Putovanja| Sport| Zabava

Na licu mesta: Novakov trening, mec, perspektiva, intervju

Nikola Olić RSS / 09.09.2012. u 16:26

Nedelja:

11:00am

Ideja je bila da se pocne sa pisanjem upravo kad je na papiru mec zvanicno trebao danas da pocne. Dobra je vest da raspored danas ima fleksibilnost da tenis moze da pocne svojim laganim tokom nesto posle 11am, kako to obicno biva. Juce te slobode nije bilo, najavili su da mecevi moraju da pocnu tacno na vreme zbog loseg vremena koje nas ceka. 

Danas je sve to daleko iza nas, oblaci koji su juce stvarali probleme sad su daleko od Njujorka. Nedelja tece svojim normalnim tokom u Menhetnu i Queensu, putovanje koje je juce trajalo skoro sat vremena danas se svelo na manje od dvadesetak minuta.

Toliko vremene je otprilike i juce trebalo Fereru da napravi znatnu prednost nad Djokovicem u prvom delu njihovog polufinalnog meca. Znali su na pocetku meca da nece moci da zavrse zbog nevremena koje se priblizavalo, to je zajedno sa vetrom mecu dalo cudnu energiju, ritam i tok, i time na neki nacin cini danasnji nastavk meca dodatno interesantnim i napetim. 

Jutros na zagrevanju pred mec Djokovic nije izgledao ni malo napet. Od Dusana Vemica je sa druge strane Arthur Ashe terena narucivao razlicite vrste servi, i odigravao zatim kratke poene. Iz Djokoviceve perspektive, ovaj inace ogromni stadion izgleda mnogo manji nego kako se gore sa vrha cini kad se gleda dole. Kad se sa dna gleda gore, pored svih tih sedista, ekrana i reklama pogledom dominira jednostavno plavo Njujorksko nebo. Odavde ovaj stadion podseca na dela poznatog Americkog umetnika Dzejms Turela koja navode posetioce da se na razne nacine fokusiraju na nebo. Novakov fokus danas je naravno Fererer, protiv koga u drugom seta vec ima vrlo vazan brejk. 

1:41pm -- Uzivo na mecu Djokovic vs. Ferer

Idemo Srbija! Prvi povik nasih navijaca u toku ovog meca. Gore na vrhu tribina gde smo prosle godine u polufinalu imala dosta nasih navijaca i pesama i zastava, danas su polu prazna plava sedista. Juce je bio uzbudljiv dan za zastave, ali nam je drago da je danas dan kad zastave samo mirno leze. Oblaci iznad stadiona danas mnogo sporije prolaze, izgledaju perfetkno nacrtani, kao pocetna spica crtanog filma Simpsonovih.

14_ashe.jpg

 

Sa iste tacke sa koje je jutros uzvracao serve Dusana Vemica, Djokovic je Fererovu servu od 120 milja na sat lako vratio nazad u igru i uzeo poen kojima mu se prednost u drugom setu popela na 4:0. Vemiceve serve isle su cak do 141 milje na sat, od Ferera se to ne ocekuje. Od Ferera se ocekuje velika borba za svaki poen i za svaku lopticu, to su i Janko i Novak rekli o ovom Spancu pred pocetak njihovih meceva. 

Perfekcija za sada i na terenu. Jos brze no sto je Spanac njemu to uradio juce, Novak za sada potpuno dominira sa rezultatom 5:0 u drugom setu. Do pre dva dana smo uz dobar tenis na ovom stadionu imali i dirizabl sa reklamama, kog danas jos nema. Ako vas reklame na toj letelici ne interesuju, lako je ne gledati gore, ali konstantno zujanje njegovih motora ponekad je u napetim tihim momentima meceva oduzimalo paznju. U napetoj zavrsnici drugog seta rezultat se malo klackao na izjednacenju, Novak je uzeo 49. poen ovog meca sa forhendom i izjednacio u setovima na 1:1. Pre nekoliko poena Djokovic je pretekao Ferera po sveukupnom broju osvojenih poena u ovom mecu, sto je trend koji je IBM kompjuter kojeg smo juce pomenuli malocas u ovom mecu i nagovestio.

Izgleda da u publici ima nasih navijaca, ali ne iz nase zemlje. Dva momka znalacki biraju kada da navijaju za igrace na terenu, i culi smo ih kako navijaju i za Janka i za Novaka. Dva puta uz tapsanje otpevaju "Lets-go-No-Le, Lets-go" i sednu nazad na svoja mesta. To i danas rade iz hlada sa juznih tribina, ispod Americke zastave koja se danas skoro sasvim mirno odmara. Na ekranu rezultat koji takodje odmara, Djokovic u trecem setu vec vodi sa 2:0. Ako uspe dobro da vrati Fererov servis, konstrukcija Novakovih poena ide glatko i blistavo i velikom vecinom se zavrsava u njegovu korist.

Cesto iz prvog reda odmah iza igraca meceve na ovom terenu prati Brad Gilbert, koji je nekad bio cak 4. igrac sveta, a sad je analiticar za TV mrezu ESPN. Ferer danas na momente vrlo podseca na Gilberta, sve lopte uporno vraca na Novakovu stranu terena, upornije od Djokovica u poslednjem gemu.Kad na momenat na terenu osetimo senku kad preleti neki oblak, temperatura se znatno i brzo promeni. Tako se pomalo oseca i sa tenisom, poslednja tri gema pripala su Fereru koji u trecem setu vodi sa 3:2.

14_kamera.jpg

 

Trijumfalni izlazak sa terena po drugi put za redom ipak pripada Djokovicu. Na kraju treceg seta, kao i posle drugog, sa terena ka stolici seta polako, bez prikazivanja da zapravo vodi 2:1 u setovima. Prikazuju ga na velikom ekranu, pauk-kamera spustila se sa neba i snima Djokovica koji bez izraza na licu odmara. Senka ispod njegovog kisobrana verovatno prija, svez vazduh kog je na pocetku meca bilo sada je malo manje. Na ekranu takodje vidimo da Ferer nastavlja da ima dobar servis procenat, sto Djokovic upravo na pocetku cetvrtog seta lepo napada. Jedna Fererova loptica je cak Novaku zavrsila nekako u licu, ali nije bilo nista ozbiljno. Napad je uspeo i cetvrti set Djokovic pocinje sa brejkom. IBM kompjuteri koji mec prate ovom brejku trebalo bi da daju veliku vaznost, kao cinu koji je Djokovicu jos vise otvorio put do finala US Opena.

Na terenu je malo bucnije mada su tribine pogotovo na gornjem nivou i dalje samo delimicno pune. Oseca se da mec mozda nece jos dugo trajati, pa svako podrzava onog ko mu je drag dok se ima vremena. Doleteo je i dirizabl koji nam iznad glava zuji, a sve vise se cuje i suskanje providnih US Opena kesa kod gledalaca na tribinama. Ostao je jos dan i po do kraja ovog turnira, mnogi to vreme koriste za kupovine. Fereru ce izgleda turnir da se zavrsi znatno ranije, Djokovic trenutno vodi sa 4:1. I Spanski i nasi navijaci imaju razloga za slavlje, sva publika je pozvana da sidje na dodnje tribine. Sad ce svi imati priliku da vide teren iz Djokoviceve perspektive, sto je danas svakako bila perspektiva pobednika.

14_trijumf.jpg


3:21pm -- Razgovor sa Novakom posle meca

Nole, cestitke na pobedi. Kad si jutros video da nema ni oblaka ni vetra, kako si se osecao i da li si verovao da mozes ispod dva sata da zavrsis mec?

"Iskreno, osecao sam olaksanje. Uzimajuci u obzir jucerasnje uslove koji su bili neobicni i teski za tenis. Imao sam srece da se jucerasnji mec prekinuo, nisam se osecao dobro na terenu, on se mnogo bolje snasao na vetru. Danas sam izasao kao bolji igrac i zavrsio u finalu."

Koliko ce mec sutra biti drugaciji od finala sa Marijem na Vimbldonu?

"Drugacija je podloga, samim tim taktika se menja u odnosu na podlogu. Mislim da na tvrdoj podlozi imam vise sanse, dobio sam ga ove godine dva puta, iskoristicu to iskustvo."

Napolju je bilo ludilo posle meca sa navijacima i podrskom koju dobijas ovde. Cini se da u Americi i ovde u Njujorku imas najvecu podrsku od svih Grand Slam turnira.

"Zaista je fenomenalno. Zahvalio bi se svima koji su dosli danas posle prekida juce i koju su podrzavali i mene i njega. Naravno da je dobrodosla podrska pogotovo u ovako bitnim mecevima."

Sta mislis da ce biti kljuc u sutrasnjem mecu?

"Ima par stvari koje ce presuditi pobednika. Pretpostavljam da ce prvi servis i meni i njemu dati dosta prednosti, sa lakim poenima na prvi servis. Ocekujem dosta relija, dosta razmena, dosta fizicki iscrpljujuci mec, nadam se da cu biti fokusiran od prvog do poslednjeg poena."

Da li ce dan odmora koju Mari ima njemu znaciti?

"Ne mislim da ce praviti veliku razliku, osecam se dobro i ako sam imao takve uslove. Fizicki sam dobro, imam dovoljno vremena da se pripiremim."

 

 

 



Komentari (10)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

loader loader 19:05 09.09.2012

Bez dlake na reketu

Da, čim nema vetra, stvari teku kako valja.
Imam utisak da je u nekim momentima čak i kočio, svesno ili nesvesno uperen ka meču sa Marisavom.

Škot je žešće napaljen. Kažu poznavaoci Škota.
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:31 09.09.2012

Re: Bez dlake na reketu

Skoti su prgavi a i Skotkinje
loader loader 00:05 10.09.2012

Re: Bez dlake na reketu

a i Skotkinje


One su zadužene
da iz publike
dekoncentrišu Novaka
blogov_kolac blogov_kolac 21:07 09.09.2012

betoniranje dominacije

Zadnjih 10 betonskih slem finala:

Njujork 2007: FEDERER - Djokovic 3:0
Melburn 2008: DJOKOVIC - Tsonga 3:1
Njujork 2008: FEDERER - Mari 3:0
Melburn 2009: NADAL - Federer 3:2
Njujork 2009: DEL POTRO - Federer 3:2
Melburn 2010: FEDERER - Mari 3:0
Njujork 2010: NADAL - Djokovic 3:1
Melburn 2011: DJOKOVIC - Mari 3:0
Njujork 2011: DJOKOVIC - Nadal 3:1
Melburn 2012: DJOKOVIC - Nadal 3:2

Teniser koji ima najvise pobeda je Novak (4), dok teniser sa najvise poraza je Endi Mari (nije osvojio nijedan set u tri dosadasnja finala na tvrdim podlogama), pa iako je Skotlandjanin mnogo opasniji otkada je dobio olimpijsko/vimbldonsko finale ovoga leta, ipak je Djokovic izraziti favorit sutra. Zanimljivo da Djokovic uvek kada bi dolazio do finala Njujorka sledece zime bi obavezno uzimao titulu u Melburnu, pa ako nas sutra neprijatno iznenadi, vec unapred mozemo da se tesimo novom titulom na predstojecem Australijen Openu

Po meni, pobednik sutrasnjeg finala moze odmah od ATP da dobije ono zvanicno priznanje za najboljeg tenisera sezone, bez obzira sta se bude desavalo do kraja godine i ko bude bio prvi na listi. Novak bi sa eventualnom titulom bio jedini visestruki osvajac slemova (+finale Pariza), a u slucaju pobede Marija do izrazaja bi doslo olimpijsko zlato (+finale Vimbldona). Drugim recima - cela ova sezona Novaka Djokovica zavisi od ovog jednog jedinog meca! Ako izgubi bice ovo sezona izneverenih ocekivanja posle (naucno)fantasticne 2011 kada je bio i najbolji sportista sveta, jer bi posle savrsenog pocetka u Australiji nanizao 4 bolna razocarenja (racunam tu i olimpijadu). Ali zato ako osvoji sutra trofej bice mu ovo druga najuspesnija sezona i po broju osvojenih slemova i po broju slem finala i po konacnom plasmanu, i po svemu. Mariju ce se isto cela ova sezona meriti prema sutrasnjem rezultatu i ogromna je razlika hoce li biti upamcen samo kao olimpijski sampion ili ce konacno osvojiti prvi muski gren slem za Britaniju posle ww2 i biti fakticki najbolji svetski teniser sezone zahvaljujuci sjajnom letnjem delu. Eto koliko mnogo moze da zavisi od jednog jedinog meca.
AlexDunja AlexDunja 22:30 09.09.2012

Re: betoniranje dominacije

a ako fed osvoji završni turnir?
loader loader 00:09 10.09.2012

Re: betoniranje dominacije

a ako fed osvoji završni turnir?

Kako znadu da vas ujedu za srce - preskočili ga u priči !
AlexDunja AlexDunja 00:51 10.09.2012

Re: betoniranje dominacije

preskočili ga u priči !


pa nekompletna analiza:)

a daleko je to od mog srca, akoznateštahoćudakažem,

pre će biti da se b.k. vodi srcem pokušavajući da analizira.

loader loader 07:03 10.09.2012

Re: betoniranje dominacije

Srčan je borac b.k. za prava naših tenisera. Pa.. znate ga kakav je :)

Šteta što je F. ispao. Bilo bi lepo da ga Novak u završnici sezone oduči od ovog ponovnog mesta broj 1. No, šta ćemo, Berdih pokvario plan. Nije znao Čeh šta radi
Covek u belom Covek u belom 09:17 10.09.2012

Re: betoniranje dominacije

AlexDunja
a ako fed osvoji završni turnir?

S obzirom da ce Nole da osvoji USO, Federerko moze da osvoji sve do kraja godine, cak i godinu da zavrsi na prvom mestu (sto je realno nemoguce) ali opet nece biti najuspesniji ove sezone.
Jesu zavrsni turnir i Olimpijada bitni, ali jedino sto se zaista broji su GS-ovi.

P.S. Posto je ove godine Federer mnogo blizi Noletu po poenima, sva je prilika da Nole nece odmarati na kraju, tako da za zavrsni turnir Federer cak nece biti ni favorit...
AlexDunja AlexDunja 10:24 10.09.2012

Re: betoniranje dominacije

tako da za zavrsni turnir Federer cak nece biti ni favorit...


posle šest osvojenih:)))

jbt, ima li uopšte situacije kada za vas, slepe obožavaoce
fed jeste favorit?

trenutno je prvi na atp listi, može da sastavi 300 nedelja na tom mestu,

najbolje igra u dvorani već godinama, u odličnoj je formi,
i za vas nije favorit...

edit:
jel bio favorit za osvajanje vimbldona?

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana