Astrologija| Astronomija| Energetika| Gastronauti| Hobi

Sirijski živi pesak [2]

Budimac RSS / 30.08.2012. u 16:44

Sirijska opozicija iliti rogovi u vrećama

S kim divaniti?

Oni su objasnili da su međunarodni posmatrači tokom njihove misije bili u stanju da naprave polu-sveobuhvatni (sic!) pregled naoružanih grupa aktivnih u tim oblastima. [naglašavanje moje, uzgred ne znam kako bih drugačije preveo kontradiktornu reč semi-comprehensive, otvoren sam za predloge]

"Sada barem znamo glavne grupe i ko je za njih odgovoran. Istina je da one nemaju jedinstvenu komandu ili jasnu strukturu, ali znamo ključne ljude. Zbog toga verujemo da bi mogli sarađivati sa njima korak po korak," rekli su.

Ovo je bio odgovor Kofia Anana i tadašnjeg šefa tadašnje posmatračke UN misije u Siriji, generala Roberta Muda, na pitanje Bašara el-Asada, (još uvek) predsednika Sirije, "a sa kim ćete pregovarati na drugoj strani?"

Uopšte ceo taj razgovor, koji se desio 9. jula, kako ga je preneo libanski sajt alakhbar je... pa... poučan.

Ako, sad već bivši, specijalni izaslanik UN-a i general koji je rukovodio posmatračkom misijom te organizacije u Siriji imaju polu-sveobuhvatni pregled na strukturno nejasne naoružane grupe koje ratuju protiv režima kakve šanse ima prosečni konzument vesti da stvori bilo kakvu sliku o događajima u Siriji, koja ima bilo kakve veze sa realnošću?

Kao uvek u sličnim situacijama mediji pojednostavljuju sliku do imbecilnosti, tako vesti o akcijama nekih 100+ ad hoc osnovanih milicija ostavljaju utisak o koherentnoj oružanoj snazi sa istim (političkim) ciljevima, tzv Slobodna sirijska armija (FSA -- Free Syrian Army). Isto pojednostavljenje je na delu i kad se radi o sirijskoj opoziciji.

Ako je za posmatračku misiju UN-a nemoguće da reši zagonetku pomenutih milicija, to je definitivno nemoguća misija za posmatrača sa strane. Međutim, priča o sirijskoj opoziciji nije zagonetka, jeste komplikovana, ali trud da se u nju zagnjuri biva nagrađen boljim razumevanjem tragedije kroz koju prolazi sirijski narod. Priča o podelama unutar te opozicije, a te podele su duboke po svim šavovima -- ideološkim, etničkim, religijskim i da tako kažem geografskim (dijaspora v.s. matica) -- pruža nagoveštaj (prilično crn) o budućnosti te zemlje, jednom kada režim el-Asada padne (ako padne*). No, to je jasno i plavušama, poput gorepomenutog generala Muda.

-----
* Verovanje da režim(e) čini jedan čovek čijim sklanjanjem režim pada smatram najblaže rečeno naivnim. Dakle, to se ne odnosi na ličnu sudbinu oftalmologa.

-----

Pitanje s kim divaniti nije važno samo u smislu sadašnjeg trenutka i eventualnih pregovora u pravcu političke tranzicije, čitaj promene režima, nego je nejedinstvo sirijske opozicije najveća prepreka bilo kakvom rešenju konflikta.

Zapad (i šire), nema nikakve dileme ko predstavlja legitimnu opoziciju i na osnovu toga se gradi pojednostavljeni konstrukt, koji se ogleda u medijima -- Sirijski nacionalni savet (Syrian National Council, SNC u daljem tekstu) i oružane snage Slobodna sirijska armija (Free Syrian Army, FSA u daljem tekstu, za koje se implicira da su pod kontrolom tog političkog tela).* Da je to tako razgovor sa početka ovog teksta bi bio izlišan, a Ananov pri rođenju polumrtav plan (pdf fajl) bi možda imao šanse.

-----
* Govorim o utisku koji se pokušava stvoriti. U realnosti ove dve organizacije su postigle labavi dogovor tek u martu ove godine, a posle javne pljuvačine o tome ko je legitmniji. Dok je lider FSA pukovnik Riad Asâd govorio da SNC mora da prestane da se ponaša kao jedini igrač, SNC je uzvraćao da FSA ne kontroliše više od 5% oružanih pobunjeničkih snaga u Siriji (što je najverovatnije tačno).

------

Do cilja dva putića? Teško... međusobno se isključuju

Tokom prvih osam meseci od početka sirijskih, u početku nenasilnih, demonstracija formiraju se dva osnovna opoziciona bloka -- Nacionalno koordinacioni biro za snage demokratskih promena (National Coordination Body for Forces of Democratic Changes, u daljem tekstu NCB*) je osnovan 30. juna 2011. u Damasku, a već pomenuti Sirijski nacionalni savet, SNC, je formalno osnovan 15. septembra 2011. u Istanbulu.

-------------
* Negde se može naći i skraćenica NCC, National Coordination Comittee, recimo na BBC-u, ali to nije kako blok naziva sebe. (ovo "prekrštavanje", naročito kada je skraćenica u pitanju, može biti zbunjujuće zato što postoji National Change Current, mala liberalna grupa koje je blizu, ali nije deo SNC-a)

-------------

[digresija] Početak opozicionog nasilja je enigma, "zvanično" (po zapadnim msmedijima + Al Džazira) ono je počelo dva ili više meseci nakon brutalnih reakcija režima. Međutim, ima sasvim kredibilnih izvora koji tvrde da je ono počelo istovremeno i išlo paralelno sa nenasilnim demonstracijama. Robert Fisk je pominjao TV prenose sahrana sirijskih vojnika u vreme kada se slika (neprisutnih) zapadnih medija o događajima u Siriji svodila na maltene "deca cveća protiv tenkova". A nije jedini koji spominje te TV prenose. U oktobru prošle godine Fisk objavljuje reči oficira sirijske armije koji kažu da su u sedam poslednjih meseci izgubili 1150 vojnika -- sedam meseci unazad od oktobra je april. [/digresija]

DakleM, u ta dva tabora se smestilo oko tridesetak opozicionih partija, koalicija i organizacija + veliki broj nezavisnih disidenata, što govori mnogo o fragmentiranosti sirijske opozicije. Međutim, gradovi u kome su osnovani govore mnogo o prirodi ovih blokova.

SNC, koji je uspeo da se nametne tzv. međunarodnoj zajednici kao jedina opoziciona grupa vredna njene pažnje (eno Oland ih poziva da formiraju tranzicionu vladu), je sastavljen uglavnom od ljudi koji su u egzilu i imaju malo veze sa onim šta se dešava u Siriji. Posle osnivanja oni su davali Asadovoj vladi/režimu tri meseca trajanja. To je bilo pre, uskoro će biti, godinu dana.

Glavne osovine SNC-a su Muslimanska braća i ostosi Deklaracije iz Damaska. Deklaracija iz Damaska je bio pokušaj formiranja širokog opozicionog fronta oko zahteva za postepene reforme na bazi dijaloga i međusobnog priznanja. Oktobra 2005. dokument, čiju je završnu verziju napisao Mišel Kilo, novinar i aktivista, je potpisalo oko 250 vodećih opozicionih figura i partija (spisak na linku je minimalistički) uključujući i Muslimansku braću. Bašar el-Asad, koji je bio (limitirano) entuzijastičan za ekonomske reforme, nije tada bio nimalo raspoložen za političke, tako da je dao po'apsiti 12 potpisnika, koji su bili osuđeni na po dve i po' godine zatvora. Kilo nije bio među njima, on je bio uhapšen i osuđen na 3 godine zbog potpisa na drugom papiru godinu dana kasnije. Uglavnom, front se raspao i svi članovi te koalicije su se vratili u svoje ideološke rovove, a mnogi su zapalili u egzil. E ti ostosi DD, koji su zapalili u egzil, su sada u SNC. Kilo nije među njima i bliži je onom drugom NCB bloku, što opet na neki način ilustruje razjedinjenost i fragmentiranost sirijske opozicije.

Osim pomenute dve osovine od glavnih igrača u SNC-u su: Asirijanska Demokratksa organiazacija, Damaskško proleće (Damascus Spring)*, Kurdski nacionalni blok, Nacionalni blok i nestranački disidenti.

------
* Prva godina (2000.-2001.) vladavine Bašara el-Asada je bila obeležena nadom zbog njegovih obećanja reformi. Ohrabrena smanjenjem represije opozicija je pokušala da navede režim na nacionalnu debatu. U početku je to izgledalo i moguće, Asad je pustio stotine političkih zatvorenika. Međutim, eksperiment je trajao kratko, jer se režim vratio na stare oprobane metode (malo manje brutalne, nego u vreme Bašarovog oca, ali ništa manje autoritarnije). Damascus Spring nije bilo okupljanje oko jednog dokumenta kao četiri godine kasnija Deklaracija iz Damaska, ali je iznedrilo novu generaciju disidenata, mnogi od njih su završili u egzilu.

-------

Sigurno je da u SNC-u dominiraju disidenti iz egzila, statut koji kaže da će najviše 60% biti iz egzila, a 40% iz domovine je prekršen koliko odmah i teško je naći člana koji ima prebivalište u Siriji. Jak uticaj Muslimanske braće je evidentan, neki kritičari kažu da je on presudan, a da su liberalni disidenti tu kao dekoracija. Umereniji stav je da je to ovom momentu preterana kritika, ali da nije nešto što se može isključiti u budućnosti. U svakom slučaju Muslimanska braća ne grme o šariji i za sada uredno prihvataju potrebu da se održi multikonfesionalnost (pa i sekularnost) Sirije (iliti sviraju sve prave tonove za svoje zapadne saveznike).

Osim svega navedenog Sirijski nacionalni savet je mesto konstantnih zađevica, kako partijskih, tako personalnih. Priča o otimačini za mesto predsednika, odnosno o tome kako je Burhan Galiun, veoma poštovani disident -- u egzilu od 1971. -- profesor sociologije na Sorboni, sebi utrostručio (tromesečni) mandat je zanimljiva, ali prevazilazi okvire ovog teksta. Ono u čemu je SNC tvrdo složan je "ne" pregovori sa režimom, pre nego Bašar el-Asad siđe sa vlasti (oni tvrđi su za generalno "ne" bilo kakvim pregovorima).

Jedina prava veza SNC-a sa maticom je revolucionarni omladinski pokret sačinjen od ad hoc teritorijalno (po gradovima) oformljenih organizacija -- Lokani koordinacioni komiteti (Local Coordination Comittees -- LCC). No, iako je LCC nominalno prišao SNC-u, neki njegovi delovi su bliži NCB-u.

***

Nepremostivi ponor koji deli SNC i NCB je odnos prema stranoj vojnoj intervenciji. Dok je SNC priželjkuje i priziva to je jedno od tri kategorična "ne" koje je NCB ugradio u svoje principe. Druga dva su "ne nasilju" i "ne sektaštvu".

NCB okuplja 13-14 partija, velik i neodređen broj vanstranačkih disidenata (kao uostalom i SNC, razlika je da ih ima više u Siriji) i neodređen broj omladinskih pokreta (vidi pasus pre prethodnog). Većina partija koje su ušle u NCB naginje levo i/ili (arapskom) nacionalizmu. Unutar NCB-a su tri kurdske partije, od kojih je najbitnija Demokratska unija (Partiya Yekîtiya Demokrat --PYD)*

-------
* PYD je, iako to poriče, sestrinska organizacija PKK-u (militantnom pokretu turskih Kurda). Prepuštanje kontrole severo-istočnog dela Sirije PYD-u je jedna od stvari na koju sam mislio kada sam u prošlom tekstu napisao da je Bašar el-Asad (tek) počeo da pali region. Uveravanja PYD-a da Turska zbog toga nema razloga za brigu Ankari ne deluje mnogo ubedljivo.

-------

Gorepomenuti Mišel Kilo, koji je formalno zadržao nezavisnost (pri osnivanju bilo mu je ponuđeno mesto u upravnom savetu NCB-a, koje je odbio), je kasnije osnovao Sirijsku demokratsku platformu SDP, koja nastupa ruku pod ruku sa NCB, kao uostalom i Demokratska islamska grupa. Kilo je, uzgred, hrišćanin a ono što hoću da kažem je da je i NCB sa pratećim mu partijama, blokovima i pojedincima isto tako šareno društvo kao i SNC, odnosno refleksija sirijskog društva.

Dok, za razliku od SNC,NCB ima jako mali, skoro nikakav, uticaj u inostranstvu, takođe za razliku od SNC, ima mnogo veći uticaj unutar Sirije. U suštini bilo bi idealno kada bi se ta dva bloka mogla ujediniti, u početku je bilo pokušaja u tom pravcu, ali pomenuti kanjon je nepremostiv.

NCB je definitivno izgubio medijsku borbu na Zapadu i o njemu ćete malo čuti u zapadnim medijima. Kada bih bio ciničan rekao bih da je to tako iz jednostavnog razlog što nisu krvoločni i zato što ne veruju da se nasiljem može postići bilo šta osim spirale nasilja. Za razliku od pukovnika Riada Asâda, lidera Slobodne sirijske armije, taj blok sirijske opozicije veruje da je političko rešenje krize još uvek moguće i predlažu korake koji bi sprečili totalno uništavanje Sirije i sirijskog društva. No, tzv. "međunarodna zajednica" ih, za razliku od SNC-a koji traži još i još boljeg oružja; ne sluša i ne čuje, a o tim predlozima su obavešteni samo jako zainteresovani i vrlo pažljivi čitaoci Gardijana.

***

Osim ova dva autentično opoziciona bloka u Siriji postoji i partije koje se mogu nazvati "lojalnom opozicijom" -- izražavaju potrebu za reformama, ali ne i potrebu za promenom režima. Međutim, iako (i) one unutar Sirije sigurno imaju neku težinu (neke su prisutne u parlamentu) u ovom trenutku pisanje o njima (u ovom ionako dugačkom tekstu) bi bilo razvodnjavanje i gubljenje vremena, ali smatram da ih treba pomenuti, pa sam evo to učinio.

***

Možda vam ne izgleda tako, ali i ovo što ste pročitali je veoma pojednostavljen prikaz sirijske opozicije. Detaljan prikaz bi zahtevao studiju od minimum stotinjak stranica. Moja namera je samo da vas navedem na razmišljanje, a naročito kada čujete/pročitate sintagmu "sirijska opozicija". Ako vas detalji zaista interesuju preporučujem do sada najdetaljniju studiju švedskog novinara Aron Lunda (pdf fajl)*

------
* Studija jeste najdetaljniji materijal do sada koji se može naći na internetu, ali je isto tako već pomalo outdated --publikovana je maja ove godine -- događaji lete, a u uslovima veoma fluidne lojalnosti je normalno da štivo te vrste brzo gubi na aktuelnosti. No, svakako je bolja osnova od dajdžestiranih "ko je ko" koji se s vremena na vreme pojave u medijima.

--------

U sledećem "broju" mojih pet groša o igrama oko Sirije i implikacijama u regionu (i šire), a naročito zemlji mog boravka, With friends like these...

 



Komentari (75)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

docsumann docsumann 17:09 30.08.2012

šareno, a neveselo




ove opozicione grupacije, da li one uopšte sarađuju na terenu, ili svaka vodi svoj mali zasebni rat?
Budimac Budimac 17:41 30.08.2012

Re: šareno, a neveselo

ove opozicione grupacije, da li one uopšte sarađuju na terenu, ili svaka vodi svoj mali zasebni rat?

Ovo je bio tekst o političkoj opoziciji uz pominjanje delova oružane (FSA) i revolucionarne (LCC). Oružana, koja je enigma i gospodi iz UN-a sigurno svaka vodi svoj mali rat i nije nečuveno da zapraše jedni po drugima. SNC-a uglavnom nema nikakvo prisustvo u Siriji, a NCB-u je jedan od osnovnih principa nenasilje, tako da obe vrlo malo utiču na pucačinu. Zapravo SNC utiče kanalisanjem love oružanim grupama, ali nad njima nema gotovo nikakvu kontrolu.
docsumann docsumann 17:51 30.08.2012

Re: šareno, a neveselo

ok, tnx.

znači još je komplikovanije nego što bi se dalo pomisliti.
princi princi 18:03 30.08.2012

Da, Sirija se doima

kao Bosna na kvadrat i to sa svim mogućim političkim frakcijama koje su nastale od Dejtona do danas. Sukob je očigledno eskplodirao kad je obema stranama postalo jasno da jedna drugu ne mogu ubediti "masom". Ono što je interesantno i u slučaju Bosne i u slučaju Sirije (kao i Palestine, uostalom) je da se Iran tu postavlja kao neki zaštitnik muslimana. Samo što je u slučaju Sirije Iran vrlo mudro podržavao sekularni vojni i antidemokratski režim, dok su i u Bosni i u Palestini u pitanju militantni islamisti.

Interesantno će biti videti na šta će izaći ovaj susret Musrija i mula. Navodno prvi susret Egipćana i Iranaca na vrhu još od kada je Sadat omogućio Rezi Pahlaviju da preko Egipta zbriše za USA. Interesantno i zato jer valjda po prvi put u istoriji i jedne i druge predstavljaju demokratski lideri.

U vezi sa Kurdima koje pominješ u tekstu, stvarno mi nije jasno zašto se Kurdima toliko osporava pravo na državnost.

Budimac Budimac 18:19 30.08.2012

Re: Da, Sirija se doima

U vezi sa Kurdima koje pominješ u tekstu, stvarno mi nije jasno zašto se Kurdima toliko osporava pravo na državnost.

Mislim da nije toliko u pitanju pravo na državnost (severni Irak je skoro pa država za sebe), koliko je pitanje koliko država treba da se okrnji i/ili raspadne da bi se oformio taj neki Kurdistan.

No, i o kurdskom pitanju/problemu je teško govoriti kao monolitnom problemu. Činjenica je da su oni jedna od najisprevaranijih etničkih grupa na Bliskom istoku (što s obzirom na količinu prevara nije mala stvar), međutim, čini mi se da je to posledica relativno kasnog buđenja tzv. nacionalne svesti (etnička, tribalna i religiozna je oduvek postojala i još uvek je kod većine, barem ovde u Turskoj, bitnija od nacionalne. Da ne govorim o tome da je lučonoša, opet ovde u Turskoj, te nacionalne svesti pokret marksističko-lenjinističke ideologije, koja baš nije kompatibilna sa onim prvobitno nabrojanim identitetima.)
princi princi 18:42 30.08.2012

Re: Da, Sirija se doima

Pa sve je to skoro pa, ali samo što nije. A ta "samo što nisu" nedojebana rešenja na duge staze uvek stvaraju plodno tle za priče kao što je pre 60 godina bio Pakistan, pa Bangladeš, pa pre 35 godina bio Liban, pre 20 godina Jugoslavija, pre neku godinu Irak, pa sad Sirija. Još kad na to dodaš represiju u vidu nedemokratskih i vojnih režima (Turska 70-ih i 80-ih, Sirija) onda dobijaš te političko-ideološko-religiozne bastarde koje Bog otac ne može da razreši i sredi.
predatortz predatortz 18:28 30.08.2012

Refleksije

U celoj ovoj priči, mene najviše zanimaju refleksije ovih promena u islamskom svetu.
A, nije da ih neće biti na Balkanu...
kukusigameni kukusigameni 19:14 30.08.2012

Re: Refleksije

predatortz


Refleksije bi mogle da budu ozbiljne jer kad sam bio u USA, ovo je bila česta situacija.
Građanin USA: Where are you from?
QQ: Serbia.
Građanin USA: Oh Yeah, Syria.
predatortz predatortz 19:25 30.08.2012

Re: Refleksije

kukusigameni
predatortz


Refleksije bi mogle da budu ozbiljne jer kad sam bio u USA, ovo je bila česta situacija.
Građanin USA: Where are you from?
QQ: Serbia.
Građanin USA: Oh Yeah, Syria.



Nemoj tako surovo da to saopštavaš našim drugosrbijancima.
Oni su ubeđeni, da kad se u belom svetu deklarišeš da dolaziš iz Srbije u glas kažu:

Milošević, Karadžić, Mladić, Srebrenica...

A, zbog moguće zabune ne brinem...
Možda prosečan USA građanin ne poznaje dobro geografiju, ne zna je ni prosečan stanovnik Evrope, ali ovi iz Pentagona je znaju odlično.
Ne samo gde je koja zemlja, nego šta je pod zemljom i na zemlji.
Shodno tome, donose i odluke da li je ta zemlja zanimljiva za 'odbranu demokratskih principa i američkog interesa', ili nije.

princi princi 19:34 30.08.2012

Re: Refleksije

kukusigameni
predatortz


Refleksije bi mogle da budu ozbiljne jer kad sam bio u USA, ovo je bila česta situacija.
Građanin USA: Where are you from?
QQ: Serbia.
Građanin USA: Oh Yeah, Syria.

Eh sad! A koliko ljudi u Srbiji bi znalo gde je Mičigen (površina veća od SFRJ, a Mičigenlija, otprilike, k'o Srba).
antioksidant antioksidant 19:35 30.08.2012

Re: Refleksije

Nemoj tako surovo da to saopštavaš našim drugosrbijancima.

ti drugosrbijanci samo za naše i postoje
srdjan.pajic srdjan.pajic 20:27 30.08.2012

Re: Refleksije

princi

Eh sad! A koliko ljudi u Srbiji bi znalo gde je Mičigen (površina veća od SFRJ, a Mičigenlija, otprilike, k'o Srba).


Znali bi (skoro) svi, zahvaljujući Majklu Muru . Evo ga i mičigenski Ko to kaže ko to laže.

EDIT:Sorry, Budimac, smorio si sa tekstom iako si se trudio da ne bude tako, mogu da zamislim kako je bilo Kofi Ananu.


Budimac Budimac 21:39 30.08.2012

Re: Refleksije


EDIT:Sorry, Budimac, smorio si sa tekstom iako si se trudio da ne bude tako, mogu da zamislim kako je bilo Kofi Ananu.


Znam Srki, ja se izvinjavam se što je stvarnost malo komplikovanija od "good guys -- bad guys"
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:19 30.08.2012

Re: Refleksije

Budimac

EDIT:Sorry, Budimac, smorio si sa tekstom iako si se trudio da ne bude tako, mogu da zamislim kako je bilo Kofi Ananu.


Znam Srki, ja se izvinjavam se što je stvarnost malo komplikovanija od "good guys -- bad guys"


To je nepotrebna komplikacija, i uvek može, manje ili više uspešno, da se uprosti.
freehand freehand 22:24 30.08.2012

Re: Refleksije

srdjan.pajic
Budimac

EDIT:Sorry, Budimac, smorio si sa tekstom iako si se trudio da ne bude tako, mogu da zamislim kako je bilo Kofi Ananu.


Znam Srki, ja se izvinjavam se što je stvarnost malo komplikovanija od "good guys -- bad guys"


To je nepotrebna komplikacija, i uvek može, manje ili više uspešno, da se uprosti.

Kako da ne.
Tome služe Bela kuča i CNN.

Edit: i prateći hor i orkestar političkih i medijskih saslužitelja, of kors.
EL EN EL EN 22:27 30.08.2012

Re: Refleksije

freehand
...
Kako da ne.
Tome služe Bela kuča i CNN.
...


Preporuka ko vrata.

EL EN
nsarski nsarski 22:52 30.08.2012

Re: Refleksije

Sorry, Budimac, smorio si sa tekstom iako si se trudio da ne bude tako, mogu da zamislim kako je bilo Kofi Ananu.


Jebote, Pajitju postao si pravi poseljaceni Amer. Stagod se desava u svetu je smor, dok kad kod vas padne malo kise i dune malo vetra, ceo svet treba da stane i da se brine, dok slusa tipicne vesti:
"Dobro vece, postovani gledaoci, evo imamo izvestaca s lica mesta u downtown New Orleansu. Lokalni Mekdonalds nema vise cizburgera, samo hamburgere, a i rezerve Koka-Kole su se ozbiljno smanjile. Nase dodatne interventne ekipe su poslate na teren da izvestavaju o ovoj tragicnoj situaciji...cekajte...cekajte...evo ga Mr. Smit nosi cizburger u ruci!...Mr. Smit, da li je to bio poslednji cizburger i kakve nas propasti jos cekaju sutra?
U drugim vestima, 100 000 ljudi se udavilo u poplavama koje vec dva meseca traju na Filipinima - to je daleko odavde, nema veze sa uraganom koji nas je sve zadesio i ovom tragicnom, zaista tragicnom situacijom sa hamburgerima.
Prelazimo na sport koji niko na svetu ne gleda. Infilder outfilder je izjavio da ga je samo molitva spasila od kandzi droge. U to ime, poklanja vagon hamburgera postradalima u Nju Orleansu. To je spirit, to je heroj! Gledajte ga sutra na Opri.
A sada samo malo reklame, cujemo se za pola sata."
srdjan.pajic srdjan.pajic 23:46 30.08.2012

Re: Refleksije

Jebote, Pajitju postao si pravi poseljaceni Amer. Stagod se desava u svetu je smor, dok kad kod vas padne malo kise i dune malo vetra, ceo svet treba da stane i da se brine, dok slusa tipicne vesti:


Pa ja sam tekst pročitao, što me, valjda, ipak izdvaja iz mase, zar ne? Sad, što sam se smorio, to je druga stvar, ali valjda smem da budem iskren. A možda mi je loš dan, inače, veruj mi, i ja se brinem za sirote Sirijce, kao i za nesrećne Njuorleančane barem isto toliko koliko ti i Frihend, ako ne i više.
blogovatelj blogovatelj 23:48 30.08.2012

Re: Refleksije

Stagod se desava u svetu je smor,


Nije sve smor, zna Pajic da tu ima i stvari koje su ekstra.
Na primer, svecano zatvaranje olimpijskih igara.
Ili Madonin koncert za mir na bliskom istoku u Abu Dabiju.
ninasimone ninasimone 15:24 01.09.2012

Re: Refleksije

srdjan.pajic
Jebote, Pajitju postao si pravi poseljaceni Amer. Stagod se desava u svetu je smor, dok kad kod vas padne malo kise i dune malo vetra, ceo svet treba da stane i da se brine, dok slusa tipicne vesti:


Pa ja sam tekst pročitao, što me, valjda, ipak izdvaja iz mase, zar ne?

Ma, otkud te izdvaja... sigurno si u zivotu pojeo bar dva hamburgera, a garant si negde klikcuci po kanalima i na Opru naleteo. A zasto je n-sve-je-sranje-osim-dolara-sarski tol'ko opsednut istima, mogu samo da nagadjam. Negde se otrovo', dal' pljeskavicom, dal' simbolikom.
freehand freehand 15:39 01.09.2012

Re: Refleksije

ninasimone
srdjan.pajic
Jebote, Pajitju postao si pravi poseljaceni Amer. Stagod se desava u svetu je smor, dok kad kod vas padne malo kise i dune malo vetra, ceo svet treba da stane i da se brine, dok slusa tipicne vesti:


Pa ja sam tekst pročitao, što me, valjda, ipak izdvaja iz mase, zar ne?

Ma, otkud te izdvaja... sigurno si u zivotu pojeo bar dva hamburgera, a garant si negde klikcuci po kanalima i na Opru naleteo. A zasto je n-sve-je-sranje-osim-dolara-sarski tol'ko opsednut istima, mogu samo da nagadjam. Negde se otrovo', dal' pljeskavicom, dal' simbolikom.

Nek smo i njega raskrinkali!
I da dodam - za njim ide priča da voli i žene!

A šta ti misliš o sirijskom živom pesku?
ninasimone ninasimone 15:49 01.09.2012

Re: Refleksije

freehand


A šta ti misliš o sirijskom živom pesku?

Nista. Gledam Opru. U McDonaldsu.
freehand freehand 15:52 01.09.2012

Re: Refleksije

ninasimone
freehand


A šta ti misliš o sirijskom živom pesku?

Nista. Gledam Opru. U McDonaldsu.

Uuu... Jako!
I šta kaže Opra u McDonaldsu o sirijskom živom pesku?
nsarski nsarski 15:53 01.09.2012

Re: Refleksije

Ma, otkud te izdvaja... sigurno si u zivotu pojeo bar dva hamburgera, a garant si negde klikcuci po kanalima i na Opru naleteo. A zasto je n-sve-je-sranje-osim-dolara-sarski tol'ko opsednut istima, mogu samo da nagadjam. Negde se otrovo', dal' pljeskavicom, dal' simbolikom.




Jao, pa ne znam sta da ti kazem...
freehand freehand 15:59 01.09.2012

Re: Refleksije

Jao, pa ne znam sta da ti kazem...

Ja bih na tvom mestu uzeo u obzir Asanžovo švedsko iskustvo...
A ti kako hoćeš.
ninasimone ninasimone 16:12 01.09.2012

Re: Refleksije

freehand
Jao, pa ne znam sta da ti kazem...

Ja bih na tvom mestu uzeo u obzir Asanžovo švedsko iskustvo...
A ti kako hoćeš.

a, da... jos sam i zensko (zna se kakvo!). Dobro da si me podsetio.

Edit: Sad kad sam popila bensedin, pa da ti kazem sta mislim o Siriji. Mislim da ko god vrsi nasilje u ime bilo cega (a lista je duga - i verovatno polu-obuhvatna), bilo iz nekih "visih" ciljeva poput nacionalnih, religioznih, istorijskih, kutlurnih, itd., bilo iz "nizih" poput sirove vlasti, kontrole, novca, nafte, itd. NIJE i NE MOZE biti u pravu! Ne interesuje me da li u ime ostvarenja tih ciljeva koristi noz, zicu, macetu ili dron, niti me interesuje koja se "filozofija" i vajni "nacin zivota" koristi da se uzasi opravdaju.

Postoje neke osnovne zivotne vrednosti oko kojih jednostavno nema kompromisa, i tu je lista vrlo kratka, i ne mora ovim redom: ljudi, flora i fauna, planeta. Tacka. Sve ostalo su slojevi koje smo mi glupe, ljudske kreature, nabacili i jos nabacujemo, eksperimentisuci u pukoj borbi za opstanak. Isto ko' i slojevi oguljene farbe, nabaceni bez reda i smisla, daju se ismirglati. Niko se ne radja sa verom u odredjenog boga i/ili dragog lidera ali se zato radja sa polom, rasom, seksualnom orijentacijom. Sto me dovodi do stava da, na primer ja, kao zena nemam apsolutno nikakve "duznosti" i "pristojnosti" da postujem institucije (religiozne, drzavne, kulturne, svejedno) koje me default-u smatraju nizim bicem. I u drugim takvim slucajevima, koje me se ne doticu licno.

E, sad, zasto me nervira ovo sve oko Amerikanaca i hamburgera... pa, iz istog razloga zasto Budimca i svakog normalnog nervira kad se kaze da su svi muslimani teroristi, Srbi koljaci, Hrvati ustase, homoseksualci i zene... pa, pederi i pi*ke, cela kategorija uvreda je nazvana po nama. Ne zato sto mislim da je biti uvredjen najgora emocija na svetu pa iz politicki korektnih razloga padam u nesvest svakih pet minuta, nego zato sto to ne pomaze opstoj stvari, naprotiv. Isto kao i sto smo se mi onomad bunili protiv Milosevica i rata pa i pored najbolje volje, nista nismo uspeli da sprecimo, tako i ovde u Americi ima ne mali broj ljudi koji pada s nogu, rizikujuci sto sta, da se stvari izmene.

A koliko nepravdi, siromastva, korupcije, gluposti, zadrtosti, i cega sve ne za ispravljati ovde ima, i koliko je tesko korigovati tu ogromnu masu i sistem u kome su se nasli, zna onaj ko je malo dublje zasao medju ljude. Nije dovoljno stavljati McDonalds na stub srama sa rezignacijom, pogotovu ako znas da ima ljudi kojima je to jedini nacin da se prehrane, ne zato sto ne znaju za bolje, nego sto za bolje nemaju. I koliko je napora i politicke angazovanosti potrebno da se eto, jedna naizgled sitna stvar promeni. To vazi za sve zemlje, za sve ljude koji vide kuda nas kolektivno ovo ludilo manjina na vrhu vodi. I smatram da svako od nas ipak najvise moze da doprinese upravo tamo gde zivi. Nekad udarimo u zid pa odemo dobrovoljno u razocaranju ili nas izbace silom, ko sto se mnogima od nas desilo, ali sta nam drugo preostaje? Ja ne mogu single handedly da sprecim gradjanski rat u Siriji, ali mogu sta mogu ovde gde zivim.
freehand freehand 17:40 01.09.2012

Re: Refleksije

ninasimone
freehand
Jao, pa ne znam sta da ti kazem...

Ja bih na tvom mestu uzeo u obzir Asanžovo švedsko iskustvo...
A ti kako hoćeš.

a, da... jos sam i zensko (zna se kakvo!). Dobro da si me podsetio.

Eto, vidiš da ti moje mizogino kukavičje jaje nije moglo promaći (kao ni meni tvoj odnos prema mušarcima, uostalom).
A i dalje ništa o Siriji, makar i kroz Opru i McDonalds?
ninasimone ninasimone 18:25 01.09.2012

Re: Refleksije

freehand

A i dalje ništa o Siriji, makar i kroz Opru i McDonalds?

vidi edit gore.
freehand freehand 19:24 01.09.2012

Re: Refleksije

ninasimone
freehand

A i dalje ništa o Siriji, makar i kroz Opru i McDonalds?

vidi edit gore.

Da znaš da se sa editom slažem skoro pa potpuno.
Recimo samo da Amerikancima kao glavnim bajama i silošima na planeti nikako ne bih oprostio ni fizičke zločine ni medijsku i psihičku torturu marke crno je belo i sloboda je ropstvo.
A tebi za post!
Goran Vučković Goran Vučković 21:57 01.09.2012

Re: Refleksije

Recimo samo da Amerikancima kao glavnim bajama i silošima na planeti nikako ne bih oprostio ni fizičke zločine ni medijsku i psihičku torturu marke crno je belo i sloboda je ropstvo.

(ne ovo nije onaj blogov što počinje sa k a završava se sa c provalio moj nalog)

Čini mi se da postoji određena vrsta kulturnog "kolonijalizma" US, koja nije mejnstrim, nego baš disidentska - ponekad smo previše koncentrisani na US politički ekosistem i kondicionirani na emotivne reakcije na standardne nadražaje. Delimično je u pitanju poštovanje prema likovima poput Čomskog, Zina, Hermana, Vidala (ili Stuarta ili Kolberta ili Mura, od ovih "zabavnih" ) i sličnih od strane onih koji su im ideološki slični (Vidal je kukavičje jaje, da ne skaču odmah nsarski i princi ), a delimično je njihova zloupotreba od raznih akrepa poput Srđe Trifkovića i sličnih mu u podgrevanju nacionalističkih frustracija.

Ponekad mi se čini da nam nedostaje distanca - da gledamo US kao što gledamo Tursku ili Iran ili Siriju kad ih Bojan opisuje. Da stavimo US i njihovo zaluđivanje ljubitelja čajanki i čekača smaka sveta u lepezu ideoloških ekosistema od neke Saudi Arabije, Irana, preko Italije i Poljske možda, do Britanije, ili Švedske.

Inače sve to postaje samo još jedna bandera za lajanje na bazi uslovnog refleksa, čini mi se.
freehand freehand 22:53 01.09.2012

Re: Refleksije

Inače sve to postaje samo još jedna bandera za lajanje na bazi uslovnog refleksa, čini mi se.

Ne bih da izgleda kao lažna skromnost, ali - ja baš lajem na takvu banderu i to na bazi uslovnog refleksa.
I čak i da mi je uverenje teorijski utemeljenije a promišljanje filozofski dublje bojim se da bi se rezultatski svelo na isto.
I uglavnom je usmereno ka lokalnim apologetima i promicateljima, a ne Big dadiju direktno.

Uglavnom, ne treba biti grafolog da bi se prepoznao rukopis i potpis Lutkara u krizama i ratovima današnjice.

Goran Vučković Goran Vučković 00:27 02.09.2012

Re: Refleksije

Uglavnom, ne treba biti grafolog da bi se prepoznao rukopis i potpis Lutkara u krizama i ratovima današnjice.

I Lutkar se zove Emanuel Goldštajn.
freehand freehand 00:32 02.09.2012

Re: Refleksije

Goran Vučković
Uglavnom, ne treba biti grafolog da bi se prepoznao rukopis i potpis Lutkara u krizama i ratovima današnjice.

I Lutkar se zove Emanuel Goldštajn.

A-a.
Džim Henson.
Tvorac.
ninasimone ninasimone 17:52 02.09.2012

Re: Refleksije

Goran Vučković

Ponekad mi se čini da nam nedostaje distanca - da gledamo US kao što gledamo Tursku ili Iran ili Siriju kad ih Bojan opisuje. Da stavimo US i njihovo zaluđivanje ljubitelja čajanki i čekača smaka sveta u lepezu ideoloških ekosistema od neke Saudi Arabije, Irana, preko Italije i Poljske možda, do Britanije, ili Švedske.

Upravo to. Zbog globalne dostupnosti medija (ne brkati sa otvorenoscu/tacnoscu) i razumevanja engleskog, americki javni zivot i politicki sistem je svima "na izvol'te" i stice se utisak da je promene mnogo lakse izvesti nego sto u stvari jeste. Jon Stewart i drustvo, koliko god zabavni bili, preach to the converted. Tako je i nama Lukovic uveseljavao one mrkle dane, i hvala mu na tome, dok vrag nije odneo salu. Problem su paralelni univerzumi, ne samo Foxa i RTSa, nego i svakodnevnica obicnih ljudi. Kad su ideologije u pitanju, geografska udaljenost/bliskost sve manje igraju ulogu a income inequality sve vise. Ceo svet se danas daleko vise raslojava po vertikali umesto ko nekad po horizontali.

Gledam pre neki dan, Romney drzi govor u nekoj vukojebini, dovukli sirote rudare da mu izigravaju kulise, satro nije im bila radna obaveze pa ih nisu ni platili za taj dan. I setim se mog prijatelja koji potice iz jednog takvog rudarskog kraja u West Virginia. U proteklih 5-6 godina sahranio je 16 (slovima sesnaest) clanova sire porodice, od beba do staraca, koji su poumirali od kojekakvih malignih oboljenja. Tamo odvrnes cesmu a voda crna. Kad im kaze, nemojte ljudi piti ovu vodu, bunite se, oni cute, spuste glavu, kazu, sta da radimo? Ako ode rudnik, tek onda su najebali, i ovako su im alternative rudnik-vojska-meth lab. Bilo je i u medijima (sto je retkost velika), zenu "aktivistkinju" koja je fotografisala sopstveno dete u kadi sa crnom vodom da pokaze kao dokaz, uhapsili zbog "child pornography"!?!

Poenta je, one na vrhu sistema (cast izuzecima) briga je za americki narod isto koliko i za avganistanski.

p.s. @free - hvala na cvetku (btw, imam lose misljenje o losim muskarcima kojih ima kao sto ima i losih zena, i protivim se onima koji svesno ili nesvesno propagiraju sistem nejednakih vrednosti)
freehand freehand 18:44 02.09.2012

Re: Refleksije

bog globalne dostupnosti medija (ne brkati sa otvorenoscu/tacnoscu) i razumevanja engleskog, americki javni zivot i politicki sistem je svima "na izvol'te" i stice se utisak da je promene mnogo lakse izvesti nego sto u stvari jeste

Mislim da bi veliki deo ostatka sveta, pa i ja u njemu, Amerikancima bez treptaja oprostio nemenjanje unutrašnje politke, kad bi samo hteli da sjašu sa njenim besomučnim širenjem vascelim božjim dunjalukom.
Nije da ne bih voleo da SAD ponovo postanu uzor i svetionik slobode, al rekoh - podneo bih život i bez toga.

p.s. @free - hvala na cvetku (btw, imam lose misljenje o losim muskarcima kojih ima kao sto ima i losih zena, i protivim se onima koji svesno ili nesvesno propagiraju sistem nejednakih vrednosti)

Nina, Freehand nije loš muškarac. bar se jako trudi da ne bude. I suprotstavlja se, najžešće što može kad god ga prepozna, propagiranju sistema nejednakih vrednosti.
I ne samo po polnom osnovu.


Goran Vučković Goran Vučković 18:52 02.09.2012

Re: Refleksije

Mislim da bi veliki deo ostatka sveta, pa i ja u njemu, Amerikancima bez treptaja oprostio nemenjanje unutrašnje politke, kad bi samo hteli da sjašu sa njenim besomučnim širenjem vascelim božjim dunjalukom.

Tako verovatno i Amerikanci razmišljaju
freehand freehand 19:20 02.09.2012

Re: Refleksije

Goran Vučković
Mislim da bi veliki deo ostatka sveta, pa i ja u njemu, Amerikancima bez treptaja oprostio nemenjanje unutrašnje politke, kad bi samo hteli da sjašu sa njenim besomučnim širenjem vascelim božjim dunjalukom.

Tako verovatno i Amerikanci razmišljaju

Nisam baš siguran... Rekao bih da je njima ta unutrašnja komponenta prevashodna, bar onom razmišljajućem delu njih (što isključuje Arizonu, npr).
A i stina je razlika što njima niko ne dosoljava sipajući demokratiju iz aviona i helikoptera.
ninasimone ninasimone 19:22 02.09.2012

Re: Refleksije

freehand

Mislim da bi veliki deo ostatka sveta, pa i ja u njemu, Amerikancima bez treptaja oprostio nemenjanje unutrašnje politke, kad bi samo hteli da sjašu sa njenim besomučnim širenjem vascelim božjim dunjalukom.

Jedno bez drugog ne ide. Nema te unutrasnje politike koja ne uslovljava spoljasnju, i obrnuto, i to ne samo u Americi. Ta vremena da svako gleda svoja posla su davno prosla ako ih je ikad i bilo. "Elita" se vec davno globalno povezala u odbrani sopstvenih interesa, moramo i mi obicni ljudi naci nacina. Ne bih da zvucim ko' partizanka Mara sve pevajuci Internacionalu, al' ne vidim alternativu.


Nina, Freehand nije loš muškarac. bar se jako trudi da ne bude. I suprotstavlja se, najžešće što može kad god ga prepozna, propagiranju sistema nejednakih vrednosti.
I ne samo po polnom osnovu.

Ma, znam da nisi, sve nas ovde u sustini nepravde bole al' cesto, sto kaze Vucko, lajemo na vecno iste bandere na bazi uslovnog refleksa.
Goran Vučković Goran Vučković 19:36 02.09.2012

Re: Refleksije

Nisam baš siguran... Rekao bih da je njima ta unutrašnja komponenta prevashodna, bar onom razmišljajućem delu njih (što isključuje Arizonu, npr).

Pa na to sam mislio - ša ih gabri za posipanje bombama neke Kambodže ili Iraka ili Srbije ili Avganistana ili opet Iraka ili Libije, ako su im džepovi prazni - nas briga za njih, njih briga za nas - i tako u krug.
freehand freehand 21:26 02.09.2012

Re: Refleksije

Gledam pre neki dan, Romney drzi govor u nekoj vukojebini, dovukli sirote rudare da mu izigravaju kulise, satro nije im bila radna obaveze pa ih nisu ni platili za taj dan. I setim se mog prijatelja koji potice iz jednog takvog rudarskog kraja u West Virginia. U proteklih 5-6 godina sahranio je 16 (slovima sesnaest) clanova sire porodice, od beba do staraca, koji su poumirali od kojekakvih malignih oboljenja. Tamo odvrnes cesmu a voda crna. Kad im kaze, nemojte ljudi piti ovu vodu, bunite se, oni cute, spuste glavu, kazu, sta da radimo? Ako ode rudnik, tek onda su najebali, i ovako su im alternative rudnik-vojska-meth lab. Bilo je i u medijima (sto je retkost velika), zenu "aktivistkinju" koja je fotografisala sopstveno dete u kadi sa crnom vodom da pokaze kao dokaz, uhapsili zbog "child pornography"!?!

Nije ovo ništa!
Kod nas iz čeljusti pobesnelih džukaca-stritera pretekne tek svaka osma trudnica, a i od njih, tih preživelih 50% pobaci!
i to su podaci iz Beograda sa prigradskim naseljima, u unutrašnjosti je stvr daleko dramtičnija.
A da ne pričamo koliko se umire od gladi čekajući doznake, nemamo struje, internet i gedžeti su nam skuplji i do 25% nego u Singapuru!
Pa ti, snajka, vidi!
(nemam linkove, ali svs su podaci iz Boulder Tribjuna).
ninasimone ninasimone 23:15 02.09.2012

Re: Refleksije

freehand


Pa ti, snajka, vidi!
(nemam linkove, ali svs su podaci iz Boulder Tribjuna).

vidim, vidim :)...(sarcasm noted)
A verovatno i pise 'sami pali, sami se ubili', isto ko' i oni juznoafricki rudari. Sto je najtragicnije, u toj familiji ima i onih koji tvrde da je sa vodom sve u redu jer tako kaze neki lokalni politicar iz njihove im omiljene stranke i kako je sve to ujdurma ovih green pinkos (ne znam sta dobijes kad pomesas te dve boje) sto bi lebac da im otmu

Dr M Dr M 19:25 30.08.2012

Predlog


semi-comprehensive,....polurazumljiv?

Budimac Budimac 20:16 30.08.2012

Re: Predlog

Dr M

semi-comprehensive,....polurazumljiv?


pa ništa manje kontradiktorno :) Naime, to "semi" otkriva svu bespomoćnost UN-a glede naoružanih grupa i da oni imaju vrlo mutnu sliku u "ko je ko (to tamo puca)."
Dr M Dr M 21:06 30.08.2012

Re: Predlog

semi-comprehensive,....polurazumljiv?


pa ništa manje kontradiktorno :


Probaj da postaviš u tekst pa vidi šta ima više smisla. Meni ovako..

Inače, sve ovo me ponovo uverava da, kao što sam negde pokupio, svaki pokušaj da se spolja, silom i na brzinu, uvodi demokratija u zaostale, nedemokratske države vodi do toga da vlast preuzima najbolje organizovana banda.
Budimac Budimac 21:35 30.08.2012

Re: Predlog


Inače, sve ovo me ponovo uverava da, kao što sam negde pokupio, svaki pokušaj da se spolja, silom i na brzinu, uvodi demokratija u zaostale, nedemokratske države vodi do toga da vlast preuzima najbolje organizovana banda.


Tačno.

Još je ovaj Sirijski nacionalni savet, koji u Istambulu čeka da mu se preda vlast, mila majka u odnosu na recimo Irački nacionalni kongres u kome su dominirali likovi poput Čalabija, bankarskog prevaranta, koji je iz Jordana morao da beži spakovan u gepek automobila (posle se ispostavilo da je double agent i da ne radi samo za Amere nego i Irance) ili Ijada Alavija (Čalabijevog rođaka), koji je voleo da presuđuje svojeručno.
mirelarado mirelarado 22:52 30.08.2012

Re: Predlog

Budimac
Dr M

semi-comprehensive,....polurazumljiv?


pa ništa manje kontradiktorno :) Naime, to "semi" otkriva svu bespomoćnost UN-a glede naoružanih grupa i da oni imaju vrlo mutnu sliku u "ko je ko (to tamo puca)."


Мислим да је то еуфемизам за "непотпун" или "крњи" преглед. Половичан.
Budimac Budimac 23:11 30.08.2012

Re: Predlog

mirelarado
Мислим да је то еуфемизам за "непотпун" или "крњи" преглед. Половичан.


može i "delimičan", ali mi se eufemizam učinio vrlo ilustrativnim, pa ga iskoristih za prenošenje poruke da ni UN nema pojma ko to tamo puca (i ko je uglavnom kršio dogovorena primirja), dok nas hrane pričom o Slobodnoj sirijskoj armiji ili u boljem slučaju "oružanim pobunjenicima" kao da je to neki monolitni blok.
ed_novipazar ed_novipazar 13:01 31.08.2012

Da pokusam ...

delimično obuhvatan

a mozda se semi-comprehensive moze shvatiti kao random check
princi princi 15:00 31.08.2012

Re: Da pokusam ...

ed_novipazar
delimično obuhvatan

a mozda se semi-comprehensive moze shvatiti kao random check

Ej, Ed, ti, a možda i Budimac, ste idealni za mali trol: vidim da se u Veneciji dosta diglo prašine oko novog filma Mire Nair The Reluctant Fundamentalist, američka reakcija se tek očekuje. Jel' ste čitali knjigu? Neki komentar?
freehand freehand 00:30 31.08.2012

Empatija

Svakako sam znao da ovaj Budimčev tekst ne treba čitati kad je čovek umoran ko Konan u dolapu.
I da njegovi sastavi nisu štivo za kvarcovanje.
Ipak me malo štrecnula reminescencija na FPN i Noviju političku istoriju sa naglaskom na politički život u Srbalja od sredine devetnaestog veka, kad je ta pošast krenula.

Ali sam komentar počeo da pišem iz sasvim drugog razloga, i tu mi je Pajićeva rečenica poslužila kao šlagvort:
inače, veruj mi, i ja se brinem za sirote Sirijce, kao i za nesrećne Njuorleančane barem isto toliko koliko ti i Frihend, ako ne i više.

Naime, ne bih ja sad baš merio čija je (briga) veća. Ali mi Budimčevi tekstovi pomognu da se ponovo iznerviram količinom kurobolje koju osećamo prema svim tim nesrećinicima u vrtlogu sile i krvi kojima Milosrdni anđeo pomaže štedro u pronalaženju puta ka večnoj harmoniji i bezgraničnoj sreći.
Svaka slika koju vidim i vest koju pročitam podseti me na slavne dane humanitarnog divljanja u Srbiji i samo me učvrsti u uverenju da je opasan debil svako ko preporuči, podrži ili opravda bilo kakav vid bombarderskog utiranja staze za sitne (vidi pod voker, Olbrajt, Klark and Co.) i krupne poslovne interese koliko god sve bilo demokratski i humanitarno.

bolid1 bolid1 01:23 31.08.2012

Re: Empatija



Seti me Free, u zadnjem pasusu, na ovaj cuveni slogan. Strano mi je kad to ljudi nece da shvate i kad misle da izrucujuci tonu eksploziva nekome na glavu misle da mu cine dobro...sad se izvini Djuri sto te je tukao.

Kad sam jednom Nemcu, pre cirka mesec dana, reko da se Klark pojavio da kupuje rudnike po Kosovu, bilo je, NEMOGUCE, KAKO?!
EL EN EL EN 21:17 31.08.2012

Re: Empatija

freehand
...
Svaka slika koju vidim i vest koju pročitam podseti me na slavne dane humanitarnog divljanja u Srbiji i samo me učvrsti u uverenju da je opasan debil svako ko preporuči, podrži ili opravda bilo kakav vid bombarderskog utiranja staze za sitne (vidi pod voker, Olbrajt, Klark and Co.) i krupne poslovne interese koliko god sve bilo demokratski i humanitarno.



Sada sam se zapitao i skoro zabrinuo,
jer u zadnje vreme dajem ti prporuke,
a nijedne polemike.
Nesto se desava.


EL EN
draft.dodger draft.dodger 02:15 31.08.2012

...

milivoje_bg milivoje_bg 17:09 01.09.2012

Да !

Штета финог сиријског народа !
Ђубрад, владалачка и опозициона, заслужује све најгоре !
Budimac Budimac 09:50 02.09.2012

*****

Jedan od retkih, ako ne i trenutno jedini, zapadni novinar koji izveštava sa "vladine strane" u Siriji je dopisnik londonskog Indipendenta sa Bliskog istoka Robert Fisk. Tridesetpet(+) godina života i rada na Bliskom istoku donosi dividende. Fisk nikad tokom tih decenija nije bio nežan prema sirijskim vlastima (naprotiv), međutim njegov neupitni integritet je, pretpostavljam, imao odlučujuću ulogu u tome da mu sadašnje sirijske vlasti daju pristup koji je off limits za Zapadnjake, a naročito novinare. Iz toga je usledila serija eksluziva. Evo linka na poslednju:

Robert Fisk: Syria's road from jihad to prison

For the first time, a Western journalist has been granted access to Assad's military prisoners
Goran Vučković Goran Vučković 10:20 02.09.2012

Re: *****

Jel ovo neki paywall? Ne samo tvoj link, nego svi koje sam našao na drugim sajtovima koji linkuju independent, pucketaju sa ovako nečim:

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable
Guru Meditation:

XID: 265377966

Varnish cache server
Budimac Budimac 10:49 02.09.2012

Re: *****

Goran Vučković
Jel ovo neki paywall? Ne samo tvoj link, nego svi koje sam našao na drugim sajtovima koji linkuju independent, pucketaju sa ovako nečim:



Nemam pojma, kod mene radi. Slao sam ga preko "četa" radio je i kod primalaca. Moguće da na ostrvu pokušavaju neku naplatu. Ima li još koga da mu link ne radi?

Ne znam da li se sećaš, ali pre x godina Indipendent je probao da zaradi na online Fisku i samo njegovi članci su bili na naplatu. Onda je neko registrovao "robert-fisk.com" pretplatio se na članke i koliko odma' ih "preštampavao" tamo. Indipendent je odustao od naplate posle jedno godinu dana
freehand freehand 10:54 02.09.2012

Re: *****

Goran Vučković
Jel ovo neki paywall? Ne samo tvoj link, nego svi koje sam našao na drugim sajtovima koji linkuju independent, pucketaju sa ovako nečim:

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable
Guru Meditation:

XID: 265377966

Varnish cache server

Meni otvara normalno. Evo, za prvu pomoć:

Sunday 02 September 2012
The Independent

Robert Fisk: Syria's road from jihad to prison

For the first time, a Western journalist has been granted access to Assad's military prisoners

They came into the room one by one, heads bowed, wrists crossed in front of them as if they were used to wearing handcuffs. In one of Syria's most feared military prisons, they told their extraordinary story of helping the armed opponents of Bashar al-Assad's regime. One was French-Algerian, a small, stooped man in his forties with a long beard; another Turkish, with what looked like a black eye, who spoke of his training at a Taliban camp on the Afghan-Pakistan border. A Syrian prisoner described helping two suicide bombers set off a bloody explosion in central Damascus, while a mufti spoke of his vain efforts to unite the warring factions against the Syrian government.

Given the unprecedented nature of our access to the high-security Syrian prison, our meetings with the four men – their jailers had other inmates for us to interview – were a chilling, sobering experience. Two gave unmistakable hints of brutal treatment after their first arrest. It took 10 minutes to persuade the prison's military governor – a grey-haired, middle-aged general in military fatigues – and his shirt-sleeved intelligence officer to leave the room during our conversations. Incredibly, they abandoned their office so that we could speak alone to their captives. We refused later requests by the Syrian authorities for access to our tapes of the interviews.

Two of the men spoke of their recruitment by Islamist preachers, another of how Arab satellite channels had persuaded him to travel to Syria to make jihad. These were stories that the Syrian authorities obviously wanted us to hear, but the prisoners – who must have given their interrogators the same accounts – were clearly anxious to talk to us, if only to meet Westerners and alert us to their presence after months in captivity. The French-Algerian wolfed down a box of chicken and chips we gave him. One of the Syrians admitted he was kept in constant solitary confinement. We promised all four that we would give their names and details to the International Red Cross.

Mohamed Amin Ali al-Abdullah was a 26-year-old fourth-year medical student from the northern Syrian city of Deir el-Zour. The son of a "simple" farming family in Latakia, he sat in the governor's brown leather chair in a neat striped blue shirt and trousers – given to him, he said, by the authorities – and told us he had encountered "psychological problems" in his second year. He twice broke down in tears while he spoke. He said he had followed medical advice as a student but also accepted psychological help from a "sheikh" who suggested he read specific texts from the Koran.

"This was a kind of entrance to my personality and from time to time the second man gave me disks about the Salafist cause, mostly of speeches by Saudi sheikhs such as Ibn Baz and Ibn Ottaimin. Later, he gave me videos that rejected all other sects in Islam, attacking the Sufis, attacking the Shia." The "sheikh" was imprisoned for a year but later joined Mohamed as a roommate in Damascus. "Then he used to show me videos of operations by jihadi people against Nato and the Americans in Afghanistan."

When the uprising began in Syria last year, Mohamed said, he was advised by the "sheikh" and two other men to participate in anti-regime demonstrations. "When Friday prayers were over, one of us would stand in the middle, among the crowd, to shout about injustice and the bad situation; the other four would go to the corners and shout 'Allahu Akbar' [God is great] to encourage the crowd to do the same."

Around this time, Mohamed said, he was introduced to a Salafist called "Al-Hajer" who asked him to help in his movement's "medical and logistic support – to hide men wanted by the authorities and to find safe houses". Al-Hajer began frequenting Mohamed's home, "and he offered me a kind of allegiance, where you shake hands with this man and tell him that you acknowledge him as a leader whom you will obey, and will follow jihad and will not question him". Al-Hajer brought strangers to Mohamed's home.

"They took me into their circle. I left my mind 'outside' at this period and then I recognised that this group was al-Qa'ida. On 10 April this year, one of these people asked me to go with him in a car. I went to a place where I saw cylinders 2.5m high, with cases to fill them up with explosives. There were about 10 people there. I don't know why they asked me there – maybe to drag me into involvement. There was a Palestinian and a Jordanian who were to be suicide bombers and three Iraqi citizens. We left in a car in front of the two bombers. I don't know where they were going to bomb, but 15 minutes after I arrived back home, I heard the explosion and two minutes later there was a much stronger explosion. The catastrophe came for me when I watched the television and saw the bomb had gone off in a crowded street in the Bazzaz district; there were houses crushed in the bombings and all the inhabitants [targeted] were middle class and poor people. I was so sorry."

Later, one of the Salafists asked Mohamed to visit his mother in hospital – because he was a doctor and the Salafist would be recognised – but the Syrian Mukhabarat intelligence service was waiting for him. "I said very frankly to them: 'I am happy to be arrested – better than to get involved in such a group or have a role in wasting more blood.' I don't know how I got involved with these people. I put myself in a kind of 'recycle bin'. Now I want to write a book and tell people what happened to me so that they should not do as I did. But I have not been given pencil and paper."

Mohamed saw his father, a schoolteacher, his mother and a sister two months ago. Was he mistreated, we asked him. "Just one day," he said. "It was not torture." We asked why there were two dark marks on one of his wrists. "I slipped in the toilet," he said.

Jamel Amer al-Khodoud, an Algerian whose wife and children live in Marseille and who served in the French army in the 1st Transport Regiment, was a more subdued man, his 48 years and his rather pathetic tale of a search for jihad – encouraged by al-Jazeera's coverage of Muslim suffering in Syria, he said – leaving him a somewhat disillusioned man. Born in Blida, he had emigrated to France, but though a fluent French speaker, he found only a life of odd jobs and unemployment, until, "after a long hesitation, I decided to go to Turkey and help the Syrian refugees".

He was, he said, a "moderate Salafist", but in the Turkish refugee camps had met a Libyan sheikh, many Tunisians and a Yemeni imam "who gave me lessons in jihad". He crossed the Syrian border with a shotgun, and with other men had attacked military checkpoints and slept rough in abandoned houses and a mosque in the mountains above Latakia. Trained on French weapons, he had never before fired a Kalashnikov – he was allowed to fire three bullets at a stone for target practice, he said – but after several miserable weeks of discovering that a jihad in Syria was not for him, he resolved to walk back to Turkey and return to France. "What I saw on television I didn't see in Syria."

Captured by suspicious villagers, he was taken to a city (probably Aleppo) and then by helicopter to Damascus. Why didn't he choose Palestine rather than Syria for his jihad, we asked. "A Palestinian friend told me his people needed money more than men," he replied. "Besides, that is a difficult border to cross." When I asked him if he had been treated badly in captivity, he replied: "Thank God, I am well." To the same question, he repeated the same answer.

A Syrian imam – of the Khadija al-Khobra mosque in Damascus – with a lean, dark face, told us of his meetings this year with four Syrian "militant groups" in the city which had different nationalist and religious aims, of how he tried to unite them, but discovered that they were thieves, killers and rapists rather than jihadis. Or so Sheikh Ahmed Ghalibo said. Sprinkling the names of these men throughout his conversation, the sheikh said he had been appalled at how the groups had liquidated all who disagreed with them, merely on suspicion, "cutting the bodies up, decapitating them and throwing them in sewage". He said he had witnessed seven such murders; indeed, the disposal of corpses in sewage has been a common occurrence in Damascus.

Knowing that he was a mufti at the al-Khobra mosque and apparently aware that he had met the four extremist leaders, the Syrian security police arrested Ahmed Ghalibo on 15 April this year. He told us he had made a full confession because "these militants are not a 'Free Army'", insisted he had received "very good treatment" from his interrogators, condemned the Emir of Qatar for stirring revolution in Syria, and said he believed he would be released "because I have repented".

Cuma Öztürk comes from the south-eastern Turkish city of Gaziantep, and crossed into Syria after months of training, he said, in a Taliban camp on the Afghan-Pakistan border. He could not speak Pashtu – or Arabic – but had left behind his pregnant wife Mayuda and their three-year old daughter in Gaziantep to travel to Damascus. He spoke only vaguely of jihad but said he had been asked to set up a "smuggling" trail from Turkey to the Syrian capital which would also involve moving men across the border. He was arrested when he visited Aleppo for his mother-in-law's funeral. "I regret all that happened to me," he said mournfully; he was receiving good treatment "now". He asked us to let the Turkish authorities know of his presence in the prison.

When our four and a half hours of interviews were over, we appealed to the Syrian prison governor to give his inmates greater access to their families, a request which his tired smile suggested might be outside his remit. We also asked for a pen and paper for Mohamed al-Abdullah and we spoke – however fruitlessly – of the need for international law to be applied to those in the prison. The inmates shook hands with the governor in friendly fashion, although I noticed that little love seemed lost between them and the shirt-sleeved intelligence man. Each prisoner returned to his cell as he had arrived at the governor's office – with his head bowed and his eyes on the floor.
milisav68 milisav68 10:56 02.09.2012

Re: *****

Budimac
Ima li još koga da mu link ne radi?

U Srbiji radi, biće da je na ostrvu medijski mrak.
Goran Vučković Goran Vučković 11:05 02.09.2012

Re: *****

U Srbiji radi, biće da je na ostrvu medijski mrak.

Komercijalni najverovatnije - hteli bi da žive od svog rada, zlikovci (hvala freehand).
freehand freehand 11:11 02.09.2012

Re: *****

Goran Vučković
U Srbiji radi, biće da je na ostrvu medijski mrak.

Komercijalni najverovatnije - hteli bi da žive od svog rada, zlikovci (hvala freehand).

Nema našta, tu smo mi da ih sprečimo u šarlatanskom naumu.
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:17 02.09.2012

Re: *****

milisav68
Budimac
Ima li još koga da mu link ne radi?

U Srbiji radi, biće da je na ostrvu medijski mrak.


Radi i sa ove strane okana, ali uhapsićemo ga.
Budimac Budimac 17:21 02.09.2012

Re: *****

srdjan.pajic
milisav68
Budimac
Ima li još koga da mu link ne radi?

U Srbiji radi, biće da je na ostrvu medijski mrak.


Radi i sa ove strane okana, ali uhapsićemo ga.

Eto još nije ni preuzeo vlast, a već 'apsi
blogovatelj blogovatelj 08:17 03.09.2012

Re: *****

Nemam pojma, kod mene radi.


I kod mene radi bez problema.
Goran Vučković Goran Vučković 08:31 03.09.2012

Re: *****

I kod mene radi bez problema.

Jeste da imamo istu kraljicu, ali tamo se Independent verovatno ne prodaje u većoj količini
Budimac Budimac 17:02 02.09.2012

nacionalni savet

Malo pre dođoh na ideju da je najlakše ilustrovati goreopisani sirijski nacionalni savet zamislivši takav savet u srpskim (blogovskim) uslovima.

Daklem, zamislite da sedeći, recimo u Budimpešti, Dali, Pajić, Wu aka princi, Vučko, MikiMedić, VVasilije, Cerski (kao predsedavajući) i ja čekamo da nam se preda vlast u Srbiji.

Jel' vam se sviDža ideja? Meni ne.
freehand freehand 17:04 02.09.2012

Re: nacionalni savet

Budimac
Malo pre dođoh na ideju da je najlakše ilustrovati goreopisani sirijski nacionalni savet zamislivši takav savet u srpskim (blogovskim) uslovima.

Daklem, zamislite da sedeći, recimo u Budimpešti, Dali, Pajić, Wu aka princi, MikiMedić, VVasilije, Cerski (kao predsedavajući) i ja čekamo da nam se preda vlast u Srbiji.

Jel' vam se sviDža ideja? Meni ne.

Š'o, pa ovo ko DOS samo malo intelektualno snažnije, moralno jače i ideološki koherentnije.

Edit: samo, ja bih to pojačao Sibilom (obavezno!), Čovekom u belom i Krkarom da vas dočeka sa po jednom kratkom domaćom za oslobodioce, po starom srpskom običaju.

I naravno, O'Megasrbin da to sve blagosilja na paganskoserbskom.
Budimac Budimac 17:10 02.09.2012

Re: nacionalni savet

freehand
Š'o, pa ovo ko DOS samo malo intelektualno snažnije, moralno jače i ideološki koherentnije.


Već vidim Pajića i VVasilija u žučnim raspravama... Ma lažem, ne vidim, moja mašta nije baš tolika
srdjan.pajic srdjan.pajic 17:28 02.09.2012

Re: nacionalni savet

Budimac
Malo pre dođoh na ideju da je najlakše ilustrovati goreopisani sirijski nacionalni savet zamislivši takav savet u srpskim (blogovskim) uslovima.

Daklem, zamislite da sedeći, recimo u Budimpešti, Dali, Pajić, Wu aka princi, Vučko, MikiMedić, VVasilije, Cerski (kao predsedavajući) i ja čekamo da nam se preda vlast u Srbiji.

Jel' vam se sviDža ideja? Meni ne.


Može, ali da u preambuli stoji da mikimedić mora da ćuti i da deli rusku pornjavu ne samo sa Frihendom, nego i sa ostalim članovima sovjeta, a zagorelom desanka-šarskom dupla porcija, da ne spopada koleginice po blogovima.

Nah, ne znam za druge, al ja se ne bih trtio po tim nacional sovjetima, više volim da seruckam iz prikrajka, nego da "preduzimam nešto", kritika druga Krla po tom pitanju je na mestu. Priznajem, usput, da ni samu reč "nacionalni", u nazivu tog tela ne bih mogao da svarim, nikako. Jer prve dve asocijacije, kad mi neko pomene naciju, su ugalj iz kolubare i pašnjaci prve klase.
freehand freehand 18:33 02.09.2012

Re: nacionalni savet

Nah, ne znam za druge, al ja se ne bih trtio po tim nacional sovjetima, više volim da seruckam iz prikrajka, nego da "preduzimam nešto", kritika druga Krla po tom pitanju je na mestu. Priznajem, usput, da ni samu reč "nacionalni", u nazivu tog tela ne bih mogao da svarim, nikako. Jer prve dve asocijacije, kad mi neko pomene naciju, su ugalj iz kolubare i pašnjaci prve klase.

To te dodatno kvalifikuje kao idealnog kandidata za nekog ministra. Urbanizma na primer. Takvima se pašnjaci, naime, prvima oslade.
Budimac Budimac 18:55 02.09.2012

Re: nacionalni savet

To te dodatno kvalifikuje kao idealnog kandidata za nekog ministra. Urbanizma na primer. Takvima se pašnjaci, naime, prvima oslade.

Nah, Srki je viđen za ministra vojnog (ni njima pašnjaci nisu strani) s obzirom na već postojeće veze sa military-industrial complex-om (a sa tim provizijama da vidiš koliko se pašnjaka u Bg-u može pazariti).
Predrag Brajovic Predrag Brajovic 20:05 02.09.2012

Re: nacionalni savet

Budimac
... Dali, Pajić, Wu aka princi, Vučko, MikiMedić, VVasilije, Cerski (kao predsedavajući) i ja...

Бре, ово је блоговски crème de la crème!
Goran Vučković Goran Vučković 20:23 02.09.2012

Re: nacionalni savet

Бре, ово је блоговски crème de la crème!

Što reče ona snajka iz beskonačne serije filmova "Lude Godine": sve moj do mojega
srdjan.pajic srdjan.pajic 22:18 02.09.2012

Re: nacionalni savet

freehand
Nah, ne znam za druge, al ja se ne bih trtio po tim nacional sovjetima, više volim da seruckam iz prikrajka, nego da "preduzimam nešto", kritika druga Krla po tom pitanju je na mestu. Priznajem, usput, da ni samu reč "nacionalni", u nazivu tog tela ne bih mogao da svarim, nikako. Jer prve dve asocijacije, kad mi neko pomene naciju, su ugalj iz kolubare i pašnjaci prve klase.

To te dodatno kvalifikuje kao idealnog kandidata za nekog ministra. Urbanizma na primer. Takvima se pašnjaci, naime, prvima oslade.


Khm, rekao sam "seruckam" a ne "kraduckam", al to se kod vas ugradjenih svodi na isto.
freehand freehand 22:24 02.09.2012

Re: nacionalni savet

Khm, rekao sam "seruckam" a ne "kraduckam", al to se kod vas ugradjenih svodi na isto.

Pomešao si me sa nekim. Ja živim i umirem od doznaka.
Al to se kod vas donaldramsfeldovaca i proizvođača oružija svodi na isto.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana