Društvo| Ekonomija

Nemojte povećavati PDV

Saša Radulović RSS / 09.09.2012. u 23:19

Znam da imamo ogromnu rupu u budžetu. Ali ona se ne krpi povećanjem PDV-a. Jer kad se tako krpi, odmah se ponovo pocepa. Ona se krpi smanjenjem rashoda, ukidanjem fiskalne decentralizacije i istinskom poreskom reformom. Vreme je da rasteretimo rad. Vreme je da kapital ponese svoj deo tereta.

Povećanje PDV-a će dovesti do jednokratnog rasta cena. One će dovesti do pada potrošnje. Pad potrošnje će negativno uticati na proizvodnju. To je začarani krug.

Znam i da je očuvanje projekta fiskalne decentralizacije koja jednoj stranci u vladi donela cenzus, važno za tu stranku. Znamo i da je ta stranak insistirala da to uđe u koalicioni dogovor. Ali je izuzetno štetno po državu. Ovaj politički projekat je oko 400 miliona evra prihoda od poreza na dohodak građana preselio u lokalne samouprave. I tamo je doveo do velike nekontrolisane predizborne potrošnje koja ništa nije donela građanima. To je napravilo najveću rupu u budžetu.

Nama treba suštinska decentralizacija, ne fiktivna. Nadležnosti treba da se prenesu na lokal. Odlučivanje treba da bude na lokalu. Za to treba da se stvore pretpostavke. Počev od izbornog sistema.

Važno je znati da se lokalne samouprave nigde u uspešnom i uređenom svetu ne finansiraju iz poreza na dohodak. Porez na dohodak je uvek prihod centralne vlasti. Glavni prihod lokalnih samouprava je porez na imovinu.

Pogledajmo još jednom konsolidovani budžet sektora države.

 

543757_462838813742389_416800102_n.jpg 

 Iz njega se vidi da se država finansira od poreza na potrošnju i poreza na rad. Njih plaćaju građani. Fizička lica. Kapital plaća porez na dobit i imovinu i on je u Srbiji na nivou banana država.

Naš poreski sistem i poreski sistem svih zemalja u okruženju je ostatak socijalizma, kada nije bilo profita, a sva imovina je bila naša, tako da se oporezivao rad i potrošnja.

Bruto društveni proizvod (po načinu formiranja dohotka) možete grubo razbiti na 4 komponente:
-  dohodak rada - 44%
-  dohodak kapitala - 25%
-  dohodak domaćinstva (uključuje preduzetnike i poljoprivredna gazdinstva) - 13%
-  porez na potrošnju (PDV, carine, akcize) umanjen za subvencije - 18%
Procenti predstavljaju grubo učešće u GDP-u Srbije.

Na ove dohotke se nakači država i uzima porez.
Od rada uzima 4,5 milijardi evra.
Od kapitala 0,3 u 2011.godini, a u 2012.god. na osnovu do sada objavljenih podataka oko 0,5.

Ukupna suma neto zarada u Srbiji iznosi oko 8 milijardi evra.
Ukupan profit profitabilnih privrednih društava u 2011.godini iznosi oko 7 milijardi evra. Skoro isto toliko.

Poreska reforma mora da ide u pravcu većeg opterećenja kapitala, a manjeg opterećenja rada.
Efektivna stopa poreza na dobit pravnih lica iznosi oko 7% usled raznih olakšica.
Efektivna stopa poreza na imovinu pravnih lica je oko 0% usled rupe u zakonu.

Naravno da novi privredni savet za ekonomski oporavak ne želi ovo da vidi. Ni privrednici iz Šekspirove sa svojim problemima likvidnosti, ni Privredne komore koje se bore da sačuvaju monopol. A i radi se o istim ljudima. Oni imaju svoje probleme. Oni rešenja vide u svim onim stvarima koje su nas i dovele do ovde: subvencije, krediti za likvidnost, Fond za razvoj, Razvojna banka, reindustrijalizacija i sva ostala arčenja novca poreskih obveznika. Poreski obveznici su radnik iz Pirota, čistačica iz Beograda i zemljoradnik iz Zrenjanina. Oni plaćaju i namete na rad i namete na potrošnju. A ekonomski savet savetuje vladu koja zastupa interese građana. I u tom savetu niko ne savetuje sa stanoviša malih i srednjih preduzeća, porodičnih firmi i poljoprivrednih gazdinstava.

PDV se može povećati samo u kontekstu smanjenja nameta na rad. Za onoliko koliko se poveća PDV, za još više treba smanjiti namet na rad. Time se stimuliše proizvodnja i čini konkuretnijom u odnosu na uvoz. Proizvodnja, za razliku od uvoza, ima veliki trošak rada. Ovakva kombinacija mera bi učinila da domaći proizvodi pojeftine i pored povećanja PDV-a. Ona takođe stvara uslove za REALAN rast plata U PRIVATNOM SEKTORU.

Ekonomska politika treba da se okreće oko stvaranja uslova da proizvodnja i izvoz budu najprofitabilnije delatnosti. One kreiraju zapošljavanje. Danas je suprotno. Trange-frange i nekretnine su jedino isplativi. Tako dalje ne može. Ako ovo ne shvatimo, dočekaćemo anketu o radnoj snazi u novembru mesecu i imaće rezultate slične onoj iz aprila meseca po kojoj smo izgubili 66.000 zaposlenih za 6 meseci. I onda ćemo zaista bankrotirati.

Povećanje PDV-a sa 18% na 20% treba da donese manje novca od ukidanja fiskalne decentralizacije. Nemojte preko leđa građana da plaćate promašene i štetne političke projekte bivše vlade. Ostavite PDV na miru. Ukinite fiskalnu decentralizaciju.

 

https://www.facebook.com/SasaRadulovich

http://twitter.com/SasaRadulovich

.

 



Komentari (28)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

rade.radumilo rade.radumilo 01:16 10.09.2012

Ko te pita?

Hoće im se...
Može im se...
Saša Radulović Saša Radulović 08:10 10.09.2012

Re: Ko te pita?

Verica Barać:
"Možeš kako hoćeš, ali ne možež dokle hoćeš."
rade.radumilo rade.radumilo 12:53 10.09.2012

Re: Ko te pita?

"Možeš kako hoćeš, ali ne možež dokle hoćeš."


Ne znam, šefe... Poreska politika je manje više onakva kakvu je Bravar napravio i niko da takne u nju.
Nešto mislim da će je čuvati, pa makar svi pocrkali od gladi.
poreznik2 poreznik2 09:49 10.09.2012

I carine

Slažem se sa svime gore navedenim, ali mislim da bi pored ovoga, trebali da uvedemo i carine.

Država je najveći krivac što je privreda preoterećena, ne može naša kornača (privreda) da se trka sa zečevima dok imamo ovakvu državu.

Ukinimo subvencije, ali stvorimo uslove za privređivanje, koji mogu da pomognu našoj priveredi.

Primer.

Televizori. Uvedimo carinu ako neko hoće da uveze gotov televizor, to direktno pogađa uvoznike, ali neka ne postoje carina na ekrane itd. Napravimo sistem tako da je isplativo u Srbiji da se uvezu delovi i sastavi televizor. Trenutno razlika između pojedinih modela cija cena može da bude različita i po 100 - 200 evra je samo da li im je neka funkcija omogućena u softveru, a softver možemo da napravimo sami.






Saša Radulović Saša Radulović 10:02 10.09.2012

Re: I carine

Mnogo bolji način od carine je da se poveća PDV i smanji namet na rad :)

Time svi uvozni proizvodi poskupe, a domaći pojeftine. Time domaći proizvodi postaju konkurentniji na stranom tržištu.

Zatvaranje tržišta carinama je loša ideja. Kada nekome carinite televizore, onda oni vama odgovaraju carinjenjem vaših proizvoda. Nejaka privreda se štiti i jača malim nametima na rad.
poreznik2 poreznik2 13:33 10.09.2012

Re: I carine


Potpuno se slažem da bi smanjenje poreza za rad trebalo da bude prva mera, zato sa i napisao I carine.


Kada nekome carinite televizore, onda oni vama odgovaraju carinjenjem vaših proizvoda.


Dok god uvozimo mnogo više od njih nego oni od nas neće biti kontramera. Ali ako mi imamo carine koje su u proseku manje od carina u nekim razvijenim zemljama, onda definitivno ima mesta za povečanje istih.
vladaxy vladaxy 14:57 10.09.2012

Re: I carine

Slažem se sa svime gore navedenim, ali mislim da bi pored ovoga, trebali da uvedemo i carine.

Tako je! Zašto kupovati uvezeno, jeftinije kvalitetnije, kad možeš domaće, skuplje đubre.

Šta smo sve štitili ranije - YUGO, Ei NIš, Tim 011, IMT, IMR....
poreznik2 poreznik2 16:07 10.09.2012

Re: I carine

Tako je! Zašto kupovati uvezeno, jeftinije kvalitetnije, kad možeš domaće, skuplje đubre.


A gde ćeš da nađeš devize kojima ćeš da kupiš tu robu. Da nećemo još da se zadužiš buduće generacije, da bi kupovali stranu robu. Još dugova, posle mene potop.

Da je sistem normalan, sva roba (naša strana) koja može da se uvozi izvozi bi imala približnu cenu, u protivnom kurs bi padao dok se to ne bi izjednačilo.

A kako misliš da naš poljoprivrednik konkuriše onomo is EU koji ima ogromne subvencije. Kako naša fabrika da uzme kredit sa kamatom, po kojoj ga uzima konkurencija u inostranstvu.

Da ti nećeš da daš pare za subvencije poljoprivredi ili da daš dinare na štednju po 2% da bi onaj mogao da kupi nove mašine, pa bi onda mogao da imaš srpsku robu po evropskim cenama.

Carine služe takođe da sprečiš nelojanu konkurenciju pri izvozu.

Ako hoćemo napred moramo da kupujemo domaću robu, jer kao što reće krš je, ali ako je mi ne kupimo niko neće, a ako ništa ne proizvedemo, ništa nećemo ni imati. Naravno treba da radimo da je unapredimo i da ne pravimo iste greške koje smo pravili, ne treba svaka firma da se spašava.

Naša privreda nema ni približno iste uslove kao privreda u zemaljama EU, pa samim tim nerealno je očekivati da može da im bude konkurentna. Ako pogledaš kako su velike sile postale to što jesu, to su postigle tako što su prvo zaštitile svoje tržište, razvile industriju, pa tek onda počele da propagiraju ideju o slobodnom tržištu. Slobodno tržište odgovara bogatim, ne siromašnim.

vladaxy vladaxy 18:24 10.09.2012

Re: I carine

Da je sistem normalan, sva roba (naša strana) koja može da se uvozi izvozi bi imala približnu cenu

Teško. Naša produktivnost i strana produktivnost su nebo i zemlja.

Carine služe takođe da sprečiš nelojanu konkurenciju pri izvozu.

Carine služe da sprečiš domaće stanovništvo da kupuje kvalitetnije i jeftinije. Služi da štiti monopole na domaćem tržištu, da štiti Miškoviće i slične "ekskluzivne uvoznike i distributere" itd...Carina je tu da otima pare građanima deo za sopstvene džepove (carinici) a deo za parazite na državnom budžetu.

Super je to zatvoriti tržište i prinuditi građđane da kupuju domaći krš od biznismena bliskom vladajućoj partiji.

Ako hoćemo napred moramo da kupujemo domaću robu, jer kao što reće krš je, ali ako je mi ne kupimo niko neće, a ako ništa ne proizvedemo, ništa nećemo ni imati. Naravno treba da radimo da je unapredimo i da ne pravimo iste greške koje smo pravili, ne treba svaka firma da se spašava.

Kad si čuo da je Zastava za sve godine postojanja povukla seriju automobila zbog neke greške? Ili IMT, Zmaj itd...

inco inco 22:53 10.09.2012

Re: I carine

poreznik2
A gde ćeš da nađeš devize kojima ćeš da kupiš tu robu. Da nećemo još da se zadužiš buduće generacije, da bi kupovali stranu robu. Još dugova, posle mene potop.


Ako nemas devize - nemas od cega da kupis i shlus. Onda si primoran da kupujes domace sa ili bez carina. Da nasa drzava donese no-deficit policy i da zabrani javnim preduzecima da se zaduzuju u devizama, kao i strane banke da kupuju domace obveznice, dinar bi taman vredeo onoliko koliko i zaista vredi, a uvoz bi se smanjio zbog nedostatka deviza pa sve i da nemas ama bas nikakve carinske takse.

poreznik2
Da je sistem normalan, sva roba (naša strana) koja može da se uvozi izvozi bi imala približnu cenu, u protivnom kurs bi padao dok se to ne bi izjednačilo.


Problem je vise u kvalitetu nego u ceni. Fidelinka testenina kosta primetno manje cak i od vrljave Barilla-e, a da ne govorimo o brendovima koji su zaista sinonim za kvalitet u toj bransi. No, koliku god carinu da nabijes za uvoznu testeninu (a cenim da ista postoji jer je razlika u cenama izmedju nas i EU frapantna, mada mozda je u pitanju nezajezljivost domacih trgovaca), Fidelinka ce biti djubre i tacka. Da je Fidelinka dobra makar k'o Barilla, rado bih je kupovao cak i po blago visoj ceni, ali nije.

Ne mozes carinom da nateras mene da kupim djubre. Domace ili strano, nebitno. Carinama se cini medvedja usluga domacem trzistu gde sirotinji svaki dinar vredi pa budu primorani da kupuju ono sto ni pas s maslom jeo ne bi zato sto kvalitetnu uvoznu robu opteretis globom, a onda ni domace trziste zbog takve situacije nema potrebe da se menja i unapredjuje kvalitet jer je zasticeno kao beli medved. Tako domaca privreda nikad ne moze da postane konkurentna, domace stanovnistvo kupuje djubre, a jedino se maste carinici i drzavni paraziti od para onih koji odbijaju da to domace djubre kupe po bilo kojoj ceni.

poreznik2
A kako misliš da naš poljoprivrednik konkuriše onomo is EU koji ima ogromne subvencije. Kako naša fabrika da uzme kredit sa kamatom, po kojoj ga uzima konkurencija u inostranstvu.


Ako cemo o carinama, njih bih dozvolio samo u slucaju subvencionisane robe, i to u vrednosti da se ta subvencija anulira, a pod uslovom da nista domace nije subvencionisano. Time dobijas leveled playing field. Mada se i tu dvoumim - ako neki Pjer, Hans ili Djovani hoce da plati iz svog dzepa da bih ja jeftinije jeo, mogu samo da mu se zahvalim. Kad bi meni drzava davala subvencije verujem da bi mnogi inostrani klijenti moje firme bili srecni time sto bi dobili nizu cenu na konto drzave Srbije. Tesko da bi se iko bunio i nabijao mi carine.

A kako nasa fabrika da uzme kredit sa kamatom po kojoj ga uzima konkurencija u inostranstvu? E o tome je trebalo da se misli pre nego sto su se zaigrale Delije posred zemlje Srbije. Sad ima da cutimo i radimo dok opet (ako smo ikada i bili?) postanemo dovoljno stabilna drzava da je rizik ulaganja mali a mogucnost naplacivanja velika. Kako mislis da ce carina tu ista pomoci? Da smo neko trziste od bar nekoliko desetina miliona ljudi pa i da razumem da moze da pomogne sa greenfield investicijama gde ce investitori biti njima zasticeni jer operisu na domacem terenu, ovako ne vidim zasto treba da stitimo gubitase i nesposobnjakovice u nadi da ce oni sami od sebe jednog dana da se poprave. Zasto bi n miliona ljudi moralo da vozi krsh automobil (o sigurnosnim aspektima i da ne govorimo) samo da bi par hiljada vrtelo neke pare, a kojima nikada nece na pamet pasti da se unapredjuju jer su zasticeni kao beli medvedi?

poreznik2
Naša privreda nema ni približno iste uslove kao privreda u zemaljama EU, pa samim tim nerealno je očekivati da može da im bude konkurentna.


Pa evo IT sektor je i vise nego konkurentan evropskom trzistu a da ih nikad drzava nije stitila, pomagala, borila se protiv piraterije... Telekom je drao (i dalje dere) za linkove, infrastruktura bila (i dalje je u velikoj meri) ocajna, Seselj uvodio i poreze na luksuz i sta sve ne, na carini ce ti debelo ocariniti i prototype uredjaj za koji treba da razvijas software kao da ces ga prodavati u prodavnici (stite EI Nis, valda?), pod uslovom da ti ga i ne maznu, bankarski zakoni su nam prepotopski pa ne mozemo ni PayPal i slicne sisteme da koristimo... I, eno, IT po nekim procenama slije preko 300 milki godisnje u drzavu, i to su samo legalni tokovi, bar tri puta vise udje preko privatnih racuna.

Da se cekalo na drzavu, protekciju i sta sve ne, IT bi bio nepostojeci u ovoj drzavi-u-pokusaju. Uostalom, videli smo kako drzava fino obavlja sve poslove, samo treba da joj damo i da nas stiti pa da nacisto propadnemo.
jkt2010 jkt2010 23:32 10.09.2012

Re: I carine

trebali da uvedemo i carine

Uvedite PDV na kupovinu deviza i eto ga. Tako stimulisete izvoznike (jer imaju devize), stimulisete svakoga da izvozi (da bi imao devize), a destimulisete uvoz (jer je skuplji u startu za tih 10% ili 20%).

Ako samo uvedete carinu na gotov TV a bez carine na komponente, sta stimulise tog sklapaca da izvozi? Nista i nema sanse da izveze ista. To je zamagljivanje problema. Za primer, kao student sam radio preko zadruge jedno mesec dana za neku firmu koja je "sklapala" nekakve (valjda bankarske) terminale; Sklapanje je bilo - zalepis nalepnicu domace firme preko originalne ID plocice i onda terminal upakujes u domacu kutiju (ali sa originalnim stiroporom). Komedija...
poreznik2 poreznik2 07:59 11.09.2012

Re: I carine

Ako nemas devize - nemas od cega da kupis i shlus. Onda si primoran da kupujes domace sa ili bez carina. Da nasa drzava donese no-deficit policy i da zabrani javnim preduzecima da se zaduzuju u devizama, kao i strane banke da kupuju domace obveznice, dinar bi taman vredeo onoliko koliko i zaista vredi, a uvoz bi se smanjio zbog nedostatka deviza pa sve i da nemas ama bas nikakve carinske takse.


Baš tako.

Ne mozes carinom da nateras mene da kupim djubre.

I nećeš, samo ćeš platiti više za stranu robu. Ja se ne zalažem za zabranu uvoza, već za carine. Ako je porez na rad veći kod nas nego u Nemačkoj kako možemo da očekujemo da nam roba bude jeftinija, hoćeš da neko radi isto kao i Nemac za manje pare, da bi se neko drugi okoristio njegovim radom. Radnik trenutno izdržava penzionera, skroz carinu i smanjenje poreza na rad skidaš teret toga sa radnika i stavljaš ga na leđa svih. Što je poštenije.

A što se tiče carina i kvaliteta robe, našu tekstilnu industriju ubi, jeftina, nekvalitetna roba, koja se uvozi bez carine i na crno uglavnom iz Kine, koja je prihvatljiva našem siromašnom kupcu.


Pa evo IT sektor je i vise nego konkurentan evropskom trzistu a da ih nikad drzava nije stitila, pomagala, borila se protiv piraterije...


Pošto radim u IT koji nije tipičan sektor objasniću ti kako stvari stoje. IT na nivou celog sveta ima deficit radne snage. Čovek koji se bavi IT je vrsta inženjera, koji da bi bio uspešan treba da ima nadprosečnu inteligenciju i poseban način razmišljanja. Jednostavo broj takvih na svetu je ograničen i trenutno je potražnja veća nego ponuda. Kinezi i Indijci su pokušali sa masovnom proizvodnjom kadra, ali samo su delimično uspeli.
Moja firma ne može da nađe dovoljno kvalitetnih ljudi, a plaćamo sve na belo i početna plata je dobra. Uzimamo i ljude pri kraju fakulteta na praksu. Mnogo IT sektora je u sivoj ili polusivoj zoni, deo na račun, deo na ruke. Pošto sve radimo na belo to nam stvara problem sa konkurencijom u sivoj zoni. Ako hoćeš mogu da ti kažem koje su cake, da sve bude i legalno. Infrastruktura je napredovala strahovito u zadnjih 5-8 godina. Toliko da trenutno kod mene u firmi ima više problema na američkoj strani nego kod nas u Srbiji. 90% cene u IT je radna snaga, a pošto radimo sa Amerikancima i Švajcarcima mogu ti reći da smo zbog selekcije bolji od njih, ali moja neto plata je 4 do 5 puta manja od njihove, dok je bruto jedno 3 puta.
I 90% firmi kod nas u stvari radi za strano tržište, one što rade za naše uglavnom rade za državu i tu se poslovi dobijaju preko veze. SJa ne znam za neki zbiljniji srpski softver za običnu populaciju.
IT radi dobro je proizvodi robu po daleko nižoj ceni, ali ako mi uđemo u EU masa naših ljudi iz IT će se preseliti preko.
poreznik2 poreznik2 10:01 11.09.2012

Re: I carine

Ako samo uvedete carinu na gotov TV a bez carine na komponente, sta stimulise tog sklapaca da izvozi?


U prvo vreme nije cilj da se izveze već da se smanji uvoz. Izvoz dolazi kasnije kada se naučiš poslu i ako si dobar.
Ako komponente koštaju recimo 70 evra, a gotov proizvod 100 evra, ako on uveze komponente, pa ih samo sklopi imaš efekat kao izvoz od 30 evra. Ali pošto ne verujemo ničemu što je Made in Srbija, dodaš 10% carine tako da gotov proizvod košta 110 ako se uveze, a delovi 70. Pa ti onda odlučiš da li taj proizvod vredi, ako misliš da ne vredi kupiš onaj od 110, ali neki će da kupe i onaj srpski, ako ga dovoljno ljudi kupi, bolje po sve nas.

S druge strane postoje stvari koje neće uvesti, jer ga je jeftinije da se naprave kod nas, jer transport tih gotovih delova košta više nego proizvodnja istih u Srbiji. Jeftinije je uvesti granulat za plastiku, pa napraviti to kod nas nego uvesti gotov plastični deo koji je kabast. Kod televizora ne možeš da proizvedeš panele i elektroniku, koja se kupuje. Imaš sklapanje i testiranje (cena dva televizora od kojih jedan ima dobro istestirane komponente, a drugi iste te komponente ali mnogo manje istestirane je vrlo različita). U TV takođe imaš softver, čija je izrada u Srbiji mnogo jeftinija.

Poenta je dati priliku našem čoveku da napravi nešto, jer najskuplji je dok sedi kući i ne radi ništa, a ti moraš da ga izdržavaš preko poreza na rad. Ali u ovom slučaju ti odlučuješ da li njegov rad vredi, a ne neko iz vlade. To radiš što ćes birati između potpuno uvoznog proizvoda i proizvoda koji se delom pravi kod nas.

domazetovic.andrej domazetovic.andrej 10:21 11.09.2012

Re: I carine

Ako nemas devize - nemas od cega da kupis i shlus. Onda si primoran da kupujes domace sa ili bez carina.


Onda da svi placamo grejanje i gorivo u devizama? Odakle devize da se uvezu nafta i gas?
Lekove takodje?
Sta cemo za ogromnim asortimanom robe koja se ne proizvodi kod nas?

Hajde da ne izmisljamo toplu vodu i genijalna resenja koja niko u svetu ne primenjuje u makroekonomiji....

Ovo sto Sasa predlaze mnogi ovde pokusavaju da sagledaju kao da je sistem zatvoren, a on to nije. Ako je rad jeftiniji, mnogo vise ljudi ce biti zaposleno. To sa sobom povlaci mnoge posledice - manja socijalna davanja, veca kreditna sposobnost drustva, raste produktivnost - da ne kazem da se smanjuje siva ekonomija u kojoj nemate nikakve poreze. Time povecavate i ukupno prikupljen porez iako su stope manje. Nije linearno.
Saša Radulović Saša Radulović 11:04 11.09.2012

Re: I carine

Samo da podvučem.

Hajde da ne izmisljamo toplu vodu i genijalna resenja koja niko u svetu ne primenjuje u makroekonomiji....


Ako je rad jeftiniji, mnogo vise ljudi ce biti zaposleno. To sa sobom povlaci mnoge posledice - manja socijalna davanja, veca kreditna sposobnost drustva, raste produktivnost - da ne kazem da se smanjuje siva ekonomija u kojoj nemate nikakve poreze. Time povecavate i ukupno prikupljen porez iako su stope manje. Nije linearno.

missionimpossible missionimpossible 10:47 10.09.2012

rad/kapital

Posmatram ovo iz perspektive privrednika pa mi nije jasna ova podela rad/kapital.

Porez na rad realno je isto sto i porez na dobit (iz perspektive drzave) jel smanjivanje poreza na rad odnoso raznih poreza i doprinosa bi uvecalo moju dobit na kraju. Naravno da smanjivanje poreza na rad ne bi uticalo na povecanje plata zaposlenih u istoj meri, vec bi deo isao na dalje investicije u sam razvoj firme/proizvoda a nesto i privredniku kao isplata dobiti.

Meni ovo deluje kao pitanje gde da se uzme isti novac, rad ili dobit, poenta je da postoje jasne kalkulacije kojih se privrednik drzi, cista matematika a ovo mi deluje kao populisticka stvar.

U trendu je reci uzimamo privrednicima/bogatasima ne radnicima ali ne treba da zaboravimo da privrednik upravlja svojim kapitalom. On ce uvek da koriguje svoje poslovanje da bi njegove marze bile iste, tu nema osecanja vec cista matematika. Drzava moze samo da nametne poreze do odredjene mere pre nego sto privrednik odustane i ode da radi u povoljnijim uslovima.

Nije mi jasno kako autor misli da bi ovo povecalo prihode drzave....

bookez bookez 11:14 10.09.2012

Re: rad/kapital

missionimpossible

Porez na rad realno je isto sto i porez na dobit (iz perspektive drzave) jel smanjivanje poreza na rad odnoso raznih poreza i doprinosa bi uvecalo moju dobit na kraju.


Tebi kao privredniku koji zapošljava radnike mozda i nije neka razlika, daju ti na jednom mestu olaksicu, a uzmu ti na drugom. Ali za privrednike koji uvoze, i zaposljavaju minimalni broj radnika, razlika je ogromna.
missionimpossible missionimpossible 11:34 10.09.2012

Re: rad/kapital

Da, tu jeste velika razlika, mada tu je sustina da se borimo sa problemom jeftinije/kvalitetninje robe iz inostranstva.

Ovo je nacin da uzmemo novac uvoznicima bez carinjenje (protekcionzam ne izgleda dobro) mada opet ne vidim sta dobijamo, oni ce da uvoze manje a domaca privreda nema kapital/kapacitat da zameni ove proizvode na trzistu. Rezultat su vece cene uvoznih proizvoda a marze uvoznika i dalje iste.

Umanjeni prihodi od PDVa i manja kupovna moc stanovnistva.

Obrni okreni ralan problem je nedostatak kapitala a ne oporezivanje. Mada kao i svaki privrednik i ja sam za manje poreza i doprinosa sto bi ostavilo vise raspolozivog kapitala za investicije...
poreznik2 poreznik2 14:10 10.09.2012

Re: rad/kapital

Porez na rad realno je isto sto i porez na dobit (iz perspektive drzave) jel smanjivanje poreza na rad odnoso raznih poreza i doprinosa bi uvecalo moju dobit na kraju.


Apsolutno nije isto, zbog onih koji trenutno ne mogu da rade zbog prevelikih poreza i koji nisu profitabilni.

Preveliki troškovi na rad sprečajuju deo firmi da postoje ili ih tera da rade na crno, da one postoje deo ljudi bi privređivao ili bi plaćao poreze.

Što više ljudi radi, više ljudi ima pare, više potrošača i više onih koji plaćaju porez. To je postojeće firme koje su dobre, može da znači veći profit i niže troškove poslovanja, jer postoji više kupaca, više dobavaljača, ali i veću konkurenciju, mada to ne bi trebao da bude problem za dobre firme.
angie01 angie01 14:18 10.09.2012

za ne- ekonomiste!:)

Za one kojima još uvijek nije jasno odakle financijska kriza, evo ovdje jednostavnim riječima o čemu se zapravo radi...

Helga je vlasnica bara. Ona shvaća da su uglavnom sve njene mušterije nezaposleni alkoholičari i da se od takvih mušterija njen bar ne može izdržavati.
Da bi riješila ovaj problem, ona radi novi marketinški plan koji dozvoljava njenim mušterijama da piju "na dug", ( piješ sad / platiš kasnije ).

Helga knjiži dugove svojih mušterija i praktično im odobrava zajmove za piće.
To se brzo pročuje i kao rezultat - mušterije navale u Helgin bar.

Vrlo brzo njen bar ima najveći promet u gradu. Kako mogu piti na odloženo plaćanje, nitko od mušterija se ne buni što Helga s vremena na vrijeme podiže cijene vina i piva - najčešće konzumiranih pića.
Kao dodatna posljedica ovoga, dolazi do ogromnog povećanja bruto prihoda. Mladi i dinamični potpredsjednik lokalne banke prepoznaje ogromni budući potencijal ovih dugova i povećava Helgi kreditni limit u svojoj banci. On ne vidi nikakav problem oko toga, jer iza svega stoje dugovi nezaposlenih alkoholičara - mušterija kao zalog !
To brzo primijete i eksperti za berzovno poslovanje u centrali banke i smisle način kako da ostvare ogromne bonuse pretvarajući ove zajmove u ALKO-OBVEZNICE. Ovim vrijednosnim papirima se onda trguje na svjetskoj berzi.

Naivni investitori u stvari ne razumiju najbolje da su "preporučene" akcije koje su kupili - u stvari dugovi nezaposlenih alkoholičara i tako cijena obveznica stalno raste !!! i uskoro postaju jedne od najboljih za trgovinu u nekim od vodećih državnih brokerskih kuća.

Jednog dana ( iako cijene akcija i dalje rastu ), menadžer u lokalnoj banci odluci da je ipak vrijeme da se zahtjeva plaćanje duga izdanog na račun odloženog konzumiranja alkohola u Helginom baru. On obavještava Helgu, a ona onda zahtjeva plaćanje od strane svojih mušterija, ali - kako su oni samo nezaposleni alkoholičari naravno da ne mogu platiti.

Kako Helga ne može ispuniti njene obaveze u vezi zajmova lokalne banke, ona proglašava bankrot. Bar se zatvara i njenih 11 zaposlenih gubi posao.
Preko noći cijena ALKO-OBVEZNICA pada za 90%.
Urušena vrijednost obveznica uništava likvidnost banke: banka ne može vise odobravati nove zajmove i njena ekonomska aktivnost biva zamrznuta. Kako su dobavljači također odobravali Helgi odloženo plaćanje i čak investirali u obveznice visoke vrijednosti, sad moraju otpisati sav njen dug uz gubitak preko 90% pretpostavljene vrijednosti obveznica.
Njen dobavljač vinom proglašava bankrot, zatvarajući porodični biznis koji se uspješno odvijao pune tri generacije; njenog dobavljača pivom preuzima konkurentska firma koja odmah zatvara lokalnu pivaru i otpusta svih 150 radnika.

Srećom, banka, brokerska firma kao i njihovi direktori spašavaju se multi-miliunskom infuzijom od strane vlade, bez dodatnih obaveza. Fondovi neophodni za ovo izbavljenje biti će osigurani iz novouvedenih poreza koji padaju na leđa zaposlene srednje klase građana, koji uglavnom ne piju alkohol i nikad nisu ni bili u Helginom baru.



missionimpossible missionimpossible 14:18 10.09.2012

Re: rad/kapital


Sve to stoji ali realno ako drzava umanji porez na rad i poveca porez na dobit, sigurno ce manje da prihoduje na kratak rok. Izgleda da ne moze ni ovako da prezivi.

bookez bookez 15:46 10.09.2012

Re: rad/kapital

missionimpossible

Sve to stoji ali realno ako drzava umanji porez na rad i poveca porez na dobit, sigurno ce manje da prihoduje na kratak rok. Izgleda da ne moze ni ovako da prezivi.


Baš zato se u tekstu navodi da mora da se smanje rashodi. I da se postavi poreski sistem koji će da pospešuje zapošljavanje.
Saša Radulović Saša Radulović 20:12 10.09.2012

Re: rad/kapital

Meni ovo deluje kao pitanje gde da se uzme isti novac, rad ili dobit, poenta je da postoje jasne kalkulacije kojih se privrednik drzi, cista matematika a ovo mi deluje kao populisticka stvar.


Suštinska je razilka da li plaćate porez na imovinu i dobit ili porez na rad. Kada se na rad plaća manji porez, onda se isplati zapošljavati, odnosno proizvodnja je isplativija. Platiti porez kada imate profit i nije tako teško. Platiti namete na rad kada pravite gubitke vam gasi firmu.
jkt2010 jkt2010 23:38 10.09.2012

Re: rad/kapital

Posmatram ovo iz perspektive privrednika pa mi nije jasna ova podela rad/kapital.

Porez na rad realno je isto sto i porez na dobit (iz perspektive drzave

Isto je i iz perspektive firme. Sve te pare poticu sa istog racuna u istoj banci. Dal cu 100 dinara da platim na ime poreza na plate, poreza na dobit ili poreza na dimnjak - sve mi jedno.

Isto kao i porez na imovinu. Ne placas ga delom imovine ili prihodom od imovine nego sa istog tog racuna sa koga i sve ostalo. Sve su to iste pare.

Ovo sto Sasa prica eventualno moze drzava da se dogovori sa ovima velikima (Telekom, NIS, duvandzije, naftasi i ostali monopolisti). Za nas sitnu boraniju to je sve presipanje iz supljeg u prazno.
jkt2010 jkt2010 01:31 11.09.2012

Re: rad/kapital

Platiti namete na rad kada pravite gubitke vam gasi firmu.

Placanje poreza na imovinu kad pravite gubitke vam takodje gasi firmu.
A taj koji pravi gubitke ni ne placa porez na dobit, pa jos ako ne mora ni porez na rad, onda drzavi ostaje samo da se namiri kod onog koji pravi dobit.

Meni ovo zvuci kao da je plan da stimulisemo ljude da prave gubitke jer im se to u stvari najvise isplati - u tom slucaju nista ne placaju.

Kada se na rad plaća manji porez, onda se isplati zapošljavati, odnosno proizvodnja je isplativija

Ovo je tacno jedino u slucaju da usteda od smanjenja poreza na rad ne ode na neki drugi porez, pa zbir poreza ostane isti. Jer onda sam na istom.

Ako ustedim 5% na porezima na plate pa mi to ostane za obrtna sredstva, ili za smanjenje neke glavnice kredita, onda mi to znaci.

Ako ustedim 5% na porezima na plate pa onda tih 5% dam na porez na dimnjak, onda mi to ne znaci nista.
bookez bookez 04:38 11.09.2012

Re: rad/kapital

jkt2010

Isto je i iz perspektive firme. Sve te pare poticu sa istog racuna u istoj banci. Dal cu 100 dinara da platim na ime poreza na plate, poreza na dobit ili poreza na dimnjak - sve mi jedno.


Uvoznici koji nemaju dimnjak ne plaćaju porez na njega.

Ali na stranu to sa uvoznicima. Zamisli situaciju da tebi, privredniku koji zapošljava 100 ljudi, ovaj mesec nije išlo baš najbolje. Nisi zaradio ništa (profit NULA). Koje poreze plaćaš:
1) Porez na zarade: plaćaš kao i svakog meseca
2) Porez na dobit: ne plaćaš ništa, jer nisi ništa zaradio

Koji od ova dva bi više voleo da plaćaš u ovakvim lošim vremenima. U takvim mesecima se i zatvaraju firme, a ne kada sve ide po loju.
zathras zathras 04:52 11.09.2012

Re: rad/kapital

jkt2010
Platiti namete na rad kada pravite gubitke vam gasi firmu.


Ako ustedim 5% na porezima na plate pa onda tih 5% dam na porez na dimnjak, onda mi to ne znaci nista.


Pa ti lepo prodaj dimnjak pa ulozi novac u proizvodnju i placaces manji porez.
Saša Radulović Saša Radulović 10:15 11.09.2012

Re: rad/kapital

Opet vi sa vasim pisanjima napamet.

Placanje poreza na imovinu kad pravite gubitke vam takodje gasi firmu.


Nije ta;no. Porez na imovinu kod nekoga ko zapošljava ljude je za red veličine manji od nameta na rad.

Ovo je tacno jedino u slucaju ...


... da je smanjenje nameta na rad za one koji zapošljavaju mnogo veće od rasta drugih poreza. U slučaju ovakve poreske reforme, to je istina za sve proizvođače.

Za uvoznike, trange-frange firme, privatizatore koji drze neiskorisceno zemljiste to navano nije slucaj.

Cinjenica da na 7 MILIJARDI EVRA profita uberemo 0,5 od poreza na dobit, a da na 12.5 MILIJARDI EVRA bruto plata, uberemo 4,5 MILIJARDI evra poreza, tako da vlasnici kapitala zadrze 6,5 milijardi, a radnici ponesu kući 8 milijardi bi trebalo nešto da vam kaže. Pa kada malo uđete i u krive raspodele profita po privrednim granama i konkretnim privrednim subjektima, i izanalizirate i strukturu troskova iz njihovih bilansa, onda možete da izvučete neke zaključke. I na kraju to proverite sa uspešnim zemljama u svetu, onda dolazite i do predloga šta činiti.


Zaista zamara ovo sa vama na svakom blogu. Nikakve analize ne radite, i svaki put se širite po blogu.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana