Budućnost| Društvo| Ekologija| Politika| Reč i slika

Braća po KORUPCIJI

Filip Mladenović RSS / 07.09.2012. u 17:47

Ruka ruku mije...
Ruka ruku mije...
Čitave sedmice sa nestrpljenjem sam očekivao konferenciju za štampu zakazanu za petak, 7. septembar 2012. u 12 sati u beogradskom Medija centru.

TEMA:Učešće ministara Milutina Mrkonjića, Olivera Dulića, Dušana Petrovića i Tomice Milosavljevića u korupciji i kriminalu, tvrde predstavnici Međunarodnog instituta za bezbednost.

Na toj konferenciji trebalo je da govore Đorđe Pjevović, načelnik Odeljenja Međunarodnog instituta za bezbednost za praćenje korupcije u javnom sektoru i Elizabeth Stayner, načelnica Odeljenja Međunarodnog instituta za bezbednost za praćenje organizovanog kriminala.

Ali, od zakazane konferencije ne beše danas ništa. Par sati pre zakazanog termina iz Medija centra stiže vest o otkazivanju, sa sledećim obrazloženjem: "Nakon konsultacija sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, otkazuje se Konferencija za novinare zakazana za 12h, danas 7. septembra 2012. Tužilaštvo za organizovani kriminal smatra da se iznošenjem u javnost informacija koje poseduje Međunarodni institut za bezbednost mogu narušiti predistražni i istražni postupci protiv pomenutih."

Pozovem telefonom direktora Međunarodnog instituta za bezbednost, gospodina Orhana Dragaša, tražeći dodatna pojašnjenja. On mi reče kako je u dogovoru sa Dimitrijem Popićem, zamenikom tužioca za organizovani kriminal, dogovoreno da se malo sačeka sa konferencijom za novinare, dok tužilaštvo ne prikupi još dokaza i ne podigne optužnice protiv navedenih ministara, jednog i dalje aktuelnog, i tri bivša.

Odmah sam gospodinu Dragašu izrekao sumnju u namere zamenika tužioca, rekavši kako mi se čini da se radi o još jednom manevru u cilju razvodnjavanja borbe protiv korupcije i manipulisanja javnošću Srbije. Gospodin Dragaš mi je otklonio izrečenu sumnju rečenicom: "Ako se ništa ne desi do sredine iduće sedmice, narednog petka ćemo održati konferenciju za štampu i obelodaniti dokaze o kriminalnim radnjama navedenih ministara. Može da me zove i Dačić lično, mi nećemo odstupiti!"

Hajde da sačekamo tu sredinu iduće sedmice ili naredni petak, 14. septembar 2012.

Atačmenti



Komentari (29)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

number42 number42 18:03 07.09.2012

pa

hteo sam nesto da komentarisem ovo o kourpciji, ali vidim onda vest da je jelena podnela ostavku, pa me duboko pogodilo, osecam neku malaksalost... komentarisacu drugi put
bratja_vukojebitj bratja_vukojebitj 18:41 07.09.2012

Re: pa

Filipe, pogrešio si konferenciju, trebao si da odeš kod Guvernerke: obukla je kopletić sa crvenim i plavim cvetićima, nosila je one cvike ala Tipsarević ...

Šareni se Jorgovanka k'o cirkus Korona.
Filip Mladenović Filip Mladenović 19:04 07.09.2012

Re: pa

Jedva čekam neku novčanicu sa njenim potpisom!
Sudeći po njenoj današnjoj izjavi da nas ove godine čeka inflacija od nešto više od 10%, štamparija novca u Topčideru sigurno će uskoro izbaciti nove novčanice sa njenim autogramom!
number42 number42 19:49 07.09.2012

Re: pa

sta je to filipe, vidim ne zanima te trivanka i njeno predapokalipticko obracanje naciji, bas u ovom odsudnom trenutku ds-a...

a tako si nekad znao lepo divaniti o onim plavim frakcijama, belim listicima i slicnim genijalnim marketing strategijama kojima se treba razbiti ds, pa kazniti ds dovodjenjem last-moment-heroes-from-90', a to naravno nema veze s tim da je tadic oterao tajkune od ds pa postao bed gaj medijske scene.

a plus dodatna marketing strategija - uporno se spinuje kako je neko (ds, tadic) odgovoran za gubitak izbora, kao da izbori nisu izgubljeni jos pre 2 mandata kada se nije mogla formirati vlada bez 90'-heroes, i onda se pravi lazna dilema - ko je kriv za skorasnji gubitak izbora?

ne pita se ko je kriv za gubitak izbora pre nekoliko godina, i da nije izgubila ds nego sav narod srbije, kompletna srpska nacija je izgubila. zahvaljujuci kome? tajkunima, kriminalcima, zapadu, istoku, itd.

i sada kada ti isti kupuju funkcionere kao na pijaci, kada se konacno ds treba raspasti a snage dobra i prosperiteta dosle na vlast, odjednom te to ne zanima, pored onoliko silnih tekstova? nego pises o tra-la-la...

nema smisla, trebo bi da uzivas plodove (i) svoga rada, npr:

Filip Mladenović, 22.05.2012:

"Formira se PLAVA frakcija DS!

Ako ste član DS a nezadovoljni ste time što se u Srbiji i posle više od 10 godina kako je naša stranka na vlasti nije odmaklo u razvoju demokratije , državnih institucija i standarda građana onda ste deo Plave frakcije. Ako ste..." <<<< LINK
Filip Mladenović Filip Mladenović 20:25 07.09.2012

Re: pa

Da ste pažljivije čitali moje blogove ukapirali biste da su DS, SPS, SNS, URS, LDP... samo agenture u civilu ratnih profitera iz devedesetih i postpetoktobarskih tajkuna.

Srbija, na žalost, nema civilno društvo, nema jakih i uticajnih intelektualaca, nema javno mnenje, nema vladu u senci, nema opoziciju...

Tako da su aktuelna previranja u DS samo mešanje začina u političkoj kuhinji zvanoj Srbija, sa dirigovanim medijima i odsustvom pravne države!

number42 number42 21:56 07.09.2012

Re: pa

ne, meta ti je uvek bila jedna - ds i tadic, a moze se lako videti i povrsnim citanjem tvojih tekstova, moze se pogledati u arhivi tekstova.

Filip Mladenović
DS... samo agentura u civilu ratnih profitera iz devedesetih i postpetoktobarskih tajkuna.


nije tacno, odlicno znas za istorijsku izjavu tadica u intervjuu koji je dao tvom blogokolegi spaicu, a isti si pomenuo... a da, nula puta. da li si negde citirao makar dve recenice iz tog teksta u nin-u?

Lider Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je da su mu neki od srbijanskih tajkuna željeli vidjeti leđa, jer su "prvi put u poslednjih 20 godina predstavnici te socijalne grupacije morali da čekaju na sastanak kod njega, a ne da ulaze na otvorena vrata".

On je u intervjuu za beogradski sedmični list NIN priznao da su tajkuni finansirali DS, ali je naglasio da je on to prekinuo.

"Tada je nastala ova vrsta odnosa, zbog kojeg su želeli da mi vide leđa. Oni ostvaruju svoje interese, iako, sasvim sigurno, neki od njih imaju mesto u srpskoj privredi, mogu da doprinesu, ali po pravilima igre, ne tako što koriste privilegije koje im država obezbeđuje da uvećavaju svoje bogatstvo, što posluju u okolnostima gde ne pokazuju konkurentnost", rekao je Tadić.

Naveo da je u prethodne četiri godine došlo do prekida načina u komunikaciji između vlasti i predstavnika krupnog kapitala "na način kako je to bilo u prošlosti".

Tadić je ocijenio da je vlada Srpske napredne stranke (SNS), Socijalističke partije Srbije (SPS) i Ujedinjenih regiona Srbije (URS) ona vlada koju tajkuni žele vidjeti, jer su proteklih godina izgubili mogućnost uvećavati svoje bogatstvo zahvaljujući privilegijama koje im daje država.

Na pitanje da li je Miroslav Mišković taj koji želi vladu bez DS-a, Tadić je odgovorioe: "Mislim da da. Verujem da je to" i dodao kako je sasvim siguran da Mišković ne želi vladu u kojoj bi bili on i DS.

Kao svoju najveću grešku Tadić je naveo to što unutar DS-a nije inicirao promjene i smjene kada je bilo vrijeme.

"A zašto to nisam uradio? Jer se nisam bavio DS-om, nego sam obavljao funkciju predsednika Srbije. Ja nisam imao fizičkog vremena da se bavim DS-om", naveo je on.
Filip Mladenović Filip Mladenović 22:22 07.09.2012

Re: pa

I vi, ako i većina nacije, patite od opake bolesti zvane "pileće pamćenje".
Kao satiričar i kao novinar tokom protekle dve decenije demaskirao sam i kritikovao ovdašnju parazitsku, neodgovornu i alavu političku klasu, bez obzira da li su na njenom čelu politikanti formata Miloševića, Koštunice ili Tadića u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

A što se tiče Vašeg citata, pa Tadića demantuje njegov stariji kolega u tom istom NIN-u: "...Kritikovao sam do tada, neretko, Tadićev način vođenja stranke, odsustvo rasprava, zanemarivanje procedura, arbitrarnu kadrovsku politiku, to nije tajna, ali sam istovremeno uvažavao činjenicu da je Tadić napravio najveći rezultat u istoriji DS, pobedu u dva mandata." (Dragoljub Mićunović)
number42 number42 23:52 07.09.2012

Re: pa

nisam bas skapirao, u kojoj recenici micunovic demantuje tadica?


(Tadić) je u intervjuu za beogradski sedmični list NIN priznao da su tajkuni finansirali DS, ali je naglasio da je on to prekinuo.


Filip Mladenović

Tadića demantuje njegov stariji kolega u tom istom NIN-u: "...Kritikovao sam do tada, neretko, Tadićev način vođenja stranke, odsustvo rasprava, zanemarivanje procedura, arbitrarnu kadrovsku politiku, to nije tajna, ali sam istovremeno uvažavao činjenicu da je Tadić napravio najveći rezultat u istoriji DS, pobedu u dva mandata." (Dragoljub Mićunović)


Filip Mladenović Filip Mladenović 23:59 07.09.2012

Re: pa

Ironija sudbine: stranka se zove DEMOKRATSKA, a nedemokratsko ponašanje lidera stranke, na koje je upozoravao D. Mićunović: "...Tadićev način vođenja stranke, odsustvo rasprava, zanemarivanje procedura, arbitrarnu kadrovsku politiku...

A to da DS ne finansiraju tajkuni poverovaću tek kada OBELODANE izvore finansiranja. Ne samo DS, nego i sve ostale stranke!

Dokle god to kriju, imam razloge i kao građanin i kao novinar da sumnjam!
number42 number42 00:37 08.09.2012

Re: pa

dobro, znaci

prvo:

1. nije tacno da micunovic demantuje tadica u vezi prestanka finansiranja ds-a od strane tajkuna.
nice try

drugo:

2. ovo o cemu ti pricas za vodjenje stranke - je toliko bengno, s obzirom na okolnosti od 5.oktobra do sada, da ne zavredjuje komentar. eto mozda, micunovic ima pravo na svoje misljenje, i rekao ga je. bzv.

trece:

3. opet nije tacno ovo o cemu pricas - nije tadic rekao da ds ne finansiraju tajkuni, nego da su je finansirali pa je ukinuo tu praksu.

cetvrto:

4. sama formulacija recenice ne ostavlja prostor za laganje.
zamisli neko PRIZNA da je pola vremena na vlasti finansiran nelegalno. za to se rodjaci ide u ZATVOR. znaci prvo bi morao da objasni OKOLNOSTI zbog kojih je MORAO da trpi finansiranje tajkuna, a onda okolnosti koje su mu omogucile da ih odjebe. razumes koja je to spika? (ne ti kao bloger, ti razumes, nego citalac, bilo koji)
Filip Mladenović Filip Mladenović 02:05 08.09.2012

Re: pa

Vi ili ste naivni ili se pravite.... Stranke u Srbiji su poput mafijaških klanova. Ono što je Sanader radio dok je bio na vlasti u Hrvatskoj je paradigma vladanja na Balkanu.
Zar zaista mislite da su Petrović i Dulić mogli da pelješe budžet bez znanja Tadića? Ili Mrkonjić bez saglasnosti Dačića? Ili Tomica bez amina Mladjana?
highshalfbooze highshalfbooze 07:42 08.09.2012

Re: pa

OKOLNOSTI zbog kojih je MORAO da trpi finansiranje tajkuna,

Jadan čovek, šta je sve morao da trpi.
freehand freehand 11:47 08.09.2012

Re: pa

u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

Živo me zanima šta bi rekao ako bi te neko tužio za ovakve kvalifikacije.
I koliko je i sa kojim kodeksom u skladu ovakvo izražavanje?
silver bullet silver bullet 13:59 08.09.2012

Re: pa

a to naravno nema veze s tim da je tadic oterao tajkune od ds pa postao bed gaj medijske scene.


Pazi, on oterao? A šta je čekao osam godina?
Lepo se živelo od Mikijevih para, a?
Pustili su oni njega niz vodu kao bušan brod.
Alijen je samo napustio telo koje mu više ne treba.
tyson tyson 15:48 08.09.2012

Re: pa

bez obzira da li su na njenom čelu politikanti formata Miloševića, Koštunice ili Tadića u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

Hm, kanda si bar dvojicu zaboravio ovde, šatro slučajno...



Filip Mladenović Filip Mladenović 17:56 08.09.2012

Re: pa

tyson
bez obzira da li su na njenom čelu politikanti formata Miloševića, Koštunice ili Tadića u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

Hm, kanda si bar dvojicu zaboravio ovde, šatro slučajno...



Predsednici SRJ Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije.

Fali još Toma Nikolić, samo da prodje prvih 100 dana.
Filip Mladenović Filip Mladenović 18:09 08.09.2012

Re: pa

freehand
u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

Živo me zanima šta bi rekao ako bi te neko tužio za ovakve kvalifikacije.
I koliko je i sa kojim kodeksom u skladu ovakvo izražavanje?


Posetite sajt NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo da biste saznali kako su tajkuni "zaradili" prvih milion maraka i evra.
freehand freehand 18:48 08.09.2012

Re: pa

Filip Mladenović
freehand
u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

Živo me zanima šta bi rekao ako bi te neko tužio za ovakve kvalifikacije.
I koliko je i sa kojim kodeksom u skladu ovakvo izražavanje?


Posetite sajt NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo da biste saznali kako su tajkuni "zaradili" prvih milion maraka i evra.

Tamo piše "lopuže"?
number42 number42 19:21 08.09.2012

Re: pa

Filip Mladenović
Vi ili ste naivni ili se pravite.... Stranke u Srbiji su poput mafijaških klanova. Ono što je Sanader radio dok je bio na vlasti u Hrvatskoj je paradigma vladanja na Balkanu.
Zar zaista mislite da su Petrović i Dulić mogli da pelješe budžet bez znanja Tadića? Ili Mrkonjić bez saglasnosti Dačića? Ili Tomica bez amina Mladjana?


ono kako ja to vidim - tadic je plivao kroz sav taj mulj, i uradio maksimum dobrog koliko je mogao. a bez da je otvarao racune na maldivima, kajmanima i kipru, znaci ne za svoj interes nego u interesu nacije.

za izjavu da je ds bila nekad finansirana od tajkuna a da ih je sutnuo - od mene ogromno postovanje jer se ne radi o politickom cinu nego o ljudskom.

danasnji stav na go gde je precizno naveo protiv cega se bori tj sta je trulo u drzavi srbiji, i posredno kritikujuci mmf-ovog guvernera dinkica, cija ucena bi se narodu obila o glavu pod ds-om (a sada i hoce pod sns-om)...

"Tajkunske grupacije i finansijski moćnici i kriminalne grupe vrše pritisak na političke organizacije, želeći da realizuju svoje interese", rekao je Tadić i upozorio da se to ne sme dozvoliti.

Tadić je zatim goovrio o pregovorima o formiranju nove Vlade Srbije, navodeći da je u tim pregovorima odlučio da ne prihvati ucene Mlađana Dinkića.

"Odlučio sam da ne prihvatim da Dinkić vodi i ministarstvo finansija, i privrede, i da vodi ekonomiju ove zemlje, jer on nije sposoban za to", rekao je Tadić, nakon čega se ponovo salom prolomio aplauz.


sve zajedno za coveka
number42 number42 19:25 08.09.2012

Re: pa

tyson
bez obzira da li su na njenom čelu politikanti formata Miloševića, Koštunice ili Tadića u ulozi agenata lopuža poput Kostića, Miškovića, Karića, Beka...

Hm, kanda si bar dvojicu zaboravio ovde, šatro slučajno...


...


to su takozvani 'tri tacke tajkuni'
number42 number42 19:36 08.09.2012

Re: pa

silver bullet
a to naravno nema veze s tim da je tadic oterao tajkune od ds pa postao bed gaj medijske scene.


Pazi, on oterao? A šta je čekao osam godina?
Lepo se živelo od Mikijevih para, a?
Pustili su oni njega niz vodu kao bušan brod.
Alijen je samo napustio telo koje mu više ne treba.


koliko sam shvatio nije ih oterao pre dva meseca, nego kada je stvorio uslove u toku drugog mandata. kako, sta, nemam pojma.

inace osporavanje ove tadice izjave ide na to da laze, i onda dve kontradiktorne tvrdnje:
-kako ih i dalje finansiraju tajkuni
-kako su oni njega sutnuli

a nemoguce je da je laz jer je izjava tako formulisana da se covek samopredlaze za optuzenicku klupu jednog dana.
a ako ne zeli u zatvor, MORA da ima objasnjenje O OKOLNOSTIMA zbog kojih je morao da trpi nezakonito finansiranje tajkuna, kao i o redovnom finansiranja nakon toga. ovo sve tadic dobro zna, i odlucio je da istupi kao covek a ne kao politicar.

do sada nisam procitao da je neko nesto slicno uradio ili izjavio ikada. car definitivno.
blogovatelj blogovatelj 21:21 08.09.2012

Re: pa

Posetite sajt NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo da biste saznali kako su tajkuni "zaradili" prvih milion maraka i evra.


Vidim da rec zaradili pises pod navodnicima, sto sugerise da ih nisu zaradili nego ukrali.
Ako su vec ukrali, zasto NUNS-ov centar ne pokrene akciju da budu tuzeni?
Filip Mladenović Filip Mladenović 23:42 08.09.2012

Re: pa

blogovatelj
Posetite sajt NUNS-ovog Centra za istraživačko novinarstvo da biste saznali kako su tajkuni "zaradili" prvih milion maraka i evra.


Vidim da rec zaradili pises pod navodnicima, sto sugerise da ih nisu zaradili nego ukrali.
Ako su vec ukrali, zasto NUNS-ov centar ne pokrene akciju da budu tuzeni?

Zato što to nije u opisu posla novinara istraživača! Policija, tužilaštvo, oni su od naših para plaćeni da to urade!
blogovatelj blogovatelj 01:03 09.09.2012

Re: pa

Zato što to nije u opisu posla novinara istraživača! Policija, tužilaštvo, oni su od naših para plaćeni da to urade!


Zasto onda ne odes u policiju i u sud i ne istrazis zasto optuznica nije podignuta?
Filip Mladenović Filip Mladenović 14:40 09.09.2012

Re: pa

blogovatelj
Zato što to nije u opisu posla novinara istraživača! Policija, tužilaštvo, oni su od naših para plaćeni da to urade!Zasto onda ne odes u policiju i u sud i ne istrazis zasto optuznica nije podignuta?


Pa mene sad opet zafrkavaju povodom već odobrenog pregleda belih listića, uprkos intervenciji Poverenika Šabića. Lažu me kako je stari sekretar RIK-a Odalović prešao u Vladu, pa ne znaju šta sada da rade!!!
Ako se tako odnosi RIK, šta da očekujem od policije i tužilaštva!?
milivoje_bg milivoje_bg 09:21 08.09.2012

Међународни Институз за ово и оно ...

Колико земаља је основало тај Институт (100 или више) ? Да ли су оснивачи и Уједињене Нације !?
Или је то још један стр. Ђоле Институт (извини, Ђоле) !?
Filip Mladenović Filip Mladenović 10:06 08.09.2012

Re: Међународни Институз за ово и оно ...

Izguglajte pa ćete dobiti odgovor.
Ko nema u glavi, ima na - Google!
buba_truba buba_truba 10:27 08.09.2012

Jedva čekam

Filip
Odmah sam gospodinu Dragašu izrekao sumnju u namere zamenika tužioca, rekavši kako mi se čini da se radi o još jednom manevru u cilju razvodnjavanja borbe protiv korupcije i manipulisanja javnošću Srbije. Gospodin Dragaš mi je otklonio izrečenu sumnju rečenicom: "Ako se ništa ne desi do sredine iduće sedmice, narednog petka ćemo održati konferenciju za štampu i obelodaniti dokaze o kriminalnim radnjama navedenih ministara. Može da me zove i Dačić lično, mi nećemo odstupiti!"

Hajde da sačekamo tu sredinu iduće sedmice ili naredni petak, 14. septembar 2012.

Prvo opaska - za razliku od ovog tvog "... izrekao sumnju u namere zamenika tužioca..." - meni ovakvo obrazloženje zamenika tužioca deluje sasvim razumno, šta više, potpuno logično i u skladu sa procedurom vođenja istrage.

Ali ajde, videćemo. Elem, jedva čekam sledeći petak!

Nadam se, Filipe, da to saznanje (a saznaćeš, 100% verujem!) nećeš zadržati samo za sebe... ma šta "nadam se" - ubeđena sam.
predatortz predatortz 11:48 10.09.2012

'bem ti sreću!

Čitave sedmice sa nestrpljenjem sam očekivao konferenciju za štampu zakazanu za petak, 7. septembar 2012. u 12 sati u beogradskom Medija centru.


Ja sam čekao da mi komšinica bar SMS pošalje...
Prošao sam isto kao i ti

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana