Putovanja| Sport| Zabava

Kisa, tenis, vetar, evakuacija, epilog

Nikola Olić RSS / 08.09.2012. u 20:19
Subota:
2:59pm
 
Autoput koji vodi od Menhetna do US Opena jutros je na interaktivnim mapama mobilnih telefona bio potpuno crven, sto ukazuje da je saobracaj vrlo spor. Razlog su bile razne male poplave i prelivanja koja su ovaj autoput i drumove sa kojima se spaja znatno usporavale. To se u toku ovog turnira jos nije desilo, da voda direktno poremeti saobracaj na taj nacin. Raspored tenisa koji su novinari juce dobili danas je vodom to jest kisom takodje vec poremecen. 

U momentu kad na glavnom stadionu najavljuju zakasneli pocetak prvog polufinalnog meca, zastave iznad juznog ulaska u teniski centar pucaju od vetra. Zastava iznad Arthur Ashe stadiona bolje izlazi na kraj sa vetrom, cisto zbog svoje velicine. Pored te zastave, sa najvise tacke stadiona, specijalci policije dvogledima gledaju van stadiona, verovatno u pravcu crnih oblaka koji nam sigurno dolaze. Zbog tih oblaka danasnje zensko finale je vec odlozeno, a muska polufinala se za sad nastavljaju, mada sa zakasnjenjem.

Razlog za kasnjenje je naravno bila kisa, mada je sada najveci problem vetar. U toku meca izmedju Endi Marija i Tomasa Berdiha vetar je u jednom momentu preturio praznu stolicu pored terena, i ubacio je na teren. To je naravno zaustavilo poen, a vremenska prognoza upozorova da ce mozda vetrovi kasnije da poremete i sve ostale poene jer se cak pominje mogucnost tornada. Brzi oblaci brzo prolaze i teniskim terenom, senke im se najbolje vide sa samog vrha stadiona. 

Vetar ometa mec na druge nepredvidive nacine, bacanje loptice pred servis je vrlo tesko, ponekad loptica odleti metar iz igraca i nemoguce ju je dohvatiti reketom. U mirnom momentu pred servu, majice na oba tenisera tresu se kao zastave na ulasku u centar. Vetar cini ovaj mec neprijatnim za gledanje, bar sto se tice sedenja na tribinama. Jedina dobra opcija za bezanje od vetra je IBM Entertainment kompleks, u kom mozete da se igrate sa interaktivnim ekranima koji ce vam dati razne interesantne informacije o ovom mecu.

13_ibm.jpg

 Tu mozete da saznate lude statistike kao recimo da je za Berdiha u ovom mecu statisticki vazno da pobedi vise od 56% poena koji traju duze od 9 udaraca, da pobedi vise od 44% poena koji traju manje od 2 udarca, i mozete da vidite trenutnu "snagu" igraca na terenu, kao na nekoj TV igrici. Trenutno na tom IBM ekranu Endi ima mnogo vise snage i statisticke sanse za pobedu, sa cim pri Marijevom vodjstvu od 4:0 u trecem setu je lako sloziti se. Za sledeci mec izmedju Djokovica i Ferera, ovaj kompjuter kaze da je sansa za kisu 70%. Nema nikakvih informacija o vetru, pitam se koja je sansa za tornado koji se pominje. 

5:37pm --  Uzivo na mecu Djokovic - Ferer... do evakuacije.

Posle dramaticne meteoroloske drame koja se odvijala tokom proslog meca na ovom terenu, Djokovicev izgubljen servis na samom pocetku ima neki drugaciji osecaj. Nagledali smo se letecih stolica, letecih kapa i kesa, isto se ocekuje u bilo kom momentu ovog meca. Isti vetar je i dalje tu, na radarima mozemo da vidimo kisu koja kasnije veceras dolazi, vetar se tu ne vidi ali ga ovde gledamo na zastavama, frizurama i kravatama navijaca.

13_nole.jpg

Kod Djokoviceve serve se vetar vise vidi, duze tapka lopticu od Ferera pre serve, dok cekamo da Novak izbroji dokle treba, dugo mozemo da gledamo njegovu belu majicu kako se talasa na vetru. Neocekivano talasanje je i na semaforu, Ferer vec vodi sa 4:1. U publici jedni drugima navijaci prepricavaju koliko su izvan linije neke serve sletele, razmahnutim rukama malo preteruju da je Novakov poslednji aut bio metar izvan linije.

Pri rezultatu 5:2 za Ferera, na terenu se pojavljuje visoki mrsavi gospodin sa sedom kosom i dugackom crnom kravatom, kojeg smo videli par puta ranije kad su se prekidali mecevi. U pitanju je glavni sudija ovog turnira koji se obicno pojavljuje pred prekidanje meca na US Openu, i tako je bilo i danas. Pozvao je oba igraca do mreze i uz sve glasnije zvizdanje sa tribina sa Fererom i Djokovicem popricao par sekundi. Na velikom ekranu su pokazali o cemu se kod mreze pricalo, da je za danas tenis gotov zbog opasnih vremenskih uslova koji nam predstoje. Dok na ekranu citamo da tereni moraju odmah da se napuste zbog loseg vremena, oko nas je vedro i suncano vreme, simbolican kraj ovog apsurdnog dana za tenis.

 

13_kraj.jpg

7:08pm -- Epilog

Nevreme nije bilo strasno, jedna sasvim obicna kisna oluja sa dosta vetra i padavina koja je trajala pola sata. Bilo je interesantno gledati oluju iz novinarskog centra, i zajedno sa drugim novinarima obracati paznju na nesto drugo osim tenisa. Nije bilo problema ni sa izlascima na vrh stadiona radi fotografisanja, sto bi ocekivali da je bilo zabranjeno. 


13_ogledalo.jpg
 
 
 
 13_reflektori.jpg
 
 


Komentari (5)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

ivana23 ivana23 21:19 08.09.2012

***

NNN NNN 21:39 08.09.2012

Ovoj baš glupo!

Igranje po ovakvom vremenu nema baš mnogo veze sa tenisom!
Kazezoze Kazezoze 22:21 08.09.2012

Re: Ovoj baš glupo!

NNN
Igranje po ovakvom vremenu nema baš mnogo veze sa tenisom!

nastavljaju sutra...tornado stiže.
ne znam zašto su i počinjali pod ovakvim uslovima.
nsarski nsarski 05:13 09.09.2012

Re: Ovoj baš glupo!

ne znam zašto su i počinjali pod ovakvim uslovima.

Ovakvim?


http://www.nytimes.com/2012/09/09/nyregion/tornado-causes-damage-along-a-beach-in-queens.html?hp

Ja mislim da je tu negde i lova za karte i prenos umesana, ali nemam pojma kako. Ipak je fer i sportsko nadmetanje svima na prvom mestu, zar ne?

ivana23 ivana23 00:02 09.09.2012

***



A tornado is passing over NYC - this is from my terrace now: pic.twitter.com/ZxOZYhvp

https://twitter.com/FredrikEklundNY/status/244553478419144704/photo/1

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana