Literatura| Ljudska prava| Politika

Jadi slabe države

Drago Kovacevic RSS / 04.10.2012. u 13:08

 Jučerašnja zabrana "Parade ponosa" i objašnjenje premijera Dačića kako je država pokazala snagu a ne slabost, zapravo je klasična manifestacija činjenice da je Srbija u praktičnom i teorijskom smislu slaba, nedovršena država u modernom značenju toga pojma, a njena vlast nedorasla ili bez neophodne političke volje da napravi neophodne korake ka institucionalnom jačanju, neophodnoj modernizaciji, garantovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i obezbeđivanju javnoga dobra svojim državljanima.

U tome smislu, valjalo bi razmotriti kako u političkoj  teoriji stoje te stvari.Kada se danas govori o izgradnji države i međunarodnoj bezbednosti, uglavnom se na umu ima izgradnja već slabih država koje, kako pokazuje praksa na početku 21. veka, mogu poslužiti kao utočište za terorizam, međunarodne mreže organizovanog kriminala i postati izvorima nestabilnosti, nezakonitih migracija i terora.Kada je reč o slabosti države, autori poput Stivena Krasnera i Karlosa Paskala smatraju da slabost države predstavlja „strukturnu pretnju“ koja može da bude otklonjena samo kroz „promovisanje bolje uprave“.

Razmišljajući o ovom fenomenu, može se reći da slabe države predstavljaju pretnju međunarodnoj bezbednosti, te da se na takvu pretnju mogu pronaći dve vrste odgovora, u odnosu na vremenski period suočavanja: prvi, momentalni ili površinski koje se odnosi na strani uticaj i intervenciju zapadnih državau cilju sprečavanja širenja pretnje, i drugi, dugoročni ili koreniti koji se odnosi na otklanjanje uzroka koji su doveli do pojavljivanja bezbednosnih pretnji, a koji može biti postignut kroz praksu izgradnje države. Izgradnja države može biti unutrašnja i spoljašnja. Zadržaćemo se na  spoljašnjoj izgradnji države i zahvatu koji se nalazi između spoljašnje i unutrašnje izgradnje.

U literaturi se slabost države i slabe države uglavnom definišu u odnosu na sposobnost države da pruža javna dobra svojim građanimaili kakvi su odnosi između države i društva u pogledu institucionalnih kapaciteta. Vajnstajn ističe da se slabost države može meriti na osnovu neuspeha u tri ključne funkcije upravljanja: bezbednost, pružanje javnih usluga i zaštita osnovnih građanskih sloboda i prava. Man ukazuje da je slaba država ona koja nema „kapacitete da prodre u društvo, reguliše društvene odnose, pribavi resurse i raspodeljuje ih ili koristi na za to određen način“ – što za njega označava posedovanje „infrastrukturne moći“. Hehir i Robinson ističu da je kroz istoriju bilo dosta država koje nisu raspolagale sa visokim nivoom infrastrukturne moći, ali da se to nije očitovalo zato što su države bile izolovanije i nisu bile u poziciji da se ogledaju sa jakim državama. Nakon prvog svetskog rata, kad je nastala intezivnija međunarodna komunikacija i kad su se slabe države počele ogledati sa snažnim državama, dobile su kvalifikacije kao neuspele i propale države. Propala država se može definisati kao „redak i krajnji oblik neuspele države“ u kojoj „struktura, vlast (legitimna vlast), pravo i politički poredak su se raspali i moraju biti obnovljeni u nekakvom obliku, starom ili novom“. Ipak, u literaturi često nije jasno povučena linija između neuspelih i slabih država, smatraju Hehir i Robinson, kao i da nije uvek najjasniji „put do propadanja“. Oni za razliku od Buzana ne uviđaju da je neuspela država mogući oblik slabe države, i navode mišljenje Rotberga da je neuspela država „napeta, duboko sukobljena, opasna i žestoko osporavana među zaraćenim stranama“. Posledice terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine uticale su da se u Sjedinjenim Američkim Državama posebna pažnja obrati na slabe države i negativan uticaj koji po nacionalnu bezbednost SAD njihova slabost može imati (npr. prelivanje nestabilnosti).Kao način rešavanja problema slabih država u praktičnopolitičkoj zajednici se predlaže koncept razvoja (eng. development) – koji se shvata kao stvaranje „odgovornih nacionalnih institucija koje mogu da zadovolje potrebe svojih građana i pruzmu potpunu ulogu u delanju međunarodne zajednice“. Istovremeno, ovaj koncept je tesno povezan sa po obimu širim koncepto bezbednosti. Kada je reč o krajnjim oblicima slabosti, Rotberg, kao što smo videli, navodi neuspele i propale države, ali predmet našeg interesovanja nisu ovi posebni oblici, već ćemo sve oblike slabosti posmatrati zajedno– kao slabe države, uz povremeno ilustrativno pominjanje pojedinačnih krajnjih oblika slabosti (neuspele države, propale države).

Stavljajući koncept slabe države sa opšteteorijskog u regionalni kontekst Zapadnog Balkana, gde je postojao konsensus među političarima i akademicima početkom prošle decenije da ga sačinjavaju slabe države, ilustrativna je definicija slabosti države kao jednog „svebuhvatnog pojma“ u shvatanju Stefana Bjankinija. Za njega „slabost se manifestuje kroz krhkost institucija, neodređenost državne teritorije, nedostatak jasno definisane populacije, neefikasnost i nizak kvalitet javnih usluga, jasne nedostatke u sprovođenju pravde i koncepta legitimnosti, lojalnosti pa i suvereniteta“.Koliko je teško definisati koncept slabosti države, a još više u slučaju država Zapadnog Balkana, najbolje prikazuje stav Ivana Krasteva koji je slikovito rekao „Za većinu analitičara, slabost države je poput slona: ne možete je tačno definisati, ali kada je vidite, prepoznaćete je“.

E, dobro, staćemo kod ovog "Krastevljeva slona". Videli smo ga jučer u punoj veličini. Od toga slona Dačić želi napraviti miša. Počeo je to još onim čuvenim iskazom - "Izem ti Evropu", ali populistička alhemija ne pomaže, slona se ne može pretvoriti u miša.

Bivši predsednik Tadić, dao je neku izjavu u kojoj se zalaže za "Prajd". Prošle godine je imao mogućnost da ga provede i realizuje, ali je isto kao i Dačić, od "slona radio miša".

Dačićevi koalicioni partneri mudro ćute, a ako ko šta i progovori, zapravo se bavi onim što se u bezbednosnim rečnicima zove "sekuritizacija".

Danas je po svim anketama Vučić najpopularniji političar u Srbiji, jer je najavio široku borbu protiv korupcije  i organizovanog kriminala.Očito, veliki broj ljudi je u to poverovao. Ono što se već sada može ustvrditi, biće to još jedno prazno, populističko obećanje, ne zato što to Vučić možda ne bi želeo, već što to slaba i nedovršena država nije u stanju. Krajnji domet u toj priči je kampanja ograničenog dometa koja neće dohvatiti ni igrače srednjeg značaja.

Pa ima li rešenja? Ima svakako. Prvi je uslov da "spoljni faktor" efikasnije pritisne vlast da ona prione gradnji institucija. To se u teoriji bezbednosti zove "prodor u regionalnu bebednosnu dinamiku" i podrazumeva pomoć u modernizaciji društava i država i podizanju njihovih kapaciteta u smislu moderne funkcionalnosti. Na Balkanu se to radi od strane EU i NATO ali očito, zapinje najviše kod Srbije, Kosova i BIH. Trajanjem ekonomske krize kao da je i inicijativa zapadnih aktera splasla, no ne treba sumnjati da će se oni vrlo brzo pojaviti sa sasvim konkretnim inicijativama i zahtevima. Koliko zbog nas, toliko više zbog sebe.



Komentari (36)

Komentare je moguće postavljati samo u prvih 7 dana, nakon čega se blog automatski zaključava

reanimator reanimator 13:17 04.10.2012

...

dragan7557 dragan7557 13:27 04.10.2012

Re: ...

Drago Kovačević:a njena vlast nedorasla ili bez neophodne političke volje da napravi neophodne korake ka institucionalnom jačanju, neophodnoj modernizaciji, garantovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i obezbeđivanju javnoga dobra svojim državljanima

Koko bre slaba?

Evo i jutros mi ulepšaše dan sa ljudskim pravima koje komunalna policija obezbeđuje nad jednim neposlušnim graždaninom, slikom i rečju, na you tube.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:31 04.10.2012

Re: ...

Koko bre slaba?

kako prema kome.
A što se konkretnog slučaja tiče, meni stvarno nije jasno kako neko sebi uzima za pravo da se vozi bez karte, a oni što ga brane neka ga prevezu svojim kolima.Pitam se može li neko tako da se vozi u taksiju, može li igde u civilizovanom svetu.
Uvek je bilo švercera ali su kada vide kontrolu izlazili napolje pa vatali sledeći. A ovde, em što neće da kupi kartu , em što neće da izađe pa još i vređa i hoće da se bije sa kontrolorima.I onda se obično gomila putnika podeli u dva tabora -jedni galame na kontrolore a manji deo na onoga što neće da izađe pa vozilo stoji.
Što je još interesantnije, ima mnogo napirlitanih gospodža koje ne kupuju kartu a kada naiđe kontrola ne pada im na pamet , "mooolim vaaas pa k ste vi da me uznemiravate"
aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:29 04.10.2012

Re: ...

Nema spora da se gradski prevoz ima plaćati, kao i sve ostalo. Zašto se dedica neki tamo ne bi osokolio kada vidi da silom i nejebanjem vlasti može da se postigne svašta. U Srbiji barem. Onda mu se suprotstavi ova parodije komunalne policije, kao i u prošlom "youtube" slučaju. A sve to tužno izgleda i bedno. I taj deka i ti policajci... Kao i već previše toga u ovoj zemlji...
dragan7557 dragan7557 09:54 05.10.2012

Re: ...

Milan Karagaća
Koko bre slaba?

kako prema kome.
A što se konkretnog slučaja tiče, meni stvarno nije jasno kako neko sebi uzima za pravo da se vozi bez karte, a oni što ga brane neka ga prevezu svojim kolima.Pitam se može li neko tako da se vozi u taksiju, može li igde u civilizovanom svetu.
Uvek je bilo švercera ali su kada vide kontrolu izlazili napolje pa vatali sledeći. A ovde, em što neće da kupi kartu , em što neće da izađe pa još i vređa i hoće da se bije sa kontrolorima.I onda se obično gomila putnika podeli u dva tabora -jedni galame na kontrolore a manji deo na onoga što neće da izađe pa vozilo stoji.
Što je još interesantnije, ima mnogo napirlitanih gospodža koje ne kupuju kartu a kada naiđe kontrola ne pada im na pamet , "mooolim vaaas pa k ste vi da me uznemiravate"

Pravo da ti kažem prvo sam mislio da ne reagujem na ovo, ali predomislio sam se, pošto sam jutros video napisano na B92 povodom 5 oktobra i "revolucije" koja je tada uz pomoć naroda obavljena.

Dvanaest godina je dug period, a ako se nastavi ovako, a nastaviće se, sledi sa istim "majstorima" na vlasti potpuna propast, a ne jadi slabe države, kako Drago sa cinizmom, naziva disfunkcionalnu tvorevinu koja se sada naziva državom.

Da se osvrnem na tzv. komunalnu policiju koja nije uspostavljena da uteruje potraživanje privatne prćije Bus Plus firme. Koliko ista privatna prćija ima zaposlenih i čiji "kapital" se u njoj vrti je dovoljno jasno iz
dosadašnjih diskusija.

Još jednom kako bi ti bilo jasno:

Komunalna policija nije ustanovljena za naplatu haraća privatne prćije zvane Bus Plus Aga i Begova, niti bilo koja policija u svetu služi za naplatu neplaćenih računa i izbacivanje iz autobusa. To jednostavno nisu ingerencije bilo koje policije već privatnog kapitaliste u ovom slučaju turskog?

Ko je dao ta ovlašćenja komunalnoj policiji, nije više ni važno, ali da je u pitanju prekoračenje prava i dužnosi, naslovljene grupe građana pod nazivom "komunalna policija" u pitanju jeste važna stvar, jer se pod imenom komunalna policija sprovodi nezakonje.

U ponekim državama EU postoji "gradska straža" uniformisani ljudi koji se brinu o redu i informišu građane, ali nigde ne postoji policija koja se bavi uterivanjem potraživanja privatnog kapitaliste, ili izbacivanjem iz autobusa.

O napirlitanim gospodžama ne bih sada, jer to zbilja nije tvoj nivo.

cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 14:30 05.10.2012

Re: ...

Ko je dao ta ovlašćenja komunalnoj policiji, nije više ni važno, ali da je u pitanju prekoračenje prava i dužnosi, naslovljene grupe građana pod nazivom "komunalna policija" u pitanju jeste važna stvar, jer se pod imenom komunalna policija sprovodi nezakonje.

e moj prijatelju, koliko je ovde privatnih policija,agencija pa i pojedinaca koji uteruju svoju volju.
Da se rayumemo, ne branim ja komunalnu policiju niti joj je to nadležnost, ali ne mogu da odobrim da se neko vozi bez karte i još se drčno ponaša pa čak i premlati kontrolore i vozače. U tom slučaju nešto se mnogo ne reaguje kao u ovom kao da je taj lik cvećka.Pa ako se vozi i vozom kondukter će mu naplatiti kartu ili na prvoj stanici zamoliti da izađe iz voza a ako neće onda pozove onog policajca pratioca voza.
Ili , kako bi bilo da neko sedne u avion i leti za Frankfurt bez katre, ne može.
No, ovde izgleda sve što je normalno nije normalno, što je nenormalno smatra se podvigom i hitom.
Kad smo kod te komunalne policije ako se već petlja što prvo ne obezbede kontrolu da vozači autobusa koji voze 50 i više putnika sve vreme telefoniraju a volan aka jednom rukom i podlakticom.Što se ne nateraju vozači da poštuju saobraćajne znake, pešačke prelaze, da vežu pojaseve, da ne telefoniraju dok voze.
Pa zar sve to nije bezbednosni rizik, a policija ne konstatuje da je to tako, već se više plaši grupice feminiziranih muškaraca i lezbejki kao rizika.
Dobro kaže Drago, u državi nema reda a one institucije i organi koje su za to zaduženi ne rade svoj posao.
dragan7557 dragan7557 18:07 05.10.2012

Re: ...

Milan Karagaća:Dobro kaže Drago, u državi nema reda a one institucije i organi koje su za to zaduženi ne rade svoj posao.


Pa kakvog reda može da bude u državi:

- koja nije bila u ratu?
- čija populacija je bila izložena bombardovanju zabranjenim kasetnim bombama,
- čija populacija je bila "lupana" osiromašenim uranijumom,
- čija polpulacija od osamdesetih godina doživljava traumu za traumom,
- čija populacija doživi da grupa ljudi prisvoji društvenu svojinu kao svoju prćiju,
- čija populacija od upravljača društvene privrede postane polurobovska radna snaga nekolicine tajkuna,
- čijoj populaciji unište kontinuitete razvoja

i mogao bih tako traume, zlodela i nepravde da ređam do kraja ove godine pa ipak ne bih sve traume naveo.

Nacije koje stvore državu(ima ih priličan broj koje to ne urade), su dužne da tu državu kontinuirano razvijaju pokoljenjima koja dolaze i ostavljaju u boljem stanju nego što su zatekle, to je osnovna ljudska odgovornost, dužnost, etika i moral.

Kada se naruše kontinuiteti nabrojanih elemenata:

- odgovornost,
- dužnost,
- etika,
- moral


tu ne pomažu ni Dragini vajni stručnjaci, a još manje njihove konstatacije.

Kada se poruše spomenuti elementi onda traje decenijama da se ponovo uspostavi novo stanje kao inicijacija za kontinuitet, a"stručnjaci" postaju diletanti koji nemaju pojma o stvarima o kojima pišu.

Ko je srušio kontinuitet razvoja Balkana je dobro poznato.

Ili smatraš da u Srbiji treba da uvedemo razne institucije koje spomenuti politikolozi predlažu?

Videti državu na ovakav način:
„kapacitete da prodre u društvo, reguliše društvene odnose, pribavi resurse i raspodeljuje ih ili koristi na za to određen način“

je videti državu kao svojinu birokratskog aparata prinude, dok postulirati to viđenje:
što za njega označava posedovanje „infrastrukturne moći“. Hehir i Robinson ističu da je kroz istoriju bilo dosta država koje nisu raspolagale sa visokim nivoom infrastrukturne moći, ali da se to nije očitovalo zato što su države bile izolovanije i nisu bile u poziciji da se ogledaju sa jakim državama.

predstavlja neprikriven poziv na diktaturu, u vlastitoj državi a onda internacionalizaciju vlastite moći prema drugim državama u kojima ne postoji infrastruktura moći, drugim rečima čist Staljinizam, da ne upotrebim još poučniji primer iz Istorije. Naravno kako treba da izgleda ta infrastruktura moći je u stvari pitanje koja je grupa na vlasti, "nama prijateljska" ili ona "nama suprotstavljena."

Prodavanje svog političko-ekonomskog modela drugima zbog svojih interesa, tačnije zbog interesa grupe(klase) na vlasti nije nova stvar, već stara koliko i same države.



cerski
Milan Karagaća Milan Karagaća 18:34 05.10.2012

Re: ...

Ili smatraš da u Srbiji treba da uvedemo razne institucije koje spomenuti politikolozi predlažu?

Ne , nego samo da postojeće institucije funkcionišu kao npr. u Nemačkoj, a to što razni simulatori političkog organizovanja prodaju po međunarodnim skupovima i objavljuju u knjigama sa privlačnim naslovima baš me i ne zanima.
Pa kakvo reda može da bude u državi:

- koja nije bila u ratu?
- čija populacija je bila izložena bombardovanju zabranjenim kasetnim bombama,
- čija populacija je bila "lupana" osiromašenim uranijumom,
- čija polpulacija od osamdesetih godina doživljava traumu za traumom,
- čija populacija doživi da grupa ljudi prisvoji društvenu svojinu kao svoju prćiju,
- čija populacija od upravljača društvene privrede postane polurobovska radna snaga nekolicine tajkuna,
- čijoj populaciji unište kontinuitete razvoja

pa ako uporediš sa Nemačkom 1957.godine, dakle 12 godina posle rata, koju je imala još katastrofalniju situaciju po pitanju prve 4 crtice što si nabrojao ali očito da su po ostalim pametnije radili i već tada bili gde mi ni danas nismo.
dragan7557 dragan7557 18:59 05.10.2012

Re: ...

Ne , nego samo da postojeće institucije funkcionišu kao npr. u Nemačkoj, a to što razni simulatori političkog organizovanja prodaju po međunarodnim skupovima i objavljuju u knjigama sa privlačnim naslovima baš me i ne zanima.


Veliki deo institucija u Nemačkoj ne funkcioniše dobro već loše, najbolje primere možeš da pratiš preko nemačkog državnog programa ZDF posebno u emisiji Wie So? ili Frontal 21, da spomenem samo neke. Nemačka je poprilično funkcionalna država ali je daleko od neke primerne države



pa ako uporediš sa Nemačkom 1957.godine, dakle 12 godina posle rata, koju je imala još katastrofalniju situaciju po pitanju prve 4 crtice što si nabrojao ali očito da su po ostalim pametnije radili i već tada bili gde mi ni danas nismo.

Čini mi se da prebrzo reaguješ, prve četiri crtice su:

- koja nije bila u ratu?
- čija populacija je bila izložena bombardovanju zabranjenim kasetnim bombama,
- čija populacija je bila "lupana" osiromašenim uranijumom,
- čija polpulacija od osamdesetih godina doživljava traumu za traumom,

na čega ti pažljiv sagovornik, a ja to jesam, može da kaže:

- Nemačka nije imala potrebu da Nemcima priznaje da je učestvovala u ratu,
- nemačka populacija nije bila izložena bombardovanju kasetnim bombama,
- nemačka populacija nije lupana osiromašenim uranijumom,
- od osamdesetih godina nemčka populacija doživljava samo socijalnu traumu čiji je vinovnik Peter Harz sada u zatvoru, tvorac programa Harz 4, skandalozna asocijalna verzija neoliberalne propasti najsiromašnijih grupa građana, a naročito dece.

cerski
leemax leemax 13:43 04.10.2012

Mala digresija

Vec preko 100 godina ne postoji nova politicka misao u ljudi. Kako je to moguce? Kako je moguce da ni kod koga od nas na planeti, sijalica nije zasvetlela? Zasto se drustvo vraca unazad u izvedbi svog socialnog praktikovanja? Zasto strah, strah, beda i strah od bede vladaju svetom? Od koga se to 'slabe' drzave boje i zbog cega? Gde je hrabrost? Kakvu tu ulogu igra kapital i divlji liberalni kapitalisam? Zasto se ekonomije vracaju u vreme renesansnog Vatikanskog bankarenja? Radi potvrde moci reci ce mnogi, ali znate sta, stotinama puta je neko imao takvu ideju i isto toliko puta postojao je osvesceni pojedinac (ili grupa) koja je to menjala.
A sto se tice institucija i ovog naseg jadnog izgovora za drzavu.... samo jedan danasnji citat premijera

'Prema njegovim rečima, Srbija ne sme biti poligon sa takozvanim pravom na slobodno mišljenje kojim se izaziva nezadovoljstvo ljudi, jer u tom slučaju to nije pravo na slobodno mišljenje, već direktna provokacija' (blic) Kako ojacati institucije sa ovakvim mishljenjem? Skoro nemoguca misija
oskar-z-wild oskar-z-wild 14:20 04.10.2012

teorija

Sadašnja vlada se ponaša u skladu sa tvojim teoretisanjem.
Bolje joj je da spreči nesreću za koju bi bila okrivljenja u slučaju nasilja.
Bolje joj je da sluša volju svojih glasača, umesto da državim i javnim sredstvima brani jednu nepopularnu grupicu ljudi dok ona paradira.


Van mozga je smatrati da jedna nepopularna javna manifestacija mora da se održi po svaku cenu.

U svakom slučaju ova generacija Srba nikad neće biti zadovoljna. Šteta je
život je samo jedan.

leemax leemax 15:32 04.10.2012

Re: teorija

Nije bas da je van mozga smatrati da neki ljudi mogu da se prosetaju gradom.

Stid, Sram, Sramota, Stigmatisanje, Posramljivanje to su termini kojih se nas narod najvise plasi. Taj usadjeni srednjovekovni stid. U danasnjem drustvu taj pojam vezan je za naj mizoginije sredine na svetu (Iran, Avganistan, Istok Afrike, Balkan)i uglavnom se ta drustva ponose 'patriotskim' 'patrijahalnim' i 'tradicionalnim' jel na zalost osim tradicije crkvi nije nista drugo ostalo u danashnje vreme.
Npr. 90% komentara svakog pocetka Oktobra u Srbiji pocinje sa 'Nisam peder, samo da se zna...ali...' Odkud tolika potreba za deklarisanjem. Pa od stida naravno. Da slucajno neko ne pomisli... I to u drustvu u kojem se eto sve crveni od postidjenih obraza. Ah taj stid, greh, necistost da ne kazem prljavstina.
oskar-z-wild oskar-z-wild 16:32 04.10.2012

Re: teorija

Stvarno je postao žalostan taj oktobar u Srbiji, fudbalski navijači i vernici žele da razbiju pedere. Koja bedost od života.

200 godina ranije kučukspahije su javno vodili svoje dilbere naokolo pri skupljanju harača, a danas dilberi hoće paradu, a delije ne daju.

Al' Turska je bila jaka država.
bookbinder bookbinder 17:20 04.10.2012

Re: teorija

oskar-z-wild
Van mozga je smatrati da jedna nepopularna javna manifestacija mora da se održi po svaku cenu.


Ne bih ja to bas tako formulisao. Pre bih rekao da je van mozga da se jedna nenasilna javna manifestacija, makar i nepopularna, ne sme odrzati zbog pretnji upucenih od strane raznih desno-nacionalistickih organizacija i mafijasko-huliganskih bandi. Koje su (gotovo) sve (i organizacije i bande) ako ne direktno, a ono indirektno, organizovane i kontrolisane od strane vlasti (ili nekih njenih struktura) i politicke elite Srbije (i one koja je u vlasti, ali i one u opoziciji).

aleksandarkarisik aleksandarkarisik 22:36 04.10.2012

Re: teorija

Van mozga je smatrati da jedna nepopularna javna manifestacija mora da se održi po svaku cenu.


Van mozga je smatrati da postoji bilo kakav, pa i ovako bedan izgovor za nesprovođenje zakona i uzmicanje pred huliganima.

U svakom slučaju ova generacija Srba nikad neće biti zadovoljna.


A ima čime da bude?

Šteta je
život je samo jedan.


Istina. I šteta je da bude proćerdan zbog jeftinog populizma. I ko zna čijih preskupih poslovnih ideja.
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:15 05.10.2012

Re: teorija

Pogledajmo na probleme Srba* (*stanovnici Srbije) čisto zdravorazumski bez obzira na teorije o jakim i slabim državama, soft power etc.

Imamo jednu sredinu u kojoj su mačo delije* (*turski: momci) potpomogniti svojim lepšim polovinama, u većini. Nisu samo huligani u pitanju, već jedna veća grupa ljudi, školovanih i neškolovanih, okupljena uglavnom oko crkve.

Sa druge strane imamo glasnu grupicu koja bi da dekontaminira tu sredinu i da je zameni novim klicama. Međutim dekontaminacija zahteva ubijanje većinske klice, što je veoma teško, i što ni socijalistička revolucija nije uspela jer se nakalemila na staro.

Dekontaminatori su veoma uspešno uspeli za zapraše celu Srbiju, nema mesta gde se ne zna za gej prava i slično. Tema (klica) je ubačena, i sad treba čekati na rezultate. Dakle cilj postignut i šta sad? Umesto da budu srećni što su uspeli u svojoj nameri oni su nezadovoljni i hteli bi da paradiraju - dakle traže čisto fizičku konfrontaciju sa delijama. Zašto bi vlasti lečile posledice konfrontacije kad mogu da je spreče?












U svakom slučaju ova generacija Srba nikad neće biti zadovoljna.


A ima čime da bude?


Na primer, treba da bude zadovoljna jer živi mnogo bolje nego velika većina na planeti, i to u jakim državama.






dragan7557 dragan7557 10:39 05.10.2012

Re: teorija

oskar-z-wild:
Na primer, treba da bude zadovoljna jer živi mnogo bolje nego velika većina na planeti, i to u jakim državama.







Kad budu vladali odnosi kao na fotografijama, svi će biti zadovoljni, osobito ova deca na trećoj fotografiji.

cerski
oskar-z-wild oskar-z-wild 10:57 05.10.2012

Re: teorija

Kad budu vladali odnosi kao na fotografijama, svi će biti zadovoljni, osobito ova deca na trećoj fotografiji.


Pa ako govorimo stalno o UNIVERZALNIM pravima, skoncentrišimo se malo više na ono UNIVERZALNO. Zašto dozvoljavate da vam palanka sužava svest?
dragan7557 dragan7557 11:23 05.10.2012

Re: teorija

oskar-z-wild:
Zašto dozvoljavate da vam palanka sužava svest?

Odakle ti ova "vizija?"

Niti sam kad živeo u palanci niti mi je svest sužena već naprotiv.

Uzgred univerzalna prava postoje na papirusu već hiljadama godina.

Vaseljenska crkva i Katolička su prve u novijoj Istoriji počele sa frljačenjem ovog pojma.

Katolikos(gr.) znači Univerzalno, dakle potpuno isto što i Vaseljenski.

cerski
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:40 05.10.2012

Re: teorija

"Palanka" je referenca na gurua srpskog nezadovoljstva naravno.
dragan7557 dragan7557 18:09 05.10.2012

Re: teorija

oskar-z-wild
"Palanka" je referenca na gurua srpskog nezadovoljstva naravno.


Nije mi poznat guru srpskog nezadovoljstva, ali mi je iz medija poznat stepen narodnog nezadovoljstva.

cerski
nesha92 nesha92 15:07 04.10.2012

uprkos

znalackom postu, namece se pitanje pritiska.
Pa ima li rešenja? Ima svakako. Prvi je uslov da "spoljni faktor" efikasnije pritisne vlast da ona prione gradnji institucija.

Naime to je dobar put da se stvori SLABA drzava bas u modernom znacenju tog pojma kako je clanak i zapocet.
Kao sto ne postoji precica u odrastanju tj, ne biva da se posle 5-og rodjendana probudis kao zrela osoba, nema precica ni u kreiranju drzavnog sistema. Ako racunamo da je drzava kod nas , u modernom smilsu ( tj demokratska) nastala posle mirne predaje vlasti od strane Vojislava Kostunice, mi tek koracamo u drzavni pubertet.
Ako ce ( a nadam se da nece) jedina pozitivna tekovina posle smene sadasnje vlade/predsednika biti ostavka Nikolica na mesto predsednika SNS-a shodno novoj duznosti...onda nam predstoji dug period adolescencije ( posebno ako se setimo nedavne smene guvernera).


karabasbarabas karabasbarabas 16:20 04.10.2012

Dno

Mislim da ovo odavno vise nije stvar gej strejt, partizan zvezda, partizan cetnik, liberal konzervativac.
Ovde je doslo do toga da drzava ne sme (ili nece, svejedno)da uzme svoje gradjane u zastitu. Dozvoljava se odredjenoj grupi da propisuje nova pravila ponasanja umesto zakona. Da ne spominjem licemerje koje se granici sa bezobrazlukom kad se to sve nazove pobedom.
Namece se zakljucak da drzave vise nema, ako je nekad uopste i postojala.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:25 04.10.2012

Re: Dno

karabasbarabas
Mislim da ovo odavno vise nije stvar gej strejt, partizan zvezda, partizan cetnik, liberal konzervativac.
Ovde je doslo do toga da drzava ne sme (ili nece, svejedno)da uzme svoje gradjane u zastitu. Dozvoljava se odredjenoj grupi da propisuje nova pravila ponasanja umesto zakona. Da ne spominjem licemerje koje se granici sa bezobrazlukom kad se to sve nazove pobedom.
Namece se zakljucak da drzave vise nema, ako je nekad uopste i postojala.

Taman tako.
Kako premijer reče, bolje je da bude kriv što je zabranio tu paradu nego da bude odgovoran za jedan izgubljeni život. Pa se sada pitam , a ko je odgovoran što ti što bi i dalje ubijali i pravili nerede mogu to da rade.Ako je policija znala i zna one koji bi pravili nered pa što ne preduzima mere.
Nasjbolje bi bilo da se zabrane i sportski susreti jer premijer nikada nije siguran da neki ludi pandur neće progutati baklju koju naša deca nosaju kao ukrase po stadionima.
Vlada bi konačno morala da jasno definiše svoj odnos prema nasilju a bogami i prema onima ko nasilje blagosilja kao što to učini patrijarh dajući direktnu podršku onima koji pretiše nasiljem ako se ta gungula bude držala.
Inače sam protivnik javnog manifestovanja seksualnog opredelenja, smatram to privatnom i intimnom stvari svakog pojedinca.Ukoliko su ljudi takve orjentacije diskriminisani u društvu , na poslu ili bilo gde onda neka organizuju normalan protest bez paradnog pokazivanja kako oni to rade.
Milan Karagaća Milan Karagaća 17:38 04.10.2012

Drago,

odličan tekst, preporuka.
I ono što si rekao za predsednika DS si u pravu, što to prošle godine ne reče.
A inače, već sam napisao, ja sam protiv toga maskenbala, ali sam i žestko protiv toga da neko osim države određuje može li ili ne da se održi. Takođe smatram da je određivanja patrijarha o tome ispod njegovog nivoa, uostalom i među tim nesrećnicima ima vernika kao što i u samim redovima crkvenih službenika ima ne mali broj onih sa takvom seksualnom orjentacijom. Pedofile ne računamo jer oni valjda i ne spadaju u ove što su hteli da šetaju.
Drago Kovacevic Drago Kovacevic 19:49 04.10.2012

Re: Drago,

Milan Karagaća
odličan tekst, preporuka.
I ono što si rekao za predsednika DS si u pravu, što to prošle godine ne reče.
A inače, već sam napisao, ja sam protiv toga maskenbala, ali sam i žestko protiv toga da neko osim države određuje može li ili ne da se održi. Takođe smatram da je određivanja patrijarha o tome ispod njegovog nivoa, uostalom i među tim nesrećnicima ima vernika kao što i u samim redovima crkvenih službenika ima ne mali broj onih sa takvom seksualnom orjentacijom. Pedofile ne računamo jer oni valjda i ne spadaju u ove što su hteli da šetaju.

Ja sam Milane, ovde hteo biti iznad dnevne politike. Dakle, radi se o konkretnom primeru slabe države, slabe jer nije u stanju primeniti elementarne standarde ljudskih prava i sloboda. Ti, kao politikolog i čovek sa diplomatskim iskustvom znaš o čemu ja pričam. Slaba država se danas može popraviti kombinacijom spoljnog pritiska i unutrašnje građanske svesti da ovakva kakva je nikome ne odgovara, pa taman imala većinsku podršku unutar sebe.Zato mislim da će jako brzo početi pritisak spolja, a onda i iznutra da se ovako budalasto ponašanje vlasti menja. Za naše dobro, pre svega, i usprkos konzervativcima i patrijarhu čija je crkva zadnji vaseljenski sabor imala pre više od hiljadu godina.
Život je stariji od svega..i to će se opet potvrditi...drukčije ne može..
Milan Karagaća Milan Karagaća 23:15 04.10.2012

Re: Drago,

Dakle, radi se o konkretnom primeru slabe države, slabe jer nije u stanju primeniti elementarne standarde ljudskih prava i sloboda.

Znam i to se tretira kao jedan od globalnih /regionalnih savremenih bezbednosnih izazova. Dakle, Failed/rogue states, iliti neuspešne,nesposobne da vladaju situacijom na prostoru države, da obezbede da iznad države nema veće i jače sile a da je državna sila zakonom i pravom ograničena i pod demokratskom kontrolom.Gde to nije ili postoje tendencije i trendovi da ne bude tretiraju se kao padu sklone, otpadničke države.
Nadam se da se kod nas ne radi o tome već jednostavno u odsustvu političke volje, stranačke konstalacije i velikog mešanja crkve u državne poslove, u konkretnom slučaju.
dragan7557 dragan7557 10:09 05.10.2012

Re: Drago,

Za naše dobro, pre svega, i usprkos konzervativcima i patrijarhu čija je crkva zadnji vaseljenski sabor imala pre više od hiljadu godina.

O tome bi mogli koju.


cerski
dragan7557 dragan7557 10:33 05.10.2012

Re: Drago,

Milan Karagaća:
Dakle, Failed/rogue states, iliti neuspešne,nesposobne da vladaju situacijom na prostoru države, da obezbede da iznad države nema veće i jače sile a da je državna sila zakonom i pravom ograničena i pod demokratskom kontrolom.


Termin koji upotrebljavaš, failed/rogue states, je vrlo opasna politička pornografija u modernom svetu i ja Srbiju ne bih svrstavao u takve, iz prostog razloga što je sam pojam kao što rekoh čista polit-pornografija.

Šta je Srbiji donela ta kvalifikacija 1999 smo imali prilike da doživimo, uzgred svo vreme bombardovanja sam proveo u Srbiji.

Ne mogu da se otmem utisku da se ovde personificira pojam država i da skoro niko ne shvata šta je država. Nije država I. Dačić Socijalista ili A. Vučić našrednjak koji evo već duže vremena hapsi maglu po novinama, niti su država tupava administracija ili još osioniji ministri, a ni narod koji je umislio da je napaćen, pa ni ovi:
konzervativcima i patrijarhu čija je crkva zadnji vaseljenski sabor imala pre više od hiljadu godina.

koje Drago spominje ne shvatajući šta označava termin Vaseljenska ili Katolička!

Država je otvoren sistem odnosa na prostorno ograničenoj teritoriji u određenom vremenskom periodu, i ništa drugo.

Govoriti o slaboj ili jakoj državi je poprilična spekulacija koja se radi iz nekog ili nečijeg interesa.

I uostalom Dačić i vlada su ovim potezom,, o kome je ovde reč pokazali da su organi države Srbije dovoljno jaki da spreči nerede i maskarade o kojima govoriš:
Milan Karagaća:
Inače sam protivnik javnog manifestovanja seksualnog opredelenja, smatram to privatnom i intimnom stvari svakog pojedinca.Ukoliko su ljudi takve orjentacije diskriminisani u društvu , na poslu ili bilo gde onda neka organizuju normalan protest bez paradnog pokazivanja kako oni to rade.


Uzgred u Srbiji nikada nije zaživeo običaj zvani Karneval u kome je sve dozvoljeno.


cerski
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:11 05.10.2012

Re: Drago,

Uzgred u Srbiji nikada nije zaživeo običaj zvani Karneval u kome je sve dozvoljeno.


Nadam se da ne zamišljaš da posle karnevalske noći u Riju slede orgije. Nigde nije baš SVE dozvoljeno.

Uzgred POKLADE su postojale u Srbiji, treba ih obnoviti, međutim da li će ih podržati centar za dekontaminaciju?
dragan7557 dragan7557 11:17 05.10.2012

Re: Drago,

oskar-z-wild 12:11 05.10.2012 / *novo
Re: Drago,

Uzgred u Srbiji nikada nije zaživeo običaj zvani Karneval u kome je sve dozvoljeno.



Nadam se da ne zamišljaš da posle karnevalske noći u Riju slede orgije.

Nemam potrebe da zamišljam, imao sam potrebu da doživim, i to i uradih.

Ništa specijalno, pravo da ti velim, ali poprilično spektakularno.

I užasna gužva.

cerski
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:26 05.10.2012

Re: Drago,



I NIKO IH NE TUČE!!
dragan7557 dragan7557 11:32 05.10.2012

Re: Drago,

oskar-z-wild


I NIKO IH NE TUČE!!

A zašto bi ih tukao?

cerski
oskar-z-wild oskar-z-wild 11:41 05.10.2012

Re: Drago,

A zašto bi ih tukao?


Pa drukčiji su!
dragan7557 dragan7557 12:00 05.10.2012

Re: Drago,

oskar-z-wild
A zašto bi ih tukao?


Pa drukčiji su!

U smislu karnevala jesu drukčiji, bolje reći katoličkiji. Karneval je skoro isključivo slavljen i danas se slavi u katoličkim državama.

Mada prvi podatci, o danima u kojima su robovi poistovećeni sa robovlasnicima, datira iz perioda od pre 5000 godina.

cerski
politicar politicar 23:51 04.10.2012

Ono što me nervira

Ono što me nervira, osim Dačića, ni Vučić, Nikolić niti Dinkić se nisu oglasili.

Arhiva

   

Kategorije aktivne u poslednjih 7 dana