In memoriam| Život

Goran Savić - Savke (1973-2012)

salinger.igor RSS / 03.10.2012. u 16:11

Goran Savić – Savke (1973-2012)

SAVKE_D2011092020417.jpg


NAPOMENA: šta mislim o udesu aviona Lasta, ponašanju medija, odlikovanju Vrhovnog komandata, neukusnom pi aru i traženju heroja kao leka za apatiju što pojedinca što društva u celini, napisao sam u nedeljniku Vreme i u posebnom postu na b92.  Tekst koji sledi je lični doživljaj ove medijski preeksploatisane smrti koji potpuno ironično delim upravo posredstvom medija, odnosno bloga kao svojevrsne medijske forme

 

Pre nedelju dana, prošle srede (26. septembra) u padu aviona „Lasta“ poginuo je major Goran Savić (39), major, pilot Vojske Srbije.

Imao sam čast i privilegiju da za razliku od većine koji su za ovog, po svim kriterijuma izvrsnog čoveka, pilota, oca, supruga i sina saznali tek post mortem, bar deo njegovih pozitivnih osobina upoznam i ranije: na stajanci aerodroma, posredstvom foruma gde je učestvovao u diskusijama, ispod fotografija na fejsu, jedan ili dva puta i u njihovom toplom porodičnom domu koji tada nisam primetio ni da je mali ni da je iznajmljen a ni trošan – to sam kasnije pročitao u novinama.

Neću tvrditi da smo bili prijatelji i tako davati dodatni značaj ovim redovima, možda i jesmo, to je subjektivna stvar, sada nebitna. Uostalom čoveku otvorenog srca i uvek voljnog da pomogne nije teško biti prijatelj. Od drugova iz detinjastva, klasića sa školovanja sa kojima je prošao „sito i rešeto“, preko prijatelja radioamatera, kolega sa posla u kome se tamo gore stavraju neke posebne međuljudske veze koje mi što uglavnom hodamo po zemlji nikad nećemo razumeti do kadeta vojne akademije kojima je podario sa drugim nastavnicima u „Dvapetdrugoj“  veštinu i znanje da lete a to se nikad  ne zaboravlja, Savke je imao prijatelja i poštovalaca mnogo više nego što će većina ljudi imati. Zasluženih, sve do poslednjeg.

 

SAVKE_D201208270844.jpgVoleo je da leti. Tu svoju veštinu i znanje, koja mu nije dana sama od sebe već stečena godinama školovanja i stalnog usavršavanja, je nesebično delio, približavao ostalima. Nekima, poput mlađih pilota, u pravom smislu te reči, podučavajuči dok je radio kao nastavnik letenja, drugima preko video snimaka i fotografija koje je, bez ikakve obaveze da to radi, možda i mimo često nepotrebno rigidnih pravila, snimao i kačio na youtube, forume, fejs... Pravio je kompjuterske modele domaćih aviona za čuveni „flajt simulator“, na forumima strpljivo odgovarao na pitanja od onih banalnih laičkih do stručnih.. imao skoro uvek vremena za svakoga, bilo da je u pitanju slučajni prolaznik koji ga je prepoznao i zaustavio na aerodromu ili general avijacije . Kao jedan od, što se kaže u vojsci „najperspektivnijih“ pilota primljen je prošle godine u Sektor za letna ispitivanja Tehničko opitnog centra. Ustanova koja je daleko poznatija po starom nazivu „vazduhoplovno opitni centar“ je mesto gde se primaju, bez imalo preterivanja, samo najbolji od najboljih. Njihov posao, između ostalog, je da ispituju nove avione, i modifikacije onih starijih, daju ocene da li zadovoljavaju postavljene zahteve, „guraju“ mašine do maksimuma i tako propisju granice sigurne upotrebe za sve ostale. Piloti VOC-a su zaduženi i za prikazivanje aviona pred publikom – na nedavno održanom aeromiting na Batajnici major Savić je izveo po mnogima jedan od najboljih ikad viđenih prikaza aviona „Super galeb“.

 

Kada sam čuo vest o udesu, meni je prva asocijacaija bila – otac one dvojice klinaca, neka mi momci ako ikad ovo budu čitali ne zamere na kvalifikaciji, nije pejorativno. I pred očima prizor Savketa u pilotskom kombinezonu kako opušteno hoda iza svog petogodišnjeg sina, takođe u (dečijem) pilotskom odelu, supruga i mlađi pored, na Batajnici kad je bio otvoreni dan vazduhoplovne brigade. On ponosan na njih, oni na njega. Četiri lepa, srećna i nasmejana lica. Od kojih se jedno nažalost više neće nikad nasmejati. Tri hoće, ali sa koliko tuge u osmehu i kada, to znaju samo oni.

 

SAVKE_D201208270821.jpg

 



Komentari (8)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

Jelica Greganović Jelica Greganović 16:52 03.10.2012

Tuga.

Vojislav Stojković Vojislav Stojković 16:53 03.10.2012

Počivaj u miru Gorane...

... i neka Ti je večna slava i hvala za sve što si učinio za svoju zemlju i porodicu.
mlekac mlekac 17:56 03.10.2012

:(

mariopan mariopan 19:38 03.10.2012

...

Neka Ti je večna slava i hvala.

zilikaka zilikaka 21:26 03.10.2012

I još nešto

Lepo si i toplo napisao ovaj blog.

Ipak, usudiću se da dodam da je Goran pre svega bio pravi profesionalac.

U tom poslu se nesreće dešavaju, i toga su duboko svesni svi koji se takvog hleba prihvate.

Samim svojim postupkom, kada je žrtvujući život sprečio da nesreća bude još veća, on je upravo dokazao da je radio svoj posao onako kako jedino treba i može.

I po tome ga treba pamtiti.
freehand freehand 22:16 03.10.2012

Čovek

Koji je kao ovakav div otišao u smrt morao je biti veliki i u životu.
Jedan je od onih koji su svoje slava mu zaslužili.
jucaibin jucaibin 16:03 06.10.2012

pretuzno

nisam poznavala pilota Savica, ali to nije smetnja da budem jako tuzna sto je na tako tragican nacin otisao...
zadivljujuce je da je bio tako nesebican, po cenu sopstvenog zivota pokusao je da spasi druge... div-junak!
slava mu!

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana