Društvo| Ekonomija| Kultura| Moj grad| Politika

Divlja gradnja oko nas ... (Deo DRUGI)

Đorđe Bobić RSS / 25.09.2012. u 09:04

Pre nekog vremena predsednik jedne beogradske opštine, podnoseći izveštaj o stanju i razgranatosti divlje gradnje na teritoriji za koju je zadužen izreče tvrdnju da je množini objekata izgrađenih u maniru divljine doprineo nedostatak urbanističkih planova te ljudi, šta će, zidaju gde nađu mesto ne bi li smestili svoje porodice i zaklonili ih od nepogoda. Glupavi iskaz smišljen na brzaka brani dužnosnika od sopstvene odgovornosti jer je očito da ga zadatak prevazilazi . To čini većina onih koji su zaduženi da grad prave i o njemu se staraju, njihovo nedelanje se prebacuje uglavnom na masu narodnu jer onda sebe operu a nikog konkretno ne opterete pa nastaje začarani krug iz koga izlaza nema, tipićno za sistem koji glumi svoje postojanje ali ipak ima jedan cilj, da još malo potraje, makar u divlje izgrađenom komšiluku.

 Naravno, nije sasvim  tačno da je uzrok divlje gradnje nedostatak planova. Beograd ima Generalni plan do 2021. gde su jasno određene zone za individualnu izgradnju koje mogu da zadovolje potrebe i sledeći slovo zakona moguće je da građanin nameran da zida sebi kuću zatraži uslove, priloži projekat, plati gradu šta je dužan i dobije dozvolu za gradnju.

Uzrok bi se mogao naći u nečem drugom: prvo, nemoći države da izađe na kraj sa par stotina hiljada divljih tvorevina stavljenih pod krov i drugo, u blagonaklonom stavu države prema divljim graditeljima zato što su oni i glasači, a u tom slučaju dužnosnici moraju, ljudski je, o mestu za svoje dupe u fotelji voditi računa jer svaki čas ti glasači neke cedulje u kutije ubacuju.

Doprinos hiperprodukciji slaganja opeka bez dozvola dodaje i razgranata birokratija po institucijama kojoj zakon o temi omogućava različita intimna i lična tumačenja, često je u pitanju i nedovoljno znanje pa se od kancelarije do kancelarije čuju vrlo nesaglasna mišljenja o istim paragrafima, onda se u traženju saglasija provede stanovito vreme, put do dobijanja pozitivno intoniranog papira je neuzvestan, ne zavisi od roka koji u propisi piše već od volje nadležnog biroka. Onda, pouzdano rešenje je u započinjanju gradnje na svoju ruku, golih grudi pred bajonetima, a država, ma ne, dužnosnici sa raznih prečki hijerarhijskih merdevina  će posle imati razumevanja za gubitak strpljenja, u nekim slučajevima razumevanje će biti podstaknuto darežljivošću graditelja čime on smanjuje bitno frustraciju nadležnog službenika.  Oni graditelji što nisu stupili pred šalter načuju o događaju i kako je bilo te odmah odlaze na plac da zidaju uz uštedu vremena od nekoliko meseci ali i značajne količine novčanica.      

Cena legalizacije je do sada uz neprekidno i sasvim nerazumno smanjivanje postala zanemarljiva, pita se čovek da li da vodi drugara na piće ili da se legalizuje. Najnovije ohrabrenje kriminalnoj aktivnosti (tako bar zakon kaže za takvo građevinsko delanje) izustio je ministar za urbanizam za koga se kaže da je to mesto prihvatio sa namerom da izgradi autoput do svog zavičaja ali i zato što razume problem, ima iskustva koje je stekao gradeći neku kliniku bez glupih,  birokratijom nametnutih dozvola. Posle njegove ponude po kojoj divlji graditelj plaća legalizaciju cenom pakle cigareta ili boce jeftinog piva uz još neke olakšavne okolnosti ali za zdravlje nije dobo pominjati ih, a pošto ni to neće baš dati neke rezultate očekuje se da država iskorači još dalje i plati divljim graditeljima posebnu stimulaciju ne bi li ih nagovorila da učestvuju u akciji legalizacije.

Uvažavajući potrebu da se problem nelegalno gradjenih objekata konačno reši i grad oslobodi ove more, antigradskog ponašanja, pretvaranje prestonice u svojevrstan i neobičan antiurbani arte fakt, izvan pameti i neponovljivo primitivan, ružan i nedostojan bilo kog grada, treba tražiti održiva rešenja koja ne podrazumevaju samo povlastice, ima i druga strana štapa, sankcije kad se pravila ne poštuju a to je legalno i sasvim evropski. Do sada, sve prepreke i olakšice kojim su divlji graditelji bili izloženi ili čašćeni nisu dale očekivani rezultat i za nadati se da će država i gradska vlast najzad smoći snage da se suprotstavi nasilju koji kvazi građani sprovode nad Beogradom, menjajući mu lik, urbanitet i tradiciju na neprimeren način.

Osim toga, nagrađujući prekršioce različitim povlasticama, nova pravila i cene legalizacije zaista mogu povrediti sve one druge Beograđane koji su gradili po slovu zakona, podnoseći sve nevolje u tom postupku, plaćajući zemljište, takse, naknade, projekte, trošeći značajno vreme u čekanju da se neki papir napiše i potpiše. Za njih zakon ne predviđa nikakvu nagradu ili bar pohvalu uz isti broj reči namenjenih nelegalnim graditeljima, pa se mogu osetiti povređenima i nateranima da kupuju visoke šešire kako bi nekako pokrili uši za koje misle da im ubrzano rastu.

Uz podršku i poštovanje za neki mogući, u sledećem vremenu pokušaj regulisanja dosadašnjeg i sprečavanja budućeg nelegalnog graditeljstva, pre svega se mora prestati sa podelom, grubom i nedemokratskom građana na dve grupe, jedne koji su u pozitivnoj vizuri vlasti jer se doživljavaju kao ugroženi te iz tog razloga mogu kršiti zakon i kaznu otplaćivati  malim parama i druge, koji delajući po ritmu i slovu zakona gube novac, vreme ali i deo dostojanstva postajući građani drugog reda.    

Zaista bi bilo važno da država sve učesnike, iz bilo koje sfere graditelja, tretira ravnopravno i da svi budu pošteno opterećeni i natovareni istim teretom, bez popusta i bez obaziranja na ekonomske, socijalne i izmišljene političke prilike jer je prošlo dovoljno vremena da se ne može više uvažavati razlog zbog kojeg su mnogi divlje gradili pre deset ili petnaest godina. Te prilike su graditelji po zakonu, legalisti, prebrodili bosonogi i po trnju, a ovim drugima, nelegalnima, kao da se kupuje nepromočiva obuća.

U školi kada đak napravi neku nepodopštinu, učitelj mu oprosti iz pedagoških razloga, ali đak se obaveže i obeća da tako nešto neće ponoviti i tako se stvar izgladi. Sledeći taj provereni princip i preslikavajući ga u proces legalizacije divlje izgrađenih objekata, očekuje se da učinioci graditeljske nepodopštine umesto obećanja da nikad više to neće ponoviti, plate šta su dužni u punoj ceni i da se tako ta stvar izgladi a ko neće da mu se kuća uzme, neka stanuje u njoj ali nije više njegova pa će to diranje u vlasništvo da im upali neke signalne lampice. Država mora taj rizik, posle pri glasanju prestupnika, da preuzme. To će značajno doprineti da se zaostali ili nedovoljno razvijeni ili voluntaristički tumačen kulturni i socijalni model ali i urbani unaprede, za početak građani bi imali osećaj da su ravnopravni a onda će i o arhitekturi moći da se govori kao o stvarno potrebnoj aktivnosti, sa svrhom.       

 

 

 

 

 

 

Atačmenti



Komentari (49)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

uros_vozdovac uros_vozdovac 09:29 25.09.2012

Đorđe, da te pitam

jednom, a ima tome nekoliko godina, gledao ja tebe na studiju B čini mi se, gde se pričalo o urbanizmu i nekakvom propisu da zgrada u Bgd ne sme da ima više od 6 spratova. Pa se pričalo i o zauzetosti placa, i tako to.

Jel sad dobra prilika da ti skočim na kičmu oko toga ili na nekom drugom blogu, to jest jesi li još uvek spreman da braniš te stavove?
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 09:37 25.09.2012

Re: Đorđe, da te pitam

Da, jesam ... sve što sam onda govorio je tako i danas a posebno o divljoj gradnji ... nažalost ...
mariopan mariopan 09:49 25.09.2012

..

Odličan tekst.

Hvala što smo i mi "graditelji po zakonu" dobili pažnju, bar u ovom tekstu, jer o nama se uopšte ne govori, mi nismo ni u jednoj kombinaciji.

Recimo na vest da će legalizacija biti džabe, ili za stotinak evra, pitala sam se da li će onda nama da vrate na hiljade evra, jer pretpostavljam da će toliko biti kada se preračuna vrednost naših uplata raznim državnim ustanovama ?

Pa da li će?

A povodom "razumevanja" za divlje graditelje :

Mnogi od nas koji smo to sve platili istog su socijalnog statusa kao i ovi koji sada dobijaju razumevanje od države.

I da su bogati, da su kuću podigli odjednom i sa manje muke nego mi, ako su sve platili, zašto bi bili drugačije tretirani?

Ako je neko socijalni slučaj neka mu se oprosti, nemam ništa protiv, neka takvi budu izuzeti, ne svi. Pogotovo ne oni što grade višespratnice namenjene izdavanju, prodaji, ili kućerine po kojima se vidi da mogu da plate ali neće jer čekaju da neko donese odluku da mu ostanu pare od kojih će da doda još jedan sprat.
sahmatbg sahmatbg 17:06 26.09.2012

Re: ..

Recimo na vest da će legalizacija biti džabe, ili za stotinak evra, pitala sam se da li će onda nama da vrate na hiljade evra, jer pretpostavljam da će toliko biti kada se preračuna vrednost naših uplata raznim državnim ustanovama ?

Pa da li će?

Ne pada im ni na pamet.

A povodom "razumevanja" za divlje graditelje

Jedino što se može zaključiti je da je jedini "sistem" koji su oni u stanju da "grade" haos.
Dr Mebius Dr Mebius 10:30 25.09.2012

ekstenzije i nadgradnje

Osim sto je ogromna vecina gradova u Srbiji upropascena divljom novogradjnom na duzi period, cini mi se da je nadogradnja postojecih objekata poseban problem, narocito u Beogradu. Na stranu to sto su po pravilu ovakve intervencije na granici dobrog ukusa, one su vecinom neproporcionalno velike, nezgrapne, nefunkcionalne, a zakonski vecito u nekoj 'sivoj zoni'.
Arhitetktonsko-urbanisticki gledano, porazavajuce su. Da ne pominjem tehnicke standarde koji i ovako zastareli i dalje bivaju ignorisani.
Citavi blokovi grada, a narocito u pojedinim opstinama poput Vracara karakteristicnog po starijoj ulicnoj matrici (sirina ulica u proporciji sa visinom zgrade), pretvoreni su mracne tunele, kanjone bez dnevne svetlosti prenatrpane parkiranim automobilima i kontejnerima. Primer Hadzi-Prodanova...
U isto vreme unutrasnji prostor blokova i dalje je ignorisan, najcesce je tu skup nekakvih udzerica starih i po stotinu godina bez elementarnih higijenskih uslova. Niciji prostor....
Na kraju, zanimljivo je uporediti panoramske slike grada iz recimo 60-tih ili 70-tih i danas: kao da se Kaludjerica preselila na krovove centralnog Beograda.
Posle svega, mislim da je pravo pitanje koliko je arhitekronska struka (uz sve ostale vec mnogo puta nabrojane politicko-sistemske faktore) odgovorna za ovakvu devastaciju gradjevinskog fonda.
poreznik2 poreznik2 11:03 25.09.2012

Bez izbora

Problem nelegalne gradnje ima više potpuno različitih situacija, pa ga tako treba i rešavati.

Imamo gradnju koja seže od 80-tih gde su ljudi gradili, jer je država namerno opstruisala da im da dozvole. Imali smo komunistički sistem, koji je hteo da kontroliše ljude, kontrola je išla tako što ti daju stan, pa mogu da te izbace ili te nateraju da gradiš nelegalno, da bi mogli da ti poruše, ako zatreba. U najvećem broju ovakvih slučajeva ljudi su sami napravili infrastrukturu i ovde bi trebalo legalizovati sve što je u skadu sa opštim urbanističkim propisima (nije na putnom ili tuđem zemljištu ima dovoljno rastojanja između zgrada itd, ako nije u skladu i ne može da se prepravi onda treba da se poruši). Ovde bi cena legalizacije trebala da bude samo onoliko koliko košta da se ucrta objekat 100 evra na primer, jer su ljudi napravili infrastrukturu.

Imamo sličan slučaj i sa nekim naseljima posle 90-tih gde država iz raznih razloga nije davala dozvole. Isti princip bi trebao da bude primenjen kao i u prethodnom slučaju.

Zatim imamo potpuno drugi slučaj sa nelegalnom gradnjom u već urbanizovanim sredinama, u ovo spada i nadograđivanje. U ovom slučaju bi trebalo porušiti sve ono što ne može da postoji, a ostalo bi trebalo da se legalizuje po postojećim cenama, ako je neko kupovao nelegalnu nadogradnju u startu je bila jeftinija jer je bila nelegalna. Kupac je to znao i treba da doplati do realne cene.

Vezano za ovo postoje i još dva problema.

Jedan je vezan za otkupljene stanove. Svi su uplaćivali samo manjina dobila. Trebalo bi obeštetiti one koji nisu dobili ništa, možda kroz popust za legalizaciju.

Drugi problem je vezan za neusklađenost naknade za nove objekte i postojećeg poreza na imovinu. Ako je naknada koju treba platiti za novi kvadrat na primer 200 evra po kvadratu, za stan od 50 kvadrata to je 10000 evra. Ovaj iznos bi trebalo platiti da bi se dobila pravo da se koristi postojeća infrastruktura ili da se napravi nova, novi put, kanalizacija, vodovod itd. Sva infrastruktura propada, održavanje bi trebalo da se plaća kroz porez na imovinu, ali takođe i to da se napravi nova kada provobitna propadne. Nek je vek infrastrukture u proseku 30 godina, to znači da bi porez na imovinu trebao da ima stavku, zanema infrastrukture od 330 evra godišnje (ova stavka nema nikakve veze kakav ko stan ima, već kakva je infrastruktura oko stana). Na ovaj porez bi trebalo dodati i deo za održavanje infrastrukture. Porez na imovinu na stan od 50 kvradrata bi trebao da bude par stotina evra u delu grada gde je cena nadoknade za novi kvadrat 200 evra. Pošto je porez na imovinu mnogo manji onda ispada da oni koji trenutno imaju stan hoće da profitiraju na račun onih koji tek treba da ga steknu.









mariopan mariopan 11:32 25.09.2012

Re: Bez izbora

U najvećem broju ovakvih slučajeva ljudi su sami napravili infrastrukturu i ovde bi trebalo legalizovati sve što je u skadu sa opštim urbanističkim propisima (nije na putnom ili tuđem zemljištu ima dovoljno rastojanja između zgrada itd, ako nije u skladu i ne može da se prepravi onda treba da se poruši). Ovde bi cena legalizacije trebala da bude samo onoliko koliko košta da se ucrta objekat 100 evra na primer, jer su ljudi napravili infrastrukturu.

Kako će obeštetiti nas koji smo sami napravili infrastrukturu i platili sve dažbine državi?
Jedan je vezan za otkupljene stanove. Svi su uplaćivali samo manjina dobila. Trebalo bi obeštetiti one koji nisu dobili ništa, možda kroz popust za legalizaciju.

Potpuno se slažem, i meni i suprugu su skidali (sa dve plate) ceo radni vek a stanove su dobili neki drugi ljudi....ali kako će da obeštete nas koji smo već sve platili pa nam predloženi popust za legalizaciju ne treba ?

Isto pitanje imam u vezi predloga za porez na imovinu, kakav je predlog za nas koji državi ništa ne dugujemo, sami gradili infrastrukturu jer nam je lokalna zajednica kroz famozne samodoprinose po 20-30 godina skidala novac sa plate za gradnju istih?

Za nas koji smo sami platili svaki metar kanalizacije, asvalta, gasne mreže, kablove za struju, telefonske kablove, vodovodnu mrežu, satove za mernje struje, vode, gasa....i sve je to đuture je postalo vlasništvo državnih firmi (javnih preduzeća) a u njima je naš uloženi novac?

Mi nemamo ni akcije u vrednosti uloženih para, bar to da su nam dali ako smo već ulagali u infrastrukturu od koje sada oni imaju koristi?

Kako nas država treba da tretira u tom slučaju?
sevarlica sevarlica 12:57 25.09.2012

Re: Bez izbora

Problem nelegalne gradnje ima više potpuno različitih situacija, pa ga tako treba i rešavati.


Tačno tako. Nekima treba srušiti i naplatiti kaznu, nekima samo srušiti, nekima samo naplatiti kaznu, a opet nekima samo tražiti da se uvedu u sistem(projekat, katastar, itd.), ali NIKO ne sme da prođe nekažnjen, na ovaj ili onaj način.
Nema onoga "ja sam samo malo..."
Kao i u svakom krivičnom delu postoje olakšavajuće okolnosti, ali je to i dalje krivično delo.

Kao što Mari reče, "gde je naša korist od investiranja u infrastrukturu?" Čak se i sav novac prikupljen na ovaj način ne usmerava ka izgradnji infrastrukture, već se troši na plate za nepostojeća radna mesta ili nešto slično.

Imamo gradnju koja seže od 80-tih gde su ljudi gradili, jer je država namerno opstruisala da im da dozvole.

Niko ljude nije opstruisao da izgrade kuće po pravilima gradnje i da je posle legalizuju. Problem je što su jedni hteli da prave kuću na 4-5 spratova, što su hteli da zidaju na zemlji koju su trebali da ustupe državi za put(javno dobro), što su hteli da zidaju po 2-3 kuće na 1 parceli(izričito zabranjeno), što nisu hteli da plate sudske troškove za nasledstvo pa nemaju vlasničke listove, što nisu hteli da plate arhitekte već su im draži pijani dunđeri(a posle kuku-lele), itd.

U najvećem broju ovakvih slučajeva ljudi su sami napravili infrastrukturu

AKo je infrastruktura: kanalizaciona cev koja ide direktno u potok, ili potplaćivačko kačenje na strujnu mrežu, onda jesu, napravili su. Alal im vera.

Jedan je vezan za otkupljene stanove. Svi su uplaćivali samo manjina dobila. Trebalo bi obeštetiti one koji nisu dobili ništa, možda kroz popust za legalizaciju.

Otkupljeni stanovi su u većini slučajeva baš to, OTKUPLJENI. Dobijeno je samo stanarsko pravo, a stanovi su plaćeni, istina niže od realne vrednosti, ali plaćeni. Što se tiče onih koji nisu dobili ništa, obavezno im se država mora revanširati. Da li kroz neke olakšice za kupovinu novog stana ili za neki bezkamatni kredit, svejedno.

Drugi problem je vezan za neusklađenost naknade za nove objekte i postojećeg poreza na imovinu. Ako je naknada koju treba platiti za novi kvadrat na primer 200 evra po kvadratu, za stan od 50 kvadrata to je 10000 evra.


OVo stoji, naknade su previsoke. Ukoliko su hteli da izvuku što više para iz džepa investitora mogli su to da izvedu drugačije. Ta naknada u Beogradu služi samo da se poveća cena gradnje. Zato su stanovi skupi.
poreznik2 poreznik2 16:04 25.09.2012

Re: Bez izbora

Niko ljude nije opstruisao da izgrade kuće po pravilima gradnje i da je posle legalizuju.

Da je posle legalizuju da, ali po kojoj ceni, to je novo pravo pitanje?

Ovo je slučaj mojih roditelja.
Plac kupljen i preveden. Pri prevodu plaćen porez za zemjište na kome je odobrena individualna izgradnja. Traži se dozvola za izgradnju uz sve potrebne papire uključujući i projekat, Opština ne da. Otac se žali i dobije od Vrhovnog suda da pošto je Opština naplatila porez za zemljište pogodno za individualnu izgradnju mora da da dozvolu ako su svi ostali uslovi ispunjeni. Opština nikad ne daje dozvolu, kreće nelegalna gradnja. Kuća zadovoljava sve urbanističke uslove.

Pošto se nema dozvola, ne možeš da uzmeš kredit. Samim dobijanjem dozvole, za sitne pare objekat se smatra legalizovanim. Odbijanjem Opštine da izda dozvolu naneta nam je šteta.


AKo je infrastruktura: kanalizaciona cev koja ide direktno u potok, ili potplaćivačko kačenje na strujnu mrežu, onda jesu, napravili su. Alal im vera


Želite struju, platite pola trafostanice koja može da snadbeva naselje, postavite sve kablove, platite priključak. Trafostanica i kablovi postaju vlasništvo EPS-a.
Želite vodu. Napravite lokalni vodovod.
Želite telefon. Platite između 2 i 4 hiljade evra (kad se preračuna) za zgradu pošte, postavite sve kablove. Pošta i kablovi postaju vlasništvo telekoma.
Treba ti ulica, asfaltiraj je u svom trošku, osvetljenje, lokalni samodoprinos.

Kanalizacija, ide u potok ili u septičke jame, isto kao i u gradu.

Kad dođe gradska voda, plati 1200 evra priključak.

Nudili su legalizaciju, ali tražili nenormalne pare, za šta. Opština nije napravila nikakvu infrastrukturu.
Neki su platili, po mom mišljenju oni koji dozvoljavaju da ih Opština vuće za nos, trebali su da ćekaju, to je bio njihov izbro.
Moji će platiti kada cena legalizacije bude cena izlaska geometra. Do tada Opština će biti uskraćena za porez.


Otkupljeni stanovi su u većini slučajeva baš to, OTKUPLJENI. Dobijeno je samo stanarsko pravo, a stanovi su plaćeni, istina niže od realne vrednosti, ali plaćeni.


Ako kupiš od nekoga znajući da je cena ispod tržišne, pa se ispostavi da je stvar ukradena, stvar ti se oduzima.

Dok je samo stanar mogao da otkupi stan po tamo nekoj ceni nema govora o poštenom otkupu. S druge strane neke stanove nikad nije trebalo prodavati, uvek ima potrebe za socijanim stanovima, a kad socijalnom slučaju prodaš stan, napraviš samo veću štetu od koristi, jer on nije ni u stanju da taj stan održava, pa opet moraš da ga dotiraš ili da mu uzmeš stan.

Da je otkup bio pošten, stanovi bi se prodavali na aukciji i stanari bi imali samo pravo preće kupovine. Tako bi barem imali isti sloj u jednoj zgradi pa ne bi bilo problema kao sada gde jedan stanar ima pare, a drugi nema, pa popravi nešto u zgradi. Običan radnik i lekar u istoj zgradi, to ne ide.

Usput ljudi koji imaju svoje kuće, legalne ili nelegalne stalno dotiraju one u otkupljenim stanovima, tako što stalno dotiraju CG (zafali para za toplane, ili dotira Opština ili država) iako se to njih uošpte ne tiće, kao i popravke liftova itd. Da li iko dotira grejanje i popravke ljudi koji imaju svoje kuće.

Takođe stoji da postoje i oni koji su prisvojili putno zemljište ili su gradili kuću do kuće. U ovom slučaju kazne i rušenje.

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 17:55 25.09.2012

Re: Bez izbora

BEZ IZBORA


Dakle, sasvim pogrešno vaše gledanje na ono oko pravljenja infrastrukture, svi koji su legalno gradili su platili kroz namet za gradsko građevinsko zemljište troškove za izgradnju infrastrutkure i to mnogostruko skuplje neko ovi koji su to uradili na svoj način i o svom trošku. Ovi divlji su za znatno manje para izgradili neki vodovod i kanalizaciju, struju doveli ili ulicu načinili ali uglavnom van standarda i propisa i normi te sada grad to popravlja i sređuje da ne bude neke nevolje. Mislimn da je njihova inicijativa u jednom slučaju delimično razumljiva za ono vreme kada se to događalo ali u suštini nju sada plaćaju svi ostali Beograđani dok divlji graditelji uspevaju da svoju priču i dalje proturaju pa eto i vi to prihvatate. Kao što rekoh, u vreme kada behu nevolje može se razumeti cela stvar sa humane strane ali sada nije više prihvatljivo da svi plaćaju legalizaciju i uređenje infrastrukturno njihove imovine koja na tržištu ima cenu kao i sve druge kuće. I oni bi trebalo da budu deo tržišta kao i svi drugi, osim kada su u pitanju socijalni slučajevi gde društvo treba i mora da pomogne. Ostali da plate i tek onda da budu građani kao svi drugi. To je princip na kome opstaje grad, ako toga nema onda i grad biva kao ovi naši ... divlji!
poreznik2 poreznik2 19:48 25.09.2012

Re: Bez izbora


Dakle, sasvim pogrešno vaše gledanje na ono oko pravljenja infrastrukture, svi koji su legalno gradili su platili kroz namet za gradsko građevinsko zemljište troškove za izgradnju infrastrutkure i to mnogostruko skuplje neko ovi koji su to uradili na svoj način i o svom trošku.


Trenutno imaju lošiju infrastrukturu nego ti i plaćena je manje nego što je si ti platio. Ja tu ne vidim problem dok cena legalizacije pokrije ono što treda doraditi, ako nešto treba.
Već sam napisao da su trenutne cene legalizacije preskupe i kao i nadoknada za nove kvadrate, ali svako ima pravo da traži da plati tačno ono što dobija. To što si ti platio više nego što si trebao, ne daje ti pravo da tražiš da i drugi plaćaju nerealne cene legalizacije.

Takođe od nelegalizovanih kuća se ne ubira porez, ako se legalizuju više poreskih obveznika, pa i više para za održavanje infrastrukture.

Ovi divlji su za znatno manje para izgradili neki vodovod i kanalizaciju, struju doveli ili ulicu načinili ali uglavnom van standarda i propisa i normi te sada grad to popravlja i sređuje da ne bude neke nevolje.


Što grad ne bi rekao lepo, da bi ste dobili dozvolu za legalizaciju mora da se uradi to i to, ako nešto treba da se sredi nek se stavi na papir koliko to košta i koliko treba da se plati kroz legalizaciju, a ne ofrlje.
Ja sam rekao da postoje razni slučajevi koje treba posebno tretirati.
Što više grad treba da uradi, skuplja legalizacija. Za nelegalne kvadrate u samom gradu puna cena.

S druge strane postoje stvari koje nikada ne mogu da se legalizuju, kuća na klizištu, ispod nivoa reke itd. Neke stvari moraju da se ruše. Ali grad, opština, beži od odgovornosti, samo hoće pare.

sevarlica sevarlica 20:53 25.09.2012

Re: Bez izbora

Da je posle legalizuju da, ali po kojoj ceni, to je novo pravo pitanje?


Uopšte ne govorimo o ceni već o urbanističkom haosu koji je stvoren pod izgovorom "skupo mi.."

Vrhunac licemerja su sve te silne kućerine od po 500-600m2, a nije bilo par hiljada za arhitektu. Čim nemaš overen projekat, nema gradnje, nema kredita, nema knjiženja i kraj.
Druga je stvar što je većina arhitekata na ivici egzistencije pa potpisuje sve i svašta i mole se bogu da se nešto ne sruši.

Ovo je slučaj mojih roditelja.


Moj je potpuno drugačiji i to u mestu koje ima zalepljenu hipoteku od strane grada kao "kulturna urbana celina"


Ako kupiš od nekoga znajući da je cena ispod tržišne, pa se ispostavi da je stvar ukradena, stvar ti se oduzima.


Nije se ispostavilo jer stvar nije ukradena. Jednostavno nije bilo ni normalno da isteraš iz stanova ljude koji su u njima živeli i plaćali ih godinama, neki i decenijama. To što je država doživela kolaps nije greška tih ljudi.
Što se tiče stanova koji su deljeni van regularne linije, i oduzimanje i zatvor.
Običan radnik i lekar u istoj zgradi, to ne ide.


Orvele ti li si?


Usput ljudi koji imaju svoje kuće, legalne ili nelegalne stalno dotiraju one u otkupljenim stanovima, tako što stalno dotiraju CG (zafali para za toplane, ili dotira Opština ili država) iako se to njih uošpte ne tiće, kao i popravke liftova itd. Da li iko dotira grejanje i popravke ljudi koji imaju svoje kuće.


Slažem se oko legalnih, nelegalni ne dotiraju nikog već su dotirani ili u najboljem slučaju nesocijalizovani. Ne možeš da živiš u urbanoj sredini a da se ponašaš kao da si sam.
sevarlica sevarlica 20:57 25.09.2012

Re: Bez izbora


Što grad ne bi rekao lepo, da bi ste dobili dozvolu za legalizaciju mora da se uradi to i to, ako nešto treba da se sredi nek se stavi na papir koliko to košta i koliko treba da se plati kroz legalizaciju, a ne ofrlje.


Slažem se!!! Grad treba da kaže "svugde ulice moraju biti po propisu" (seoska saobraćajnica je 8m)
Upali sve buldožere u gradu i udri. Eto mene bi samo to zadovoljilo. Ništa ofrlje, tačno 8m.
milisav68 milisav68 21:16 25.09.2012

Re: Bez izbora

sevarlica

Vrhunac licemerja su sve te silne kućerine od po 500-600m2, a nije bilo par hiljada za arhitektu. Čim nemaš overen projekat, nema gradnje, nema kredita, nema knjiženja i kraj.
Druga je stvar što je većina arhitekata na ivici egzistencije pa potpisuje sve i svašta i mole se bogu da se nešto ne sruši.

Ima tu raznih priča oko arhiteketa.

U mom mestu nisi mogao da dobiješ dozvoli za gradnju, ako projekat ne potpiše odredjeni arhitekta (koji usput nije imao pojma), i to još od 80-ih godina.

A inače je mesto urbanistički unakazivano još od `45.
benevolent benevolent 09:19 26.09.2012

Netačno!

Takođe od nelegalizovanih kuća se ne ubira porez

bobsmd bobsmd 12:22 25.09.2012

O čemu se zapravo radi

Neću da ulazim u motive ovog bloga.

Neću o Bobiću i njegovom obožavanju sivih fasada i soc-realističkih arhitektonskih rešenja u Beogradu, manimo se priča o njegovim dostignućima kao gradskog arhitekte.
Važno je samo da se zna, da se 'sindikat' od nekoliko hiljada parazita i lopova, uplašio da će brzom i povoljnom legalizacijom nestati mračne dubine u birokratskoj septičkoj jami, odgovornih za ovo pitanje.
Nestaće plodno tlo za ubiranje apanaža od građana ispod žita.

Zato smo svedoci halabuke plaćenih novinara i medija, potplaćenih delatnika.

Naravno,od njih nikad nećete čuti činjenicu koja život znači.

Nelegalno gradnjom održavana je gradjevinska i industrija repromaterijala.
Reč je o milijardama dolara.

I možda još važnije od ovoga!

Rešenjem ovog pitanja milioni Srba i Srpkinja, posvetiće se drugim stvarima i životnim problemima neopterećeno, razvoju i napretku. Bez razmišljanja da neki zlikovac iz 'nadležnih organa'dodje da im ruši dom i ubija decu.

Znači, reč je o sudbinskim stvarima za Srbiju.
A pojedinci i grupice sigurno neće zaustaviti čoveka koji je srušio Slobodana Miloševića, ma koliko medijski bili jaki .

Mali ste vi za njega!

Pozdravčić



Sepulturero Sepulturero 13:02 25.09.2012

Re: O čemu se zapravo radi


Kada je reč o postupku izdavanja građevinskih dozvola, Srbija je na 175. mestu od ukupno 183 zemlje, navodi se u studiji Svetske banke Doing Business za 2012. godinu.
sevarlica sevarlica 13:02 25.09.2012

Re: O čemu se zapravo radi

Nelegalno gradnjom održavana je gradjevinska i industrija repromaterijala.
Reč je o milijardama dolara.


Dilovanjem heroina održavana je carinska i policijska služba, da ne govorimo o hiljadama onik koji su živeli od "trgovine" ovim artiklima.

Znači, reč je o sudbinskim stvarima za Srbiju.


Samo za onaj njen: bahati, kriminalni i nekulturni deo. Ona ostala većina zbog ove sudbinu i nema.
benevolent benevolent 13:49 25.09.2012

Чујте и почујте: поново ради багер!

Лампек вам поручује...
Мали смо ми за Њега. Оливер је првак опере, а Лампек да опере.
lebellond lebellond 12:22 25.09.2012

Izjava

... tvrdnju da je množini objekata izgrađenih u maniru divljine doprineo nedostatak urbanističkih planova te ljudi, šta će, zidaju gde nađu mesto ne bi li smestili svoje porodice i zaklonili ih od nepogoda. Glupavi iskaz smišljen na brzaka brani dužnosnika od sopstvene odgovornosti jer je očito da ga zadatak prevazilazi .


Ne vidim kako to predsednik opstine umanjuje svoju odgovornost opservacijom da je nedostatak urbanizma uticao na eskalaciju divlje gradnje, kada je to sasvim normalna i tacna opservacija.

Pa nisam ja predvideo da autoput ide kroz centar grada, a sigurno nije neki jadnik koji je izgradio kucu na periferiji grada kriv sto drzavi treba 30 godina da izgradi obilaznicu oko beograda.

Urbanisticki planovi se redovno donose i menjaju po citavom svetu i po nekoliko puta, uglavnom na inicijative gradjana, vlasnika parcela i velikih kompanija... pa cak i drustava za zastitu zivotne sredine.

To sto su kod nas urbanisti navikli na stari komunisticki nacin gde oni prepisu sta hoce i cekaju da im neko donese pare - nigde u svetu ne funkcionise. Zato ih zivot i gradjani ignorisu je su posledica nedemokratskog politickog sistema i teske centralizacije vlasti koja je proizvela takvu birokratiju, a ne nekog ko je zeleo da skuci svoju porodicu, a nije hteo da plati reket gradu i drzavi.

A svima koji su platili reket gradu i drzavi ovo treba da bude za nauk - nikad ne placaj reket gradu i drzavi.
mariopan mariopan 12:59 25.09.2012

Re: Izjava

lebellond

A svima koji su platili reket gradu i drzavi ovo treba da bude za nauk - nikad ne placaj reket gradu i drzavi.

Da li ti to predlažeš anarhiju?

Da ne plaćam ništa državi ali da očekujem od te države nešto?

Da dođe neko iz eketrodistribucije i napravi mi visokonaponsku mrežu ali džabe?
Može odgovor na jednostavno pitanje - ko bi to platio ?
Ili asvaltiranu ulicu, trotoar, kanalizaciju, bilo šta od onoga civilizovanog što želimo za sebe ali nećemo da platimo?

Zar nije prvi uslov civilizovanog ponašanja da platimo ono što trošimo ili koristimo?
sevarlica sevarlica 13:04 25.09.2012

Re: Izjava

Da ne plaćam ništa državi ali da očekujem od te države nešto?


Čobanski komunizam Mari, neizlečiva je to bolest.
mariopan mariopan 13:09 25.09.2012

Re: Izjava

sevarlica
Da ne plaćam ništa državi ali da očekujem od te države nešto?


Čobanski komunizam Mari, neizlečiva je to bolest.

Vala baš.
Dr Mebius Dr Mebius 13:20 25.09.2012

Re: Izjava

To sto su kod nas urbanisti navikli na stari komunisticki nacin gde oni prepisu sta hoce i cekaju da im neko donese pare - nigde u svetu ne funkcionise. Zato ih zivot i gradjani ignorisu je su posledica nedemokratskog politickog sistema i teske centralizacije vlasti koja je proizvela takvu birokratiju, a ne nekog ko je zeleo da skuci svoju porodicu, a nije hteo da plati reket gradu i drzavi


Besmislica. Probaj u bilo kojoj sredjenoj drzavi (zapada ili istoka) da napravis nesto van urbanistickih uslova i dokumentacije koju propisuje zakon. Ili da poseces drvo (cak i u svom dvoristu) koje je pod zastitom.... Da ne spominjem objekte i prostorne celine koje su pod zastitiom kao spomenici kulture i sl.

Ovde je problem cisto sistemske prirode. Zakon i planska dokumentacija (ako je ima) se ne postuje jer:
1. bezakonje je svuda pa i u ovoj oblasti
2. predstavlja idealan i nepresusan izvor korupcije i podmicivanja
3. koristi se kao sredstvo za kupovinu socijalnog mira u cemu je rezim 90-tih (ali i ovi kasniji) udarnicki prednjacio.

Eventualni nedostatak planske dokumentacije ne moze i ne sme biti izgovor za divlju gradnju. Kao sto ni siromastvo nije izgovor za kradju u prodavnici ili pljacku banke. Ako se ne postuje ova analogija (iz bilo kog od gore navedenih razloga) dobija se ovo sto danas imamo i o cemu pise Dj. Bobic.
lebellond lebellond 15:52 25.09.2012

Re: Izjava

mariopan
Da ne plaćam ništa državi ali da očekujem od te države nešto?

NE. Pitanje je zasto bi placao drzavi ako nista ne mozes da ocekujes od nje.

mariopan
Da dođe neko iz eketrodistribucije i napravi mi visokonaponsku mrežu ali džabe?
Može odgovor na jednostavno pitanje - ko bi to platio ?


Pazi ovo, on ti je napravi za dzabe, a onda ubira profit od elektricne energije koju ti proda. Mislim da ti ne uvede struju ne bi mogao da ti je prodaje, samim tim nista ne bi ni zaradio?

mariopan
Ili asvaltiranu ulicu, trotoar, kanalizaciju, bilo šta od onoga civilizovanog što želimo za sebe ali nećemo da platimo?


Ko kaze da necemo da platimo? To naravno svi mi platimo... Ali zasto bih dao pare drzavi, kojoj treba 30 godina da napravi obilaznicu i u kojoj sede osvedoceni lopovi kada mogu da platim direktno privatnoj firmi da to uradi za mene. Sto na kraju i mora da se uradi.

mariopan
Zar nije prvi uslov civilizovanog ponašanja da platimo ono što trošimo ili koristimo?


Nije, prvi uslov civilizovanog ponasanja je da ZAISTA i dobijemo ono sto smo platili. A drugi je da platimo to sto trosimo ili koristimo. A ne ko ovde, platis; i da li dobijes put? Da li dobijes kanalizaciju? Da li dobijes ista? Ne, te pare odu da se podele plate po opstinama i kojekakvim urbanistima, a ti ako hoces put imas privatnika pa ga plati...

Daj, mani me tih fraza o civilizovanom drustvu u kome onaj koji bi prvi trebao da postuje ne izvadi upotrebnu dozvolu.


Dr Mebius
Besmislica. Probaj u bilo kojoj sredjenoj drzavi (zapada ili istoka) da napravis nesto van urbanistickih uslova i dokumentacije koju propisuje zakon. Ili da poseces drvo (cak i u svom dvoristu) koje je pod zastitom.... Da ne spominjem objekte i prostorne celine koje su pod zastitiom kao spomenici kulture i sl.


Prvo bi dosao sused ili neko drugi da te upozori, a nakon toga bi usledile kazne jer bi te isti prijavio vlastima. Sto je i normalno jer svi ti ljudi iz susedstva su ucestvovali u donosenju tih urbanistickih uslova i dokumentacije.

Divlju gradnju dobijes kada izostavis ljude koji bi trebali da ucestvuju u izradi tih urbanistickih uslova, a kojih se to najvise tice. Naravno je da ce oni gledati svoj interes. To je i glavni razlog zasto je to tako rasirena pojava kod nas.

Da se kojim slucaja za svaki urbanisticki plan ili promenu plana trazi usvajanje od strane gradjana na referednumu... Drugacija bi to bila prica. Ali kako to zavisi od odredjenih urbanista i interesa... Imaces ovo sto imas danas.

I zato u svim drugim zemljama se to postuje jer se vecina dogovorila da se ta pravila postuju... Kod nas se ti ljudi konstantno ignorisu, jer zaboga, oni su stoka, sta oni znaju.... treba Cvrsta ruka... bla bla bla.. kad je Tito bio... bla bla bla...
mariopan mariopan 16:13 25.09.2012

Re: Izjava

lebellond
NE. Pitanje je zasto bi placao drzavi ako nista ne mozes da ocekujes od nje.

Zato što očekujem da će je neko jednom urediti a to može da počne odmah tako što ćemo se svi civilizovano ponašati? Onda sa punim pravom možemo da ZAHTEVAMO takvo ponašanje i od države prema nama? Dok ništa ne plaćaš nemaš pravo ni da tražiš pogotovo da zahtevaš.
Daj, mani me tih fraza o civilizovanom drustvu u kome onaj koji bi prvi trebao da postuje ne izvadi upotrebnu dozvolu.

U pravu si da nam je država popucala po šavovima od bašibozluka svake vrste , ali ja i dalje mislim da anarhija ne vodi nikuda, samo do haosa u kome tek može da se lovi u mutnom?

Šta da radim ako sutra nemam para da platim hleb u radnji? Da ukradem? Da kažem da su i mene pokrali, da sam zato siromašna i da je zato moje pravo da i ja kradem ?

lebellond lebellond 16:33 25.09.2012

Re: Izjava

Zato što očekujem da će je neko jednom urediti ...

Znao sam! CVRSTA RUKA!

U pravu si da nam je država popucala po šavovima od bašibozluka svake vrste , ali ja i dalje mislim da anarhija ne vodi nikuda, samo do haosa u kome tek može da se lovi u mutnom?


A sta je ovo u cemu zivimo? Ovo jeste lov u mutnom... Ovo je zamaskirana anarhija. I nikakvo insistiranje na lepom ponosanju to nece promeniti. A pogotovu ne legalizacije i kojekakve druge otimacine para.

Jedino sto na svetu funkcionise je dogovor medju ljudima. Dok se to ne desi, ovo ce ovako u nedogled.
sevarlica sevarlica 21:01 25.09.2012

Re: Izjava

Sto je i normalno jer svi ti ljudi iz susedstva su ucestvovali u donosenju tih urbanistickih uslova i dokumentacije.




Okupe se tako na tom zapadu svako veče oko vatre pa smišljaju i dogovaraju se oko urbanističkih uslova???
mariopan mariopan 21:35 25.09.2012

Re: Izjava

sevarlica
Sto je i normalno jer svi ti ljudi iz susedstva su ucestvovali u donosenju tih urbanistickih uslova i dokumentacije.




Okupe se tako na tom zapadu svako veče oko vatre pa smišljaju i dogovaraju se oko urbanističkih uslova???

Pa vidi se da čovek ne zna šta su UTU

To je jedna žuta fascikla piše UTU, u kojoj su na paus papiru tačno ucrtani : tvoj plac, a na placu tačno ucrtan tvoj objekat, razmak u santimetrima od linije koja te razdvaja od svakoga od komšija i ulice, zapravo to ti je nacrt kako i gde SMEŠ da gradiš svoj objekat. Od toga ne smeš da odstupiš.

Naravno, pre toga si kupio projekat objekta u tri primerka, da bi znali šta da ucrtaju u tvoje Urbanističko Tehničke Uslove.... a projekat je uradio neko iz OVLAŠĆENIH projektnih biroa, dakle sa licencom (spisak ovlašćenih se nalazi negde okačen u opštni ili sudu).

Ja sam morala istu proceduru da prođem kada sam zidala najobičniju OGRADU oko placa, dakle projekat, overa projekta i DOZVOLA ZA GRADNJU...sve je bilo govoto za tri dana.

Ko kaže da nisu efikasne te birokrate ako se malo potrudiš?

Nikoga nisam morala da potplatim, samo sam morala brzo da donesem projekat (majstori su mi dangubili čekajući tu dozvolu) i čovek u licenciranom arhitektonskom birou mi ga je brzo uradio, overa i dozvola su urađeni odmah, dok sam sačekala, i na to se ne plaćaju "komunalije" samo neke male takse.

Eto ako rešiš da ideš pravim putem nije baš sve tako teško?
lebellond lebellond 08:14 26.09.2012

Re: Izjava

Okupe se tako na tom zapadu svako veče oko vatre pa smišljaju i dogovaraju se oko urbanističkih uslova???


Da, a posle nastave sa raspravom o tome kako da uniste srpsku naciju i srpski urbanizam jer su jako ljubomorni na nas.

Pa vidi se da čovek ne zna šta su UTU


Znam ja za UTU, ali problem je sto ljudi kupuju poljoprivredno zemljiste i tu grade... znaci nema UTU.

Normalno bi bilo da ti imas svu infrastrukturu dovedenu do placa i onda kada kupujes plac, pogledas prvo UTU, pa onda odes kod arhitekte pa te on posavetuje sta i kako. Pa ti odradi plan i sve bude brzo gotovo....

Problem nastaje kada ljudi, moraju negde. Gde nema ni puta, za sve moraju da se snadju sami... I onda ko je jos lud da placa arhitektu.
sevarlica sevarlica 10:03 26.09.2012

Re: Izjava


Znam ja za UTU, ali problem je sto ljudi kupuju poljoprivredno zemljiste i tu grade... znaci nema UTU.


To nije problem, izvini ali lupaš gluposti.
Ukoliko kupuješ poljoprivredno zemljište koje se nalazi u građevinskoj zoni, ono je poljoprivredno dok ga ne privedeš građevinskoj nameni.
E sad što su ljudi kupovali njive van zone gradnje jer su bile jeftinije pa tu zidali kuće, to je NJIHOV problem. Do takvih placeva nije, niti treba da bude, planiran asfaltni put, voda, kanalizacija, itd. i što se mene tiče iste ne treba NIKADA da dobiju. Sam pao sam se ubio.

Normalno bi bilo da ti imas svu infrastrukturu dovedenu do placa i onda kada kupujes plac, pogledas prvo UTU, pa onda odes kod arhitekte pa te on posavetuje sta i kako. Pa ti odradi plan i sve bude brzo gotovo....


Ma država će da kontaktira vračaru da joj kaže gde ćeš ti da kupiš plac.
UTU mogu biti izvedeni ili planirani za izvođenje. Kada zidaš kuću tamo gde joj nije mesta nemaš UTU jer tvoj objekat ne bi smeo ni da postoji.
Drugo, nemaš ti šta da se savetuješ sa arhitektom, već uzimaš uslove od urbaniste i na osnovu tih uslova arhitekta ti projektuje objekat.


Problem nastaje kada ljudi, moraju negde. Gde nema ni puta, za sve moraju da se snadju sami... I onda ko je jos lud da placa arhitektu.


Slažem se, najveći problem i jeste što su ljudi zidali NEGDE, a ne tamo gde je propisano. Ako nemaš mogućnost da zidaš ti prodaj plac, dodaj pare koje si planirao za gradnju pa kupi nekretninu tamo gde imaš sve uslove za gradnju ili život.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 10:06 26.09.2012

Re: Izjava

Problem nastaje kada ljudi, moraju negde. Gde nema ni puta, za sve moraju da se snadju sami... I onda ko je jos lud da placa arhitektu.


Jadno oni, zamisli zidaju negde u bespuću i muče se i pate ... za to vreme legalni i opremljeni placevi stoje ptazni ... naravno, jer to košta a u bespuću je skoro za DŽ. posle dođu kod države i kažu: - Alo. mi nemamo vodu ni struju ni put, pa šta vi mislite, za koga ćemo mi da glasamo! - i onda vlast kao bože moj iz humanih razloga uzme pare od Beograđana i sve im to napravi a onda ih još legalizuje i uknjiži za, opet, skoro DŽ.
Ma ajte molim vas ... model proizađao iz zagubljene države koja nikako da stane na noge ... sopstvene ...
lebellond lebellond 16:02 26.09.2012

Re: Izjava

sevarlica
Ako nemaš mogućnost da zidaš ti prodaj plac, dodaj pare koje si planirao za gradnju pa kupi nekretninu tamo gde imaš sve uslove za gradnju ili život.


Super, reci ti to coveku koji radi za platu od 300 Evra da vidis sta ce da ti kaze.

sevarlica
To nije problem, izvini ali lupaš gluposti.
Ukoliko kupuješ poljoprivredno zemljište koje se nalazi u građevinskoj zoni, ono je poljoprivredno dok ga ne privedeš građevinskoj nameni.


A da bi ga priveo gradjevinskoj nameni ti treba da ulozis nesto, platis nesto, zar ne?

sevarlica
E sad što su ljudi kupovali njive van zone gradnje jer su bile jeftinije pa tu zidali kuće, to je NJIHOV problem.


E, vidis... Problem je sto je to VECINA ljudi. A u demokratijama vecina odlucuje... tako da njihov problem postaje NAS problem.

sevarlica
Do takvih placeva nije, niti treba da bude, planiran asfaltni put, voda, kanalizacija, itd. i što se mene tiče iste ne treba NIKADA da dobiju. Sam pao sam se ubio.


Ali vecina koja nije imala para da kupi normalne placeve se ne slaze sa tobom i u tome je problem.

Đorđe Bobić
Jadno oni, zamisli zidaju negde u bespuću i muče se i pate ... za to vreme legalni i opremljeni placevi stoje ptazni ... naravno, jer to košta a u bespuću je skoro za DŽ. posle dođu kod države i kažu: - Alo. mi nemamo vodu ni struju ni put, pa šta vi mislite, za koga ćemo mi da glasamo! - i onda vlast kao bože moj iz humanih razloga uzme pare od Beograđana i sve im to napravi a onda ih još legalizuje i uknjiži za, opet, skoro DŽ.
Ma ajte molim vas ... model proizađao iz zagubljene države koja nikako da stane na noge ... sopstvene ...


To je i sustina.. legalni i opremljeni placevi stoje prazni jer su PRESKUPI... Ponuda i potraznja.. osnovna pravila trzisne ekonomije... Nema ko da ih kupi.. i zato vecina kupuje placeve koji nemaju infrastrukturu i onda kada ih se nakupi dovoljno ne preostaje nista drugo nego da se legalizuju.

sevarlica sevarlica 20:17 26.09.2012

Re: Izjava

Super, reci ti to coveku koji radi za platu od 300 Evra da vidis sta ce da ti kaze.

Super, i kažem onima koji primaju 300 evra, jer i ja ne primam mnogo više.


A da bi ga priveo gradjevinskoj nameni ti treba da ulozis nesto, platis nesto, zar ne?

Treba da tražiš dozvolu za gradnju, i plaćaš taksu, i to je neka sića. Da, treba da platiš jer sve u životu košta. Ukoliko ti se ne plaća, nemoj da zidaš, kupi gotovu kuću ili stan.


E, vidis... Problem je sto je to VECINA ljudi. A u demokratijama vecina odlucuje... tako da njihov problem postaje NAS problem.


Prvo NIJE većina, već divlja bučna i necivilizovana manjina.
Drugo, zato živimo gde živimo i kako živimo
Treće, za takve neandertalce nije demokratija već bukagija i oduzimanje prava glasa IKADA više.

Ali vecina koja nije imala para da kupi normalne placeve se ne slaze sa tobom i u tome je problem.


Opet, nije većina već dobro skoncentrisana manjina. Kad pogledate naseljavanje oboda beograda poslednjih 20 godina, izgleda kao okupljanje pred neku srednjevekovnu bitku. Grad okružen sa svih strana.


P.S. Način na koji razmišljaš ti oduzima mandat da se sutra žališ ako te neko sutra opljačka nasred ulice, ili ti upadne u kuću i izbaci te na ulicu, a do takvih scena će doći ukoliko se ne dovedemo u red.
Takvi, koji razmišljaju kao ti, nas vraćaju u zaostali srednji vek.
jovpredrag jovpredrag 13:05 25.09.2012

Divlja gradnja oko nas ...

Sve je ovo OK , ali, molim Vas, pa takvo je u celoj Srbiji ... ili "Beograd je Svet" ...
sevarlica sevarlica 15:13 25.09.2012

Re: Divlja gradnja oko nas ...

jovpredrag
Sve je ovo OK , ali, molim Vas, pa takvo je u celoj Srbiji ... ili "Beograd je Svet" ...


Pa i nije baš, ali da se složimo da je veliki deo urbanih celina zahvaćen ovim problemom.
Manje urbane sredine koje nisu imale navalu doseljavanja ovih divljih vlasnika divljih objekata, nisu uništene.

P.S. Često idem kroz sela i varoši u Stigu(između Smedereva i Požarevca) i više mi liče na Vojvođanska sela nego na selendre beogradske periferije.
nicknaylor nicknaylor 13:33 25.09.2012

Polako ...

prvo Kosovo pa onda ostalo :)

izvinjavam se za trol
laziiprevare laziiprevare 17:47 25.09.2012

antiurbani arte fakt

Gde je nestao moj zavičaj ?



"Šta li oni rade kad su nama dozvolili da radimo sve ovo što radimo ?"

Đorđe Bobić Đorđe Bobić 21:10 25.09.2012

BEZ IZBORA

Ne možeš da živiš u urbanoj sredini a da se ponašaš kao da si sam

Ovo je rečenica koja daje odgovor na najveći broj komentara oko ovog bloga ... ne postoji mogućnoat da se u gradu od milionipo stanovnika napravi sistem gde će svako da plaća infrastrukturu prema svojim potrebama i kao da bude nezadovoljan jer ga država potkrada ... možda je skupo ali kada treba izgraditi nekoliko kilometara cevi i žica do nekog divljeg naselja izgrađenog bilo gde, daleko od svega, bavio sam se sa nekoliko po tom pitanju, onda je to skuplje od iste rabote u centralnoj zoni ... pa neko to mora da plati, u ovakvim slučajevima samodoprinos nije dovoljan pa to nadoknađuju svi građani zajedno i zato je skupo i svi onda moraju isto plaćaju čak iako nije konkretno za njihov kraj grada ... zajednica ljudi u gradu je zajebana stav neki put, ali tako je u Parizu, Beču, Ljubljani ili bilo gde, čak i kad nema divlje gradnje ...
uros_vozdovac uros_vozdovac 22:28 25.09.2012

Re: BEZ IZBORA

Đorđe, društvena pravda je ovde debelo zakazala. U ogromnom procentu su neki povlašćeni i nagrađeni a vlasnici kuća ugrubo kažnjeni, i iz godine u godinu se kažnjavaju.
Đorđe Bobić Đorđe Bobić 06:52 26.09.2012

Re: BEZ IZBORA

Uroše, imao bih dobrih razloga da ti dam za pravo ... ako misliš na vlasnike legalno izidanih kuća ...
max.cohen92 max.cohen92 07:49 26.09.2012

Kako bi trebalo...

Niko u Srbiji nikad nece preuzeti modalitete normalnog sveta kad je u pitanju ustrojstvo u vezi sa pravilima gradnje. Iz prostog razloga sto obema stranama odgovara anarhija i iz jos prostijeg razloga sto svaki drzavni sluzbenik na sluzbi u bilo cemu sto ima iole veze sa dozvolama i gradnjom gleda istu tu drzavu kao dodatni izvor prihoda, ukratko ne zanima ga, sem u segmentu da mu je omogucila da peca zlatne ribice u akvarijumu. A one se same bacaju na udicu i iskacu...pa kako prosecan Srbin koji je napacen generacijama, koji vuce sve zive komplekse i nemastinu jos od vremena kad su Austrougari opsedali Weisstadt da odoli tom fishing trip-u. Ma `ajte molim Vas. Mali gramzivi prstici, kovertice, par pecata, kome ce to da skodi. Sem drzavi, a nju ko handri odavno.

Jednostavno resenje kao u civilizovanom svetu, gosn. Djordje zna kako idu ti modaliteti. Za dozvolu za gradnju potrebno podneti:

-Idejno resenje (projekat)
-Bankarsku garanciju da imas sredstva da udjes u poduhvat bilo kakav. Naravno garancija na pun iznos.
-Upitnik u vezi sa ispunjenoscu uslova propisanih za datu regiju
-Dokaz o izmirenju naknade za projekat arhitekti( 10% od brutto vrednosti predracuna za objekat)
-Pouzdan predracun nenamesten, nefriziran jer ide poreskoj upravi, drzavi, banci i sto je najvaznije i osiguravajucem drustvu za slucaj da Vam se desi kakav Tomahavk, cunami, komsijino rodjenje sina sa obaveznim raketnim bacacem u folkloru proslave, etc. Sto ce reci prikazi ti 100 soma vrednost necega od 1 milke, ali kad ti to slucajno ode u 3LPM nemoj da trazis tu milku jer ces bukagiju da dobijes i od poreske i da izgubis kredibilitet od banke, a Boga mi i pravosudje ce da se ovajdi na tebi.

E, kad se sve to lepo skocka onda ista ta drzava po random sistemu u roku od 7 dana posalje projekat na reviziju ko zna kome, jer tako mora, pa Vasu prijavu umesto pouzdane gdje. iz Vase kombinacije pregleda ko zna ko koga savrseno zabole ko ste Vi, a drzava je drzava kakva treba da bude, pa informacije ne cure nigde i taj random je pravi shuffle. A dozvola stize za dve nedelje.

I recept jednostavan. Nema divlje gradnje, svi namireni, niko ne moze da bude prevaren, ceo lanac u plusu. Doduse od pimene recepta u Srbiji zero, zilch, nula...
mariopan mariopan 10:27 26.09.2012

Re: Kako bi trebalo...

max.cohen92


Mislim da je kod nas najveći problem to što su ljudi siromašni, što masa "beskućnika" nema toliku zaradu da imaju "sto milki" negde u slamarici ili banci da bi započeli proces na legalan način.

Niti imaju neku drugu imovinu kojom bi garantovali banci povraćaj kredita u tako velikom iznosu. Banke bukvalno deru kožu sa leđa i onima koji su to uspeli, koji su kupili neki krov nad glavom uz pomoć bankarskog kredita.

U zemlji gde najveći broj ljudi zarađuje oko 300 evra mesečno, što je nedovoljno i za goli život porodice, otplata kredita banci ne dolazi u obzir.

Nekome ko radi u Srbiji a radnik je recimo, treba 10 godina da krvavo štedi da bi skupio pare samo za prvu fazu ovih zakonitih koraka i da sve te pare isporuči na razne birokratske adrese - a od čega će da gradi?

Najveći broj nelegalno podignutih objekata podignuti su iz nužde. Bar tako mislim.
Beskućnicima život prolazi po raznim tuđim stanovima, deca rastu, život ne čeka da se neke stvari srede u ovoj zemlji a naša "kriza" je konstantna, neće proći za njegovog života.

To se neće promeniti za bar 30 godina od danas, nema šanse. Manji je problem mentalitet, on bi se lakše doterao u red ako bi ljudi mogli finansijski da isprate propise. Ko bi se inatio inata radi ako može sve da reši na normalan način?
little_radojica little_radojica 15:53 26.09.2012

дубина и ширина проблема

[b]Проблем[/b]
Мислим да су разлози дивље градње код нас дубљи и шири него што смо спремни да прихватимо. И ја сам дуго веровао да је то зато што су избеглице дошле па нису имали где да живе па саградили себи кров над главом, па је тако све почело. Сад више нисам сигуран. Архитекта сам, тренутно у Јапану на докторским студијама. Моји родитељи субесправно подигли кућу 1994 уз помоћ штапа и канапа кад сам ја још био клинац (тако се и заинтересовао за архитектуру) и ево још увек се мучимо да је легализујемо. Зато ме је овај проблем увек и као архитекту посебно интересовао. Ево до каквих сам закључака дошао.
Кад сам видео ову слику г. Бобића схватио сам да смо изгледа узели превисоке узоре и стандарде да следимо. Па ништа осим таквих градских пејзажа ни не можеш да видиш по целом Јапану! уске кривудаве улице, шаренило на фасадама, парцеле неправилне и непрактичне, испарцелисане пре хиљаду година. слободно могу рећи да је Јапан у смислу правила, процедура и бирократије прва земља у свету. Па ипак, овде не постоје УТ услови! Зидај како хоћеш, чиме хоћеш, колико хоћеш и шта год хоћеш догод то задовољава безбедносне услове, који су високи због земљотреса и постепено бивају све строжији и строжији. Америка је слична. То обезбеђује велику флексибилност за привреду и поступни, тржишни, органски развој града. Али није лепо, ружно је ако мене питате. Ту и тамо по нека зграда страва, али у просеку досадно. У неким државама у јужној и средњој Америци и Африци је ствар још једноставнија, тамо те нико не пита ни за сигурност, удобност, инфраструктуру... тотално друга крајност је Европа, она западна. Тамо се питањем урбанизма и архитектуре најдуже и највише бавило у историји и зато имају тако дивне складне и узбудљиве градове. И јако захтевне УТ услове. Прописани су Материјали којима се може градити, габарити, висинске регулације, фенестрација и још сто ситница којих се мораш придржавати. Е сад, ми нисмо изгледа ни једни ни други ни трећи него - хибрид. Увек "између", кроз целу историју. Између Византије и Мађарске, између Турске и Аустрије, између Антанте и тројног пакта, између Америке и Русије, између капитализма и социјализма, између комунизма и демократије, између Apple-а и Samsung-а, ма између свега и свачега. И то нас је добрим делом одредило кроз историју, наш менталитет и идентитет. Увек та двојност код нас. С једе стране склони анархији, либерализму, потпуној слободи у делању и понашању, а с друге стране потпуно опчињиви одређеним ауторитетима (Цар Душан, Карађорђе, Тито, Путин) којима би дали и жену да се послуже и притом још били поносни. Другима шипак, ЕУ ништа. Не прихватамо их ни као партнера, а камоли као ауторитет. Пошто Путина боли уво за српску дивљу градњу, а анархија свакако није одрживо решење, морамо тражити неку другу солиуцију. На пример - хибрид.

предлог решења

На пример, не одустајањем од регулације односа у грађењу, али снижавањем техничких захтева до границе апсурда и само најнужнијих прописа. То значи практично да остаје дозвола за градњу и институције које се баве овим питањем, али се она добија лако и брзо. За почетак бавити се "лаким" урбанистичким пројектовањем, само у основним цртама. Грубо зонирање, саобраћајна мрежа инфраструктурни објекти, објекти од јавног значаја. Све остало препустити тржишту! зоне становања на периферији још једноставније, нема ограничења осим можда габарита. нема банкарских гаранција, само начелне инфраструктурне сагласности, нема пројеката. Али лиценцирати све дунђере, платити им лиценцу ако треба, донети прописе за "народну градњу" као за ytong, упутства и правила грађења, детаљи и све тако да и беба може да направи безбедну кућу. За једноставне програме као породична кућа ово је могуће. Ми архитекти и инжењери смо се јако удаљили од ширих народних маса. Џаба нам све знање кад нас не слушају и не зарезују. Ту и тамо неки рођак те пита за чувени "савет", а онда доведе мајстора у којег се куне и зида мимо тебе и савета. Што каже проф. Динуловић "не можеш другима одређивати како ће да живе". На нама је онда да се наметнемо, полако и стрпљиво, јер ово друштво је деградирано, и требаће му 50 година да се врати на претходни ниво који је био одржаван само захваљујућуи бесконачном ауторитету који је уживао Тито. Тад су архитекти имали сву слободу и искористили је да се одвоје од света, постану технократе и да се баве утопијама и Новим Београдима и сад имамо шта имамо, сурови и тежак повратак у реалност. Не кажем да Нови Београд нема квалитете, само да је морао јако да се промени и прилагоди задњих 20 година, а пројектован је од почетка, без икаквих наслеђених проблема, потпуно по жељи архитеката. И так смо се ми архитекте отуђили од клијената. Нису само паре разлог што им не требамо. Ми им говоримо истину која им је претешка да чују, ми им говоримо да њихове визије имају мане и онда им причамо наше визије које су њима далеке или скупе или им не иду уз ауто, телефон, пса или шта већ ко има. На крају крајева кажемо им да важи правило "колико пара толико музике", а то је задње што желе да чују. Сви мисле да могу да прођу јефтиније и тако улазе у градњу и свима на завршни рачун буде 2-3 пута већи него што је био у почетку. Али им је почетна цифра мања него архитектина, а то је њима једино битно. После већ могу да лажу себе како "нису лоше прошли", сигурно неће признати да су погрешили, али ће следећи пут боље размислити. Као што ја себи нећу дозволити тако нешто јер сам видео кроз шта су ми отац и мајка прошли и још пролазе.
Легализовати што брже и што лакше и све одједном, наравно наплатити казну за нелегалну градњу али и ублажити је онима који су зидали из нужде. Али то мора бити казна, а не накнадна дозвола за градњу, јер се тиме праве опасни преседани. Данас сви зидају иако су већ повучене црвене линије за објекте који могу бити легализовани, јер сви знају да се не може неком нешто дозволити а другима ускратити. Тако да данас више нико и не тражи дозволу за породичну кућу.
Што се инфраструктуре тиче развити модел по којем становници могу да уложе паре равноправно са дистрибутером да би изградили мрежу и да се каже који део посла могу грађани сами да финансирају и тако уштеде. Можда могу да копају канале, да побадају бандере или да се на неки други начин укључе у процес. Наравно да добију удео у виду акција али не и право одлучивања и управљања, па да на тај начин дистрибуција откупи од њих ту мрежу.
Питали Енглеза одакле му тако леп травњак. Каже он: "није то тако тешко, узореш парче земље, уситниш, нађубриш, посејеш семе, заливаш док не израсте. Онда само косиш и заливаш травњак. И тако једно 100 година и онда имаш добар травњак"
Тако и ми. Сад се морамо спустити на земљу, поједноставити све максимално, увући људе у легалне воде и онда полако, систематски кроз дебате институција и народа градити напредак. Можда ће требати 100 година, али боље икад него никад...

Извињавам се домаћину за дугачак пост, надам се да ће бар полужити за конструктивну дискусију
milivoje_bg milivoje_bg 18:05 26.09.2012

Re: дубина и ширина проблема

Мали Радојице, под хитно се враћај из Јапана и преузми надлежни министарски ресор --- или макар штафету од "градских архитеката" типа, да прости, господина Бобића --- који мантрају исте приче од драгог им друга Тите.
Ти си веома кратко и језгровито изнео ПРИМЕЊИВ принцип који узима у обзир објективно стање наше државе, друштва, а што не рећи - и народа.
Ови мантрачи дефинишу принципе и услове које могу да задовоље Швајцарска и, евентуално, Немачка.
То говори о њиховој, у крајњој инстанци, некомпетентности.
О корумпираности тога еснафа у државној служби, што би рекао један деда Спасоје --- џаба говора.
mariopan mariopan 18:21 26.09.2012

Re: дубина и ширина проблема

Мали Радојице, под хитно се враћај из Јапана и преузми надлежни министарски ресор --

Taman posla !

Mali Radojice, tri doktorata da imaš ovde će svaki tvoj predlog da ocenjuju odobravaju ili ne, neki Mrka, velja ili stranački "konzilijum", nego lepo završi školovanje, ostani tamo i šalji jene mami i tati. Kako bude nama biće i njima, i to je za žive ljude.

Kada odeš u penziju, mi ćemo na ovom blogu, ako nas bude, još pričati o divljoj gradnji, siromaštvu, korupciji i haosu koji vlada u Srbiji.

I meni se dopao tvoj komentar ali sam samo lupila preporuku, nisam ti dušman da te zovem da se vratiš.
little_radojica little_radojica 18:46 26.09.2012

Re: дубина и ширина проблема

Ови мантрачи дефинишу принципе и услове које могу да задовоље Швајцарска и, евентуално, Немачка.


Невероватно, али баш сам Швајцарску имао на уму као тако пожељан, а нама тако далек систем :)
sevarlica sevarlica 20:19 26.09.2012

Re: дубина и ширина проблема

little_radojica
Ови мантрачи дефинишу принципе и услове које могу да задовоље Швајцарска и, евентуално, Немачка.


Невероватно, али баш сам Швајцарску имао на уму као тако пожељан, а нама тако далек систем :)


Negde sam pročitao da je ta ista Švajcarska uvela kaznene odredbe za divlju gradnju pre jedno desetak godina, nakon što je neki naš exYu baja počeo da zida kuću na javnoj površini.
Ladno ljudi nisu mogli da ga kazne(osim što su mu sve srušili i vratili u pređašnje stanje), jer nikom nikada nije palo na pamet da uradi tako nešto
little_radojica little_radojica 20:41 26.09.2012

Re: дубина и ширина проблема

Ови мантрачи дефинишу принципе и услове које могу да задовоље Швајцарска и, евентуално, Немачка.


Невероватно, али баш сам Швајцарску имао на уму као тако пожељан, а нама тако далек систем :)

Taman posla !

Mali Radojice, tri doktorata da imaš ovde će svaki tvoj predlog da ocenjuju odobravaju ili ne, neki Mrka, velja ili stranački "konzilijum", nego lepo završi školovanje, ostani tamo i šalji jene mami i tati. Kako bude nama biće i njima, i to je za žive ljude.

Kada odeš u penziju, mi ćemo na ovom blogu, ako nas bude, još pričati o divljoj gradnji, siromaštvu, korupciji i haosu koji vlada u Srbiji.


Управо тако поред Веље, Мрке и претходног министра Дулића нема приче о концепту, доследности, идејама, али нису само они криви. Криви смо и ми што смо их пустили. Мени рецимо није јасно како се није десила нека масовна побуна кад је објављено да ће Веља постати министар. Искрено ме срамота као држављанина Србије и архитекту да нам је министар грађевине дотични. Ма да је близу владе.
А да ћу се вратити, морам се вратити, нису ни Јапанци луди да њиховој деци овде заузимам место :)

Negde sam pročitao da je ta ista Švajcarska uvela kaznene odredbe za divlju gradnju pre jedno desetak godina, nakon što je neki naš exYu baja počeo da zida kuću na javnoj površini.
Ladno ljudi nisu mogli da ga kazne(osim što su mu sve srušili i vratili u pređašnje stanje), jer nikom nikada nije palo na pamet da uradi tako nešto


А то је други разлог што се морам вратити, јер Јапанци знају да ће и мени кад-тад тако нешто пасти на памет тј. да никад нећу до краја разумети њихов менталитет и њихов "начин" и до краја се уклопити. овде је рај за злоупотребе, јер се пуно тога оставља појединцу на поверење. Зато они и не примају имигранте иако су им млади људи преко потребни, јер поверење имају само у себе. Није то расизам и шовинизам, једноставно - у праву су.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana