Putovanja| Sport| Zabava

Fotke, Intervjui & Uzivo blog sa Djokovic - Lorenzi

Nikola Olić RSS / 28.08.2012. u 16:10
Utorak:
10:40am
 
Izlazak iz zgrade u Brooklynu je jutros pao tacno u 9am, zajedno sa jos nekoliko ljudi koji su se uputili ka istoj stanici na kojoj samo prolazi voz Q. Odatle imate dve opcije: ili juzno ka ostrvu Coney, koje je samo za sebe vrlo interesantno zbog veoma velike ruske populacije a i velikih talasa, ili severno ka Manhattnu. Sa Q se prelazi na voz 7 kojim idete do predzadnje stanice, gde vas ceka US Open. Ceo put je jutros trajao tacno 90 minuta, sto kako tvrde Njujorcani je sasvim normalna kolicina vremena za ovu distancu. Mozda je cak i bolje od obicnog, jer na stanici obavestenja kazu da su prilagodili linije za potrebe turnira. Mapa New Yorka moze da bude varljiva, pogotovo sto se tice podzemne zeleznice, sve zavisi od broja stanica i da li imate Expess vozove ili obicne.
 
 
2_voz.jpg
 
 

I teniseri razmisljaju o tim stvarima, odnosno primecuju ih. Na Masters turniru u Indian Wellsu u Kaliforniji, stvar je potpuno obrnuta. Nema prevoza, nema puno saobracaja, i Janko Tipsarevic mi je na tom turniru u martu lepo izracunao da mu treba oko minut i po da dodje kolima od hotela do terena. Zato, tvrdi Janko, veliki broj igraca smatra da je Indian Wells jedan od najmirnijih turnira gde se lako opusti. New York je ocigledno vise za energiju i uzivanje, nego za odmaranje.

 11:01am

Strategija za gledanje svih pet meceva (Ana pa Jelena pa Bojana pa Nenad pa Nole) je ucrtana na raspored koji novinari cesto nose sa sobom. Sigurno ima neka aplikacija za telefon koja to moze bolje da radi, ali baterija treba da potraje ceo dan na terenu, to jest na terenima. I pored svih ovih planova i kalkulacija, mala je sansa da se svi mecevi lepo poklope i odgledaju, jer posle svakog meca treba ici nazad u centar na razgovore sa igracima. Ali to je komplikacija kojoj se lako da prilagoditi.  

12:31pm

Anina protivnica Elina Svitolina je relativno nova na profesionalnoj sceni pa nasa najbolje rangirana teniserka nije imala prilike puno o njoj unapred da nauci, ali je izgledao da je postizala sta je htela sa svojim forhendom, da je dobro citala njene serve i u brzo sa njih poentirala. Nije bilo potrebe za puno promena i popravki u toku meca, Ana je izgledala komforno bolja u svim aspektima igre. Jedini momenat kada Ana mozda nije izgledala koncentrisano i energeticno bio je kad je iznad terena preletela bela kesa. Da je bilo neke spore muzike, podsetilo bi na film American Beauty. Sve ostalo je bio Serbian Beauty, bar ako je ceniti po navijanjima iza novinarske loze.

 

2_ana.jpg

 

 Iznad terena na kom je Ana danas igrala cesto prelecu avionu na putu za aerodrom Lagvardija, koji se verovali ili ne nekada davno u toku US Opena svojim rasporedom prilagodjavao ovom turniru da preterano ne ometa meceve.  Ako ste ljubitelj tenisa, sletanje na Lagvardiju u ovod doba godine je svakako jedinstvena prilika za fotografisanje tenisa iz interesantne tacke gledista. 

2:57pm - Razgovor sa Anom posle meca

 Cestitke na pobedi, Ana. Kako si se osecala na terenu, kako ti je stopalo?

"Za sad mi je dobro, uzela sam dosta pilula za bolove pred mec, ali se za sada osecam dobro. Bio je dobar test, ocekivala sam dosta tezak mec sa obzirom da nisam znala protivnicu. Ovo mi je prvi mec posle dugo vremena, zaista sam srecna kako sam odigrala danas."

Sta ocekujes od protivnice Sofie Arvidson u sledecem kolu?

"Znam je prilicno dobro, par puta smo i trenireli zajedno. Bice to tezaz mec, ona ne gresi puno, i vrlo lepo koristi brzinu loptice protivnika. Imam sutra jos dan da se pripremim da porazgovaram sa trenerom o taktici."

 Jel imas osecas olaksanja posle prolaska prve runde, pogotovo posle tvoje povrede stopala?

"Sigurno puno pomaze kad prodjes prvo kolo, svi smo nervozni pred prvi mec. Sigurno sam na pocetku i ja danas bila malo nervozna, ali zadovoljna sam i zelim ovako da nastavim. "

5:37pm -- Uzbudljiva pobeda Bojane Jovanovske

Posle veoma napete i kvalitetne pobede nad Nemkinjom Monom Bartel, Bojana Jovanovski nam je rekla da se oseca kao da je igrala 4h sata tenisa. Zvanicna papirologija u novinarskom centru kaze da je mec trajao nesto manje od 3h, medjutim dva izjednacenja pri kraju drugog i treceg seta su izgleda poremetila tok vremena, jer se i sa novinarskih mesta cinilo da je mec duze trajao. Majice su nam bile mokre kao da mi igramo na terenu pored Bojane.

To je lepota gledanja tenisa na sporednim terenima, na momente mozete da budete na nekoliko metara od igraca i mozete da ih bodrite i da znate da su vas culi. Bojana je imala svoj cosak, tu joj je sedeo trener koji je uspesno prikrivao nervozu kad god bi sreo pogled sa Bojanom. Pored trenera su bili i dva dobrocudna srednjovecna Americka gospodina, koji su mirno Bojanu podsecali da ce sve biti ok, i da samo nastavi da igra.

I tako je nekako i bilo. Pocela je sporo, sama je to primetila na konferenciji za stampu, ali je onda polako ponovo pronasla svoju igru i nije dozvolila nervozi da predugo traje. I ne samo sto je to uspela, nego je dobila iskustva za hrabru borbu i u mnogo bolje plasmane. Rat koji se na terenu zbivao u ta dva izjednacenja ce joj sigurno biti na pameti bilo kad u buducnosti kad na terenu zagusti. Pri kraju intervjua i sama je rekla da joj je ovo verovatno najbolji mec karijere.

Eto tebe u drugom kolu US Opena... kakvi su ti utisci?

"Usla sam dosta stegnuto u mec. Uspela sam da se bodrim i da se vratim, i da budem sto cvrsca i sto niza na terenu. Pocetkom drugog seta sam pocela da igram agresivnije, da izlazim na mrezu, da prolazim kroz loptu, vise nisam bila stegnuta i uplasena."

Imala si dva vrlo napeta izjednacenja koja su zapravo definisala ovaj mec i na kraju odlucila pobednika...

"To je nju dosta smorilo. Bilo je vazno sto sam sve te duze djuseve ja dobijala, mislim da je to nju dosta razbilo. Uopste nije pravila pauze, mislim da joj je to odmoglo. Puno sam se borila, mislim da mi je Bog malo pomogao."

Kako gledas na ovaj mec u spektrumu svoje cele karijere?

"Mislim da sam uspela da izvucem mec kad sam jako lose krenula, obicno ako mi lose krene onda ne mogu da izvucem mec. Sad sam uspela da se izborim do kraja. Lose sam igrala ali sam rekla sebi da mogu i tako da pobedim. Mislim da sam tako u sebi napravila veliki mentalni preokret, ovo je ja mislim najbolji mec moje karijere."

 

 

2_bojana.jpg

 

7:06pm  -- Novak Djokovic vs Paolo Lorenzi

Vremenski uslovi pred pocetak Noletovog meca u 7pm su kao na posterima koji se prodaju za $20 sirom ovog centra. Sve je kako treba, samo ima malo vetra koja daje dinamiku tom posteru, i daje ovoj veceri potrebno osvezenje od vrelog dana. Dole na terenu jos nema sta konkretno da se vidi, dnevni deo teniskog programa je davno zavrsen, stigli su da srede svih dvadesetak hiljada tribina, koje sada skoro prazne cekaju svoje navijace.

Bele drvene stolice za igrace dole na terenu uskoro ce biti popunjene, Novak Djokovic i Paolo Lorenzi su dole u tunelu i krecu polako ka nama. Dok ulaze na teren, muzika je tehno verzija teme iz filma Mission Impossible. Pitam se da li je to posveceno Italijanu i njegovim sansama da Novaka veceras dobije. Uskoro posle toga pustili su Hajdemo u Planine od Bijelog Dugmeta. To je unikatno zadovoljstvo za Novaka, ne secam se da su recimo Nadal ili Federer nekad imali svoju muziku na terenu.

Mada se ovo nekad zvalo Belim Sportom, na Novakovom dresu nema belih dugmeta niti puno bele boje. Njegov novi sponzor Uniqlo napravio je sportsku liniju odece kroz blisku saradnju sa nasim teniserom, i kazu da je zeleo da ima tanke krive linije koje predstavljaju telo u pokretu. Novakove linije i na ovom zelenom terenu idu kako treba, Italijanu je uzeo vec nekoliko brejkova i zavrsio prvi set sa 6:1.

 

2_ashe.jpg

 

Na putu dole u medijski centar da se ovaj deo bloga posalje, stotine navijaca jos prilaze stadionu ili polako idu uz stepenice ka svojim sedistima. Propustiti pocetak teniskog meca vam uskracuje mogucnost da vidite razne promene i prilagodjavanja, i da sa ostalom publikom koja je jos puna paznja i nije pocela da jede i pije proslavite dobre poteze i poene. Veceras je dobar primer -- propustili su priliku da vide Lorenzia kako uzima prvi gem i servis Novaku. Od tad je Italijan izgubio evo 12 gemova za redom i ko zna za koliko ce jos gemova imati volje.

9:45pm 

Italijan vise nije imao puno volje. Dok nam se Internet malo oporavio i kafa napravila, mec je bio gotov sa ubedljivih 6:1, 6:0, 6:1. Za razliku od mnogih nize-rangiranih igraca, Djokovic je uvek bio pedantan i pristupacan u razgovoru sa novinarima, i vrlo brzo posle kraja meca bi bio dostupan novinarima za razgovor. Veceras je usao u glavnu sobu za intervjue oko 10 minuta posle povratka sa terena. 

Posle pobede prosle godine, ovo je interesantan nacin da se nastavi dominacija...

"Osecao sam se fenomenalno. Mislim da mi je ova nedelja bez zvanicnog meca dosta pomogla da se malo oporavim i fizicki i psihicki, da poradim na stvarima na terenu i van njega i da se pripremim za najvazniji turnir u ovom delu godine."

Sta znas o sledecem mogucem rivalu, Silvi iz Brazila ili Gabasviliju iz Rusije?

"Brazilca ne znam, sto se tice Gabasvilija, igrao sam jako davno ja mislim sa njim. Tako da su dva vrlo nepoznata protivnika u nekom pogledu, ali sa druge strane ja cu da se usresredim na moju igru i do god je tako sanse su mi velike."

Prosla godina je bila fenomenalna, ove godine si takodje odlican, u skoro svim Masters turnirima si dosao do polufinala. Koliki je pritisak na tebe da se ova godina ne vidi kao neuspeh, koliko je to tesko objasniti ljudima oko tebe?

"Ja sam bio svestan da cu da se suocim sa puno ocekivanja i pritiscima nego ikada ranije u karijeri zbog 2011 godine. Tesko je bilo ocekivati da cu tako nesto ponoviti, da cu ici 6 meseci bez poraza. Sa druge strane, pokusao sam da izvucem korisne stvari i iskustva, da ipak mogu tako da odigram, da mogu da budem jako uspesan na svim podlogama i imam puno samopouzdanja iz toga. Trenutno se nalazim na podlozi koja mi najvise odgovara, moj fokus je potpuno na osvajanju ovog turnira"

Kako ti je u ovom gradu sad kad si sampion, jel si imao prilike da uzivas u njujorku?

"Mi odsedamo u Nju Dzersiju kod nasih prijatelja na imanju, on ima teniski teren koji ima vrlo slicnu podlogu ovoj na kojoj je takmicenje. Ono sto je najbitnije je da imamo mir i tisinu a to je u toku ovako bitnog turnira vazno. Puno buke i galame crpi energiju, tako da najvise vremena provodimo tamo u slobodno vreme. Ponekad odemo do grada, odemo na veceru, Njujork je jedan od najzabavnijih gradova koji dosta toga nudi."

9:55pm -- The End

Za kraj, evo kako izgledaju teniske loptice u stanju pripravnosti, dok cekaju da ih Ana Ivanovic servira. 

 

 

2_loptice.jpg

 

 



Komentari (11)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Kazezoze Kazezoze 17:28 28.08.2012

ana

je upravo dobila i pored očajnog servisa, al' imala je sreće da joj je i protivnica bila ispod proseka pa je ipak nekako prošla u drugo kolo.
ako bude nastavila da ovako servira bojim se da će joj ovo biti i krajnji domet.
dpaunovic7 dpaunovic7 19:16 28.08.2012

Komplikacija za raspored 5 meceva

Strategija za gledanje svih pet meceva (Ana pa Jelena pa Bojana pa Nenad pa Nole) je ucrtana na raspored koji novinari cesto nose sa sobom. Sigurno ima neka aplikacija za telefon koja to moze bolje da radi, ali baterija treba da potraje ceo dan na terenu, to jest na terenima. I pored svih ovih planova i kalkulacija, mala je sansa da se svi mecevi lepo poklope i odgledaju, jer posle svakog meca treba ici nazad u centar na razgovore sa igracima. Ali to je komplikacija kojoj se lako da prilagoditi.

He he-bogami mnogo nas ti zavidi na komplikaciji. Ameri za to kazu "a real nice problem to have" LOL. Nadam se da cemo da zabelezimo svih 5 pobeda a nadam se da ces i ti uspeti da sve to pogledas i ispratis.

Lepa slika sa avionom-samo tako nastavi!
ivana23 ivana23 19:36 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

dpaunovic7
Lepa slika sa avionom-samo tako nastavi!


Kazezoze Kazezoze 19:52 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

Kazezoze
ivana23
dpaunovic7
Lepa slika sa avionom-samo tako nastavi!



ivana, jel ovo slikano iz drugog aviona?

ivana23 ivana23 20:00 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

Kazezoze
ivana, jel ovo slikano iz drugog aviona?


Jeste.
predatortz predatortz 20:01 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

ivana23
Kazezoze
ivana, jel ovo slikano iz drugog aviona?


Jeste.


Ja mislio iz metroa...
Kazezoze Kazezoze 20:10 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

predatortz
ivana23
Kazezoze
ivana, jel ovo slikano iz drugog aviona?


Jeste.


Ja mislio iz metroa...

ja pomislio na cepelin ili helikopter...
predatortz predatortz 20:11 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

Kazezoze
predatortz
ivana23
Kazezoze
ivana, jel ovo slikano iz drugog aviona?


Jeste.


Ja mislio iz metroa...

ja pomislio na cepelin ili helikopter...



Šala, bre!

I meni je neki reporterski helikopter prvo pao na pamet.
dpaunovic7 dpaunovic7 20:32 28.08.2012

Re: Komplikacija za raspored 5 meceva

Ovo je slikao superhik, iz pouzdanih izvora.
jessie.la jessie.la 10:32 29.08.2012

Nikola

hvala na lepom izveštaju i uživajte i za nas!


Volim kad vidim Novaka ozbiljno fokusiranog od starta. Znači da je tu, ceo.
Bilo je čisto zadovoljstvo odgledati ovaj meč, bez obzira na sitne sate.
I devojke su dobro počele, bravo!
Mislim da će malu Bojanu biti uživanje gledati u narednim godinama,toliko energije i talenta ima, samo da pokupi još malo iskustva.
Nikola Olić Nikola Olić 15:52 29.08.2012

Re: Nikola

slazem se potpuno sa vama za bojanu, sedeo sam odmah do trenera i gledao njihovu interakciju, nije joj bilo lako ali je iscupala snagu nekako, jedan od mnogih vaznih koraka za njenu dalju karijeru. posle je vidno bila ponosna na taj mentalni uspeh, da ga tako nazovemo, jer u pitanju nije bila fizicka snaga, mislim da je mogla da igra jos par sati da je trebalo. jedva cekam da je vidim u sledecem mecu...

pozdrav iz new yorka

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana