andrea Petkovic

Posle tog meca ostalo je taman dovljno vremena za zavrsnicu meca Romina Oprandi - Andrea Petkovic, na sporednom terenu #11. Energija koju je Petkoviceva mudro pokazivala na terenu lako zavara jer, sto se kaze, voli da igra bolje od rezultata. Time malo podseca na velikane kao sto su Nadal ili Hjuit koji takodje svaki poen igraju kao da je mec tek poceo ili kao da ce upravo da pobede.

Situacija na semaforu nazalost nije bila takva, Andrea je bila nekoliko gemova od poraza. U publici je bilo Svajcaraca koji su bodrili njenu protivnicu, kao i dosta Srpskih i Nemackih navijaca kojima Andrea na neki nacin zajednicki pripada. Na pauzi pred poslednji gem, brzo je pojela bananu i popila nekoliko raznobojnih tekucina, da bi onda ostatak pauze provela mirno prelistavajuci neke zabeleske iz svoje torbe.

 

 

1_petkovic.jpg

 

 

 

 

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 18:40 27.08.2012

naslov?

gde nestade razgovor sa bojanom najavljen u naslovu?
Nikola Olić Nikola Olić 18:48 27.08.2012

Re: naslov?

internet je katastrofalno spor, uskoro ce razgovor sa bojanom da bude okacen, ove fotke su morale prve da prodju. valjda svi novinari nemaju sta da rade dok pada kisa pa oni svasta kace...
Kazezoze Kazezoze 18:56 27.08.2012

Re: naslov?

ok, uvaženo!
dpaunovic7 dpaunovic7 20:04 27.08.2012

Re: naslov?

Auu Nidzo, pa kako ces da radis za posao kada je Internet toliko spor? LOL POzdrav iz Dallasa.
ivana23 ivana23 20:11 27.08.2012

Re: naslov?

dpaunovic7
Auu Nidzo, pa kako ces da radis za posao kada je Internet toliko spor? LOL POzdrav iz Dallasa.

Kazezoze Kazezoze 20:51 27.08.2012

Re: naslov?

"Vec sam trenirala dva puta danas, mozda cu jos jednom da izadjem ako bude bilo prilike. Dobro se osecam, Njujork mnogo volim, lepo mi je da dodjem u ovaj grad. U Dalasu mi je bio vrlo tezek mec, potpuno me je Roberta izbacila iz ritma na samom pocetku sa svojim agresivnim slajsovima. Zato hocu da vezbam i treniram sto vise. Ali vrlo sam zadovoljno kako sam igrala tamo pred US Open i mislim da sam dosta dobro pripremljena. Pricali smo o Zrebu u Dalasu... u Njujorku nikad nisam imala laku prvu rundu, mislim da ce konacno ove godine protiv Bartel biti bar malo lakse."

jel' ovo sav razgovor sa bojanom, il' će biti još kad ti internet dobije na ubrzanju?

uzgred, fotke su ti sjajne kao i svake godine.
Milutin Milošević Milutin Milošević 20:58 27.08.2012

Re: naslov?

Lepo je što nam pišeš. Samo napred
Nikola Olić Nikola Olić 21:03 27.08.2012

Re: naslov?

to je to sto se tice bojane :) bilo je to samo u prolazu, nisam hteo previse da je gnjavim, bice vise vremena za razgovore nadam se. bila je prijatna i ljubazna kao i uvek ali je bilo jasno da je negde zurila... internet je i dalje katastrofa ali sta da se radi.
norden norden 23:19 27.08.2012

Blagajna

Uvek sa nestrpljenjem ocekujem Vase tekstove i svaku rec "gutam" sa uzivanjem. Nesto mi cudno sa onom blagajnom gde se isplacuju zarade teniserima, nekako mi to deluje "staromodno"...Mislila sam da se to nekako automatski uplacuje na bankovne racune a ono, teniseri moraju da idu na blagajnu...jos ako im isplacuju u kesu bio bi to vrh americke efikasnosti
Hvala na lepim tekstovima.
Nikola Olić Nikola Olić 01:19 28.08.2012

Re: Blagajna

hvala vam na lepom komentaru, i meni je bilo cudno kad sam to prvi put primetio u podrumu arthur ashe stadiona, bas lici na salter, ima debelo staklo ili plastiku slicno bankama, i tu igraci dobijaju cekove sa svojim zaradama. sutra cu tuda opet da prodjem pa cu biti spremniji da napravim fotografiju, mada mi je uvek bilo polu neprijatno to da uradim, osecam nekako da je zabranjeno...
blogov_kolac blogov_kolac 00:30 28.08.2012

Deutschland kaputt!

Zadnjih godinu-dve Nemice su glavni hit na zenskom turu. Od penzionisanja velike Stefi Graf imali su samo jednu solidnu igracicu (izvesna Groenfeld koja je jako mlada umalo usla u TOP10, ali je bila dobra svega 2 sezone jer se u to vreme odjednom misteriozno ugojila oko 15-20 kila i od tada je bila nekakav faktor samo u dublu), ali zadnjih 2 sezone odjednom se pojavilo cak njih 5 jako dobrih i talentovanih, tako da se u junu posle ne znam koliko godina desilo da neka zemlja ima vise teniserki u TOP30 od Rusije, koja posustaje (sa izuzetkom Sarapove).

Ali ovaj US Open izgleda ce biti pravi Strašni sud za njih (vec prvog dana ispale Gerges, Lisicki i Petkovic), pa bi bilo lepo da i nasa Bojana da svoj doprinos ovom neocekivanom nemackom debaklu, pobedom nad njihovom najnovijom i najmladjom zvezdom u najavi Monom Bartel, posle cega bi im ostao samo jedan adut (istina, ubedljivo najveci) sa milozvucnim prezimenom Kerber koja je u cetvrtini zreba gde se nalaze Bojana i Jelena realno glavni favorit za polufinale.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana