Energetika

Grejanje u vetar o našem trošku

medicor.94 RSS / 03.10.2012. u 09:15
Već duži niz godina postoji inicijativa da se nešto konkretno uradi na temu kontrolisanja i regulisanja potrošnje grejanja u stambenim zgradama ( valjda i u zgradama od javnog značaja) ali bez pomaka ka nekoj konkretnoj akciji.
Sa svih strana bombarduju nas reklamama o prisustvu savršenih sredstava za zaštitu fasada a sa ciljem što bolje i što efikasnije toplotne izolacije, predlozima o ekološkim pasošima za projekte budućnosti koji ne mogu biti pokrenuti ako nemaju najsavremeniji način toplotne izolacije i sl.
A šta je sa kontrolom grejanja? Svedoci smo da se sve veći broj domaćinstava i javnih ustanova priključuje na sistem daljinske toplifikacije - čitaj centralno grejanje. Na stotine dopisa i komentara je bilo na temu neracionalnog trošenja skupih energenata u zimskom periodu kada, često, zbog previsoke temperature u stanu otvarate vrata i prozore sa ciljem da nepodnošljivo visoku temperaturu ublažite.To prekomerno grejanje plaćamo mi bez mogućnosti da nešto promenimo. Da ne pričamo o periodu dana kada su ukućani na poslu ili u školi i kada je dovoljno da se neka pristojna temperatura samo održava u stanu. Na sve to dodajte i činjenicu da grejanje poskupljuje ( kao i ove godine) bez obzira što je cena gasa nikad niža na svetskom tržištu (Gasprom u krizi zbog toga) ili što Vam neko iz Vlade kaže nešto ovako:

„Dinkić je, povodom poskupljenja grejanja, rekao da postoje ogromni dispariteti između cene po kojoj toplane nabavljaju mazut i cene koje
naplaćuju za grejanje i toplane podižu cene grejanja zbog toga, a ne zbog PDV-a. „

 ***

Svi znamo da je ovo problem, kako se kaže savremenim rečnikom, „ lokalne samouprave" i da bi oni prvi ali i jedini trebalo da preduzmu nešto konkretno najzad.
Jedan primer kako se to radi izvan Srbije- nećemo daleko u pitanju je Hrvatska.Moj blizak rođak živi u Rijeci i tamo su na ovu temu uradili sledeće. Prvo su pokrenuli veliku medijsku akciju sa temom stvarne uštede energenata za grejanje ali istovemeno i objasnili da je to naravno ušteda i za građanstvo. Skupština grada Rijeke je izašla sa predlogom da se po zgradama u kojima postoji centralno grejanje izvrši anketiranje stanara i da se u onim zgradama u kojima je odaziv veći od 51% izvrši ugradnja mernih instrumenata za potrošnju grejanja, pojedinačno, u svakom stanu, s tim da trošak nabavke instrumenta i njegovo montiranje po pola snose stanari i budžet grada. Odaziv je bio pozitivan, u proseku, oko 92% i sada posle izvesnog vremena, svi mogu da konstatuju da je ušteda na grejanju po jednom domaćinstvu, u toku godine u proseku preko 30%.


Ako je ovo mogla da uradi Rijeka ( a verovatno i drugi gradovi u Hrvatskoj) ne vidim ni jedan razlog zašto ta akcija ne bi uspela i kod nas. Uvoz energenata bi se smanjio, naša industrija bi pravila na desetine i stotine hiljada ovih, verujem, jednostavnih uređaja a porodični budžet ( sve tanji i tanji) bi bar u jednom segmentu bio zaštićen od samovolje i pljačke lokalnih toplana ( slažem se,oni bi bili u ovoj akciji jedini gubitnici).
Da li možemo da pokrenemo neku širu akciju za ovu stvar... predlažite!

Atačmenti

Tagovi



Komentari (78)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

appendix appendix 09:32 03.10.2012

...

Prava tema u pravo vreme..
Zaječar je još prošle godine plaćao cenu grejanja od 107 dinara po kvadratu. U septembru prošle godine bilo je reči o ugradnji merača toplote, ali zajednički za celu zgradu. Ko je hteo pojedinačno, morao je da plati 40 evra po radijatoru, naravno, na rate.
Tako smo startovali sezonu sa novim načinom obračuna i to je trajalo samo mesec dana. Neki su dobili enormno visoke račune, bunili se, i vratili nas na plaćanje po kvadratnom metru, i još nam ispostavili da platimo razliku od početka grejne sezone, pošto smo do tada plaćali minimalnu akontaciju.
Temperatura u stanovima je bila katastrofalna, kod mene u pojedinim prostorijama u najhladnijim danima je bila oko 13 stepeni.
Sada smo došli dotle, da grejanja neće ni biti. Zaječar je valjda jedini koji startuje sezonu po sistemu 'ko se kako snađe'..
mariopan mariopan 10:17 03.10.2012

Re: ...

Ko je hteo pojedinačno, morao je da plati 40 evra po radijatoru, naravno, na rate.

Zašto se merači postavljaju na sve radijatore, zar nije logično da se stavi samo jedan merač na vod koji dovodi toplotnu energiju u ceo taj stan ?
appendix appendix 10:22 03.10.2012

Re: ...

mariopan
Ko je hteo pojedinačno, morao je da plati 40 evra po radijatoru, naravno, na rate.

Zašto se merači postavljaju na sve radijatore, zar nije logično da se stavi samo jedan merač na vod koji dovodi toplotnu energiju u ceo taj stan ?

Zaista ne znam. Valjda da bi svaki radijator mogao pojedinačno da se reguliše..
medicor.94 medicor.94 10:39 03.10.2012

Re: ...

Naravno, i u pomenutom slučaju ( Rijeka) u pitanju je samo jedan merni instrument na ulazu u stan...budalaštine, merni instrument na svakom radijatoru!!
dragan7557 dragan7557 11:54 03.10.2012

Re: ...

mariopan
Ko je hteo pojedinačno, morao je da plati 40 evra po radijatoru, naravno, na rate.

Zašto se merači postavljaju na sve radijatore, zar nije logično da se stavi samo jedan merač na vod koji dovodi toplotnu energiju u ceo taj stan ?

Odgovor je vrlo prost, ovi merači ne mere ništa.

Ovi tzv. kalorimetri su na bazi isparavanja i ne mere nikakvu energetsku potrošnju več isparenje fluida koji je u njima. Ovo se posle prostim poređenjem nivoa fluida na početku i na kraju godine obračunava i drsko prikazuje kao "potrošnja" energije.

Kontrola ovih "instrumenata" je podložna varanju na veliko.

Organizacije konzumenata već godinama ukazuju na ovo.

cerski

miloradkakmar miloradkakmar 12:33 03.10.2012

Re: ...

Zaječar je još prošle godine plaćao cenu grejanja od 107 dinara po kvadratu.
U Temerinu su plaćali 178,04 dinara po kvadratnom metru.

Ali nisam hteo o tome, već da su u stambenom bloku gde stanujem 1992. godine obustavili rad toplane, zbog ne plaćanja računa , i potpuno je zapostavili tako da se stanari u 126 stanova u grejnoj sezoni snalaze na razne načine. Za grejanje koriste struju, tvrd ogrev, gas...a moglo je biti koristi samo da je neko imao sluha.
U toplani su se mogla zaposliti dva radnika, zbrinuti dve porodice, JKP je mogao nešto da zaradi, stanari da ušetede i pored visoke cene grejanja, da se zaštiti životna sredina, uštedi struja....
sevarlica sevarlica 13:19 03.10.2012

Re: ...

mariopan
Ko je hteo pojedinačno, morao je da plati 40 evra po radijatoru, naravno, na rate.Zašto se merači postavljaju na sve radijatore, zar nije logično da se stavi samo jedan merač na vod koji dovodi toplotnu energiju u ceo taj stan ?


Logično je, i tako bi i trebalo da se radi. Postoje razne vrste i sistemi za merenje utrošene energije(kalorimetri). Neki su promašaj ali ima i dobrih.
Mnogo zavisi i od samog sistema grejanja.
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:53 03.10.2012

Re: ...

Zašto se merači postavljaju na sve radijatore, zar nije logično da se stavi samo jedan merač na vod koji dovodi toplotnu energiju u ceo taj stan ?


Pa prošetaj se po stanu pa vidi gde ti je taj "jedan vod". Ima pretpostavljam zgrada koje su na taj način uvodile grejanje - glavni vod kroz vrata, pa se onda dalje šetka. To je super, njima mogu da psotave jedan - pravi merač, pa da zaista plaćaju koliko su potrošili.

Ali imaš i centralno koje ide od podruma (gde je bila toplana ili podstanica) pa kroz stanove u više vertikala tj. nemaš jedan nego gomilu "dovoda" grejanja.

I nije tako samo kod nas - eno u Beču (stara zgrada) imaju "merač" isparivač na radijatorima.
mariopan mariopan 18:16 03.10.2012

Re: ...

Dont Fear The Reaper
Pa prošetaj se po stanu pa vidi gde ti je taj "jedan vod".

Nemam stan, imam kuću, ali moja deca su živela po stanovima u višespratnicama i imali su jednostavno grejanje, samo kada ga oni uključe, kada nisu kod kuće ne treba im i ne koriste ga, i ne plaćaju ono što ne potroše.

Pitam zašto takav sistem ne može i kod nas?

Hvala na odgovoru, razumela.
Nisman in NY Nisman in NY 20:54 03.10.2012

Re: ...

Pa nemoguce je postaviti samo jedan merac po stanu iz prostog razloga sto instalacija nije tako projektovana u nasim zgradama. Iz tog razloga se postavljaju meraci na svakom radijatoru posebno. Jedina mogucnost je da se ugradi merac na ulazu u zgradu (ovo je vec uradjeno u 90% zgrada u BG-u, Nisu, NS, Uzicu, Sabcu, Boru,..,)ali onda se ocitana potrosnja deli opet na sve stanove prema povrsini i onda stanari nisu motivisani da stede energiju. Zato je opcija da se na starim instalacijama ugradi merac na svakom radijatoru jedno od boljih resenja(u Bugarskoj je uradjeno na ovakav nacin).
cassiopeia cassiopeia 09:33 03.10.2012

...

Možda neki zahtev koji ćemo uputiti lokalnoj vlasti i tražiti da se ugrade merači. Toplane u Bg su u nadležnosti grada pa bi to valjda bio logičan korak. Evo ja prva potpisujem peticiju. Inače kod mene u stanu je to upravo problem, pretoplo je i nemamo mogućnost da regulišemo temperaturu osim što ćemo otvoriti prozor i baciti novac. I zavrćemo radijatore gde je to moguće. A da ne govorim o slučajevima gde je temperatura u stanu mala da ne dostiže propisanu temperaturu i onda su građani prinuđeni da uključuju grejalicu.

Čini mi se da je ta priča sa meračima bila aktuelna pre par godina, spominjala se donacija Nemačke ili tako neke evropske zemlje. Još tad sam rekla da nema šanse da to urade jer njima odgovara da svi plaćaju isto a kvalitet isporuke varira.
Nisman in NY Nisman in NY 20:57 03.10.2012

Re: ...

Vec su bile 4 donacije iz nemacke tacnije dali su nam povoljne kredite (ali smo morali da kupimo nemacku opremu ) da se ovo odradi i u vecini zgrada u Srbiji je i odradjeno
rade.radumilo rade.radumilo 09:40 03.10.2012

Neće da može lako

Postoje tu dva problema:
1. Oni kojima je najtanji budžet, uglavnom i ne plaćaju infostan, ili kasne po nekoliko meseci, jer ne mogu da dopuste da im deca gladuju kako bi od platice reda 15-20 000RSD platili infostan koji iznosi 5-7000RSD. To je samo pod uslovom da im neko ne kasni s platom. Probaj da od njih tražiš da plate merne uređaje! Možeš trošak da prikačiš na račun za infostan, ali će naplata biti slaba. Svaka lokalna samouprava koja bi to pokušala, mogla bi da spakuje svoje stvari pred sledeće izbore. Da ne govorimo o gomili firmi koje bi isporučile uređaje, a naplatile ih limburga meseca. Desetine hiljada firmi su tako propale u Srbiji i više niko nije toliko naivan, a u takve poslove se upuštaju isključivo uvoznici, od čega Srbija ima samo štete.
2. Oni kojima budžet dozvoljava da to rade, bi uradili, ali većina njih se buni (s pravom) što njima dopadne da plaćaju gubitke koje toplane imaju usled postojanja velikog procenta onih prvih (oko 40% u BG pre 2008-e).
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:21 03.10.2012

Re: Neće da može lako

rade.radumilo
Postoje tu dva problema:
1. Oni kojima je najtanji budžet, uglavnom i ne plaćaju infostan, ili kasne po nekoliko meseci, jer ne mogu da dopuste da im deca gladuju kako bi od platice reda 15-20 000RSD platili infostan koji iznosi 5-7000RSD.


Kako su povlašćeni građani sa daljinskim grejanjem, prosto milina jedna. Ne zezam se uopšte, milina.

1. Stalno neko brine o ceni grejanja, onaj Đilas, sećam se, prošle godine govori o ceni grejanja iz toplana i kaže da Skupština grada "mora da brine da građani mogu da podnesu cenu grejanja, te stoga, ona nije realna nego usklađena sa onim što građani mogu da plate"
2. Grejanje se plaća na 12 rata, račun se protegne na celu godinu
3. Vidim možeš i da ne platiš ili da kasniš sa plaćanjem, divota. Grejanja ipak ima.

--

Kako je kod nas koji nemamo toplanu?

1. Stalno se niko ne brine o ceni uglja, nego odreže koliko mu se isplati, onog Đilasa baš briga mogu li ja tu da platim.
2. U najboljem slučaju platim na dve-tri rate, a baš bi mi značilo na 12
3. Ne postoji način da ne platim ili kasnim sa plaćanjem, ako ne platim ovaj neće da mi doveze ugalj

mariopan mariopan 10:35 03.10.2012

Re: Neće da može lako

uros_vozdovac
Kako je kod nas koji nemamo toplanu?

1. Stalno se niko ne brine o ceni uglja, nego odreže koliko mu se isplati, onog Đilasa baš briga mogu li ja tu da platim.
2. U najboljem slučaju platim na dve-tri rate, a baš bi mi značilo na 12
3. Ne postoji način da ne platim ili kasnim sa plaćanjem, ako ne platim ovaj neće da mi doveze ugalj

Kod nas što ne živimo u stanovima, o kojima ne brine niko, a koji se grejemo na gas, ugalj ili druge energente, biće po onoj - "ko preživi pričaće".

Onima koji su se grejali na gas prošle zime još uvek stižu stravični računi. Pošto su to bili računi po 20-30 000 dinara mesečno koje niko nije mogao odjednom da plati, naša toplana ih je davala na odloženo plaćanje.

Ovih dana stigli su računi mojim komšijama na po 12-15 000 dinara za prošlu grejnu sezonu i neki od zaostalih računa će se preklopiti sa novom sezonom grejanja, ko će tek to moći da plati?

Da ne govorim o tome da mnoga staračka domaćinstva koja žive od jedne bedne penzije nemaju šansu da prežive ni bez računa za grejanje, kako će oni da prežive zimu?
medicor.94 medicor.94 10:43 03.10.2012

Re: Neće da može lako

Sve si u pravu ali bar od aprila do novembra ne kupuješ ugalj a mi plaćamo grejanje i kad je napolju 40 C
uros_vozdovac uros_vozdovac 10:48 03.10.2012

Re: Neće da može lako

medicor.94
Sve si u pravu ali bar od aprila do novembra ne kupuješ ugalj a mi plaćamo grejanje i kad je napolju 40 C


Pa ja bih to najradije! Recimo treba mi 6 tona uglja, dođem kod čike, kaže čika 6x13500 dindži 81000 + prevoz to ti je 85000, hajde da podelimo to na 12 meseci oko 7000 mesečo, dobro, malo više i to je to.

A ovaj kaže, ajd da ti meni platiš odmah. Pa ti vidi...

A tek što bi bilo lepo da onaj Đilas kaže:
Pa kako će oni da plate tih 85000? Ne može 85000 nego 60000 i da im podelimo na 12 rata... Ali neće.
mariopan mariopan 11:06 03.10.2012

Re: Neće da može lako

medicor.94
Sve si u pravu ali bar od aprila do novembra ne kupuješ ugalj a mi plaćamo grejanje i kad je napolju 40 C

Preko leta plaćamo zaostale račune za gas jer su bili toliko visoki da niko odjednom nije mogao da ih plati pa ih je toplana "razbila na rate", to mu dođe isto kao vi što plaćate cele godine, samo mnogo skuplje.

(a ugalj se i kupuje preko leta, ko dočeka zimu da ga kupuje taj je loš domaćin)

Razumem za kontrolu potrošnje i to biste mogli da rešite na jednostavniji način, ali mi imamo mnogo veće troškove i o nama niko ne brine, mi sve moramo sami.

dragan7557 dragan7557 11:59 03.10.2012

Re: Neće da može lako

1. Stalno se niko ne brine o ceni uglja, nego odreže koliko mu se isplati, onog Đilasa baš briga mogu li ja tu da platim.

Alo bre, kako se niko ne brine 'si zaboravio da raznemašine utovarivači rade i po 30 sati dnevno i naplaćuju?!


cerski
sevarlica sevarlica 13:27 03.10.2012

Re: Neće da može lako

medicor.94
Sve si u pravu ali bar od aprila do novembra ne kupuješ ugalj a mi plaćamo grejanje i kad je napolju 40 C



Jel ovo šala ili !?!?

Vi ne plaćate grejanje cele godine, već plaćate račune za grejanje na 12 rata.
Ugalj se ne kupuje mesečno, već najčešće odjednom. Pa se ti brale istresi za sav ugalj.
medicor.94 medicor.94 16:17 03.10.2012

Re: Neće da može lako

Ne to nije šala jer zvali mi to "grejanje cele godine" ili mesečni računi za grejnu sezonu- efekat je isti, zar ne? Ali kakve to veze ima sa kalorimetrima na centralnom vodu dovoda grejanja ili na pojedinačnim radijatorima - naravno tamo gde ima centralnog grejanja?
vladaxy vladaxy 09:56 03.10.2012

Pesimista

porodični budžet ( sve tanji i tanji) bi bar u jednom segmentu bio zaštićen od samovolje i pljačke lokalnih toplana (slažem se,oni bi bili u ovoj akciji jedini gubitnici).


E zato se kod nas to neće nikad uvesti. Kao ni digitalni strujomeri na daljinsko očitavanje. Odakle bi političari izvlačili pare???
dragan7557 dragan7557 12:01 03.10.2012

Re: Pesimista

vladaxy
porodični budžet ( sve tanji i tanji) bi bar u jednom segmentu bio zaštićen od samovolje i pljačke lokalnih toplana (slažem se,oni bi bili u ovoj akciji jedini gubitnici).


E zato se kod nas to neće nikad uvesti. Kao ni digitalni strujomeri na daljinsko očitavanje. Odakle bi političari izvlačili pare???


A šta će digitalni strujomeri na daljinsko očitavanje?

Koja je recimo fajda od daljinskog očitavanja?

cerski
vladaxy vladaxy 12:11 03.10.2012

Re: Pesimista

Koja je recimo fajda od daljinskog očitavanja?


Njima bi bila velika vajda

Zaposleni u Elektrodistribuciji Beograd” održali protestni skup ispred upravne zgrade ovog preduzeća. – Prebijanje montera EDB-a Stevana Đukića posle isključenja struje dužniku bila je kap koja je prevršila ionako punu čašu ogorčenosti


A kad ima daljinsko očitavanje, ima i daljinsko isključenje. Kao telefon.

Ali kad bi se uveli digitalni strujomeri, smanjio bi se prostor za pljačku preko računa a usput bi se olakšala naplata
alselone alselone 12:42 03.10.2012

Re: Pesimista

A kad ima daljinsko očitavanje, ima i daljinsko isključenje.


Ko ima daljinsko ocitavanje ima i kvalitetniju kontrolu kradje. Npr. uredjaji koji "vracaju sat" vise ne mogu da se koriste. Uredjiaji koji "usporavaju sat" samo mogu da se koriste ali i tu moze pomocu statisticke obrade i malo AI-ja da se sa odredjenim confidence levelom odredi da li neko lapa ili ne.
srdjan.pajic srdjan.pajic 15:08 03.10.2012

Re: Pesimista

alselone
A kad ima daljinsko očitavanje, ima i daljinsko isključenje.


Ko ima daljinsko ocitavanje ima i kvalitetniju kontrolu kradje. Npr. uredjaji koji "vracaju sat" vise ne mogu da se koriste. Uredjiaji koji "usporavaju sat" samo mogu da se koriste ali i tu moze pomocu statisticke obrade i malo AI-ja da se sa odredjenim confidence levelom odredi da li neko lapa ili ne.


A kad ga uvate, onda sledi duga zatvorska kazna, plus nadoknada svih troškova "vatanja", i procenjene štete nastale kradjom. (mislim, znamo svi šta bi trebalo...).
mlekac mlekac 00:44 04.10.2012

Re: Pesimista

dragan7557
vladaxy
porodični budžet ( sve tanji i tanji) bi bar u jednom segmentu bio zaštićen od samovolje i pljačke lokalnih toplana (slažem se,oni bi bili u ovoj akciji jedini gubitnici).


E zato se kod nas to neće nikad uvesti. Kao ni digitalni strujomeri na daljinsko očitavanje. Odakle bi političari izvlačili pare???


A šta će digitalni strujomeri na daljinsko očitavanje?

Koja je recimo fajda od daljinskog očitavanja?

cerski


Ima i jednostavnija varijanta, ja je imala u svakoj kuci u Bw u kojoj sam stanovala - prepaid. Odes na bilo koju trafiku ili pumpu i uplatis odredjenu sumu love, kao za mobilni.

Dodjes kuci i ubacis karticu ili utipkas sifru (dva su modela strujometra) i strujomer ti pokaze koliko KW imas na raspolaganju.

Najefikasniji nacin ustede, veruj mi.

Prosto neverovatno kako onda SVI u kuci NE zaboravljaju da gase svetla i da zatvore frizider!
Hansel Hansel 07:51 04.10.2012

Re: Pesimista

vladaxy
Koja je recimo fajda od daljinskog očitavanja?

Njima bi bila velika vajda
Prebijanje montera EDB-a Stevana Đukića posle isključenja struje dužniku bila je kap koja je prevršila ionako punu čašu ogorčenosti

A kad ima daljinsko očitavanje, ima i daljinsko isključenje. Kao telefon.Ali kad bi se uveli digitalni strujomeri, smanjio bi se prostor za pljačku preko računa a usput bi se olakšala naplata

Čini mi se da ovde imaš i efekat "otpora industrijskoj revoluciji" - zamenom brojila ti ljudi više ne bi mogli da rade to što su radili. A onda? Uopšte me ne bi čudilo da se s poslom stalo i zbog toga. Zašto Poreska uprava godinama ne uvodi elektronsku prijavu uplate doprinosa, i zašto su te prijave uopšte potrebne, kada se mogu registrovati automatski? Sada radnici PU sadržaje tih papirnih prijava unose u kompjuter - šta bi radili kada to ne bi radili? Imali bi, naravno, posla - mogli bi da se bave dužnicima, ali državi je lakše bilo da tim poslom optereti banke a ne da promeni zaduženja svojim brojnim belim medvedima.

Na jednom poslu (na kome sam nekoga zamenjivao) gomilu suvišnih poslova, koji su oduzimali mnogo vremena, pojednostavio sam i ubrzao. Komentar nekih je bio da time činim medveđu uslugu zaposlenima, jer će šefovi reći da ništa ne rade. A suštinskih prečih poslova onoliko - ali, pošto nisu "dnevne" prirode, "mogli" su da čekaju neograničeno...
vladaxy vladaxy 09:02 04.10.2012

Re: Pesimista

Čini mi se da ovde imaš i efekat "otpora industrijskoj revoluciji" - zamenom brojila ti ljudi više ne bi mogli da rade to što su radili.

Državne službe su krcate ludistima
dragan7557 dragan7557 10:01 04.10.2012

Re: Pesimista

mlekac:Ima i jednostavnija varijanta, ja je imala u svakoj kuci u Bw u kojoj sam stanovala - prepaid. Odes na bilo koju trafiku ili pumpu i uplatis odredjenu sumu love, kao za mobilni.

Dodjes kuci i ubacis karticu ili utipkas sifru (dva su modela strujometra) i strujomer ti pokaze koliko KW imas na raspolaganju.

Najefikasniji nacin ustede, veruj mi.

Prosto neverovatno kako onda SVI u kuci NE zaboravljaju da gase svetla i da zatvore frizider!

Taj sistem bez kartice ali sa novčićima je postojao u Engleskoj još sredinom prođlog veka, bar u Londonu početkom sedamdesetih, kada sam studirao tamo.

Najpošteniji sistem za potrošača ali ne i za velike lopovčine poput "proizvođača" energenata i države, a evo i zašto:

Potrošač u ovom sistemu plaća samo robu odnosno potrošenu energiju.

Svi ostali troškovi padaju na teret prodavca i nema lopovluka poput:

- fiksnih troškova mreže,
- iznajmljivanja brojila,
- održavanja mreže,
- naplate prava na isporuku,
- ne postoji mogućnost naplate PDV na sve spomenute stavke,
- PDV u najvećem broju EU država(kontinentalno pravo), ne bi mogao da bude nametnut i naplaćen,
- čak i da se naplaćuje PDV bio bi ograničen samo na kupljenu robu-energent gas ili struju.

Naravno u državama EU kakve jesu, je u pitanju lobi sada privatnih "proizvođača" energenata koji ovom pljačkom od potrošača naplačuju sve troškove koji su nabrojani, a koji bi u sistemu pre-paid, padale na njihov teret, a države ubiraju PDV na gornje stavke, koje ustvari fiskalno gledano ne bi mogle da se podvedu pod svemoćni pljačkaški sistem zvani PDV.

Tokom ove godine bilo je nekih priča ovde na B92 u vezi sa ovim najpoštenijim od svih sistema, ali je to onemogućeno lobijem "Javnih" preduzeća i državnih struktura.

Prevedeno na normalan jezik sadašnji sistem omogućava pljačku potrošača i zaštitu velikih proizvođača i države koja ubira PDV.

Da su u Africi u pojedinim državama Bw. nije jedina zadržani pošteni sistemi iz prošlosti, je dobro poznato onim koji se bave ovim problemom.

Nema izgleda u samoj EU da političke strukture, u dogledo vreme, zaštite potrošače od ove masovne svakodnevne pljačke, koja se bukvalno meri hiljadama milijardi svake godine i koju plaćaju potrošači.

cerski
apacherosepeacock apacherosepeacock 10:29 04.10.2012

Re: Pesimista

- fiksnih troškova mreže,
- iznajmljivanja brojila,
- održavanja mreže,
- naplate prava na isporuku,
- ne postoji mogućnost naplate PDV na sve spomenute stavke,
- PDV u najvećem broju EU država(kontinentalno pravo), ne bi mogao da bude nametnut i naplaćen,
- čak i da se naplaćuje PDV bio bi ograničen samo na kupljenu robu-energent gas ili struju.


Da, (ne)vidjeni lopovluk kompanija. Pored nabrojanog ovde (Holandija) mozes biti prikljucen na mrezu pa te snabdevaju strujom/gasom sa krajnjeg severa ili juga zemlje a zivis u Amsterdamu (recimo). Pri cemu troskove 80% dopremanja sa te razdaljine ide na teret potrosaca a 20% na teret kompanije, logicno, m?

Naravno, u vreme predizborne kampanje svi se utrkuju (politicari) da ocene taj proracun kompanije kao nelogican i los, da procenti moraju da budu u obrnutoj srazmeri (kompanija zbog lose organizacije mreze i pokrivanja gradova mora da snosi troskove a ne konzument), kad prodju izbori od toga, naravno, nista ne bude.

Poslednjih 10 godina su se tako sve kompanije raspojasale u otvorenu pljacku klijenata. A drzava cuti i to aminuje.

dragan7557 dragan7557 10:55 04.10.2012

Re: Pesimista

apacherosepaecock:Da, (ne)vidjeni lopovluk kompanija. Pored nabrojanog ovde (Holandija) mozes biti prikljucen na mrezu pa te snabdevaju strujom/gasom sa krajnjeg severa ili juga zemlje a zivis u Amsterdamu (recimo). Pri cemu troskove 80% dopremanja sa te razdaljine ide na teret potrosaca a 20% na teret kompanije, logicno, m?

Ko ono beše EU komesarka za sapbraćaj?
Naravno, u vreme predizborne kampanje svi se utrkuju (politicari) da ocene taj proracun kompanije kao nelogican i los, da procenti moraju da budu u obrnutoj srazmeri (kompanija zbog lose organizacije mreze i pokrivanja gradova mora da snosi troskove a ne konzument), kad prodju izbori od toga, naravno, nista ne bude.


Trla baba lan da joj prođe dan, je bolja deskripcija predizborne kafane.
Poslednjih 10 godina su se tako sve kompanije raspojasale u otvorenu pljacku klijenata. A drzava cuti i to aminuje.


Pa i normalno je, konačno država je njihovo vlasništvo, prćija sa kojom mogu da rade šta hoće, a izbori su zamajavanje populusa na cezarovski način.

A onda, Brajović mi kaže da sve mračno gledam k'o Heraklit i nazove me Dragan Mračni!

cerski
apacherosepeacock apacherosepeacock 14:01 04.10.2012

Re: Pesimista

Pa i normalno je, konačno država je njihovo vlasništvo, prćija sa kojom mogu da rade šta hoće, a izbori su zamajavanje populusa na cezarovski način.

A onda, Brajović mi kaže da sve mračno gledam k'o Heraklit i nazove me Dragan Mračni!


Naravno.
Sad jos samo cekam, pored praznjenja nam budjelara, da pocnu i da biju ko (kod njih) nece.

Mrak.
mariopan mariopan 14:47 04.10.2012

Re: Pesimista

apacherosepeacock
Pa i normalno je, konačno država je njihovo vlasništvo, prćija sa kojom mogu da rade šta hoće, a izbori su zamajavanje populusa na cezarovski način.

A onda, Brajović mi kaže da sve mračno gledam k'o Heraklit i nazove me Dragan Mračni!


Naravno.
Sad jos samo cekam, pored praznjenja nam budjelara, da pocnu i da biju ko (kod njih) nece.

Mrak.

Pa i biće, samo da krenu računi za grejanje pa da čovek mora da odluči da li da se greje ili da jede?

Onda ćemo opet na -20 na ulice a oni će da nas biju.
apacherosepeacock apacherosepeacock 15:00 04.10.2012

Re: Pesimista

Pa i biće,


Da. Posle ti kazu, e nemoj da mracis
Optimizam je lek heh. (kako da ne)
mariopan mariopan 16:21 04.10.2012

Re: Pesimista

apacherosepeacock
Pa i biće,


Da. Posle ti kazu, e nemoj da mracis
Optimizam je lek heh. (kako da ne)

Ja sam optimista, svake jeseni odletim na jug i ostanem do proleća.

Računica je prosta, povratna avionska karta je trenutno manje od 130 evara, to nemam ni za jedan mesec da se grejem pa odo' u toplije krajeve.
apacherosepeacock apacherosepeacock 16:53 04.10.2012

Re: Pesimista

mariopan
apacherosepeacock
Pa i biće,


Da. Posle ti kazu, e nemoj da mracis
Optimizam je lek heh. (kako da ne)

Ja sam optimista, svake jeseni odletim na jug i ostanem do proleća.

Računica je prosta, povratna avionska karta je trenutno manje od 130 evara, to nemam ni za jedan mesec da se grejem pa odo' u toplije krajeve.


Tesko je biti optimista na 'ladnom; na tvom jugu (Grcka) toplije i zimi nego kod mene na leto.
I ja razmisljam (planiram) da se selim na jug u dogledno vreme, ne znam sta drugo moze da mi popravi raspolozenje instant.
mariopan mariopan 17:40 04.10.2012

Re: Pesimista

apacherosepeacock

Da ti malo popravim raspoloženje:




Kažu Kinezi da je selidba na jug uvek srećna.
apacherosepeacock apacherosepeacock 19:09 04.10.2012

Re: Pesimista

mariopan
apacherosepeacock

Da ti malo popravim raspoloženje:
Kažu Kinezi da je selidba na jug uvek srećna.


E too

mlekac mlekac 22:08 04.10.2012

Re: Pesimista

dragan7557
mlekac:Ima i jednostavnija varijanta, ja je imala u svakoj kuci u Bw u kojoj sam stanovala - prepaid. Odes na bilo koju trafiku ili pumpu i uplatis odredjenu sumu love, kao za mobilni.

Dodjes kuci i ubacis karticu ili utipkas sifru (dva su modela strujometra) i strujomer ti pokaze koliko KW imas na raspolaganju.

Najefikasniji nacin ustede, veruj mi.

Prosto neverovatno kako onda SVI u kuci NE zaboravljaju da gase svetla i da zatvore frizider!

Taj sistem bez kartice ali sa novčićima je postojao u Engleskoj još sredinom prođlog veka, bar u Londonu početkom sedamdesetih, kada sam studirao tamo.

Najpošteniji sistem za potrošača ali ne i za velike lopovčine poput "proizvođača" energenata i države, a evo i zašto:

Potrošač u ovom sistemu plaća samo robu odnosno potrošenu energiju.



Cekaj, meni nije jasno jedno - zar se ti gorepomenuti troskovi VEC ne uracunavaju u krajnju cenu koju potrosac placa?

Doduse, kad uporedim racune za struju koje sam imala tamo i ove ovde, bolje da ne pitam. I ovako mi se vrti u glavi.

nikvet pn nikvet pn 11:02 05.10.2012

Re: Pesimista

mlekac
prepaid. Odes na bilo koju trafiku ili pumpu i uplatis odredjenu sumu love, kao za mobilni.
Dodjes kuci i ubacis karticu ili utipkas sifru (dva su modela strujometra) i strujomer ti pokaze koliko KW imas na raspolaganju.
Najefikasniji nacin ustede, veruj mi.
Prosto neverovatno kako onda SVI u kuci NE zaboravljaju da gase svetla i da zatvore frizider!

Ovo je tako genijalno prosto i pošteno da nema šanse ovde jer
vladaxy
Odakle bi političari izvlačili pare???
mariopan mariopan 10:15 03.10.2012

....

U stanovima i kućama u Atini postoji grejanje koje sam uključuješ kada ti treba i brojilo odbroji koliko si grejanja potrošio - plaća se samo to.

Merač se ne postavlja na radijatore nego na jednom toplovodu za ceo stan. I lepo izgleda, to je samo jedno malo dugme koje se uključi ili isključi.

Upravo zato što većina ljudi radi ceo dan i dolaze kući tek uveče, pa im celodnevno grejanje praznih stanova ne treba ( ni taj trošak).

Onaj kome treba sam će da uključi i da plati tu povećanu potrošnju. Merači su izuzetno precizni i nema rasprave ko je koliko potrošio bilo da je privatna kuća u pitanju, (koja ima odvojene stanove i stanare), ili je stan sa centralnim grejanjem u nekoj zgradi.

Nije mi jasno zašto takvav način merenja potrošnje, i uticaja na sopstvenu potrošnju i uštedu, nije dostupan i u Srbiji?

Kolika bi ušteda bila samo na tim stanovima koji ne moraju da se greju ceo dan?

cassiopeia cassiopeia 10:31 03.10.2012

Re: ....

Merač se ne postavlja na radijatore nego na jednom toplovodu za ceo stan.


U Holandiji ista priča. Bar u kraju gde ja često boravim. Kotao za gas, sam ga uključuješ po potrebi i na termostatu podešavaš temperaturu. Ako ti je hladno u julu, kao što je bilo ove godine, ti lepo uključiš i na kraju platiš gas koliko si potrošio. Ako ne želiš da ti radijator radi, na primer u kuhinji, ti ga zavrneš i čiča miča gotova priča :)
mariopan mariopan 10:40 03.10.2012

Re: ....

cassiopeia
Merač se ne postavlja na radijatore nego na jednom toplovodu za ceo stan.


U Holandiji ista priča. Bar u kraju gde ja često boravim. Kotao za gas, sam ga uključuješ po potrebi i na termostatu podešavaš temperaturu. Ako ti je hladno u julu, kao što je bilo ove godine, ti lepo uključiš i na kraju platiš gas koliko si potrošio. Ako ne želiš da ti radijator radi, na primer u kuhinji, ti ga zavrneš i čiča miča gotova priča :)

Baš tako.
Koliko vidim to uopšte nije komplikovano niti skupo i zašto se kod nas izmišlja "topla voda" kada se svet već odavno rešio te brige?
Možda neko uvaljuje merače pa daj što više, na svaki radijator, da ih narod plati, da neko zaradi, a posle će da se dosete da je sve to moglo i jednostavnije?
cassiopeia cassiopeia 10:46 03.10.2012

Re: ....

mariopan

Koliko vidim to uopšte nije komplikovano niti skupo i zašto se kod nas izmišlja "topla voda" kada se svet već odavno rešio te brige?
Možda neko uvaljuje merače pa daj što više, na svaki radijator, da ih narod plati, da neko zaradi, a posle će da se dosete da je sve to moglo i jednostavnije?


Uh, za izmišljanje tople vode smo majstori :))) Smešno a tužno.

I meni je to palo na pamet. Uzmu novac a posle pametuju.

grebostrek.lurker grebostrek.lurker 10:53 03.10.2012

Re: ....

problem je sto je instalacija u vecim zgradama izvedena da kroz jedan stan idu tri-cetiri vertikale centralnog grejanja - npr. sve kuhinje su na istoj vertikali.

Svaka vertikala treba da se meri.

Ustvari ima jedno takvo mesto gde se stavljaju kalorimetri a to je toplotna podstanica u podrumu zgrade.

Meraci na radijatorima samo rade raspodelu grejanja po stanovima u zgradi.

I ima jos jedan problem, ako neko zavrne puno radijatora poremeti se grejanje u celoj zgradi jer ima manje grejnih tela kroz koje protice topla voda. Zato i ne mogu vlasnici da otkazu centralno grejanje u stanovima.

appendix appendix 10:58 03.10.2012

Re: ....

Zato i ne mogu vlasnici da otkazu centralno grejanje u stanovima.

Mogu da otkažu. Kod nas se masovno to radi. Dođu, iseku vam dovod do radijatora i zatvore, s tim što morate plaćati 30% od ukupne cene grejanja zbog cevki koje idu duž vertikala.
grebostrek.lurker grebostrek.lurker 11:02 03.10.2012

Re: ....


Mogu da otkažu. Kod nas se masovno to radi. Dođu, iseku vam dovod do radijatora i zatvore, s tim što marate plaćati 30% od ukupne cene grejanja zbog cevki koje idu duž vertikala.


Korisno znati! Ja sam cuo da je izuzetno tesko da se odjavi.

Moguce da se tih 30% placa to sto je podstanica projektovana za kapacitet sa iskljucenim radijatorima pa da se ne bi podizala cena grejanja drugim stanarima. Bilo bi dobro da se javi neki masinski inzenjer termicar da nam kaze sve zackoljice.
appendix appendix 11:09 03.10.2012

Re: ....

Moguce da se tih 30% placa to sto je podstanica projektovana za kapacitet sa iskljucenim radijatorima pa da se ne bi podizala cena grejanja drugim stanarima.

Nije samo zbog toga. Ja u predsoblju i kupatilu nemam radijatore, samo idu po dve cevke duž vertikale, i služe kao grejno telo.
Drugo, ako se ne varam, u kvadraturu stana se računa i terasa i špajz. U špajzu nema nikakvo grejno telo. Dakle, zakidaju gde stignu.
medicor.94 medicor.94 16:24 03.10.2012

Re: ....

Pa valjda ima neko rešenje i za tako " komplikovane" slučajeve.Uostalom, hajde da pitamo nekoga " napolju" ali prvo ove ovde da privolimo da prihavte rešenje...
rade.radumilo rade.radumilo 12:39 03.10.2012

Sve u svemu

Problem energetske efikasnosti je problem 21. veka. Razvijene zemlje žive u 21-om veku i posvećuju se problemima 21-og veka.
Srbija trenutno živi u 19-om veku. Hiljade problema, koji su rešavani u 20-om veku, u Srbiji još čekaju na rešavanje. Preskakanje nije moguće, ma šta mi mislili o tome. Ti problemi se moraju rešiti, inače će rešenja problema 21-og veka stavrati više dodatnih problema nego što ih rešavaju.
Dajte da se poesvetimo rešavanju tih starih problema, pre nego što utrošimo vreme i energiju u rešavanje novih. Nove probleme, poput ovih treba rešavati isključivo ukoliko se ni u jednoj tačkni ne oslanjaju na rešenja starih problema.
Rešavanje problema energetske efikasnosti u državi u kojoj 90% stanovništva nema rešen egzistencijalni status, odnosno živi ispod nivoa koji omogućava:
- Krov nad glavom i oblačenje
- Zdravu ishranu
- Adekvatnu medicinsku zaštitu
je potpuno iluzorno, iako je s druge strane to jedan od problema koji učestvuje u povratnoj sprezi koja produbljuje prethodni problem.
Cena grajanja 500 - 1000€ godišnje? Nije problem u ceni, već je problem u tome što je ta cena problem. To samo pokazuje koliko smo siromašni.
Politika 30.09.2012 - Prioriteti:

Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 13:46 03.10.2012

Već viđeno

Da ne pričamo o periodu dana kada su ukućani na poslu ili u školi i kada je dovoljno da se neka pristojna temperatura samo održava u stanu.


Kalsični princip koji je, na žalost, i dalje prisutan u mentalitetu nadležnih po toplanama (osim kad je zaista hladno, isključe ili pritule grejanje negde oko podne, pa tako do 3-4) - svaka čast kako si se samo setio

A šta da radi ona VEĆINA koja ne radi - penzioneri, deca, učenici (čak i škole imaju dve smene), kućanice, ili čak i oni koji rade, ali su na bolovanju i tako to. Da se smrzavaju, dakako, što te ne ubije, jača te! ☻

Skupština grada Rijeke je izašla sa predlogom da se po zgradama u kojima postoji centralno grejanje izvrši anketiranje stanara i da se u onim zgradama u kojima je odaziv veći od 51% izvrši ugradnja mernih instrumenata za potrošnju grejanja, pojedinačno, u svakom stanu, s tim da trošak nabavke instrumenta i njegovo montiranje po pola snose stanari i budžet grada



Pa ovde je to "smišljeno" pre nekoliko godina, nema šta da gledamo preko ograde. Jedini je problem što Đilas ne da novce za druge (samo sebe i prijatelje ) pa je cena (barem) 50 evra po grejnom mestu - radijatoru (a moraš da calneš novce i za onu malo deblju cev bez rebara), a onda obaška treba neka protuva da ti ulazi u kuću, da se šećka po svim sobama i da kao "Očitava".

Inače koliko znam (od radnika iz toplane koji su radili po podstanic) toplane su još prošle godine izvršile adaptacije podstanica (koje su podobne valjda) pa su sada osposobljene (a možda i ne ) za dalje "faze". Mi u svakom slučaju imamo "taksimetar" u podstanici.

Valjda ima dve opcije - ili svaki stan (po radijatoru) ili cela zgrada kao celina, pa Skupština stanra odlučuje o ukupnoj "količini grejanja" (da l hoće isto kao prošle zime, više, manje).

sevarlica sevarlica 14:05 03.10.2012

grejanje 1/1

E pa ovako :)
Svake godina ista priča u vezi grejanja, mada ista ne bi trebala da čudi jer je već 1000x dokazana nedokazanost onih koji uživaju u blagodetima gradova, posebno Beograda(Beograd poznajem pa o istom mogu da pišem).
Gospodo, ako vam se ne isplati da živite u Beogradu, vi se lepo odselite iz istog. Čak ne morate da napuštate teritoriju grada, samo se udaljite po 10-ak kilometara od centra.
Beograđani, oni koji su priključeni na daljinsko grejanje, ne plaćaju EKONOMSKU CENU grejanja.
Zašto insistirate na tome da bi trebalo da vas vaši "ruralni" sugrađani finansiraju?
primer:
Za porodičnu kuću sa grejnom površinom od 140m2, ja godišnje potrošim sledeće:
1. 10t uglja- sušeni vreoci cene-13000*10+5000(prevoz)=135.000din.
2. 3 m3 drva- bukva/grab- 5.000*3+1000(prevoz)=16.000din.
3. rad pumpe za obrt vode u sistemu cena- 2.000din/6 meseci(toliko traje grejna sezona)=12.000din
4. godišnje održavanje kotla, cevi, radijatora, pumpi, akumulatora, ispravljača i drugih kurcoboca. cena- 10.000din
5. odnošenje otpadne zgure(pepela) 2000din. mesečno u grejnoj sezoni cena 12.000din
Sve ovo zajedno je 135+16+12+10+12= 185.000din koje moram da platim ODMAH!!!

Uz sve ovo može da se doda i sama investicija u kotlove, gorionike, radijatore, razvod, itd.
Da ne govorim o najgoroj stavci a to je paljenje i održavanje vatre, pražnjenje i čišćenje peći. Svaki put kad sipam ugalj moram da odem da se istuširam i promenim odeću.
Ispada 110din/m2 kad se ovo podeli na 12 meseci.Tako da ispada da je vama grejanje: jeftinije, čistije, lakši sistem plaćanja, itd.

Problem u gradu je što grad nije investirao u pojačanje mreže nakon novogradnje. Najveći problem ovog tipa se vidi na Vračaru oko Kalenića, Čuburi i Neimaru. Srušene su kuće od 1-2 sprata a na njihova mesta su došle zgrade sa 5-6 spratova i mnogo više potrošača. Zbog toga se u već postojećim stanovima pogoršao kvalitet grejanja.

P.S. Da ne govorim o nepravdi oko redovnog održavanja i sličnih stvari u gradu. Kažete da grad treba(kao Rijeka) da podeli račune sa građanima za ugradnju kalorimetara. Zašto bi to platio gradski budžet koji i ja finansiram, ako se meni ne da kakva takva povlastica na moje grejanje???
Isto tako je za održavanje fasade, liftova, itd.

Naučite da niste sami, i da ima još živih ljudi u ovom gradu. Sve što vi odbijate da platite se naplati nama ljaljanima iz BG provincije.
appendix appendix 14:41 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

3 m3 drva- bukva/grab- 5.000*3+1000(prevoz)=16.000din.

Skupo plaćaš drva. Ovde su od 2500 do 3000.
sevarlica sevarlica 15:25 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

appendix
3 m3 drva- bukva/grab- 5.000*3+1000(prevoz)=16.000din.Skupo plaćaš drva. Ovde su od 2500 do 3000.


40-45E + prevoz jbg nema za manje :(
Dont Fear The Reaper Dont Fear The Reaper 15:27 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

Zašto bi to platio gradski budžet koji i ja finansiram, ako se meni ne da kakva takva povlastica na moje grejanje??


A šta ćemo sa povlasticama koje zagađivači okoline imaju?;>>

Ne plaćaš (nema je, a moralo bi je biti) takse na zagađenje okoline (koje bi svako ko nešto gari i pali morao da plaća - ako ekološku taksu plaćaju autmobili, e treba da plaćaju i svi ostali koji dime i gare.

Ne plaćaš takse da ti se uopšte i dozvoli da garaviš, uz šta bi morao ići i godišnji tehnički pregled i sertifikat o ispravnosti odžaka i grejnika, te merenje koliko sumpora, čadži i ostalih zagađivača ispuštaš u okolinu.

I onda dakako ne plaćaš ogromne kazne kada kreneš da dimiš i gariš preko svake mere.

Svako ima svoju "uštedu" i svoj pogled na "zajednički interes"
sevarlica sevarlica 15:41 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

Dont Fear The Reaper
Zašto bi to platio gradski budžet koji i ja finansiram, ako se meni ne da kakva takva povlastica na moje grejanje??A šta ćemo sa povlasticama koje zagađivači okoline imaju?;>>Ne plaćaš (nema je, a moralo bi je biti) takse na zagađenje okoline (koje bi svako ko nešto gari i pali morao da plaća - ako ekološku taksu plaćaju autmobili, e treba da plaćaju i svi ostali koji dime i gare.Ne plaćaš takse da ti se uopšte i dozvoli da garaviš, uz šta bi morao ići i godišnji tehnički pregled i sertifikat o ispravnosti odžaka i grejnika, te merenje koliko sumpora, čadži i ostalih zagađivača ispuštaš u okolinu.I onda dakako ne plaćaš ogromne kazne kada kreneš da dimiš i gariš preko svake mere.Svako ima svoju "uštedu" i svoj pogled na "zajednički interes"


Ne plaća to ni korisnik daljinskog grejanja koga toplana greje na neko čvrsto gorivo: mazut, ugalj, itd.
Slažem se da bi trebalo da se plaća, ili bar da se daju neka podsticajna sredstva za prelazak na eko goriva.
Ove godine menjam svoje grejanje i grejaću se na pelete. Zašto država ne skine PDV od 18%(sada20) i stavi npr. 8%. Za 2-3 godine bi mnogo ljudi prešlo na ovaj sistem grejanja koji je i ovako isplativiji i bolji samo su startna ulaganja velika.
Zašto se ne radi na iskorišćavanju termalnih izvora(preko 300 u Srbiji) u ove svrhe. Takođe tu su vetrogeneratori, sunčani paneli, itd.
Država bi trebalo da finansijski pomogne istraživanja eko-energije i da smanji ili ukine PDV onima koji se time bave.
rade.radumilo rade.radumilo 16:05 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

Gospodo, ako vam se ne isplati da živite u Beogradu, vi se lepo odselite iz istog. Čak ne morate da napuštate teritoriju grada, samo se udaljite po 10-ak kilometara od centra.


Vidi, postoje dva problema sa celim konceptom centralnog grejanja u gradovima u Srbiji (recimo ja živim u BG):
Ja plaćam cenu koju mi odrežu pri čemu:
1. Ne mogu da se isključim sa sistema CG.
2. Nemam nikakav uticaj na to koliko ću toplotne energije dobiti.

Izvini ti calneš lovu za ugalj i sve ostalo, odjednom ili na neke rate ili uzmeš neki kredit ili kako već, ali sam sebi određuješ koliko ćeš se grejati.
Tebi ne može da se desi da ti trudna žena sedi mesecima u ledenom stanu, jer je u dva od tri radijatora ušao vazduh i samo jedno rebro je toplo, ostala su ledena. Pri tome su radijatori najgluplji mogući, bez ventila za ispuštanje vazduha, tako da moraš da zoveš tehničara iz toplane. Ovaj naravno dođe kada si ti na poslu i kaže kako on tu ništa ne može i značajno čeka hiljadarku ili da ti nekoliko desetina puta prijaviš problem, pa kada ga jednom načekaš, onda ga nateraš da produva celu vertikalu.
Takođe, ti sebi podesiš količinu toplote prema svojim potrebama u kući, a toplana ti, čim temeperatura napolju pređe 10C, obori grjanje na tehnički minimum, pa zbog hladnih zidova zgrade temperatura u stanu ne može da pređe 17C, usled čega moraš da koristiš električna grejna tela (koja dodatna tisuća mesečno) jer imaš bebu.
Imaš i opciju da se preseliš na periferiju nekih 10km dalje i izgradiš kuću, samo ja već sada živim 8 km od centra, odnosno 12km od posla iako živim u širem centru BG (čitaj 1. zona GSB-a). Dodatnih 10km bi značilo da svaki dan prelazim dodatnih 20km do posla i nazad, što bi bilo ili: dodatnih 5-8000 RSD na gorivo svakog meseca, zavisno od toga da li trošiš plin ili dizel/benzin. Prosečna potrošnja goriva (a ne idem na posao kolima) u prethodnih 5000km mi je 10 litara na 100km a prosečna brzina 21km/h zahvaljujući tome što ne postoji trenutak u poslednjih 10god. u BG a da bar jedan važan putni pravac kroz BG nije raskopan.
Možeš i da koristiš javni prevoz, ukoliko živiš 10km od 1-e zone GSB, samo top podrazumeva minimum dva sata do posla i dva sata nazad, tako da tvoje radno vreme više nije 8-10h već 12-16h.
uros_vozdovac uros_vozdovac 16:28 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

rade.radumilo


Izvini ti calneš lovu za ugalj i sve ostalo, odjednom ili na neke rate ili uzmeš neki kredit ili kako već, ali sam sebi određuješ koliko ćeš se grejati.



U druže moj Rade, pa ovo nije tačno. Klima određuje koliko ću se grejati, ne ja. Greje se koliko se mora, rado bih uštedeo na tome...
Tebi ne može da se desi da ti trudna žena sedi mesecima u ledenom stanu, jer je u dva od tri radijatora ušao vazduh i samo jedno rebro je toplo, ostala su ledena.

Ovo se rešava ventilom, ugradi ventile. I ja sam ih sam ugradio niko mi ih nije "dao".
tako da moraš da zoveš tehničara iz toplane. Ovaj naravno dođe kada si ti na poslu i kaže kako on tu ništa ne može i značajno čeka hiljadarku ili da ti nekoliko desetina puta prijaviš problem, pa kada ga jednom načekaš, onda ga nateraš da produva celu vertikalu.

Pa i ja moram zovem nekog da mi popravlja instalaciju, ne umem sam, nisam baš majstor za sve, a košta mnogo više od `iljadarke. I da, taj radi u toplani.
Takođe, ti sebi podesiš količinu toplote prema svojim potrebama u kući, a toplana ti, čim temeperatura napolju pređe 10C, obori grjanje na tehnički minimum,


Pa imamo i mi tehnički minimum u individualnim sistemima, i mi obaramo na minimum kad god možemo, ali to zahteva, nećeš verovati dva sata mog vremena, da uđem u minimalni režim, tebi je svo vreme - tvoje

I inače, tokom grejne sezone moj angažman za grejanje se računa ovako:

70 minuta dnevno ili 35 radnih sati mesečeno, a toga su ovi na toplanama pošteđeni. Plus unos uglja - na to ode ceo dan.
medicor.94 medicor.94 16:49 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

Poštovani,
imam par ozbiljnih primedbi na Vaš komentar.Preporuka da se odselim ja i moja porodica ili svi mi koji mislimo da smo u pravu nije baš, složićete se, dobronamerna i mudra, dodao bih i još neki komentar ali možda bi bilo suvišno...
Ne pada mi na pamet da kritikujem Vašu kvadraturu kuće - 140 m2 i da Vam preporučim da se preselite u manju sa naravno manjim i troškovima...
Cena grejanja je takva kakva je i o njoj bismo mogli i da polemišemo.Suština je, da Vas podsetim, u neracionalnom trošenju energenata sa jedne strane i sa druge strane postojanju mogućnosti da računi za grejanje budu objektivno manji.
Održavanje fasada, liftova i sl. u stanbenim zgradama u Beogradu, vrši se tako što kućni saveti sklope ugovore sa Komunalnim preduzećem za održavanje istih te naknada za njihov rad i uložene delove ili šta ti ja znam šta još je predmet posebne naknade koji svaki stan plaća posebno a uračunato je u cenu usluga Infostana- nije na Vaš trošak.
Cena poreza na nekretnine razrezana je tako da svi ne plaćamo isto, zavisno od kvaliteta objekta, starosti ali i lokacije, pa prema tome i Vaše i naše dažbine prema Upravi javnih prihoda grada Beograda nisu iste- mi plaćamo daleko više te i sa pravom tražimo više..
poreznik2 poreznik2 18:12 03.10.2012

Re: grejanje 1/1


Skupo plaćaš drva. Ovde su od 2500 do 3000.


Gde su tako jeftina.
Užicu su oko 35 evra sa prevozom, Čačak 3700 dinara u Novom Pazaru 3200 dinara.
poreznik2 poreznik2 18:36 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

Cena grejanja je takva kakva je i o njoj bismo mogli i da polemišemo.Suština je, da Vas podsetim, u neracionalnom trošenju energenata sa jedne strane i sa druge strane postojanju mogućnosti da računi za grejanje budu objektivno manji.


Čovek živi u svojoj kući, to znači da na sve mogući načine se trudi da racionalno troši energiju, tj. da uštedi. To znači da će ako treba da uzme kredit i da stavi izolaciju. Ljudi u svojim kućama znaju tačno koliko grejanje košta, za razliku od onih na daljinskom grejanju.

Je si li video ijednu staru zgradu u kojoj žive stanari da su sredili fasadu i uradili izolaciju po poslednjim standardima, ako jesi reci mi da odem i pogledam to čudo.

Računi za daljinsko grejanje ne mogu da budu manji nego što su sada, mogu samo da budu veći. Ekonomska cena je još veća od trenutne. Ne sme se zaboraviti da bi prelaskom na naplatu po utrošku najviše profitirao poslovni prostor koji trenutno plaća najviše.

Plaćam grejanje u stanu vezanom na daljinsko grejanje i imam roditelje koji se greju na centralno u svojoj kući, tako da znam u detalje i jednu i drugu stranu. Daljinsko grejanje je veliki luksuz koji se trenutno plaća manje nego što košta.

I na kraju jedna stvar.
Daljinsko grejanje je najluksuzniji vid grejanja i nije za svakog, već za one koji imaju pare.




Hansel Hansel 21:55 03.10.2012

Re: grejanje 1/1

sevarlica
Ispada 110din/m2 kad se ovo podeli na 12 meseci.Tako da ispada da je vama grejanje: jeftinije, čistije, lakši sistem plaćanja, itd.

Pa, od 1. oktobra, grejanje u Beogradu košta 106,6 din/m², tako da se, što se toga tiče, ne razlikujemo mnogo...

A za instalacije... ne znam zašto misliš da je to nekome ko živi u stanu koji je ili kupio ili sam izgradio - poklonjeno? Osim toga, govorim ti iz prve ruke, BG elektrane za priključak, čak i legalno nadgrađenog objekta, gde nema nikakvih investicija s njihove strane (sistem je već bio projektovan i napravljen za 10% veći kapacitet, pre useljenja zgrade, pre 25-30 godina), naplaćuje participaciju, koja za stan od 40 m² iznosi oko tri hiljade evra (bar je tolika bila pre nekoliko godina). Plaćanje odjednom ili u dve-tri rate maksimum.

A ako bi neka analiza pokazala da grad dotira realne troškove toplana, a ne njihovu neefikasnost i rastrošnost, onda bih se i ja, kao korisnik daljinskog grejanja, zalagao da iste dotacije (ako već postoje) dobiju svi, u odnosu na neki standard životnog prostora po pojedincu. I, čisto principijelno, pitam kako to "vi" plaćate "nama" - kroz porez na imovinu? Neki drugi porez? Zaista me zanima o kojim se brojevima radi, da vidimo odakle su ti gradski prihodi i koliki su, i koji njihov deo ide na držanje neekonomskih cena, ali i da vidimo koliki su viškovi zaposlenih u tim preduzećima itd. Npr, u jednom naselju prošle ili pretprošle godine su specijalne ekipe strugale boju sa dimnjaka, a onda su ga i iznova ofarbali (i ne primećuje se neka razlika ). Istovremeno, ogromni (takođe) betonski dimnjak na Konjarniku nikad nije bio ofarban, a golim okom se vide oštećenja. Itd.

Nego, za vas s kućama, ako imate dovoljno velike okućnice koje bi mogle da se prekopaju, možda bi dobro rešenje bilo ugradnja toplotnih pumpi - po onome što sam čitao, ne bi trebalo da je preskupo, naročito s obzirom na kasnije uštede. Ne znam da li to neko kod nas radi, u Hrvatskoj rade.

Onda, postoje i neki sistemi, verovatno opet po principu toplotne pumpe, ali bez ukopavanja dela "skalamerije", razvijeni u severnim zemljama (znam za Dansku), koji isključuju ili znatno smanjuju potrebu za energentima. Mogao bih da nađem kontakt inženjera koji je to radio u Danskoj, pa hteo da zapati u Srbiji, ne znam da li još uvek radi.

A za individualno merenje u stanovima - podrška domaćinu.

P.S. Da ne govorim o nepravdi oko redovnog održavanja i sličnih stvari u gradu.

Mnogi od nas koji plaćamo to održavanje isto mislimo da je to plaćanje nepravda, jer plaćamo održavanje krova koje ne možemo da otkažemo, a od koga, kad je trebalo, vajde nismo imali; plaćamo i održavanje fasade ali niko nikad nije obavio nikakvu intervenciju, čak ni kada smo je tražili; kada nam je poludeo vodomer, sami smo morali da se spuštamo u šaht i gledamo da li se okreće kada zavrnemo ventile u zgradi itd. A plaćamo održavanje.

EDIT: A ako misliš da bi ti s plaćanjem održavanja bilo lakše, proveri - mislim da je to moguće, a i jednostavno - sklopiš ugovor s Infostanom i Gradskim stambenim...
sevarlica sevarlica 13:31 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

1. Ne mogu da se isključim sa sistema CG.


Možeš, za početak možeš da se iseliš iz tog stana u drugi koji nije prikačen na toplane. Nije rešenje kakvo bi hteo ali je rešenje.

2. Nemam nikakav uticaj na to koliko ću toplotne energije dobiti.

Žali se onom koji ti prodaje uslugu grejanja. Prvi ću da stanem u red ako treba da se potpiše neka peticija ili šta god, da grejanje bude bolje, da ljudi dobiju ono što plate, itd.

Tebi ne može da se desi da ti trudna žena sedi mesecima u ledenom stanu, jer je u dva od tri radijatora ušao vazduh i samo jedno rebro je toplo, ostala su ledena. Pri tome su radijatori najgluplji mogući, bez ventila za ispuštanje vazduha, tako da moraš da zoveš tehničara iz toplane.

1. Ne može da mi se desi, jer ja u takvom stanu NE BIH živeo.
2. Vazduh se ispušta, ispustnim ventilima koji nisu tri careva grada. Na redovnim probama rade toplane, a ovako možeš da uradiš i sam ili da daš nekom majstoru crvenu pa ti on to uradi. To je tvoja neodgovornost i lenjost a žalbe u vezi takvih stvari su sramne.

Ovaj naravno dođe kada si ti na poslu i kaže kako on tu ništa ne može i značajno čeka hiljadarku ili da ti nekoliko desetina puta prijaviš problem, pa kada ga jednom načekaš, onda ga nateraš da produva celu vertikalu.


Plati privatniku, a ovoga prijavi i traži odštetu od toplana.

Takođe, ti sebi podesiš količinu toplote prema svojim potrebama u kući, a toplana ti, čim temeperatura napolju pređe 10C, obori grjanje na tehnički minimum, pa zbog hladnih zidova zgrade temperatura u stanu ne može da pređe 17C, usled čega moraš da koristiš električna grejna tela (koja dodatna tisuća mesečno) jer imaš bebu.

1. Naravno, prema svojim potrebama.
2. Zbog hladnih zidova sam postavio termoizolaciju 10cm, što i vama preporučujem. U protivnom smrzavajte se, šta da vam kažem.

Imaš i opciju da se preseliš na periferiju nekih 10km dalje i izgradiš kuću, samo ja već sada živim 8 km od centra, odnosno 12km od posla iako živim u širem centru BG (čitaj 1. zona GSB-a).


Vidiš, ja sam to uradio. Prodao stan u centru grada i preselio se ne 10km, već 30km od centra grada. Do posla imam 45km i radim 6 dana u nedelji.

Možeš i da koristiš javni prevoz, ukoliko živiš 10km od 1-e zone GSB, samo top podrazumeva minimum dva sata do posla i dva sata nazad, tako da tvoje radno vreme više nije 8-10h već 12-16h.


DO posla i nazad imam 90km, po 6L/100km Edizela 25 dana mesečno pa ti vidi. TO ti je 25*90*6/10* 160din= 21.600din
Prevozom jeste od 1,5h-2h u jednom pravcu, pošto ja radim 10h i više upadam u ovu tvoju matematiku.
Jel me vidiš da se žalim?
sevarlica sevarlica 13:52 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

medicor.94
Poštovani,imam par ozbiljnih primedbi na Vaš komentar.Preporuka da se odselim ja i moja porodica ili svi mi koji mislimo da smo u pravu nije baš, složićete se, dobronamerna i mudra, dodao bih i još neki komentar ali možda bi bilo suvišno...Ne pada mi na pamet da kritikujem Vašu kvadraturu kuće - 140 m2 i da Vam preporučim da se preselite u manju sa naravno manjim i troškovima...Cena grejanja je takva kakva je i o njoj bismo mogli i da polemišemo.Suština je, da Vas podsetim, u neracionalnom trošenju energenata sa jedne strane i sa druge strane postojanju mogućnosti da računi za grejanje budu objektivno manji.Održavanje fasada, liftova i sl. u stanbenim zgradama u Beogradu, vrši se tako što kućni saveti sklope ugovore sa Komunalnim preduzećem za održavanje istih te naknada za njihov rad i uložene delove ili šta ti ja znam šta još je predmet posebne naknade koji svaki stan plaća posebno a uračunato je u cenu usluga Infostana- nije na Vaš trošak.Cena poreza na nekretnine razrezana je tako da svi ne plaćamo isto, zavisno od kvaliteta objekta, starosti ali i lokacije, pa prema tome i Vaše i naše dažbine prema Upravi javnih prihoda grada Beograda nisu iste- mi plaćamo daleko više te i sa pravom tražimo više..


Poštovani doktore, imam primedbu na ceo Vaš blog, i preporučio bih Vam da se držite medicine.
1. Nijedna moja konstatacija ni na jednom od ovih blogova nije ni dobronamerna ni zlonamerna, samo surovo istinita. Ukoliko imate problem sa prihvatanjem istine, to je Vaš problem, ne moj.
2. Selidba je jedno od rešenja a ne predlog. Ukoliko niste u mogućnosti da živite u gradu, prihvatite to kao činjenicu, ili se pomučite da zaradite dovoljno za život na tom mestu. Kompleksi, da mora da se živi u Beogradu su upravo to, kompleksi, i ne mažu se na lebac.Svugde u svetu postoje gradovi gde su tačno podeljeni delovi grada po visini prihoda njihovih stanovnika.
3. Zašto bi mi smetalo da kritikujete? Mada zašto bi vi kritikovali veličinu moje kuće(grejem 140m2 a kuća je 250m2 ako vas baš zanima)?Grejanje moje kuće ne pada ni jednim delom na Vaš teret, a grejanje Vaše pada na moj. Drugo, ja se ne žalim na svoje troškove, već mi smeta što bi neko iste te troškove da eskivira ali na moj račun.
Cena grejanja je takva kakva je i o njoj bismo mogli i da polemišemo.

Cena je takva, kakva je i nema mesta polemici. Cifre su cifre, nisu umetnost.
Održavanje fasada, liftova i sl. u stanbenim zgradama u Beogradu, vrši se tako što kućni saveti sklope ugovore sa Komunalnim preduzećem za održavanje istih te naknada za njihov rad i uložene delove ili šta ti ja znam šta još je predmet posebne naknade koji svaki stan plaća posebno a uračunato je u cenu usluga Infostana- nije na Vaš trošak.


Zbog čega onda grad poklanja učešće od 75% u troškovima renoviranja?
Zašto onda kukate kako su vam zidovi hladni, krovovi puštaju, ulazi voda u podrum. To su vaši problemi, baš me briga za iste. Jel mene ko pita dal imam da farbam stolariju svake 2 godine, dal imam da popravljam fasadu, da čistim i sređujem crep, itd.

Cena poreza na nekretnine razrezana je tako da svi ne plaćamo isto, zavisno od kvaliteta objekta, starosti ali i lokacije, pa prema tome i Vaše i naše dažbine prema Upravi javnih prihoda grada Beograda nisu iste- mi plaćamo daleko više te i sa pravom tražimo više..


HAHAHHAHAHAHAHA, ovako smešnu konstataciju nisam čuo odavno. Pa porez na imovinu je najjeftinija stavka u troškovima jedne porodice. To je komedija. Plaćate više jer imate više, jer je tržište takvo, da je pameti plaćali bi još više, pa bi se moj rodni grad malo razredio i prodisao.
Vi imate sve, dobre ulice, parkin mesta, veće plate, izbor posla, bioskope, pozorišta, galerije, najjeftinije trgovine u zemlji, najjeftinije pijace u zemlji, najjeftiniji gradski saobraćaj u zemlji, itd.

Šta još treba?
dragan7557 dragan7557 14:14 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

sevarlica:
Šta još treba?


Dobra drenova batina valjda?

Domaćinski da izdevetaš sve ove sa kojima se ne slažeš, i kvit!

cerski
sevarlica sevarlica 14:36 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

pitam kako to "vi" plaćate "nama" - kroz porez na imovinu? Neki drugi porez?

Hansel, prosto je. Ukoliko svi zajedno punimo neki gradski budžet, a onda se budžet koristi samo za jedan deo građana, onda je t0 finansiranje jednih od strane drugih.
sevarlica sevarlica 14:43 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

dragan7557
sevarlica:Šta još treba?Dobra drenova batina valjda?Domaćinski da izdevetaš sve ove sa kojima se ne slažeš, i kvit!cerski


Neki samo taj jezik razumeju. Bez obzira na tip i marku drveta.
appendix appendix 15:59 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

pošto ja radim 10h i više upadam u ovu tvoju matematiku.

E, priznaj da danas nisi radio deset sati, pošto si na ovoliko komentara uspeo da odgovoriš...
poreznik2 poreznik2 16:18 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

Hansel, prosto je. Ukoliko svi zajedno punimo neki gradski budžet, a onda se budžet koristi samo za jedan deo građana, onda je t0 finansiranje jednih od strane drugih.

Da još dodam, da se i grejanje stanovništva dotira i preko više cene za javne ustanove (koje opet ide iz buđeta) i enormne cene za poslovni prostor.

Ako neko misli da je priključak na grejanje skup neka samo izračuna koliko bi trebao da plati po trenutnim cenama za dodatnih par kvadrata gde bi smestio ogrev i peć. Preko hiljadu evra za svaki kvadrat.
medicor.94 medicor.94 17:03 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

Treba da se vratite u svoj (i moj) rodni grad kad grad poklanja 75% troškova renoviranja fasada ( do sada su hiljade fasada u Beogradu tako renovirane),kada ima jeftinije trgovine, lepe ulice, pozorišta, galerije, parking mesta, veće plate,...,- što se mučite tamo gde ste već.
Hansel Hansel 17:28 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

sevarlica
Hansel, prosto je. Ukoliko svi zajedno punimo neki gradski budžet, a onda se budžet koristi samo za jedan deo građana, onda je t0 finansiranje jednih od strane drugih.

Da, ali kojih drugih? Problem je postavljen kao da oni koji se ne greju preko daljinskog sistema finansiraju one koji se greju na taj način. Doduše, meni je to "zvučalo" kao direktno finansiranje, ali ako posmatramo ukupni prihod grada kao zajednički, bez obzira odakle potiče, onda se mogu složiti da su to i "vaše" pare.

Prema tome, neka se uvede ekonomska cena, ali zajedno s ventilima koji mere utrošak, pa ko kako i gde izdrži.

poreznik2
Ako neko misli da je priključak na grejanje skup neka samo izračuna koliko bi trebao da plati po trenutnim cenama za dodatnih par kvadrata gde bi smestio ogrev i peć. Preko hiljadu evra za svaki kvadrat.

Ne priznajem ovaj relativizam - prvo, tu cenu sam pomenuo kao činjenicu (a cena taman dođe taman kao u tvoj "projekciji" ) i drugo - komentarisao sam direktnu (ne)opravdanost tog iznosa.

Treba li da ponovim svoj stav da, ako se nekima dotira grejanje, onda treba da se dotira svima?
sevarlica sevarlica 21:08 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

appendix
pošto ja radim 10h i više upadam u ovu tvoju matematiku.

E, priznaj da danas nisi radio deset sati, pošto si na ovoliko komentara uspeo da odgovoriš...


Ok sedeo na poslu

Mora ;ovek i da odmori malo
sevarlica sevarlica 21:13 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

Prema tome, neka se uvede ekonomska cena, ali zajedno s ventilima koji mere utrošak, pa ko kako i gde izdrži.




Ili da se i nama @drugosrbijancima@ pruži nekakva pomoć, da se lakše, bolje i efikasnije ogrejemo. Da nas država stimuliše da pređemo na eko-ogrev, da da izvore tople vode na koncesiju privatnim firmama.

P.S. Evo znam za moj kraj, da postoji izvor vode koja na samom izvoru ima oko 80C. Sa tom vodom mogla bi da se ogreju i moja Grocka i Begaljica i Zaklopača. Ko zna, uz dogrevne stanice možda još koje mesto. Nije to malo, to je 15.000 domova
sevarlica sevarlica 21:15 04.10.2012

Re: grejanje 1/1

medicor.94
Treba da se vratite u svoj (i moj) rodni grad kad grad poklanja 75% troškova renoviranja fasada ( do sada su hiljade fasada u Beogradu tako renovirane),kada ima jeftinije trgovine, lepe ulice, pozorišta, galerije, parking mesta, veće plate,...,- što se mučite tamo gde ste već.


Ne mučim se, ja želim da živim gde živim i spreman sam to da platim. Ne pravim od toga problem koji bi trebalo neko drugi da plati i reši.
medicor.94 medicor.94 09:22 05.10.2012

Re: grejanje 1/1

O.K., vidim da se Vi i ja ne razumemo najbolje i da ova polemika ne vodi ničemu.Uživajte u vaših 140 +110 m2 i sve najbolje...
Nisman in NY Nisman in NY 14:48 03.10.2012

Grejanje i potrosnja

U Nisu a mislim i u vecini gradova u Srbiji vec je ugradjeno hiljade ovih meraca za merenje potrosnje topl.energije (mislim da je 2006g. u Nisu bilo pokriveno 90% svih objekata, dok novi objekti i ne mogu da se prikljuce bez ove opreme prema odluci toplane)tako da mogucnost merenja postoji ali tada nije postojala politicka odluka da se predje na takav vid naplate (neznam kako je sada nisam vise u toj oblasti)
MeHiLow MeHiLow 21:44 03.10.2012

Novi Sad

Uh, koliko se u Novom Sadu pričalo o toj energetskoj efikasnosti u daljinskom grejanju - ovi iz Toplane su najavljivali li najavljivali uvođenje "novog sistema obračuna", koji bi značio da se prvo u stanove ugrade termostatski ventili i delitelji energije (to bi građani morali da calnu iz svog džepa, oko 40 ojra po jednom grejnom telu), za koje su rekli da će omogućiti ne samo da ugasiš grejanje ili podesiš temperaturu, nego i da su uslov da bi oni očitali koliko je ko tačno potrošio, e da bi prešli sa naplate po kvadratu (tj. po zgradi - imaju merač u podstanici zgrade, pa potrošnju zgrade podele na stanove proporcionalno kvadraturi i tako ti odrede račun za grejanje) na naplatu po utrošku. A valjda su ugradili i neke sisteme za daljinsko merenje... Mada, sve to im ne bi značilo mnogo ako ne srede samu mrežu, jer im curi toplota na sve strane, a danas ima mnogo više korisnika nego za šta je mreža projektovana... I evo, dve godine prođe, ništa mnogo se nije desilo - priča je da je Pavlićić to kočio jer je delovalo kao nepopularna mera... Istina, mnogi bi dobili veće račune nego što su navikli... Mada sumnjam da će ovi novi da se time bave.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana