Putovanja| Sport| Zabava

Anin trening, Tipsareviceva pobeda u 5 setova, fotke

Nikola Olić RSS / 29.08.2012. u 16:21

Sreda:

11:01am 

Uvek nekako ispadne da dan pocne sa minut zakasnjenja. Kad kazu da tenis pocinje u 11am, to nikad nije zapravo tako. Na ekranu koji prikazuje video snimke sa svih terena ni jedan mec jos nije poceo. Tako je i u novinarskom centru, dok se srede dorucak i kafa, i otvori blog, eto 11:01am. 

Ana ivanovic ce dan poceti daleko produktivnije, uz trening koji bi trebao da pocne u 10:45am. Tako pise na posteru koji lici na raspored casova koji smo svi zvrljali u osnovnoj skoli prvog dana nastave. Ovo je vec treci dan US Opena i raspored casova za treninge kaze da je Ana na pomocnom terenu P2, sto je sasvim dovoljno daleko od publike da moze na miru da vezba, a da publika ipak moze sa fotoaparatima to da zabelezi.

 

             3_trening.jpg

 Pomocni tereni su obicno opkoljeni navijacima, nekad se samo ceka radi cekanja, da vide ko ce sve da se pojavi. To vide i drugi navijaci pa i oni stanu u red, ne znajuci sta se zbiva. Nekad dodje do apsurdnih situacija da veliki broj ljudi sedi ispred praznih terena. Jutros nije bas tako, u momentu ove fotografije, teren P2, sto je drugi teren od pozadi, je jos bio prazan i cekao Anu da se pojavi. Ali ostali tereni su bili puni aktivnosti. Poslednje nedelje US Open-a na ovim turnirima ce se odigrati i turnir za novinare, gde ce B92 dati sve od sebe da odbrani neocekivanu titulu od prosle godine.

 11:15am - Tipsarevic i Troicki u isto vreme

Na ekranu vidimo da  su i Tipsarevic i Troicki poceli svoje meceve pre nekoliko minuta. Igraju u isto vreme, na dva razlicita terena. (...Ajde?). Tereni su na dva najudaljenija kraja ovog centra, Grandstand za Tipsarevica, teren #6 za Troickog. Cisto po rangu, odlazimo kod Tipsarevica za pocetak, i pratimo situaciju kod Troickog preko US Open telefonske aplikacije koja nas automatski obavestava o svim nasim igracima tokom dana.

 3:59pm  - Pobeda Janka u 5 setova

Posle 4h tenisa, novinari se brzim korakom vracaju u Arthur Ashe stadion sa meca Tipsarevic - Rufon. Tu je novinarski centar ciji hlad u ovom momentu vrlo prija. Danas Janku sigurno nece biti pitanja oko njegovih naocara za sunce i zasto ih nosi. Vecina publike u toku njegovog meca ih je takodje nosila, kao i skoro sve sudije ukljucujuci i onog na najvisoj stolici u sredini.

Posto su na pocetku meca tribine vecinom bile prazne, mogli su da se cuju zrikavci koji su zajedno sa temperaturom i mirisom kreme za sunce dosta podsecali na neko primorje. Gore na vrhu tribina bilo je cak par gledalaca koji su se vise okrenuli suncu i suncanju nego tenisu, i samo slusali mec. I u tome svakako ima neke lepote, samo slusati hipnotican ritam loptice, iznenadno navijanje publike, i sudiju koji preko razglasa daje rezultat.

Bez obzira na rezultat u toku ovih pet interesantnih setova, duzi poeni najcesce su isli u korist Janku. To je lako izbrojati jer dugacki poeni bas dobiju paznju publike pa je lako upamtiti ko ih na kraju i na koji nacin dobije. Janko ih je zavrsavao uglavnom sa forhendima, i bilo je i par njegovih poznatih bekhenda u skoku, koje bi Janko proslavio sa 'Idemo!' i pogledom u svoj boks. Nije lako setiti se kako izgleda njegov protivnik Rufon u istim momentima, i posle vaznih ili teskih poena Francuz je vrlo malo emocija pokazivao na terenu. Jedino bi mozda posle nekog od Jankovih 17 asova samo slegao ramenima i nastavio da seta na drugi kraj terena. 

 

3_janko.jpg

 

 Kratki poeni koji su cesto isli Rufonu u korist bili su uglavnom rezultat njegovih jakih servi, kao i cestog pogadjanja samog kraja linije na terenu. Janko je bas tako pokazao ka svom boksu par puta, sa razmakom izmedju palca i kaziprsta od nekoliko milimetara, i izrazom cudjenja na licu. Kad serve nisu bili jake, bile su sa dosta spina -- u jednom gemu su dve druge Rufonove serve sa Tipsarevicevog reketa zavrsile daleko na tribinama.

 U drugoj polovini meca, kad se rezultat sve vise priblizavao ATP rankingu igraca na terenu, izgleda da je nas teniser privoleo jos jedan dodatni boks u kom je sedeo fan koji je birao dosta dobre momente u kojima bi zapoceo navijanje za Janka, i koje je publika sa sve vecim entuzijazmom prihvatala. Kako se peti set priblizavao kraju, uzitak gledanja tenisa na Grandstand stadionu dostigao je vrhunac. Stadion je dodat na bok susednog veceg stadiona Armstrong, sto daje ovom prostoru unikatna mesta za sedista, za hlad i za gledanje dva meca u isto vreme. Pri kraju petog seta bilo je jasno da je ovde mnogo interesantniji mec nego na susednom stadionu, pa su sa njegovog vrha navijaci gledali ovaj mec.

Ako su gledali poslednja dva sata, videli bi Janka kako relativno lako uzima tri seta za redom, sto je dosta gledalaca sigurno i ocekivao od meca prve runde. Ali tu su naravno i dva seta koja je Francuz pre toga uzeo od Janka, i koji su naravno doveli do vrhunca ove drame posle skoro 4h tenisa. Za one koji su pocetak meca propustili, sigurno ce u US Open stampanim vestima koje ovde besplatno dele sutra biti kratak opis meca, i jedna od mnogih fotografija koje su napravljene verovatno u toku petog sata kad su fotografi konacno poceli da dolaze na ovaj mec. Pre toga, klupa za fotografe bila je prazna, osim jednog clana obezbedjenja.

 

3_klupa.jpg

 

 

4:35pm -- Razgovor sa Jankom Tipsarevicem

Iznenadjenje je bilo cuti da ce intervju sa Jankom posle meca od pet setova biti u relativno maloj sobi za intervjue, pa nije bilo iznenadjenje kad je ta soba bila sasvim puna novinara kad je u tacno 4:05pm Janko bio spreman za razgovor. Medju novinarima je bio i cuveni Mats Vilander, kojeg smo par puta pominjali u toku razgovora, kao primer igraca koji nije uzivao u ulozi #1 igraca na svetu. Vilander nije postavljao nikakva pitanja, ali nasi novinari jesu. 

Janko, cestitke na pobedi. Sta mislis o sledecem protivniku, Amerikancu Bejkeru?

"Znam ga iz juniorskih dana, igrali smo par puta kao klinci. Imao je jako cudnu i nesrecnu karijeru, imao je pet operacija svega i svacega. Vratio se jako na ATP turu, ne znam sta je radio u zadnje vreme, znam samo da jako dobro igra na sljaci. Sigurno ce biti neugodno, stavice nas na neki sporedni teren. Na neki nacin je jedan od onih koji nemaju sta da izgube. Sigurno nece biti lako. "

Kako si se osecao mentalno danas u prva dva seta, i sta si promenio u trecem?

 "Prva dva seta kao da mentalno nisam bio na terenu, trcao sam i borio se, ali to nije bilo to. To nije to sto me je dovelo da budem tu gde jesam, jedan od mojih najvecih kvaliteta je da sam borac. Ako se ne borim za svaki poen, ja nisam #9 na svetu, ja sa #109 na svetu..."

Sta je to sto ti nedostaje da ides jos dalje od top 10?

"Ja mislim da mi nedostaje samo vera u sebe. Ja mislim da sam dovoljno dobar da mogu da igram sa svima na svetu. Jednostavno moram da pokusam da ubedim sebe da zaista verujem. Sve krece od toga. Ja verujem da mogu da osvojim grand slam. Ja nazalost jos uvek tu veru nemam u sebe. Mislim da mogu da budem bolji od onog sto jesam." 

6:01pm - Nekoliko preostalih fotografija

 

3_menhetn.jpg
 
 
 Silueta Menhetna sa vrha Arthur Ashe stadiona.
 
 
 
3_oblaci.jpg
 
Pogled ka zapadu sa dna Arthur Ashe stadiona. U ovom momentu Belgijanka Kim Klajsters mozda igra poslednji mec svoje karijere ispod ovih oblaka. 
 
 
3_cvece.jpg 
 
Roland Garross je mozda najpopularniji Grand Slam turnir sto se tice cveca koje vidite na terenu, godinama su francuzi taj aspekt uredjivanja terena najozbiljnije shvatali. Poslednjih nekoliko godina i Njujork sve vise paznje obraca na cvece glavnog terena, i svakih par dana imaju zaduzene koji cvece presadjuju i menjaju, ako je potrebno. Ova vrata vode direktno na glavni teren Arthur Ashe stadiona. 

 



Komentari (6)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

NNN NNN 18:02 29.08.2012

Odbrana

B92 dati sve od sebe da odbrani neocekivanu titulu od prosle godine
Nikola Olić Nikola Olić 21:34 29.08.2012

Re: Odbrana

tacno je tako i bilo :) bilo je mnogo boljih igraca medjutim format takmicenja je odgovarao, a bilo je tu i puno srece...
loader loader 07:08 30.08.2012

Re: Odbrana

Mislim da se ni sada ta titula, odnosno odbrana titule, ne očekuje. Polufinale ili poraz u finalu. Nevezano za ljubazne izjave Federera o našem broju 2. Jer, Novak skoro cele ove sezone igra za nijansu ispod nivoa koji je imao prošle godine, plus faktor servis, koji ne funkcioniše u tim presudnim mečevima, gde protivnik u finalu ili polufinalu igra na svom najvišem nivou i uglavnom servira daleko bolje, a tada je teško igrati makar egal. I uz tu nijansu "minusa" u nivou igre u odnosu na prošlu sezonu on će svakako izaći na kraj sa svim protivnicima koji su ispod 3-4 mesta na listi - ali ta nijansa pada u igri je dovoljna da ne može da pobedi Mareja, Nadala, Federera. Naravno, to je ono kako je igrao do sada i kako bi bilo logično. Međutim, u sportu osim logike i očekivane verovatnoće ima i drugih faktora, da ih ne nabrajamo. Treba svakako dodati vrstu podloge u prilog mogućnosti da Novak titulu ipak odbrani. Stoga, njegove šanse su otprilike kao i prošle godine, s tim što su okolnosti, kod njega, u psihologiji i načinu igre, evidentno nešto izmenjene, i to na gore. SVe u svemu, ništa nije prepreka da u polufinalu i finalu "poludi" i - pobedi. Epilog: dve titule na Grenslemovima u jednoj godini... Hm... malo li bi bilo :)
buba_truba buba_truba 10:44 30.08.2012

Hvala, Nikola

Baš volim ove tvoje izveštaje i osvrte po Njujorku...
NNN NNN 11:06 30.08.2012

Re: Hvala, Nikola

Ovi blogovi su nešto najbliže poseti US Openu
marko.knezovic marko.knezovic 15:41 30.08.2012

U.S. Open po prvi put

Nikola,

Imam jedno jednostavno pitanje: ove godine cu biti u prilici da pop prvi put posetim U.S. Open (nekako se pogodio sluzbeni put u NYC sa U.S.Openom i uspeo sam da dodjem do dve karte za musko finale).

Postoji li nesto sto verovatno svaki ljubitelj tenisa koji ima uskustva zna, a ja bih trebao da znam? Treba da se dodje sat ili dva ranije, da se ponese sesir, voda i neki snack? :)

Hvala!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana